60 seriale Netflix pe care merită să le vezi

5
431940
seriale netflix

Ai terminat serialul preferat și cauți seriale Netflix pe care să le începi? Avem pentru tine seriale Netflix din 2022, dar și seriale din ultimii ani prezentate pe categorii ca să-ți fie mai ușor să alegi serialul potrivit pentru tine: seriale noi Netflix, seriale de dragoste Netflix, seriale Netflix polițiste și thrillere, seriale Netflix pentru adolescenti și tineri, seriale SF etc.

  1. Seriale de dragoste Netflix
  2. Seriale Netflix politiste și thrillere
  3. Seriale Netflix de comedie
  4. Seriale Netflix pentru adolescenți și tineri
  5. Seriale Netflix SF sau de groază
  6. Cele mai bune seriale produse de Netflix
  7. Seriale celebre pe Netflix, care nu sunt produse de Netflix

Seriale Netflix nou-nouțe

1. The Playlist 

Ai nevoi de puțină inspirație sau motivație? Atunci trebuie să vezi mini-serialul Netflix The Playlist, creat de Netflix Suedia, despre povestea succesului aplicației Spotify. Da, sunt la modă filmele biografice din lumea tehnologiei, după The Social Network și producțiile despre Steve Jobs, dar vizionarul antreprenor din spatele Spotify nu este nici Zuckerberg, nici Steve Jobs. E mult mai uman, te poți identifica mai ușor cu el, și tocmai de aceea este cu atât mai inspirațional și motivațional pentru privitori.

La fel ca în celălalt serial suedez lansat de curând pe Netflix – vezi mai jos-, Dispariția din Lorenskog, și în The Playlist fiecare episod spune povestea din perspectiva diferită a unul alt personaj. Artificiul aduce profunzime și nuanțe scenariului, chiar dacă știm deja finalul: impunerea startup-ului suedez Spotify la nivel global.

2. From scratch / De la zero – lansat pe 21 octombrie 2022

E un mini-serial romantic, o dramă despre o dragoste între un italian și o americancă, interpretată de Zoe Saldana. Cei doi se cunosc în frumoasa Italie, iar mare parte din filmări au avut loc acolo, așadar așteaptă-te la scene romantice care au loc pe fundalul unei Italii pitorești. Dacă mai ai nevoie de un argument în plus pentru a-i da o șansă, ei, bine, De la zero se bazează pe o poveste adevărată 🙂

Găsești aici trailerul From scratch / De la zero.

3. Fluturi negri – thriller polițist franțuzesc

Albert Desiderio, un modest pensionar, angajează un scriitor pentru a-i scrie biografia. Povestea pe care o deapănă scriitorului în întâlnirile succesive, care pare una despre iubirea dintre el și Solange, se transformă însă încet în ceva sinistru…

Un thriller polițist franțuzesc, Fluturi negri e un serial care te ține la foc mic, dar constant, reușind să te prindă în mrejele poveștii erotico-macabre destul de repede.

4. The Empress / Împărăteasa (2022) – Netflix


the empress seriale noiSerialul Netflix, The Empress / Împărăteasa, este unul dintre puținele seriale lansate în această toamnă care ne-au plăcut cu adevărat. 🙂 Super bine jucat, cu dialoguri de nota 10, plus muzica lui Strauss și costume incredibile. Ce nu e de plăcut? 🙂

Dacă ești dornic(ă) de un nou serial romantic de epocă, până la lansarea unei noi serii Bridgerton, Netflix ți-a pregătit un serial istoric romantic despre legendara iubire dintre împărăteasa Sisi și împăratul Franz Iosef. Sisi, iubitoare de natură și cai, poetă – a vizitat și chiar a scris poezii pe munții din jurul stațiunii Băile Herculane 🙂 – trăiește o iubire fulgerătoare cu Franz Iosef, deși acesta trebuia să se căsătorească cu sora ei…

5. The Lørenskog Disappearance / Dispariția din Lørenskog (2022)
The Lørenskog Disappearance seriale 2022

Dispariția din Lorenskog este răspunsul Netflix la serialul Scara / The Staircase al HBO Max, cel cu Colin Firth. Și e un răspuns bun. Nu e cu actori vedete, nu e american, dar e un serial bine jucat, care reușește să pună în perspectivă cât de ușor modelele noastre mentale sunt influențate de media, de prejudecăți și propriile experiențe. Serialul Netflix se bazează de asemenea pe un caz real, la fel ca și Staircase, dar cu o diferență majoră.

În serialul norvegian, cadavrul soției nu este găsit într-o baltă de sânge, ci soția pur și simplu dispare. Din acest punct de vedere, serialul norvegian este superior The Staircase, pentru că nu apasă deloc pe pedala senzațiilor viscerale pe care tuturor ni le trezesc imaginile explicite cu crime. Ce îi putem reproșa Dispariției din Lorenskog este slăbiciunea primului episod, în care poliția bâjbâie într-un mod greu de crezut. De exemplu, de abia în a șasea săptămână polițista care conduce investigația își pune problema dacă soțul miliardar avea neînțelegeri cu soția… Pentru că până atunci s-au bazat pe ipoteza că aceasta a fost răpită pentru răscumpărare.

Un mini-serial polițist nordic, catalogat de Netflix pe bună dreptate ca “intelectual” 🙂 Serialul se bazează pe un caz real întâmplat în Norvegia, în care soția unui miliardar dispare, iar poliția intră într-o cursă contra-cronometru pentru a o găsi. Dar, mai ales, pentru a afla adevărul.

Seriale lansate de Netflix în acest an

6. Eu, acuzatul / You don’t know me (2022)

you dont know me seriale Netflix

Serial thriller BBC în patru părți care a avut premiera pe Netflix pe 17 iunie 2022. Povestea este spusă din perspectiva unui acuzat de crimă, care pare că ar fi fost în stare de orice pentru marea lui dragoste. Original prin modul în care creează suspansul, așa că te prinde foarte repede. Dar pierde un pic din tensiune pe la jumătate. Merită însă văzut, este mult peste media serialelor Netflix lansate în acest an de gigantul american.

7. Anatomy of a scandal


anatomy-scandal-seriale netflix 2022Bazat pe romanul cu același nume, Anatomia unui scandal spune povestea unei investigații care îl are în centru pe James Whitehouse (Rupert Friend), politician britanic acuzat de viol. Soția lui, jucată de Sienna Miller este convinsă în primă fază de inocența lui. Dar lucrurile se schimbă. Serialul este gândit ca o antologie – fiecare sezon va documenta cazuri diferite în care membri privilegiați ai societății britanice înalte se sustrag regulilor.

Dacă mai aveți nevoie de un argument în plus pentru a urmări acest serial Netflix – este co-creat de David E. Kelley, care și-a pus semnătura pe seriale de la Ally McBeal până la Big Little Lies (cu Nicole Kidman și Reese Witherspoon în rolurile principale) și The Undoing (serialul cu Hugh Grant și Nicole Kidman).

Vezi aici trailerul Anatomy of A Scandal.

8. Fideli (2022) – serial Netflix de tip dramă

fidelity seriale noi

E unul dintre cele mai bune seriale italiene pe care le-am văzut. La fel ca și Anatomia unui scandal, acest serial Netflix este tot adaptarea unei cărți. Un roman care a făcut furori în Italia, un best-seller care a generat o întreagă dezbatere în societatea italiană despre ce înseamnă fidelitatea în cuplu. Serialul nu e neapărat o producție romantică, dar este un serial care analizează până în cele mai mici gesturi relația de cuplu, atracția fizică dintre cei doi dar nu numai și flirtează cu trădarea. Serialul analizează, dar deloc teoretic așa cum ar putea suna din alegerea cuvântului “analiză”. Din contră, e o producție cât se poate de vie și senzuală.

Carlo este scriitor și profesor de scriere la o universitate, în timp ce ea, Margherita, este agent imobiliar. El pare că și-a epuizat puterea de creație, dar una dintre studente începe să se apropie de el. De aici apare încet-încet ideea de trădare din partea Margheritei. Nu vă spunem mai multe ca să nu vă stricăm plăcerea de a-l urmări.

9. Inventing Anna – serial Netflix 2022

Inventing anna seriale netflix 2022Escrocii și poveștile lor ne fascinează. Vă mai amintiți de Leonardo di Caprio în Catch me if you can? Ne fascinează tabu-ul unui astfel de comportament, în care oameni fără competențe, cu un trecut dubios, ajung să pozeze cu succes în ceva ce nu sunt. Dar mai mult, ne fascinează cum oameni de bună credință ajung să îi creadă și să le încredințeze banii, ba chiar și viața.

