Documentare Netflix – 20 de documentare super interesante

3
22326
DOCUMENTARE NETFLIX

V-ați plictisit de filmele și serialele de pe Netflix și sunteți în căutare de altceva? Atunci nu ocoliți aceste 20 de seriale Netflix care îți vor spune povestea a unor personalități interesante, îți vor explica diverse fenomene sau realități, te vor învăța să gătești sau te vor distra pur și simplu.

Descoperă mai jos lista noastră cu cele mai bune documentare Netflix.

Inside Bill’s Brain: Decoding Bill Gates 

Nouă ne-a plăcut la nebunie acest documentar în trei părți din 2019. Documentarele care se concentrează pe biografia unei personalități nu sunt de obicei alb sau negre. De multe ori aruncă o umbră deloc apreciativă. În mintea lui Bill: Bill Gates decodat e însă un serial care te va face să-l admiri pe Bill Gates. Și te va motiva și inspira să-ți urmezi visele cu mai multă determinare.

În plus, nu e un documentar care spune liniar povestea vieții miliardarului american. Ci se concentrează pe modul cum Bill Gates abordează problemele și cum le rezolvă. Cum își alege partenerii și cum colaborează cu aceștia. Și, mai ales, cum alege problemele globale de genul poliomielitei sau a lipsei apei și a canalizării în statele sărace. Și cum capacitează sute de oameni și miliarde de dolari prin fundația Bill și Melinda Gates pentru a le rezolva. De asemenea, documentarul aruncă o lumină în viața personală a lui Gates, de exemplu în relația tensionată cu mama lui. Datorită căreia însă i se datorează în mare parte nu doar aplecarea spre filantropie, ci chiar succesul ca antreprenor.

Christiane Amanpour: Sexul și dragostea în jurul lumii

Christiane Amanpour Sexul și dragostea în jurul lumii

E unul dintre documentarele noastre preferate de pe Netflix. Produs de CNN în 2018, Sexul și dragostea în jurul lumii e un documentar super ambițios și distractiv. Christiane Amanpour e o jurnalistă ancoră a CNN. A intervievat sute de persoane de-a lungul carierei, și chestia asta se simte în documentar. Deși pune cele mai intime întrebări unor necunoscuți, în țări ultra-conservatoare, reușește să îi facă să se deschidă și să răspundă.

Cum e viața lor sexuală, ce tabuuri o guvernează, cât de implicată e familia în alegerea soțului sau soției, etc. Sexul și dragostea în jurul lumii e ca un documentar de travel. Pentru că te va duce în cele 6 episoade din Japonia și India, până în China și Germania. Dar o să-ți ofere o imagine mult mai profundă despre cultura și oamenii din țările vizitate. Așa că o să fie mult mai interesat de urmărit, față de un documentar clasic de călătorie.

American Factory / Fabrica americană

american factory

Dintre toate documenterele Netflix, acesta e pe locul al treilea în topul preferatelor noastre :). (După Inside Bill’s Brain și Christiane Amanpour.) Este primul film produs de compania de film a soților Obama și a luat chiar Oscarul pentru cel mai bun documentar în 2019. Povestea și atmosfera se construiesc cu răbdare, ceea ce necesită o mică investiție de timp și din partea ta. Dar încet-încet povestea prinde contur și te va prinde și pe tine în mreje.

Documentarul are în centru o investiție chineză în Statele Unite. Un mare producător de parbrize pentru autoturisme din China redeschide o fabrică General Motors. Și angajează în mare parte foștii muncitori ai fabricii. Vei înțelege mai bine atât cultura și societatea americană, cât și pe cea chineză. Diferențele sunt șocante și greu de acceptat de ambele părți, dar umanitatea muncitorilor din ambele țări te va emoționa. American Factory deschide o ușă către realități sociale triste atât din China, cât și din SUA.

Dirty Money / Bani Murdari

dirty money documentare netflix

E unul dintre cele mai bune seriale de tip documentar de pe Netflix. E un documentar fascinant despre corupție, produs chiar de Netflix. Fiecare episod desface ițele unui tip de a obține bani prin minciună, corupție și escrocherie. Primul episod ne povestește cum a fost posibil ca o mega-corporație precum Volkswagen să mintă o lume întreagă în privința nivelului emisiilor de gaze de eșapament. Al doilea episod vorbește despre creditele oferite de societăți non-bancare și cum escrochează cei mai vulnerabili și mai săraci oameni. În total, sunt șase episoade. Acum poți vedea și al doilea sezon, apărut în 2020.

