10 filme bune cu Kevin Spacey

0
2557

Personajele lui Kevin Spacey sunt întotdeauna construite cu migala unui pictor impresionist care aşază  atent pe pânză  petele de umbră şi lumină, urmărind un anumit efect. Spacey posedă o abilitate tot mai rară printre actori, aceea de a da farmec personajelor nici bune nici rele, indivizilor duri sau pur şi simplu banali care ascund laturi vulnerabile şi dorinţe secrete. Rolurile jucate de actorul american sunt adesea contradictorii,  o înşiruire de măşti care ascund fie un personaj sensibil, fie o minte diabolică.  

1. K-PAX

K-PAX este numele unei planete extrem de îndepărtate pe care Prot (Kevin Spacey) o consideră planeta sa mamă. Nu este vorba despre un film Science-Fiction, ci despre povestea unui personaj care deşi arată ca un om, vorbeşte şi se poartă ca un veritabil extraterestru. Spacey este suficient de convingător în rolul străinului care mănâncă bananele cu coajă şi pare că posedă o filosofie proprie despre univers, încât la final vă veţi întreba probabil dacă nu cumva Prot era căzut din lună, în sensul propriu al termenilor, mai ales că abilitatea acestuia de a vedea razele ultraviolete nu este specifică umanităţii.

2. LA Confidential

In LA Confidential, Kevin Spacey joacă un personaj complex, care se ghidează după un cod moral ambiguu ce-i permite să-şi construiască o carieră în televiziune pornind de la isprăvile brigăzii de narcotice pentru care lucrează. Iniţial, Jack Vincennes este departe de imaginea justiţiarului care caută dreptatea cu orice preţ, fiind mai degrabă un poliţist uns cu toate alifiile, obişnuit cu mici atenţii, preocupat de căutarea celebrităţii sub lumina reflectoarelor. Totuşi, odată ce descoperă complotul în care erau împlicaţi colaboratorii săi îşi pune calităţile , un amestec interesant de sfidare,  viclenie şi inteligenţă, în slujba binelui şi a dreptăţii.

3. Pay It Forward

Pay it Forward este un film menit să emoţioneze până şi cei mai duri cinefili, şi să restaureze încrederea în umanitate mizantropilor. Dacă poţi rezista în faţa băieţelului care crede că poate schimba lumea, a mamei sale (Helen Hunt) care îşi defineşte viaţa ca pe un lung şir de eşecuri, interpretarea lui Kevin Spacey vă va da cu siguranţă lovitura de graţie. De această dată Spacey se transformă într-un profesor de ştiinţe sociale mutilat de un incediu, care-şi trăieşte viaţa într-o singurătate aproape deplină. Eugene Simmonet crede că elevii săi pot face lumea mai bună, însă este luat prin surprindere atunci când planul unuia dintre copii îl include pe el şi îl forţează să abandoneze viaţa de pustnic, să-şi înfrunte temerile şi să se apropie de mama unuia dintre elevii săi.  

4.Beyond the Sea

Beyond the Sea, o biografie a lui Bobby Darrin, unul dintre artiştii preferaţi ai lui Spacey, este proiectul de suflet al actorului american iar acest lucru s-a văzut în interpretarea sa.  In Beyond the Sea, Spacey este un fel de om-orchestră care cântă, dansează, joacă scene extrem de dramatice inspirate de viaţa tulmultoasă a interpretului iar după câteva clipe de respiro revine în fotoliul regizorului pentru alte scene.  Dacă filmul a fost întâmpinat cu o oarecare reţinere de critici, performanţa lui Spacey este memorabilă, pelicula oferindu-i ocazia să-şi pună în valoare vocea a cărei asemănare cu cea a lui Bobby Darrin este remarcabilă.    

5.The Ref

The Ref este unul dintre filmele mai puţin cunoscute ale lui Spacey, deşi una peste alta este o comedie bună plină de sarcasm şi umor. Lloyd(Spacey) şi Caroline Chasseur (Judy Davis) formează un cuplu disfuncţional cât se poate de plauzibil în care reproşurile tăioase se ţin lanţ, mai ales că sunt forţaţi să stea tot timpul împreună de un spărgător profesionist care încă mai are multe de învăţat despre ostatici şi iadul unei căsnicii eşuate. Cu ochelarii săi rotunzi, atitudinea atotştiutoare, aroganţa şi cinismul mereu la îndemână Lloyd reuşeşte să-l transforme pe Gus (Dennis Leary ) într-un prizonier care ar da orice pentru o secundă de linişte departe de familia Chasseur.

