Filme de epocă – 30 filme de care să te bucuri pe îndelete

1
158826

Sunt momente în care vrei să te întorci în timp și să te lași prins într-o lume mai elegantă. Cu ținute impresionante, decoruri bogate și personaje masculine galante. Atunci te întorci la filme de epoca precum Mândrie și prejudecată, Rațiune și simțire, dar și la alte filme și ecranizări. Unele sunt chiar mai bune. Sunt în general filme de epocă de dragoste cu povești bine scrise, pentru că au la bază romane celebre.

Dacă nu ai timp să treci prin toată lista, îți facem o sinteză.

Iată filmele de dragoste de epocă din lista noastră: A Good Woman, Fata cu cercelul de perlă, Rațiune și simțire, Jane Eyre, Amantul, Curtezana, Marele Gatsby, Moulin Rouge!, A Royal Affair, Shakespeare in Love, Legături periculoase, Mândrie și prejudecată, Bel Ami, Vârsta inocenței, Gone with the wind, Little Women.

De asemenea, iată care sunt acele filme de epocă mai noi, lansate în ultimii ani: Jane Eyre, Marele Gatsby, A Royal Affair, Bel Ami, The Promise, filmul Downton Abbey, Little Women și Favorita.

Și, nu în ultimul rând iată ce filme de epocă din lista noastră sunt la un click distanță pe Netflix: Cheri/Curtezana, Șapte ani în Tibet, Marele Gatsby, Bel Ami, The Promise, Tânăra Victoria, Bâlciul Deșertăciunilor, Rațiune și simțire.

Filme de epocă 2019 și 2018

Producțiile interesante sunt din ce în ce mai rare la Hollywood. Și nu mai produc filme de epocă, ci continuări ale filmelor de mare succes din anii trecuți. Iată totuși trei producții de epocă din ultimii 2 ani.

1. Downton Abbey (2019)

downton abbey film de epoca 2019E un film de epocă realizat ca și continuare după serialul britanic cu același nume. Așa cum Sex and The City a avut filmul lui, de ce nu l-ar avea și serialul despre aristocrația britanică? Începe cu multe conversații, fiind gândit în special pentru cei care deja au văzut serialul. Dar, stați fără grijă, o să vă intre repede pe sub piele chiar dacă nu sunteți familiarizați cu serialul. Este povestea familiei aristocratice Crawley și a servitorilor familiei, la începutul secolului al XX-lea, în era post-edwardiană. Serialul de epocă Downton Abbey a fost unul dintre cele mai premiate seriale britanice din ultimii 10 ani. La fel ca și serialul, filmul vă va transporta într-o lume luxoasă și elegantă, dar nu lipsită de intrigi.

2. Little Women (2019)

little women film de epoca 2019E unul din acele filme de epocă pozitive, așa cum nu a mai produs Hollywoodul de mult timp. Dacă în ultimii ani suflul filmelor a fost din ce în ce mai grav, iată că regizoarea și actrița Greta Gerwig ne scoate din această stare cu Little Women. E ecranizarea unui roman clasic american, despre maturizarea a patru surori, surorile March. Little Women adună laolaltă o distribuție incredibilă: de la Meryl Streep, Emma Watson, Saoirse Ronan, Laura Dern, până la unii dintre cei mai interesanți și sexy actori din ultimii ani: Timothée Chalamet și Louis Garrel.

3. Favorita (2018)

the-favourite-emma-stone

Favorita face parte din categoria de filme de epocă și critică socială, dar poate intra ușor și în categoria comediilor negre. Filmul este unul dintre cele mai bune lansate în ultimii cinci ani, atât ca scenariu, dar și regie, cinematografie și originalitatea subiectului. Încă vedem puține femei care conduc povestea principală a filmelor în care joacă. În Favorita avem 3 doamne, într-un triunghi amoros inspirat din fapte reale. Regina Ana a Angliei, în secolul al XVIII-lea, pradă unei sănătăți precare, este manipulată de două femei. Cele două își doresc să conducă statul, controlând-o pe regină. Dialogul spumos și jocul proaspăt al celor trei actrițe Emma Stone, Rachel Weisz și Olivia Colman îl recomandă pentru o vizionare atentă, pentru a vă bucura total de experiență. Poți să-l vezi pe HBO.

