101 cărți de citit într-o viață

0
6990
painting: "Madame de Pompadour" by Francois Boucher, 1756, Alte Pinakothek, Munich, Germany

Este foarte greu de făcut un top al celor mai bune cărţi. Mulţi se gândesc mai ales la clasici atunci când recomandă cărţi esenţiale de citit într-o viaţă. Orice listă prezentată de un cititor împătimit are lipsurile ei. Va fi comentată, uneori contestată. Îi va îndemna și ceilalţi să își facă niște liste cu propriile preferinţe. Noi vă propunem 101 cărţi de citit într-o viaţă, din literatura altor ţări. Nu pretindem că este o listă perfectă, ci mai degrabă una subiectivă, care să invite la discuţii și la alte recomandări. Am ales niște autori deveniţi clasici, din mai multe culturi. Lectură plăcută!

 

101 cărţi de citit într-o viaţă: autori italieni

 

1. Ghepardul de Giuseppe Tomasi Di Lampedusa

Este greu să înţelegi Italia, istoria ei și falia dintre Sud și Nord fără a citi romanul lui Giuseppe Tomasi Di Lampedusa. Stând la baza filmului omonim, considerat o capodoperă, Ghepardul te face martor la apusul unei lumi. Era lumea aristocraţiei siciliene aflate la răscrucea dintre fast și ruinare. Totodată paginile generoase din Ghepardul te apropie de atmosfera unui Sud pătimaș, fremătător, pitoresc, plin de palate cu decoraţiuni abundente. Vei intra așadar în universul unei Sicilii ale cărei frământări politice aveau să anunţe marile schimbări din secolul XX.

Ghepardul este mai mult decât un roman istoric. Este și o invitaţie la reflecţie asupra umanităţii, cu bune și rele, asupra identităţii, oportunismului și a conflictului dintre aristocraţia risipitoare, ajunsă-n pragul falimentului, și noii îmbogăţiţi de o tenacitate ieșită din comun, dar lacomi și lipsiţi de clasă. De asemenea, îţi recomandăm și prozele scurte scrise de Lampedusa.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas

 

2. Decameronul de Giovanni Boccaccio

Decameronul este un clasic peste care nu se va aduna praful. Renascentistul Boccaccio pare să fi găsit reţeta perfectă care să îi permită acestei cărţi să-și păstreze prospeţimea și farmecul peste secole. Scrisă acum aproape 700 de ani, Decameronul include povești considerate deocheate. Erotismul exacerbat ascunde însă o inteligentă demascare a ipocriziei din lumea clericilor, dar și a nobililor.

Decameronul este o înșiruire de povești amuzante, subversive și lipsite de pudoare. Aceste povești sunt spuse de niște nobili refugiaţi într-un loc sigur din sublima regiune Toscana. Refugiul îi păzea de pericole într-o perioadă în care ameninţarea ciumei pustiise marile cetăţi ale Europei. Încercând să mai uite de ameninţarea ciumei, ei încep să-și spună unul altuia povești în care umorul și erotismul coexist ingenios.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

3. Divina Comedie de Dante Alighieri

Domenico Di Michelino – Divina Commedia, 1465, Cattedrale di Santa Maria del Fiore

Dante Alighieri a fost un mare vizionar cand a scris Divina Comedie. Călătoria din Infern spre Paradis, trecând prin Purgatoriu, capătă note suprarealiste. Imaginea rătăcitorului care își caută salvarea încercând să ajungă-n rai este plină de simboluri. Aceste simboluri au fost reinterpretate de mulţi artiști de-a lungul secolelor. Mulţi au încercat să demostreze modernitatea acestei capodopere. Trimiteri mai mult sau mai puţin evidente la Divina Comedie sunt frecvente în literatură și în cinematografie.

