Cărți de citit în 2021 – Cele mai asteptate carti ale noului an

0
11199
painting: "Couch on the Porch, Cos Cob", Frederick Childe Hassam, 1914/https://www.berfrois.com/2014/07/35-portraits-of-women-reading/

Sunt multe așteptări legate de 2021. Pentru iubitorii de cărţi, cu siguranță sunt multe așteptări legate de cărțile de citit în 2021. Iar noul an aduce o mare și reconfortantă certitudine. Tipografiile nu vor intra în lockdown, și nici inspiraţia autorilor preferaţi. Așadar, va fi un an plin de belșug pentru cei dependenţi de povești. Iată primele viitoare apariţii, confirmate pentru cititorii din România în 2021.

Romane istorice despre marii artiști ce apar în 2021

Michelangelo, ereticul de Matteo Strukul

După ce ne-a cucerit prin romanul Giacomo Casanova. Sonata inimilor frânte, scriitorul Matteo Strukul ne invită în lumea Renașterii. Michelangelo, ereticul redă episoade petrecute în anii în care marele sculptor crea una dintre capodoperele sale. Este vorba despre sculptura care îl înfăţișa pe Moise.

În paralel cu explorarea universului artistic renascentist, Matteo Strukul redă și încrengătura intrigilor politice. Nu de puţine ori, Papa se folosea de geniul artiștilor pentru a spori prestigiul Romei ameninţate de reformele promovate de Luther. Însă Michelangelo se dovedește a fi un artist imposibil de controlat.

Poţi comanda volumul de pe LibrisCărturești, Elefant.ro

Hamnet de Maggie O’Farrell 

Hamnet a fost considerat unul dintre cele mai bune romane ale anului 2020. Maggie O’Farrell spune povestea singurul fiu al lui Shakespeare. Hamnet este și tabloul unei epoci pline de schimbări. Scriitoarea Tracy Chevalier laudă acest roman, descriindu-l ca frumos, curajos, sfâșietor.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Elefant.ro, Cărturești

 

Pentru admiratorii lui Eric-Emmanuel Schmitt

Jurnalul unei iubiri pierdute

Jurnalul unei iubiri pierdute este cartea dedicată de Eric-Emmanuel Schmitt mamei sale. Amintirile și confesiunile se împletesc în tentativa autorului de a face faţă doliului sfâșietor după ce și-a pierdut mama. Te invităm să citești și recenzia.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

Reeditări

Cărţi sau ţigări de George Orwell

Cărţi sau ţigări este considerată unul dintre cele mai bune volume de eseuri și texte publicistice semnate de George Orwell. Subiectele abordate răman unele de actualitate: scăderea interesului pentru lectură, problemele unor editori sau inechitatea socială.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

Parfum de femeie de Giovanni Arpino

Parfum de femeie este un roman care va încânta fiecare generaţie, stând la baza unor filme de neuitat. Vei călători alături de cei doi bărbaţi având viziuni diferite asupra existenţei. Între ei se va înfiripa o prietenie puternică. Ambii sunt în căutarea unui bun ascultător.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Elefant.ro, Cărturești 

 

Continuarea unei povești de iubire

Găsește-mă de Andre Aciman


Găsește-mă este continuarea poveștii din romanul ce a stat la baza filmului Call Me by Your Name. Îl vei redescoperi pe tânărul Elio. Anii au trecut și el a devenit un talentat pianist stabilit la Roma. Aici îl va reîntâlni, întâmplător, pe cel devenit prima lui iubire. Se va retrezi pasiunea din adolescenţă?

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

Parisul pentru admiratorii lui Ismail Kadare

Dimineţi la Café Rostand de Ismail Kadare

Se spune că Parisul a fost mereu un loc ales de artiștii neînţeleși ori prigoniţi în ţările de origine. Ismail Kadare îi aduce și el tributul acestui Paris al libertăţii. Dimineţi la Café Rostand include eseuri, amintiri, mărturisiri și impresii. Vei străbate alături de Ismail Kadare un Paris al deceniilor marcate de noile revoluţii sociale și artistice. Te invităm să citești și recenzia.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Elefant.ro, Cărturești

O carte precum un film de epocă

Nepovestitele iubiri. 7 minibiografii sentimentale

Dacă îţi plac filmele de epocă, vei aștepta nerăbdător volumul Nepovestitele iubiri. 7 minibiografii sentimentale. Scriitoarea Tatiana Niculescu te invită într-o călătorie prin Nisa, Lombardia, Paris, Londra, Sulina de altădată și Basarabia, alături de personalităţi istorice și ale lor iubiri pătimașe. Vei citi despre aventuri, trădări, gelozii și erotism rafinat. Te invităm să citești și recenzia.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

Romane pline de povești din India, de citit în 2021

Artista henna de Alka Joshi

Vraja orașului istoric Jaipur te va ispiti când vei citi romanul Artista henna. Descoperi povestea unei femei prinse între vechea Indie, cu obiceiurile și ritualurile ei sofisticate, și India modernă.

