10 romane (si o surpriza) cu actiunea la Venetia, care te vor seduce

0
3033
painting: John Singer Sargent - Rio dell Angelo , 1902 . Venezia

Veneţia este o inepuizabilă sursă de inspiraţie. Palatele sale opulente, picturile senzuale, misterul ce plutește noaptea pe străduţele întortochete și legendele picante despre aventurierii ei au devenit irezistibile. S-au scris foarte multe cărţi despre Veneţia. Noi îţi propunem zece romane care ne-au impresionat. La final vei descoperi și o carte-surpriză, ce va deveni ghidul tău preferat.

Veneţia seducătorilor

1. Giacomo Casanova. Sonata inimilor frânte de Matteo Strukul

Nu poţi vorbi despre Veneţia fără a povesti despre cel mai mare (și mai educat) seducător. Giacomo Casanova. Sonata inimilor frânte are dinamism cinematografic. Este precum un film apreciat datorită calităţilor vizuale. Îmbină ispititor ingredientele unui roman plin de erotism, ale unui roman istoric, ale unei cărţi de aventuri și ale unui thriller cu spioni.

Romanul Giacomo Casanova. Sonata inimilor frânte se bazează pe un episod important din viaţa marelui cuceritor. Acest episod a fost marcat de apariţia singurei femei despre care s-a spus că l-ar fi făcut pe Casanova să iubească, apoi să sufere cum nimeni n-ar fi crezut vreodată.

Poţi comanda romanul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

Te invităm să citești și recenzia.

 

2. Dorinţă de Mathias Enard

Senzual, tandru și poetic, romanul Dorinţă le este dedicat visătorilor îndrăgostiţi de pictură. Mathias Enard a scris despre o iubire petrecută pe fundalul Veneţiei regăsite în picturile lui Canaletto.

Povestea de iubire se înfiripă între elevul unui mare pictor veneţian și o adolescentă orfană având o voce uimitoare. Vei redescoperi astfel frumuseţea unei povești în care fiorii dorinţei senzuale capătă misterul unei imagini cu gondole ce se furișează noaptea printre palatele veneţiene sau cu străduţe învăluite în delicateţea fuioarelor de ceaţă în primele ore ale zilei.

Poţi comanda romanul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

Te invităm să citești și recenzia.

 

Veneţia ultimelor iubiri

3. Across the River and into the Trees de Ernest Hemingway

Hemingway a fost unul dintre scriitorii căzuţi în mrejele Veneţiei. Aici a întâlnit-o pe Adriana Ivancich fiica unei familii aristocrate de pe coasta dalmată. A transformat-o apoi în personajul Renata.

Across the River and into the Trees este un omagiu adus iubirii târzii apărute după traumele provocate de un război mondial. Este un roman precum un tablou melancolic, de o frumuseţe contemplativă.

Poţi comanda romanul de pe LibrisCărturești, Elefant.ro

Te invităm să citești și recenzia.

 

4. Dincolo de limita aceasta biletul își pierde valabilitatea de Romain Gary

Tot despre rolul salvator al unei iubiri târzii este vorba și în romanul Dincolo de limita aceasta biletul își pierde valabilitatea. Se poate spune despre Romain Gary că a dat unul dintre cele mai sincere și profunde romane despre iubirea masculină. Veneţia devine fundalul unor dialoguri puternice despre seducţie, feminitate, masculinitate, sexualitate, abandon.

Poţi comanda romanul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

Te invităm să citești și recenzia.

 

Veneţia – o staţie dintr-o călătorie lungă

5. Poporul cărţii de Geraldine Brooks

Poporul cărţii este precum un thriller captivant pentru cei pasionaţi de artă. Veneţia devine una dintre destinaţiile unui manuscris rar, căutat secole mai târziu. Vei descoperi o Veneţie renascentistă, a splendorii, dar și a segregării.

Poţi comanda romanul de pe LibrisCărturești, Elefant.ro

Te invităm să citești și recenzia.

 

6. Noi de David Nicholls

Noi este unul dintre cele mai frumoase romane dedicate relaţiei de cuplu. În cartea lui David Nicholls, Veneţia devine unul dintre orașele incluse pe harta ultimei călătorii a unui cuplu aflat în pragul divorţului. Totuși, unul dintre parteneri încă mai speră că poate împiedica divorţul. În același timp, Veneţia, cu labirintul ei de străduţe înguste, este și locul unde începe o mare căutare, prin care un tată speră să se reaproprie de fiul său.

Te va încânta romanul Noi datorită amestecului irezistibil de umor inteligent, sensibilitate, personaje cu valori diferite și călătorii pline de peripeţii. Nu lipsește nici întâlnirea bărbatului din cuplul destrămat cu o străina șarmantă ce-l ajută să-și reanalizeze relaţiile cu persoanele iubite.

Poţi comanda romanul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești

Te invităm să citești și recenzia.

 

Veneţia celor pasionaţi de arta contemporană

7. Teoria apropierii de Bogdan Răileanu

Teoria apropierii poate fi considerat unul dintre cele mai dinamice și bune romane din literatura română contemporană. Vei descoperi o Veneţie privită de ochii a doi prieteni ce se regăsesc după zeci de ani. Vor avea parte de aventuri, vor depăna amintiri din adolescenţă și vor discuta despre Veneţia invadată de turiști.

