Top 37 seriale bune din 2021 și 2020 – nu le ratați :)

0
201093
seriale bune de văzut

Ești în căutarea unui serial bun de văzut și nu știi pe care să-l începi? Sunt multe opțiuni, atât pe Netflix, cât și pe HBO Go sau online, încât e foarte ușor să începem un serial care nu ni se potrivește. Ca să faceți o alegere informată, v-am pregătit lista noastră de 37 de seriale bune pe care să le vedeți în 2021.

Vă spunem exact la ce să vă așteptați de la fiecare, în ce gen se încadrează – comedie, romantic, mister și crimă, drame, polițiste, seriale bune SF și fantasy etc. Și, de asemenea, în ce rețea îl puteți vedea, Netflix sau HBO.

Seriale lansate în 2021 de neratat

1. Line of Duty / În numele legii (sezon nou în 2021)

seriale bune 2021

E un serial BBC de nota 10+ care urmărește investigațiile unității de poliție care îi investighează pe alți polițiști. Noi am început direct cu sezonul 4, pentru că acesta împreună cu sezonul 5 se găsesc deocamdată pe Netflix, dar pe BBC tocmai ce s-a terminat de difuzat ultimul sezon, al șaselea, lansat bineînțeles în acest an.

Așa că îl așteptăm cât de repede pe Netflix, pentru că e un serial foarte-foarte bun. Complex, nuanțat, fără eroi pozitivi și negativi, doar oameni și corupția bine ascunsă din poliție, plus multe întorsături de situație și elemente noi în fiecare episod. Plus excelent jucat, bineînțeles, ce ne-am putea aștepta de la o producție BBC!

2. Crima din Easttown / Mare of Easttown (2021)

mare-of-easttown-kate-winslet-seriale bune 2021O miniserie investigativă cu Kate Winslet în rolul principal e cu adevărat de neratat. O poți găsi pe HBO Go. Serialul te ține la foc mocnit și își oferă timp să construiască cu multă atenție personajele și situațiile. Un deliciu de urmărit atât ca poveste, cât și ca interpretare actoricească. Deocamdată sunt 4 episoade apărute pe HBO.

3. Master of None (sezon nou în mai 2021 pe Netflix)

master of none polististe de comedie netflix

Așteptăm cu mare nerăbdare noul sezon din serialul de comedie Master of None, după ce Netflix a confirmat un nou sezon pentru luna mai 2021. Un anunț care a luat prin surprindere pe mulți dintre noi, mai ales după scandalul de genul #MeToo în care fusese implicat creatorul serialului, comediantul Aziz Ansari.

Master of None e un serial Netflix cu idei și glume proaspete despre relații în general. Fie că vorbim despre prieteni, iubiți sau părinți. Master of None îl are în rolul principal pe comediantul și actorul Aziz Ansari, de origine indiană. Prima serie, din 2015, a urmărit experiențele în New York ale unui actor.

Diversele ipostaze haioase îl aduc pe Dev (Aziz Ansari) să își reevalueze părerile pe care le avea despre viață. A doua serie, din 2017, are loc în Italia. Și se concentrează pe relația cu italiancă Francesca. Al treilea sezon nu-l va mai avea în centru pe Dev, ci un personaj secundar din celelalte două sezoane.

Master of None este un serial original Netflix.

4. Better Things (sezon nou în 2021)

better-things-season-5 seriale bune

Preluat de HBO în grila sa, Better Things e un serial simpatic, deștept și fresh, co-scris de talentații Pamela Adlon și Louis C.K. O mamă singură de trei fete și actriță, aflată în jurul vârstei de 50 de ani, încearcă să navigheze prin viață, relații, feminism, să fie prietenoasă cu planeta și multe altele, dar fără să ne dea lecții, ci cu modestie și umor. Găsiți primele 4 sezoane pe HBO, ultimul din 2020. Așteptăm al 5lea sezon în 2021, negreșit.

Este produs de Hulu.

5. Serpent (2021)

the-serpent seriale noi 2021Fascinația răului… Cam așa ar putea fi sintetizat acest serial nou în două cuvinte. Te va fascina, te va obseda chiar, te va transpune în exotica Thailandă și nu îl vei putea lăsa deoparte.

Am văzut multe seriale bune în ultimele luni, dar niciunul atât de impresionant ca Serpent. Iar ca realizare cinematografică Serpent e din punctul nostru de vedere cel mai bun serial din întreaga listă. Așa că nu e de mirare că e produs de BBC. Oricâte seriale noi ar produce Netflix pe bandă rulantă și cu bugete de miliarde de dolari, BBC lansează din când în când un astfel de serial cu care le dă clasă. 🙂 Bine, ar fi de spus totuși că Netflix va prelua în aprilie acest serial super bun în grila lui, după lansarea din ianuarie 2021 pe BBC.

Serpent este Charles Sobhraj, un tip super șarmant, deștept, dar ucigaș în serie… Serialul este inspirat din faptele reale ale acestui criminal care în anii ’70 a ucis mai mulți turiști hipioți în Asia de Sud-Est pentru banii lor dar și pentru ce simbolizau ei…

Serialul are un talent de a-ți intra pe sub piele cum puține seriale reușesc. Deși poate nu are cel mai bun start, nebunia și obsesiile personajelor, atenția cu care sunt construite, peisajele geniale și nivelul extraordinar de detaliu în recrearea atmosferei și interioarelor timpurilor respective, limbile exotice vorbite și multe altele te vor face să-ți dorești să vezi mai mult – și mai mult- și mai mult. Deși e o mini-serie, episoadele sunt lungi (în jur de o oră), așa că îți recomandăm să te apuci de el într-un weekend dacă te știi bingewatcher. 😀

6. Firefly Lane / Aleea cu licurici (2021)

Firefly-Lane-seriale noi

Netflix a început în forță anul 2021 în materie de seriale. Lupin, Firefly Lane și Bridgerton (lansat ce-i drept cu 5 zile înainte de sfârșitul anului trecut) – sunt toate peste media serialelor cu care ne-a obișnuit. Ceea ce se vede deja în succesul pe care l-au avut la public Lupin și Bridgerton.