O producție Netflix, Inventing Anna este despre o tânără escroacă, star Instagram, care a păcălit oameni din cercurile cele mai bogate ale Manhattanului, escrocându-i de sute de mii de dolari. Povestea serialului pleacă de la un caz real, documentat în ziarele americane, și care continuă încă în justiția americană…

Creatoarea serialului e nimeni alta decât Shonda Rhymes, cea care se află în spatele unor seriale precum Bridgerton, Grey’s Anatomy, How to get away with murder sau Scandal. Talentul Shondei de a crea seriale care-ți intră pe sub piele și te țin țintuit de canapea este evident. La fel s-a întâmplat și cu Inventing Anna, lucrat la filigran și jucat impecabil.

10. Timpul recâștigat – dramă romantică Netflix

the time it takes seriale spaniole netflix


E unul dintre cele mai bine construite și romantice seriale Netflix. Timpul recâștigat e un serial spaniol Netflix despre dragoste și, mai ales, prima dragoste 🙂 O miniserie de 10 episoade scurte, dar intense. În fiecare episod un minut este despre starea actuală a relației dintre doi foști îndrăgostiți, în timp ce celelalte 10 minute îi arată pe cei doi cât de fericiți și îndrăgostiți erau înainte de despărțire… Timpul recâștigat e un serial în care nicio replică sau scenă nu sunt în plus, oferind o imagine intimă asupra relațiilor actuale de dragoste. Merită văzut 😉

Seriale de dragoste Netflix

Sunt câteva producții pe Netflix de dragoste din 2022 dar și mai vechi care nu trebuie ratate. Unele nu sunt seriale produse de Netflix, dar gigantul american le distribuie în afara pieței americane. Toate sunt super romantice și o să vă îndrăgostiți de ele. Negreșit 🙂

11. Ghid astrologic pentru inimi frânte – al doilea sezon lansat pe Netflix în 2022

un ghid astrologic pentru inimi frante_seriale noi 2022Mai avem pentru voi un serial nou italienesc. 😉 Al doilea sezon al simpaticului serial de comedie romantică Ghid astrologic pentru inimi frânte a fost lansat în martie 2022 de Netflix. Dacă nu știai de această comedie romantică îți recomandăm să-l încerci când vrei o seară relaxantă.

În centrul poveștii este Alice Bassi, o femeie singură de 30 și ceva de ani, care lucrează ca asistentă de producție TV. Alice e foarte creativă, dar va reuși să-l câștige de partea ei pe noul ei șef, șarmantul și discretul Davide Sardi?

O comedie romantică bazată pe romanul cu același nume de succes în Italia care te va distra. Mai mult, te vei atașa de personajele principale, pentru că sunt bine scrise, emoționante și chiar credibile.

12. Bridgerton – sezonul 2 bridgerton seriale de dragoste

Știm că dacă ai văzut primul sezon, de abia l-ai așteptat pe al doilea 🙂 Și noi l-am așteptat, pentru că suntem cel mai probabil cu toții de acord că Bridgerton e cel mai romantic serial pe care l-am văzut în ultimii 3-4 ani. Deși nu poți să nu te uiți la el dacă ai văzut primul sezon din Bridgerton, al doilea sezon nu ne-a convins la fel de mult ca primul… Și asta probabil pentru că personajele principale, Anthony Bridgerton, fratele lui Daphne, și Miss Sharma – cea de care e interesat amoros, nu au aceeași chimie pe ecran ca personajele din primul sezon….

Pentru cei care nu au văzut încă primul sezon, ce vă oferă Bridgerton? E un serial romantic de epocă în stilul adaptărilor după Jane Austen, despre lumea aristocrată din Anglia secolului al XVIII-lea, cu haine superbe, baluri, lorzi și duci galanți și ducese elegante. Dar, cu un twist. Pentru că serialul nu e o producție BBC, ci o producție Shonda Rhymes, creatoarea Grey’s Anatomy. Așa că așteaptă-te la o interpretare fresh a ideii de serial romantic de epocă.

Toate episoadele serialului Netflix se prizează unul după altul :).  Singurul minus: e un pic cam soapy. Dar, dincolo de asta, tensiunea romantică și senzuală dintre cele două personaje principale, interioarele impresionante, distribuția excelentă, dar mai ales scenariul foarte bine închegat te vor transporta într-o lume a intrigilor de dragoste și a aranjamentelor pentru căsătorii mai mult sau mai puțin inspirate.

Daphne este fiica familiei Bridgerton, ce trebuie să își facă ieșirea în lume pentru a-și aranja căsătoria în noul sezon de baluri de la Londra. Simon este un lord anti-social venit cu treburi în lumea superficială a Londrei, de care și-ar dori să scape cât mai repede. Cu cine va reuși să se căsătorească Daphne, pe când Simon va reuși oare să scape de urzelile mamelor de fete singure? 🙂

Poți vedea aici teaser-trailerul noului sezon Bridgerton.

13. Outlander 

OUTLANDER seriale de dragoste netflixOutlander (Străina) este unul dintre cele mai sexy și romantice seriale din ultimii ani. Personajul principal e Claire, o asistentă medicală teleportată în mod misterios în secolul al XVIII-lea. Aici este obligată să se căsătorească cu un luptător scoțian. Și, în ciuda tuturor așteptărilor, între cei doi se naște o poveste de dragoste… Dă-i o șansă și Outlander te va conduce într-o lume mai romantică, cu cavaleri și povești intense de iubire.

14. Lovesick


Cauți un serial în care dragostea este portretizată autentic, cu toate suișurile și coborâșurile ei? Dar care rămâne totuși romantică? Nu prea se mai fac astfel de filme și seriale, dar ai noroc. Lovesick este unul. Spune povestea de dragoste complicată dintre Dylan și Evie. Evie l-a iubit și încă îl mai iubește pe Dylan. Dylan nu se pricepe cum să abordeze situația, mai ales că sunt buni prieteni. Cei doi, plus prietenii lor, trăiesc și se distrează în Glasgow. Și încearcă în același timp să facă cele mai bune alegeri amoroase și de cuplu. Lovesick are trei sezoane.

15. Plan coeur / The Hook Up Plan / Dragoste de ocazie 

plan coeur_seriale netflix

Dacă vorbim despre seriale de dragoste Netflix, este în topul nostru și unul franțuzesc. Și nu doar pentru că franceza e limba iubirii. Ci în primul rând pentru că este foooaarte bun și sensibil. Povestea Elsei, o tânără pariziancă ce nu poate să îl uite pe ultimul iubit, te va prinde cu siguranță. Cea mai bună prietenă a Elsei plătește o escortă masculină. Tipul se întâlnește cu Elsa, doar că aceasta ajunge să se îndrăgostească de el. Plan coeur e un serial original Netflix, produs de Netflix Franța, cu trei sezoane până acum, ultimul lansat în 2022.

16. Jane The Virgin

Jane The Virgin este o combinație foarte reușită între o telenovelă și o satiră a formatului de telenovelă. Personajul principal, la fel ca tot serialul, te vor încărca cu multă energie pozitivă. Serialul are 100 de episoade filmate în 5 serii, ultima produsă în 2019. A fost nominalizat și premiat la Globurile de Aur. Deci nici măcar nu vei avea de ce să te simți vinovat(ă) că te uiți la o telenovelă. Dacă te încearcă cumva astfel de vinovății. 🙂 Printr-o eroare medicală, Jane, o americancă de origine venezueleană, ajunge să fie inseminată artificial. Și să nască astfel copilul bărbatului pentru care a avut o pasiune în adolescență. Acțiunea se petrece în Miami.

15. Coisa mais linda  / Most Beautiful Thing

COISA-MAIS-LINDA- seriale netflix

Un serial Netflix care o să te facă să visezi la plaje perfecte, tărâmuri îndepărtate și seri cu muzică bună și mult flirt. Cu siguranță brazilienii nu împart cu sângele latin doar o limbă de origine latină, portugheza, ci și pornirile pasionale. Vei merge la sigur cu Coisa mais linda, pentru că totul este romantic în acest serial. De la limba vorbită, până la muzica bună, bossa nova. Personajul principal, Malu, o femeie frumoasă și independentă, deschide un bar în Rio de Janeiro. Asta chiar în anii când jazz-ul brazilian prindea aripi. În paralel, se îndrăgostește de un cântăreț, pe care nu prea te poți baza. Dar tocmai asta e frumusețea relației lor. Serialul are două sezoane (2019-2020) și este original Netflix.

