Recenzie – Noi – Imprevizibila calatorie a unui cuplu aflat in criza

0
229

Noi este un roman care te va cuceri încă de la primele pagini datorită umorului inteligent și molipsitor. Acest tip de umor însoţește fiecare gând referitor la cuplul din roman. Cuplul ajunge în pragul separării după mai bine de douăzeci de ani de căsnicie. Farmecul romanului este sporit și de fundalul oferit povestii de cuplu, reprezentat de unele dintre cele mai frumoase orașe ale Europei, printre care Paris, Amsterdam, Veneţia și Barcelona.

Cuplul format din parteneri diferiţi

Umorul va da sarea și piperul romanului Noi. Este genul de umor alimentat prin sublinierea diferenţelor dintre protagoniștii ce alcătuiesc acest cuplu aflat în criză. Este vorba despre Douglas, un biochimist taciturn, aparent plictisitor și neatrăgător, însă extrem de răbdător, fidel și devotat, și atrăgătoarea lui soţie nonconformistă pe nume Connie. Aceasta este o pictoriţă al cărei magnetism amintește de farmecul actriţelor din filmele Nouvelle Vague, ale cineaștilor francezi din anii ’60.

Douglas este simbolul bărbatului familist, pe care te poţi baza. Este liniștit, introvertit și timid. Evită evenimentele mondene și își dedică viaţa cercetărilor știinţifice, având și un doctorat. Când sora lui rebelă și extrem de sociabilă îl invită la petrecerea ei plină de artiști excentrici, Douglas o întâlnește pe Connie. Ea este ceea ce Douglas nu poate fi: sociabilă, petrecăreaţă, spontană, pasionată de artă, carismatică. Douglas este atras de inteligenţa ei. Mintea sclipitoare a lui Connie este dublată de un șarm ce amintește de starurile feminine din filmele lui Godard.

 O relaţie cu suișuri și coborâșuri

Douglas începe să o venereze pe Connie imediat ce o întâlnește. Este atras de amestecul irezistibil dintre șarm, inteligenţă, pasiunea ei pentru artă și nonconformism. Nici nu-i vine să creadă că o femeie precum fermecătoarea Connie îi poate acorda atenţie. Deși este trecut de treizeci de ani, se simte precum adolescentul timid și retras care este brusc băgat în seamă de vedeta sexy a liceului, râvnită de colegii mai populari decât el.

La rândul ei, Connie este atrasă de inteligenţa lui Douglas. Conștientă de marile diferenţe dintre ei, Connie este fascinată de acest biochimist pasionat. Pare un geniu din alte vremuri. În ciuda acestor diferenţe, artista boemă nu este copleșită, intimidată de raţionalul Douglas. Ea începe o relatie cu Douglas chiar în seara în care îl cunoaște. Relatia lor debutează brusc și pătimaș, după o plimbare – demnă de cadrele un film – pe străzile din Londra, exact când petrecăreţii se bucură de cele mai interesante discuţii din orele ce separă ambiguu noaptea de zi.

Nu-i va fi greu lui Connie să observe că Douglas este diferit de toţi foștii ei parteneri. Aceștia erau irezistibil de nonconformiști, dar incapabili să se implice într-o legătură de lungă durată. Connie ajunge să condimenteze viaţa monotonă a lui Douglas, apropiindu-l de lumea artei. Douglas îi oferă căldura, siguranţa emoţioanală, stabilitatea și încrederea într-o legătură de lungă durată.

Atașamentul pe care îl simte fiecare nu reușește să împiedice micile certuri, provocări și insecurităţi. Totuși, nașterea fiului lor pe nume Albie le sudează relaţia. Ce-i drept, rebelul Albie, este mai apropriat de mama lui, fiind la rândul său un artist în devenire.

