9 romane coreene surprinzatoare

0
5153
painting: Sin Yun-bok (Hyewon), Gansong Art Museum, Seoul, South Korea/https://en.wikipedia.org/wiki/Sin_Yun-bok

Odată cu succesul unor filme prezentate la Cannes, precum Parasite, Burning sau The Handmainden, mulţi și-au întors privirile către artiștii coreeni. Scriitorii coreeni se dovedesc a fi extrem de inventivi, nonconformiști și migăloși în folosirea detaliilor picturale și în analiza relaţiilor umane complicate. Noi îţi recomandăm 9 romane coreene. Unele par niște filme de epocă apreciate datorită unor decoruri impresionante. Altele au suspansul unor thrillere inspirate din istorie. Nu lipsesc nici romanele ancorate în actualitate, despre feminitate, despre tinerii idealiști si despre legăturile de familie.

Te vei simţi mai bogat sufletește după ce vei citi aceste 9 romane coreene surprinzătoare, deoarece vei descoperi alte culturi. Poveștile de viaţă ale personajelor alină, inspiră și îi oferă cititorului occidental niște revelaţii ce îl vor face să își schimbe opiniile despre barierele culturale.

Romane coreene de epocă

1. Imperiul fără de sfârșit de Yi In-hwa

Curtea suveranilor coreeni abundă în povești care să te ţină cu sufletul la gură. Intrigile politice, secretele înalţilor funcţionari și farmecul aparte al femeilor aristocrate vor fi mereu o inepuizabilă sursă de inspiraţie. Nu întâmplător Imperiul fără de sfârșit a devenit unul dintre cele mai citite romane coreene.

Acţiunea romanului se petrece în decorul palatelor. Pe lângă răsfăţul vizual și trimiterile captivante spre cultura și obiceiurile din Coreea vei avea parte de misterul demn de un thriller. În centrul romanului se află un cărturar devotat, chemat pentru anchetarea unei crime. Ancheta devine un labirint al minciunilor, trădărilor și mai ales al secretelor la nivel înalt. Noi te invităm să citești și recenzia.

Poţi comanda romanul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

2. Dansul privighetorii de primăvară de Kyung-sook Shin

Dacă te fascinează cultura asiatică prezentată din perspectiva artistelor tradiţionale, poţi alege și Dansul privighetorii de primăvară. Inspirat dintr-o poveste reală, romanul explorează captivant metamorfozele unei tinere sărace devenite o renumită dansatoare. Aceasta va ajunge la Curte. Va intra chiar sub protecţia reginei însingurate.

Viaţa tinerei va cunoaște schimbări majore când un diplomat francez ajunge în Coreea. Pasionat de cultura Asiei și vrăjit de talentata dansatoare, acesta o va purta în fastuosul Paris Belle Epoque. Aici, tânăra îi va cunoaște pe marii intelectuali și colecţionari ai epocii, printre care Guimet și Maupassant. Însă tânăra va lupta cu devotamentul ei pentru regina protectoare. Acest devotament excesiv o împiedica de multe ori să se bucure până la capăt de viaţa pariziană.

Poţi comanda romanul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

Romane coreene surprinzătoare despre femeile care ies din tipare

3. Vegetariana de Han Kang

Datorită succesului avut de romanului Vegetariana (Man Booker International Prize în 2016), foarte mulţi cititori au descoperit o literatură coreeană aparte și niște voci feminine puternice. Romanul scris de Han Kang are acea stranietate asociată unei opere avangardiste și unui film experimental. Nu-i lipsesc tensiunea unui thriller și abisurile încâlcite ale unui roman psihologic deviat spre absurd.

Vegetariana este un roman care îi va impresiona mai ales pe cei fascinaţi de arta contemporană. Îl vor primi cu mult entuziasm și cei ce preferă opacitatea plină de sensuri ale filmelor psihologice în care personajele ciudate rămân enigmatice până la final.

Romanul este mai mult dect poveste unei femei care se simte exclusă după ce devine vegetariană. Han Kang a scris o parabolă actuală despre povara copleșitoare a presiunii sociale exercitate asupra unei femei. Reacţiile disproporţionate ale celor din familia protagonistei reflectă de fapt conflictul dintre generaţii, dintre partenerii având viziuni diferite asupra vieţii și mai ales conflictul dintre conformismul perpetuat în lumea tradiţionalistă și nevoia de libertate individuală din prezent. Noi te invităm să citești și recenzia.

