Cele mai bune filme Netflix – 25 filme de top pe Netflix

0
158168
cele mai bune filme netflix

Numărul de filme și seriale pe Netflix e impresionant. Ceea ce face destul de dificilă misiunea de a găsi cele mai bune filme Netflix. Și aici ne referim atât la filme produse sau distribuite exclusiv de Netflix, cât și filme produse de alte studiouri care au fost cumpărate ulterior de Netflix. De aceea am extras pentru tine 25 din unele dintre cele mai bune filme făcute vreodată și pe care le poți vedea pe Netflix.  Din confortul propriei canapele 🙂

Iată ce titluri vă recomandăm pentru mai multe categorii care v-ar putea interesa: cele mai bune filme produse de Netflix, cele mai bune comedii de pe Netflix, cele mai bune filme de dragoste Netflix, cele mai bune thrillere, drame, filme SF Netflix. Toate la un click distanță în Netflix, bineînțeles 🙂

E bine de reținut, Netflix poate schimba conținutul disponibil fără niciun anunț prealabil. De aceea unele filme ar putea dispărea din oferta Netflix peste noapte, la propriu. 🙂

În ultimul timp au scos multe din cele mai bune filme pe care le anunțasem anterior pe Netflix: Pulp Fiction, Birdman, The Big Short, The Eternal Sunshine of the Spotless Mind, Lost in Translation, Call me by your name, The Prestige și The Revenant.  Așa că vă recomandăm să vedeți filmele din această listă pe Netflix, cât încă mai sunt disponibile. 🙂

Cele mai bune filme produse de Netflix în ultimii 3 ani

Marriage Story / Poveste despre căsnicie (2019)

marriage story cele mai bune filme netflixNetflix investește sume foarte mari și adună multe talente din industria cinematografică pentru a produce filme de Oscar. Nu îi iese de fiecare dată, dar pariul pe Marriage Story a fost unul câștigător. Este unul dintre cele mai apreciate filme produse de Netflix. Și va intra probabil în istoria filmului, lângă un alt film pe aceeași temă Kramer vs Kramer. Tema: ce înseamnă un divorț, mai ales atunci când la mijloc există un copil.

Ea, jucată de Scarlett Johansson, este o actriță de teatru din New York. El, jucat de Adam Driver, este regizorul de teatru cu care e căsătorită. Deși își propun să ajungă la o despărțire amiabilă, inevitabil apar certuri, neînțelegeri, vorbe dureroase aruncate de o parte și de cealaltă. E un film pe alocuri simpatic, pe alocuri trist, jucat foarte bine de întreaga distribuție, cu dialoguri și situații credibile. Ce se va întâmpla cu toată tandrețea pe care o au unul pentru celălalt personajele, cu dragostea trăită între cei doi, cu copilul lor? Veți afla urmărind filmul pe Netflix, bineînțeles. 🙂 Îl poți vedea aici.

The two popes / Cei doi papi – cel mai bun film biografic din 2019

The-Two-Popes - filme 2019 onlineAmbii giganți TV HBO și Netflix au produs seriale și filme bune care au în centru Vaticanul. Dacă HBO a ales o abordare mai neobișnuită și poetică, cu The Young Pope și The New Pope, Netflix a ales o cale mai clasică. Dar rezultatul nu e mai puțin demn de a fi urmărit. E un film despre doi bătrânei 🙂 Papa Benedict și Papa Francisc. Fiecare are idei foarte diferite despre ce înseamnă o viață merituoasă, trăită conform virtuților creștine. Benedict e foarte conservator, Francisc e foarte uman și săritor. În ciuda diferențelor de viziune cei doi ajung să fie prieteni.

E o dramă biografică, dar care te va prinde chiar și dacă nu ești interesat de catolicism. Pentru că dincolo de cele două figuri, filmul vorbește despre alegerile pe care le face fiecare dintre noi în viață și încărcătura morală pe care o are fiecare opțiune. O să-ți placă pentru că e un film umanist și pe alocuri super haios. În plus, jocul celor doi actori în rolurile principale este excepțional. Anthony Hopkins face unul dintre cele mai bune roluri ale lui din ultimii 20 de ani.