Firefly Lane (lansat la începutul aceste luni) este, ca și Bridgerton, făcut după o carte. Ceea ce ajută mult la credibilitatea personajelor și la cât de mult ajunge să te prindă situațiile în care se găsesc cele două personaje principale. Prietene din copilărie, Tully (jucată de Katherine Heigl) și Kate, sunt ca surorile una pentru cealaltă. Cu personalități complet diferite, Tully este ambițioasă și extrovertă, dar incapabilă de atașament emoțional, iar Kate este fata bună, mereu în umbra lui Tully, cu o personalitate numai bună de pus pe rană.

Serialul urmărește prietenia lor încă de la început până pe la 40 și ceva de ani, cu o tehnică de flashback. Firefly Lane este despre viață, despre compromisuri, prietenie, iubire și spune poveștile celor două cu atâta empatie încât te va emoționa cu siguranță. Unde mai pui că ambele actrițe dar și restul echipei de actori joacă impecabil.

7. Lupin (2021)

lupin seriale netflix 2021

Francezii s-au ambiționat să calce pe urma spaniolilor, după ce aceștia din urmă au creat fenomenul La casa de papel și după ce sume uriașe au început să fie pompate în producții spaniole de Netflix și nu numai. Așa că au dat lovitura cu serialul Lupin, lansat la începutul lui 2021 pe Netflix.

Lupin este un thriller care îl urmărește pe Assane Diop, un hoț de bijuterii, care ajunge să fure pentru a expune o înscenare din urmă cu mulți ani, care a dus la moartea tatălui lui. Lupin e super antrenant și nu te lasă să pleci de lângă ecran, plus are o naturalețe care îl face ușor de plăcut și urmărit (în comparație cu ritmul aproape stresant de rapid din thrillerele americane). Să vă mai spunem că l-a depășit pe Queen’s Gambit ca audiență. 🙂 Primul sezon are 10 episoade, primele 5 lansate în ianuarie 2021, celelalte urmează în vara 2021.

Cards, mașinăria politică merge ca unsă, cu discursuri super bune, cu consultanți care știu tot ce mișcă, cu probleme actuale din politică și societate dezbătute. E o punere în scenă foarte autentică. Așa că dacă vrei să vezi pur și simplu un serial bun, Roadkill nu e de ratat. Mai ales că e o mini-serie în doar 4 părți, deci nu riscați să fiți prinși în mreje prea multe sezoane, precum House of Cards. 🙂

8. Favoriții lui Midas (2020)

los-favoritos-de-midas-seriale spaniole

O miniserie spaniolă produsă de Netflix și lansată în noiembrie 2020, Favoriții lui Midas e un thriller excelent care îți va aminti de Oglinda Neagră / Black Mirror. Personajul principal este Victor, președintele unei grup de firme care include un ziar. Aproape în fiecare zi Victor e pus în fața unor alegeri aproape imposibile.

Pe de o parte este subiectul unui șantaj teribil, o persoană aleasă aleatoriu va muri o dată la 8 zile dacă nu transferă organizației Favoriții lui Midas 50 milioane EUR. Pe de altă parte, Victor trebuie să ia decizii dificile legate de ziar și dezvăluirile unui jurnalist de investigație. Totul se întâmplă într-un context aproape distopic, societatea spaniolă este pe punctul de a se destrăma, din cauza inechităților sociale. Victor pare să fie salvat doar de iubirea pentru o jurnalistă.

Inspirat dintr-o scriere a lui Jack London de la începutul secolului trecut (1901), serialul se simte extrem de actual și este foarte antrenant.

Seriale consacrate cu sezoane noi în 2021

9. Lucifer – partea a doua a sezonului 5 în 2021

lucifer-seriale netflix
Cea de a doua parte a sezonului 5 din Lucifer este în perioada de post-producție (vorbim de ianuarie 2021) și este programat pentru a fi lansată în prima parte a anului 2021 pe Netflix. Cel de al șaselea și ultimul sezon al serialului va începe probabil filmările tot în acest an, cu șanse de a fi lansat spre sfârșitul anului 2021 sau chiar începutul anului 2022.

Crimă, dragoste, haz și mister. Așa poate fi descris pe scurt serialul de fantezie Lucifer. E un serial original Netflix care surprinde povestea lui Lucifer Morningstar, „the devil himself”. El abandonează iadul pentru a se aventura în Los Angeles, unde devine proprietarul propriului său club „LUX” și, mai târziu, un consultant în cadrul poliției.

O premisă cam nebună, nu? Intriga se va complica pe parcurs, atunci când în scenă vor apărea personaje neașteptate. Serialul este ideal pentru cei care au o atracție față de personaje misterioase care își ascund caracterul în spatele sarcasmului și al umorului. Plină de elemente de dramă și suspans, povestea se va concentra pe relația tensionată dintre Lucifer și detectiva Chloe Decker (mai mult sau mai puțin serioasă, având în vedere natura lui Lucifer).

10. Peaky Blinders – ultim sezon in 2021

peaky blinders seriale istorice netflix cu gangsteri

Peaky Blinders e una dintre senzațiile momentului și producătorii nu ne dezamăgesc, pentru că tocmai ce au început filmările la cel de al șaselea sezon și ultimul al serialului. Acest ultim sezon va vi lansat în 2021, dar producătorii ne-au asigurat că povestea va continua și după 2021, dar într-o altă formă. Probabil într-un serial spin-off.

The Peaky Blinders este un serial diferit de ce găsești de obicei în oferta televiziunilor, fără violenţă excesivă, cu personaje complexe, care încearcă să se întoarcă la viaţa lor de dinaintea războiului, chiar dacă pentru unii asta înseamnă ascensiunea în mafia irlandeză.

Pentru Thomas Selby, jucat impecabil de irlandezul Cillian Murphy, normalitatea înseamnă curse de cai măsluite, bătăi, ameninţări şi întâlniri cu poliţia mai mult sau mai puţin coruptă, totul în numele supravieţuirii.

Cu toate acestea, lucrurile nu sunt niciodată simple, Thomas se ghidează totuşi după un cod al onoarei, chiar dacă acesta nu corespunde mai niciodată cu litera legii. Mafia irlandeză nu apare ca o caracatiţă înspăimântătoare, ci ca o adevărată familie în care toţi membrii au ceva de spus, inclusiv femeile.

Poate fi vizionat pe Netflix. Vezi trailer-ul „Peaky Blinders”.

