Câteodată vrem să vedem filme de dragoste triste. Pur și simplu. Filme de dragoste fără final fericit neapărat, în care dragostea nu învinge întotdeauna. Pentru că dragostea e complicată. Pentru că în viață nu e totul roz. În plus câteodată o poveste emoționantă până la lacrimi, paradoxal, ne face bine. Plânsul ne eliberează de emoții negative. 🙂 Asta, așa, ca efect secundar al unei experiențe cinematografice bune…Așadar iată lista noastră cu recomandări de filme de dragoste triste și tulburătoare.
1. A star is born (2018) – o poveste emoționantă de dragoste
Cel mai trist film de dragoste din ultimii doi ani îi are ca protagoniști pe Bradley Cooper și Lady Gaga. Bradley Cooper e un obișnuit al filmelor de dragoste, jucând și într-un alt film de dragoste bun din ultimii ani. E vorba de Silver Linings Playbook.
Povestea din S-a născut o stea o să vă emoționeze cu siguranță. Doi muzicieni talentați ajung să se cunoască din întâmplare. El e deja un muzician consacrat, ea lucrează la un restaurant, dar are o voce divină. Bradley Cooper, cu o privire mai albastră ca oceanul, nu e băiatul drăguț cu care ne-am obișnuit. Joacă rolul unui rocker, cu o voce profundă și guturală. Dar e același tip cu inimă de aur pe care l-am văzut în alte filme.
2. Toate acele locuri minunate (2020)
All the bright places e cel mai nou film de dragoste produs de Netflix, lansat în februarie 2020. E un film delicat și poetic despre dragostea dintre doi adolescenți. Ea, interpretată de talentata Elle Fanning, încearcă să depășească pierderea surorii. În timp ce el, colegul de liceu, Theodore, încearcă să o ajute. Chiar dacă e un film cu adolescenți, îi va emoționa, întrista și atinge pe romanticii de orice vârstă. Filmul este adaptarea romanului de succes cu același nume.
Dacă te-ai răzgândit și nu mai vrei să vezi filme de dragoste triste, ci comedii romantice, citește:
Comedii romantice – TOP 40 filme de dragoste vesele și luminoase
3. The Aftermath – când dragostea te ajută să depășești o pierdere tragică
Mai poți iubi după ce ce ai iubit mai mult pe lume a dispărut? Răspunsul filmului The Aftermath – da, poate tocmai pentru că ai pierdut ceva drag. Iubirea poate face parte din procesul de vindecare.
După încheierea celui de Al Doilea Război Mondial, Rachael (Keira Knigtley) i se alătură soțului în Hamburgul ruinat. Aici el ajută la reconstrucția Germaniei ocupată de aliați. Locuiesc într-o casă rechiziționată, fosta casă a arhitectului Stephen Lubert, jucat de Alexander Skarsgard. Acesta, împreună cu fiica lui, rămân să locuiască în vilă. Rachael îl tratează cu multă răceală, de-a dreptul cu antipatie. Dar amândoi au pierdut pe cineva drag în acest război. Și pierderea îi aduce oarecum mai aproape pe acești doi dușmani. Atracția dintre ei ajunge într-un final să îi pună în pericol.
Poți să vezi The Aftermath/După război pe HBO Go sau pe site-urile specializate.
4. Marriage Story / Poveste despre căsnicie (2019)
Cum pot ajunge doi oameni doi străini, după ce au împărțit ani de intimitate? Atunci când dragostea dintre ei se destramă și ajung la divorț… E un film apăsător, dar care atinge tema asta până în străfundurile ei.
Netflix investește sume foarte mari și adună multe talente din industria cinematografică pentru a produce filme de Oscar. Nu îi iese de fiecare dată, dar pariul pe Marriage Story a fost unul câștigător. Este unul dintre cele mai apreciate filme produse de Netflix. Probabil va intra în istoria filmului, lângă un alt film trist pe aceeași temă, Kramer vs Kramer. Tema: ce înseamnă un divorț, mai ales atunci când la mijloc e un copil.
Ea, jucată de Scarlett Johansson, este o actriță de teatru din New York. El, jucat de Adam Driver, este regizorul de teatru cu care e căsătorită. Deși își propun să ajungă la o despărțire amiabilă, inevitabil apar certuri, neînțelegeri, vorbe dureroase aruncate de o parte și de cealaltă. E un film pe alocuri simpatic, pe alocuri trist, jucat foarte bine de întreaga distribuție, cu dialoguri și situații credibile. Ce se va întâmpla cu toată tandrețea pe care o au unul pentru celălalt personajele, cu dragostea trăită între cei doi, cu copilul lor? Veți afla urmărind filmul pe Netflix, bineînțeles. Îl poți vedea aici.