Bineînțeles, îl poți vedea oricând pe Netflix. Alte două filme din 2019 de văzut pe Netflix care fac parte tot din categoria dramă sunt Marriage Story (vezi mai sus) și The Irishman. The Two Popes e unul dintre cele mai bune filme Netflix, așa că nu îl ratați, chiar dacă vi se pare la prima vedere că nu aveți ce împărți cu doi papi 🙂

The Ballad of Buster Scruggs (2018)
The Ballad of Buster Scruggs cele mai bune filme netflixFrații Coen, doi dintre cei mai talentați și originali regizori de la Hollywood (alături de Tarantino și Woody Allen), au renunțat la marele ecran și au semnat un film pentru Netflix, liderul serviciilor de divertisment online. Și le-a ieșit un film de antologie extraordinar de bine făcut, pe care îl poți vedea singur, cu familia sau prietenii. Tot odată sau în seri diferite, pe bucăți.

Filmul e un western cu șase povești diferite care te vor amuza, pune pe gânduri și te vor surpinde plăcut. Deși simple, geniul Fraților Coen în a spune o poveste cu tâlc este inegalabilă în cinematografia actuală. Eficiența cu care creează atmosfera, personajele, leagă ițele poveștii și livrează umor, dramă, empatie și multe alte emoții nu este egalată de niciun alt regizor, după umila noastră părere. Cel puțin când vorbim de regizorii de la Hollywood. Cu siguranță The Ballad of Buster Scruggs este unul dintre cele mai bune filme ale lui 2018. National Board of Review, o organizație din State care selectează filmele cu cel mai mare merit, l-a inclus printre cele mai bune filme din 2018.

Alte filme bune Netflix din ultimii ani sunt Okja și Uncut Gems. Nu le ratați nici pe acestea.

Cele mai bune comedii de pe Netflix

Sunt mai multe filme excelente cu elemente de comedie pură, pe care le veți găsi incluse la celelalte categorii din listă. Deocamdată vă recomandăm la capitolul cele mai bune comedii de pe Netflix: Knives Out din 2019, Super băieți / The Nice Guys (2016) și Lupul de pe Wall-Street/ The Wolf of Wall-Street (2013).

Knives Out / La cuțite (2019)

knives out_
Vrei un film polițist cu aer englezesc, la care să te și distrezi? Knives Out e o comedie detectivistică cu o distribuție impresionantă. De la Daniel Craig și Chris Evans până la Don Johnson, Toni Collette și Christopher Plummer. Și mulți alții. A fost lansat în State la sfârșitul anului trecut, cu mare succes la public, dar și la critica de film, plus o nominalizare la Premiile Oscar pentru cel mai bun scenariu de film. Filmul e american, dar cu o distribuție foarte britanică și cu stil detectivistic a la Agatha Christie de whodunit (găsește criminalul), încât se simte foarte englezesc. Așadar, te prinzi cine e criminalul? 🙂 Poți să-l găsești așadar pe Netflix, fiind unul dintre cele mai noi și bune filme de pe Netflix la acest moment.
The Nice Guys / Super băieți (2016)

cele mai bune filme netflix

Doi tipi cât se poate de diferiți, jucați de Ryan Gosling și Russell Crowe, ajung să formeze un cuplu detectivistic care se afundă într-o conspiraţie. Politicieni, industriaşi lacomi din Detroit şi femei ușuratice se joacă de-a şoarecele şi pisica în goana după mize mari. Nimic nou sub soare, doar că regizorul The Nice Guys e foarte inventiv. O să vă distreze în mod special ezitările şi mimica amuzantă ale personajului interpretat de Ryan Gosling. Plus intervenţiile salvatoare ale durului său coleg de investigaţie, un Russell Crowe uns cu toate alifiile, cinic şi bătăuş. E una din multele comedii mișto pe care le găsești acum pe Netflix.

The Wolf of Wall Street (2013)

Comedia neagră The Wolf of Wall-Street a marcat a cincea colaborare între actorul Leonardo DiCaprio şi regizorul Martin Scorsese.

Filmul este bazat pe memoriile devenite best-seller ale lui Jordan Belfort, şi urmăreşte traiectoria acestuia de la tânăr milionar în anii ’80 la carieristul fără scrupule al anilor ’90. Atunci când este condamnat la închisoare, după ce refuză să coopereze în cadrul unei investigaţii de pe Wall-Street.