Poţi comanda volumul de pe Libris

 

4. Nuvele pentru un an de Luigi Pirandello


Când spui Luigi Pirandello te gândești în primul rând la piesa de treatru Şase personaje în căutarea unui autor. Dar sicilianul Pirandello ne-a mai lăsat romane și proze scrurte de o mare intensitate psihologică. Noi îţi recomandăm să-l descoperi și datorită volumului Nuvele pentru un an. Aceste nuvele au personaje expresive, trăiri intense, drame și tensiuni care amintesc de scenariul unui film neorealist.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

5. Cei doi prieteni de Alberto Moravia

Alberto Moravia a scris unele dintre cele mai bune romane și nuvele din literatura italiană. Totodată, a fost și foarte apropiat de mari cineaști precum Vittorio De Sica. Ai putea spune că proza lui s-a putut sincroniza cu nașterea perioadei de aur a cinematografiei italiene. Este greu de ales o anumită carte de referinţă. Totuși, noi îţi propunem Cei doi prieteni.

Pe fundalul unei Rome efervescente, care își recâștiga măreţia și pofta de viaţă de după război, cele două personaje masculine ale cărţii fac un pact riscant. Cel bogat îi spune celui din clasa de jos că nu va adera la ideile comuniste decât dacă prietenul sărac va fi de acord să își împartă cu el iubita, în spiritul egalitarist. Schimbul de idei și de idealuri despre salvarea umanităţii de la nedreptate și de la sărăcie va devia spre un triunghi amoros imprevizibil.

Perspectiva asupra cuplului și asupra conflictelor generate de gelozie se va ramifica. Vor exista mai multe variante ale poveștii, fiecare oferind un posibil final neașteptat și plin de concluzii profunde si dublate de umor despre natura umană prinsă între luciditate, ignoranţă și naivitate.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești

 

6. Povestiri stranii de Giovanni Papini

Giovanni Papini este considerat un simbol al literaturii italiene moderne. Romanele sale psihologice au atras generaţii întregi de cititori. Deși este cunoscut mai mult datorită romanului Gog, noi îţi recomandăm bijuteriile din colecţia  Povestiri stranii. Cele douazeci și două de proze scurte au un farmec aparte. Le vei aprecia datorită misterului pe care îl degaja. Stilul te face să-ţi imaginezi o întâlnire între Borges și Poe pe fundalul splendorii asociate Italiei.
7. Deșertul tătarilor (Dino Buzzati)

Deșertul tătarilor este genul de roman alegoric plin de semnificaţii. Interpretările oferite mesajului enigmatic nu se vor epuiza niciodată. Vor fi exprimate în funcţie de angoasele fiecărei generaţii, de contextul istoric și ideile fiecărui cititor în parte. Dincolo de subiect se ascund multe interpretări ce îmbină absurdul, suspansul, calităţile unui roman istoric și profunzimea unui mesaj filozofic. Aparent, este vorba despre un locotenent care așteaptă atacul tătarilor într-o fortăreaţă. Dar tătarii întârzie. Încordarea se transformă în așteptare, iar așteptarea în mijlocul unui tărâm pustiu devine o călătorie spre propriul psihic.

Deșertul tătarilor a fost interpretat în cheia unui roman despre irosirea pe timp de război și a căutării de sine în momente angoasante și debusolante. A influenţat scriitori contemporani, unul dintre aceștia fiind și renumitul Boualem Sansal, când a scris Trenul din Erlingen sau Metafora lui Dumnezeu.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

8. Iedera de Grazia Deledda

Literatura italiană este reprezentată și de voci feminine puternice, prin ale căror pagini descoperi tradiţii nebănuite. Una dintre ele este Grazia Deledda, laureată a Premiului Nobel. Așa cum Lampedusa te ajută să înţelegi mai bine Sicilia, tot așa Grazia Deledda îţi va prezenta Sardinia. O Sardinie devenită un mozaic de caractere, viziuni asupra vieţii, cutume și povești pătimașe. O astfel de poveste apare și în romanul iconic Iedera.