Eroina cărţii fuge dintr-o căsătorie plină de abuzuri și ajunge în Jaipurul anilor ’50. Înainte de a împlini 20 de ani, devine cea mai talentată artistă în arta tatuajelor cu henna. Femeile bogate o caută, devenindu-I cliente fidele. Nu de puţine ori acestea îi dezvăluie secretele nebănuite ale aristocraţiei locale. Protagonista are propriile secrete.

Poţi comanda romanul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

Patrula Djinilor de Deepa Anappara


Patrula Djinilor este considerat un debut genial de către Ian McEwan. Scriitoarea și jurnalista Deepa Anappara îmbină realismul și mitul pentru a vorbi despre dramele copiilor vulnerabili din ţara natală. Vei avea parte de o călătorie plină de peripeţii, care te va purta prin locuri neștiute, după lăsarea întunericului.

Poţi comanda romanul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

Anul fugarilor de Sunjeev Sahota

Nominalizat la Booker Prize, romanul Anul fugarilor readuce în discuţie tema supravieţuirii prin solidaritate și prietenie. În centrul romanului scris de Sunjeev Sahota se află trei personaje din India. Ele ajung clandestin în Occident. Fac parte din caste diferite, însă frica, disperarea, nedreptăţile și vulnerabilitatea îi vor uni.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Elefant.ro, Cărturești

Romane pline de tensiunea unui thriller, de citit în 2021

 

Lucrurile omenești de Karine Tuil

Lucrurile omenești le este recomandat celor ce preferă un roman psihologic ancorat în realitate. Multipremiata Karine Tuil rescrie mitul spulberat al familiei perfecte. În centrul romanului se află o familie de invidiat. Mama este o feministă progresistă. Fiul este un student model al unei faimoase universităţi de prestigiu. Tatăl este un reputat jurnalist specializat în problemele vieţii politice.

Viaţa perfectă este zguduită de un scandal sexual. Unul dintre bărbaţii familiei este acuzat de viol. Aceste acuzaţii provoacă o furtună pe reţelele de socializare.

Poţi comanda romanul de pe LibrisCărturești, Elefant.ro

 

Confesiunea de Jessie Burton

Prin romanul Muza, scriitoarea Jessie Burton s-a impus în lumea celor capabili de a spune o poveste plină de mister, în care secretele dau sarea și piperul. Secretele se învârt și în jurul protagonistei din Confesiunea. Aceasta era candva o autoare de success. Exact când era în centrul atenţiei, a preferat să se retragă brusc în anonimat. Evenimentele petrecute în anii ’80, când pendula între boemul Soho din Londra și ispititorul Hollywood au făcut-o să renunţe la viaţa publică.

După treizeci de ani, o tânără apare în viaţa scriitoarei pentru a descoperi ce s-a întâmplat cu mama ei. Se pare că scriitoarea nu ar fi străina de o tânără londoneză care aparuse brusc în viaţa scriitoarei, apoi dispăruse fără urmă.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

Anomalia de Herve Le Tellier

 

Câștigătorul râvnitului premiu Goncourt în 2020 este Herve Le Tellier. Romanul său, Anomalia, are tensiunea unui thriller și complexitatea unei povești spuse de unsprezece oameni cu perspective diferite asupra existenţei. Printre ei se numără un parizian din înalta societate, o avocată plină de remușcări și un pop-star din Nigeria.

Acţiunea romanului se petrece în timpul unui zbor ce face legătura între Paris și New York. Evenimentele din timpul zborului duc la descoperirea unor secrete pe care anumiţi pasageri le credeau îngropate pentru totdeauna.