Un proiect ce a atras nume importante atât în spatele cât şi în faţa camerelor, The Wolf of New York nu este neapărat o poveste foarte originală, subiectul fiind explorat de nenumărate ori până acum.  Chiar şi protagonistul, brokerul Jordan Belfort, este un produs tipic al Americii anilor ’80, o perioadă de exces, hedonism şi nenumărate speculaţii bancare, cu care ne-am mai întâlnit de-a lungul timpului. Cel mai notabil este personajul  Bud Fox din clasicul Wall-Street, regizat în 1987 de către Oliver Stone.

Distribuţia de nume sonore adunate îi include pe lângă DiCaprio, pe Matthew McConaughey, Jean Dujardin şi Jonah Hill. Vezi trailerul The Wolf of Wall-Street, disponibil acum pe Netflix.

Cele mai bune filme de dragoste de pe Netflix

Din păcate Netflix nu excelează la filme de dragoste foarte bune, totuși am reușit să nominalizăm la această categorie, de cele mai bune filme de dragoste de pe Netflix, trei titluri excelente.

Un+Une / Un plus une (2015)

un plus une filme de dragoste netflixE cel mai emoționant și intens dintre filmele de dragoste de pe Netflix. E, în același timp, și foarte simpatic (am râs la câteva secvențe din toată inima). Și are atâta energie și tensiune romantică între personaje cât 10 filme obișnuite de dragoste, deși e o comedie. 🙂 Asta datorită poveștii bine scrise, dar și datorită super-talentatului actor Jean Dujardin.

Dujardin este în film Antoine, un cunoscut compozitor de muzică de film, care călătorește în India. Deși destul de superficial în relațiile cu femeile, o cunoaște aici pe soția ambasadorului francez, Anna. Care îi schimbă subtil așteptările în privința relațiilor de dragoste. Anna și Antoine călătoresc împreună în India profundă, pentru a participa la câteva ritualuri hinduiste. Și tensiunea romantică dintre ei crește de la zi la zi și minut de minut.

Dacă nu te-am convins, îți mai spunem doar atât: este regizat și co-scris de unul dintre cei mai importanți regizori francezi, Claude Lelouch. Recunoscut pentru filmele de dragoste realizate, intrate deja în istoria filmului, precum Un Homme et une femme.

 
Mănâncă, roagă-te, iubește (2010)

eat pray love filme de dragoste netflix

Ca toate filmele în care joacă Julia Roberts, zâmbetul, energia și exuberanța ei sunt molipsitoare. Vei plânge, vei râde cu ea, vei călători în jurul lumii, din Italia până în Indonezia. Și vei mânca cele mai bune și gustoase mâncăruri. Vei gândi cele mai profunde și înțelepte idei despre viață. Și, nu în ultimul rând, vei descoperi dragostea. Celălalt personaj principal al filmului e interpretat de Javier Bardem.

Notting Hill 

notting-hill-1-1Filmul Notting Hill (1999) e una dintre cele mai cunoscute și bune comedii de dragoste britanice. E genul de film pe care l-ai putea vedea de nenumărate de ori fără să te plictisești. Și care îți dă de fiecare dată aceeași stare de bine ca la prima vizionare.

La fel ca și în About time!, rolul îndrăgostitei revine însă unei americance. Aici e vorba de carismatica Julia Roberts. Partenerul ei pe ecran este nimeni altul decât preferatul britanicelor pentru mulți ani și nu numai al britanicelor 🙂 Hugh Grant. Premisa filmului este: oare cum s-ar desfășura o relație dintre o persoană cu o viață obișnuită și o vedetă urmărită tot timpul de papparazzi? Anna (Julia Roberts) este o actriță americană, ce face cunoștință întâmplător cu Will, un librar din cartierul londonez Notting Hill. De aici un du-te-vino constant între dorința de a fi împreună și frica de a fi respins sau cea de a nu reuși să păstreze o relație în condițiile unei vieți atât de agitate și analizate de papparazzi, precum cea de vedetă.

Atlantique / Atlantics (2019)

atlantics filme noiEste unul dintre cele mai frumoase și hipnotizante vizual filme de dragoste văzute de noi în ultimul timp, deși acțiunea se petrece în sărăcăciosul și aridul Senegal. Și e cu siguranță unul dintre cele mai bune filme de pe Netflix pe care le poți vedea în acest moment.

Vei urmări o poveste de dragoste în stilul Romeo și Julieta, dar și o poveste în care realismul social și elementele magice fac casă bună împreună. Cum spuneam, acţiunea se petrece în Senegal, într-o comunitate săracă de pe malul oceanului. Aici locuiește personajul central-tânăra care își pierde iubitul. Acesta dispare în mare, încercând să ajungă în Spania, pentru a-și câștiga existența. Chiar în perioada în care ea este obligată să devină soţia altui bărbat, fostul iubit înecat se întoarce sub forma unei fantome.

