Scenaristul devenit scriitor Cheon Myeong-Kwan atrage atenţia asupra literaturii coreene actuale – o lume expresivă, captivantă, sensibilă și plină de umor profund, care merită descoperită. Romanul său reprezentativ, O familie modernă, abundă în referinţe cinefile și în trimiteri stranii sau năstrușnice la scrierile lui Hemingway. Citindu-l, îţi vei da seama că literatura coreeana actuală vorbește realist și empatic despre niște probleme care despășesc graniţele dintre Orient și Occident.
Reîntoarcerea acasă
O familie modernă este un roman în care ai impresia că s-au întâlnit sensibilitatea din filmele asiatice (în special din Coreea și Japonia) cu burlescul și personajele surmenate (și temperamentale) din filmele unui regizor precum Almodovar. Vei asista la tensiunile, scenele tragicomice, mărturisirile picant-scandaloase, reproșurile, soluţiile absurde și conflictele iscate de fraţii unei familii în care fiecare deţine câte un secret considerat rușinos. Ajunși la criza vârstei de 40 de ani, aceștia decid să se întoarcă în apartamentul modest al copilăriei. Aici îi așteptă o mamă cu trecut neoșbinuit de tumultuos pentru o femeie conservatoare din Coreea. Ea va fi singura care nu le va reproșa eșecurile.
Fiul cu poveste de succes
Primul care se întoarce este fiul cu poveste de succes, urmată de o ratare pe măsură. Cândva un regizor apreciat, el ajunge la faliment. Cauza falimentului? Regizarea unui film considerat o veritabilă catastrofă. Producătorii sunt nemultumiţi, iar publicul îl ia în râs. Așadar, ușile i se închid. Singurele oferte mai vin din partea unui producător amator de filme porno. Aproape nimeni nu mai are încredere în el și ajunge să fie exilat din cetatea filmului coreean, atât de lăudată la marile festivaluri. Eșecul se va suprapune peste un divorţ și peste dependenţa de alcool. Incapabil de a-și mai plăti chiria, el revine în casa mamei sale.
Fratele dubios
În casa părintească mai trăiește un frate. Nu a cunoscut succesul, însă este vestit în cartierul de la periferie din cauza unui cazier generos. Niciun delict nu i-a scăpat fratelui poreclit Barosul. Intrat în atenţia poliţiștilor încă din adolescenţă, Barosul este un frate de coșmar. Şi-a hărţuit mereu fratele mai mic și a tocat banii familiei, șantajându-și sentimental mama. Totuși, Barosul contribuie la sudarea familiei. El își va salva nepoata și își va scoate fratele depresiv din inerţie.
Intră în scenă sora libertină
Nepoata familiei, salvată de Barosul, moșteneste caracterul mamei sale rebele. Sora celor două personaje masculine este considerată o libertină. Fostă animatoare, își folosește inteligenţa și farmecele pentru a deveni patroana unui local vestit. După două divorţuri și multe aventuri, ea ajunge să locuiască în casa mamei sale.
Schimbul de replici acide între sora libertină și fratele-problemă va dezvălui și trecutul mamei lor. Se pare că nici mama perfectă nu a fost chiar ușă de biserică. În spatele unui chip de bătrânică discretă se ascund amintirile unei femei nonconformiste, care și-a asumat libertatea sexuală așa cum și-a asumat și statutului de mama devotată.
Personaje imprevizibile
Citind O familie modernă, ai impresia că vezi un film. Genul de film în care umorul, imprevizibilul și autenticitatea psihologică te fac să-ţi schimbi impresiile de la o scenă la alta. Cheon Myeong-Kwan te păcălește la început. Îţi dă impresia că urmărești un film static, despre apatia unui bărbat ajuns la fundul unui ocean al ratării, în care s-a scufundat lent și pasiv, timp de mai bine de zece ani. Apoi ritmul devine alert, pe măsură ce își face apariţia fratele-problemă, urmat de sora divorţată. Fiica surorii ia o hotărâre impulsivă, care înteţește ritmul naraţiunii. Datorită ei, filmul căpăta suspansul unui crime thriller.
Ai fi tentat să afirmi că personajele romanului O familie modernă au ajuns într-un punct mort al existenţei lor. Că nimic nu le mai poate resuscita existenţa intrată în ritmul monoton al învinșilor fără speranţă. În ciuda unor scene care îţi dau impresia că personajele nu mai trăiesc, doar băltesc resemnate în propriul eșec, Cheon Myeong-Kwan te face să anticipezi niște răsturnări de situaţie în care graniţa dintre situaţiile dramatice și umorul zgomotos al reacţiilor furtunoase devine permeabilă.
O perspectivă nonconformistă asupra vindecării în familie
Personajele intră în bucluc, se reîndrăgostesc, se ceartă, apoi se apropie din nou. Datorită lor, ai fi tentat să afirmi că scriitorul Cheo Myeong-Kwan propune o altă perspectivă asupra familiei unite, care își activează niște resurse nebănuite pentru a fi iar unită.
Familia toxică din roman are propriile soluţii pentru a ieși din probleme. De asemenea, are și propria percepţie asupra atașamentului fratern, matern și patern. Deși uneori par niște inadaptaţi imaturi, cei trei fraţi te vor împiedica să le pui etichete.
Scenele provocate de crizele personajelor epuizate de propriul eșec ascund observaţii profunde și (uneori) sarcastice asupta naturii umane și actualei societăţi sud-coreene. Nu întâmplător O familie modernă a stat la baza unui film apreciat, amintind și de legătura lui Cheon Myeong-Kwan cu lumea cinematografiei.
Poţi comanda romanul de pe Elefant.ro
Te invităm să citești și articolul:
Cărţi de citit în 2021 – Cele mai așteptate cărţi ale noului an
Cărți de citit în 2021 – Cele mai asteptate carti ale noului an