Romanul Iedera spune povestea unei tinere care luptă pentru propria libertate într-un ţinut al bărbaţilor. Nu acceptă soarta femeilor sacrificate, dar libertatea vine și cu preţul vinovăţiei. Nu lipsește nici povestea de iubire tulburătoare.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Elefant.ro

 

9. Insula lui Arturo de Elsa Morante

Elsa Morante a fost eclipsată de faima soţului său, Alberto Moravia, cel puţin în lumea traducerilor. Însă ultimii ani au readus în atenţia cititorilor marile sale romane. Unul dintre cele mai cunoscute și apreciate este Insula lui Arturo. Romanul te poartă în zilele de vară petrecute pe insula Procida, în apropiere de Napoli. Aici, adolescentul Arturo parea să-și fi găsit un refugiu. Alături de câinele său preferat, se bucură de timpul răbdător petrecut la reședinţa de vacanţă a familiei. Însa lumea lui se va schimba după ce tatăl rămas văduv i-o prezintă pe viitoarea lui soţie, aflată înca la vârsta adolescenţei.

Insula lui Arturo este un roman despre maturizare și despre dorinţele ascunse. Vei cunoaște astfel stilul unei scriitoare care merită (re)descoperită de fiecare generaţie în parte.

Poţi comanda volumul de pe LibrisCărturești, Elefant.ro
10. Noapte de sărbătoare și alte povestiri de Cesare Pavese

Cesare Pavese ne-a lăsat unele dintre cele mai frumoase romane și proze scurte din istoria literaturii italiene. Stilul său este unul cinematografic, datorită imaginilor vii, personajelor expresive și atenţiei acordate detaliilor ce transpun atmosfera unui loc. A fost apreciat datorită romanelor Femei singure, ecranizat de Antonioni, Vara de neuitat sau Plaja. Însă povestirile sale rămân la fel de reprezentative pentru stilul apropiat de forţa unui film neorealist în proză. Îţi recomandăm colecţia Noapte de sărbătoare și alte povestiri pentru a-i descoperi lumea.

Povestirile incluse în acest volum sunt intense. Reflectă emoţii puternice, forţă instinctuală și conflictul dintre modernitate și lumea arhaică dominată de cutume sub care se ascund porniri instinctuale distrugătoare. Te invităm să citești și recenzia.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

11. Băieţii străzii de Pier Paolo Pasolini

Apărut în versiunea italiană cu titlul Ragazzi di vita, romanul Băieţii străzii a fost primit cu mult entuziasm de cinefilii din România. Autorul său, Pier Paolo Pasolini, este un simbol al cinematografiei italiene. De fapt, ai impresia că vezi unul dintre cele mai bune filme în proză. Acţiunea se petrece între periferia Romei, unde casele vechi încep să fie înlocuite de noile construcţii menite să anunţe lăcomia de după sărăcia cruntă adusă de război, și centrul istoric al Romei. Între aceste două zone opuse ale Romei hoinăresc personajele romanului. Ele formează găști de adolescenţi marginali. Unii fură, alţii își negociază propria frumuseţe.

Splandoarea și mizeria sunt descrise într-unele dintre cele mai bune imagini ale Romei pline de contraste. Pasolini amintește de flerul unor mari fotografi precum Bresson și Robert Capa în descrierea unei lumi a marginalilor, oferindu-le acestora demnitatea prin expresivitate.

Băieţii străzii va fi apreciat și de cei pasionaţi de urbanism și arhitectură. S-ar putea face documentare multipremiate și organiza tururi ghidate plecându-se de la paginile în care Pasolini descrie metamorfozele Romei, cu distrugerea mahalalelor și împingerea marginalilor vulnerabili și mai departe de graniţa salubră a orașului. Te invităm să citești și recenzia.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

12. Lecţii americane de Italo Calvino

Lecţii americane va fi o lectură acaparantă pentru cei pasionaţi de artă. Bazat pe cursurile ţinute de Italo Calvino pe când era invitat în Statele Unite, volumul include analize despre literatură, societate și legătura dintre artă și progres. Vei citi unele dintre cele mai frumoase pagini despre universul literaturii. Te invităm să citești și recenzia.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

101 cărţi de citit într-o viaţă: autori spanioli
13. Don Quijote de Miguel de Cervantes

Don Quijote este o carte generoasă. Va inspira multe generaţii de cititori și de cineaști sau scriitori dornici de a-i reinterpreta mesajul în funcţie de propria lor epocă. Mario Vargas Llosa l-a considerat pe Cervantes un deschizător de drumuri pentru scriitorii moderni, care sunt gata să experimenteze îmbinând mai multe genuri și aducând împreună personaje excentrice. Don Quijote este o carte scrisă pentru cei dependenţi de povești. Totodată, este și un elogiu adus prieteniei și devotamentului, dar mai ales visătorilor incurabili.