The Great Hack: Iluzia intimității

E un documentar de tip investigație despre rolul companiei Cambridge Analytica în câștigarea alegerilor de către președintele american, Donald Trump, și a referendumului de către partidul pro-Brexit în Marea Britanie.

The Great Hack îți arată pas cu pas cum prin social media și, mai ales, prin Facebook, datele noastre personale și preferințele noastre sunt vândute și apoi exploatate.  Companii precum Cambridge Analytica le utilizează pentru a-i influența în mod special pe cei indeciși în a vota într-un sens sau altul… E un documentar de urmărit și apoi de dat mai departe bunicilor și părinților noștri, mult mai puțin versați în ce implică de fapt Facebook și dezinformarea din social media.

Don’t F**k with cats: Hunting an internet killer

don't f k with cats documentare bune

Nu e doar un documentar, e un thriller în toată regula. Don’t F**k with cats te va ține cu sufletul la gură și îți va da fiori de groază. Nu spunem mai mult ca să nu facem spoiler. Dar vă spunem că nu e vorba nici pe departe doar despre pisici… Nu e ușor de urmărit, dar e un mini serial foarte bun. O să-ți placă și mai mult dacă îți plac filmele bune, pentru că are multe referințe cinematografice. De neratat, pe Netflix.

Rotten / Putreziciune

Te-ai întrebat vreodată cum ajung fructele de avocado la magazinul din colț? Sau care e povestea usturoiului din China, pe care îl tot găsim în supermarketuri? Sau cum sunt crescuți puii pe care îi gătim? Rotten îți va răspunde la toate aceste întrebări, plus multe altele la care nici nu te-ai gândit. Serialul documentar Netflix cu două sezoane deja, Rotten, îți va oferi multe revelații. Dă-i o șansă, pentru că merită.

Inside Job / Inside Job – Adevărul despre criză

Filmul Inside Job a câștigat în 2011 premiul Oscar pentru cel mai bun documentar. Naratat de actorul Matt Damon (Good Will Hunting, Talentatul Domn Ripley), Inside Job dezleagă câteva din ițele crizei financiare din 2008-2009. Inside Job va deveni disponibil pe Netflix din 1 aprilie 2020.

Pe înțelesul tuturor / Explained

E un documentar Netflix în care fiecare va găsi un subiect interesant. E produs de revista Vox, specializată în explicarea și punerea în context a diverselor fenomene și noțiuni mai mult sau mai puțin controversate. Cele două serii explică de la ce înseamnă programarea, cât de relevantă e inteligența animalelor, până la fenomenul piraților din oceane lumii, viitorul cărnii și cum pornește și de ce o pandemie. Puteți alege subiectele care vă interesează sau să vă uitați în întregime la el, oricum ar fi, veți descoperi lucruri interesante în acest documentar.

Dacă v-a plăcut puteți continua cu două documentare Netflix spin-off la Pe înțelesul tuturor/Explained: The Mind, Explained – despre mintea și creierul uman și Sex, Explained.

Bebeluși / Babies

Tot din categoria documentare explicative, puteți încerca și Bebeluși, mai ales dacă așteptați unul sau îl aveți deja. 🙂 Vă va ajuta să îi înțelegi mai bine și să îi ajutați să se dezvolte armonios. Bebeluși e un serial documentare în șase părți, fiecare dedicată unui subiect important pentru creșterea copiilor: somnul, diversificarea mâncării, primele cuvinte, primii pași, iubirea părinților.

 

Documentare Netflix despre mâncare și gătit – foodie documentaries

Netflix-ul e plin de documentare misto despre mâncare. Savurează-le pe îndelete, cele mai multe sunt extrem de bune. Începem să credem că serialele documentar despre gătit sunt specialitatea numărul 1 a Netflix.

Ugly Delicious

ugly delicious-seriale documentar

Chiar dacă nu ești fan gătit, este foarte distractiv să urmărești atâtea povești despre mâncare, atâta bucurie și plăcere în a pregăti și a mânca preparatele. Și e mult mai autentic și cu zero bullshit față de serialele obișnuite despre mâncare. De genul bonete scrobite de bucătar, cu farfurii aranjate perfect, timpi de pregătire și servire mai stricți ca la raliuri și multe pretenții din partea bucătarului șef când începe să povestească și să descrie mâncarea pe care o pregătește.

În Ugly Delicious, cum îi spune și numele, important e ca mâncarea să fii delicioasă și contează mai puțin să fie prezentabilă. Iar bucătarii-șefi la fel. 🙂 O să-ți placă franchețea serialului.