Poţi comanda romanul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

4. M-am săturat de tine de Bae Suah

Citind M-am săturat de tine, femeile din Occident își vor da seama că, de multe ori, barierele culturale sunt un mit. Multe cititoare vor simţi că protagonista coreeană vorbește despre ele sau, mai bine, zis, în numele lor, când ele nu mai au energia sau curajul ei.

Scris la persoana I, romanul lui Bae Suah pare o confesiune plină de umor acid și inteligent. Protagonista este o corporatistă atipică. Muncitoare, organizată, disciplinată (dar nicidecum supusă), ea face slalom printre taskuri și cursurile universitare. Își dorește să devină medic veterinar, apoi să plece în Africa. Îi plac animalele sălbatice, însă deocamdată trebuie să le dea răspunsurile potrivite oamenilor din marele oraș. Ei o întreabă adesea de ce nu este căsatorita, la vârsta ei.

M-am săturat de tine este și un portret al noii generaţii de coreeni din marile orașe. Ei sunt prinși între visul autonomiei (financiare și afective) și asteptările familiei extinse. În scenele în care personajele feminine își mărturisesc visurile, mulţi cititori din România vor găsi de fapt scene tipice din cotidianul primelor generaţii autohtone occidentalizate, care s-au bucurat de oportunităţile bunăstării aduse de globalizare. Noi te invităm să citești și recenzia.

Poţi comanda romanul de pe LibHumanitas, Cărturești

 

5. Eu și Marilyn de Ji-Min Lee

Eu și Marilyn este un film în proză, despre femeile nevoite să înfrunte istoria. Vei descoperi un personaj feminin cuceritor, emancipat și curajos. Acest personaj feminin a supravieţuit momentelor cumplite din timpul războiului ce a divizat Coreea. Razboiul a izbucnit imediat după Al Doilea Război Mondial.

Ji-Min Lee spune povestea de viaţă intensă a unei tinere nonconformiste. Ea ajunge să fie ghidul lui Marilyn Monroe. Va fi un personaj-cheie în zilele petrecute de vedetă în Coreea pentru a le cânta soldaţilor americani. Povestea protagonistei este una tulburătoare. Din poveste nu lipsesc iubirile imposibile, suspansul și alegerile cutremurătoare. Noi te invităm să citești și recenzia.

Poţi comanda romanul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

Romane coreene despre legăturile de familie

6. Pachincko de Min Jin Lee

Nu ne-am mira dacă Pachinko va fi și numele următorului serial de succes pe canalele de streaming. Are niște personaje expresive, farmecul și parfumul unui film clasic și iţele complicate ale unei povești întinse de-a lungul mai multor generaţii. Evenimentele și personajele sunt imprevizibile. Poveștile din roman legând istoria unei familii de marea istorie zbuciumată a secolului XX.

Acţiunea începe într-un loc pitoresc și liniștit (pe o insulă din apropiere de Busan). În acest loc își duce traiul auster, dar liniștit, o familie ce administrează un han. Fata familiei, Sunja, va fi sedusă de un bărbat șarmant și elegant, dar însurat cu fiica unui prosper cămătar din Osaka. Pentru a spăla onoarea familiei după ce rămâne însărcinată, fiica devenită protagonista romanului va accepta să devină soţia unui bărbat de o rară blândeţe. Acesta o va salva. Cei doi vor pleca în Japonia, unde protagonista se va redescoperi. Se va confrunta, la început, cu greutăţi, dar își va salva copilul de la foamete și război. Tot în Japonia va avea parte de regăsiri neașteptate.

Acţiunea romanului Pachinko se va suprapune peste marile momente ce au schimbat istoria. Vei fi impresionat de capacitatea personajelor de a-și păstra bunătatea în momentele dezumanizante. Naraţiunea plină de întâmplări neașteptate și de personaje expresive te va face să devorezi cele 600 de pagini. Noi te invităm să citești și recenzia.