16. Dash și Lily 

Dash-Lily filme de craciun 2020E un serial romantic de tip comedie Netflix realizat după o carte pentru adolescenți. Dar e la fel de reconfortant de văzut și de adulți 🙂 Doi tineri din New York care nu se cunosc își trimit bilețele cu diverse provocări și ajung să se îndrăgostească unul de altul prin emoțiile și gândurile pe care și le împărtășesc în scris. Pe lângă latura romantică, Dash & Lily o să-ți placă pentru că vei descoperi pe îndelete prin el New York-ul și mai ales New York-ul în preajma Sărbătorilor de iarnă. 🙂

17. Love


Vrei altceva decât iubiri pudrate cu zahăr? Love este un serial original Netflix cu 3 sezoane, despre relația dintre doi tineri americani. El e Gus, ea Mickey. El nu e cel mai sexy bărbat din cartier, iar ea sigur nu e cea mai feminină și romantică tipă. Dar totuși iubirea se înfiripă, cu pași înainte dar și înapoi, cu mai puțin romantism dar cu mai mult umor.

18. Un iubit de sezon / Home for Christmas 

home-for-christmas-serial de craciun

Vrei un serial romantic de comedie la care să râzi și să te emoționezi și cu ale cărui dileme și situații să te poți identifica? Atunci o să-ți placă Un iubit de sezon. E atât de bine făcut încât personajele par desprinse din viața reală. Ca și cum ne-am uita la un serial în care joacă prietenii noștri. O să vezi că nu exagerăm, dacă îl vei vedea.

E un mini-program TV norvegian, cu 6 episoade și două sezoane deja, foarte simpatic, de văzut oricând, dar mai ales în preajma Crăciunului. Se apropie sărbătoarea și masa aferentă cu toată familia și asistenta medicală Johanne nu mai are chef să fie din nou subiectul glumelor și apropourilor pentru că încă nu e așezată la casa ei. Are deja 30 de ani, dar nicio relație nu a funcționat așa că e încă singură. Dar nu pentru mult timp, pentru că s-a hotărât ca până la seara de Ajun să aibă un iubit.

Seriale Netflix politiste și thrillere

19. Serpent (2021) 

the-serpent seriale noi 2021Fascinația răului… Cam așa ar putea fi sintetizat acest serial nou în două cuvinte. Te va fascina, te va obseda chiar, te va transpune în exotica Tailandă și nu îl vei putea lăsa deoparte.

Am văzut multe seriale Netflix de-a lungul timpului, dar niciunul atât de impresionant ca Serpent. Iar ca realizare cinematografică Serpent e din punctul nostru de vedere cel mai bun serial Netflix din întreaga listă. Așa că nu e de mirare că e produs de BBC și preluat de Netflix. Oricâte seriale noi ar produce Netflix pe bandă rulantă și cu bugete de miliarde de dolari, BBC lansează din când în când un astfel de serial cu care le dă clasă. 🙂

Serpent este Charles Sobhraj, un tip super șarmant, deștept și … ucigaș în serie… Serialul este inspirat din faptele reale ale acestui criminal care în anii ’70 a ucis mai mulți turiști hipioți în Asia de Sud-Est pentru bani, dar și pentru ce simbolizau ei…

Serialul are un talent de a-ți intra pe sub piele cum puține producții reușesc. Deși poate nu are cel mai bun start, nebunia și obsesiile personajelor, atenția cu care sunt construite, peisajele geniale și nivelul extraordinar de detaliu în recrearea atmosferei și interioarelor timpurilor respective, limbile exotice vorbite și multe altele te vor face să-ți dorești să vezi mai mult – și mai mult- și mai mult. Deși e o mini-serie, episoadele sunt lungi (în jur de o oră), așa că îți recomandăm să te apuci de el într-un weekend, dacă te știi bingewatcher. 😀

20. Păcatul / The Sinner – a apărut deja un sezon nou în 2022
the sinner seriale polițiste

A apărut pe Netflix al patrulea sezon din serialul de antologie The Sinner. De abia l-am așteptat, pentru că este unul dintre cele mai originale seriale de tip crimă și mister din ultimii 3-4 ani.

Un serial Netflix care a reușit să-și păstreze calitatea, serialul psihologic și polițist The Sinner este ceea ce se poate descrie nu ca un who-dunnit, ci un why-dunnit. Misterul pe care detectivul Harry îl are de descifrat nu este identificarea criminalului, ci înțelegerea motivației criminalului. Și aici încape multă psihologie fină, multă cunoaștere a vieții și empatie pentru suspecți. De toate dă dovadă detectivul interpretat de Bill Pullman, hârșâit prin viață și dispus să descifreze și să înțeleagă motivațiile oricui.

În fiecare sezon din The Sinner, criminalul este persoana la care te-ai aștepta cel mai puțin. Dar atunci, de ce oare a făcut-o? În primul sezon Jessica Biel îl omoară pe un aparent străin, îl al doilea un copil pare că și-a otrăvit prietenii, iar în a treia explicații de-a dreptul filosofice intră în scenă pentru justificarea unor crime.

Toate sezoanele sunt bune și toate sunt legate între ele prin structura poveștii, dar și prin detectivul Harry, jucat în toate sezoanele de nimeni altul decât Bill Pullman. Cu un psihic tulburat el însuși, are o aplecare specială spre a căuta explicații și a-i înțelege pe ucigași.

21. Favoriții lui Midas 

los-favoritos-de-midas-seriale spaniole

O miniserie spaniolă produsă de Netflix în 2020, Favoriții lui Midas e un thriller excelent care îți va aminti de Oglinda Neagră / Black Mirror. Personajul principal este Victor, președintele unei grup de firme care include un ziar. Aproape în fiecare zi Victor e pus în fața unor alegeri aproape imposibile.

Pe de o parte este subiectul unui șantaj teribil, o persoană aleasă aleatoriu va muri o dată la 8 zile dacă nu transferă organizației Favoriții lui Midas 50 milioane EUR. Pe de altă parte, Victor trebuie să ia decizii dificile legate de ziar și dezvăluirile unui jurnalist de investigație. Totul se întâmplă într-un context aproape distopic, societatea spaniolă este pe punctul de a se destrăma, din cauza inechităților sociale. Victor pare să fie salvat doar de iubirea pentru o jurnalistă.

Inspirat dintr-o scriere a lui Jack London de la începutul secolului trecut, serialul se simte extrem de actual și este foarte antrenant.

22. Lupin – un nou sezon așteptat în 2022

lupin seriale netflix 2021

Da, știm, n-a trecut mult de la lansarea celei de a doua părți din Lupin. Dar creatorii serialului se așteaptă să lanseze noul sezon până la sfârșitul lui 2022.

Dacă n-ați văzut încă Lupin, vă facem o scurtă introducere 🙂 Francezii s-au ambiționat să calce pe urma spaniolilor, după ce aceștia din urmă au creat fenomenul La casa de papel și după ce sume uriașe au început să fie pompate în producții spaniole Netflix. Așa că au dat lovitura cu serialul Lupin anul trecut.

Lupin este un thriller care îl urmărește pe Assane Diop, un hoț de bijuterii, care ajunge să fure pentru a expune o înscenare din urmă cu mulți ani, care a dus la moartea tatălui lui. Lupin e super antrenant și nu te lasă să pleci de lângă ecran, plus are o naturalețe care îl face ușor de plăcut și urmărit (în comparație cu ritmul aproape stresant de rapid din thrillerele americane). Să vă mai spunem că l-a depășit pe Queen’s Gambit ca audiență. 🙂

23. Into the night / În negura nopții

Into-the-Night-seriale sf noiCum ai funcționa ca persoană dacă ai supraviețui unui eveniment apocaliptic? Ai reuși să te capacitezi știind că ești singurul în viață din familia ta? Cum ai face față noilor circumstanțe? Ai călca peste cadavre ca să reușești să trăiești mai departe? Sau s-ar respecta în continuare regulile morale?

Primul serial Netflix belgian este unul apocaliptic în care aproape că uiți că urmărești un SF și ești transpus total într-un thriller în această cursă contra-cronometru cu Soarele. Da, cu Soarele, a cărui lumină a devenit ucigașă și a exterminat deja mare parte din omenire. Printr-un concurs de împrejurări, mai mulți pasageri într-o cursă aeriană ajung să fugă de soare, zburând în jurul Pământului pentru a se păstra mereu în noapte.