Cele mai frumoase filme de epocă

4. A Good Woman (2004)

a good woman 2004 filme de epoca

E un film simpatic, unde te vei întâlni cu dragostea și soarele italian. Unde mai pui că peisajele și orășelele din Italia anilor ’30 sunt superbe. Personajele principale sunt doi tineri americani proaspăt căsătoriți. Familia Windermere își petrece timpul pe coasta Amalfi, într-o vilă de vis. Dar liniștea le este deranjată de o curtezană venită și ea din Statele Unite. Erlynne (Helen Hunt) nu mai e la prima tinerețe și succesul la bărbații cu bani a început să pălească. Dar vorba umblă că are o aventură cu tânărul Windermere. Zvonul ajunge la proaspăta și neexperimentata doamnă Windermere, jucată atât de delicat, de Scarlett Johansson.

În plus față de atmosfera superbă, filmul vine cu o întreagă echipă de actori englezi. Trupa britanică dă un aer foarte elegant și distins acestei mici drame-comedii de epocă. Ar mai fi de adăugat ca argument în plus umorul englezesc de nota 10. Și nu e de mirare, pentru că A Good Woman are la bază o piesă scrisă de Oscar Wilde. Adică de unul dintre cei mai mari autori de vorbe de duh ai tuturor timpurilor… Poți să vezi trailerul A Good Woman aici sau să-l vezi în întregime online pe site-urile cu filme subtitrate. Sau pe Amazon Prime.

5. Fata cu cercelul de perlă / Girl with a Pearl Earring (2003)

girl-with-a-pearl-earring-

E tot cu Scarlett Johansson în rol principal, la fel ca și A Good Woman. Dar în Girl with a Pearl Earring, Scarlett îl are ca și contraparte pe Colin Firth. Colin Firth e, dincolo de orice tăgadă, actorul britanic parcă făcut pentru a juca în filme de epocă 🙂 Timida Griet (Scarlett Johansson) lucrează ca menajeră în casa pictorului olandez Vermeer (Colin Firth), pentru a-și întreține familia. Tensiunea romantică dintre cei doi se construiește aproape fără cuvinte, fără gesturi, mai mult din priviri. Vermeer o convinge să îi picteze portretul și, încet-încet, filmul țese povestea uneia dintre cele mai celebre și misterioase picturi. E vorba de Fata cu cercelul de perlă, un fel de Mona Lisă olandeză din secolul al XVII-lea . 🙂

6. Rațiune și simțire / Sense and Sensibility (1995)

Filme englezesti - Sense and Sensibility

Sense and Sensibility este povestea surorilor Dashwood, două femei a căror existenţă pendulează constant între raţiune şi simţire.

Sora cea mare (Emma Thompson) preferă să îşi păstreze sentimentele pentru ea. Dar astfel riscă să îl piardă pe bărbatul pe care îl iubeşte. Pe de altă parte, Marianne (Kate Winslet), sora sa mai mică, se aruncă în braţele unui tânăr nobil. Dar înainte de a-l cunoaşte cu adevărat.

Aceasta a doua ecranizare a romanului Sense and Sensibility reuşeşte cel mai bine să stabilească un echilibru între poveste şi satira societăţii aristocrate de secol 19. Satiră pentru care scriitoarea Jane Austen este atât de cunoscută. De aceea am inclus aceasta ecranizare în topul nostru cu filme de epoca. Poți să o urmărești pe Netflix sau online pe site-urile cu filme subtitrate.