5. Strigă-mă pe numele tău (2017) – ne face să visăm la prima iubire
E oare vreo iubire adevărată altfel decât profund tristă? Chiar și prima iubire…
Drama romantică Call me by your name a fost revelația anului 2017. Vestea bună este că din 28 aprilie 2020 e disponibilă și pe Netflix. Să o vedeți sau să o revedeți după pofta inimii oricând aveți chef și timp.
Unul dintre cele mai frumoase și triste filme romantice din ultimii ani, Strigă-mă pe numele tău te va face să-ți amintești de prima dragoste. Și să visezi la o vacanță de vară în însorita Italie. Într-o vară de neuitat, tânărul Elio, jucat de noul star masculin de la Hollywood, Timothee Chalamet, se îndrăgostește de cercetătorul asistent al tatălui său… Ca orice primă iubire e unică, specială, intensă.
Un singur lucru trebuie să ai în vedere pentru a te lăsa vrăjit de sensibilitatea ispititoare a poveştii din acest film şi de calităţile vizuale: toleranţa faţă de iubirea dintre două personaje de sex masculin. Dacă nu ai această prejudecată, vei descoperi un film de dragoste senzual și empatic, care va rămâne în topurile celor mai bune filme de gen.
Îl poți vedea pe Netflix din aprilie 2020.
6. Gloria Bell – o dragoste matură, la 50+
E unul dintre cele mai triste filme pe care le-am văzut, chiar dacă nu e vorba despre nicio tragedie. De ce? Pentru că n-are speranță. Atunci când n-ai speranță ești trist. Așa și Gloria Bell, deși încearcă să-și refacă viața, o face cu așteptări și speranțe aproape umile. Marile iubiri, marile așteptări, viitorul sunt în urma ei.
Ce faci când ești singură, iar cei doi copii s-au făcut mari și au viețile lor? Cum îți umpli timpul și viața, în afară de muncă? Cu siguranță ești mult mai matură, știi mult mai bine ce vrei de la o relație și de la un iubit. E și cazul Gloriei, care merge foarte des să danseze într-un club. Acolo întâlnește un bărbat atent, de aceeași vârstă cu ea. Va funcționa oare relația lor?
Gloria Bell este remake-ul hollywoodian al filmului chilian de succes Gloria, din 2013. Remake-ul este semnat chiar de regizorul chilian care a regizat și originalul, Sebastian Lelio. În rolurile principale interpretează delicata Julianne Moore, alături de John Turturro.
Îl poți vedea subtitrat pe HBO Go sau pe site-urile cu filme online.
7. Y tu mama tambien (2001) – o iubire de-o vară…
Nouă ne-a fost greu să nu plângem la filmul ăsta. În care dragostea se întâlnește la o răscruce. Una în care doi tineri au toată viața înainte și de abia descoperă iubirea. Iar ea e la finalul drumului. În care bucuria se întâlnește cu tristețea, în care visele se întâlnesc cu disperarea.
Y tu mama tambien / Și mama ta la fel! este un road movie combinat cu film de dragoste și despre maturizare. Doi adolescenți aflați în sex craze-ul tipic vârstei încearcă să seducă o femeie matură, cu care pleacă într-o călătorie spre mare. Între cei trei există de la bun început o tensiune sexuală ce trebuie descărcată într-un fel sau altul. În final, unul dintre băieți reușește să o seducă pe Luisa, în timp ce prietenul lui urmărește scena.
E un film despre mare și vacanță, plin de pulsațiile erotice ale verii. Dar Și mama ta la fel devine din ce în ce mai profund pe măsură ce înțelegem cu adevărat miza călătoriei Luisei la plajă și ocean.
8. Titanic (1997)
Știm cu toții soarta Titanicului. Cu atât mai tristă și emoționantă trebuie să fi fost o iubire înfiripată pe giganticul vapor. Probabil că de la această premisă a pornit și filmul Titanic. A rezultat unul dintre cele mai triste filme de dragoste făcute vreodată…
Titanicul spune povestea americancei Rose DeWitt Bukater (Kate Winslet) care face parte din clasa superioară și care, sufocată de rigorile și așteptările societății eduardiene, se îndrăgosteşte de tânărul pasager de la clasa a treia, Jack Dawson (Leonardo DiCaprio), un spirit liber.