Atlantique este un debut regizoral, care a luat unul dintre cele mai râvnite premii ale filmului, Grand Prix la Festivalul de Film de la Cannes în 2019. În mod neașteptat poate, această producție se găsește pe Netflix! 🙂 Așa că îl poți vedea oricând dacă ai abonament sau online pe alte site-uri.

Sunt multe filme de dragoste pe Netflix, dar acesta e cel mai original. Încercați-l dacă vreți ceva nou 🙂

Cele mai bune drame de pe Netflix

The Shawshank Redemption / Închisoarea îngerilor (1994)
The Shawshank Redemption e unul dintre cele mai apreciate filme americane din ultimii 30 de ani. E o dramă care te prinde total în poveste, te ține în suspans, te distrează și te impresionează, în aceeași măsură. E bazată pe un roman de Stephen King, dar eficacitatea acestei drame nu e doar meritul scenariului. Regia, cinematografia și jocul actorilor sunt de mare clasă.

Ellis “Red ”Redding (Morgan Freeman) este un pușcăriaș în una dintre cele mai dure închisori din America anilor ’50-‘60.  După ani buni de închisoare singurul lucru care-l motivează să-şi reprime impulsurile sinucigaşe este prietenia cu Andy (Tim Robbins), un om închis pe nedrept pe care sistem a încercat să-l transforme într-un criminal. Freeman pare un pușcăriaș resemnat şi bine adaptat, care de fapt urăşte sistemul care i-a luat câteva decenii din viaţă. Filmul este narat de vocea inconfundabilă a lui Freeman, Red fiind de fapt omniprezent în afara, dar și în interiorul închisorii.

Intr-un film care-l are în centru pe  Andy şi evadarea sa, Red  acaparează filmul graţie interpretării lui Freeman care reuşeşte să fie convingător într-un rol care iniţial fusese gândit pentru un irlandez. 🙂 Vezi trailerul Shawshank Redemption.

Django Unchained (2012)

Django Unchained, filmul lui Quentin Tarantino din 2012, este un spaghetti western, in genul clasicelor lui Sergio Leone.

Cu ajutorul mentorului sau, Django, un sclav eliberat devenit vanator de capete, pleaca in misiune pentru a-si elibera sotia de pe o plantatie din Mississippi. Mentorul este Doctorul King Schultz, jucat de Christoph Waltz. Pe care cu siguranta l-ai remarcat in altă creație a lui Quentin TarantinoInglorious Basterds, in rolul Colonelului Hans Landa. Waltz a luat Oscarul pentru rolul din Django Unchained. Django este interpretat de Jamie Foxx.

Neamtul Schultz il elibereaza pe Django pentru a-l ajuta intr-o operatiune de razbunare, dar tot ce isi doreste Django este salvarea sotiei din mainile lui Calvin Candie, un proprietar de plantatie ce organizeaza lupte intre sclavi pe modelul gladiatorilor. Maleficul Candie e jucat de Leonardo DiCaprio.

Avand in vedere subiectul si stilul lui Tarantino, așteaptă-te la o baie de sange orchestrata spectaculos.

Portocala mecanică (1971)

Filmul genialului Stanley Kubrick din 1971 e unul dintre cele mai bune filme făcute vreodată. Cu atât mai mult e unul dintre cele mai bune filme de pe Netflix 🙂 Alex Large (Malcom McDonald), criminalul pentru care violenţa este singura plăcere este mult mai înspăimântător decât monstruleţul hidos care erupea violent din burta gazdei în Alien, iar ideea unei societăţi care poate încerca să te reeduce cu forţa te va urmări mult timp după ce spaima de a fi captiv într-o navă cu extratereştii antropofagi va fi dispărut.

Pentru Kubrick răul este o particularitate a rasei umane cu care trebuie să învăţăm să trăim, iar aşa-zişii justiţiari care construiesc aparatul de totură care-l obligă pe Alex să privească imagini cu ceea ce ei consideră răul absolut nu fac excepţie de la regulă. Nimic nu este de fapt mai rău decât negarea liberului arbitru, chiar dacă victima este un criminal .

Vezi trailerul de la Portocala mecanică.

