TOP 45 filme de dragoste intense și pătimașe

0
71561
top filme de dragoste

Filme de dragoste pentru că simțim nevoia câteodată să urmărim o poveste de dragoste adevărată. Un film care să ne facă să visăm la o iubire intensă, pătimașă, răvășitoare. Sau vrem să vedem o poveste de dragoste simpatică, care să ne facă să zâmbim. Pentru astfel de momente, ți-am pregătit 45 de filme romantice minunate. Multe sunt noi și le puteți găsi pe Netflix, HBO, HBO Max, Amazon Prime Video. La fiecare titlu am indicat unde poate fi vizionat, dacă e cazul.

Unele sunt filme de dragoste despre primele iubiri, altele sunt despre iubiri mature. Iată-le mai jos, ordonate pe categorii, ca să vă fie mai ușor să alegeți ce vreți să vedeți.

1. Ne vedem data viitoare (2022) – îl găsești pe Netflix

ne vedem data viitoare filme netflix noiCe zici de un film de dragoste spaniol în primăvara asta, cu peisaje incredibile din Peru și care să te ducă cu gândul la o vacanță luuungă și exotică? 🙂

Personajul principal e interpretat de un tip trăznet, Maxi Iglesias, pe care probabil l-ai văzut deja pe Netflix în seriale precum Valeria sau Toy Boy – sezonul al 2lea. Maxi Iglesias joacă un arhitect foarte competitiv care trăiește pentru carieră. Pleacă în Peru pentru a dezvolta un nou proiect de arhitectură, dar planurile de acasă, ca întotdeauna, nu se potrivesc în practică. În Peru cunoaște un spirit liber (ați observat că în ultimul timp fetele din filme sunt super înțelepte?), care nu dă doi bani pe bani :D. Din această întâlnire cu scântei, amândoi ajung să se transforme în bine, cum altfel?

E unul din acele filme romantice Netflix care merită văzute pentru relaxare, nu neapărat pentru valoarea lor cinematografică.

2. Spune-mi când…(2021) – Netflixspune mi cand filme noi netflix

E un film de dragoste din 2021 pe care noi l-am descoperit de curând pe Netflix. O dramă romantică, cu accente de comedie, simpatică, foarte bine jucată și nelipsită de profunzime.

Un tânăr american de origini mexicane pleacă într-o călătorie de autodescoperire în Mexico City. Will o cunoaște aici pe Dani, o tânără actriță carismatică. Bineînțeles că Will se îndrăgostește de ea, dar lucrurile sunt mai complicate. El, introvert, ea – extrovertă, el – fără experiență amoroasă, ea deja după o despărțire de marea iubire…

Verdict: e un film de dragoste pe care să nu îl ocolești, mai ales într-o seară ploioasă de primăvară când nu poți sta la terasă 😀

3. Sunetul dragostei (2021) – Netflix

sunetul dragostei filme 2021


Tot un film de dragoste spaniol, pe care îl găsești de asemenea pe Netflix. Nu e o capodoperă cinematografică, dar e un film potrivit pentru relaxare la sfârșitul zilei. Dacă nu ți-a apărut încă în recomandările Netflix, încearcă-l. 🙂

Maca e o tânără de 30 și ceva de ani care lucrează ca asistentă personală pentru o influenceriță enervantă și pretențioasă. În același timp, nici la capitolul dragoste nu prea are cu ce să se laude. Atunci când fostul iubit Leo, marea dragoste a vieții ei, revine la Madrid, Maca intră într-un vertij autodistructiv. Încrederea în ea însăși, deja aflată foarte jos, scade și mai mult. Dar, ca mai mereu în viață, atunci când crezi că toate corăbiile s-au înecat, ești poate mai aproape ca oricând să te redescoperi.

Filme de dragoste mai puțin cunoscute

4. Forma apei / The Shape of Water (2017) – îl găsești pe HBO Max

the_shape_of_water_filme de oscarO poveste de dragoste în stilul Frumoasa și Bestia, The Shape of Water este unul dintre acele filme emoționante care rămân cu tine pentru mult timp. Poate nu l-ai văzut pentru că nu te atrag în mod special filmele de fantezie sau poate pentru că în ultimul timp regizorul Guillermo de Torro nu prea te-a convins. Oricum ar fi, nu lăsa totuși să-ți scape această bijuterie magică.

Ea este mută și are un job minuscul într-un centru de cercetare. El este o creatură umanoidă amfibie, adusă de undeva din Amazon pentru a fi cercetată aici. Oricât de improbabil ar fi, cei doi găsesc ca punct comun de explorat gesturi de tandrețe și bunătate, delicatețe, atenția la nevoile celuilalt, empatie.  Ea, de multe ori invizibilă pentru ceilalți oameni, e văzută în tot ce are mai frumos chiar de această “creatură”, iar fata vede dincolo de aparențele fizicului lui înspăimântător, simte sensibilitatea și nevoia de ocrotire.

The Shape of Water a câștigat mai multe premii Oscar, printre care pentru cel mai bun film și cea mai bună regie.

Disponibil pe HBO Max.


5. Newness (2017) – îl găsești pe Netflix

newness filme romantice netflix_2Un film romantic hot despre o iubire intensă, care se transformă pe măsură ce personajele lui Nicholas Hoult și Laiei Costa simt nevoia unor experiențe noi. Povestea celor doi evoluează de la îndrăgostire, iubire, rutină, până la o relație deschisă la noi parteneri. Cum va funcționa acest aranjament?