Conflictul este la ordinea zilei între supraviețuitori și lipsa de încredere unul în altul îi conduce la erori care îi costă viața pe unii dintre ei. Vor reuși să găsească o soluție pentru a se opri din această cursă care pare fără sfârșit?

24. De necrezut / Unbelievable (2019)

UNBELIEVABLE seriale politiste netflix
UNBELIEVABLE

E un serial Netflix despre o serie de violuri investigate de două femei detectiv. În general serialele polițiste au ca personaje principale polițiști bărbați dintr-o bucată. Unbelievable e un serial în care o tipă cu voce pițigăiată, cu doi copii mici acasă, dă de cap unui caz complicat. Are ca partener o polițistă mai bărbătoasă decât mulți polițisti (jucată de Toni Collette). Dacă mai ai nevoie de argumente în plus, trebuie să știi că este bazat pe o întâmplare adevărată. Mai mult, deși netul și programele TV abundă de filme și seriale polițiste, vei găsi o abordare proaspătă în Unbelievable. Și proceduri polițiste pe care nu le vezi prea des în astfel de filme.

25. Mindhunter

mindhunterFilmele Tăcerea mieilor, Hannibal, Se7en plus toată suita de seriale despre criminali în serie pleacă de la premisa unor polițiști, detectivi și agenți care încearcă să înțeleagă criminalii. Mindhunter e un serial reușit despre perioada în care nu exista ideea de criminal în serie și profilarea psihologică a criminalului. În care nu exista noțiunea că psihologia te poate ajuta să prinzi criminalul. Serialul urmărește cum mai mulți agenți FBI încep să pună cap la cap la sfârșitul anilor ’70 și începutul anilor ’80 piese din puzzle-ul psihologiei criminalilor în serie și să o transforme într-un corp de cunoaștere.

Mindhunter e un serial Netflix care te va captiva prin poveste, vizualuri și prin atenția cu care-și construiește personajele. Ambele sezoane au fost lăudate și de critica de specialitate.

26. Criminal
Este un serial Netflix cu 12 episoade, interesant pentru că fiecare 3 episoade sunt produse în altă limbă. Trei sunt filmate și produse în Marea Britanie, 3 în Spania, 3 în Franța și alte 3 în Germania. Dacă Netflix își permite un astfel de experiment, de ce nu? Toate se joacă cu genul filmului polițist încercând o abordare nouă. Aflarea adevărului despre suspect strict prin tehnica interogatoriului. Practic fiecare poveste se întâmplă doar în secția de poliție. Și în general polițiștii au un timp foarte limitat pentru a descurca ițele cazului.

27. Bodyguard

bodyguard seriale politiste netflixUn serial britanic produs pentru BBC dar preluat de Netflix. Bodyguard este foarte antrenant, te va ține în priză până la final, ceea ce face din el un thriller reușit. Personajul principal este un fost soldat britanic acum polițist special, detașat ca bodyguard pentru un ministru din cabinetul britanic.

28. Collateral

collateral seriale politiste netflix

La fel ca și Unbelievable (vezi mai sus), Collateral are în prim plan o polițistă, nu un polițist. Tipa investighează o crimă folosindu-se mai mult de intuiție decât de mușchi. Și face o treabă foarte bună. La fel ca și serialul, care reușește să-ți capteze atenția și să te țină prins până la final. La fel ca și Bodyguard, a fost produs pentru BBC. Personajul principal este interpretat excepțional de actrița Carrey Mulligan.

29. Sherlock

sherlock Ultimul episod s-a filmat în 2017, dar dacă nu l-ai văzut încă trece-l și pe acesta pe listă.  Pentru că este printre serialele detectivistice cele mai premiate și iubite din ultimii ani. EMisterul e construit cu grijă pentru detaliu și te ține în suspans până la final. Unde mai pui că actorii din rolurile principale sunt Benedict Cumberbatch – Sherlock și Martin Freeman – Dr Watson. Dr. Watson este prietenul super inteligentului dar lipsitului de empatie, Sherlock.

30. Farina 

Te-ai întrebat vreodată cum ar fi să duci o viață la limită? Te-a tentat vreodată ideea unui câștig ușor? Cum ar fi să te transformi dintr-un om care pune capul liniștit pe pernă în fiecare seară într-un traficant de droguri cu legături cu traficanții super periculoși din America de Sud? 🙂 Farina explorează chiar o astfel de poveste inspirată din fapte reale: pescarii din regiunea spaniolă Galicia i-au ajutat în anii ’80 pe traficanții din America de Sud să introducă cocaină pe piața europeană. Farina e un serial Netflix spaniol captivant, urmărind cum se schimbă viețile a câțiva pescari obișnuiți care ajung traficanți de tutun și, apoi, folosindu-se de infrastructura dezvoltată pentru țigări, încep să traficheze droguri de mare risc…

31. Lucifer 

lucifer-seriale netflix

Serialul de fantezie – crimă – comedie care face furori de câțiva ani este disponibil integral pe Netflix.

E unul dintre cele mai distractive seriale Netflix. Dracul Lucifer, care are în pază Iadul, pleacă plictisit în lumea largă. Mai precis, pleacă în Los Angeles, unde va avea propriul club de noapte. Lucifer, un brunet sexy, ajunge consultant pentru poliție și îi ajută să rezolve cazuri. Pentru că, fiind Lucifer, are talente ascunse. Lucifer e jucat de un actor britanic, cu prezență și stil britanic, cu umor britanic etc. Tot tacâmul. Bineînțeles, glumele și replicile nu sunt scrise de el, dar i se potrivesc foarte bine. Deși se numește Lucifer, serialul ăsta îți transmite de la primele scene optimism și stare de bine 🙂 Așa că zic să încercați primul episod și vorbim după 🙂


32. La casa de papel / Money Heist

money heistE un fenomen în lumea întreagă, cu cea mai mare audiență globală pentru un serial care nu e vorbit în limba engleză. Ceea ce e un lucru extraordinar, având în vedere că e o producție spaniolă. Fără audiența mondială oferită de Netflix, probabil nu ar fi ajuns nici pe departe la acest statut. În 2017, când a apărut primul sezon, Netflix nu era implicat. Gigantul american i-a văzut însă potențialul, l-a cumpărat și l-a împărțit în două sezoane, difuzate în 2017 și 2018. Cu un buget mult mărit, a produs încă o serie în 2019, iar în 2020 a lansat-o pe a patra.

Primul sezon se concentrează pe povestea tunului dat asupra monetăriei din Spania. “Echipa” de spărgători este complexă, fiecare membru având un talent personal. Toți sunt aduși împreună de mintea din spatele loviturii, Profesorul. De ce monetăria? Pentru că nu e un jaf obișnuit. Miza nu sunt banii existenți, ci tipărirea a 2 miliarde de EUR… Serialul are multe întorsături de situație, nuanțe și perspective din care se spune povestea. Rezultă o producție captivantă.

Seriale Netflix de comedie

33. Șefa de catedră / The Chair (2021)

The Chair_serial nou 2021O comedie fresh cu observații acide despre viața academică din Statele Unite și de oriunde, cu excelenta Sandra Oh în rolul principal. Ea este noua șefa de catedră de limba engleză într-o universitate americană, dar interesele ei amoroase intră repede în conflict cu interesele academice și nu numai. E un serial care se vede ușor, nu doar pentru că e foarte bine scris, dar și pentru că episoadele sunt foarte scurte, în jurul a 30 minute.

34. Dix pour cent / Call my agent! (2015-2021)

dix-pour-cent-seriale netflix noiDix pour cent e un serial franțuzesc cu o premisă interesantă, cu dialoguri excepționale și care per total e foarte distractiv și relaxant. Nu îl ratați dacă nu l-ați descoperit încă pe Netflix. Iar dacă sunteți cinefili, cu atât mai mult nu îl ratați, vedeți mai jos de ce.

O firmă de impresariat artistic, ASK, lucrează cu unii dintre cei mai mari actori francezi și nu numai. Actori care se joacă pe ei înșiși în acest serial :). De la Juliette Binoche, la Jean Dujardin, Monica Bellucci, Sigourney Weaver etc. Impresarii îi sfătuiesc, îi ajută să obțină și să aleagă roluri și le administrează emoțiile și sensibilitățile…

Dacă nu știi ce înseamnă viața de impresar, sau mai bine zis de dădacă a vedetelor, încearcă Dix pour cent. Te vei distra pe seama unor mari actori care se pare că au și mult umor și nu se iau prea tare în serios. Dar pe lângă ei, echipa de impresari are dramele, iubirile, neîmplinirile proprii, care se adaugă competiției intense dintre impresari-parteneri în firma de ASK.