Rose este pe vas împreună cu logodnicul ei, Cal Hockley, interpretat de Billy Zane, un moştenitor al unei averi imense. După ce Rose se îndrăgostește de Jack încearcă să se despartă de Cal. Și îi spune, printre altele: „I’d rather be his whore than your wife” / Prefer să fiu târfa lui decât soția ta...
9. Intimitate (2001) – intimitate și dragoste profund senzuale
Intimacy / Intimitate este un film pe care nu l-aș descrie ca romantic, dar este cu siguranță de dragoste. Asta in ciuda scenelor erotice extrem de grafice, care i-au facut pe multi sa se intrebe daca actele sexuale dintre cei doi actori nu au fost reale… Este vorba de doi oameni în jur de 40 de ani, un el si o ea ce ajung dependenti de intalnirile erotice de miercuri după-masă.
Sunt întâlniri în care interacțiunea se limiteaza la sex, fără să vorbeasca, la fel ca in clasicul Ultimul tango la Paris, filmul lui Bertolucci. Dar cei doi simt că este ceva real în ceea ce traiesc împreună. Intensitatea legăturii nu ține doar de atractia reciprocă, ci de faptul că este singurul moment fără minciună din vietile lor. El si-a parasit familia pentru ca nu mai era fericit. În timp ce ea traieste din inertie alaturi de un barbat care nu o merita. In acest gol, intimitatea dintre ei răsare neașteptat, prin intâlniri pur sexuale. Este un film în regia lui Patrice Chereau.
10. Pacientul englez (1996) – dragostea în locuri exotice
Ah, ce-am mai plâns la filmul ăsta! 🙂 Trebuie să fii de piatră ca să nu te atingă povestea Pacientului englez. 🙂 De fiecare dată când l-am văzut, efectul a fost același. E câteodată apăsată prea mult pedala melodramatismului, la fel ca și în The notebook…. Dar câteodată avem nevoie de un film ca acesta…
The English patient/ Pacientul englez, în regia lui Anthony Minghella, este probabil unul dintre cele mai cunoscute filme de dragoste. Și, cu siguranta, a stors multe lacrimi de la cinefili. Este filmul romantic perfect: o poveste de dragoste imposibila, petrecuta in timpul razboiului, intr-o locatie exotica, deci romantica (Cairo, desertul) si un cuplu sofisticat.
Privirea Contelui de Almasy care o străfulgeră pe Katharine cu dorință intensă este imposibil de uitat. La fel ca și încleștările amoroase în umbra după-amiezii, strecurată printr-o fereastră filigranata, tipic arabă. Povestea o stii probabil: el este cercetator de origine ungara, jucat de Ralph Fiennes. Ea, interpretata de Kristin Scott Thomas, traieste impreuna cu sotul la Cairo. Incet, cei doi cedeaza atractiei ce îi consumă, ce se transforma apoi in dragoste si tandrete.
11. Imposibila ușurătate a ființei (1988) – dragoste de intelectual
Tomas, un intelectual doctor, mare iubitor de femei, jucat de Daniel Day Lewis, cunoaste o tanara jucausa, naiva, sensibila – Tereza (Juliette Binoche). Cei doi ajung sa se casatoreasca, dar Tomas nu renunta la aventurile cu alte femei. Desi tandretea pentru sotie este din ce in ce mai profunda. Este o dragoste amară și dulce, tristă și fericită, în același timp.
E un film în regia lui Philip Kaufman, cunoscut și pentru alte două filme de dragoste despre iubirile a doi intelectuali: Hemingway & Gellhorn și Henry & June. Primul urmărește iubirea scriitorului Ernest Hemingway, iar al doilea marea iubire a scriitorului Henry Miller.
The unbearable lightness of being este, ca multe alte filme de dragoste, ecranizarea unei cărți bune (romanul cu acelasi nume a lui Milan Kundera).
12. Vălul pictat (2006) – iubirea de erou
The painted veil / Valul pictat este la fel de emotional si emotionant ca si The English Patient, The Unbearable Lightness of Being sau Love in The Time of Cholera. Este povestea de dragoste care demonstreaza cinematografic că și bărbații cu voci pițigăiate, slăbuți și fără trăsături prea masculine, dar cu o voință și o inteligență aproape crunte, pot fi eroii unei iubiri intense.