Îl găsești pe Netflix.

6. Doctor Zhivago (1965)  – îl găsești pe HBO Max

Unul dintre cele mai frumoase și emoționante povești de dragoste spuse vreodată pe marile ecrane, Doctor Zhivago, este acum pe HBO Max, după ce până acum câteva săptămâni era pe Netflix…  In ecranizarea romanului lui Borris Pasternak personajele principale încercă să supravieţuiască între două lumi, Rusia Țaristă care se prăbuşeşte şi Rusia comunistă în care visătorii ca Iuri şi Lara nu-şi găsesc locul. In mijlocul unui peisaj îngheţat, povestea de dragoste dintre cei doi protagonişti pare să fie singura sursă de căldură. Cei doi îndrăgostiți sunt jucați de Omar Sharif și Julie Cristie.

Doctor Zhivago a primit 10 nominalizări la Oscar, din care a câștigat cinci, cel mai valoros fiind cel pentru scenariu adaptat.

Îl găsești pe HBO Max.

7. Gusturi și culori (2018) – îl găsești pe Netflix

les-gouts-et-les-couleurs-comedii franțuzești

O comedie-dramă romantică, despre un triunghi amoros ieșit din comun. Un film personal, ca mai toate filmele franțuzești, te va prinde prin jocul natural al actorilor, situațiile amuzante și problemele de identitate și de viață ale personajelor. Ea este evreică nepracticantă, dar cu părinți foarte tradiționali. Deși îi plac femeile, nu le-a spus încă alor ei. Colac peste pupăză, ajunge să fie atrasă de un bărbat…Complicat, nu? Dar cu atât mai interesant. Nu e un film de Cannes, dar e cu siguranță un film simpatic de văzut când ai dispoziție, pe Netflix.

8. Nuntă la distanță (2018) – îl găsești pe Netflixdestination wedding filme de dragoste

Lansat în 2018, e o comedie romantică diferită de ce vedem de obicei, cu Keanu Reeves și Winona Ryder în rolurile principale. Frank și Lindsay sunt doi ciudați care nu prea iubesc oamenii în general și care bineînțeles nu se suportă reciproc. Ajung însă să se cunoască la o nuntă la care sunt amândoi invitați.

Dar neplăcerea de a sta cu restul participanților e mai mare decât neplăcerea de a petrece timpul împreună. Așa că cei doi stau din ce în ce mai mult unul în compania celuilalt. Cu mult umor negru și glume destul de anti-romantice, cei doi vor ajunge oare să dezvolte sentimente? 🙂 Îl poți vedea pe Netflix, sub titlul Destination Wedding.

9. Un+Une / Un plus une (2015)  – îl găsești pe Netflix

un plus une filme de dragoste


E cel mai emoționant și intens dintre filmele de dragoste pe care le găsești pe Netflix. E, în același timp, și foarte simpatic (am râs la câteva secvențe din toată inima). Și are atâta energie și tensiune romantică între personaje cât 10 filme obișnuite de dragoste, deși e o comedie. 🙂 Asta datorită poveștii bine scrise, dar și datorită super-talentatului actor Jean Dujardin.

Dujardin este în film Antoine, un cunoscut compozitor de muzică de film, care călătorește în India. Deși destul de superficial în relațiile cu femeile, o cunoaște aici pe soția ambasadorului francez, Anna. Care îi schimbă subtil așteptările în privința relațiilor de dragoste. Anna și Antoine călătoresc împreună în India profundă, pentru a participa la câteva ritualuri hinduiste. Iar tensiunea romantică dintre ei crește de la zi la zi și minut de minut.

Dacă nu te-am convins, îți mai spunem doar atât: este regizat și co-scris de unul dintre cei mai importanți regizori francezi, Claude Lelouch. Recunoscut pentru filmele de dragoste realizate, intrate deja în istoria filmului, precum Un Homme et une femme.

Titlu disponibil pe Netflix.

10. It could happen to you / Un bacșiș de 2 milioane de dolari (1994) it could happen to you filme bune pe netflix_

O comedie de dragoste ceva mai veche, pe care noi n-o văzusem, dar a fost o plăcere totală s-o urmărim. Netflix ne face astfel de surprize din când în când, aducându-ne în atenție filme bune mai vechi intrate nemeritat într-un con de umbră.

Nicolas Cage și Bridget Fonda joacă rolurile principale: el este polițist, ea, ospătăriță. El câștigă 4 milioane la loto, ea e falită. 🙂 Dar amândoi au o inimă de aur. 🙂

Dacă vreți să vi se înmoaie inima, să râdeți cu poftă și să începeți să credeți din nou în bunătatea lumii care vă înconjoară, căutați It could happen to you.  Unde mai pui că New York-ul arată atât de prietenos de zici că-i cartierul din spatele blocului, cu un farmec foarte familiar, în timp ce atât Cage, dar mai ales Bridget Fonda, ca și restul distribuției, fac niște roluri minunate.