Seven years in Tibet (1997)

Șapte ani în Tibet este despre călătorii și aventuri, care ne conduc să ne schimbăm în interior. În plus, exotismul lumii prin care călătoresc cele două personaje principale fac din Șapte ani în Tibet o experiență cinematografică deosebită, care te va marca vizual.

Doi oameni ai muntelui încearcă să cucerească un vârf muntos din India, dar sunt surprinși acolo de izbucnirea celui de al Doilea Război Mondial. Printr-un concurs de împrejurări, cei doi ajung în Tibet, unde Heinrich, interpretat de tânărul pe atunci Brad Pitt, devine unul dintre mentorii viitorului lider spiritual al tibetanilor. Relația dintre cei doi este o experiență de învățare pentru amândoi. Delicatețea și bunătatea lui Dalai Lama, în fond încă un copil, dar deja foarte înțelept, îl ajută pe Heinrich să devină o persoană și un tată mai bun.

Tot din categoria filme de epocă, și tot cu Brad Pitt în rol principal, este și Legends of The Fall/ Legendele toamnei, pe care îl poți urmări de asemenea pe Netflix.

Cele mai bune thrillere, crime, mister și horror de pe Netflix
American Psycho (2000) – cel mai elegant psihopat

american psycho filme psihologiceJucat de Christian Bale, Patrick Bateman este un personaj cu viata dubla: bancher la o bancă de investiții in Manhattan si criminal in serie in timpul liber. Personajul este portretul tipic al unui carierist newyorkez: nesigur pe el in ciuda imaginii, pedant, atent pana la obsesie cu modul cum arata. Traiește într-o lume dominată de hedonism, lacomie si egocentrism. Lunga lista de branduri enumerate de-a lungul filmului denota un materialism de care Bateman are nevoie pentru a construi o imagine perfecta pe care sa le-o arate celorlalti. Pe cand identitatea sa de criminal in serie ii da posibilitatea de a se conecta la ceva real dincolo de superficilitatea brandurilor.

Dressed to kill capata sens la propriu in American Psycho. Și nu poți nega ce-i al lui. 🙂 Bateman, în ciuda duplicitații lui si a inclinatiilor ucigase, se îmbracă impecabil.

The Post (2018)

Sunt filme de Steven Spielberg care să nu merite văzute? Nouă nu ne vine niciunul în minte…În filmul lui Spielberg The Post, Meryl Streep și Tom Hanks sunt editorii unuia dintre cele mai importante ziare din lume, The Washington Post. Aici trebuie să gestioneze modul în care vor publica dosare și informații compromițătoare legate de administrația centrală și Războiul din Vietnam. Filmul e bazat pe fapte reale și, deși acțiunea se petrece în anii ’70, filmul e o critică țintită către administrația prezidențială actuală din Statele Unite. Și, în mod special, e o critică la adresa președintelui Trump.

Se7en (1995) – un thriller de neratat pe Netflix, dacă nu l-ai văzut încă

Seven, thriller-ul regizat de David Fincher, nu e pentru cei care se sperie când aud podeaua scârţâind. Filmul e de fapt undeva la graniţa dintre un thriller şi un horror.

Criminalul urmărit de cei doi detectivi Somerset (Morgan Freeman) şi Mills (Brad Pitt) este un psihopat care îşi alege victimele în funcție de cele 7 păcate capitale. Modul grotesc în care ucide ne face să ne gândim la un film de groază, iar impactul scenelor violente este amplificat de alternarea normalităţii vieţii de familie a lui Mills cu crimele sadice, până când cele două lumi ajung să se ciocnească.

Mills este tânărul impulsiv, iar Sommerset vulpoiul bătrân, care trebuie să privească la rece crimele care macină un oraş în care ploaia nu se termină niciodată. Freeman reuşeşte să-şi păstreze calmul chiar şi atunci când Mills înnebuneşte de furie, lăsând să se vadă întregul efort de a nu-l ucide pe criminalul jucat de un Kevin Spacey de zile mari. Urmărește trailerul Se7en.

Zero Dark Thirty (2012) – un thriller de război

După Oscarul câștigat în 2010 pentru The Hurt Locker, prima regizoare din istorie care a primit acest premiu – Kathryn Bigelow se întoarce cu filmul Zero Dark Thirty. Nu renunță la tematica istorică și reprezentarea violenței nici de data aceasta și tratează povestea uciderii celui mai căutat terorist din lume, Osama Bin Laden, liderul Al-Qaeda. 