7. Jane Eyre (2011)

jane eyre 2011 filme de dragoste de epoca britanice

Tot pe Netflix puteți vedea și o ecranizare superbă a unui alt roman de dragoste britanic. E vorba de clasicul Jane Eyre. Tensiunea romantică dintre cei doi actori este aproape palpabilă prin ecranul televizorului. Ea, dintr-o clasă socială inferioară, dar cu o gândire independentă. El, Domnul Rochester, atât de misterios și minunat în hainele elegante de secol al XVIII-lea. Cei doi îndrăgostiți sunt interpretați impecabil de Michael Fassbender și Mia Wasikowska. Dacă mai ai nevoie de un argument în plus, vezi aici trailerul Jane Eyre. E cu siguranță unul dintre cele mai frumoase filme de epocă de dragoste… Îl poți vedea pe Netflix.

8. Șapte ani în Tibet (Seven Years in Tibet) (1997)

sapte ani in tibet filme de epoca

Șapte ani în Tibet nu e un film de epocă cu aristocrați aranjați la patru ace, interioare luxoase și intrigi de alcov. Din contră, este despre simplitate și o călătorie în primul rând spirituală. Acțiunea filmului nu se petrece în saloane elegante, dar exotismul lumii prin care călătoresc cele două personaje principale fac din Șapte ani în Tibet o experiență cinematografică deosebită, care te va marca fie și doar vizual.

Doi oameni ai muntelui încearcă să cucerească un vârf muntos din India, dar sunt surprinși acolo de izbucnirea celui de al Doilea Război Mondial. Printr-un concurs de împrejurări, cei doi ajung în Tibet, unde Heinrich, interpretat de tânărul pe atunci Brad Pitt, devine unul dintre mentorii viitorului lider spiritual al tibetanilor. Relația dintre cei doi este o experiență de învățare pentru amândoi. Delicatețea și bunătatea lui Dalai Lama, în fond încă un copil, dar deja foarte înțelept, îl ajută pe Heinrich să devină o persoană și un tată mai bun. Poți vedea acest film de epocă pe Netflix.

Tot din categoria filme de epocă, și tot cu Brad Pitt în rol principal, este și Legends of The Fall/ Legendele toamnei, pe care îl poți urmări în aceeași rețea ca și Șapte ani în Tibet.

9. Amantul / L’amant / The Lover (1992)

The Lover amantul

Amantul a fost realizat de același regizor ca Șapte ani în Tibet, Jean-Jacques Annaud. Așa că dacă ți-a plăcut Șapte ani în Tibet, sunt șanse mari să-ți placă și L’amant. Ecranizare dupa romanul omonim al franțuzoaicei Marguerite Duras, Amantul e un film de epocă pur și simplu frumos. Cinematografia peisajelor din Vietnam alternează cu scene intense erotice intre un chinez bogat (jucat impecabil si bântuitor de Tony Leung) si o nimfetă franțuzoaică (Jane March), provenita dintr-o familie saraca. Jane March este ireal de frumoasa, cu buze rosii pline si un corp delicat, constienta si in acelasi timp naiva apropo de puterile ei seductive. Atunci când corpurile lor tânjesc unul după celălalt, se întâlnesc intr-o casa din centrul zgomotos si foarte aglomerat al Saigonului, unde Jane March descopera dragostea.

10. Curtezana / Cheri (2009)

 

cheri filme de epoca de dragoste

Haine superbe, din materiale prețioase, bijuterii strălucitoare, decoruri impresionante, grădini de vis pline de trandafiri. Totul face parte din scenografia de Belle Epoque a filmului Cheri (Curtezana). Tot o ecranizare, de data asta a două romane franțuzești, semnate de scriitoarea Colette, Curtezana spune, la fel ca și Amantul, povestea a doi amanți. El are 19 ani, ea este o curtezană retrasă din activitate. Fiecare este pentru celălalt marea dragoste a vieții… Dar parcă refuză reciproc să recunoască acest lucru… Cum se va termina această poveste de dragoste între doi îndrăgostiți separați de diferența de vârstă?  Îl poți vedea pe Netflix oricând.