Don Quijote este și o metaforă legată de marile călătorii, de inepuizabilele căutari de sine. Aventurile personajelor sunt comice, profunde, mereu forţând porţile ce despart realul de halucinant.

 

14. Peripeţiile lui Shanti Andia de Pio Baroja

Dacă preferi acele romane de aventuri în care marea este un personaj principal, poţi citi și Peripeţiile lui Shanti Andia. Romanul te va face să-l descoperi pe scriitorul devenit un simbol al spiritului basc: Pio Baroja.

Romanul Peripeţiile lui Shanti Andia îţi va aminti de pofta stârnită de lecturile copilăriei. Te va cuprinde o dulce nostalgie citind despre piraţi, corăbii, tărâmuri misterioase, pericole și iubiri de altădată.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești, Elefant.ro

 

15. Abel Sanchez. Sfântul Emanuel cel Bun de Miguel de Unamuno
Povestea lui Cain și a lui Abel și alegoria scrisului ca formă de salvare sunt redate filozofic în prozele incluse în volumul – Abel Sanchez. Sfântul Emanuel cel Bun. Aceste două proze pot fi o poartă spre lumea scriitorului filozof Miguel de Unamuno, considerat reprezentativ pentru literatura spaniolă.

În cele două proze apărute și în limba română, Miguel de Unamuno vorbește despre invidie, frică, neputinţă, dar și despre speranţă. Folosește atât realismul, cât și metafora densă.

 

16. Familia lui Pascual Duarte de Camilo Jose Cela

Familia lui Pascual Duarte este unul dintre cele mai citite romane spaniole. Romanul psihologic amintește de stilul lui Albert Camus, adaptat la contextul unei Spanii aflate sub teroarea instaurată de Franco. Personajul central este un criminal sângeros, dar și o victimă a contextului social. Născut într-un mediu rural precar, va fi aruncat în infernul războiului civil.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

17. Inimă atât de albă de Javier Marias

Javier Marias este o emblemă a literaturii spaniole. Romanele sale sunt devorate cu sufletul la gură datorită misterului ce înconjoară personajele și evenimentele imprevizibile. Personajele atrag datorită secretelor ce duc la ramificaţii psihologice nebănuite. Unul dintre aceste personaje este și Teresa, protagonista din Inimă atât de albă. Ea se va sinucide imediat ce va reveni din luna de miere, în timpul unei cine de familie. Ani mai târziu, Juan, fiul din a doua căsătorie a celui ce a fost soţul Teresei va încerca să descopere motivele din spatele gestului tragic.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

101 cărţi de citit într-o viaţă: autori portughezi

18. Lucarna de Jose Saramago

Călătoria literară în Peninsula Iberică este incomplete fără cărţile scrise de Saramago. Este considerat un simbol al Portugaliei, a cărei umanităţi a descris-o ca nimeni altul. Este greu de ales o carte reprezentativă. Noi vă propunem un roman descoperit abia acum câţiva ani, de către soţia lui Saramago. Este vorba despre Lucarca, o carte despre fragilitate, visurile oamenilor amăgiţi și despre conflictele dintre generaţii.

Lucarna a fost de fapt primul roman scris de Jose Saramago, dar nu a fost publicat în timpul vieţii sale. Pentru Saramago, acest roman a însemnat amintirea dureroasă a primului eșec. Deși este o bijuterie, Lucarna a fost un roman în care editurile din acele timpuri nu au avut încredere.

Acţiunea se petrece într-un vechi imobil din Lisabona anilor ’50. Dincolo de ușile fiecărui apartament freamătă iubiri neîmplinite, sacrificii, dorinţe nerostite, conflicte între copiii adepţi ai schimbărilor sociale bruște și părinţii care vor să se agaţe de vechea lume.