Chef’s Table

Face parte din documentarele pe care să nu le vedeți pe burta goală 🙂 pentru că sunt despre mâncare… E primul documentar pe care l-am văzut pe Netflix. Ne-a plăcut foarte mult, iar între timp au apărut atât de multe documentare excelente despre mâncare pe Netflix încât ne e greu să îl alegem doar pe acesta ca recomandare din această categorie. Fiecare episod urmărește cum gătește și cum a ajuns la acele feluri de mâncare un mare bucătar al unui mare restaurant din lume.

Veți vedea de la bucătari din Franța și Italia, până la bucătari din Argentina sau Tailanda. Mâncărurile arată genial și cu siguranță sunt super gustoase, dar mai mult decât atât serialul spune povestea acestor oameni. Este vorba despre copilărie, nostalgia bunicilor și mamelor care i-au inspirat să devină bucătari, despre lupta lor de a se forma în mari restaurante și cum și-au găsit forța interioară să depășească toate obstacolele și să își definească un stil propriu. Ah, și e mult despre cultura locală gastronomică, dar nu numai. Veți înțelege mai multe despre diversitatea culturală a fiecărei țări din care provine bucătarul respectiv. Acest program TV are 6 sezoane denumite de creatori volume. Fiecare volum are 4-6 episoade. De asemenea, s-a creat un spinoff, serialul Chef’s Table: Franța, doar despre bucătari francezi.

Sare, grăsimi, acizi, căldură / Salt Fat Acid Heat

E un mini-serial documentar Netflix în patru părți, în care autoarea americană cunoscută pentru articolele din revista New York Times, Samin Nosrat explorează secretele gusturilor și tehnicilor de gătit. Fiecare parte e dedicată unui subiect. Samin Nosrat e atât de fericită când gustă, degustă și vorbește cu oamenii, încât te va molipsi și pe tine și vei iubi acest documentar.

Primele două părți sunt despre sarea în bucate și cum grăsimea folosită în diverse cantități și în diverse locuri ale lumii dă gust mâncării. A treia parte explorează cum diverse legume, fructe, mâncăruri capătă bogății și profunzimi nebănuite în gust prin fermentare și aciditate. Iar a patra parte este despre cum preparăm mâncarea folosind căldura.

Barbecue 

Dacă nu ai timp decât pentru un singur documentar despre mâncare, cel mai scurt este Barbecue. E un film documentar de 1h40min, nu e un serial cu mai multe părți. Și se concentrează, așa cum ați ghicit pe secretele grătarului din foarte multe țări de pe mapamond. Dar mai multe de atât arată cum grătarul aduce împreună prietenii, familia, cunoscuții de pretutindeni, fie că vorbim de Mongolia, Japonia sau Țările Nordice. O să-ți placă sentimentul de comuniune și relaxarea pe care le aduce grătarul tuturor, indiferent de statutul social sau țara în care s-au născut.

 

Documentare Netflix de lifestyle

Curățenie cu Marie Kondo

marie-kondo-documentare netflixPoate ești la curent cu această nouă modă, poate nu, dar minimalismul în materie de haine și obiecte pe care le deținem e o tendință care face din ce în ce mai mulți adepți. Unul dintre cei care se fac “vinovați” de promovarea ei este Marie Kondo. O japoneză care crede că pacea interioară poate începe de la făcutul de curățenie în casă.

Dacă te uiți la acest documentar despre filosofia lui Marie Kondo, o să înveți tehnici interesante și de ajutor prin care poți să-ți organizezi mai bine casa si lucrurile din șifonier. Dar vei vedea și ce înseamnă consumerismul cu adevărat din State și dimensiunile lui reale… Marie Kondo merge în fiecare episod într-o casă de americani pentru a-i ajuta și  a-i convinge să-și facă curat în casă și, oarecum, în viață. Cantitatea de lucruri cumpărate și nefolosite din casele respective te va șoca, cu siguranță…

The World’s Most Extraordinary Homes (2019- )

the-worlds-most-extraordinary-homes documentare netflixDacă tot vorbim despre case, ce zici de un documentar unde să găsești inspirație pentru noua amenajare interioară sau casa ta viitoare? Dar, în primul rând, ce zici de un documentar Netflix care să te relaxeze arătându-ți locuri și interioare frumoase?