11. The Boss’s Daughter (2015)La-fille-du-patron-filme de dragoste

Trebuie să recunoaștem că francezii au un talent deosebit pentru filme de dragoste, așa că și acest film din top e tot franțuzesc. The Boss’s Daughter e o dramă romantică intensă, cu o poveste simplă de tipul Romeo și Julieta. Ea e fiica patronului, el e un muncitor care vrea mai mult de la viață. Prin gesturi subtile, schimburi de priviri, sugestii vizuale, cei doi ajung să se îndrăgostească nebunește unul de celălalt. E un film care transmite emoții autentice și construiește frumos povestea de dragoste dintre cei doi. Inutil de adăugat că este și jucat foarte bine.
12. Nuntă neplanificată (2017) – îl găsești pe Netflix

nuntă neplanificată comedii franțuzești_8O comedie franțuzească romantică, are în centru un menage a trois. Mai precis iubita este angajată de viitoarea nevastă să organizeze nunta celor doi miri. Complicat și, mai ales, neplăcut pentru amantă. Dar foarte distractiv pentru noi. 🙂 În plus, Nuntă neplanificată o să-ți ofere niște peisaje și o atmosferă de vară și vacanță după care, sunt sigură, mulți dintre noi tânjim. Așa că nu îți refuza această vizionare tot de pe Netflix.

13. Against all odds / Pe urmele lui Jesse (1984) – disponibil pe Netflix

against all odds filme de dragoste netflix crop

Un alt film de dragoste de pe Netflix care merită timpul tău deși nu e cea mai nouă producție de gen este Against all Odds. Filmul îi dă răgaz poveștii de iubire să crească, iar nouă spectatorilor ne oferă răgazul să ne bucurăm de atmosfera de vară, de intensitatea tăcerilor, de plajele minunate, de sunetul mării și de iubirea celor două personaje.

Jeff Bridges este fost sportiv de performanță, în timp ce ea (Rachel Ward) este fata fugită de acasă a celei mai puternice și bogate familii din regiune. Deși e plătit să o caute în America Centrală pentru a o aduce înapoi, ajung amândoi îndrăgostiți unul de celălalt…

Titlu disponibil pe Netflix.

14. Nu sunt un ușuratic / I am not an easy man (2018) – Netflix

i am not an easy man filme de dragoste

Je ne suis pas un homme facile e o comedie franțuzească romantică, în care Damien se trezește că trăiește într-un univers paralel, după ce se lovește la cap. Rolurile de gen sunt inversate și acum femeile sunt la putere 🙂 Ele controlează lumea, sunt șefele, sunt sexiste cu bărbații și se folosesc de ei. Cum se va descurca Damien în această lume dominată de femei și cum va decurge povestea lui de dragoste cu șefa lui? 🙂 Foarte haios, vă zicem noi.

Găsești acest film de dragoste pe Netflix

Cele mai bune filme de dragoste din ultimii ani

15. A star is born (2018) – pe HBO Max

a star is born filme de dragosteCel mai bun film de dragoste din ultimii doi ani îi are ca protagoniști pe Bradley Cooper și Lady Gaga. Bradley Cooper e un obișnuit al filmelor de dragoste, jucând și într-un alt film de dragoste bun din ultimii ani – Silver Linings Playbook, prezentat mai jos.

Povestea din S-a născut o stea o să vă emoționeze cu siguranță. Doi muzicieni talentați ajung să se cunoască din întâmplare. El e deja un muzician consacrat, ea lucrează la un restaurant, dar are o voce divină. Bradley Cooper, cu o privire mai albastră ca oceanul, nu e băiatul drăguț cu care ne-am obișnuit. Joacă rolul unui rocker, cu o voce profundă și guturală. Dar e același tip cu inimă de aur pe care l-am văzut în alte filme.

Îl găsești pe HBO Max.

16. Strigă-mă pe numele tău (2017) – ne face să visăm la prima iubire
call-me-by-your-nameUnul dintre cele mai frumoase și romantice filme din ultimii ani, Strigă-mă pe numele tău te va face să-ți amintești de prima dragoste. Și să visezi la o vacanță de vară în însorita Italie. Într-o vară de neuitat, tânărul Elio, jucat de starul masculin de la Hollywood, Timothee Chalamet, se îndrăgostește de cercetătorul asistent al tatălui său… Ca orice primă iubire e unică, specială, intensă.

Așa că lasă-te vrăjit de sensibilitatea ispititoare a poveştii din acest film şi de calităţile vizuale. Vei descoperi un film de dragoste senzual și empatic, care va rămâne în topurile celor mai bune filme de gen.

17. Silver linings playbook (2012) – îl găsești pe Netflix

silver-linings playbook filme romantice de comedie

Cu multe nominalizări la Oscar și unul dintre cele mai bune filme din anul în care a fost lansat, Silver Linings Playbook are în centru două personaje. Se pare că acestea și-au pierdut complet busola în viață, dar încearcă să o regăsească împreună. El este jucat de Bradley Cooper, iar ea de Jennifer Lawrence. Silver linings playbook o să te facă să râzi cum numai o comedie romantică reușită poate. Dar te va emoționa la fel de mult. Cu această poveste de dragoste despre doi oameni pierduți care se regăsesc prin iubirea lor.

Îl găsești pe Netflix.
Filme de dragoste despre prima iubire

18. Dragostea în vremea holerei (2007) – iubirea învinge orice obstacol

love_in_the_time_of_cholera_012Love in The Time of Cholera este razbunarea poetica a tuturor povestilor de dragoste neimplinita in film sau in realitate, pentru ca intr-un final oarecum improbabil, cei doi reușesc să își trăiască dragostea.