11. Marele Gatsby / The Great Gatsby (2013) 

marele gatsby filme de epocă de dragoste

Tot despre perioada Belle Epoque, dar din Statele Unite, este vorba și în Marele Gatsby. Decadență, lux, haine extraordinar de frumoase, libertinism, petreceri luxuriante, mult jazz – sunt doar câteva din ingredientele poveștii. La care se adaugă idealismul milionarului Jay Gatsby (Leonardo DiCaprio) și pasiunea mistuitoare pentru tânăra și atrăgătoarea Daisy Buchanan (Carey Mulligan). La fel ca mai toate filmele de epocă incluse în acest top, și Marele Gatsby este o ecranizare a unui roman intrat în istorie și în inimile romanticilor de pretutindeni. E vorba de romanul cu titlu omonim semnat de Scott F Fitzgerald. Vestea bună este că îl poți vedea oricând pe Netflix.

12. Moulin Rouge! (2001)

moulin rouge nicole kidman roluri de epoca

O altă recomandare din categoria filme de dragoste de epocă este musicalul Moulin Rouge!. Regizat, la fel ca și Marele Gatsby, de Baz Luhrmann, Moulin Rouge! e considerat unul dintre cele mai bune ale anilor 2000. Acțiunea se petrece în romanticul Paris și are în centru, cum altfel, o poveste de dragoste. El, un scriitoraș sărac, ea, pe nume Satine, o curtezană și starul cabaretului Moulin Rouge.

Dar dragostea lor este secretă, fiind pândită de al treilea pion al poveștii, ducele bogat care o curtează pe Satine. Tensiunile din acest triunghi amoros sunt spuse de cele mai multe ori muzical, prin melodii extraordinar de frumoase. Acest film de epocă are o estetică și un ritm foarte asemănător cu Marele Gatsby, așa că dacă v-a plăcut The Great Gatsby, încercați și Moulin Rouge!. Și, invers. 🙂 Ea e jucată de Nicole Kidman, iar el e interpretat de Ewan McGreggor. Poți să-l vezi pe HBO.

13. A Royal Affair (2012)

royal affair film

Filmul istoric  A Royal Affair a reprezentant Danemarca in cursa pentru premiul Oscar la categoria Cel mai bun film strain, si si-a adjudecat Ursulf de Argint la Festivalul International de Film de la Berlin 2012.

Povestea, plasata in secolul al XVIII-lea, incepe cu tanara membra a familie regale britanice Caroline Mathilde, maritata la 15 ani cu regele Christian al VII-lea al Danemarcei. Regina e o fiinta sensibila, dar permanent stapana pe sine. Christian, considerat nebun, e dependent de alcool si dame de companie. Personajul central al filmului e, insa, altul. Johann Friedrich Struensee (jucat de genialul Mads Mikkelsen), un doctor de tara si sustinator secret al iluminismului, ajunge la curte in postura de medic personal pentru Christian. Complicatiile apar odata cu legatura amoroasa dintre medic si regina, pornita de la idealuri filozofice comune. A Royal Affiar are o demnitate tacută ce poate fi văzută ca o trasatura specifica cinematografiei nordice. Poți  vedea aici trailerul A Royal Affair. În întregime poți să-l urmărești online subtitrat în română pe site-urile specializate sau pe Amazon Prime.

Dacă ți-a plăcut Mads Mikkelsen, poți încerca și un alt film de epocă în care joacă rolul principal, Michael Kohlhaas.

14. Bâlciul deșertăciunilor / Vanity Fair (2004)

Filme englezesti - Vanity Fair

Becky Sharp (Reese Witherspoon) este frumoasă, isteaţă şi educată. Din păcate, situaţia financiară precară o forţează să rămână o simplă guvernantă, martoră la viaţa care crede că îi aparţine de drept.