Deși primul impuls când auzi subiectul este să îl ocolești, Zero Dark Thirty este un film de acțiune altfel decât te-ai aștepta: în modul în care curge, în modul în care violența este filmată “în toată splendoarea” fără accente moralizatoare, dar și fără efecte și montaje hollywoodiene.

Pentru realizarea acestui film, Bigelow și jurnalistul american Mark Boal, co-scenaritul filmului, au avut la dispoziție documente oficiale clasificate despre urmărirea lideului Al Quaeda. De asemenea, i-a avut drept consulanți chiar pe câţiva dintre soldaţii implicaţi în misiune. Vezi trailerul Zero Dark Thirty.

The Shining (1980) – filmul nostru horror preferat 

the shining

E greu de spus dacă filmele au popularizat cărţile lui Stephen King sau invers, cert este că The Shining este poate cel mai cunoscut horror din toate timpurile. Regizorul Stanley Kubrick cu gustul său pentru imaginile cu impact vizual puternic a reuşit să creeze personaje şi scene care au rămas întipărite pe retina celor care n-au închis ochii de frică.

Kubrick reuşeşte să facă din sunetul unei trotinete care alunecă pe culoarul unui hotel un sunet de nesuportat, tocmai pentru că bănuim spre ce se îndreaptă copilul. Totuşi, pe parcursul filmului, aşteptările noastre sunt înşelate din nou şi din nou, până când sunt întrecute şi înecate de o baie de sânge. Filmul nu ar fi fost acelaşi fără zâmbetul pe jumătate malefic, pe jumătate nebun al unui Jack Nicholson care încet-încet îşi schimbă personalitatea. Vezi trailerul The Shining.

Citește și

Top 5 filme horror pentru un weekend inspaimantator

 

Cele mai bune filme de acțiune și aventură de pe Netflix
Printre cele mai bune filme găsiți pe Netflix și filme de acțiune și aventură, precum The Revenant, Seven Years in Tibet sau Operation Finale.

Sicario (2015)

sicario-filme de acțiuneE unul dintre acele puține filme de acțiune super iubite de public, dar și de critică. Super nominalizat la Premiile Oscar, dar și la festivalurile de film chiar mai pretențioase, de genul Festivalului de film de la Cannes, Sicario este un thriller de acțiune care te va ține cu pumnii încleștați de la suspans până la final.

Agentul FBI Kate Macer, jucată de Emily Blunt, se alătură unei operațiuni complexe de eliminare a unui lider din lumea drogurilor mexicane. Acțiunile pe care le întreprind membrii operațiunii par suspect de la limita legii. Dar se pare că pentru a destabiliza un mare traficant de droguri nu poți merge doar pe linia dreaptă… Fiți pregătiți pentru super multă acțiune de mare calitate, dar și pentru multă violență! Nu putea fi altfel, dacă vă gândiți că traficanții mexicani sunt unii dintre cei mai nemiloși din întreaga lume. Și se folosesc de violență pentru a controla populația. Îl poți vedea pe Netflix, unde e printre cele mai bune filme la care te-ai putea uita din grila lor.

Casino Royale (2006)

Ce film din seria James Bond poți vedea pe Netflix? Unul dintre cele mai bune filme din serie, Casino Royale. Sinceri să fim, Bondul nostru preferat este Sean Connery. Și probabil favoritul nostru din serie e From Russia with Love. Dar nici Casino Royale nu e chiar de colo. 🙂

Casino Royale e un exemplu bun din seria James Bond de super film de acțiune. Încleștările, urmăririle, bătăile sunt de mare clasă. În plus, personajul negativ îi face o contraponderă serioasă lui Bond (Daniel Craig). Le Chiffre e jucat de Mads Mikkelsen. Casino Royale e unul dintre cele mai antrenante filme din seria James Bond.

Snowpiercer / Expresul zăpezii (2013)

snowpiercer filme coreeneSnowpiercer e un film de limbă engleză, dar este o producție coreeano-cehă. Și este regizat  Bong Joon-ho (Okja), cel care a câștigat Oscarul cu Parasite în 2020. Este de fapt primul său produs cinematografic scris și vorbit în mare măsură în limba engleză.

Acțiunea filmului este plasată în viitor, când după un experiment ratat în care s-a încercat stoparea încălzirii globale, toate viețuitoarele dispar, cu excepția pasagerilor din trenul Snow Piercer care străbate Pământul. În lupta pentru supraviețuire, în tren se creează grupuri de interese și revolte.