Casele prezentate sunt spectaculoase și costă cu siguranță câteva sute de mii de dolari fiecare, unele milioane și zeci de milioane. Dar e în primul rând un serial despre case, interioare și locuri superbe, care te vor inspira cu siguranță. O să vezi ce înseamnă viziunea unui arhitect, cât de importantă e lumina și, în general factorii externi, atunci când gândești o casă. Dar și dificultățile de care te poți lovi într-un astfel de proiect. Dincolo de asta, o să simți, chiar dacă nu te vei plimba efectiv prin casele prezentate, emoția specială și atmosfera pe care fiecare dintre aceste spații le transmit și creează în mod voit celor care le ocupă. A fost lansat în 2019 de Netflix și are deja 3 sezoane.

 

Documentare Netflix despre muzică, artiști și artă

Julian Schnabel: A Private Portrait / Julian Schnabel: Un portret privat

Vreți o privire în intimitatea vieții de artist? Acest documentar îți va deschide ușa spre viața artistului american Julian Schnabel. Artist new-yorkez platisc de mare succes, dar și realizator de filme foarte apreciat atât în Statele Unite, cât și în Europa. Este cunoscut mai ales pentru realizarea a două filme: Before Night Falls și The Diving Bell and The Butterfly.

Documentarul devine disponibil pe Netflix din 1 aprilie 2020.

Miles Davis: The Birth of Cool

Dacă vă place jazzul și, în general, muzica bună, vă recomandăm documentarul despre trompetistul de jazz Miles Davis, unul dintre cei mai mari și influenți artiști din toate timpurile. Sunetul trompetei lui e inconfundabil, ca și jazzul creat de el. Influent nu doar în jazz, ci și în muzica pop și rock, Miles Davis a fost un fenomen. Dar pe lângă muzica lui, vei afla multe detalii despre personalitatea lui Miles Davis, stilul lui de dandy afro-american și viața personală.

Chasing Trane

Gigantul american de conținut online pare că își face o temă predilectă, pe lângă documentare despre mâncare, și din documentare Netflix despre muzică, în mod special despre jazz. Un astfel de documentar este și Chasing Trane, care se concentrează pe scurta viață a celui mai influent saxofonist de jazz John Coltrane. Bucură-te într-o seară de muzica lui și povestea artei lui, apăsând play pe Chasing Trane.

What Happened, Miss Simone?

Din aceeași categorie a documentarelor Netflix despre muzică face parte și What happened, Miss Simone?. Acesta se concentrează asupra carierei, dar mai ales a vieții tumultoase, a vocalistei de jazz Nina Simone. O să-ți placă în mod special dacă îți place muzica ei. Vei înțelege mai bine ce emoții trăia când a compus unele dintre melodiile ei atât de bântuitoare și sensibile.

BONUS: Clive Davis – The soundtrack of our lives / Coloana sonoră a vieții noastre

Știai cine se află în spatele celor mai multe melodii și multor artiști care ți-au marcat tinerețea?  Ei, bine, numele producătorului Clive Davis vă spune ceva? Este o legendă în lumea muzicii, datorită flerului lui extraordinar. El a produs și lansat nenumărate melodii cu care s-au conectat generații și generații întregi. De la melodii ale lui Whitney Housteon, Arethei Franklin și Patti Smith, până la Puff Daddy, Alicia Keys, Bruce Springsteen și mulți mulți alții. Acest documentar spune povestea producătorului muzical Clive Davis, dar și a nenumărate melodii pe care le iubiți. 🙂 Deocamdată acest documentar a fost scos din grila Netflix, dar îl așteptăm să reapară.

Vei găsi nenumărate documentare despre muzică pe Netflix, nu doar despre jazz. Caută câteva dintre numele artiștilor preferați și vei găsi sugestii relevante. Câteva exemple de artiști cu documentare pe Netflix: Beyonce, Travis Scott, Taylor Swift, Lady Gaga, Whitney Hourston, Michael Jackson, Frank Sinatra, R. Kelly, The Rolling Stones, Bob Marley.

Acestea sunt 20 din cele mai bune documentare de pe Netflix. Așteptăm să ne spuneți care v-au plăcut și ce alte seriale sau filme de tip documentar ați adăuga voi la această listă.

Citește și

Seriale Netflix – 50 de seriale bune pe care le poti vedea pe Netflix

Filme noi Netflix în aprilie 2020 – ce merită să vezi

Cele mai bune filme Netflix – 25 filme de top pe Netflix

3 COMENTARII

  1. Lista aceasta de documentare – poate fi vazuta doar pe netflix?
    Nu gasesc nici un link pe pagina asta si nici pe youtube.

  2. Super tare si The True Cost 2015, The American Meme 2018 si The Bleeding Edge 2018 si la serii Making a Murderer si Tiger King evident.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here