11. Ecaterina / The Great (2020-)

The-Great-Hulu-Elle-Fanning-Nicholas-HoultÎn ciuda pandemiei, casele de producție au continuat să lanseze seriale bune în 2020, inclusiv seriale istorice. După lansare, în iulie 2020, Hulu a anunțat că serialul pe care îl poți vedea în România pe HBO a fost înnoit pentru un nou sezon.

Ecaterina e un serial istoric mai jucăuș comparativ cu The Crown și care nu se ia atât de tare în serios. Elle Fanning și Nicholas Hoult sunt geniali în această comedie satirică despre Ecaterina Cea Mare și Regele Petru al Rusiei. Cu o abordare foarte fresh și modernă a producțiilor istorice și de epocă, The Great nu are deloc un aer pretențios, din contră, ar putea fi la fel de bine un serial a cărui acțiune se petrece în zilele noastre.

Ea, super neexperimentată, cu idei naive despre dragoste și căsnicie. El, mega superficial și fără substanță. Singura soluție pe care o găsește Ecaterina pentru a putea supraviețui acestei relații: să-l ucidă…

E o producție Hulu lansată în mai 2020, dar o poți vedea în întregime (10 episoade) pe HBO Go.

12. Sex Education – sezon nou în 2021

sex-education-season-3-seriale 2021Sex Education are deja 2 sezoane și a fost reînnoit de Netflix pentru un nou sezon încă de la începutul lui 2020, doar că din cauza pandemiei filmările au fost amânate. De aceea noul sezon probabil nu va fi lansat mai devreme de mai 2021, față de ianuarie-februarie celelalte două sezoane. Filmările pentru al treilea sezon începuseră în septembrie 2020.

Un serial britanic ușor, la care să te relaxezi, dar care pune pe tapet probleme reale. Personajele principale sunt câțiva adolescenți cu probleme tipice: prima iubire, sudarea celor mai bune prietenii, primele relații intime.

Dar ce faci când ești adolescent și mama ta este sexolog și are obiceiul să vorbească foarte pe șleau despre intimitatea ta? Te vei simți stingherit, dar poate toate cunoștințele aflate de la mama ta te vor ajuta să ajungi chiar tu sexologul școlii… E un serial pentru adolescenți, dar o să-ți placă și dacă ești adult. 🙂 Mama sexolog e jucată super bine (cum altfel 🙂 ) de Gillian Anderson (o știi sigur din X-Files).

13. Ozark – sezon nou în 2021

ozark seriale netflixÎn noiembrie anul trecut a început producția ultimului sezon din îndrăgitul serial Netflix Ozark (este și printre serialele urmărite de Bill Gates :D). Va fi ultimul sezon al serialului, dar nu oricum, ci va fi un super-sezon, de 14 episoade împărțite în două. Ceea ce va însemna cel mai probabil lansarea în două tranșe din 2021 a celor două jumătăți de sezon.

Visezi la o viață în afara normelor? Glumim, bineînțeles. Dar dacă vrei să evadezi din rutină, Ozark e o alegere bună. Cum ajungi să treci de partea cealaltă a legii? Simplu, speli bani pentru un traficant mexican de droguri. O familie normală de americani, cu doi copii, se transformă în mafioți. Asta după ce dau chix cu o schemă de spălare de bani. Ca să supraviețuiască, trebuie să recupereze toți banii pierduți. Cum? Printr-o operațiune și mai mare de spălare de bani. Rolurile principale sunt jucate de Jason Bateman și Laura Linney.

Are trei sezoane, cu al treilea lansat în acest an, și este așteptat al patrulea în 2021. Îl găsești pe Netflix.

Mini-serii bune de văzut în 2021 dacă nu ai timp de seriale

Dacă nu ai timp să vezi seriale, ți-am pregătit mai jos 3 mini-serii excelente, care nu-ți vor ocupa prea mult din timpul liber.

14. The Salisbury Poisonings (2020)

the salisbury poisonings seriale bbc_

E o miniserie BBC în 3 părti incredibilă. Bazată pe fapte reale, The Salisbury Poisonings a refăcut cu mare minuțiozitate întreaga serie de evenimente din jurul otrăvirii fostului agent rus Sergei Skripal cu o substanță chimică produsă de KGB ca armă chimică, numită Novichok. Mai mult decât otrăvirea lui și a fiicei acestuia, serialul urmărește reacția autorităților în încercarea de identifica sursa și a izola orice risc de sănătate publică pentru locuitorii din Salisbury, locul incidentului.

Faptele s-au întâmplat în 2018, dar, acum, datorită sau din cauza pandemiei, putem să ne conectăm mai bine la o luptă cu un dușman nevăzut. După ce se descoperă cauza, toți poartă mănuși, locurile contaminate sunt izolate, totul într-o încercare disperată a DSP-ului lor de a nu răspândi fără intenție și mai mult în populație acest compus chimici organofosforic cu efect neurotoxic.

Povestea e cu atât mai actuală cu cât opozantul lui Putin, Alexei Navalnîi, a fost și el otrăvit de curând cu același Novichok.

15. Devs / Divizia de dezvoltare (2020)

devs-seriale sf noiE un serial SF diferit, pentru că nu pune accent pe acțiune, efecte speciale sau prezentarea unei lumi îndepărtate, ci e mai degrabă o meditație despre ce înseamnă să fii om, ambalată într-un serial psihologic SF. Vei vedea lupta interioară a personajului principal, modul în care se luptă să înțeleagă ce i se întâmplă și să navigheze prin durerea pierderii unei persoane dragi și să aleagă drumul pe care să meargă mai departe.

Devs construiește și oferă mult în atmosferă și idei, având un ritm lent, care pe noi nu ne-a deranjat. A fost chiar o schimbare de ritm binevenită. Serialul urmărește căutările lui Lily. Ea, împreună cu iubitul ei Sergei, lucrează la Amaya, o firmă de quantum computing din Silicon Valley. Sergei dispare în chiar prima lui zi în care este promovat în cadrul Amaya. Misterul dispariției lui se adâncește de la episod la episod, odată cu întrebările legate de natura umană, libertate, cum poți depăși durerea și despre iertare.

Devs e o mini-serie Fx și Hulu lansată în 2020, pe care o poți vedea în România pe HBO Go.