Este o poveste à la Romeo si Julieta cu final fericit. Florentino Ariza (jucat de complicatul și atrăgătorul Javier Bardem) se îndrăgostește în adolescență de Fermina, dar parintii acesteia ii despart. Peste ani, Fermina se casatoreste cu un medic, barbat rational si pragmatic, dar fara imaginatie. In acest timp, Florentino o asteapta iubind multe alte femei, aplicand o metafizica a iubirii dezvoltata de mintea lui poetica. La moartea sotului Ferminei, Florentino, decrepit si albit, o recastiga pe Fermina si traiesc impreuna momente de gratie care pareau imposibile. Iubirea ideala…

Dragostea in vremea holerei (în regia lui Mike Newell) este ecranizarea unui roman cunoscut, semnat de Gabriel Garcia Marquez. Filmul este frumos datorita povestii si a actorilor, dar si a citatelor foarte romantice din carte presărate în film.

19. Amantul (1992) – iubire carnală mai presus de orice

amantul filme de dragosteAmantul a fost realizat de același regizor ca Șapte ani în Tibet, Jean-Jacques Annaud. Așa că dacă ți-a plăcut mult mai cunoscutul Șapte ani în Tibet, sunt șanse mari să-ți placă și L’amant/The Lover.

Ecranizare dupa romanul cu același nume al franțuzoaicei Marguerite Duras, Amantul e un film de epocă superb. Frumusețea peisajelor din Vietnam alternează cu scene intense erotice intre un chinez bogat (jucat impecabil si bântuitor de Tony Leung) si o nimfetă franțuzoaică (Jane March), provenită dintr-o familie săracă. Jane March este ireal de frumoasă, cu buze roșii pline și un corp delicat, conștientă dar și naivă apropo de puterile ei seductive. Atunci când corpurile lor tânjesc unul după celălalt, se întâlnesc intr-o casă din centrul zgomotos si foarte aglomerat al Saigonului. Acolo personajul lui Jane March descoperă dragostea.

20. Dirty dancing (1987) – apropiere și atracție prin dans


Un film intrat în rândul referințelor clasice atunci când ne gândim la povești de dragoste la care te poți uita mereu și mereu, fără să te emoționeze mai puțin. Dirty Dancing este despre cum iubirea poate depăși diferențe de clasă socială și educație. Dar, mai mult de atât, este despre puterea dansului. El (jucat de Patrick Swayze) e dansator profesionist într-o tabără de vară, ea provine dintr-o pătură socială bogată. Cei doi, în ciuda diferențelor, ajung să se apropie prin dans. Atracția dintre ei se exprimă atât de intens prin mișcări și muzică, încât e imposibil să nu te convingă… Și să nu te îndrăgostești de Patrick Swayze, la rându-ți 🙂 Asta și pentru că, dacă nu știați, Patrick a fost dansator profesionist și în viața reală, până la o accidentare la un genunchi.

21. Y tu mama tambien (2001) – o iubire de-o vară…

Y-Tu-Mama-TambienY tu mama tambien / Și mama ta la fel! este un road movie combinat cu film de dragoste și despre maturizare. Doi adolescenți aflați în sex craze-ul tipic vârstei încearcă să seducă o femeie matură, cu care pleacă într-o călătorie spre mare. Între cei trei există de la bun început o tensiune sexuală ce trebuie descărcată într-un fel sau altul. În final, unul dintre băieți reușește să o seducă pe Luisa, în timp ce prietenul lui urmărește scena.

E un film despre mare și vacanță, plin de pulsațiile erotice ale verii. Dar Și mama ta la fel devine din ce în ce mai profund pe măsură ce înțelegem cu adevărat miza călătoriei Luisei la plajă și ocean.

22. 500 days of summer (2009) – când el iubește mai mult ca ea

500 days of summer romanticeFilmul 500 Days of Summer/ 500 de zile cu Summer pare să fie o poveste despre doi îndrăgostiţi predestinaţi să fie împreună până la adânci bătrâneţi, cel puţin cam aşa vede Tom (Jason Gordon -Lewitt) relaţia sa cu Summer (Zooey Deschanel). Deşi, trebuie spus, ea nu pare să fie de acord . 500 Days of Summer este o poveste de dragoste care se încheie frumos, fără ca asta să însemne un happy-end pentru cei doi protagonişti.

23. Amelie (2001) – o comedie super romantică

filme de dragoste amelie

O comedie romantică, la fel ca și 500 day of summer, dar de data asta făcută de francezi, nu de americani, Amelie este despre o pariziancă cu gusturi foarte particulare, care schimbă în bine viețile celor din jurul ei. Dar și viețile noastre, infuzându-ne un sentiment de bine și un chef de joacă și o plăcere cum puține filme reușesc.  Amelie e de o tandrețe, căldură, drăgălășenie și umor așa de naive și plăcute, încât îți va readuce negreșit încrederea în oameni și bunătatea lor.

24. Titanic (1997) – iubirea te face să uiți de orice obstacol social


Titanicul spune povestea americancei Rose DeWitt Bukater (Kate Winslet) care face parte din clasa superioară și care, sufocată de rigorile și așteptările societății eduardiene, se îndrăgosteşte de tânărul pasager de la clasa a treia, Jack Dawson (Leonardo DiCaprio), un spirit liber.