Aici dragostea adevarată nu este descoperita în afara căsniciei, ci în cuplu, în timp și cu sacrificii mari. El, specialist in bacteriologie, jucat de Edward Norton, un tip inteligent si timid, destul de aproape de un tocilar, se indragosteste de Kitty. Ea e o tanara frivola, jucata de Naomi Watts. Ea ii accepta cererea in casatorie doar pentru a scapa de parinti. Dupa ce il inseala, casnicia lor ramane un parteneriat rece, chiar ostil. Walter (Edward Norton) nu o cruta pe Kitty si o duce intr-un focar de holera in inima Chinei.
13. Blue Valentine (2010) – dragostea măcinată de rutină
După cum îi spune până și numele, Blue Valentine e blue. E trist. E unul din acele filme romantice în care dragostea plină de speranță se transformă încet și sigur în rutină, disperare, într-un punct mort.
Dragostea depaseste orice obstacol (in engleza suna mai bine, love conquers it all). Este exact ipoteza dupa care nu merge filmul Blue Valentine. Dean (Ryan Gosling) este un tanar zugrav casatorit cu Cindy (Michelle Williams), sora medicala. Au impreuna o fiica, Frankie.
Dincolo de bucuria pe care le-o ofera Frankie, ceva este definitiv fracturat intre cei doi. Desi tineri, sunt incarcati de resentimente si bagaje afective negative pre- si post-casatorie. Dean nu are ambitii, pe cand Michelle isi doreste mai mult de la viitor. Filmul urmareste indepartarea unul de celalalt, in paralel cu flash-back-uri de la inceputul relatiei care explica post-factum alegerile celor doi.
Este din acele filme de dragoste triste, care nu manifestă o disperare existentiala. Mai degraba este din categoria: “asta e viața, trebuie sa film suficient de intelepti sa luam ca atare ceea ce primim”.
14. Strălucirea eternă a minții neprihănite (2004) – o dragoste poetică
The eternal sunshine of the spotless mind îi aduce impreună pe Kate Winslet și Jim Carrey, într-un film de dragoste sensibil, emoționant și creativ. Rezultă un puzzle despre relaţii, monotonia în cuplu, iubire, suferinţă şi uitare.
Filmul urmăreşte doi foşti iubiţi care iau pe rând decizia de a-şi sterge orice amintire a relaţiei care tocmai s-a încheiat. Astfel, ne pune faţă în faţă cu un cuplu atipic, format dintr-un Jim Carrey extrem de sensibil şi o Kate Winslet haotică, nesigură. Și care ne face să uităm că actriţa britanică părea sortită să-şi joace cele mai bune roluri alături de Leonardo DiCaprio. Citește mai multe în recenzia The Eternal Sunshine of The Spotless Mind. Poți să-l vezi pe Netflix (mai 2020).
15. Brokeback Mountain (2005) – dragostea venită din singurătate
Nimeni nu se aştepta ca filmul lui Ang Lee despre doi cowboy din Wyoming să fie o poveste de dragoste plină de romantism, suferinţă, despărţiri şi regăsiri. Filmul a stârnit controverse la lansarea sa din 2005, părând o trădare a westernului tradiţional, însă de fapt povestea lui Ennis şi Jack nu face decât să aducă sentimente reale printre stereotipurile unui gen artificial, in care feminitatea şi masculinitatea sunt standardizate.
16. 3-Iron (2004) – iubirea ca soluție la violența domestică
Protagonistul 3-Iron, Tae-suk, deși nu are casă, nu e om al străzii, și nu e nici hoț de locuințe, deși pătrunde prin efracție în casele altor oameni. O persoană curioasă și blândă, tânărul privește adăpostirea într-o casă străină ca pe o mică vacanță, în care încearcă să îi cunoască pe locatarii absenți din lucrurile cu care și-au populat casa. În semn de mulțumire pentru găzduirea temporară, întotdeauna face mici gesturi: repară obiecte găsite stricate sau spală hainele celor plecați.
Lucrurile deviază de la “firesc” când Tae-suk se trezește privit în tăcere de o femeie, în a cărei locuință intrase crezând că nu e nimeni acasă. Femeia, Sun-Hwa, are fața umflată și lovită, contrastând cu fotografiile frumoase de pe pereți în care pozase ca model.
Doborâtă de abuzul fizic și emoțional al unui soț instabil, Sun-hwa îl privește pe intrus cu o rugăminte nerostită. Iar el, după ce asistă la întoarcerea nefericită a soțului, nu poate rămâne indiferent.