6. Swimming with Sharks

In Swimming with Sharks Kevin Spacey este rechinul de care fug toţi ceilalţi, gata să se năpustească asupra angajaţilor săi cu un întreg arsenal de insulte şi dosare, fără nicio urmă de remuşcare. Replicile lui Buddy Ackermann (Spacey) sunt scoase dintr-un manual special pentru şefii de coşmar care-şi tratează angajaţii ca pe nişte insecte, însă finalul dezvăluie o altă latură a torţionarului care de fapt era doar un om profund traumatizat de realitatea pe care o întâlnise în lumea filmului: Because life is not a movie. Good guys lose. Everyone lies. And love, does not conquer all.

7. House of Cards

Rolul de politician mereu gata pentru un nou complot îi vine mânuşă lui Kevin Spacey care a reuşit să câstige Globul de aur pentru performanţa sa în rolul lui Francis Underwood. Ghidându-se după legea junglei : vânează sau vei fi vânat, Underwood încearcă să obţină tot mai multă putere, bucurându-se de sprijinul calculatei sale soţii Claire (Robin Wright). Cuplul este de fapt o echipă bine sudată de politicieni care nu se feresc de crime, dar nu-şi murdăresc niciodată mâinile,  fascinând publicul prin inteligenţa cu care se adaptează şi distrug pe oricine le stă în cale.

8. Seven

Faptul că Spacey este credibil în rolul unui politician viclean, nu este surprinzător pentru cei care l-au văzut în rolul psihopatului criminal John Doe din Seven. In thrillerul regizat de David Fincher, Spacey este absolut înspăimântător deşi nu este niciodată arătat ucigându-şi victimele. Vocea tremurătoarea lui John Doe, calmul cu care îşi înfruntă urmăritorii, gesturile sale mărunte cărora le acordă o atenţie nefirească, discursul final în care îşi justifică crimele cu pasiune şi orgoliul cu care vorbeşte despre importanţa lor istorică sunt dovezi ale talentului lui Spacey de a se metamorfoza în orice personaj, chiar şi într-unul din care orice urmă de bine sau compasiune a dispărut.  

9. American beauty

American Beauty încearcă să redefinească visul american al casei prospere şi al familiei fericite drept coşmarul american. Lester Burnham (Spacey) este prizonierul unei vieţi în care banalitatea şi rutina au devenit normă, până când decide să se revolte împotriva sistemului şi să-şi schimbe definitv viaţa. Filmul urmăreşte astfel transformarea lui Lester dintr-un individ supus şefului, invizibil pentru propria familie, într-un om liber, dispus să încalce toate regulile şi convenţiile pentru a se regăsi. Nu e vorba despre vreo criză a vârstei de mijloc, pelicula criticând de fapt societatea americană care echivalează succesul profesional cu fericirea şi o căsnicie cu iubirea, în timp ce oamenii ca Lester riscă să devină nişte stafii lipsite de voinţă şi idealuri. Spacey reuşeşte să surprindă toate etapele tranziţiei lui Lester de la disperarea tăcută a celui captiv într-o lume care nu-l respectă, la revolta celui care vrea să reînveţe să trăiască şi într-un final la maturitatea celui care înţelege că şi noua lui viaţă va  presupune îngrădirea libertăţii.

10.The Usual Suspects

The Usual Suspects îi oferă lui Kevin Spacey ocazia de a juca un rol cu adevărat provocator, Roger ”Verbal ” Kint, un escroc mărunt care ascunde un mare secret.  Verbal nu se teme de poliţie, nici de Dumnezeu, doar de un misterios gangster Kaiser Soze, al cărui nume ajunge să- intrige şi pe ceilalţi escroci aleşi aparent de Soze pentru a duce la bun sfârşit un plan extrem de elaborat care va sfârşi prin a-i aduce pe toţi pe o navă în flăcări. După incendiu Verbal este grav rănit, şchiopătează, însă aceasta este doar o nouă mască pe care adevăratul Kaiser Soze o foloseşte pentru a-şi ascunde identiatea.

Kevin Spacey este un actor care te ţine cu sufletul la gură până în ultimul moment trecând uşor de la zâmbet la grimasă diabolică, fiind capabil să redea cu aceeaşi naturaleţe candoarea sau vulnerabilitatea şi răul absolut.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here