Top 10 filme de epoca pe care trebuie sa le vezi

0
71235

Sunt momente în care vrei să te întorci în timp și să te lași prins de o lume cu alte reguli,  – poate mai galante – și ținute impresionante. Atunci te întorci la filme de epoca precum Pride and Prejudice, Sense and Sensibility, dar și la alte filme și ecranizări chiar mai bune:

10. Pride and Prejudice (2005)

Filme de epoca englezesti - Pride and Prejudice

În regia lui Joe Wright, un regizor clar interesat mai mult de vizual decât de mesajul poveştii pe care o prezintă (dacă ar fi să judecăm după acest exemplu sau după Anna Karenina, film lansat anul trecut), Pride and Prejudice este un film de atmosfera ce îşi învăluie personajele într-o aură aproape ireală.

Povestea lui Elizabeth Bennet (Keira Knightley) şi a Domnului Darcy (Matthew MacFadyen), două personaje ce trebuie să îşi învingă mândria şi prejudecata pentru a fi împreună, te va cuceri prin stil, cinematografie şi o distribuţie de actori ce îi include pe Donald Sutherland, Brenda Blethyn, Carey Mulligan şi Dame Judi Dench.

 

9. Vanity Fair (2004)

Filme englezesti - Vanity Fair

Becky Sharp (Reese Witherspoon) este frumoasă, isteaţă şi educată. Din păcate, situaţia financiară precară o forţează să rămână o simplă guvernantă, martoră la viaţa care crede că îi aparţine de drept.

Ecranizare din 2004 a romanului lui William Makepeace Thackeray, Vanity Fair este o producţie somptuoasă, vie, exotică ce te transpune în societatea engleză a începutului de secol 19, în care Becky Sharp, orbită de strălucirea şi prestigiul lumii bune, îi va distruge pe cei din jurul său şi se va autodistruge, doar pentru a renaşte din propria cenușă ca Pasărea Phoenix. Şi asta pentru că Becky poate fi arivista şi imorală dar, ca orice eroină ce se respectă, este o supravieţuitoare prin excelenţă.

 

8. Shakespeare in Love (1998)

Filme de epoca - Shakespeare in Love

În regia lui John Madden şi după scenariul lui Tom Stoppard, Shakespeare in Love reuşeşte imposibilul: transformă scrisul într-o artă dinamică şi scriitorul într-un erou romantic plauzibil.

Construită în jurul tragediei “Romeo şi Julieta”, filmul prezintă o motivaţie ficţionala ce îl determină pe William Shakespeare (Joseph Fiennes) să scrie povestea arhetipală a iubirii imposibile: dragostea pentru muza sa, aristrocrata Viola (Gwyneth Paltrow).

Povestea de dragoste dintre cei doi se petrece la marginea curţii regale a secolului 16, trăită în momente pasagere, de multe ori comice şi aproape adolescentine.  Însă, exact ca în “Romeo şi Julieta”, tonul începe să se schimbe treptat, odată ce cei doi îndrăgostiţi trebuie să înfrunte realitatea.

 

7. The House of Mirth (2000)

Filme de epoca - The House of Mirth

Tot din categoria filme de epoca pe care să nu le ratezi face parte și The House of Mirth spune povestea lui Lily Bart (Gillian Anderson), o femeie ce nu reuşeşte să aleagă între aspiraţiile la viaţa luxoasă la care a fost învăţată să viseze şi o relaţie adevărată cu bărbatul pe care îl iubeşte.

Lily Bart este o eroină tragică, aflată la polul opus faţă de Becky Sharp din Vanity Fair. Societatea americană a sfârşitului de secol 19 nu a pregătit-o pentru partea urâtă a vieţii şi Lily este incapabilă să se adapteze. Îşi sabotează toate şansele pentru o căsătorie respectabilă, propriile îndoieli o fac să piardă iubirea bărbatului pe care şi-l doreşte iar incapacitatea de a juca murdar când trebuie o costa în final stima cercului său social, transformând chiar şi simpla supravieţuire într-un efort dificil de îndurat.

 

6. Sense and Sensibility (1995)

Filme englezesti - Sense and Sensibility

Sense and Sensibility este povestea surorilor Dashwood, două femei a căror existenţă pendulează constant între raţiune şi simţire.

În timp ce sora cea mare, Elinor (Emma Thompson), preferă să îşi păstreze sentimentele pentru ea şi astfel riscă să îl piardă pe bărbatul pe care îl iubeşte, Marianne (Kate Winslet), sora sa mai mică se aruncă în braţele unui tânăr nobil înainte de a-l cunoaşte cu adevărat.

Aceasta a doua ecranizare a romanului Sense and Sensibility este probabil cea care reuşeşte cel mai bine să stabilească un echilibru între povestea de multe ori plată şi satira tipică a societăţii aristocrate a începutului de secol 19 pentru care Jane Austen este atât de cunoscută. De aceea am inclus aceasta ecranizare în topul nostru cu filme de epoca.

 

5. The Portrait of a Lady (1996)

Filme de epoca - The Portrait of a Lady

Romanul lui Henry James, The Portrait of a Lady, primeşte în 1996 o interpretare feministă sub regia lui Jane Campion. Mulţi ar spune că această interpretare se afla deja în roman, povestea lui Isabelle Archer fiind una de descoperire şi dorinţa de libertate personală.