Cele mai bune seriale de dragoste

În ultimii ani au apărut câteva seriale excelente de dragoste, cărora poți să le dedici mai multe seri, dacă nu ai făcut-o deja. Unele sunt foarte romantice în abordare, altele sunt mai cu picioarele pe pământ și mai ancorate în poveștile de iubire din realitate. Toate însă sunt seriale reușite. Iată recomandările noastre:

16. Bridgerton (2020)

bridgerton seriale de dragosteLansat de Netflix pe 25 decembrie 2020, Bridgerton e cel mai romantic serial pe care l-am văzut în ultimii 3-4 ani. În ADN-ul lui scrie “romantism 100%” :). Așa că nu-l ratați dacă sunteți în căutarea unor seriale de dragoste de încercat.

Ce vă oferă Bridgerton? E un serial romantic de epocă în stilul adaptărilor după Jane Austen, despre lumea aristocrată din Anglia secolului al XVIII-lea, cu haine superbe, baluri, lorzi și duci galanți și ducese elegante. Dar, cu un twist. Pentru că serialul nu e o producție BBC, ci o producție Shonda Rhymes, creatoarea Grey’s Anatomy. Așa că așteaptă-te la o interpretare fresh a ideii de serial romantic de epocă.

Toate cele 8 episoade ale serialului creat pentru Netflix, care l-a lansat pe 25 decembrie 2020, se prizează unul după altul fără întrerupere :). Noi așa am făcut. 😀 Singurul minus: e un pic cam soapy. Dar, dincolo de asta, tensiunea romantică și senzuală dintre cele două personaje principale, interioarele impresionante, distribuția excelentă, dar mai ales scenariul foarte bine închegat te vor transporta într-o lume a intrigilor de dragoste și a aranjamentelor pentru căsătorii mai mult sau mai puțin inspirate. O notă în plus este dată de faptul că Bridgerton este adaptarea seriei de romane de mare succes a Juliei Quinn, ceea ce dă mai multă adâncime personajelor și tensiunilor portretizate.

Daphne este fiica familiei Bridgerton, ce trebuie să își facă ieșirea în lume pentru a-și aranja căsătoria în noul sezon de baluri de la Londra. Simon este un lord anti-social venit cu treburi în lumea superficială a Londrei, de care și-ar dori să scape cât mai repede. Cu cine va reuși să se căsătorească Daphne, pe când Simon va reuși oare să scape de urzelile mamelor de fete singure? 🙂

17. Normal People (2020)

normal people seriale noi

Dintre toate serialele bune din 2020, Normal People e serialul de dragoste cel mai discutat și analizat în presă. Toată lumea a vorbit despre el. E, cum s-ar spune, serialul unei generații. Generația Millennialilor, fie că s-au născut în anii ’80 sau ’90. Cei mai tineri din generație se vor regăsi în povestea de dragoste dintre Marrianne și Connell. Cei mai mari din generație îl vor vedea cu nostalgie. 🙂 Noi suntem din ultima categorie 🙂

Normal People e adaptarea romanului cu același nume, semnat de Sally Rooney. Cei doi adolescenți dintr-un orășel din Irlanda trăiesc o poveste de dragoste super hot și sexy. Așteptați-vă la multe scene de sex între cei doi. Este ceea ce unii dintre privitori i-au reproșat. Cum că nu prea se întâmplă nimic în serial, în afară de aceste scene toride. 🙂 De fapt, este povestea de descoperire și tatonare a primei iubiri… Da, n-are urmăriri și împușcături, n-are nu stiu ce răsturnări de situație. Dar ce poate fi pentru unii o slăbiciune, pentru alții e un punct forte. Așa că încercați și vedeți ce vă spune vouă Normal People 🙂 E o producție Hulu și BBC 3.

18. High Fidelity (2020)

high fidelity seriale noiE unul dintre cele mai cool seriale din ultimii ani. Dacă ai văzut deja filmul High Fidelity, atunci știi cam despre ce e vorba. Dacă nu l-ai văzut, cu atât mai bine pentru că nu te vei uita la el comparându-l constant cu filmul. High Fidelity s-ar putea spune că e un serial de dragoste. Dar mai degrabă e un serial despre iubiri pierdute, despre New York (mai precis Brooklyn) și despre un grup super cool de oameni. Oameni îndrăgostiți de muzica bună și cu o cultură muzicală pop-rock care te lasă mască. 🙂

Ea e Rob, se apropie de 30 de ani și are un magazin de discuri în Brooklyn. Tocmai ce s-a despărțit de ultimul iubit și încearcă să treacă peste acest eveniment. Nu reușește prea bine, face playlisturi cu mesaje ascunse pentru fostul, stă închisă în casă și întoarce pe toate părțile ce s-a-ntâmplat. În general își plânge de milă.

Tipa asta nu e tocmai ceea ce ai putea numi personajul feminin ideal al unui serial romantic. Și dacă zicem New York probabil că filmul romantic la care ne gândim imediat e Breakfast la Tiffany’s. Nu, Zoe Kravitz (pentru că ea o interpretează pe Rob) nu e chiar Audrey Hepburn. Bea whiskey (neat), se îmbracă la fel ca un băiat, are gesturi băiețești, dar e super faină. Dar foarte sensibilă și nesigură pe ea, dincolo de această imagine.

High Fidelity e o producție Hulu. Apropo, serialele Hulu sunt fooarte bune.

19. Modern Love (2019- ) – sezon nou în 2021modern love serial
Super serialul Modern Love va avea cu siguranță un al doilea sezon în 2021, mai ales că filmările și producția lui s-au desfășurat în toamna anului trecut iar de la primul sezon se fac în acest an 2 ani. O dată oficială de lansare nu a fost comunicată de Amazon încă, dar noi zicem că s-ar putea să îl vedem până la începutul verii 2021. Great news, nu?

Un serial super original despre relații și dragoste, bazat pe articole apărute în The New York Times în rubrica cu același nume, Modern Love. E un serial super fresh, care reușește să te țină pe canapea, deși nu are o poveste unitară în cele 8 episoade, ci este serial de antologie. Fiecare episod are o poveste nouă și o distribuție diferită. Practic fiecare episod e un eseu despre o relație de iubire: poate o iubire neîmplinită, poate relații trecătoare, poate iubire complicată de istorii personale dureroase etc.

