Top 5 mini-serii de epoca pe care trebuie sa le vezi

0
26660

Costumele, perioadele sociale complicate, personajele încorsetate de obiceiuri şi atitudini străine nouă … toate fac parte din farmecul mini-seriilor de mai jos. Aşa că, lângă o cană de ciocolată caldă sau chiar un pahar de vin, lasă în urmă lumea modernă pentru câteva ore şi intră în turbulenţa şi romantismul vremurilor din:

 

5. The Devil’s Whore (2008)

The-Devils-Mistress

The Devil’s Whore o urmăreşte pe  Angelica Fanshawe (Andrea Riseborough), o tânără aristrocrată ce face parte din curtea regală a lui Charles I, în încercarea de a naviga o societate schimbată definitiv de un Război Civil instigat de Oliver Cromwell (Dominic West) ce decimează un popor şi distruge chiar şi pe cei mai pasionaţi idealişti sub povara insurmontabilă a pragmatismului şi ambiţiei.

Povestea Angelicai este una de pierdere a inocenţei, aceasta avântându-se în noua ordine fără regrete doar pentru a-şi vedea propiile dorinţe năruite şi persoanele din jurul ei distruse. Firea sa pasională şi independentă îi câştigă admiratori printre care şi Thomas Rainsborough (Michael Fassbender) cu care are o relaţie, însă şi duşmani ce vor face totul pentru a o distruge.

 

4. Little Dorrit (2008)

little dorrit

Little Dorrit, ecranizarea după romanul lui Charles Dickens, spune povestea lui Amy Dorrit (Claire Foy), o tânără naivă dar împovărată de o viaţă plină de dificultăţi, ce trebuie să aibă grijă de tatăl său excentric ce se află închis în Marshalsea (un tip de închisoare pentru rău platnici ce a făcut foarte multe victime în perioada victoriană). Amy şi lumea familiei sale este complet schimbată de fiul angajatoarei sale, Arthur Clennman (Matthew Macfadyen, cunoscut publicului larg pentru rolul său că Mr. Darcy din Pride and Prejudice 2005), ce se întoarce în Anglia pentru a decoperi secretul familiei sale, un secret ce ar putea să o afecteze pe Amy mai mult decât ar fi crezut vreodată.

Andrew Davies, ce a făcut o practică din ecranizarea romanelor clasice britanice, profită de povestea complexă, populată de personalităţi atipice şi, în mare parte, caricaturale pentru a crea o frescă a  societăţii victoriene în care prăpastia dintre săraci şi bogaţi duce la cruzime, tragedie şi unele dintre cele mai memorabile personaje pe care le vei întâlni vreodată.

 

3. Jane Eyre (2006)

jane eyre

Povestea tinerei guvernante Jane Eyre care se îndrăgosteşte de misteriosul şi complexul Edward Rochester este una dintre cele mai cunoscute povești din literatura universală.

Ecranizarea lui Sandy Welch din 2006 este, probabil, cea mai reuşită ecranizare a acestui roman iconic. Atmosfera gotică şi senzaţia de irealism inundă povestea. Umbrele şi șuntele stranii ale casei în care Jane (Ruth Wilson) lucrează servesc drept indiciu pentru secretele ascunse în spatele pereţilor, învăluind-o în mrejele lor cu aceeaşi determinare ca şi domnul Rochester (Toby Stephens).

Însă succesul acestei ecranizări se datorează, în primul rând, celor două personaje principale. Relaţia dintre cei doi este abordată fără prejudecăţi şi asumată până la capăt. Departe de Londra regulilor victoriene stricte, Jane şi Rochester sunt doi oameni care trăiesc, simt şi îşi exprimă sentimentele cu o ardoare ce combină perfect spiritualitatea şi sexualitatea ce stau la baza romanului lui Charlotte Bronte.

 

2. North and South (2004)

north-and-south-ending

North and South, ecranizarea romanului lui Elizabeth Gaskell, este povestea lui Margaret Hale (Daniela Denby-Ashe), o tânără de familie bună din Sudul Angliei ce este obligată de situaţia precară a familiei sale să se mute în nordul ţării.  Realitatea revoluţiei industriale ce lua prin asalt Anglia la mijlocul secolului 19 este percepută de Margaret ca fiind crudă şi inumană, inamicul principal fiind conturat sub forma lui John Thornton (Richard Armitage, cunoscut pentru rolul său ca Thorin Oakenshield în The Hobbit), proprietarul unei fabrici de bumbac.

Diferenţa dintre stilul galant şi formal al Sudului şi independența feroce a Nordului o împiedica pe Margaret din a-l cunoaşte pe John cu adevărat. Iar neînţelegerile şi aparentul dispreţ al lui Margaret îl opresc pe John din a-şi exprima sentimentele, relaţia dintre cei doi fiind în mod constant în contra timp.

Pe fundalul conflictelor sociale dintre muncitorii şi proprietarii de fabrici din Milton, North and South este o poveste despre auto-cunoaștere şi maturizare, atât pe plan individual prin relaţia dintre Margaret, ce trebuie să descopere virtuţile Nordului, şi John, bărbatul aparent rece şi impunător nevoit să îşi arate vulnerabilitatea, cât şi la nivelul claselor sociale ce trebuie să înveţe să coexiste.

 

1. Pride and Prejudice (1995)

 

pride and prejudice 1995 colin firth

Pride and Prejudice este, în esenţă, o poveste despre evoluţie. Elizabeth Bennet trebuie să înveţe că de multe ori un exterior plăcut şi maniere atent studiate nu ascund o personalitate onorabilă. Iar Domnul Darcy trebuie să treacă peste orgoliul ce vine la pachet cu statutul său social dacă vrea să fie cu adevărat fericit.

Este acest joc de-a şoarecele şi pisica, relaţia dintre aceste două personaje ce scot ce-i mai rău unul din celălalt doar pentru a deveni mai buni ce ne face să ne întoarcem de câte ori putem la inegalabila poveste a lui Jane Austen.

Ecranizarea din 1995 este, probabil, cea mai bună mini-serie de epoca realizată vreodată, producţia ce a revoluţionat stilul şi l-a transformat pe Colin Firth într-un star internaţional. La baza succesului sau se află încă o dată Andrew Davies ce a reuşit să transforme atmosfera teatrală şi statică din roman într-o experienţă vizuală dinamică şi somptuoasă în care Elizabeth (Jennifer Ehle) şi Domnul Darcy (Colin Firth) parcurg drumul anevoios dar fascinant de la mândrie şi prejudecată la dragoste.

Citește și Top 10 filme de epoca pe care trebuie sa le vezi

 

http://www.postmodern.ro/articol/top-10-filme-de-epoca-pe-care-trebuie-sa-le-vezi/

 

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here