10 filme coreene super bune, de văzut când vrei să încerci ceva nou

1
11454
filme coreene

Cinematografia coreeană e pe val. La Oscaruri, filmul coreean Parasite a luat, într-un mod absolut surprinzător, premiul pentru cel mai bun film. Și nu vorbim de Oscarul pentru cel mai bun film străin ci pentru cel mai bun film. Punct. Multe filme coreene au făcut deja deliciul cinefililor din lumea întreagă de peste 15 ani. Și nu doar filmele coreene, ci întreaga cinematografie asiatică. De multe ori mai originală și mai captivantă decât cea hollywoodiană și europeană.

Iată deci 10 producții coreene de film din ultimii ani de încercat dacă vrei să vezi ceva mai fresh și mai out of the box în materie de film. 10 titluri recunoscute ca filme bune, dacă nu chiar capodopere ale cinematografiei mondiale.

Okja (2017)

Okja-cele mai bune filme netflixDa, pare de-a dreptul ireal că un film coreean a luat Oscarul pentru cel mai bun film. Dar nu vă gândiți că membrii Academiei Americane de Film au văzut un film coreean atât de bun încât nu au putut să nu îi dea premiul, pur și simplu. Nu. Regizorul Parasite, pe numele lui Bong Joon Ho, era deja bine cunoscut la Hollywood și în State, de unde și aplecarea Academiei pentru producția lui.

Una dintre filmele realizate de el în Statele Unite este chiar o producție Netflix din 2017, probabil cel mai bun film Netflix din acel an. Okja e un film emoționant, care pune pe tapet probleme etice despre exploatarea animalelor. Un porc modificat genetic ajunge să fie crescut de o fetiță, undeva departe de lumea dezlănțuită. Doar că firma care l-a produs îl vrea înapoi, după ce ajunge la maturitate. Urmează o întreagă aventură a fetiței, în încercarea de a-l salva. Okja va rămâne probabil în istoria filmului ca E.T. – Extraterestrul noii generații. Așa cum pentru unii dintre noi filmul lui Steven Spielberg, E.T., a fost unul dintre filmele definitorii ale adolescenței noastre, Okja va fi pentru generația aceasta. Dar nu e un film pentru adolescenți, te va fascina indiferent de vârstă.

Îl poți vedea aici pe Netflix.

Parasite – filmul hit al anului 2019

parasite_film 2019

Se poate vorbi despre Parasite ca despre hitul anului 2019. Nu numai datorită mult-râvnitului trofeu Palme d’Or de la Cannes — un fel de Oscar pentru filmele de artă independente —  dar și a Oscarului pentru cel mai bun film. Parasite e un cocktail irezistibil de comedie neagră, satiră şi răsturnări de situaţie în stilul unui thriller.

E un film amuzant și dinamic. Dar care reușește să vorbească în aceleaşi timp serios, lucid şi convingător despre inegalităţile sociale. Familia săraca din film locuieşte într-un apartament improvizat la subsolul unei clădiri. Părinţii au joburi mărunte (când le au) şi trăiesc de pe o zi pe alta. Au totuşi smartphone, dar tot sunt nevoiţi să fure din conexiunea la internet a vecinilor. Această familie are însă o resursă deloc de neglijat. Exploatată cu perseverenţă, resursa o poate ajuta să urce pe scara socială, să ajungă din subsol până în sufrageria elegantă şi apoi în grădina perfectă a familiei bogate… Ea este inventivitatea celor doi copii… Citește recenzia Postmodern a filmului din 2019 Parasite.

Snowpiercer / Expresul zăpezii (2013)

snowpiercer filme coreeneE posibil să fi văzut deja un film sud-coreean fără să știți. 🙂 Snowpiercer e un film de limbă engleză, dar este o producție coreeano-cehă. Și este regizat de același Bong Joon-ho (Parasite, Okja). Este de fapt primul său produs cinematografic scris și vorbit în mare măsură în limba engleză.

Acțiunea filmului este plasată în viitor, când după un experiment ratat în care s-a încercat stoparea încălzirii globale, toate viețuitoarele dispar, cu excepția pasagerilor din trenul Snow Piercer care străbate Pământul. În lupta pentru supraviețuire, în tren se creează grupuri de interese și revolte.

Filmul lui Bong Joon-ho îi are în distribuție pe Tilda SwintonChris Evans (Not Another Teen Movie, seria Captain America), Song Kang-hoOctavia Spencer și Ed Harris (A Beautiful Mind, The Hours, Game Change). Vezi trailerul Snowpiercer. Sau citește recenzia.

 

Slujnica / Handmaiden (2016)

HandmaidenUnii ar zice că aceste filme coreene nu sunt pentru toate gusturile. Dar de ce n-ar fi atâta timp cât sunt pur și simplu reușite? Da, într-adevăr, portretizează o lume diferită de cea occidentală din anumite puncte de vedere. Dar cam asta e singura diferență și poate fi chiar una interesant de explorat. 🙂

The Handmaiden e un film de o senzualitate francă şi explicită. O tânără naivă din Coreea anilor ’30 este captivă în conacul unchiului. Un invitat al unchiului ei pune ochii pe ea, riscând să devină victima perfectă a acestui escroc. Dar lucrurile nu sunt deloc ce par a fi… Rezultă un film antrenant şi din perspectiva narativă, şi din cea vizuală, despre care poţi spune că numai în mintea unui asiatic se putea naște.