17. In the mood for love (2000) – iubirea oamenilor discreți
O iubire imposibilă (în regia lui Wong Kar Wai) este un film delicat si poetic. Este vorba despre doi chinezi din Hong-Kong, care realizează că partenerii lor de viață au devenit amanți. Încercând să își imagineze cum a fost posibilă relația, cei doi înșelați se apropie și se indragostesc.. Dar discretia, sau poate altceva, ii face să ezite. Filmul este de o frumusete care-ti taie respiratia, cu scene filmate in ralanti in care muzica te atrage intr-o stare de un romantism aproape palbabil.
Cei doi sunt jucați de doi actori celebri pentru cinematografia chineză. Tony Leung este misterios ca un sfinx, iar Maggie Cheung are o feminitate de porțelan.
18. Eu sunt dragostea (2009) – dragostea după o tragedie personală
I am love este si el un film foarte frumos vizual, ca si In The Mood For Love. Este vorba despre dragostea intre oameni de varste diferite si cu statut social la fel de diferit. Ea (Tilda Swinton), casatorita cu copii, face parte din “aristocratie”, in timp ce el este doar un tanar oarecare care incearca sa construiasca ceva in viata.
De fapt nici ea nu are nimic solid si autentic, in afara de copiii deja zburati din cuib. Scenele de dragoste in natura sunt transfigurante pentru amandoi, absorbiti parca de lumina care ii inconjoara. Gratia Tildei Swinton, vocea ei foarte feminina, discrepanta dintre stangaciile si momentele cand este perfect stapana pe ea, sunetele naturii, dorinta dintre cei doi, toate sunt cat se poate de romantice.
Eu sunt dragostea este în regia lui Luca Guadagnino, același regizor care a semnat și Call me by your name (2017), despre care am povestit la începutul articolului.
19. Breakfast at Tiffany’s – iubirea unei extroverte
E vorba despre iubirea unei extroverte, care aleargă în stânga și-n dreapta, dă petreceri, se distrează, flirtează, etc. Dar dincolo de toate astea e o femeie singură care nu-și găsește liniștea… Deși de multe ori văzut ca o comedie, Breakfast at Tiffany’s e de o tristețe surdă. Iar, la final, când își caută motanul prin ploaie, disperată și lipsită de speranță pentru ea și motan, n-ai cum să nu te emoționezi până la lacrimi. 🙁 Așa că e în topul nostru de filme de dragoste triste când vrem să ne înecăm amarul. 🙂
Sunt șanse mari să-l fi văzut deja. Dar, dacă cumva, ți-a scăpat din diverse motive, îți spunem că e divin. Audrey Hepburn e diafană și feminină, înconjurată de nenumărați bărbați, mereu cu zâmbetul pe buze dar ascunzând un secret. Ea ajunge să se îndrăgostească de noul vecin. Mereu alergând undeva, văzându-se cu cineva, viața ei e un carusel. Dar are timp să îl observe pe Paul, un scriitor fără mare succes în ultimul timp.
Audrey Hepburn face un rol cu adevărat memorabil. Cu acest film a inspirat generații întregi de femei, prin eleganță și spiritul ei jucăuș. O să râdeți și o să vă relaxați, dar, atenție, s-ar putea să vărsați și câteva lacrimi la final
20. The Notebook (2004) – Romeo și Julieta în secolul XX
E în topul cu filme de dragoste triste pentru oricine l-a văzut. Cine n-a plâns la The Notebook? E cineva? Nu, eram sigură. Jurnalul e unul dintre acele filme de dragoste triste care te va face să te gândești la primele iubiri. E o poveste veche de când lumea. Noah e un tânăr de condiție modestă. Allie provine dintr-o familie bogată, care nu acceptă iubirea celor doi. Dragostea lor trăiește peste timp și încearcă să se reînnoade mereu și mereu. Dar pare sortită eșecului de fiecare dată.
Un film mai romantic ca Jurnalul/The Notebook e greu de găsit. Vei plânge, vei râde, dar povestea e atât de puternică încât dacă ți-ai pierdut cumva încrederea în dragoste, The Notebook te va ajuta să ți-o regăsești. Cei doi îndrăgostiți sunt interpretați de Ryan Gosling și Rachel McAdams. Vezi aici scena sărutului.
Acestea sunt câteva film de dragoste triste care se numără printre preferatele noastre.
Citește și
TOP 10 cele mai frumoase și romantice filme de dragoste de pe Netflix
Filme de dragoste 2019 – TOP 10 pe care să le vezi online