Anunţul ce schimbă viitorul unui cuplu

În toiul nopţii, fără nici un semn de nemulţumire ce ar fi anticipat o inevitabilă separare, Connie își anunţă soţul că vrea să divorţeze. Ce s-a întâmplat după douăzeci de ani de căsnicie? O avea Connie un iubit secret? A fost neglijată de soţul ei, un biochimist mult prea serios pentru a înţelege lejeritatea de ariști boemi a soţiei și a fiului său răzvrătit? Sau poate nu se mai simte fericită în casa din pitoreasca zonă rurală britanică, unde soţul ei a visat să-și petreacă anii de pensionar liniștit după o viaţă de muncă?

Motivul divorţului rămâne un mister. Connie dă de înţeles că pur și simplu ar vrea să se redescopere. Vrea să revină la viaţa de burlacă, mai ales că fiul ei este deja mare, urmând să plece la studii în alt oraș.

Criza din cuplu – între exasperare și comedie

Anunţul dureros al soţiei provoacă un șoc în viaţa lui Douglas. Bulversat, el începe să rememoreze momentele importante din relaţia lor. În ciuda traumei, acesta nu și-a pierdut umorul. De fapt, umorul manifestat prin autoironie pare a doua natură a lui. Datorită observaţiilor autoironice ale lui Douglas, fiecare pagină a romanului devine un deliciu.

Așteaptă-te ca fiecare observaţie emisă de protagonist să provoace hohote de râs ori niște revelaţii precum niște scântei. Revelaţiile vizează teme precum: relaţiile de cuplu, diferenţele dintre o femeie atrăgătoare având personalitatea unui artist nonconformist și un om de știinţă cerebral și (adesea considerat) cam tern, prăpastia dintre generaţii și legăturile dintre părinţi și copii.

Călătoria nu se amână

Deși viitorul cuplului pare anulat, planurile de călătorie ale familiei rămân. Cei doi parteneri decid să nu tulbure bucuria asociată unei călătorii. Ei vor să-i dezvăluie fiului inevitabilul divorţ abia după revenirea din vacanţă. Connie a vrut să transforme ultima vacanţă din timpul căsniciei într-un tur cultural al Europei. Este cadoul oferit fiului ei, Albie, ce vrea să-și dedice viaţa artei fotografice.

Idea ce a stat la baza călătoriei a fost inspirată dintr-o veche tradiţie britanică. În secolele trecute, familiile din lumea bună își trimiteau fiii într-o călătorie de maturizare. Călătoria marca ieșirea din adolescenţă. Aceștia făceau un tur al marilor orașe devenite faimoase datorită muzeelor de artă și monumentelor.

Tu vei fi entuziasmat când vei afla că vei putea citi o poveste de iubire asemenea unei călătorii în orașe irezistibile precum Paris, Amsterdam, Veneţia sau Napoli. În schimb, adolescentul familiei nu e prea încântat. Şi-ar fi dorit să-și facă de cap alături de prietenii săi, ce au ales niște destinaţii mai exotice precum America de Sud.

Reacţiile adolescentului animă imprevizibil acţiunea

Dorinţa adolescentului Albie de a se aventura în zonele boeme ale marilor orașe vizitate împinge acţiunea spre dinamism. Atracţia lui Albie pentru o tânără la fel de nonconformistă întâlnită în Paris devine momentul ce transformă romanul într-un șir de peripeţii comice, ducând apoi spre niște concluzii profunde.

Noi devine asemenea unui road movie foarte bine dozat. Sunt nevoite să călătorescă împreună personaje având concepţii despre viaţă și preferinţe care pot intra foarte ușor în conflict. Prezenţa fiului adolescent accentuează trepidant valorile diferite ale părinţilor săi. Aceste valori sunt explorate prin umor și mai ales printr-o mare doză de imprevizibil. De fapt, călătoria stă sub semnul imprevizibilului. Încurcăturile apar datorită incapacităţii unui tată grijuliu și raţional de a-și exprima afecţiunea folosind limbajul unui fiu boem. Albie vrea mai degrabă să-si planifice propriul traseu în orașele vizitate, să riște, să se distreze, respingând valorile unui părinte obsedat de stabilitate și de planificare.

