TOP 15 seriale coreene emoționante care te vor captiva în 2020

0
29739
top seriale coreene

Vrei să vezi seriale cu adevărat tulburătoare și emoționante? Noi am descoperit de ceva timp producțiile TV coreene și nu ne mai putem opri din văzut 🙂 Sunt emoționante, umane, calde, profunde, nu mai zicem romantice și misterioase. Plus captivante, cu riscul să rămâi noaptea până târziu pentru un episod-două în plus. Se întâmplă și pentru că există câteva caracteristici tipice pentru aceste seriale coreene.

În general au cam 12-16 episoade, fiecare de minim o oră 🙂 Vă dați seama, o serie durează cam cât 7-10 filme de lung metraj. Tocmai pentru că sunt atât de extinse și au timp suficient pentru a expune povestea și de a construi personaje credibile, serialele coreene nu prea primesc reînnoiri cu noi sezoane. Poate și pentru că sunt mai corecți cu cei care îi urmăresc și nu întind pelteaua cât nu face, doar pentru a se folosi de conexiunea pe care privitorii au format-o cu personajele pentru a mai turna încă 2-3 sezoane.

Ce-ar mai fi de spus despre serialele coreene, cărora le mai spune și kdrama, în engleză? Bărbații sunt în general sobri și introvertiți, foarte eleganți. Ah, dar plâng la fel de mult aproape ca femeile 🙂 Stați liniștiți, și voi o să plângeți. 🙂 Pentru că vor fi multe scene care vă vor emoționa. Dar o să și râdeți. 🙂 Cât despre personajele feminine, sunt de cele mai multe ori femei puternice, care depășesc orice situație pentru a-și împlini dragostea și care încearcă să depășească prejudecățile societății coreene, destul de tradiționalistă, de altfel.

Gata, v-am pus în gardă, puneți-vă timp deoparte și da-ți click pe primul serial coreean pe care alegeți să-l vedeți din listă. Asta dacă nu sunteți deja cunoscător în producțiile din Coreea și ați ajuns pe articol pentru idei noi de seriale de văzut. 🙂

Top seriale coreene de dragoste

  1. Ciocolata din copilărie / Chocolate (2019) – serial romantic

ciocolata din copilarie top seriale coreeneE primul serial coreean pe care l-am văzut, dar rămâne cel mai bun după multe alte experiențe cu seriale din Coreea de Sud. Dacă vrei să vezi o poveste de dragoste care te va face să râzi și să plângi și de ale căror personaje să te îndrăgostești, atunci Ciocolata din copilărie e alegerea cea mai bună. Deși în format de telenovelă, cu multe răsturnări de situație de gen tragedie grecească, serialul ăsta e foarte înțelept și profund. E despre o dragoste matură, dar și jucăușă, în care cei doi au deja în jur de 40 de ani și își alină reciproc sufletele rănite.

Cele mai importante personaje nu au nimic frivol, au trecut prin multe încercări și cel mai important principiu din viața lor este să îi ajute pe cei care au nevoie. Aș mai adăuga un lucru. Ciocolata din copilărie e despre dragoste și bunătate, la fel de mult cât e despre mâncare. Se gătește foarte mult și spectaculos, încât o să vrei să încerci mâncarea coreeană dacă nu ai făcut-o deja.

El e doctor, ea face cele mai bune mâncăruri din lume, făcându-i fericiți pe cei din jur prin felurile pe care le gătește și bunătatea ei. Amândoi au un trecut trist și nu privesc cu multă speranță spre viitor, dar dragostea se înfiripă fără să-și dea seama în sufletul lor. Kang face parte dintr-o familie bogată, dar simte că locul lui nu e acolo. Cha-young a ajuns bucătar pentru că prima ei dragoste îi pregătise o masă delicioasă. Să fie doctorul care o tratează chiar acel băiat de care s-a îndrăgostit acum mult timp?

Îl poți vedea oricând pe Netflix.

2. Aterizare forțată în brațele tale / Crash landing on you (2019) – dramă romantică


crash-landing-on-you-hyun binE greu de ales serialul coreean pentru locul al doilea, pentru că sunt două seriale foarte apropiate ca valoare: Aterizare forțată în brațele tale și Prietena surorii mele. Aterizare forțată în brațele tale are o poveste foarte originală, cu doi actori extraordinari de carismatici care o să-ți placă negreșit. Așa că o să-ți recomandăm mai jos și alte seriale în care joacă cei doi. 🙂 Sunt de altfel două staruri coreene. Iar serialul pe care îl construiesc împreună are o intensitate emoțională foarte mare, care trece ușor de ecran. În plus, serialul are și scene de comedie foarte reușite, care îi fac pe cei doi și mai umani și calzi.