Filmul lui Bong Joon-ho îi are în distribuție pe Tilda SwintonChris Evans (Not Another Teen Movie, seria Captain America), Song Kang-hoOctavia Spencer și Ed Harris (A Beautiful Mind, The Hours, Game Change). Vezi trailerul Snowpiercer. Sau citește recenzia.

Cele mai bune filme SF de pe Netflix

Printre cele mai bune filme pe Netflix poți găsi și câteva SF-uri. Pe lângă cele recomandate mai sus, care se pot încadra și la SF, precum Okja și The Eternal Sunshine of the Spotless Mind, nu ratați:

Matrix


Dincolo de costumele negre, ochelarii de soare şi oamenii care se mişcă mai rapid decât gloanţele, vei găsi o întreagă filosofie în Matrix. O filosofie care contestă însăşi realitatea pe care ne-am obişnuit să o considerăm palpabilă. Astfel, amintindu-ne că realitatea înseamnă înainte de toate percepţie. Matrix îmbină critica societăţii capitaliste cu concepte din filosofia budistă. Rezultatul: unul dintre acele SF-uri pe care poţi să le vezi iar şi iar. Chiar și mult timp după ce efectele speciale care i-au adus faima au devenit clişee.

In The Matrix realitatea e o poveste ţesută de maşini care s-au revoltat împotriva creatorilor lor. Iar acum mașinile îi cultivă pe post de baterii. În spatele iluziei se află o lume în care ultimii oameni îşi pun speranţele într-o profeţie. In Matrix realitatea este o înşiruire de iluzii, personajele trăind în burta unui peşte care a fost înghiţit de alt peşte şi apoi de altul…

Urmărește trailerul Matrix.

Inception / Începutul (2010)

In Inception problema centrală este tot definirea realităţii, ca și în Matrix. Dar de această dată problema e tema veche de când lumea: viața ca un vis. In filmul lui Christopher Nolan (The Prestige) oamenii pot intra unii în visele celorlalţi. Astfel, se coboară spre zonele mai profunde ale minţii visătorului, sărind din vis în vis. In universul din Inception, ca şi în Matrix, nu există limite. Oraşele sunt construite într-o clipă, iar legile fizicii pot fi sfidate fără niciun pericol.

Această lume este însă mai periculoasă decât cea reală. Pentru personajul principal, Cobb (Leonardo Di Caprio), visul devine o a doua realitate din care nu mai poate sau nu mai vrea să se trezească.

Pe lângă The Prestige și Inception, e bine de știut că poți vedea și alte producții dintre cele mai bune filme semnate de Christopher Nolan pe Netflix. Ca de exemplu: Cavalerul Negru, Batman: Începuturi, Interstellar și Cavalerul Negru: Legenda renaște.

Odiseea Spațială 2001 / 2001: A Space Odyssey

2001-a-space-odyssey-stanley-kubrickUna dintre capodoperele incontestabile ale cinematografiei mondiale, filmul lui Stanley Kubrick este poate pe nedrept inclus în categoria SF. Miza sa este aproape pur filosofică, urmărind evoluţia umanităţii pornind de la epoca preistorică. În care totul e de neînţeles pentru oameni. Până la plecarea omului în spaţiu.

Filmul e plin de secvenţe ca o meditație continuă. În care imaginea şi muzica se îmbină perfect. 2001: A Space Odyssey, ca orice SF de calitate, lasă privitorului libertatea de a căuta sensul sau sensurile ascunse dincolo de imaginile memorabile.

Urmărește trailerul Odiseei Spațiale 2001.

V-am recomandat deja câteva din capodoperele lui Stanley Kubrick mai sus. Ar mai fi de adăugat că puteți vedea pe Netflix și altele. Ca de exemplu Lolita (1962), Full Metal Jacket / Platoșa de metal (1987).

În plus față de topul nostru, am adăuga la cele mai bune filme de văzut pe Netflix și The Bling Ring (r. Sofia Coppola), State of Play și clasicele Goodfellas și Nașul.

Citește și

Top 20 comedii Netflix bune și simpatice

Seriale Netflix – 50 de seriale bune pe care le poti vedea pe Netflix

SHARE
Articolul precedentTOP 10 cele mai bune filme Netflix din 2020
Următorul articol10 carti despre artiste interbelice fascinante
mm
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here