Recenzie – Pachinko – Rezilienta femeilor din Coreea

0
532

Pachinko ar ocupa un loc fruntaș în topul romanelor de peste 600 de pagini pe care ajungi să le citești pe nerăsuflate. Coreeana Min Jin Lee are acel talent de povestitoare capabilă să ofere un roman despre istoria unei familii care să te facă să neglijezi până și cele mai acaparante seriale de pe canalele de streaming. Ştie atât de bine să utilizeze dialogurile imprevizibile, să alterneze tristeţea cu speranţa, deznădejdea cu tandreţea și rezilienţa feminină, să creeze personaje pline de nuanţe și să îmbine istoriile individuale cu marele context istoric, încât ajunge să te cucerească de la primele pagini.

Farmecul specific unui film clasic

Romanul Pachinko are farmecul unui film clasic turnat într-o zona pitorească. Locul unde începe actiunea este o insulă de lângă orașul coreean Busan, azi celebru datorită unui important festival de film. Pe această insulă își duc viaţa o mamă și o fiică. Mama administrează un han. Fiica, pe nume Sunja, ajunsă la vârsta adolescenţei, o ajută. Deși trăiesc în timpul ocupaţiei japoneze din Coreea, ele reușesc să reziste în lupta cu viaţa din ce în ce mai austeră. Datorită solidarităţii și puterii de muncă, locuitorii insulei răzbesc.

Iubirea imposibilă și marea călătorie spre maturizare

Pericolele din timpul ocupaţiei japoneze le pândesc la tot pasul pe femeile din Coreea. Totuși, adolescenta Sunja reușește sa se ţină departe de ele. Însă viaţa ei va fi dată peste cap de apariţia unui coreean șarmant. Vorbind o japoneză impecabilă, acesta controlează fără milă vieţile pescarilor din regiune. Nimic nu se întâmpla în piaţa de peste și nici în Busan fără acordul lui.

Bărbatul pune ochii pe adolescenta Sunja. Aceasta este sedusă de manierele și de eleganţa lui. Îi apreciaza farmecul și ţinutele scumpe, demne de un star de cinema. Pentru ea nu contează zvonurile care spun că bărbatul seducător are legături cu lumea interlopă din Osaka, unde merge frecvent.

Căsătoria prin care onoarea este salvată

Sunja și bărbatul misterios ajung să se vadă pe ascuns. Idila lor se petrece pe fundalul unui peisaj marin ce pare desprins din cadrele unui film japonez clasic. Vraja primei iubiri se risipește brusc, atunci când Sunja află despre viaţa secretă a bărbatului. El ducea o viaţă dublă în Osaka.

Rămasă însărcinată, Sunja nu dorește să devină amanta ascunsă de ochii lumii a bărbatului cu viaţă dublă, care se împarte între Busan și Osaka. Pentru ca fiul ei să nu devină un paria și să nu fie considerat un bastard, Sunja acceptă să se căsătorească. Soţ îi va fi un tânăr coreean educat și tandru, devenit pastor creștin. Alături de el, va pleca în Japonia. Va urma astfel calea tuturor coreenilor dornici de a scăpa de traiul greu de sub ocupaţia japoneză.

Importanţa contextului istoric

Pentru a se înţelege mai bine evenimentele din Pachinko, precum și captivanta poveste întinsă pe mai multe generaţii, trebuie menţionate câteva informaţii legate de istoria modernă a Coreei. Acţiunea romanului începe în timpul perioadei în care Japonia ocupase Coreea, urmând un plan de expansiune fără precedent în Asia.

Japonia își dorea să cucerească mari teritorii din Asia, anunţând alianţa cu Germania nazistă. Ca urmare a naţionalismului expansionist, locuitorii ţinuturilor cucerite erau consideraţi fiinţe inferioare. Coreenii erau hărţuiţi de soldaţii japonezi. Odată cu ocupaţia le-a fost restricţionat accesul la resurse. Administraţia japoneză de ocupaţie îi obliga pe coreeni să plătească taxe exorbitante. Taxele îi sărăceau și mai mult pe săraci, dar îi afectau și pe cei din clasa de mijloc.

Hotărâţi să se salveze de la foamete, coreenii se îmbarcau pentru a-și găsi un rost în ţinutul cotropitorului. Marile orașe precum Osaka sau Tokyo deveniseră un tărâm al făgăduinţei. La fel era și pentru Sunja și pentru soţul ei. Deși erau conștienţi că japonezii îi vor discrimina fără milă, ei hotărăsc să plece în Osaka. Aici ar trăi mai bine.

Femeile puternice din Coreea se redescoperă în Japonia

Pentru mulţi imigranţi coreeni, Japonia era atât un tărâm al oportunităţilor, cât și un infern. Își găseau cu greu un loc de muncă decent. Patronii japonezi nu aveau încredere în ei. Copiii lor erau nevoiţi să-i asculte pe colegii japonezi cum le jicnesc părinţii, numindu-i leneși, murdari, hoţi.