Și pentru că tot am pomenit de distribuție, este absolut genială. Toți se conectează extraordinar cu personajul interpretat și cu povestea, de la Anne Hathaway, la Dev Patel, la Andy Garcia sau românul nostru Laurențiu Possa. Dacă nu îl știai pe ultimul, e cazul să iei cunoștintă cu el în Modern Love, e foarte, foarte bun. 🙂 E o producție Amazon.

20. Coisa mais linda – Cel mai frumos lucru (2019-2020)

coisa mais linda seriale bune netflix

Vrei să te lași transportat(ă) într-o altă lume? Ce zici de anii ’50 în romanticul și sexy-ul Rio de Janeiro? Unde e în plină vogă jazz-ul, iar Malu, o femeie super frumoasă și ambițioasă, deschide un club de muzică. Și, bineînțeles se îndrăgostește de un cântăreț și chitarist foarte sexy. O să iubești muzica din serial, dialogurile în romantica limbă portugheză, dar și culorile, costumele și multe alte detalii care construiesc atmosfera de vis din serial. Aproape că vei simți briza oceanului urmărind Coisa mais linda/Most beautiful thing. E un serial Netflix.

Citește și:

TOP 21 seriale de dragoste din ultimii ani de neratat

Cele mai bune seriale de comedie

Dacă în ultimii ani au apărut incredibil de multe seriale excelente polițiste, serialele de comedie parcă nu sunt niciodată suficient de multe. Când te întorci obosit seara acasă parcă n-ai chef mereu de crime și investigații, ai vrea un serial de comedie reușit care să te relaxeze și care să nu aibă drame și conflicte ascunse. Mai jos am adunat serialele de comedie cele mai bune pe care le-am văzut noi în ultimii ani. Așteptăm cu nerăbdare să apară și altele.

21. Dix pour cent / Call my agent! (2015-2021)

dix-pour-cent-seriale netflix noiÎn ianuarie 2021 s-a lansat și al patrulea sezon din Dix pour cent, un serial franțuzesc cu o premisă super interesantă, cu dialoguri excepționale și care per total e foarte distractiv și relaxant. Nu îl ratați dacă nu l-ați descoperit încă pe Netflix. Iar dacă ești cinefil, cu atât mai mult nu îl ratați, pentru că veți descoperi jucând în el de la mari actori la mari regizori actuali.

O firmă de impresariat artistic, ASK, lucrează cu unii dintre cei mai mari actori francezi și nu numai. Actori care se joacă pe ei înșiși în acest serial :). De la Juliette Binoche, la Jean Dujardin, Monica Bellucci, Sigourney Weaver etc. Impresarii îi sfătuiesc, îi ajută să obțină și să aleagă roluri și le administrează emoțiile și sensibilitățile…

Dacă nu știi ce înseamnă viața de impresar, sau mai bine zis de dădacă a vedetelor, încearcă Dix pour cent. Te vei distra pe seama unor mari actori care se pare că au și mult umor și nu se iau prea tare în serios. Dar pe lângă ei, echipa de impresari are dramele, iubirile, neîmplinirile proprii, care se adaugă competiției intense dintre impresari-parteneri în firma de ASK.

22. Derry Girls (două sezoane, sezon nou în 2021, cel târziu în 2022)

derry girls

E unul dintre cele mai haioase seriale din ultimii ani văzute de noi. Un sitcom britanic, cu umor negru englezesc de cea mai bună calitate. Povestea e simplă, serialul e povestea adolescenței lui Erin și a colegelor ei. Cum era oare adolescența lor în plin conflict civil din Irlanda de Nord în anii ’90? Ca a tuturor adolescenților din toată lumea, dar mai nebună, cu siguranță. Dar nu vă gândiți că e un serial pentru adolescenți neapărat, o comedie reușită e binevenită la orice vârstă. De fapt în Irlanda de Nord a fost unul dintre cele mai urmărite seriale din toate timpurile.

Lansat în 2018, are două sezoane de care să vă bucurați pe Netflix. Al treilea sezon va apărea în 2021 sau 2022, având în vedere că au început deja filmările în februarie 2021.

23. Gentefied – Genteficare (2020)

gentefied seriale noiÎn categoria seriale bune și noi intră și Gentefied. La fel ca și în High Fidelity, și Gentefied atacă tema gentrificării, dar mult mai pe larg. Cartierele sărace accesibile emigranților sunt încet-încet dezvoltate imobiliar și chiriile cresc. Serialul din 2020 produs de Netflix e povestea imigranților mexicani din Los Angeles. Și poate fi și povestea imigranților români prin diverse colțuri ale Europei. E de fapt o poveste de când lumea, cea a veneticului care încearcă să-și refacă viață într-un loc nou.

Parașutați cu o întreagă cultură complet diferită într-un cartier al Los Angelesului, mexicanii noștri mănâncă niște feluri de mâncare minunate, cântă, văd viața diferit, familia e întotdeauna pe primul loc, muncesc mult, dar o duc foarte greu. Chiriile cresc din cauza gentrificării și riscă să fie aruncați din cartier din cauza noilor prețuri. Pur și simplu nu mai fac față să le plătească. Și, apropo de mâncare, serialul e și un foodie series.

Foarte bine jucat, serialul ăsta nou îți dă senzația de autenticitate. Îți transmite de multe ori energie pozitivă, în ciuda dificultăților cu care personajele se confruntă. Și te face să-ți dorești să înțelegi și să cunoști mai multe lucruri despre cultura mexicană. Așa că, având în vedere toate cele de mai sus recomandarea noastră e să-l puneți pe lista de seriale bune de văzut pe Netflix.

24. Workin’ Moms (sezon nou în 2021, îl așteptăm pe Netflix cât de curând)

workin moms seriale comedie reusiteCum echilibrezi în lumea nebună și vitezomană de azi viața de familie și creșterea copiilor cu munca și profesia? Vei afla urmărind acrobațiile a 4 femei din Toronto care tocmai au devenit mame. E o comedie bună, fără îndoială, și vei relaționa cel mai bine cu acest serial dacă ești proaspătă mămică. 🙂 E perfect pentru serile în care vrei puțin timp pentru tine după ce a adormit bebelu’. Îl poți vedea pe Netflix. Tocmai ce a apărut o nouă serie, a patra, în mai 2020.