Filmul e realizat de un alt regizor de urmărit din Coreea de Sud: Chan-Wook Park. La fel ca și regizorul Parasite, și el a încercat să facă trecerea la filmele mainstream, hollywoodiene. Dar Chan-Wook Park nu a avut succesul lui Bong Joon Ho. Debutul lui în limba engleză a fost marcat de thrillerul Stoker, cu Nicole Kidman în rol principal, fără să se facă remarcat. Totuși, unul dintre filmele lui cele mai cunoscute în spațiul occidental este Slujnica. Citește aici recenzia noastră pentru Handmaiden.

Șoferul de taxi / A taxi driver (2017)

a-taxi-driver-filme coreeneBazat pe o poveste reală, filmul Șoferul de taxi a fost propunerea Coreei de Sud la premiul Oscar pentru film străin în 2017. Înainte de a fi un film istoric, A taxi driver este un film extrem de uman, despre cum oameni obișnuiți fac față dramelor istorice. Drame care le pot destabiliza atât de ușor fragilul echilibru al vieții.

Un șofer de taxi și tată singur conduce un jurnalist occidental de la Seul până în mijlocul revoltelor din Gwangju din Coreea anului 1980. Pe lângă povestea cinematografică remarcabilă a colaborării și prieteniei ad-hoc dintre cei doi și a celorlalte personaje evocate, A taxi driver îți aduce în atenție o bucată de istorie despre care nu știu câți dintre noi știu prea multe. E vorba despre lupta pentru democrație în Coreea de Sud.

3-iron / Bin-jip (2004)

3_Iron-0001

E unul dintre cele mai poetice și romantice nu doar filme coreene, ci pur și simplu filme. Punct. 🙂 Protagonistul 3-Iron, Tae-suk, deși nu are casă, nu e om al străzii, și nu e nici hoț de locuințe, deși pătrunde prin efracție în casele altor oameni. O persoană curioasă și blândă, tânărul privește adăpostirea într-o casă străină ca pe o mică vacanță, în care încearcă să îi cunoască pe locatarii absenți din lucrurile cu care și-au populat casa. În semn de mulțumire pentru găzduirea temporară, întotdeauna face mici gesturi: repară obiecte găsite stricate sau spală hainele celor plecați.

Lucrurile deviază de la “firesc” când Tae-suk se trezește privit în tăcere de o femeie, în a cărei locuință intrase crezând că nu e nimeni acasă. Femeia, Sun-Hwa, are fața umflată și lovită, contrastând cu fotografiile frumoase de pe pereți în care pozase ca model.

Doborâtă de abuzul fizic și emoțional al unui soț instabil, Sun-hwa îl privește pe intrus cu o rugăminte nerostită. Iar el, după ce asistă la întoarcerea nefericită a soțului, nu poate rămâne indiferent.

3-Iron e semnat de Kim Ki-duk. Numele regizorului și scenaristului sud-coreean Kim Ki-duk a stârnit prin modul foarte personal, uneori șocant, de a trata subiectele alese un cult printre cinefilii occidentali, chiar începând cu anul 2000, când și-a lansat cel de-al treilea lungmetraj  (Seom/ The Isle) și a început lanțul de producții care i-a definitivat stilul.

 

Samaria/ Samaritan Girl (2004)

Samaritan Girl – cu care Ki-duk Kim a câștigat Leul de Argint la Veneția – înfățișează prostituția încadrată de două dimensiuni cu care rareori e asociată: una spirituală și alta guvernată de un simț al datoriei, cărora le corespund cele două protagoniste ale filmului.

Două adolescente, prietene foarte apropiate (relație uneori ambiguă), vor să plece într-o călătorie în Europa și, pentru a strânge bani, decid ca una din ele să se prostitueze, cealaltă ocupându-se de “racolarea” online a clienților. Prima e o fată fără inhibiții, afișând concomitent o inocență dezarmantă. Personajului i se face o paralelă cu prostituata indiană Vasumitra (titlul primului capitol al filmului), a cărei perspectivă spirituală asupra sexualității pare să o însuflețească și pe tânără.

Ea ajunge să se sinucidă în urma unui incident, iar cealaltă fată se simte responsabilă pentru moartea ei. Samaria, a doua parte din cele trei ale filmului, o are pe aceasta ca protagonistă într-o încercare de a reface echilibrul pierdut al inocenței, căutând vechii clienți, culcându-se cu ei – lucru deloc ușor pentru ea, având o personalitate opusă celeilalte – și dându-le înapoi banii.

Ki-Duk Kim s-a remarcat și cu Pieta– câștigătorul Leului de Aur la Veneția în 2012, Spring Summer Fall Winter.. and Spring sau Shi-gan/ Time, cel din urma un film cu o premisă interesantă – chirurgia estetică ca metodă de a prelungi cursul unei relații afectată de rutină.