Isabelle (Nicole Kidman), în lupta sa pentru independenţă, este blocată. Întâi de societatea strictă din care face parte, ce o urmăreşte şi o agasează cu decizii prestabilite. Şi apoi de căsnicia nefericită cu machiavelicul  Gilbert Osmond (John Malkovich), un bărbat ce nu îşi doreşte doar banii lui Isabelle, ci şi dominarea completă a acesteia.

 

4. The Piano (1993)      

Filme de epoca - The Piano

Un film care nu putea să lipsească din topul nostru cu filme de epoca, în care atmosfera şi muzica joacă un rol la fel de important că actorii, The Piano  te transpune în Noua Zeelandă a secolului 19. Ada (Holly Hunter), mută şi cu o fiică, este totuşi o perspectivă atractivă pentru Stewart (Sam Neil), un bărbat ce munceşte pe câmp de dimineaţă până seara însă aparţine unei caste sociale ce nu îi permite să îşi ia o nevastă băştinaşă. Relaţia dintre cei doi, bazată mai mult pe necesitate decât pe înţelegere, se rupe complet în momentul în care Stewart vinde pianul Adei colaboratorului său George Baines (Harvey Keitel).

Pianul, ce dă titlul filmului, este folosit întâi ca instrument de şantaj ca mai apoi să devină un mijloc de comunicare între Ada, “sirena muta” ce pare să îţi descifreze sufletul cu o privire, şi George, singurul care pare să audă glasul sirenei printre sunetele clapelor de pian.

 

3. The Age of Innocence (1993)

Filme de epoca - The Age of Innocence

În The Age of Innocence, Martin Scorsese revine asupra unei teme preferate: tribalizarea societăţii americane, fie la nivelul de găşti ca în Gangs of New York sau la nivelul de caste mafiote precum în Goodfellas. Aici avem de a face cu înalta societate new yorkeză a anilor 1870, o lume perfect echilibrată dar construită pe iluzii atât de fragile că orice mică deviaţie de la normă este văzută ca un afront la întregul mod de viaţă.

În această lume activează cu succes şi Newland Archer (Daniel Day-Lewis), avocat şi proaspăt logodnic al virginalei May (Winona Ryder). Asta până în momentul în care o întâlneşte pe Ellen Olenska (Michelle Pfeiffer), o femeie foarte frumoasă dar iremediabil pătată de reputaţia soţului de care îşi doreşte să divorţeze.

Întreaga lume pe care Newland a admirat-o toată viaţa acum conspiră împotriva poveştii lui de dragoste cu Ellen şi, în pofida sentimentelor sale, îi vine greu să fie chiar el cel care distruge faţada de iluzii atât de frumos construită.

 

2. The Remains of the Day (1993)

Filme de epoca - The Remains of the Day

Când întreaga ta viaţă este dedicată serviciului oferit unei alte persoane, este uşor să o pierzi printre rămăşiţele de peste zi. În această situaţie se afla şi Stevens (Anthony Hopkins), majordomul Lordului Darlington. Lumea sa de maniere şi reguli elaborate este testată de apariţia Domnişoarei Kenton (Emma Thompson) care se îndrăgosteşte de el. Posibilitatea dragostei şi mai apoi relaţiile pro-naziste întreţinute de şeful său, pun în pericol structura de coduri şi ritualuri pe care Stevens a construit-o în serviciul unei case care nu-i aparţine.

The Remains of the Day este unul din acele filme de epoca în care povestea este construită minuţios, prin detalii, priviri, gesturi. Aproape nimic nu se comunica direct pe ecran. Filmul are curajul de a folosi tăcerea şi un ritm lent ce îi oferă subtilitate, lăsând  interpretarea elegantă a lui Anthony Hopkins să vorbească de la sine.

 

1. Gone with the Wind (1939)

Filme de epoca - Gone with the Wind

Povestea Sudului American înainte şi după războiul civil ce l-a devastat, punctată prin personajul iconic al lui  Scarlett O’Hara (Vivien Leigh), adolescenta răsfăţată ce trebuie să se transforme într-o femeie capabilă să mute munţii din loc doar pentru a supravieţui, este probabil cel mai importantă realizare din categoria filme de epoca.

Momentul în care Rhett (Clark Gable) o sărută pe Scarlett cu o întreagă Atlanta arzând în spatele lor a rămas poate cea mai cunoscută scenă din cinematografie. Iar replica de final a lui Rhett (Frankly, my dear, I don’t give a damn!) a intrat în mentalul colectiv şi a fost votată de Institutul American de Film drept cea mai memorabilă replică din istoria filmului.

Dar acestea sunt detalii. Cea mai importantă dovadă a importanţei şi influenţei Gone with the Wind este că din 1939 şi până astăzi există o singură ecranizare a unuia dintre cele mai populare romane din lume. Ştii că un film este perfect când Hollywood-ul nu îndrăzneşte să se atingă de el.

Citește și Top 5 mini-serii de epoca pe care trebuie sa le vezi

10 comedii romantice cu Audrey Hepburn

Top 10 filme despre iubiri imposibile

Top 5 mini-serii de epoca pe care trebuie sa le vezi

10 comedii romantice cu Audrey Hepburn

Top 10 filme despre iubiri imposibile

 

 

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here