Poţi comanda romanul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

7. O familie modernă de Cheon Myeong-Kwan

O familie modernă este un roman pe care îl vor aprecia mai ales cinefilii și cei îndrăgostiţi de cărţile lui Hemingway, datorită numeroaselor trimiteri făcute de personajul central. Acesta este un regizor al cărui ultim proiect a eșuat. Eșecul a fost urmat de faliment. După ce soţia îl părăsește si chiria devine imposibil de achitat, cineastul revine în apartamentul modest al mamei. Nu va găsi liniștea, dar va avea parte de o reuniune de familie, fie ea și una cu mici scântei de scandal.

Odată revenit în apartamentul unde a copilărit, la periferia marelui oraș, personajul central va descoperi că nu este singurul membru al familiei aflat într-o criză. Fratele delincvent încă din adolescenţă și libertina soră împreună cu fiica ei adolescentă decid să se întoarcă, la rândul lor, în apartamentul mamei.

Coliziunile dintre personaje emană umor și se încheie cu momente de solidaritate și cine copioase. Şi, cum fiecare frate are un apetit aparte pentru legăturile amoroase cu năbădăi, așteaptă-te la o aglomerare de scene intense. Nu lipsesc nici reînterpretările date poveștilor din cărţile lui Hemingway, adaptate la dinamica unei familii moderne și greu încercate din Coreea de Sud. Noi te invităm să citești și recenzia.

Poţi comanda romanul de pe Elefant.ro

 

Romane coreene despre tinerii neînţeleși

8. Voi fi acolo de Kyung-sook Shin

Voi fi acolo este romanul care vorbește despre generaţia tinerilor coreeni nonconformiști. Aceștia sunt dornici de a schimba societatea. Romanul are farmecul primei povești de iubire și al prieteniei înfiripate între studenţii plini de idealuri. Vei descoperi niște personaje care amintesc de tinerii din filmele despre boemii care schimbă lumea. Mulţi vor avea tendinţa să compare viaţa personajelor din acest roman cu existenţa plină de idei vizionare și de pasiune a studenţilor din Parisul anilor ’60-’70.

Poţi comanda romanul de pe LibHumanitas

 

9. Măcar ne pricepem la scuze de Ki-Ho Lee

Măcar ne pricepem la scuze este un roman-parabolă. Va fi apreciat de cei impresionaţi de filmele unor cineaști avand originalitatea lui Kim Ki-duk. Vei citi despre o poveste de prietenie salvatoare.

Personajele romanului sunt aruncate într-o lume în care graniţa dintre inocenţă și violenţă este subţire și adesea confuză. Povestea lor se topește în metafore, sensuri evazive și o stranietate plină de sensuri ce devin opace, greu de tradus, pe măsura ce te vei apropia de final.

Un roman original

Evenimentele încep într-o instituţie unde ajung tinerii cu probleme psihice. Datorită ingeniozităţii unuia dintre ei, pacienţii sunt eliberaţi. Între doi dintre tineri se înfiripă o prietenie rară. Acestia vor încerca să își găsească un job. Ajung să locuiască în apartamentul surorii unuia dintre ei, devenită prostituată. Experienţa din ospiciu îi ajută să pună la cale un plan de supravieţuire. Își vor oferi serviciile celor ce ezită să își ceară scuze. Ei se vor scuza în locul lor. Întâlnesc astfel tot felul de personaje excentrice sau pur și simplu copleșite de propriile drame.

Romanul Măcar ne pricepem la scuze impresionează prin alternanţa dintre fragilitatea personajelor și duritatea luptei pentru supravieţuire. Asemenea unui regizor coreean premiat la marile festivaluri, Lee Ki-Ho infiltrează delicateţea și dragostea de aproape în acele scene ce anticipează o derulare violentă, demnă mai degrabă de un film de Tarantino. Noi te invităm să citești și recenzia.

Poţi comanda romanul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

Te invitam să citești și:

10 filme coreene super bune

Top 15 seriale coreene

10 cărţi despre artiste interbelice fascinante

Cărţi de citit in 2021 – Cele mai așteptate cărţi ale noului an

10 romane (și o surpriză) cu acţiunea la Veneţia, care te vor seduce

10 filme coreene super bune, de văzut când vrei să încerci ceva nou

TOP 15 seriale coreene emoționante care te vor captiva în 2020

10 carti despre artiste interbelice fascinante

Cărți de citit în 2021 – Cele mai asteptate carti ale noului an

10 romane (si o surpriza) cu actiunea la Venetia, care te vor seduce

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here