10 carti despre artiste interbelice fascinante

0
3634
painting: Gerda Wegener, "La Sieste", Centre Pompidou/https://www.centrepompidou.fr/fr/ressources/oeuvre/cLzEeG

Au fost admirate sau invidiate de multe femei deoarece și-au asumat o libertate de neînchipuit, deschizând multe drumuri. Bărbaţii fie le-au adulat, fie le-au contestat. Prin arta lor au schimbat reguli și percepţii. Datorită lor multe prejudecăţi legate de locul și de rolul femeii în societate au fost dărâmate ferm. Este vorba despre artistele din perioada interbelică. Îţi propunem zece cărţi despre niște personalitati feminine captivante. Din păcate, multe dintre aceste artiste abia în ultimii ani au fost apreciate cum ar fi meritat în timpul vieţii. Operele și legendele din jurul lor au fost menţionate în cărţi greu de lăsat din mână.

Pictoriţe senzuale în Parisul interbelic

1. Ultimul nud de Ellis Avery

Picturile ei au devenit oglinda femeii interbelice. Găsești în ele privirea languroasă care însoţește o atitudine ce emană un erotism de emancipată asumată. Se numea Tamara de Lempicka. Ea a cucerit Parisul anilor nebuni, unde a fugit pentru a scăpa de prigoana bolșevică.

Poţi descoperi povestea și tablourile Tamarei de Lempicka datorită romanului Ultimul nud. Romanul lui Ellis Avery amintește și de muza artistei, pe nume Rafaela Fano. Tablourile de o voluptate incandescentă, în care apare silueta Rafaelei Fano au devenit un simbol al feminităţii interbelice. Ultimul nud reflectă acel amestec de senzualitate, mister, nonconformism vizionar, seducţie și erotism descătușat ce i-a făcut pe mulţi să venereze femeia anilor nebuni. Te invităm să citești și recenzia.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas

 

2. Amintirea dragostei de Jim Fergus

Tot în Parisul anilor nebuni ajunge și personajul masculin din Amintirea dragostei. Venit din America rurală, acesta va trăi cele mai frumoase clipe alături de o pictoriţă care abordează niște subiecte ce ar fi distrus reputaţia unei femei.

Prin ochii tânărului ce descoperă uimit Parisul tuturor libertăţilor, desprins parcă din amintirile lui Henry Miller, vei privi evoluţia pictoritei Chrysis Jungbluth. Având ca sursă de inspiraţie un tablou scandalos, Jim Fergus deschide o ușă în timp. Ușa dă spre acel Paris al boemilor ce au schimbat lumea. Te invităm să citești și recenzia.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitasCărturești

 

Suprarealismul feminin

3. Dora și Minotaurul de Slavenka Drakulic

Dora Maar a fost una dintre puţinele femei acceptate în cercul avangardiștilor. Deși este cunoscută mai degrabă ca muză a lui Picasso, Dora Maar a fost la fel de apreciată în ipostaza de artist. A realizat în lumea fotografiei ceea ce au făcut suprarealiștii în pictură. Gândurile și amintirile ei au fost recuperate și incluse în cartea Dora și Minotaurul.

În Dora și Minotaurul vei descoperi o mărturie inedită despre ce simţea o femeie din lumea artei interbelice. Subiectele abordate de artistă în jurnalul personal au rămas actuale. Dora Maar anticipase temele ce aveau să le preocupe intens pe feministele din secolul XXI. Te invităm să citești și recenzia.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

4. Vânătoarea de stele de Zoe Valdes

 

Vânătoarea de stele amintește de pictoriţa suprarealistă Remedios Varo. De origine catalană, Remedios Varo devine faimoasă în Parisul suprarealiștilor. Picturile ei impresionează prin originalitate și prin fantezia ieșită din comun. Datorită lor, pășești într-o lume onirică.

Povestea acestei pictoriţe va fi reinterpretată de un personaj feminin ajuns din Cuba lui Fidel Castro în Parisul libertăţii. Zoe Valdes, una dintre cele mai populare autoare din spaţiul hispanoamerican, își imaginează o întâlnire peste timp (simbolică), între o scriitoare cubaneză și pictoriţa interbelică pe nume Remedios Varo.

 

Ieșite din umbra unor bărbaţi faimoși

5. Sărutul pictat de Elizabeth Hickey

Gustav Klimt avea o muză. O chema Emilie Floge. Aceasta devenise un designer vestimentar care modernizase apariţiile tinerelor din Viena. Despre viaţa ei poţi citi în romanul Sărutul pictat. Scris la persoana I, romanul prezintă schimbările prin care trece Emilie Floge, de la adolescenta burgheză având părinţi conservatori la tânăra emancipată îndrăgostită de Klimt.