Ecranizare din 2004 a romanului lui William Thackeray, Vanity Fair este o producţie somptuoasă, vie, exotică ce te transpune în societatea engleză a începutului de secol 19. Becky Sharp, orbită de strălucirea şi prestigiul lumii bune, îi va distruge pe cei din jurul său şi se va autodistruge, doar pentru a renaşte din propria cenușă ca Pasărea Phoenix. Şi asta pentru că Becky poate fi parvenită şi imorală dar, ca orice eroină ce se respectă, este o supravieţuitoare prin excelenţă. Poți vedea acest film de epocă pe Netflix sau site-urile de gen.

15. Shakespeare îndrăgostit / Shakespeare in Love (1998)

Filme de epoca - Shakespeare in Love

Shakespeare in Love reuşeşte imposibilul: transformă scrisul într-o artă dinamică şi scriitorul într-un erou romantic plauzibil.

Construită în jurul tragediei “Romeo şi Julieta”, filmul îl prezintă pe William Shakespeare (Joseph Fiennes) trăind și scriind o poveste de iubire imposibilă: dragostea pentru muza sa, aristrocrata Viola (Gwyneth Paltrow).

Povestea de dragoste dintre cei doi se petrece la curtea regală a secolului 16, trăită în momente pasagere, de multe ori comice şi aproape adolescentine.  Însă, exact ca în “Romeo şi Julieta”, tonul începe să se schimbe treptat, odată ce cei doi îndrăgostiţi trebuie să înfrunte realitatea. Disponibil pe HBO

 

16. The House of Mirth (2000)

Filme de epoca - The House of Mirth

Tot din categoria filme de epoca pe care să nu le ratezi face parte și The House of Mirth. Acesta spune povestea lui Lily Bart (Gillian Anderson), o femeie ce nu reuşeşte să aleagă între aspiraţiile la viaţa luxoasă la care a fost învăţată să viseze şi o relaţie adevărată cu bărbatul pe care îl iubeşte.

Lily Bart este o eroină tragică, aflată la polul opus faţă de Becky Sharp din Vanity Fair. Nu e pregătită pentru viața reală a societății americane de sfârşitul de secol 19 şi e incapabilă să se adapteze. Îşi sabotează toate şansele pentru o căsătorie respectabilă. Propriile îndoieli o fac să piardă iubirea bărbatului pe care şi-l doreşte. Iar incapacitatea de a juca murdar când trebuie o costa în final stima cercului său social, transformând chiar şi simpla supravieţuire într-un efort dificil de îndurat.

 

17. Legături periculoase / Dangerous Liaisons (1988)

dangerous-liaisons film

E unul dintre cele mai apreciate filme de epocă, care a trecut cu bine testul timpului, devenind un clasic al genului. Este și nu este un film de dragoste, fiind mai degrabă un film senzual. Situat în Parisul secolului al XVIII-lea, Legături periculoase este un cuib de intrigi amoroase ale unor aristocrați cu prea puține scrupule. Cei doi complotanți sunt Marchiza de Merteuil (Glenn Close) și Vicontele de Valmont (John Malkovich). Victimele sunt o aristocrată virtuoasă (Michelle Pfeiffer) și o tânără virgină (Uma Thurman).

Toate personajele cu care intră în contact Glenn Close și John Malkovich vor fi corupte încetul cu încetul să accepte o lume fără reguli morale, în care sexul face legea. O victimă colaterală este și personajul jucat de Keanu Reeves. Dacă sunteți fanul Umei Thurman sau al lui Keanu Reeves nu merită ratată ocazia de a-i vedea atât de proaspeți și de tineri. 🙂

18. Pride and Prejudice (2005)

Filme de epoca englezesti - Pride and Prejudice

În regia lui Joe Wright, un regizor clar interesat mai mult de vizual decât de mesajul poveştii pe care o prezintă (dacă ar fi să judecăm după acest exemplu sau după Anna Karenina), Pride and Prejudice este un film de atmosfera ce îşi învăluie personajele într-o aură aproape ireală.

Povestea lui Elizabeth Bennet (Keira Knightley) şi a Domnului Darcy (Matthew MacFadyen), două personaje ce trebuie să îşi învingă mândria şi prejudecata pentru a fi împreună, te va cuceri prin stil, cinematografie şi o distribuţie de actori de primă mână.