Povestea din Aterizare forțată în brațele tale

El e jucat de Hyun Bin, un tip pe la 37 de ani, atât în viața reală cât și în serial, cu un chip sculptat pe care nu lasă să se vadă prea multe emoții… Dar chiar și el se va lăsa înmuiat de drăgălășenia, naivitatea, dar și duritatea atunci când o cere, a lui Son Ye-jin. Ea e una dintre cele mai iubite actrițe din Coreea de Sud, pe bună dreptate. Fină ca un porțelan, frumoasă, care poate juca la fel de bine scene haioase, ca și scene foarte serioase și profunde. Ea joacă în Aterizare forțată rolul unei femei de afaceri care printr-un accident, unii ar spune scris în stele, ajunge să aterizeze cu parapanta în Coreea de Nord. El e căpitan în armata Coreei de Nord și împreună cu camarazii păzește granița cu Coreea de Sud.

Așa o întâlnește pe Son Ye-jin care nu înțelege unde e și ce s-a-ntâmplat exact. Hyun Bin devine apărătorul ei, are grijă de ea să nu fie descoperită de dușmanul lui de moarte și să fie încarcerată. Și se concentrează pe soluții pentru a o întoarce în siguranță în Coreea de Sud. Îl poți vedea oricând pe Netflix sau site-urile cu seriale traduse. Este al doilea cel mai urmărit serial coreean din toate timpurile.

3. Prietena surorii mele / Something in the rain (2018) – serial romantic

prietena surorii mele seriale coreene


Iată deja un serial în care joacă din nou simpatica și delicata Son Ye-jin. Ea are peste 35 ani, el e fratele prietenii ei cele mai bune. El e mai mic decât ea cu câțiva ani, dar asta nu-l împiedică să înceapă să o îndrăgească din ce în ce mai mult. Știe foarte bine ce vrea și cât de mult o dorește. Pentru ea însă nu e așa de evident, mai ales din cauza rezistenței familiei ei, foarte tradiționalistă și care își dorește un ginere bogat cu o educație foarte aleasă. Serialul nu are o poveste la fel de spectaculoasă precum Aterizare forțată în brațele tale, practic tot serialul prezintă modul în care cei doi ajung să se îndrăgostească și conflictul cu familia ei.

Dar sunt atât de multe gesturi, glume, întâlniri, cuvinte furișate sau directe între cei doi, atâtea zâmbete (sau lacrimi) împărtășite, încât serialul te prinde în mrejele lui și nu te lasă până la final. Intimitatea dintre cei doi e un personaj în sine în acest serial. Ce credem despre personajul masculin? Că va deveni cel mai apreciat actor din filmele și serialele coreene romantice în următorii ani. Zâmbetul și candoarea cu care își interpretează rolurile nu pot să lase pe nimeni neînduplecat. Ca o dovadă, încercați și celălalt serial în care joacă pe Netflix, O noapte de primăvară, prezentat mai jos.

4.  Goo Hae Ryung, ucenică la istorie (2019) – comedie romantică de epocă

Rookie Historian Goo Hae-ryungEra timpul și pentru o comedie romantică, cu doi protagoniști super simpatici și cu lipici. Goo Hae Ryung nu e o comedie romantică oarecare, e un serial istoric. Bifează cu brio și la categoria serial de dragoste, și la comedie, dar și serial istoric. Ceea ce, trebuie să recunoști, nu e puțin lucru. Ca multe alte povești de dragoste din serialele de tip telenovelă și acesta pleacă de la premisa a două personaje din medii sociale foarte diferite care se intersectează și ajung prin voia sorții să se îndrăgostească și să-și lege destinele pentru totdeauna.

Ea este un personaj foarte dintr-o bucată, o femeie foarte puternică. Acestei eroine veritabile îi face contrapondere prințul, de o frumusețe care pare pur și simplu imposibilă. Frumusețea îi este completată de o candoare și căldură îndoiășătoare. Nu este deloc the bad boy. 🙂 Ceea ce e reconfortant de văzut și urmărit.