Poţi comanda romanul de pe LibrisCărturești, Elefant.ro

 

Ceilalţi americani de Laila Lalami

Ceilalţi americani este un roman despre întâlnirile dintre oamenii ce alcătuiesc diversitatea culturală din Statele Unite. Personajele diferite ale romanului sunt aduse împreună de moartea unui tânăr marocan din California. Laila Lalami tranformă anchetarea unei morţi suspecte într-un thriller ce devine o incursiune într-o Americă necunoscută.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Elefant.ro, Cărturești

Cărţi pentru fanii lui Stephen King

Mai târziu de Stephen King

 

Noul roman al lui Stephen King, intitulat Mai târziu, include o poveste bizară și plină de suspans despre pierderea inocenţei. Este povestea lui Jamie, crescut de o mamă singură. Jamie are o abilitate ieșită din comun. Mama lui îi spune că nu trebuie să dezvăluie nimănui această abilitate. Însă un anchetator află despre ea și îl folosește pe Jamie pentru a prinde un criminal extrem de periculos.

Poţi comanda romanul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

Anotimpuri diferite de Stephen King

Prin volumul Anotimpuri diferite, fanii lui Stephen King îl vor descoperi și în ipostaza unui autor de proză scurtă. Volumul include și nuvela care a stat la baza filmului Shawshank Redemption.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Elefant.ro, Cărturești

Cărţi despre iubire și supravieţuire în Al Doilea Război Mondial

Fiica Reichului de Louise Fein

Fiica Reichului reia tema iubirii imposibile, de data aceasta pe fundalul celui de-al Doilea Război Mondial. Iubirea se înfiripă între fiica unui important ofiţer nazist și un tânăr evreu. Personajul feminin crede puternic în viitorul nazismului, fără a considera că trece astfel partea călăilor. Reapariţia în viaţa ei a unui prieten evreu o va face să pună la îndoială corectitudinea vechilor certitudini. Va alege să se elibereze prin iubire și prin luciditate, sau va rămâne de partea naziștilor?

Romanul a fost inspirat din povestea familiei scriitoarei Louise Fein.

Poţi comanda romanul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

Auschwitz, ultima staţie de Eddy de Wind

O mărturie despre supravieţuire și un avertisment pentru un prezent ameninţat de revirimentul mișcărilor extremiste. Astfel poate fi descrisă cartea Auschwitz, ultima staţie. Martor al evenimentelor cumplite din anii ’40, când nazismul cotropise Europa civilizată, Eddy de Wind lasă în urmă unele dintre cele mai puternice pagini despre experienţa Holocaustului.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro 

Un debut în forţă, de citit în 2021

How Much of These Hills is Gold de C Pam Zhang

How Much of These Hills is Gold este un debut apreciat de cititori, intrând pe lista scurtă a nominalizărilor la Booker Prize în 2020. Scriitoarea C Pam Zhang ne invită să descoperim povestea a doi fraţi deveniţi orfani, ajunși din China în America dominată de febra căutătorilor de aur. Naraţiunea îmbină istoria Americii marilor aventurieri și miturile chineze. Așadar, vei avea parte de o poveste inspirată din realitate, dar fără a se dezice de realismul magic al Orientului.

 

Cărţi despre miturile reinterpretate, de care să te bucuri în 2021

Penelopiada de Margaret Atwood 

 

Una dintre surprizele anului 2021 constă în traducerea în limba română a romanelor prin care mari autori precum Jeanette Winterson sau Margaret Atwood reinterpretează miturile.

Margaret Atwood este una dintre scriitoarele care au acceptat provocarea editurii Canongate de a scrie un astfel de roman. În Penelopiada îi dă cuvântul soţiei lui Ulise. Vei descoperi un personaj feminin descătușat, ale cărui trăiri și gânduri dau în clocot. Te invităm să citești și recenzia.

Poţi comanda romanul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

Weight de Jeanette Winterson

În romanul Weight, scriitoarea Jeanette Winterson își imaginează că Atlas îl roagă pe Heracles cel puternic să îi preia greutatea de pe umeri. Relaţia dintre cei doi devine subiectul unui roman straniu și plin de originalitate, așa cum ne-a obișnuit Jeanette Winterson atunci când revizitează mituri și opere devenite clasice.