19. The Portrait of a Lady (1996)

Filme de epoca - The Portrait of a Lady

Romanul lui Henry James, The Portrait of a Lady, a primit în 1996 o interpretare feministă, sub regia lui Jane Campion. Mulţi ar spune că această interpretare se afla deja în roman, povestea lui Isabelle Archer fiind una de descoperire şi dorinţa de libertate personală.

Isabelle (Nicole Kidman), este blocată în lupta sa pentru independenţă. Întâi de societatea strictă din care face parte, dominată de decizii prestabilite pentru femei. Şi apoi de căsnicia nefericită cu machiavelicul Gilbert Osmond (John Malkovich), un bărbat ce nu îşi doreşte doar banii lui Isabelle, ci şi dominarea completă a acesteia. Poți să vezi aici trailerul The Portrait of a Lady.

 

20. Bel Ami (2012)

bel-ami-2012 robert pattinson filme de epoca de dragoste

La fel ca majoritatea filmelor de epocă din listă, Bel Ami este adaptarea unui roman. De data asta e unul semnat de Guy de Maupassant la sfârșitul secolului al XIX-lea. Dar dacă celelalte au în general o distribuție englezească, acesta e jucat mai ales de actori americani, cu o excepție notabilă, Kristin Scott Thomas. De aceea îi lipsește o oarecare eleganță, dar merită văzut cel puțin pentru a-i urmări pe Robert Pattinson și Uma Thurman în roluri principale. Filmul spune povestea lui Bel Ami, un tânăr fără situație care parvine prin intermediul femeilor din viața sa, ajungând până în vârful societății pariziene. Nu este în sine un film de dragoste, ci mai degrabă o critică la adresa societății din acele vremuri. Îl poți vedea pe Netflix.

21. Tânăra Victoria (2009)

young victoria film

Tot pe Netflix poți vedea și Young Victoria / Tânăra Victoria, cu Emily Blunt în rolul principal. Așa cum îi spune și numele, filmul urmărește anii formativi ai tinerei Victoria, încoronarea, povestea de dragoste cu prințul Albert, viitorul soț, și procesul de maturizare a reginei. Filmul nu e o capodoperă, dar livrează tot ce ne place la un film de epocă bun: o evadare într-un alt timp și loc, cu personaje ieșite din comun, o poveste de dragoste cum numai în romane găsim și multe decoruri și costume superbe. Disponibil pe Netflix.

22. The Piano (1993)      

Filme de epoca - The Piano

Un film care nu putea să lipsească din topul nostru cu filme de epoca, în care atmosfera şi muzica joacă un rol la fel de important ca actorii. The Piano  te transpune în Noua Zeelandă a secolului 19. Ada (Holly Hunter), mută şi având o fiică, este o perspectivă atractivă pentru Stewart (Sam Neil), un bărbat ce munceşte pe câmp de dimineaţă până seara. Relaţia dintre cei doi, bazată mai mult pe necesitate decât pe înţelegere, se rupe în momentul în care Stewart vinde pianul Adei colaboratorului său George Baines (Harvey Keitel).

Pianul, ce dă titlul filmului, este folosit întâi ca instrument de şantaj ca mai apoi să devină un mijloc de comunicare între Ada, “sirena muta” ce pare să îţi descifreze sufletul cu o privire, şi George, singurul care pare să audă glasul sirenei printre sunetele clapelor de pian.

 

23. Vârsta inocenței / The Age of Innocence (1993)

Filme de epoca - The Age of Innocence

În The Age of Innocence, Martin Scorsese revine asupra unei teme preferate: tribalizarea societăţii americane, fie la nivelul de găşti ca în Gangs of New York sau la nivelul de caste mafiote precum în Goodfellas. Aici avem de a face cu înalta societate new yorkeză a anilor 1870. E o lume construită pe iluzii atât de fragile, că orice mică deviaţie de la normă este văzută ca un afront la întregul mod de viaţă american.