Rose este pe vas împreună cu logodnicul ei, Cal Hockley, interpretat de Billy Zane, un moştenitor al unei averi imense. După ce Rose se îndrăgostește de Jack încearcă să se despartă de Cal. Și îi spune, printre altele: „I’d rather be his whore than your wife” / Prefer să fiu târfa lui decât soția ta...

25. Before Sunrise / Înainte de răsărit (1995) – o mare dragoste în numai 24 ore

Când Sinatra cânta Strangers in The Night/ Străini în noapte nu se gândea la Celine şi Jessie, dar  pentru oricine a văzut filmul în care cei doi se îndrăgostesc şi hoinăresc prin Viena o noapte intreagă, ştiind că se vor despărţi în zori, Ethan Hauke şi Julie Delphy sunt acei strangers in the night.

Filme de dragoste despre iubiri mature

Iubirea la 30 de ani sau mai târziu nu mai e la fel ca la 20. E mai profundă, mai lipsită de auto-amăgire, amenințată de multe ori de rutina de zi cu zi. Era normal să fie și în centrul marilor regizori. Așa cu unele dintre cele mai frumoase producții de dragoste din toate timpurile au în centru povești de iubiri mature.

26. Intimitate (2001) – intimitate și dragoste profund erotică

intimacy filmIntimacy / Intimitate este un film pe care nu l-aș descrie ca romantic, dar este cu siguranță de dragoste. Asta in ciuda scenelor erotice extrem de grafice, care i-au facut pe multi sa se intrebe daca actele sexuale dintre cei doi actori nu au fost reale… Este vorba de doi oameni în jur de 40 de ani, un el si o ea ce ajung dependenti de intalnirile erotice de miercuri după-masă.

Sunt întâlniri în care interacțiunea se limiteaza la sex, fără să vorbeasca, la fel ca in clasicul Ultimul tango la Paris, filmul lui Bertolucci. Dar cei doi simt că este ceva real în ceea ce traiesc împreună. Intensitatea legăturii nu ține doar de atractia reciprocă, ci de faptul că este singurul moment fără minciună din vietile lor. El si-a parasit familia pentru ca nu mai era fericit. În timp ce ea traieste din inertie alaturi de un barbat care nu o merita. In acest gol, intimitatea dintre ei răsare neașteptat, prin intâlniri pur sexuale. Este un film în regia lui Patrice Chereau.

27.  Pacientul englez (1996) – dragostea în locuri exotice

pacientul englezThe English patient/ Pacientul englez, în regia lui Anthony Minghella, este probabil unul dintre cele mai cunoscute filme de dragoste. Și, cu siguranta, a stors multe lacrimi de la cinefili. Este filmul romantic perfect: o poveste de dragoste imposibila, petrecuta in timpul razboiului, intr-o locatie exotica, deci romantica (Cairo, desertul) si un cuplu sofisticat.

Privirea Contelui de Almasy care o străfulgeră pe Katharine cu dorință intensă este imposibil de uitat. La fel ca și încleștările amoroase în umbra după-amiezii, strecurată printr-o fereastră filigranata, tipic arabă. Povestea o stii probabil: el este cercetator de origine ungara, jucat de Ralph Fiennes. Ea, interpretata de Kristin Scott Thomas, traieste impreuna cu sotul la Cairo. Incet, cei doi cedeaza atractiei ce îi consumă, ce se transforma apoi in dragoste si tandrete.

28. Imposibila ușurătate a ființei (1988) – dragoste de intelectual


Tomas, un intelectual doctor, mare iubitor de femei, jucat de Daniel Day Lewis, cunoaste o tanara jucausa, naiva, sensibila – Tereza (Juliette Binoche). Cei doi ajung sa se casatoreasca, dar Tomas nu renunta la aventurile cu alte femei. Desi tandretea pentru sotie este din ce in ce mai profunda. Este o dragoste amară și dulce, tristă și fericită, în același timp.

E un film în regia lui Philip Kaufman, cunoscut și pentru alte două filme de dragoste despre iubirile a doi intelectuali: Hemingway & Gellhorn și Henry & June. Primul urmărește iubirea scriitorului Ernest Hemingway, iar al doilea marea iubire a scriitorului Henry Miller.

The unbearable lightness of being este, ca multe alte filme de dragoste, ecranizarea unei cărți bune (romanul cu acelasi nume a lui Milan Kundera).

29. Cele două fețe ale dragostei (1996)

the mirror has two facesThe mirror has two faces e un film de dragoste ceva mai vechi, cu Barbara Streisand și Jeff Bridges. Dar merită cu siguranță văzut. 🙂 E o poveste simpatică, emoționantă și cât se poate de romantică. Rose, o profesoară de literatură, e trecută de prima tinerețe și s-a împăcat cu gândul că va rămâne fată bătrână. El e profesor de matematică la aceeași universitate. Cei doi ajung să ia în considerare o relație mai atipică, de natură strict platonică…:) Oare e posibil?

30. Vălul pictat (2006) – iubirea de erou

painted veil

The painted veil / Valul pictat este la fel de emotional si emotionant ca si The English Patient, The Unbearable Lightness of Being sau Love in The Time of Cholera. Este povestea de dragoste care demonstreaza cinematografic că și bărbații cu voci pițigăiate, slăbuți și fără trăsături prea masculine, dar cu o voință și o inteligență aproape crunte, pot fi eroii unei iubiri intense.