 

A Short History of Myth de Karen Amstrong

A Short History of Myths este o carte dedicată celor ce vor să exploreze diferite culturi. Karen Amstrong te va trimite într-o călătorie fascinantă care începe din Paleolitic. A Short History of Myths explorând și nevoia umanităţii de a crede în zei.
Cărţile unor autori care iau pulsul unei generaţii, de citit în 2021

Homo sapienne de Niviaq Korneliussen

Homo Sapienne este un roman incandescent, despre viaţa nefiltrată a tinerilor nonconformiști din Groenlanda. Vei urmări aventurile sexuale și întâmplările ce duc la maturizarea a cinci personaje. Homo sapienne este și un roman al explorării identităţilor și al fricilor.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Elefant.ro, Cărturești

Să ne fie la toţi la fel de rău de Adrian Schiop

Adrian Schiop este una dintre cele mai puternice voci din literatura contemporană. Mulţi l-au descoperit datorită romanului ecranizat Soldaţii. Poveste din Ferentari. Noua sa carte, Să ne fie la toţi la fel de rău, promite aceeași lectură intensă, care te invită să descoperi zonele tabu ale societăţii.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

Nopţi albastre de Joan Didion

 

Joan Didion este o autoare care merită descoperită și în România. Una dintre cărtile sale reprezentative se numește Nopţi albastre. Este o carte adesea considerată o terapie. Stilul include acea destăinuinuire demnă de scrierile autobiografice. În Nopţi albastre, scriitoarea Joan Didion își amintește de copilărie și răspunde la propriile întrebări în timp ce înfruntă drama pierderii fiicei sale.

Poţi comanda romanul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

Romane de actualitate

Middle England de Jonathan Coe

Middle England va fi trecut, peste ani, pe lista romanelor cult post-Brexit. Jonathan Coe a vrut să continue povestea personajelor din romanele anterioare: Clubul putregaiurilor și Cercul închis. Vei descoperi o lume pe care desprinderea Marii Britanii de Uniunea Europeană a divizat-o.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

Dosarele mamei mele de Andras Forgach

Dosarele mamei mele este un roman prin care se anchetează un trecut recent. Cartea a iscat multe dezbateri politice. Romanul are la bază descoperirea făcută de scriitorul Andras Forgach, legată de trecutul mamei sale.

După treizeci de ani de la eliberarea Ungariei de comunism, autorul află că mama lui a fost o informatoare a regimului comunist. Ea și-a turnat colegii, rudele, prietenii, vecinii. Ce a determinat-o să facă asta? Vei afla citind romanul Dosarele mamei mele. Scriitorul Andras Forgach îmbină stilul unei anchete jurnalistice, sensibilitatea lirismului și naraţiunea plină de metafore.

Poţi comanda romanul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
Un roman precum o viaţă de om

Ioșca

Ioșca este un roman cat o viata de om. Cristian Fulaș desfășoară o naraţiune intensă, din care nu lipsesc marile teme precum iubirea, nevoia de prietenie, căutarea de sine, pierderea, abandonul. Personajul central este unul puternic, despre care poţi spune că-ţi va rămâne în memorie.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

Non-ficţiune

Jurnalul din anul Nobelului de Jose Saramago

Admiratorii lui Jose Saramago pot descoperi pagini autobiografice inedite. Jurnalul din anul Nobelului devine o călătorie în lumea unuia dintre cei mai mari scriitori ai secolului XX.

Poţi comanda romanul de pe LibrisCărturești, Elefant.ro

Cehov de Henri Troyat

Cehov este unul dintre cei mai iubiţi clasici rusi. Biografia lui va fi revizitată de Henri Troyat, un membru al Academiei Franceze originar din ţara lui Cehov.

Poţi comanda romanul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

Pentru cei pasionaţi de istorie

Amurgul Evului Mediu de Johan Huizinga

Dacă vrei să descoperi mai multe despre cultura Franţei și a Ţărilor de Jos, poţi alege și cartea Amurgul Evului Mediu. Vei descoperi analiza unei epoci tensionate, din perspectiva cavalerismului, a vieţii cotidiene și a celei artistice. Este vorba despre perioada ce a făcut posibilă trecerea de la Evul Mediu la progresele din timpul Renașterii.

Acestea sunt câteva dintre cele mai așteptate cărți de citit în 2021. Vom actualiza de-a lungul anului 2021 articolul cu noi apariții, pe măsură ce vor fi anunțate.

Poţi comanda romanul de pe LibrisCărturești, Elefant.ro

 

Te invităm să citești și articolele:

10 cărţi despre artiste interbelice fascinante

33 de cărţi pe care să le citești în vacanţa de iarnă

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here