35. Derry Girls

derry girls
E unul dintre cele mai haioase seriale din ultimii ani văzute de noi. Un sitcom britanic, cu umor negru englezesc de cea mai bună calitate. Povestea e simplă, serialul e povestea adolescenței lui Erin și a colegelor ei. Cum era oare să fii adolescent în plin conflict civil din Irlanda de Nord în anii ’90? Ca a tuturor adolescenților din toată lumea, dar mai nebună, cu siguranță. Dar nu vă gândiți că e un serial pentru adolescenți neapărat, o comedie reușită e binevenită la orice vârstă. De fapt în Irlanda de Nord a fost unul dintre cele mai urmărite seriale din toate timpurile.

Ambele sezoane sunt disponibile pe Netflix.

36. Brooklyn Nine-Nine

brooklyn nine nine seriale polististe netflixDe văzut dacă vrei pur și simplu să te distrezi și să vezi o comedie fără complicații. Brooklyn Nine-Nine e unul dintre puținele seriale gândite 100% ca și comedie. Nu vei găsi în acest serial nicio situație creată să te pună pe gânduri. E umor pur sânge de la un capăt la altul. Acțiunea se concentrează într-o secție de poliție din New York. Detectivul Jake Peralta se comportă copilăros, dar reușește totuși să rezolve cazurile care i se alocă. Ceilalți polițiști au fiecare câte o trăsătură de caracter îngroșată, care îi face super distractivi. Serialul are deja 8 sezoane, cu ultimul difuzat în 2021.

37. Rake

rake seriale comedie netflixE un serial australian de comedie și satiră disponibil pe Netflix. Personajul principal este un avocat original care găsește soluții creative la probleme avocățești clasice. În viața personală, Cleaver iese de asemenea din tipare. Are tot felul de relații care mai de care mai neobișnuite, mai mereu odihnindu-se în alt pat. Tipul o să te binedispună cam cum te binedispune un pahar de șampanie, pentru că e de-a dreptul spumos.

38. Space Force (2020 – )

space force seriale de comedie 2020

Space Force e un serial de comedie Netflix co-creat de Steve Carell. Carell joacă și rolul principal, alături de John Malkovich. Generalul Naird (Steve Carell) este primul general al Forțelor Aeriene Americane care se ocupă de cucerirea spațiului 🙂 Așa că Naird și restul echipei trebuie să trimită cum-necum oameni în spațiu, eventual și cu costuri minime. Ca întotdeauna, militarii sunt absurzi și vor să vadă rezultate, în timp ce oamenii de știință încearcă să le bage mințile în cap… Space Force e simpatic prin umorul de situație și pentru jocul actorilor, așa că merită să-i oferiți o șansă. Dar nu va fi pe gustul tuturor, pentru că abundă de umor absurd. 😀


39. Gentefied – Genteficare 

gentefied seriale noiSerialul Netflix Gentefied explică gentrificarea din SUA – cum cartierele sărace accesibile emigranților sunt încet-încet dezvoltate imobiliar și chiriile cresc. Serialul Netflix e povestea imigranților mexicani din Los Angeles. Dar poate fi și povestea imigranților români prin diverse colțuri ale Europei. E de fapt o poveste de când lumea, cea a veneticului care încearcă să-și refacă viață într-un loc nou.

Parașutați cu o întreagă cultură complet diferită într-un cartier al Los Angelesului, mexicanii noștri mănâncă niște feluri minunate, cântă, văd viața diferit, familia e întotdeauna pe primul loc, muncesc mult, dar o duc foarte greu. Chiriile cresc din cauza gentrificării și riscă să fie aruncați din cartier din cauza noilor prețuri. Pentru că nu mai fac față să le plătească. Și, apropo de mâncare, serialul e și un foodie series.

Foarte bine jucat, Genteficare îți dă senzația de autenticitate. Îți transmite de multe ori energie pozitivă, în ciuda dificultăților cu care personajele se confruntă. Și te face să-ți dorești să înțelegi și să cunoști mai multe lucruri despre cultura mexicană. Așa că, având în vedere toate cele de mai sus recomandarea noastră e să-l puneți pe lista de seriale Netflix de văzut.

40. Grace and Frankie 

grace and frankie seriale netflix 2022Dacă nu l-ai încercat încă, îți spunem că Grace and Frankie e un serial Netflix de comedie, cu două actrițe de primă mărime ce interpretează cele două personaje principale, Jane Fonda și Lily Tomlin. Serialul urmărește întâmplările hazlii prin care trec la 70 de ani cele două. Jane Fonda e fostă femeie de afaceri. Lily Tomlin e o hipiotă cu pasiuni naturiste. Dintre diferențele dintre ele apar tot felul de conflicte și ironii. Pentru că de fapt au ajuns prietene nu pentru că au vrut, ci printr-o întorsătură ciudată a sorții. Partenerii lor de o viață sunt îndrăgostiți de mulți ani unul de celălalt…

41. Comedians in Cars Getting Coffee

comedians in cars getting coffee seriale comedie netflixJerry Seinfeld a revenit în branșa comediei, după serialul Seinfeld, cu un talk-show ajuns deja la sezonul al nouălea.  Jerry Seinfeld se întâlnește în fiecare episod cu un alt stand-up comedian sau actor care a avut roluri de comedie. Invitatul este preluat de Seinfeld intr-o mașină vintage. Merg apoi la o cafea, unde schimbă păreri despre umor, trecutul lor și întâmplări comune. Unele dintre episoade sunt foarte simpatice, altele nu în mod deosebit… Contează foarte mult istoricul comun al celor doi și chimia dintre ei. Dar poate unii invitați nu sunt pur și simplu așa haioși în viața reală… Ultimul sezon Comedians in cars getting coffee a fost produs de Netflix.


42. Workin’ moms / Mami merge și la muncă

working moms seriale netflixO să-ți placă în mod special dacă ești mamă. Pentru că știi cât de complicat este să împaci toate aspectele din viața ta. De exemplu copiii, viața de cuplu, serviciul și pasiunile personale. Personajele principale sunt câteva prietene proaspăte mămici care se întorc după câteva luni la muncă. Serialul este destul de direct, cu pompe de sân pentru lactație și tot tacâmul. E un serial canadian de comedie cu cinci sezoane disponibile pe Netflix.

Cele mai bune seriale drame Netflix 

43. Halston (2021)

halston seriale noiNu ne mai surprinde să vedem seriale în care joacă actori de box-office. Halston e un miniserial cu 5 episoade în care rolul principal e interpretat de nimeni altul decât Ewan McGreggor. Carisma lui Ewan McGreggor mai că sparge ecranul în această mini-serie. Atmosfera de succes și aerul că orice poate deveni posibil din primele episoade sunt urmate de decădere și căutări fără răspuns, care nu reușesc să ofere prea mare profunzime personajului central. Dar serialul merită oricum văzut pentru Ewan McGreggor, hainele superbe și pentru puțină istorie a New York-ului din anii disco.

Până la acest serial probabil mulți dintre noi nu vor fi auzit de acest creator american de haine – Halston, cu o viață atât de spectaculoasă în anii ’60 și ’70, fiind unul dintre prezențele constante de la Studio 54, clubul de noapte care atrăgea unele dintre cele mai interesante personalități ale epocii, printre care Andy Warhol.

44. The Crown – sezonul 5 – lansare noiembrie 2022

the crown sezonul 5 seriale netflix 2022Noul sezon din super producția istorică Netflix The Crown este programat pentru lansare în noiembrie 2022. Și ne așteptăm să fie la fel de bună, dacă nu chiar mai bună, față de celelalte sezoane. Dacă Peaky Blinders, Ozark și Stranger Things se vor încheia anul acesta, pentru The Crown sezonul al 5-lea nu va fi ultimul, așa cum poate ne așteptam.

Câteva schimbări de distribuție, așa cum ne-au obișnuit producătorii la trecerea de la un sezon la altul pentru a reflecta trecerea timpului, sunt: Imelda Staunton care o va interpreta pe Regina Elisabeta, în timp ce Dominic West îl va juca pe Prințul Charles, iar Elizabeth Debicki pe Diana.