Citește și Cele mai bune 30 filme de comedie de văzut în 2020.

Seriale bune de comedie romantică

25. Dash și Lily (2020 – )

Dash-Lily filme de craciun 2020E un serial de tip comedie romantică Netflix, realizat după o carte pentru adolescenți. La fel de reconfortant de văzut în perioada Crăciunului, dar nu numai, atât de adolescenți cât și de adulți 🙂 Doi tineri din New York care nu se cunosc își trimit bilețele cu diverse provocări și ajung să se îndrăgostească unul de altul prin emoțiile și gândurile pe care și le împărtășesc în scris. Pe lângă latura romantică, Dash & Lily o să-ți placă pentru că vei descoperi pe îndelete New York-ul și mai ales New York-ul în preajma Sărbătorilor de iarnă. 🙂

26. Un iubit de sezon / Home for Christmas (2019-2020)

home-for-christmas-serial de craciun

Vrei un serial de dragoste Netflix la care să râzi și să te emoționezi? Cu ale cărui situații să te poți identifica, mai ales dacă ești singur și toată lumea te bate la cap să te așezi la casa ta? 🙂 Atunci o să-ți placă Un iubit de sezon. E atât de bine făcut încât personajele par desprinse din viața reală.

E un mini-program TV norvegian cu 6 episoade, cu două sezoane, foarte simpatic, de văzut oricând, dar mai ales în preajma Crăciunului. Se apropie acea perioadă a anului, dar asistenta medicală Johanne nu mai are chef să fie din nou subiectul glumelor și apropourilor pentru că nu are un iubit. E singură la 30 de ani. Dar nu pentru mult timp. Pentru că s-a hotărât să-și facă prieten până la masa cu familia din seara de Crăciun. E o producție originală Netflix și noul sezon a apărut în 2020.

 

Cele mai bune seriale de tip dramă (istorice, politice, etc)

27. Roadkill (2020)

roadkill seriale bbc 2020E unul dintre serialele lansate de BBC în toamna trecută. Cu o distribuție care face fiecare scenă să fie un regal, Roadkill tinde spre statutul de House of Cards britanic. Intrigi complicate, manipulări, sabotaje, încercări de distrugere a reputației și multe altele asemenea construiesc imaginea pe care mulți dintre noi o avem despre politică și culisele politicii. Dar care, la fel ca și House of Cards, e interesant de urmărit datorită atmosferei de thriller.

Dacă ți-a plăcut Dr. House sau dacă pur și simplu îți place Hugh Laurie, ei, bine, Laurie interpretează personajul principal, al politicianului Peter Laurence. La fel ca și în House of Cards, mașinăria politică merge ca unsă, cu discursuri super bune, cu consultanți care știu tot ce mișcă, cu probleme actuale din politică și societate dezbătute. E o punere în scenă foarte autentică. Așa că dacă vrei să vezi pur și simplu un serial bun, Roadkill nu e de ratat. Mai ales că e o mini-serie în doar 4 părți, deci nu riscați să fiți prinși în mreje prea multe sezoane, precum House of Cards. 🙂


28. Mrs. America (2020)

mrs america_CATE-BLANCHET_02_0052_06

Tot o producție Hulu și Fox este și Mrs America. Doar că pe acesta îl poți vedea și pe HBO Go. HBO a preluat drepturile de difuzare pe piețele internaționale pentru acest serial. Mrs. America nu e de ratat. Sunt doar 3 episoade disponibile din 9 în total, la momentul scrierii articolului, dar face deja furori. Merită savurat pe îndelete, la fel ca și High Fidelity.

E un fel de House of Cards dar nu e atât de clar ce e alb și ce e negru. Și nu e thriller. Clar serial istoric, pentru că pune în scenă o bucată importantă din istoria Americii, lupta pentru emancipare a femeii americane din anii ’70. Personajele principale sunt, pe de o parte, feministele cu jurnalista Gloria Steinem în frunte. Pe de cealaltă parte sunt femeile conservatoare republicane, în frunte cu Phyllis Schlafly. Ultima e jucată cum altfel decât extraordinar de Cate Blanchett.

Primele se luptă pentru dreptul femeilor de a alege pentru ele însele, inclusiv dreptul la avort. Conservatoarele se luptă pentru a sta acasă și a avea grijă de copii. Unul dintre argumentele celor din urmă e unul pe care probabil multe dintre femeile de azi îl simt pe propria piele. Dacă femeile vor munci, vor avea de fapt două joburi: munca plus job-ul de acasă de a spăla, călca, făcut mâncare și avut grijă de copii.

Deci, de partea cui sunteți? 🙂 Eu zic să n-alegem tabere, dar să ne bucurăm de un serial de calitate.

29. Trigonometry (2020)

trigonometry seriale bbcPerfect pentru o seară ploioasă de primăvară. În loc de comfort food, încearcă Trigonometry. Îți transmite o stare de bine și o căldură pe care nu le primești decât din ce în ce mai rar din experiențele TV.

Trigonometry e un serial ca o poezie. Pentru că doar astfel se poate descrie starea de grație care se construiește încet între cele trei personaje din acest serial. Ea este o franțuzoaică fostă înotătoare de sincron (fetele acelea minunate care fac balet în apă), ei sunt un cuplu din Londra care încearcă să-și construiască o viață împreună. Pentru că nu reușesc să se descurce cu banii îi închiriază Ramonei, căreia i se mai zice și Ray, o cameră din apartamentul lor. Gemma și Kieran se iubesc, dar se simt în același timp atrași de farmecul franțuzoaicei.

Dar ăsta nu e un serial despre triunghiuri amoroase dubioase. Serialul BBC Trigonometry construiește cu răbdarea unui pictor sau a unui scriitor talentat personajele, tensiunile, tăcerile, frustrările dar și momentele de prietenie, apropiere și intimitate dintre cei trei. E unul din acele puține seriale noi care nu îți exacerbează anxietățile, nu e întunecat și nu are o viziune deplorabilă asupra lumii. Dar nu e nici din seria producții TV superficiale și roz.

În România îl poți vedea pe HBO Go.