În această lume activează cu succes Newland Archer (Daniel Day-Lewis), avocat şi proaspăt logodnic al virginalei May (Winona Ryder). Asta până în momentul în care o întâlneşte pe Ellen Olenska (Michelle Pfeiffer), o femeie foarte frumoasă dar iremediabil pătată de reputaţia soţului de care îşi doreşte să divorţeze.

Întreaga lume pe care Newland a admirat-o toată viaţa acum conspiră împotriva poveştii lui de dragoste cu Ellen. Și, în pofida sentimentelor sale, îi vine greu să fie chiar el cel care distruge faţada de iluzii atât de frumos construită. E vorba de fațada societății în care trăiește.

Poți vedea Vârsta inocenței pe HBO.

24. Rămășițele zilei / The Remains of the Day (1993)

Filme de epoca - The Remains of the Day

Când întreaga ta viaţă este dedicată serviciului oferit unei alte persoane, este uşor să te pierzi printre rămăşiţele de peste zi. În această situaţie se afla şi Stevens (Anthony Hopkins), majordomul Lordului Darlington. Lumea sa de maniere şi reguli elaborate este testată de apariţia Domnişoarei Kenton (Emma Thompson) care se îndrăgosteşte de el. Posibilitatea dragostei şi mai apoi relaţiile pro-naziste întreţinute de şeful său, pun în pericol structura de coduri şi ritualuri pe care Stevens a construit-o în serviciul unei case care nu-i aparţine.

The Remains of the Day este unul din acele filme de epoca în care povestea este construită minuţios, prin detalii, priviri, gesturi. Aproape nimic nu se comunica direct pe ecran. Filmul are curajul de a folosi tăcerea şi un ritm lent, ce îi oferă subtilitate. Lasă astfel  interpretarea elegantă a lui Anthony Hopkins să vorbească de la sine.

 

25. Gone with the Wind (1939)

Filme de epoca - Gone with the Wind

E povestea Sudului American înainte şi după războiul civil ce l-a devastat. Povestea este punctată de personajul iconic al lui Scarlett O’Hara (Vivien Leigh). Ecranizarea romanului adolescentei răsfăţate, ce se transformă într-o femeie capabilă să mute munţii din loc, e probabil cel mai importantă realizare din categoria filme de epoca.

Momentul în care Rhett (Clark Gable) o sărută pe Scarlett cu o întreagă Atlanta arzând în spatele lor a rămas poate cea mai cunoscută scenă din cinematografie. Iar replica de final a lui Rhett (Frankly, my dear, I don’t give a damn!) a intrat în mentalul colectiv şi a fost votată de Institutul American de Film drept cea mai memorabilă replică din istoria filmului.

Dar acestea sunt detalii. Cea mai importantă dovadă a importanţei şi influenţei Gone with the Wind este că din 1939 şi până astăzi există o singură ecranizare a unuia dintre cele mai populare romane din lume. Ştii că un film este perfect când Hollywood-ul nu îndrăzneşte să se atingă de el.

26. Quills (2000)

Este povestea ultimilor ani ai controversatului scriitor Marchiz de Sade, jucat fenomenal de actorul australian Geoffrey Rush. Sade e închis într-un azil, unde se împrietenește cu o femeie simplă, care se ocupă de curățenie. Sade e atras de Madeleine (Kate Winslet), dar aceasta nu cedează avansurilor Marchizului, în ciuda tensiunii senzuale dintre cei doi. Dar povestea se întunecă din ce în ce mai mult… Așa că, dacă vreți un film de epocă romantic dar nu foarte dramatic, alegeți dintre celelalte filme marcate ca atare.

27. The Promise (2016)

O altă recomandare de dramă de epocă foarte reușită, romantică în mod tangențial, este The Promise (2016). Cu peisaje extraordinare și atmosfera exotică din Turcia începutului de secol al XX-lea, The Promise se prezintă ca un film de epocă. Mai precis, un film despre un triunghi amoros: un tânăr student la medicină (Oscar Isaac), o frumoasă armeancă crescută la Paris și un jurnalist american (Christian Bale). Dar filmul ia o turnură gravă destul de repede. Astfel, ne va spune povestea genocidului împotriva armenilor din Turcia, început în 1914. – Disponibil pe Netflix.