Sărutul pictat impresionează prin modul în care este captată atmosfera Vienei avangardiste. Prin cuvintele personajului Emilie Floge ai impresia că asiști la primele expoziţii curajoase ale lui Klimt sau că privești uimirea de pe chipurile tinerelor vieneze când admiră ţinutele atipice realizate de Emilie. Multe dintre paginile romanului amintesc de cadrele unui film în care senzualitatea și melancolia impun un ritm ce redă intimitatea emoţională. Te invităm să citești și recenzia.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

6. Fata cu Leica de Helena Janeczek

Gerda Taro ar putea concura pentru titlul acordat celei mai curajoase fotografe. La început a stat în umbra iubitului celebru – Robert Capa (prieten cu Henri Cartier-Bresson și cu Hemingway). Apoi, a devenit un simbol al rezistenţei antifasciste. Fata cu Leica ne amintește de Gerda Taro-vizionara din lumea fotoreporterilor. A străbătut o Spanie aflată în plin război civil, pentru a oferi lumii niște mărturii necesare.

Marii artisti interbelici i-au apreciat perseverenţa și dedicarea. Pentru aceștia, Gerda Taro a fost mai mult decat iubita lui Robert Capa. Prin curajul ei, Gerda Taro a dovedit că femeile au fost la fel de implicate în arta ce a schimbat mentalităţi.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

7. Acordă-mi acest vals de Zelda Fitzgerald

Zelda Fitzgerald ar fi meritat să fie la fel de apreciată în lumea literară cum a fost și partenerul ei, F. Scott Fitzgerald. Deși a publicat doar o singură carte – Acordă-mi acest vals, Zelda Fitzgerald a impresionat printr-un simţ al observaţiei matur, profund și ascuţit. Romanul va fi o revelaţie! Mai ales dacă, până la cititirea lui, o considerai pe Zelda Fitzgerald o altă petrecăreaţă răsfăţată, etalată asemenea unui trofeu de un soţ vanitos ce descoperise viaţa de lux în Parisul interbelic.

Zelda Fitzgerald ar fi putut deveni o artistă complexă. Avea talent la balet și promitea să fie o pictoriţă care să impresioneze avangarda pariziană. Din păcate, visurile ei nu au fost încurajate. Mulţi s-au încăpăţânat să o menţină în ipostaza de muză, de însoţitoare seducătoare a unui bărbat celebru. Te invităm să citești și recenzia.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas

 

Refugiul în culori

8. Charlotte de David Foenkinos

David Foenkinos amintește de pictoriţa Charlotte Salomon. Ar fi putut deveni la fel de celebră precum Henri Matisse (datorită culorilor folosite) și ar fi putut duce o viaţă de huzur pe Riviera Franceză dacă nu ar fi existat naziștii. Din păcate, Charlotte nu este doar un roman despre o pictoriţă, ci despre o viaţă curmată în lagărul de concentrare.

Datorită lui David Foenkinos vei descoperi încă o pictoriţă inovatoare. Charlotte Salomon face parte din categoria artistelor ce și-au scris romanul vieţii prin intermediul picturii. Asemenea Fridei Kahlo, și-a transformat compoziţiile în mărturisiri.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești

 

9. Vanessa și sora ei de Priya Parmar

Pasionaţii de pictură vor dori să afle mai multe și despre Vanessa Bell. Pictoriţa a fost sora celebrei scriitoare Virginia Woolf. Relaţia (și rivalitatea) lor, dar și legăturile celor două surori cu marii artiști ai epocii au devenit subiectul romanului Vanessa și sora ei.

Plăcerea lecturii este amplificată de analiza psihologică a modului în care Virginia Woolf influenţa legăturile amoroase ale Vanessei Bell. Relaţia lor oscila între devotament și invidie. Nu de puţine ori, Virginia Woolf apare în ipostaza celei ce râvnește la iubitul surorii ei. Te invităm să citești și recenzia.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești

 

O voce inconfundabilă

10. Lady Sings the Blues de Billie Holiday

O vizită prin galeria de artă interbelică trebuie să fie acompaniată de acordurile de jazz și de o mare voce. Este vocea faimoasei Billie Holiday. Îi poţi descoperi povestea demnă de un roman în volumul autobiografic intitulat Lady Sings the Blues.

Vei străbate America lui Billie Holiday. Te vei întâlni cu marile staruri de la Hollywood, gata să se încaiere cu rasiștii pentru a-i apara demnitatea. Fiecare capitol poartă numele unei piese emblematice. Piesele au fost inspirate de niște evenimente definitorii din viaţa lui Billie Holiday. Multe dintre aceste evenimente dramatice se repetă, din păcate, și în zilele noastre. Te invităm să citești și recenzia.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești

Te invităm să citești și articolul 13 romane despre iubiri pătimașe

13 romane despre iubiri patimase

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here