Downton Abbey – Cel mai apreciat serial britanic al ultimilor 10 ani

0
2862

Nu este un secret pentru nimeni că britanicii se pricep cel mai bine la producţiile de epocă. Ceea ce nu e o surpriză, având în vedere istoria ilustră, ce îi include pe William Shakespeare şi Jane Austen, precum şi o iubire pentru tradiţie ce continuă până în perioada modernă. Însă, până de curând, acest tip de producţii era domeniul exclusiv al BBC-ului.

Ierarhia televiziunii britanice s-a schimbat radical în 2010 când ITV a lansat serialul fenomen, Downton Abbey.

Serialul, scris de câştigătorul de Oscar Julian Fellows, spune povestea familiei nobile Crawley şi a “armatei” de servitori ce face posibilă existenţa clanului Crawley într-o perioadă în care acest tip de viaţă intră, imprevizibil şi iremediabil, într-o perioadă de declin.

 

Downton Abbey

 

Serialul, aflat acum la al 3-lea sezon, plasează Downton Abbey în mijlocul celor mai marcante evenimente ale începutului de secold 20: scufundarea Titanicului, Primul Război Mondial, pandemia de gripă spaniolă şi formarea Statului Irlandez Independent. Lumea nobiliară şi cea a servitorilor sunt interconectate iar efectele acestor evenimente, de multe ori catastrofale, se resimt atât în camerele impunătoare şi elegante ale aristocraților, precum şi în încăperile reci şi austere de sub acestea.

Prieten şi despot totodată, conacul Downton Abbey este liantul ce ţine aceste două clase sociale împreună. Este motivaţia majoră în momentele de criză, când Robert Crawley (Hugh Bonneville) decide să ignore viitorul propriei faimilii în favoarea noului moştenitor, Matthew Crawley (Dan Stevens). Dar poate servi şi drept refugiu pentru oameni ca Bates (Brendan Coyle), noul valet, ce se ascunde de trecutul său şi se îndrăgosteşte de Anna (Joanne Froggatt), menajera fiicelor lordului.

 

Downton Abbey_Bates and Anna

 

Downton Abbey este, în esenţă, un micro-cosmos în care toate personajele, fie de “sus” sau de “jos”, servesc un rol bine stabilit. Singurul stăpân adevărat este casa, impunătoare şi intimidantă, în care sunt depozitate toate dorinţele, visele, deziluziile şi istoria celor ce au grijă de ea. 

Cu o distribuţie de peste 20 de personaje, Julian Fellows reuşeşte să ofere fiecăruia un scop şi o traiectorie. De la simpla asistenta de bucătărie, Daisy (Sophie McShera) şi până la frumoasa Lady Mary (Michelle Dockery), viaţa tuturor personajelor este afectată de povești ce includ dragostea, ambiţia, dorinţa şi tragedia.

 

Downton Abbey_Matthew and Mary

 

Lumea Downton, în aparenţă sigură şi ordonată, este zguduită de pasiuni şi schimbări, acestea fiind întâmpinate cu scepticism de către personajele traidiționaliste precum Contesa Mama (Dame Maggie Smith) şi majordomul Carson (Jim Carter). Noi invenţii şi mentalităţi precum și personaje cu opinii progresiste, ca Lady Sybil (Jessica Brown Findlay), ameninţă ierarhia considerată firească până în acel moment. Dar aceste diferenţe între generaţii nu generează doar tragedii, ci și un umor subtil, ce este livrat impecabil de actori.

 

Downton Abbey

 

O adevărată sagă a unei perioade istorice extrem de dramatice, Downton Abbey dispune de eleganță atât în poveste, cât şi în maniera clară în care aceasta este vizualizată, atât prin decorurile şi costumele somptuoase, cât şi prin cinematografia impecabilă.

Descris de actori drepto lebăda ce pluteşte graţios deasupra apei şi dă din picioare frenetic sub apă, Downton Abbey, premiat cu Globul de Aur pentru Best Miniseries or Television Film şi cu un Emmy pentru Outstanding Miniseries, se înscrie în rândul serialelor precum The Wire, Mad Men şi Boardwalk Empire, fiind un must-see pentru toţi pasionații de producţii de epocă şi nu numai.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here