Aici dragostea adevarată nu este descoperita în afara căsniciei, ci în cuplu, în timp și cu sacrificii mari. El, specialist in bacteriologie, jucat de Edward Norton, un tip inteligent si timid, destul de aproape de un tocilar, se indragosteste de Kitty. Ea e o tanara frivola, jucata de Naomi Watts.  Ea ii accepta cererea in casatorie doar pentru a scapa de parinti. Dupa ce il inseala, casnicia lor ramane un parteneriat rece, chiar ostil. Walter (Edward Norton) nu o cruta pe Kitty si o duce intr-un focar de holera in inima Chinei.

31. Blue Valentine (2010) – dragostea măcinată de rutină – pe HBO Max

blue valentine

Dragostea depaseste orice obstacol (in engleza suna mai bine, love conquers it all). Este exact ipoteza dupa care nu merge filmul Blue Valentine. Dean (Ryan Gosling) este un tanar zugrav casatorit cu Cindy (Michelle Williams), sora medicala. Au impreuna o fiica, Frankie.

Dincolo de bucuria pe care le-o ofera Frankie, ceva este definitiv fracturat intre cei doi. Desi tineri, sunt incarcati de resentimente si bagaje afective negative pre- si post-casatorie. Dean nu are ambitii, pe cand Michelle isi doreste mai mult de la viitor. Filmul urmareste indepartarea unul de celalalt, in paralel cu flash-back-uri de la inceputul relatiei care explica post-factum alegerile celor doi.

Este un film trist, fara sa manifeste o disperare existentiala. Mai degraba este din categoria: “asta e viață, trebuie sa film suficient de intelepti sa luam ca atare ceea ce primim”.

Îl găsești pe HBO Max.

32. Sex, Lies, and Videotape – dragostea când ești frustrat sexual


In ciuda titlului, filmul este o poveste de dragoste intre doi oameni inhibati si frustrati sexual, dar care isi castiga reciproc increderea si curiozitatea. Sex, Lies, and Videotape spune ca de fapt conversatia este cel mai seducator instrument al iubirii si un la fel de seducator instrument cinematografic.

33. Closer – dragostea într-un triunghi amoros

Drama romantică Closer are în centru mai multe povești de dragoste complexe. În timp ce Dan (Jude Law) și Alice (Natalie Portman) se zbat să reziste în relația lor amoroasă, Anna (Julia Roberts) și Larry (Clive Owen) trec printr-o despărțire urâtă, după ce ea îi dezvăluie acestuia că a avut o relație extraconjugală.

34. Strălucirea eternă a minții neprihănite (2004) – o dragoste poetică – disponibil pe HBO Max

eternal-sunshine-of-the-spotless-mind cele mai bune filme de dragoste netflixThe eternal sunshine of the spotless mind îi aduce impreună pe Kate Winslet și Jim Carrey, într-un film de dragoste sensibil, emoționant și creativ.  Rezultă un puzzle despre relaţii, monotonia în cuplu, iubire, suferinţă şi uitare.

Filmul urmăreşte doi foşti iubiţi care iau pe rând decizia de a-şi sterge orice amintire a relaţiei care tocmai s-a încheiat. Astfel, ne pune faţă în faţă cu un cuplu atipic, format dintr-un Jim Carrey extrem de sensibil şi o Kate Winslet haotică, nesigură. Și care ne face să uităm că actriţa britanică părea sortită să-şi joace cele mai bune roluri alături de Leonardo DiCaprio. 🙂 Citește mai multe în recenzia The Eternal Sunshine of The Spotless Mind.

Poți să-l vezi pe HBO Max.

35. Lost in translation (2003) – o relație platonică, dar profundă

Lost in Translation cele mai bune filme de dragoste netflixCe au în comun o tânără absolventă de filosofie şi un actor trecut de prima şi a doua tinereţe, venit în Tokyo pentru o reclamă la whiskey ? Pentru început amândoi se simt la fel de pierduţi în Tokyo, dar şi în propria viaţă. Legătura dintre Charlotte şi Bob Harris este neaşteptată, atipică şi extrem de nuanţată. In relaţia celor doi există  atracţie, prietenie şi sfaturi paterne, iar actorii Bill Murray şi Scarlett Joahansson reuşesc să se ridice la înălţimea scenariului, creând un cuplu surprinzător de credibil.

Cine nu s-a lăsat prins în vraja lui? E posibil să fie câțiva nemulțumiți care să spună că în Lost in translation nu se întâmplă nimic și că, totuși, vocația filmelor este să spună o poveste. Dar ceilalți vor zâmbi fără să vrea la amintirea lui. Dramă și comedie, film de atmosferă și metafizic, în același timp, Lost in translation este un film despre singurătate.

Singurătatea unei tinere de 20 și ceva de ani, Charlotte, care nu știe exact ce vrea de la viață, în ciuda unei gândiri nuanțate. Și singurătatea lui Bob Harris, un actor plictisit și blazat în căsnicia lui de 25 de ani. Chimia dintre cei doi se dedublează într-o prietenie legată în jurul dilemelor celor doi. Înțelegerea pe care fiecare o oferă celuilalt nu trece dincolo de prietenie, până la sărutul final. Mulți încă ne întrebăm ce i-a șoptit Bill Murray lui Scarlett Johansson la ureche înainte să își ia la revedere probabil pentru totdeauna.

