Spring breakers – Dilema restantierului

0
1457

Pentru profesorii mei de limba română din școala generală și liceu, critica literară era o întreprindere la care oricine se putea înhăma, atâta timp cât se înarma cu arsenalul potrivit. „Știi să deosebești rima încrucișată de rima împerecheată? Felicitări, de azi înainte, te poți considera egalul lui G. Călinescu!” Cam așa se punea problema, iar una din multele obsesii ale formatorilor de noi și noi generații de exegeți era atotputernicul laitmotiv.

Ei bine, nu cred că există cinci minute legate în cel mai recent film al cineastului american Harmony Korine (Spring Breakers / Vacanță de primăvară, 2013) în care vreunul din personaje să nu tragă în joacă, înspre ceilalți sau în aer, cu pistolul imaginar format din degetul mare și degetul arătător, sau fără ca sunetul unei împușcături să puncteze sonor un racord. Inutil de precizat, peripețiile celor patru fete care erau trei, Candy și Brit, se încheie cu un carnagiu.

Al doilea lucru de care trebuia să ții cont și când strănutai, dacă voiai să treci clasa, era simbolistica numelor. Indiferent cât de oarecare păreau, nu se putea să nu însemne ele ceva, iar dacă știai ce, treaba era pe jumătate gata. Nici aici, Vacanța de primăvară nu dezamăgește: din cele patru fete cucuiete care dau o fugă la ocean să sărbătorească vacanța de primăvară, pe cea mai hamletiană dintre ele o cheamă Faith. Ca un făcut, împricinata crede în Dumnezeu; tot e bine, putea fi și mai rău – putea s-o cheme Delăsare, Plictis sau Indolență.

Deși oaia albă rătăcește și ea, participând alături de suratele ei la toate escapadele imaginabile, o face ducând dorul cântărilor de odinioară din sânul congregației, când purtarea ei era încă pe placul Domnului. Culmea, ceea ce o determină să se întoarcă acasă e confruntarea cu justiția umană: acolo unde păcătoasele sex, alcool și droguri dau greș, spectrul cazierului judiciar se dovedește a fi un sfetnic mai convingător. Cotty, Brit și Candy (simbolistica lovește din nou!) rămân, însă, pe baricade, urmând consecvent, la indicațiile lui Alien (James Franco), drumul către propria lor pierzanie. „Spring Breakers” e descrierea cu un lux de amănunte a acestei destrăbălări prelungite, o descriere pe cât de elocventă, pe atât de plină de învățăminte, astfel încât ar trebui să fie pe placul tuturor: și al elevilor din ultima bancă, și al profesorilor zeloși.

Filmul nu a avut prea mare succes la Veneția, dar asta nu e vina nimănui – imprudența a fost a celor care au decis să-l înscrie în competiția Bienalei. La MTV Movie Awards ar fi mers la sigur: montajul alert, care alternează cadre scurte redate la viteză normală cu cadre scurte în ralanti, și faptul că filmul pare o versiune extinsă a emisiunii The Grind îl recomandă din plin.

În programul MTV în cauză, nu se întâmpla mare lucru în afară de faptul că niște băieți și fete îmbrăcați sumar dansau în jurul unei piscine. În Spring Breakers, se mai întâmplă câte ceva (o spargere, o descindere a poliției și o răfuială între găști rivale), dar fără băieți și fete îmbrăcați sumar care dansează în jurul unei piscine, filmul n-ar mai fi existat. Petrecerea presupune foarte mult alcool (care se bea, dar se și toarnă demonstrativ peste trupurile goale sau aproape goale care dansează), droguri (care se fumează la bong sau se prizează de pe trupurile goale sau aproape goale care dansează), sex (inutil de precizat cine sunt participanții) și arme (mânuite de trupurile care tocmai au dansat sau se pregătesc să danseze).

Camera le urmărește pe toate cu o atenție neobișnuit de alertă, de aici marele paradox al filmului. Asemeni unui restanțier leneș care vrea să treacă examenul, să se și distreze toată vara, Vacanța de primăvară are profunzimea unui porno, dar pretenția de a trece drept pildă, meditație despre deșertăciunea vieții moderne sau eseu despre poezia pumnului care lovește în față. „Bikinis and big booties, that’s what life is about”, e de părere Alien, însă același lucru se poate spune și despre filmul lui Korine.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here