Acțiunea se petrece în perioada dinastiei Joseon, cea care a definit în mare parte ce înseamnă să fii corean astăzi. Ca orice serial care se respectă de epocă, vei vedea interioare superbe, vestimentații luxuriante și obiceiuri și cutume ale vremii multe dintre ele foarte interesante. De exemplu, ea este cronicar, adică istoric la curte. Ceea ce înseamnă că face parte din tagma celor nu foarte iubiți de cei care fac jocurile la curte. De ce? Pentru că acești cărturari au dreptul să intre la orice reuniune oficială pentru a nota pentru posteritate discuția și hotărârile luate acolo. Și mai important, oamenii puterii nu au voie să afle ce anume au notat cronicarii. De aici se nasc tot felul de conflicte între putere și cronicari, în care e atrasă și Hae-ryung, eroina seriei.

5. Amintiri din Alhambra / Memories of the Alhambra (2018) – serial SF, thriller, de dragoste

memories of the alhambraDragostea reușește să se înfiripe și în acest serial SF de tip thriller care te va ține cu sufletul la gură atât pentru că acțiunea e foarte rapidă și nu știi ce se va întâmpla cu personajele principale, dar și pentru povestea de dragoste între ea, o coreeancă plecată cu familia de acasă și mutată în Spania la Granada, unde administrează un hostel. Și el, jucat la fel de misterios și cuceritor ca în Aterizare forțată în brațele tale, de Hyun Bin. El e un om de afaceri de mare succes care urmărește să câștige un joc de realitate virtuală care ajunge să întretaie periculos realitatea adevărată, până chiar la crimă. Dacă ești pregătită să te urci în acest carusel de acțiune, bătăi și urmăriri, pentru a vedea ce se întâmplă cu emoționanta poveste de dragoste, atunci nu sta departe de Amintiri din Alhambra.

6. O noapte de primăvară – serial de dragoste


one spring night seriale coreene

Poate fi iubire acolo unde prejudecățile societății îi scad șansele până la a le anula? El este tânăr dar are un copil dintr-o relație anterioară. Situația e complicată, mama a fugit și acum părinții lui cresc băiețelul adorabil. Ea este într-o relație de lungă durată și fără scântei cu un bărbat de familie foarte bună și cu carieră în ascensiune. Îl întâlnește pe Yoo Ji Ho într-o farmacie și din acel moment vieța lor sentimentală și nu numai se schimbă dramatic.

Deși mai puțin pregnante, multe dintre prejudecățile societății tradiționaliste coreene sunt prezente și la noi, în România. De aceea vei rezona cu siguranță cu multe dintre conflictele pe care personajele principale din O noapte de primăvară și din celelalte seriale le expun. Serialul e convingător și romantic și are ca un argument important în favoarea lui faptul că îl are în rol principal pe Jung Hae-in, de care vă povesteam mai sus că va fi cu siguranță starul cinematografiei coreene și pe care vi-l recomandam în Prietena surorii mele.

Dar are și un minus important, traducerea destul de slabă care face câteodată unele schimburi de dialog greu de înțeles în profunzime. Spre deosebire de seriale precum Ciocolata din copilărie sau Goo Hae Ryung, ucenică la istorie, care au o traducere incredibil de bună și de expresivă, asigurată de Clara Lițescu, pe care am descoperit-o cu plăcere ca o traducătoare din coreeană ce pune mult suflet și profesionalism în munca dânsei. Ar mai fi de spus că această poveste de dragoste e destul de sobră, nu vă așteptați la multe scene jucăușe, ci mai degrabă la momente dramatice.

7. Mr. Sunshine (2018) – dramă TV de epocă romantică

Mr-Sunshine-seriale coreeneE unul dintre cele mai urmărite seriale coreene ale tuturor timpurilor. E o melodramă istorică foarte reușită și minuțios lucrată, atât ca poveste, cât și interioare și costume. Cu siguranță a avut un buget considerabil pentru a recreea atmosfera din Coreea sfârșitului de secol al XIX-lea, în care noul și vechiul, dar și mai multe puteri străine, se luptă pentru a a domina societatea coreeană.

El este fiul unor sclavi ce scapă de furia stăpânilor cu ajutorul unui misionar care îl ia în Statele Unite pe când era doar un mic copil. Se întoarce peste ani în calitate de căpitan al Marinei Americane ce lucrează în cadrul Ambasadei Americane la Seoul. Ea este o aristocrată ce face parte din Miliția care luptă pentru independența Coreei. Între veneticul Choi și frumoasa ca o floare dar aprigă ca un tunet Go se naște încet o legătură romantică intensă.