Romanul lui Bogdan Răileanu este scris pentru cei dornici de a trece dincolo de clișeele turistice. Unele dintre cele mai bune pagini ale romanului le sunt dedicate scenelor în care personajele descoperă arta contemporană de la Bienală. Lucrările avangardiste ale lui Damien Hirst devin sursa unor reflecţii uimitoare despre memorie, umanitate, prietenie și timp. Nu lipsesc nici petrecerile exclusiviste din palatele opulente. Decadenţa și hedonismul se transformă în imagini cinematografice având un farmec suprarealist.

Poţi comanda romanul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

Te invităm să citești și recenzia.

 

8. Jeff in Venice, Death in Varanasi de Geoff Dyer

Jeff in Venice, Death in Varanasi îi va cuceri imediat pe cei pasionaţi de arta contemporană și totodată interesaţi de modul în care aceasta îi face să reinterpreteze simbolurile unui oraș istoric, unde trectul este încă prezent. Acţiunea romanului începe în Veneţia cuprinsă de forfota Bienalei și a petrecerilor oferite de milionarii deveniţi protectorii artiștilor. În această Veneţie plină de frumuseţe și lux, protagonistul romanului, Jeff, o întâlnește pe Laura, de care se îndrăgostește la prima vedere. Jeff este jurnalist, iar Laura reprezintă o galerie de artă din Los Angeles.

Din Veneţia în India

Când plimbările veneţiene și petrecerile se termină, Jeff se îndreaptă spre Varanasi pentru a scrie un ghid de călătorie. Varanasi este un alt oraș legat de apă. Vecinătatea fluviului Gange îl transformă într-unul dintre locurile sacre ale Indiei.

Trecerea de la Veneţia estivală spre Varanasi este abruptă. Dacă Veneţia cucerește senzual, Varanasi devorează rapace și ameţește. Ritmul vieţii din Varanasi este alert și trezește simţurile cum nu o poate face nici un alt oraș considerat măreţ.

Poţi comanda romanul de pe LibrisCărturești, Elefant.ro

Te invităm să citești și recenzia.

 

Veneţia pictorilor din Istanbul

9. Le Turquetto de Metin Arditi

Le Turquetto îi va fermeca pe cei pasionaţi de arta Veneţiei renascentiste, dar și de Istanbul. Din Istanbul vine personajul central. El este un adolescent ce visează să devină un mare pictor. Ajuns în Venetia, acesta capătă faimă.

Capodoperele fac din pictorul de pe malul Bosforului egalul unor mari artiști veneţieni precum Tizian. Însă protagonistul romanului are un secret legat de identitatea lui. Acest secret îl poate pune în pericol.

Descrieri picturale

Romanul Le Turquetto îmbină pasiunea pentru arta și iubirea imposibilă în pagini seducătoare. Se vor simţi cu adevărat răsfăţaţi cei îndrăgostiţi de artă, datorită abundentelor descrieri picturale. În paginile scrise de Metin Arditi este captată splendoarea picturii Veneţiene, dar și umanitatea aflată între două culturi înflorite în Veneţia și Istanbul.

Urmărind peripeţiile unui pictor născut în Istanbulul otomanilor, te vei îmbarca într-o mare călătorie. Vei străbate bazarul, vei cunoaște personaje expresive, te vei pierde în grandoarea Veneţiei renascentiste și vei simţi bucuria și temerile celui prins între două lumi.

Te invităm să citești și recenzia.

 

10. Les turbans de Venise de Nedim Gursel

Les turbans de Venise este o călătorie pentru cei dornici de a descoperi noi detalii din istoria artei. Scriitorul Nedim Gursel îţi prezintă Veneţia prin ochii unui pictor și profesor de istoria artei din Istanbul. Pe nume Kamil, acesta ajunge în Veneţia pentru a descoperi mai multe detalii despre călătoria pictorului Gentile Bellini în Istanbulul unui mare sultan otoman, ale cărui planuri de expansiune ameninţau Occidentul.

Într-o Veneţie melancolică, descoperită în timpul iernii, Kamil rătăcește printre epoci așa cum se pierde printre străduţele înguste. Afla detalii fascinante despre marii pictori veneţieni, se îndrăgostește, se înfruptă din plăceri, își derulează viaţa și povestește despre câţiva artiști din Istanbul plecaţi în exil.

Cu ajutorul lui Kamil descoperi și niște pictori turci ajunși faimoși în Parisul interbelic, apoi căzuţi în uitare. De fapt, pendularea lui Kamil între Istanbul și Veneţia și între mai multe secole te invită să privești istoria artei precum harta unui oraș labirintic, asemenea Veneţiei.

Te invităm să citești și recenzia.

Surpriza: Venice, An Interior de Javier Marias

După ce te-am invitat să citești zece dintre cele mai frumoase romane în care Veneţia apare în ipostaza de personaj, îţi prezentăm și un eseu ce nu ar trebui ignorat dacă plănuiești o călătorie la Veneţia. Este vorba despre eseul scris de Javier Marias, intitulat Venice, An Interior.

Deși nu are mai mult de 60 de pagini, Venice, An Interior abundă în revelaţii oferite cititorului. Vei descoperi unele dintre cele mai frumoase pagini dedicate Veneţiei. Este acea Veneţie mai puţin cunoscută, însă la fel de ispititoare. Vei descoperi mici povesti despre cartiere și insuliţe mai puţin invadate de turiști. Totodată, vei înţelege mai bine psihologia colectivă a veneţienilor și modul în care ei se raportează la istorie, la timp și la străini.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

Te invităm să citești și recenzia.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here