Tensiunile ce schimbă palpitant destinaţiile

Partea cea mai palpitantă a romanului începe odată cu exprimarea nemulţumirii lui Albie. El se simte dezamăgit de tatăl său. Revolta lui Albie este declanșată de reacţia lui Douglas în timpul unui conflict. Din acel moment, harta călătoriei se va schimba. La fel și legătura dintre Connie și Douglas.

Conflictul dintre tată și fiu, urmat de încercarea tatălui de a se reapropia de fiul său amplifică tensiunea. Cititorul devine și mai atras de roman, fiindu-i imposibil să-l mai lase din mână. Peripeţiile ce schimbă cu fiecare pagină așteptările privind un deznodământ greu de anticipat al relaţiei de cuplu sunt prezentate în paralel cu flashbackurile lui Douglas legate de căsnicia lui și de primele săptămâni ale relaţiei de cuplu.

Un roman precum o viaţă de om

Una dintre calităţile scriitorului David Nicholls este talentul de a capta sentimentele contradictorii din relaţia de cuplu. Iar pentru a capta aceste nuanţe afective, David Nicholls transpune credibil amestecul dintre umor și drama sfașietoare. De fapt, Noi este un roman ce reflectă existenţa umană, acest balans continuu între hohote de râs, entuziasm, frenezie, pierderi și momente de tristeţe ce schimbă lumea interioară.

Noi este genul de roman ce ajunge să capete niște calităţi diferite în funcţie de vârstă, experinenţa de viaţă, personalitatea și valorile cititorului. Este și un roman ce poate fi citit în familie, deoarece invită la discuţii și reflecţii setând un cadru securizant pentru exprimarea sentimentelor copiilor nonconformiști faţă de părinţii conservatori sau ale părinţilor faţă de copiii răzvrătiţi. Acei cititori ce au trecut printr-o dezamăgire în cuplu sau prin tentative nu tocmai reușite de a se (re)apropia de copiilor lor ajunși în perioada adolescenţei vor găsi un ocean de compasiune și empatie în paginile lui David Nicholls.

Personajul de care te vei atașa

Fiecare pagină a romanului este o invitaţie plină de umor la empatie. Douglas vorbește despre căutarea unei punţi de comunicare între oamenii diferiţi. Vei citit un roman de care te vei atașa datorită unor personaje care te invită să stai mai mult de vorbă cu tine. Nu de puţine ori ai impresia că stai la o cafea cu Douglas, bărbatul capabil de o infinită iubire faţă de ai lui. Ai vrea să îi povestești despre propria ta relaţie de cuplu, despre propria ta copilărie și despre propriile temeri legate de capcanele apărute în calea unui copil ajuns la vârsta adolescenţei.

În ciuda unor trăsături deloc spectaculoase și a înclinaţiei spre o viaţă pe care mulţi ar considera-o insuportabil de monotonă, Douglas are toate șansele de a ocupa un loc fruntaș în topul personajelor tale preferate. Marea lui capacitate de a ierta, de a-i proteja pe cei dragi și de a stârni zâmbete prin umorul inteligent compensează lipsa magnetismului și a priceperii în relaţiile sociale.

Personajul masculin central va transmite un mesaj optimist. Vei admira talentul său de a fi un ascultător de nădejde. Face eforturi pentru a rămâne un partener de cursă lungă. Renunţă chiar și la orgoliu. El știe că altfel nu poate deveni un părinte securizant. Acel tată capabil de a face niște schimbări pentru a vorbi pe limba fiului său total diferit de el. Modul în care David Nicholls l-a construit îţi sporește încrederea în existenţa celor ce pot gestiona propria durere și dezamăgire pentru a-i salva pe cei dragi, chiar și atunci când aceștia nu găsesc poate cea mai bună cale de a-și exprima afecţiunea.

Poţi comanda romanul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești

 

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here