Dar serialul nu spune doar povestea celor doi, pentru că descrie cu multă atenție mai multe planuri ale acțiunii și construiește temeinic mai multe personaje, cel puțin la fel de interesante ca protagoniștii. Pe care personaje vi le lăsăm să le descoperiți voi. Atât vă mai spunem, serialul e cu siguranță captivant, dar are destul de multe scene de acțiune dure. Dacă vreți să vedeți ceva mai relaxant, alegeți un alt serial din listă care nu implică violență. Îl poți vedea pe Netflix, la fel ca multe alte seriale coreene incluse în lista noastră.


8. Dragoste printre rânduri / Romance is a bonus book (2019) – serial de dragoste

dragoste printre randuri productie TVTot despre o dragoste matură ca în toate serialele recomandate până acum e vorba și în Dragoste printre rânduri. Cha Eun Ho e scriitor și redactor, de o frumusețe de-a dreptul sculptată. Ea e Dan, o mamă singură, ce încearcă din greu să revină în câmpul muncii fără prea mare succes. Se cunosc de mult timp, lui i-a plăcut de ea, până când Dan s-a căsătorit… În disperare de cauză, Dan află de un loc de muncă la editura la care lucrează Cha și aplică pentru postul temporar.

De aici apare între cei doi intriga romantică. Dragoste printre rânduri e foarte frumos vizual, multe dintre scene sunt foarte atent lucrate vizual, dar din păcate la capitolul substanță nu marchează la fel de multe puncte precum celelalte seriale. De aceea de fapt intră doar pe locul 7 în topul nostru. El pare destul de rece și incapabil de o dragoste adevărată, pentru altcineva decât persoana lui… Îl poți vedea pe Netflix.

Seriale coreene de acțiune, thrillere, mister, fantezie

9. Magia din Abis / Abyss (2019) – serial coreean de fantezie

Abyss_magia din abis seriale coreeneTrecem de la seriale coreene de dragoste la alte tipuri de programe TV coreene. Primul în listă este serialul Magia din Abis care se aseamănă destul de mult ca atmosferă și abordare cu multe filme coreene apreciate în Occident. Go Se-yeon e o tânără carieristă superficială, iar Cha Min un tânăr cam urâțel și fără calități remarcabile. Cei doi mor, dar se reîncarnează: ea din frumoasă devine o tipă banală, în timp ce el ia forma unui tip super atrăgător.

Dar ăsta e doar începutul intrigii amoroase dintre cei doi, pentru că intriga cu greutate constă în aflarea adevărului despre ucigașul lui Go Se-yeon. Pregătiți-vă pentru un carusel de ucideri și reîncarnări care vă vor face pielea de găină și vă vor ține lipiți de canapea până la finalul seriei. Magia din Abis (Abyss) e cu atât mai captivant, cu cât este jucat impecabil de echipa de actori.


10. Omul rătăcitor / Vagabond (2019) – serial coreean de tip thriller

vagabond omul rătăcitor

La fel de captivant precum Magia din Abis este și Vagabond, tot o producție coreeană din anul 2019. Serialul îți dă senzația că ești tot timpul într-o cursă contra-cronometru, la fel ca în filmele de acțiune foarte reușite. Așadar pune-ți un weekend deoparte pentru acest serial coreean, ca să nu pierzi nopțile în timpul săptămânii 🙂 În urma unui accident aviatic suspect în care mod peste 200 de persoane, Cha Dal-gun face tot posibilul să descurce ițele pentru a afla de ce a murit nepotul lui. Că tot spuneam că-ți dă senzatia de film de acțiune reușit, vrem să punctăm aici și faptul că este filmat parțial în Maroc și Portugalia. Ce să mai, un fel de Misiune imposibilă a serialelor coreene 🙂 O să vă placă dacă vreți multă acțiune și suspans.

11. Străinul / Stranger (2017) – serial TV polițist și thriller

strainul kdrama seriale coreene

A fost inclus de celebra revistă The New York Times în lista celor mai bune seriale din 2017. Și cu asta cred că am spus tot, nu mai e nevoie de argumente în plus 🙂 E impresionant ca din atâtea producții mondiale unul sau chiar mai multe seriale coreene să fie incluse în topul Times. Un procuror fără prea multe subtilități emoționale ajunge să facă echipă cu o femeie detectiv pentru a desluși o serie de crime și a scoate la iveală corupția care căpușează instituțiile statului. Dacă nu s-ar vorbi în coreeană și dacă nu ar fi atât de localizat ca principii și valori morale în societatea coreeană, ai putea crede cu ușurință că e un serial american reușit. În 2020 urmează să se lanseze un nou sezon al acestui serial.