Probabil una dintre cele mai cunoscute producții Netflix, „Coroana”, redă, într-o manieră care se vrea obiectivă, viața familiei regale britanice, în timpul domniei reginei Elisabeta a II-a. Costumele, decorul, portretizarea detaliată a personajelor, evenimentele importante din istoria Marii Britanii privite „din spatele cortinei” te îmbarcă într-o călătorie mentală de neuitat și te fac să te simți un membru în toată regula al casei regale.

Vezi și trailer-ul „The Crown”.

45. Master of None 

masters of none seriale noiNu te aștepti de la un serial scris de un comic să ajungă atât de profund, dar noul sezon din Master of None e dovada unei maturități artistice surprinzătoare. Cu multă empatie pentru personaje, comicul Aziz Ansari spune povestea unui cuplu alcătuit din două femei ce încearcă să aibă un copil.

Tema centrală a serialului din primele sezoane, cea a poveștilor de cuplu, rămâne, la fel ca și modul de a spune povestea, cu trimiteri către cinematografia europeană (cu un alt mod de a tăia secvențele, cu mai multă răbdare pentru scene și cu tăceri cu semnificație). Dar Aziz Ansari abia dacă mai apare în acest sezon, iar umorul devine mai negru.

Primele sezoane din Master of None sunt un serial cu idei și glume proaspete despre relații în general. Fie că vorbim despre prieteni, iubiți sau părinți. Master of None îl are în rolul principal pe comicul și actorul Aziz Ansari, de origine indiană. Prima serie a urmărit experiențele în New York ale unui actor. Diversele ipostaze haioase îl aduc pe Dev (Aziz Ansari) să își reevalueze părerile pe care le avea despre viață. A doua serie, din 2017, are loc în Italia. Și se concentrează pe relația cu italiancă Francesca. Al treilea sezon nu-l mai are în centru pe Dev, ci un personaj secundar din celelalte două sezoane.

46. Firefly Lane / Aleea cu licurici (2021) 

Firefly-Lane-seriale noi
Firefly Lane este făcut după o carte. Ceea ce ajută mult la credibilitatea personajelor și la cât de mult ajunge să te prindă situațiile în care se găsesc cele două personaje principale. Prietene din copilărie, Tully (jucată de Katherine Heigl) și Kate, sunt ca surorile. Cu personalități complet diferite, Tully este ambițioasă și extrovertă, dar incapabilă de atașament emoțional, iar Kate este fata bună, mereu în umbra lui Tully, cu o personalitate numai bună de pus pe rană.

Serialul Netflix urmărește prietenia lor încă de la început până pe la 40 și ceva de ani, cu o tehnică de flashback. Firefly Lane este despre viață, compromisuri, prietenie, iubire și spune poveștile celor două cu atâta empatie încât te va emoționa cu siguranță. Unde mai pui că ambele actrițe dar și restul echipei de actori joacă impecabil.

47. Unorthodox 

Știai că în cel mai liberal și cosmopolit oraș în lume, New York, există comunități ultra-conservatoare, cu femei care nu au acces la educație? Genul cu basma pe cap și fuste până la pâmânt, cu o droaie de copii după ele? Nici noi nu știam, până la Unorthodox.

Mini-serie cu 4 episoade, Unorthodox e un serial Netflix dramatic despre o astfel de comunitate ultra-conservatoare. În care rolul principal al femeii e cel de reproducție a speciei… Inspirat din fapte reale, după o carte a unei femei dintr-o comunitate de evrei care a evadat din Brooklyn pentru a fugi în Germania. Soțul o urmărește la Berlin, după ce află că e însărcinată, încercând să o readucă “acasă”. O fire artistică și sensibilă, Esty vrea să își refacă viață pornind la drum singură.

48. Living with yourself 

living-with-yourselfCum ar fi să ai o varianta mai bună a ta care să-ți facă concurență? Care să fie un soț mai bun, un profesionist mai bun etc? Care să te oblige să devii și tu propria ta versiune mai bună? Asta e premisa serialului Living with yourself, în care un executiv din industria de publicitate este clonat din greșeală. 🙂 Serialul Netflix e o dramă-comedie, cu glume, dar și substanță și problematică reală.

Actorul principal al serialului este Paul Rudd. Actor pe care, dacă îl vezi în distribuție, te duce cu gândul că trebuie să fie o producție independentă și originală. Nu mai este neapărat valabil, pentru că Paul Rudd a început să fie distribuit în ultimii ani și în filme mainstream, de genul Avengers.

Producții Netflix pentru adolescenți și tineri

Ne-am gândit și la o selecție de seriale Netflix specială pentru adolescenți și tineri. Fie că vorbim de seriale Netflix SF, de groază sau pur și simplu seriale Netflix concentrate pe preocupările tinerilor. Stai fără grijă dacă ai depășit adolescența, sunt atât de bine făcute încât te vor captiva indiferent de vârstă.

49. Stranger Things 

stranger things seriale horror de groaza netflixSezonul final, cel de al patrulea, al serialului horror Netflix va fi lansat la jumătatea anului 2022.

Dacă nu ești încă fan, iată câteva cuvinte despre acest serial-fenomen. Dacă ți-a plăcut E.T. când erai copil, trebuie neapărat să vezi Stranger Things. Pentru că acțiunea se petrece în anii ’80 și se inspiră din sensibilitatea și elementele vizuale ale filmelor lui Steven Spielberg. Iar dacă ești adolescent cu siguranță nu trebuie ratat. Pentru că e unul dintre cele mai bune seriale horror din ultimii ani.

Și un mic sinopsis: Într-un mic orășel din statul Indiana, Statele Unite, se întâmplă fenomene paranormale. Un băiețel dispare într-o dimensiune paralelă. Prietenii lui îl caută, cu ajutorul unei fete cu puteri supranaturale.

50. Sex Education


Un serial britanic ușor, la care să te relaxezi, dar care pune pe tapet probleme reale. Personajele principale sunt câțiva adolescenți cu probleme tipice adolescenței: prima iubire, sudarea celor mai bune prietenii, primele relații intime. Dar ce faci când ești adolescent și mama ta este sexolog și are obiceiul să vorbească foarte pe șleau despre intimitatea ta? Te vei simți stingherit, dar poate toate cunoștințele aflate de la mama ta te vor ajuta să ajungi chiar tu sexologul școlii…

E un serial pentru adolescenți, dar o să-ți placă și dacă ești adult. 🙂 Mama sexolog e jucată exemplar de Gillian Anderson (o știi sigur din X-Files). Sex Education are deja 3 sezoane pe Netflix, cu un al patrulea pe țeavă.

51. Anne with an E

anne-with-an-eE un serial Netflix canadian pentru copii, dar e atât de optimist și pozitiv, atât de energic, încât nouă ne-a plăcut să îl urmărim oricum. Chiar dacă suntem bine trecuți de vremea adolescenței :). Anne e orfană într-o lume nu foarte prietenoasă. E sfârșitul secolului al XIX-lea și copiii reprezintă pentru mulți părinți forță de muncă… Anne e adoptată de o familie care descoperă în loc de un băiat, așa cum și-ar fi dorit, o fată cu multă imaginație, super creativă, vorbăreață și plină de viață. Va reuși să fie acceptată de această familie sobră și greu de mulțumit? Anne with an E are trei sezoane, toate disponibile pe Netflix.

52. The OA

the oa seriale netflixO tânără reapare după ce fusese dispăruta timp de 7 ani. Mai mult, deși era nevăzătoare la momentul dispariției, acum vede. Ai ghicit. The OA este un serial SF. Și reușește să creeze cu succes o stare neobișnuită, care te va scoate din rutină. Așadar, dacă vrei să evadezi, dă drumul celor două serii din The OA.

53. Riverdale

riverdale netflix seriale

Dacă ești în căutarea unui serial pentru adolescenți care dă dependență, atunci Riverdale este alegerea perfectă. Pentru că hățișul intrigilor în care intră adolescenții din Riverdale te va prinde și pe tine. Are 6 sezoane, așadar ai ce vedea. Dincolo de imaginea perfectă a vieții lor din orășelul Riverdale, adolescenții și familiile lor ascund multe secrete și conflicte.

Seriale Netflix SF sau de groază

Pe lângă seriale Netflix SF gândite în mod special pentru tineri și incluse deja în categoria de mai sus.

54. Brave New World / Minunata Lume Nouă 

brave-new-world-seriale noiTe întrebai când vei vedea pe Netflix un serial bun în stilul Westworld de pe HBO? Atunci întrebarea ta a căpătat un răspuns prin serialul Brave New World.