Cele mai bune seriale thriller și crimă

Avem o listă foarte bogată de seriale bune de tip thriller și crime, pentru că HBO, Netflix și canalele de televiziune excelează în ultimii ani în astfel de povești. Sunt foarte bine scrise și reușesc să te fascineze foarte rapid și să te țină în suspans până la ultimul episod. Iată câteva dintre aceste seriale excelente de tip thriller / crime.

30. Hunters (2020-)


hunters seriale noiHunters, serialul în stilul lui Quentin Tarantino de pe Amazon, a fost și el reînnoit pentru un nou sezon. Producția nu a început încă, așadar cel mai probabil vom vedea cel de al doilea sezon spre sfârșitul anului 2021 sau chiar ianuarie 2022. Le ținem pumnii să îl finalizeze cât mai repede, mai ales că viziunea creatorilor este ca acest serial să aibă 5 sezoane.

E un serial dramatic nou de tip conspiraționist, în care Al Pacino strălucește. Super actorul american joacă unul dintre rolurile principale, care i se potrivește mănușă. Așa cum nu s-a întâmplat prea des în ultimele apariții pe micile și marile ecrane. Ți-l recomandăm dacă vrei un serial dramatic, din 2020, cu suspans de calitate, cu scene de acțiune bune și cu distracție în stilul oferit de filmele lui Quentin Tarantino. Dar și cu drame și dileme umane descrise cu minuțiozitate și empatie.

Hunters exploatează premisa pe care am văzut-o deja în multe filme, cea a vânătorii de naziști fugiți ca potârnichiile prin toată lumea după Cel De-Al Doilea Război Mondial. Dar nu doar evreii îi vânează. Ci și invers. Naziștii, în încercarea de a institui un al Patrulea Reich, îi vânează pe supraviețuitorii lagărelor care le-ar putea sta în cale.

Lăudat pentru scenele de acțiune și pentru tensiunea construită, Hunters a fost criticat pentru lipsa de realitate a poveștilor evreilor pe care a ales să le spună. Dar creatorul serialului, nepotul unui supraviețuitor al Holocaustului, chiar asta a evitat să facă: să spună povești adevărate. Pentru că serialul e atât de entertaining, te ține în suspans și te face să uiți că privești episod după episod, încât ar fi fost deplasat să fie bazat pe povești reale. Îl poți vedea pe Amazon.

31. The new pope – Noul papă (2020)

the new pope seriale excelente
John Malkovich, Jude Law

Este continuarea serialului HBO Tânărul Papă, cu Jude Law. Viziunea extravagantă și extrem de senzuală a regizorului și realizatorului Paolo Sorrentino te va surprinde. Așteaptă-te la un serial greu de inclus într-un tipar. Viața la Vatican este mai senzuală și mai cinică decât te-ai aștepta vreodată. Iar muzica e mai ceva ca-n club. Intră în atmosferă și bucură-te de ritmul secret al Vaticanului. Doar ca să știți, “Noul papă” este nimeni altul decât John Malkovich. Poți să-l vezi așadar oricând pe HBO Go.

Seriale bune polițiste și de mister

În lista de mai sus cu seriale bune de tip thriller sunt câteva de tip polițist. În mod special True Detective și The Outsider. Sau sunt seriale cu elemente de seriale polițiste, precum Fargo, Sharp Objects, Bodyguard și Sub acoperire. Mai jos am inclus alte seriale bune polițiste care ies din tiparul clasic.

32. Păcatul / The Sinner – (sezon nou în 2021)

the sinner seriale polițiste

Așteptăm al patrulea sezon din serialul de antologie The Sinner în 2021, având în vedere că a fost reînnoit de canalul care îl produce, USA Network. În România îl vom vedea pe Netflix. De abia îl așteptăm, pentru că este unul dintre cele mai originale seriale de tip crimă și mister din ultimii 3-4 ani.

Un serial ajuns la al treilea sezon până acum, dar care a reușit să-și păstreze calitatea. Serialul psihologic și polițist The Sinner este ceea ce se poate descrie nu ca un who-dunnit, ci un why-dunnit. Misterul pe care detectivul Harry îl are de descifrat nu este identificarea criminalului, ci înțelegerea motivației criminalului. Și aici încape multă psihologie fină, multă cunoaștere a vieții și empatie pentru suspecți. De toate dă dovadă detectivul interpretat de Bill Pullman, hârșâit prin viață și dispus să descifreze și să înțeleagă motivațiile oricui.


În fiecare din cele 3 sezoane din The Sinner, criminalul este persoana la care te-ai aștepta cel mai puțin. Dar atunci, de ce oare a făcut-o? În primul sezon Jessica Biel îl omoară pe un aparent străin, îl al doilea un copil de 11 ani își otrăvește prietenii, iar în a treia explicații de-a dreptul filosofice intră în scenă pentru justificarea unor crime.

Toate cele trei sezoane sunt bune și toate sunt legate între ele prin structura poveștii, dar și prin detectivul Harry, jucat în toate sezoanele de nimeni altul decât Bill Pullman. Cu un psihic tulburat el însuși, are o aplecare specială spre a căuta explicații și a-i înțelege pe ucigași.

Îl poți vedea pe Netflix.

33. Însoțitoarea de zbor/ The Flight Attendant (2020)

insotitoarea de bord seriale 2020_

În decembrie 2020, la o zi după ce ultimul episod din primul sezon avusese premiera, HBO Max a anunțat reînnoirea serialului de succes cu un nou sezon. Cel mai probabil ne putem aștepta ca acesta să apară la fel ca și primul sezon, spre sfârșitul anului, prin decembrie 2021.

Dacă vrei să vezi un serial antrenant și distractiv, serialul Însoțitoarea de zbor e un candidat perfect. Este ceea ce se numește pulp fun, adică nu vă așteptați la nu știu ce subtilități și probleme existențiale dezbătute în The Flight Attendant, dar e atât de bine făcut încât distracția e garantată. Noi așteptăm cu sufletul la gură apariția fiecărui episod. Serialul a debutat în a doua jumătate a lunii noiembrie pe HBO, iar ultimul episod din cele 8 a fost difuzat pe 17 decembrie 2020.

Un argument în plus? Dacă ești fan Big Bang Theory, trebuie neapărat să-l vezi, pentru că în rolul principal joacă Kaley Cuoco, care face același rol ca și în Big Bang Theory, de tipă dintr-o bucată și cam împrăștiată. Doar că aici este stewardesă și este într-o cursă contra cronometru cu un ucigaș plătit, dar și cu FBI.

