The Peaky Blinders

0
975

 

Realizat de BBC cu o atenţie extraordinară pentru redarea atmosferei din Birminghamul anului 1919, The Peaky Blinders te va hipnotiza încă din primele minute când liderul mafiei irlandeze locale se plimbă călare prin mahalaua chinezească cu aerul unui senior care-şi vizitează supuşii.

The Peaky Blinders este un serial diferit de ce am văzut în ultima vreme, fără violenţă excesivă, cu personaje complexe, nici bune, nici rele, care încearcă să se întoarcă la viaţa lor de dinaintea războiului, chiar dacă pentru unii asta înseamnă continuarea ascensiunii în mafia irlandeză. Pentru Thomas Selby, jucat impecabil de irlandezul Cillian Murphy, normalitatea înseamnă curse de cai măsluite, bătăi, ameninţări şi întâlniri cu poliţia mai mult sau mai puţin coruptă, totul în numele supravieţuirii. Cu toate acestea, lucrurile nu sunt niciodată simple, Thomas se ghidează totuşi după un cod al onoarei, chiar dacă acesta nu corespunde mai niciodată cu litera legii. Mafia irlandeză nu apare ca o caracatiţă înspăimântătoare, ci ca o adevărată familie în care toţi membrii au ceva de spus, inclusiv femeile. Mătuşa Polly (Helen McCorry) şi Ada Selby (Sophie Rundle) sunt personaje bine conturate, femei emancipate graţie războiului, care nu leşină când văd sânge sau arme şi înţeleg de minune lumea mafiei irlandeze.

Dacă tot am descris ce înseamnă normalitatea pentru membrii Peaky Blinders, trebuie să precizăm şi că vremurile liniştite se încheie odată cu un jaf important şi sosirea lui inspectorului Chester Campbell (Sam Neil), un copoi dur trimis de însuşi Churchill să găsească armele furate de oamenii lui Selby. Campbell este, asemenea lui Thomas Selby, un personaj greu de plasat într-o categorie precisă, poliţistul apelând frecvent la metode la limita legii, printre acestea numărându-se şi infiltrarea unei tinere poliţiste în universul gangsterilor din Birmingham. Cum intriga nu ar fi fost completă fără o poveste de dragoste complicată, Thomas Selby se va îndrăgosti tocmai de cea al cărei scop este să-l demaşte.

The Peaky Blinders încearcă să portretizeze autentic întreaga perioadă, de la accentul şi dialectul pe care actorii îl folosesc până la reconstruirea minuţioasă a peisajului industrial al Birminghamului, cu fabricile sale învăluite în fum greu de unde nu putea lipsi comunistul care încearcă să organizeze sindicatele. Comunistul Freddie Thorne se alătură galeriei de personaje secundare care te ajută să pătrunzi în lumea lui Thomas Selby şi să nu-ţi mai doreşti să pleci.

 The Peaky Blinders este un serial care dă dependenţă mai repede decât cursele de cai care stau în centrul afacerilor familiei Selby.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here