Recenzie – Venice, An Interior – O bijuterie

0
188

Venice, An Interior merită să ocupe un loc privilegiat pe rafturile celor îndrăgostiţi de Veneţia. Eseul scris de Javier Marias îi va cuceri atât pe cei ce au vizitat deja Veneţia (dar încă nu s-au săturat de ea), cât și pe cei ce și-au (re)construit-o în propria imaginaţie, cu ajutorul cărţilor preferate.

Veneţia discretă

Cei ce nu au ajuns încă să cutreiere labirintul plutitor vor citi fiecare pagină din Venice, An Interior imaginându-și viitoarele plimbări. Javier Marias le va povesti despre comorile unor străduţe mai puţin cotropite de turiști. Vor străbate insuliţele unde vor găsi oaze de liniște și grădini unde timpul a stat în loc și unde se ascund adevărate bijuterii ale arhitecturii și picturii.

Javier Marias i se adresează mai degrabă călătorului dornic de a înţelege spiritul unui oraș. Citindu-i eseul, îţi vei schimba planul de vacanţă, incluzând, pe lângă celebrele Murano și Burano, insule mai puţin populate. Astfel, vor apărea pe lista personală a locurilor de neratat și insuliţele Sant’Erasmo și Torcello.

Redescoperiri

Pentru cei ce au vizitat deja Veneţia, eseul lui Javier Marias va fi o încântătoare invitaţie la reflecţie. Cei ce au crezut naivi că stiu deja Veneţia pe de rost își vor da seama că există multe locuri ascunse. Dar este vorba mai ales despre niște locuri de pe harta personală, deoarece geografia Veneţiei parasește spaţiul concret pentru a intra în cel subiectiv.

Dacă ai vizitat deja Veneţia, paginile scrise de Javier Marias devin o rememorare plină de alte și alte descoperiri. Fiecare pagină te va invita să reanalizezi legătura ta cu Veneţia. Ai impresia că asiști la dezvăluirea unei Veneţii camaleonice.

Arhitectural, Veneţia pare neschimbată de secole. Totuși, îţi dai seama că există mai multe Veneţii. Ele se schimbă în funcţie de visurile călătorului, de iluziile lui sau ale fiecărui locuitor în parte.

Cum este de fapt veneţianul autentic?

Scriitorul spaniol te va invita să explorezi psihologia colectivă a veneţienilor, să le cunoști mai bine tabieturile. Vei începe astfel să îţi pui întrebări despre ce înseamnă să fii de-al locului sau mereu un străin în ochii veneţienilor. Despre cum își percep veneţienii propriul oraș, despre cum se raportează la propriul statut ori la propria identitate.

Veneţia rămâne aceeași (?)

Unele dintre cele mai frumoase pagini ale cărţii sunt legate de relaţia Veneţiei cu timpul. Deși trăiește sub perpetua ameninţare a scufundării, Veneţia este unul dintre cele mai bine păstrate orașe. Puţine schimbări i-au fost aduse. Ai spune că își este fidelă sieși pentru eternitate, rezistând în faţa capriciilor impuse de modă. Clădirile vechi au rămas tot acolo. Veneţiei nu îi plac schimbările deși l-a dat pe Carlo Scarpa, unul dintre cei mai mari arhitecţi moderni.

O fascinantă discuţie despre trecerea timpului

Cititorii fascinaţi de istoria arhitecturii și a marilor orașe vor reciti paginile cu poftă deoarece vor găsi o descriere poetică a timpului veneţian. Este un astfel de timp, ce invită la explorarea unui oraș fragmentat.

Veneţia este fragmentată în insule subiective. Fiecare locuitor își poate avea propria insulă în Veneţia, cu propriul timp. Îţi va fi suficient să cotești pe o străduţă mai puţin cunoscută pentru a te trezi în cu totul alt timp decât cel scurs în locurile devenite repere sacre pentru orice turist.

Un eseu indispensabil

Venice, An Interior nu are multe pagini. De fapt nu depășește saptezeci de pagini. Însă timpul se dilată când o citești. Javier Marias are talentul de a te face să te simţi de parcă ai fi rămas mai multe luni în Veneţia sau chiar ani. Te introduce atât de mult în profunzimea ei, încât ajungi să ai iluzia că ai fost și tu cândva un locuitor de-al ei.

După ce vei citi și reciti acest eseu, te vei simţi mai apropiat psihologic și spiritual de Veneţia. Nu vei mai fi un simplu admirator sau un călător fascinat de splendoarea ei expusă în clișee. Te vei lăsa absorbit de o Veneţie autentică. Vei ieși din cartea poștală reprezentând o imagine a Veneţiei turistice pentru a căuta acea Veneţie ce te-a făcut să pui întrebări despre cum îţi petreci propria existenţă în raport cu timpul unui oraș ori cu dorinţa de a-l părăsi din când în când pentru a căuta un altul, nou pentru tine.

Poţi comanda online volumul de pe LibrisCărturești, Elefant.ro

 

 

 

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here