Serialul SF Netflix lansat în State de serviciul de streaming al NBC este inspirat din romanul clasic al lui Aldous Huxley cu același nume, Brave New World.

Brave New World te transpune într-o lume distopică în care oamenii nu sunt născuți, ci “produși”, în care fiecare dintre noi aparținem tuturor celorlalți, pentru că intimitatea nu este acceptată, ci doar relațiile trecătoare, fără atașament emoțional. Mai mult, oamenii nu știu cum să facă față emoțiilor negative, așa că starea lor interioară este reglată continuu cu o pastilă pe nume Soma…

Bineînțeles că natura umană nu se dezminte și își face loc dincolo de Soma. Nevoia de a simți și altceva în afară de mulțumire superficială începe să se facă simțită în unii dintre membrii societății. Iar alții, din păturile sociale inferioare, încep să-și pună întrebări referitoare la status quo…


Serialul nu are o notă extraordinară pe Rotten Tomatoes dar pe noi ne-a prins, prin modul cum problematizează întrebări tipice naturii umane legate de scopul și sensul vieții și cum internalizăm dezamăgirea și emoțiile negative. La bază, Brave New World este inclusiv o critică a societății actuale care tinde spre idealizarea fericirii cu orice mijloace, într-o așa măsură încât ni se anulează dreptul de a fi altfel decât fericiți…

Brave New World e foarte bine jucat, iar Demi Moore, dacă vă era dor să o vedeți jucând, apare în două dintre cele 9 episoade.

55. Snowpiercer 

snowpiercer seriale noiVrei să vezi un serial care te transportă într-o cu totul altă lume? Serial SF post-apocaliptic, Snowpiercer recreează atmosfera și universul din filmul de limbă engleză cu același nume al regizorului coreean Joon-ho Bong, noua senzație de la Hollywood. Dacă ați văzut filmul și v-a plăcut, sunt șanse mari să vă placă și serialul. Noua producție TV nu spune povestea filmului într-un serial, ci doar creează universul apocaliptic din film și îl leagă apoi de un mister detectivistic. La câțiva ani după ce Pământul a devenit o planetă înghețată, supraviețuitorii din toate clasele sociale trăiesc într-un tren care înconjoară la nesfârșit planeta.

Pe lângă problema resurselor limitate, cei care conduc trenul se confruntă și cu găsirea unui criminal. Pentru identificarea lui este adus din rândul călătorilor clandestini un fost detectiv de poliție. Atmosfera este construită cu mare grijă la detalii, practic Snowpiercer e o lume în sine, ceea ce este cu adevărat fascinant.  Rolurile principale sunt jucate de Jennifer Connelly și Daveed Diggs. E o producție TNT cu două sezoane, dar îl poți vedea în România pe Netflix. 

56. Sense 8

Sense-8V-a plăcut Matrix? Dacă da, poate v-ar plăcea să știți că regizorii și creatorii din spatele Matrix (Frații Wachowski, acum Surorile Wachovski, după schimbarea de sex 🙂 ) sunt co-creatorii și co-regizorii serialului Sense 8.

Un serial SF cu echipe tehnice și actori diferiți în întreaga lume, în care premisa e legătura psihologică între 8 oameni complet diferiți, din culturi și țări diferite. Cei opt “se simt” reciproc… Pot să comunice între ei, pot să facă schimb de informații și cunoștințe.

Sense 8 e un serial spectaculos vizual și care te va prinde destul de repede în mrejele lui. A avut două sezoane, al doilea terminându-se în 2018.

57. Regatul / Kingdom – serial SF, politic, thriller și de epocă

kingdom regatul seriale coreeneE un serial complex produs de Netflix în Coreea. Are elemente de serial de epocă, serial politic, supranatural și thriller, totul adus împreună în aceeași producție. Deși pare mult și riscant, Netflix a reușit un rezultat remarcabil, recunoscut ca atare și de criticii de film. De aceea a fost reînnoit pentru o a doua serie ce va apărea în 2020. Acțiunea se petrece în perioada istorică Joseon, unde apare o invazie de zombies. Prințul moștenitor se implică în aflarea cauzei și a opririi fenomenului îngrijorător. Pregăteș-te așadar pentru o călătorie în lumea supranaturalului, dar și a intrigilor politice…

58. Black Mirror


Nu e cel mai ușor de urmărit serial, pentru că pune întrebări incomode. Ce consecințe neașteptate poate avea tehnologia în viețile noastre? Cum ar fi practic ca întreaga noastră viață să fie condiționată de cât de apreciați suntem în social media? De popularitatea noastră să depindă job-ul nostru, prieteniile, accesul la finanțare și la o locuință. Acesta e un exemplu de episod, dar fiecare pleacă de la altă idee. Serialul britanic are 5 sezoane, toate la fel de incomode. Dacă ești în căutare de un serial deștept, e greu să găsești ceva peste Black Mirror. În plus, o să-ți ofere subiecte de discutat la birou cu colegii. 🙂

Cele mai bune seriale Netflix

Netflix are un buget impresionat în fiecare an, destinat exclusiv pentru producția de conținut. Așa că nu-i de mirare că lucrează cu cei mai buni scenariști și regizori. Nu sunt puține seriale Netflix care au primit deja premii importante precum Globul de Aur. Mai mult, vorbim de seriale Netflix urmărite în întreaga lume de milioane de spectatori.

House of Cards 

house of cards seriale netflixHouse of Cards este probabil cel mai cunoscut serial produs de Netflix. Este o super-producție, cu super actori și un scenariu pe măsură. Kevin Spacey și Robin Wright interpretează un cuplu fără scrupule, determinați să ajungă cât mai sus pe scara puterii politice americane. Nu se dau la o parte atunci când e nevoie să joace murdar, să manipuleze și chiar să ucidă. Este un spectacol extraordinar să îi vezi pe cei doi episod după episod. Reușesc să te atragă în poveste și să te țină acolo, până la ultimul sezon. În total au fost produse 6 sezoane, ultimul fiind făcut disponibil de Netflix în 2019.

Orange is the new black

orange is the new black seriale originale netflixNu îl poți rata pentru că este unul dintre cele mai urmărite și comentate seriale Netflix.  Dacă nu îi dai o șansă e ca și cum toată lumea a văzut Titanic dar tu refuzi să-l vezi. Așa că pune câteva ore deoparte într-un weekend și încearcă Orange is the new black. Este vorba despre viața în închisoare a unei femei bogate. Cum face față noii situații, cum se adaptează și cum o primesc celelalte femei. Are 7 sezoane.

Narcos


narcos netflix seriale

Un alt hit Netflix, Narcos spune povestea celui mai mare traficant de droguri din toate timpurile. Serialul este filmat chiar la Pablo Escobar “acasă”, în Columbia. Escobar era cunoscut pentru violența lui extremă. Dar și pentru averea imensă strânsă din traficul de cocaină. Averea lui a depășit un miliard de dolari. Narcos are trei sezoane.

Ozark 

ozark seriale netflixPrima parte a sezonului al 4-lea din apreciatul serial Netflix Ozark (este și printre serialele urmărite de Bill Gates :D) a fost deja lansată la începutul lui 2022. Va fi ultimul sezon al serialului, dar nu oricum, pentru că vom avea parte de un super-sezon, cu 14 episoade lansate în două părți.

Cum ajungi să treci de partea cealaltă a legii? Dacă te uiți la Ozark trecerea pare simplă, speli bani pentru un traficant mexican de droguri. O familie normală de americani, cu doi copii, se transformă în mafioți. Asta după ce dau chix cu o schemă de spălare de bani. Ca să supraviețuiască, trebuie să recupereze toți banii pierduți. Cum? Printr-o operațiune și mai mare de spălare de bani. Rolurile principale sunt jucate de Jason Bateman și Laura Linney.

What/If

renee zellweger in what/if seriale netflix noi

Bridget Jones in rol de femeie fatală, aflată în plină vânătoare de bărbați? Actrița Renee Zellweger a reușit să joace ambele roluri cu brio. În această primă serie din What / If, lansată în 2019, Zellweger este o femeie de afaceri. O femeie care are puterea de a pune unii colaboratori în situația de lua decizii imorale. Ce vor face aceștia, vor călca strâmb sau nu, și cum le vor fi afectate viețile? Vei afla doar urmărind-o pe Renee Zellweger in What / If.