34. Into the night / În negura nopții (2020)

Into-the-Night-seriale sf noiLa aceeași întrebare ca și Rain încearcă să răspundă și Into the night. Cum ai funcționa ca persoană dacă ai supraviețui unui eveniment apocaliptic? Ai reuși să te capacitezi știind că ești singurul în viață din familia ta? Cum ai face față noilor circumstanțe? Ai călca peste cadavre ca să reușești să trăiești mai departe? Sau s-ar respecta în continuare regulile morale?

Primul serial belgian produs pentru Netflix este unul apocaliptic în care aproape că uiți că urmărești un SF și ești transpus total într-un thriller în această cursă contra-cronometru cu Soarele. Da, cu Soarele, a cărui lumină a devenit ucigașă și a exterminat deja mare parte din omenire. Printr-un concurs de împrejurări, mai mulți pasageri într-o cursă aeriană ajung să fugă de soare, zburând în jurul Pământului pentru a se păstra mereu în noapte.

Conflictul este la ordinea zilei între supraviețuitori și lipsa de încredere unul în altul îi conduce la erori care îi costă viața pe unii dintre ei. Vor reuși să găsească o soluție pentru a se opri din această cursă care pare fără sfârșit?

Seriale bune SF și fantasy

Avem pentru voi și câteva seriale bune SF și fantasy. Sunt inteligente și sunt gândite în cele mai mici detalii. Așteaptă să intrați în lumea lor, unde să vă uimească, dar și să vă îngrozească… Iată recomandările noastre de seriale bune SF și fantasy:

35. Snowpiercer (2020) – sezon nou în 2021

snowpiercer seriale noiVrei să vezi un serial bun, din 2020 care te transportă într-o cu totul altă lume? Serial SF post-apocaliptic, Snowpiercer recreează atmosfera și universul din filmul de limbă engleză cu același nume, din 2013, al regizorului coreean Joon-ho Bong, noua senzație de la Hollywood. Dacă ați văzut filmul și v-a plăcut, sunt șanse mari să vă placă și serialul. Noua producție TV nu spune povestea filmului într-un serial, ci doar creează universul apocaliptic din film și îl leagă apoi de un mister detectivistic. La câțiva ani după ce Pământul a devenit o planetă înghețată, supraviețuitorii din toate clasele sociale trăiesc într-un tren care înconjoară la nesfârșit planeta.

Pe lângă problema resurselor limitate, cei care conduc trenul se confruntă și cu găsirea unui criminal. Pentru identificarea lui este adus din rândul călătorilor clandestini un fost detectiv de poliție. Atmosfera este construită cu mare grijă la detalii, practic Snowpiercer e o lume în sine, ceea ce este cu adevărat fascinant.  Rolurile principale sunt jucate de Jennifer Connelly și Daveed Diggs. E o producție TNT deja reînnoită cu o a doua serie, dar îl poți vedea în România pe Netflix.

36. Brave New World / Minunata Lume Nouă – Netflix 2021
brave-new-world-seriale noiTe întrebai când vei vedea pe Netflix un serial bun în stilul Westworld de pe HBO? Atunci întrebarea ta a căpătat un răspuns de câteva zile, în serialul Brave New World.

Serialul SF apărut de curând pe Netflix România, dar lansat în 2020 în State pe serviciul de streaming al NBC, este inspirat din romanul clasic al lui Aldous Huxley cu același nume, Brave New World.

Brave New World te transpune într-o lume distopică în care oamenii nu sunt născuți, ci “produși”, în care fiecare dintre noi aparținem tuturor celorlalți, pentru că intimitatea nu este acceptată, ci doar relațiile trecătoare, fără atașament emoțional. Mai mult, oamenii nu știu cum să facă față emoțiilor negative, așa că starea lor interioară este reglată continuu cu o pastilă pe nume Soma…

Bineînțeles că natura umană nu se dezminte și își face loc dincolo de Soma. Nevoia de a simți și altceva în afară de mulțumire superficială începe să se facă simțită în unii dintre membrii societății. Iar alții, din păturile sociale inferioare, încep să-și pună întrebări referitoare la status quo…

Serialul nu are o notă extraordinară pe Rotten Tomatoes dar pe noi ne-a prins, prin modul cum problematizează întrebări tipice naturii umane legate de scopul și sensul vieții și cum internalizăm dezamăgirea și emoțiile negative. La bază, Brave New World este inclusiv o critică a societății actuale care tinde spre idealizarea fericirii cu orice mijloace, într-o așa măsură încât ni se anulează dreptul de a fi altfel decât fericiți…

Brave New World e foarte bine jucat, iar Demi Moore, dacă vă era dor să o vedeți jucând, apare în două dintre cele 9 episoade.

37. Stranger Things – sezon nou în 2021

stranger things seriale horror de groaza netflixSe fac doi ani de la cel de al treilea sezon din Stranger Things. Așa că ar fi timpul să ne pregătim pentru cel de al patrulea, anunțat deja din 2019. Producția încă e în desfășurare (ianuarie 2021), așa că îl vom vedea pe Netflix de abia în a doua jumătate a anului 2021.

Dacă vrei să vezi un serial horror pe Netflix, atunci Stranger Things e alegerea cea mai bună. Într-un mic orășel din statul Indiana, Statele Unite, se întâmplă fenomene paranormale. Un băiețel dispare într-o dimensiune paralelă. Prietenii lui îl caută, cu ajutorul unei fete cu puteri supranaturale. Dacă ți-a plăcut E.T. când erai copil, trebuie neapărat să vezi Stranger Things. Pentru că acțiunea se petrece în anii ’80 și se inspiră din sensibilitatea și elementele vizuale ale filmelor lui Steven Spielberg. Iar dacă ești adolescent cu siguranță nu trebuie ratat. Pentru că e unul dintre cele mai bune seriale horror din ultimii ani.

Citește și:

Cele mai bune filme Netflix – 25 filme de top pe Netflix

34 seriale turcesti de văzut în 2020: emoționante, cu pasiuni și iubiri intense

TOP 15 seriale coreene emoționante care te vor captiva în 2020

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here