Ajunși în Japonia, coreenii erau nevoiţi să locuiască în cartiere insalubre. Doar acolo erau primiţi. Proprietarii japonezi nu-i doreau în calitate de chiriași. Locurile de muncă le erau adesea refuzate. Erau lăsaţi să muncească doar în locurile unde nu se duceau japonezii. Din această cauză, mulţi intrau în slujba unui interlop, iar copiii renunţau la școală.

În ciuda metropolei japoneze nemiloase, care nu înceta să ceară sufletelor și demnitatea coreenilor drept tribut, pedepsindu-i cumplit pentru visul de a trăi decent, Sunja va reuși să-și îndeplinească multe visuri. Ea va fi ajutată de fratele și de cumnata soţului ei. De fapt, între ea și cumnata descurcăreaţă se va înfiripa o prietenie transformată într-o solidaritate feminină salvatoare.

Răsturnări de situaţie

Odată cu venirea în Japonia a familiei lui Sunja, ai impresia că nu mai citești un roman.  Vezi mai degrabă un serial care provoacă dependenţă. Evenimentele devin imprevizibile, iar personajele feminine te surprind. Ajungi să le îndrăgești datorită calităţilor descoperite în momentele dificile.

Adolescenta Sunja o ia ca model pe cumnata ei inteligentă și curajoasă. Va deveni astfel o femeie mai sigură pe sine. Ee va încumeta să ia viaţa în piept. Va deveni o pricepută vânzătoare, încântându-i pe japonezi cu dulciurile sale tradiţionale. De asemenea, va ajunge să lucreze în bucătăria unui important local de lux. În acest local se adună oamenii influenţi. Aici, Sunja va avea parte de întâlnirea care îi va salva copiii de la sărăcie.

Min Jin Lee suprapune povestea întinsă pe mai multe generaţii a familiei lui Sunja peste schimbările unui secol. Trepidaţiile din interiorul familiei și dinamica relaţiilor ajung să reflecte schimbările de mentalitate. Se vor înfiripa iubiri îndrăzneţe, se vor arunca vorbe precum niște scantei și se vor desface legături pe fundalul unei Japonii într-o continuă metamorfoză.

Schimbările unei lumi

Scriitoarea Min Jin Lee acordă o mare importanţă influenţei pe care o are istoria asupra personajelor. Schimbările aduse de anii ’40, ’50 și ’60 sunt amintite atunci când explorează lumea lor interioară. Cea mai mare atenţie o acordă modului în care aceste metamorfoze influenţează universul afectiv al personajelor feminine.

Sunja rămâne aproape neschimbată când se raportează la valori și la relaţiile cu bărbaţii. Pare să le fie credincioasă învăţăturilor primite de la strămoșii coreeni, trecuţi la creștinism. În schimb, noua generaţie de femei ajunse din Coreea în Japonia descoperă binefacerile emancipării. Vor să înveţe limba engleză, să beneficieze de propriul salariu, să experimenteze plăceri interzise până atunci. Părerile lor contează din ce în ce mult mai mult în viaţa de familie și în relaţiile de cuplu. La rândul ei, Sunja devine conștientă de aceste schimbări și le întâmpină cu toleranţă. Observă cum schimbările de mentalitate sunt urmate și de prosperitate, de stabilitate.

Un roman precum un muzeu viu cu albume de familie

Pachinko este un roman care impresionează și datorită unei documentări care leagă istoria de episoadele vieţii cotidiene. Interesul lui Min Jin Lee pentru istorie se traduce și prin dorinţa scriitoarei de a oferi autenticitate personajelor sale. Această notă de autenticitate capătă un farmec demn de intimitatea afectivă dintre cititor și personaje atunci când sunt redate scenele cotidiene ale familiei.

Romanul Pachinko îţi dă impresia că te-ai imprietenit cu personajele, că s-a mutat o familie de coreeni pe strada ta. Este o familie care profită de orice ocazie pentru a te invita să îi treci pragul. Te simţi omenit de coreeni, le asculţi poveștile transgeneraţionale și asiști la momentele fericite sau îi consolezi ori de câte ori au greutăţi.

Redescoperirea unei lumi

Scenele din roman ar putea fi considerate și niste instantanee pe care un fotograf pasionat de sociologie și de istorie le folosește pentru a salva amintirile unei epoci. Așadar, multe pagini ar putea fi niște mărturii fotografice în proză. Acestea ar putea fi expuse într-un muzeu dedicat unei comunităţi pline de resurse. Este o comunitate prietenoasă, care s-a încăpăţânat să rămână într-un loc ostil. A transformat acest loc într-un cămin salvator prin rezilienţa și perseverenţa mai multor generaţii care nu s-au dat bătute și care și-au păstrat speranţa, compasiunea și generozitatea luminoasă în relaţiile cu semenii.

Poţi comanda romanul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

Te invităm să citești și articolele:

Cărţi de citit în 2021 – Cele mai așteptate cărţi ale noului an

10 cărţi despre artiste interbelice fascinante

Cărți de citit în 2021 – Cele mai asteptate carti ale noului an

10 carti despre artiste interbelice fascinante

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here