Peaky Blinders

peaky blinders seriale netflix cu gangsteri

Vrei un serial cu gangsteri? Peaky Blinders are deja 5 sezoane și e foarte popular. E destul de violent, pentru că urmărește isprăvile unei familii de gangsteri. Unde? Într-o societate vlăguită și în căutare de direcție, după încheierea Primului Război Mondial. Într-un Birmingham noroit și fără opțiuni, gangsterul Thomas Shelby face și desface ițele din pariurile sportive și nu numai.

BoJack Horseman

bojack horseman

Serialul BoJack Horseman: A Tale of Fear, Loathing and Animals  e primul serial de animație produs de Netflix care vizează un public matur.

Este unul dintre cele mai apreciate seriale Netflix de către critici. Mai ales partea a doua a primei serii și celelalte serii. În total, BoJack are 6 sezoane, încheindu-se în ianuarie 2020.

Calul BoJack, un fost simbol al anilor ’90 și star de serial a trecut de la faimă la anonimat, printre sticle de whiskey și relații eșuate. Cu ajutorul lui Todd – om – și al felinei Princess Caroline – agentul său – BoJack decide să revină în atenția publicului…

Vocile celor trei personaje sunt asigurate de Will Arnett (Arrested Development30 Rock), Aaron Paul (Breaking BadA Long Way Down) și Amy Sedaris (Chef).

Seriale Netflix celebre, care nu sunt produse de Netflix

Sunt multe seriale Netflix care au intrat deja în istoria televiziunii. Precum Star Trek. Ele nu au fost create de Netflix, dar compania a cumpărat drepturile de difuzare pentru ele. Să nu uităm însă că aceste drepturi sunt cumpărate pe o anume perioadă de timp. Așa că dacă ai descoperit pe Netflix un serial care-ți place, ar fi bine să-l urmărești. Poate să dispară oricând din lista de seriale Netflix.

Star Trek

star trek Un alt serial care nu are nevoie de nicio introducere, Star Trek se găsește pe Netflix în toată lumea, cu excepția SUA și Canada.

Breaking Bad

breaking bad Dacă nu l-ai văzut încă, ai acum șansa pe Netflix. La fel ca și celelalte seriale recomandate în această categorie, Breaking Bad e recunoscut ca unul dintre cele mai bune seriale create vreodată. Walter White, un modest profesor de chimie, ajunge traficant de droguri, după ce află că are cancer. Vrea să lase familiei cât mai mulți bani, așa că intră în această afacere foarte bănoasă. Ceea ce îl pune în conflict cu cartelurile mexicane și gangsterii locali. Așa că profesorașul Walter se transformă într-un tip din ce în ce mai dur. Dacă l-ai văzut deja, poți continua pe Netflix cu un serial desprins din Breaking Bad, numit Better Call Saul.

Tales of The City / Cronici din San Francisco


E o miniserie despre diversitatea și originalitatea orașului San Francisco, realizat după cărțile unui autor american, Armistead Maupin. Personajele își caută identitatea (inclusiv sexuală) și drumul în viață, ajutați de o doamnă venerabilă, cea care deține apartamentele în care personajele stau cu chirie.  Este de fapt o continuare a mai multor seriale realizate de-a lungul anilor după cărțile lui Maupin. Dacă o să-ți placă miniseria Tales of The City produsă de Netflix, caută și celelalte seriale și mini-programe TV după același autor: Tales of The City , More Tales of the City  și Further Tales of the City . Le găsești pe toate pe Netflix, care a cumpărat drepturile de difuzare.

 

Bonus: Seriale documentare Netflix

Chef’s Table

Face parte din documentarele pe care să nu le vedeți pe burta goală 🙂 pentru că sunt despre mâncare… E primul documentar pe care l-am văzut pe Netflix. Ne-a plăcut foarte mult, iar între timp au apărut atât de multe documentare excelente despre mâncare pe Netflix încât ne e greu să îl alegem doar pe acesta ca recomandare din această categorie. Fiecare episod urmărește cum gătește și cum a ajuns la acele feluri de mâncare un mare bucătar al unui mare restaurant din lume. Veți vedea de la bucătari din Franța și Italia, până la bucătari din Argentina sau Tailanda.

Mâncărurile arată genial și cu siguranță sunt super gustoase, dar mai mult decât atât serialul spune povestea acestor oameni. Este vorba despre copilărie, nostalgia bunicilor și mamelor care i-au inspirat să devină bucătari, despre lupta lor de a se forma în mari restaurante și cum și-au găsit forța interioară să depășească toate obstacolele și să își definească un stil propriu. Ah, și e mult despre cultura locală gastronomică, dar nu numai. Veți înțelege mai multe despre diversitatea culturală a fiecărei țări din care provine bucătarul respectiv. Acest program TV are 6 sezoane denumite de creatori volume. Fiecare volum are 4-6 episoade. De asemenea, s-a creat un spinoff, serialul Chef’s Table: Franța, doar despre bucătari francezi.

Ugly Delicious

Tot un program TV la care nu trebuie să te uiți pe stomacul gol, Ugly Delicious. Dacă nu vrei mâncăruri cu pretenții și aranjamente savante în farfurie, precum în seria Chef’s Table, ci mâncare super bună și gustoasă care nu ține la prezentare, atunci Ugly Delicious ți se potrivește mult mai bine. E fără fițe, e cu multe discuții informale despre mâncare și muuuultă mâncare bună. Fiecare episod spune povestea unui fel de mâncare, de la origini până la forme mai noi reinventate despre pizza, carne la grătar, tacos, fructe de mare etc. Nu e vorba doar despre mâncare bună, ci și despre ce înseamnă felul respectiv în comunitățile care îl consumă în mod special. În plus, serialul combină și călătoriile, ceea ce îl face și mai delicios…

Curățenie cu Marie Kondo

Poate ești la curent cu această nouă modă, poate nu, dar minimalismul în materie de haine și obiecte pe care le deținem e o tendință care face din ce în ce mai mulți adepți. Unul dintre cei care se fac “vinovați” de promovarea ei este Marie Kondo, e japoneză care crede că pacea interioară poate începe de la făcutul de curățenie în casă. Dacă te uiți la acest documentar despre filosofia lui Marie Kondo, o să înveți tehnici interesante și de ajutor prin care poți să-ți organizezi mai bine casa si lucrurile din șifonier, dar vei vedea și ce înseamnă consumerismul cu adevărat din State… Marie Kondo merge în fiecare episod într-o casă de americani pentru a-i ajuta și convinge să-și facă curat în casă și, oarecum, în viață. Cantitatea de lucruri cumpărate și nefolosite din casele respective te va șoca, cu siguranță…

The World’s Most Extraordinary Homes 


Dacă tot vorbim despre case, ce zici de un documentar unde să găsești inspirație pentru noua amenajare interioară sau casa ta viitoare? Dar, în primul rând, să te relaxezi privind locuri și interioare frumoase? Casele prezentate sunt spectaculoase și costă cu siguranță câteva sute de mii de dolari fiecare, unele milioane, dar e un serial despre locuri superbe, care te va inspira cu siguranță. O să vezi ce înseamnă viziunea unui arhitect, cât de importantă e lumina și, în general factorii externi, atunci când gândești o casă și dificultățile de care te poți lovi într-un astfel de proiect. Dar, dincolo de asta, o să simți, chiar dacă nu te vei plimba efectiv prin casele prezentate, emoția specială și senzațiile pe care fiecare dintre aceste spații le transmit și creează în mod voit celor care le ocupă. Are deja 3 sezoane.

Bani murdari / Dirty money 

E un serial documentar fascinant despre diferite tipuri de corupție, produs chiar de Netflix. Fiecare episod desface ițele unui tip de a obține bani prin minciună, corupție și escrocherie. Primul episod ne povestește cum a fost posibil ca o mega-corporație precum Volkswagen să mintă o lume întreagă în privința nivelului emisiilor de gaze de eșapament. Al doilea episod vorbește despre creditele oferite de societăți non-bancare și cum escrochează cei mai vulnerabili și mai săraci oameni. În total, sunt șase episoade, dar a fost anunțat un nou sezon.

Acestea sunt recomandările noastre de seriale Netflix. Ție ce seriale Netflix ți-au plăcut până acum? Lasă-ne în comentarii ce seriale reușite ai urmărit până acum pe Netflix.

Citește și:

Cele mai bune filme Netflix – 25 filme de top pe Netflix

12 Seriale spaniole Netflix de văzut

5 COMENTARII

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here