Seriale de epocă

Dacă vreți să evadați în lumea filmelor de epocă pentru mai multe seri la rând, soluția unor seriale de epocă s-ar putea dovedi mai bună. Așa că iată preferatele noastră în materie, dintre care două sunt seriale englezești, englezii fiind maeștri de netăgăduit ai genului.

28. Wolf Hall (2015)

Wolf Hall, adaptarea în șase părți a romanului omonim al lui Hilary Mantel, are un miez istoric cunoscut. E vorba de activitatea lui Oliver Cromwell în timpul domniei regelui Henric al VIII-lea. Miniseria nu cade însă niciun moment în banalitate, datorită echipei britanice excelente responsabile pentru adaptare.

Wolf Hall ne prezintă o lume pe punctul de a exploda, din cauza transformărilor la care e supusă. Transformări care au venit ca și consecințe pentru inventarea tiparului, popularizarea Bibliei și globalizarea comerțului. Ordinea prestabilită se apropie de sfârșit și apar noi oportunități pentru cei care sunt atenți. Aici poți să vezi trailerul Wolf Hall.

29. The Crown (2016-încă se filmează)

the crown seriale epocă

The Crown este despre regi și regine, prinți și prințese. Deci vine la pachet cu haine și bijuterii impresionante, dineuri și ceremonii așa cum doar în filme vezi. Dar vine la pachet și cu drame și iubiri bine ascunse de lumina reflectoarelor. Povestea reginei Elisabeta a II-a, monarhul care conduce Marea Britanie astăzi, vorbește despre dragostea pentru soțul ei, Prințul Philip. Dar și despre implicarea ei în viața amoroasă a surorii ei. A treia serie a apărut în noiembrie 2019, iar a patra este programată pentru 2020.

30. The Outlander (Străina) (2014-încă se filmează)

outlander_straina serial de epoca

Dă-i o șansă și Outlander te va conduce într-o lume mai romantică, cu cavaleri și povești intense de iubire. Străina e unul dintre cele mai sexy și romantice seriale din ultimii ani. Claire, o asistentă medicală teleportată în mod misterios în secolul al XVIII-lea e nevoită se căsătorească cu un luptător scoțian. În ciuda tuturor așteptărilor, între cei doi se naște o poveste de dragoste…

La capitolul seriale englezești de epocă, dar ceva mai violente, am mai adăuga două, amândouă cu Tom Hardy în rol distribuție: Taboo (2017-2020) și Peaky Blinders (2014-2019). Amândouă sunt seriale BBC.

 

Suntem îndrăgostiți de filmele de epocă. Și de ce n-am fi? Sunt atât de elegante, cu domni manierați și îmbrăcați la patru ace, cu femei super dichisite!. Cu baluri și povești de dragoste intense și super bine scrise. Asta pentru că de cele mai multe ori sunt ecranizări ale unor romane celebre! Așa că, deși lista noastră nu e completă, și noi am continua să tot adăugăm titluri, trebuie să ne oprim undeva. Nu înainte de a mai numi câteva producții. E vorba de Cold Mountain, care a fost filmat în mare parte în România și The Other Boleyn Girl (disponibil pe Netflix). Dar și filme intrate în istoria cinematografiei, precum Ghepardul / The Leopard (regizat de Luchino Visconti) și Barry Lyndon (regizat de Stanley Kubrick).

Citește și

Top 5 mini-serii de epoca pe care trebuie sa le vezi

TOP 30 filme de dragoste de care să te îndrăgostești

40 de seriale bune de văzut în 2020. Atenție, dau dependență 🙂

15 filme de aventură super palpitante și distractive

Galerie video

1 COMENTARIU

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here