Oldboy (2003) 

old_boy-cele mai bune filme coreeneE primul film sud-coreean pe care l-am văzut noi 🙂 Și probabil e filmul cu care au luat prima dată contact mulți occidentali. Regizat de Park Chan-wook şi inspirat din seria de benzi desenate manga japoneze scrise de Nobuaki Minegishi si Garon Tsuchiya, Oldboy e unul dintre cele mai puternice thrillere emoţionale create vreodată.

Oldboy este povestea unei persoane obișnuite, care ar putea fi oricare dintre noi. Este răpit şi ţinut prizonier într-o cameră de hotel timp de 20 de ani. Dupa ce e eliberat fără să i se spună de ce, porneşte într-o misiune de răzbunare căutând persoana responsabilă pentru anii săi de suferinţă. Doar pentru a descoperi însă că este în continuare prins într-un univers de conspiraţii şi tortură.

Oldboy a intrat în lista noastră de filme coreene pe locul 8, dar asta nu înseamnă că e mai puțin bun față de celalalte. 🙂 Ba din contră, e chiar un film potrivit cu care să începeți aventura în domeniul filmelor sud-coreene. Thrillerul face parte din Trilogia Răzbunării. Așa că dacă ați văzut deja Oldboy și v-a plăcut, încercați și celelalte filme din trilogie: Sympathy for Mr Vengeance și Lady Vengeance.

Setea / Thirst (2009)

thirst filme coreeneTot o creație a lui Park Chan-wook, horror-ul Setea e o poveste originală de dragoste. Nu suntem fani ai filmelor cu vampiri, dar Thirst e cu totul și cu totul altceva față de ce v-ați obișnuit să gândiți atunci când zicem “filme cu vampiri”.

Un preot catolic e îndrăgostit de soția prietenului său. În paralel, participă la un experiment medical pentru tratarea unei boli de sânge. Prin transfuziile la care e supus, preotul se transformă în vampir… Viața lui e complet schimbată, dar atracția pentru femeia iubită e la fel de puternică.

Setea e o realizare cinematografică foarte sățioasă. Pur și simplu te declari mulțumit la sfârșitul vizionării. Ai avut parte de actori excelenți, o poveste nebună și originală care ți-a pus la încercare imaginația în cel mai bun mod, ai avut parte de emoție, empatie, dragoste, toate aflate într-un sandviș cinematografic minunat de gustos. 🙂

In another country (2012)

in another country filme coreeneE probabil filmul coreean din lista noastră care necesită cea mai multă răbdare și investiție de timp pentru a-i prinde poezia și umorul. Așa că dacă nu sunteți într-o dispoziție meditativă o să vă pună puțin la încercare. 🙂

O tânără se ascunde împreună cu mama într-o stațiune sud-coreeană, Mohang. Aceasta începe să scrie trei versiuni de scenariu de film centrate pe un personaj feminin francez, Anne, care ajunge, din rațiuni diferite, în Mohang.

În prima variantă, Anne este o regizoare de film aflată în vacanță cu un regizor coreean și soția acestuia. Cea de-a doua poveste ne-o înfățișează pe Anne, soție de om de afaceri bogat. Ea evadează în Mohang pentru a se întâlni cu amantul său coreean, regizor de film. În ultima poveste, Anne, recent divorțată, vine în Mohang pentru a se recupera după infidelitatea soțului. Și pentru a afla răspunsuri de la un călugăr budist.

Anne e interpretată de mama tinerei, jucată la rândul ei de celebra actriță franceză Isabelle Huppert. Deci avem de a face cu un fel de film în film 🙂 E dificil de spus care e miza filmului, dar cu siguranță e distractiv. Scenariul se joacă și cu așteptările noastre și cu ale personajelor. Și te va surprinde prin absurdul umorului. Citește întreaga noastră recenzie pentru In another country.

De ce filme coreene? – concluzie

Dacă vi se pare că filmele hollywoodiene și europene nu prea mai au vlagă. Dacă nu reușesc să vă ofere satisfacție nici ca distracție și nici ca substanță cinematografică, atunci merită să încercați cele 10 filme coreene de mai sus. Veți vedea filme cu o perspectivă proaspătă, cu idei originale și care generează emoții puternice. Sunt filme vii care te vor distra și te vor pune pe gânduri în același timp. În funcție de chimia pe care o veți avea cu temele și abordarea lor, unele dintre ele pot intra în topul vostru de filme preferate. 🙂

Vouă ce filme coreene v-au plăcut până acum și le-ați recomanda mai departe?

Citește și

TOP 15 seriale coreene emoționante care te vor captiva în 2020

TOP 10 filme online din 2019 și unde poți să le vezi

1 COMENTARIU

  1. Va rog, Memories of murder (2003), tot de Bong Jun Ho nu poate lipsi din aceasta lista. Un film politist absolut fantastic, comedie-thriller in stilul Parasite, de data asta cu mai mult accent pe thriller

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here