36. Annie Hall (1977) – poveste de iubire la New York


annie hall filme romantice de comedieDoi iubiți diferiți. Ea este îndrăgostită de soarele din L.A., el de iarna din New York, însă amândoi se tem de păianjeni. Relaţia celor doi este construită din mici evenimente , certuri, călătorii, conversaţii despre tot ce e sub soare. Până când cei doi nu mai au nimic să-şi spună…

Annie Hall , în regia lui Woody Allen, este filmul de dragoste al generatiei de la finalul anilor ’70. Talentul special al lui Woody Allen este sa spuna cele mai profunde si triste adevaruri in cel mai comic mod cu putinta. Iar Annie Hall este probabil comedia romantica in care acest lucru i-a iesit cel mai bine.

Chimia dintre Woody Allen si Diane Keaton, cele doua personaje principale, se simte in fiecare por al filmului. Cuplul format din anxiosul personaj al lui Woody Allen si Annie, nu mai putin nesigura si delicata, este rar. In general, cel putin unul dintre personaje este sigur pe el, are privirea misterioasa si joaca tare. Asumarea in fața tuturor a acestei nesiguranțe, de către ambele personaje din Annie Hall, face filmul și mai special.

37. Anna Karenina (2012) 

anna karenina filme de dragoste netflixDupă succesele înregistrate cu Atonement (2007) şi Pride and Prejudice (2005), regizorul Joe Wright a revenit cu un nou film de dragoste, Anna Karenina, o nouă adaptare cinematografică după romanul omonim al lui Lev Tolstoi. Filmul le are în rolurile principale pe Keira Knightley, Jude Law și Aaron Taylor-Johnson.

Plasat în atmofera Rusiei imperiale de secol 19, filmul reia povestea aristocratei Anna Karenina (Keira Knightley), prinsă între datoria de a rămâne alături de soțul ei (Jude Law) și iubirea-pasiune pe care o nutrește pentru ofițerul Vronski (Aaron Taylor-Johnson).

După premiera din Marea Britanie, pentru că trebuie subliniat că este o producție britanică, Anna Karenina s-a bucurat în general de recenzii pozitive, criticii căzând de acord cu privire la caracterul îndrăzneţ, teatral, al acestei noi versiuni. Vezi aici o secvență din Anna Karenina.

38. Brokeback Mountain (2005) – dragostea venită din singurătate – Netflix

Nimeni nu se aştepta ca filmul lui Ang Lee  despre doi cowboy din Wyoming să fie o poveste de dragoste plină de romantism, suferinţă, despărţiri şi regăsiri. Filmul a stârnit controverse la lansarea sa din 2005, părând o trădare a westernului tradiţional, însă de fapt povestea lui Ennis şi Jack nu face decât să aducă sentimente reale printre stereotipurile unui gen artificial, in care feminitatea şi masculinitatea sunt standardizate.

Disponibil pe Netflix.

Filme de dragoste bune care nu sunt hollywoodiene

Triunghiuri amoroase, iubiri ieșite din tipare, dar de o profunzime rară, sunt de multe ori esența filmelor de dragoste realizate în afara hollywoodului. Regizorii străini explorează iubirea și fațetele ei în creații foarte personale și originale. Aici vă povestim despre trei astfel de filme romantice, unul coreean, unul chinezesc și unul italian.


39.   3-Iron (2004) – dragostea ca soluție la violența domestică

3_Iron-0001Protagonistul 3-Iron, Tae-suk, deși nu are casă, nu e om al străzii, și nu e nici hoț de locuințe, deși pătrunde prin efracție în casele altor oameni. O persoană curioasă și blândă, tânărul privește adăpostirea într-o casă străină ca pe o mică vacanță, în care încearcă să îi cunoască pe locatarii absenți din lucrurile cu care și-au populat casa. În semn de mulțumire pentru găzduirea temporară, întotdeauna face mici gesturi: repară obiecte găsite stricate sau spală hainele celor plecați.

Lucrurile deviază de la “firesc” când Tae-suk se trezește privit în tăcere de o femeie, în a cărei locuință intrase crezând că nu e nimeni acasă. Femeia, Sun-Hwa, are fața umflată și lovită, contrastând cu fotografiile frumoase de pe pereți în care pozase ca model.

Doborâtă de abuzul fizic și emoțional al unui soț instabil, Sun-hwa îl privește pe intrus cu o rugăminte nerostită. Iar el, după ce asistă la întoarcerea nefericită a soțului, nu poate rămâne indiferent.

40.  In the mood for love (2000) – iubirea oamenilor discreți

in-the-mood-for-loveO iubire imposibilă (în regia lui Wong Kar Wai) este un film delicat si poetic. Este vorba despre doi chinezi din Hong-Kong, care realizează că partenerii lor de viață au devenit amanți. Încercând să își imagineze cum a fost posibilă relația, cei doi înșelați se apropie și se indragostesc.. Dar discretia, sau poate altceva, ii face să ezite. Filmul este de o frumusete care-ti taie respiratia, cu scene filmate in ralanti in care muzica te atrage intr-o stare de un romantism aproape palbabil.

Cei doi sunt jucați de doi actori celebri pentru cinematografia chineză. Tony Leung este misterios ca un sfinx, iar Maggie Cheung are o feminitate de porțelan.