12. Regatul / Kingdom (2019) – serial SF, politic, thriller și de epocă

kingdom regatul seriale coreeneE un serial complex produs de Netflix în Coreea. Are elemente de serial de epocă, serial politic, supranatural și thriller, totul adus împreună în aceeași producție. Deși pare mult și riscant, Netflix a reușit un rezultat remarcabil, recunoscut ca atare și de criticii de film. De aceea a fost reînnoit pentru o a doua serie ce va apărea în 2020. Acțiunea se petrece în perioada istorică Joseon, unde apare o invazie de zombies. Prințul moștenitor se implică în aflarea cauzei și a opririi fenomenului îngrijorător. Pregăteș-te așadar pentru o călătorie în lumea supranaturalului, dar și a intrigilor politice…

13. Fauna din Itaewon / Itaewon Class (2020)

Itaewon_ClassDin nou de o încleștare între personaje din clase sociale diferite vom avea parte și în acest serial coreean lansat în 2020. El, Sae-Roy, a rămas fără tată în urma unui accident rutier produs de fiul unui important om de afaceri. În plus, intră la închisoare pentru câțiva ani după ce îl atacă la școală pe același personaj… La 7 ani după ce iese din închisoare, își deschide un bar în vibrantul Seul. Managerul barului se oferă să fie o tipă foarte inteligentă, dar ciudată, care are o slăbiciune pentru Sae-Roy. Dar povestea nu se termină aici, pentru că Sae Roy e extrem de ambițios și dornic de răzbunare… Îl vei putea vedea pe Netflix în curând, deocamdată încă este difuzat la TV în Coreea.


14. Encounter (2018) – dramă romantică

encounter-seriale coreeneSong Hye-Kyo interpretează rolul unui manager de hotel foarte ocupat care nu are timp să se bucure cu adevărat de viață. Dar toate planurile ei sunt date peste cap când întâlnește un tip fără program fix, liber ca pasărea cerului… Encounter a fost unul dintre cele mai urmărite și apreciate seriale coreene romantice ale anului 2018.

15. Cronicile din Arthdal / Arthdal Chronicles (2019) – serial coreean de fantezie

Arthdal-Chronicles cronicile din arthdalÎn topul nostru de seriale coreene își face loc un al doilea serial de fantezie. Acțiunea se petrece într-un tărâm mitic, pe nume Arth. Aici, luptele pentru putere în cadrul tribului și între triburi iau proporții dramatice. Mai mult, lupta pentru putere se dă și în familie, între tată și fiu. Fiul, un mare strategist și considerat un erou al tărâmului, devine o amenințare pentru supremația tatălui. De unde o luptă între cei doi. Dar acțiunea e mult mai complexă de atât. Vă lăsăm pe voi să îi descoperiți toate detaliile.

Îl poți vedea pe Netflix.

Seriale coreene – ce ne așteaptă în viitor

Cele mai multe dintre aceste seriale coreene incluse în topul nostru pot fi văzute pe Netflix. Și toate pot fi văzute pe site-urile specializate cu seriale traduse în română. De ce așa multe seriale coreene pe Netflix? Pentru că au văzut potențialul uriaș al acestor producții. Au văzut că au povești foarte bune, actori excelenți, multă sensibilitate, profunzime și autenticitate. Ultimele trei lipsesc de multe ori din ingredientele filmelor și producțiilor occidentale, în goana după entertainment destul de superficial.

Așa că Netflix investește mulți bani în aceste programe TV coreene, pentru a le împinge nu doar către piețele asiatice. Mai puțin China, unde gigantul american nu este prezent și nu are planuri să intre. Așadar nu îi interesează doar piețele asiatice, unde serialele coreene sunt foarte iubite, dar piața americană. E, bineînțeles, cea mai mare din industria de profil.  Și s-ar putea să le iasă. Mai ales că filmul coreean Parasite a câștigat premiul pentru cel mai bun film la premiile Oscar 2019. Ceea ce a crescut notorietatea producțiilor coreene peste noapte.

Citește și

10 filme coreene super bune, de văzut când vrei să încerci ceva nou

40 de seriale bune de văzut în 2020. Atenție, dau dependență 🙂

TOP 34 seriale turcesti de văzut în 2020: emoționante, cu pasiuni și iubiri intense

Seriale Netflix – 50 de seriale bune pe care le poti vedea pe Netflix

TOP 21 seriale de dragoste din ultimii ani de neratat

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here