41.  Eu sunt dragostea (2009) – dragostea după o tragedie personală

i am love kiss filme de dragosteI am love este si el un film foarte frumos vizual, ca si In The Mood For Love. Este vorba despre dragostea intre oameni de varste diferite si cu statut social la fel de diferit. Ea (Tilda Swinton), casatorita cu copii, face parte din “aristocratie”, in timp ce el este doar un tanar oarecare care incearca sa construiasca ceva in viata.

De fapt nici ea nu are nimic solid si autentic, in afara de copiii deja zburati din cuib. Scenele de dragoste in natura sunt transfigurante pentru amandoi, absorbiti parca de lumina care ii inconjoara. Gratia Tildei Swinton, vocea ei foarte feminina, discrepanta dintre stangaciile si momentele cand este perfect stapana pe ea, sunetele naturii, dorinta dintre cei doi, toate sunt cat se poate de romantice.

Eu sunt dragostea este în regia lui Luca Guadagnino, același regizor care a semnat și Call me by your name (2017), despre care am povestit la începutul articolului.

 

Filme de dragoste clasice

Sunt filme care au intrat în memoria noastră afectivă, pe care ne dorim să le revedem într-un moment de liniște. Sau la care alte filme de iubire pe care le vedem fac trimitere. Așa că fie că le-ați văzut deja, fie că nu, nu le ratați, vă vor îmbogăți cultura, dar și universul afectiv. 🙂

42.  Casablanca (1942) – dragostea în vremea războiului


Casablanca este unul dintre acele filme care pot fi revăzute mereu cu aceeaşi plăcere iar meritul le revine în parte lui Ingrid Bergman şi Humphrey Bogart, care spun povestea a doi îndrăgostiţi despărţiţi de război. Dar care se reîntâlnesc la capătul lumii şi sunt obligaţi să se separe din nou.

43.  Vacanță la Roma (1953) – iubirea dintre o Scufiță Roșie și Lupul cel Rău 🙂

roman holidayRoman Holiday/Vacanta la Roma este povestea iubirii intre femeia-ingenuă si Lupul cel Rău :). Dar care se dovedește a nu fi tocmai așa rău intenționat.

Roman Holiday este filmul de debut al lui Audrey Hepburn intr-un rol principal, o actrita facuta parca pentru roluri romantice. Pentru rolul de debut a primit chiar și un premiu Oscar. Fragila, candida dar, paradoxal, puternica, Audrey joacă în acest film de dragoste rolul unei printese ce ajunge sa se plimbe singura prin Roma.  Asta în timp ce escorta o cauta pentru revenirea la indatoririle regale. Pe urmele ei se gaseste un jurnalist fara scrupule, jucat de minunatul Gregory Peck. Acesta vrea sa exploateze jurnalistic evadarea lui Audrey. Cam în stilul unui paparazzo din zilele noastre.

Dar nebuniile delicioase si nevinovate pe care le face Audrey pe strazile Romei, lipsa oricarei griji, libertatea ei, toate sunt molipsitoare si pentru noi, si pentru Peck. Astfel, intre cei doi rasare o “iubire de vacanta”, vacanta lui Audrey.

44.   Breakfast at Tiffany’s – iubirea unei extroverte

breakfast-at-tiffanys-6Sunt șanse mari să-l fi văzut deja. Dar, dacă cumva, ți-a scăpat din diverse motive, îți spunem că e divin. Audrey Hepburn e diafană și feminină, înconjurată de nenumărați bărbați, mereu cu zâmbetul pe buze dar ascunzând un secret. Ea ajunge să se îndrăgostească de noul vecin. Mereu alergând undeva, văzându-se cu cineva, viața ei e un carusel. Dar are timp să îl observe pe Paul, un scriitor fără mare succes în ultimul timp.

Audrey Hepburn face un rol cu adevărat memorabil. Cu acest film a inspirat generații întregi de femei, prin eleganță și spiritul ei jucăuș. O să râdeți și o să vă relaxați, dar, atenție, s-ar putea să vărsați și câteva lacrimi la final 🙂

45.   Îmblânzirea scorpiei (1967) – dragoste cu năbădăi

Fie că vorbim despre Who’s Afraid of Virginia WoolfThe Taming of the Shrew sau Cleopatra, Richard Burton şi Elizabeth Taylor au adus întotdeauna în filmele lor ceva din volatilitatea relaţiei lor reale, care i-a împins pe cei doi de două ori în faţa ofiţerului stării civile.

Dacă vrei să râzi și să vezi și ceva clasic, în același timp, îți recomandăm adaptarea din 1967 după piesa de teatru cu același nume a lui Shakespeare. Chimia dintre cei doi actori și istericalele autentice ale celebrei Elizabeth Taylor fac filmul distractiv și autentic.

Multe filme de dragoste au ramas in afara topului: Elizabethtown, Atonement, Wings of Desire, Hable con ella, Chunking Express, An Affair to Remember, Manhattan, A bout de souffle, The Dreamers, Jules et Jim, Bringing up Baby, The Fifth Element si multe, multe altele. Pe acestea vă lăsăm să le descoperiți singuri.

Citește și

TOP 21 seriale de dragoste din ultimii ani pe care să nu le ratezi

Filme de epocă – 30 filme de care să te bucuri pe îndelete

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here