Poţi comanda volumul de pe Elefant.ro
19. Cartea neliniștirii de Fernando Pessoa

Paginile introspective scrise de portughezul Pessoa devin miere pentru sufletele visătorilor. Una dintre cele mai iubite opere ale sale este Cartea neliniștirii. Vei citi unele dintre cele mai frumoase reflecţii despre umanitate, iubire, căutarea de sine și artă.

Cartea neliniștirii este o acumulare densă de gânduri de o rară profunzime, care nasc revelaţii în cititor. Este analizat sufletul uman cu o fineţe și un simţ al observaţiei ieșite din comun. De fapt, Pessoa simbolizează acel spritit portughez care plutește într-un etern saudade (melancolia intraductibilă, dar înţeleasă de toţi cei îndrăgostiţi de ţara acestuia).

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

20. Inina inimii de Antonio Lobo Antunes

Inima inimii este o carte esenţială pentru cei ce iubesc Portugalia și Lisabona în mod special. Prozele scurte scrise de Antonio Lobo Antunes, adunate în această carte, devin imagini seducătoare ale frumoasei capitale portugheze. Ai impresia că te afli undeva, pe terasa unui apartament boem, de unde se vede întreaga Lisabonă, cu acoperișurile ei ce reflectă malancolic variaţiile de lumină, cu străduţele șerpuitoare printre coline și cu misterioasele cartiere vechi.

Paginile din Inima inimii par a fi niște cadre demne de un film de epocă bine realizat sau niște acuarele nostalgice puse cap la cap special pentru a spune poveștile cotidiene ale unei ţări și ale unui oraș adorat. Pregătește-te de o lectură ispititoare, care să-ţi încânte zilele de visător îndrăgostit de Lisabona. Te invităm să citești și recenzia.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas

 

21. Autobiografia de Jose Luis Peixoto

Cei ce-l iubesc pe Saramago vor citi și Autobiografia, un omagiu adus acestuia de unul dintre cei mai iubiţi scriitori portughezi contemporani. Autobiografia este un roman înșelător, labirintic. Aparent spune povestea unui scriitor-personaj care vrea să evite ratarea scriind o carte dedicată lui Saramago. Întâlnirile cu Saramago, devenit idolul său, vor fi unele ieșite din comun, dar salvatoare.

Acest personaj-scriitor se află în pragul colapsului din cauza adicţiei faţă de jocurile de noroc. În paralel cu povestea lui se desfășoară cea a unei femei sosite la marginea Lisabonei tocmai dintr-o fostă colonie portugheză din Africa. La rândul ei îndrăgostită de proza lui Saramago, va intra într-o legătură specială cu personajul dornic de a scris o carte despre marele scriitor.

Autobiografia este o carte poetică, plina de tandreţe, de nostalgie, de fragmente care unesc amintirile din copilărie și adolescenţă cu prezentul debusolării și al căutării. Totodată, este și o călătorie spre o Africă desprinsă parcă din cântecele răvășitoare ale Cesariei Evora. Te invităm să citești și recenzia.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro
101 cărţi de citit într-o viaţă: autori ruși

 

22. Anna Karenina de Lev Tolstoi

Anna Karenina este un roman care nu mai are nevoie de prezentări suplimentare. Poate fi considerat unul dintre cele mai răsfaţate romane din literatura rusă. A fost comentat și reinterpretat în ecranizări ce au umplut sălile de cinema. Deși a fost scris într-o Rusie apusă, a marii aristocraţii, romanul poate fi considerat unul actual. Chiar dacă femeile din ziua de azi au mai multe drepturi decât eroina lui Tolstoi, în multe culturi sunt încă prinse între convenţiile rigide și nevoia de libertate.

Anna Karenina poate fi considerata una dintre cele mai pătimașe femei din literatura clasică. Gesturile și deciziile ei reflectau un curaj nemaivăzut în lumea cititoarelor din secolul ei.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

23. Crimă și pedeapsă de F.M. Dostoievski

Crimă și pedeapsă este unul dintre cele mai consistente romane psihologice scrise vreodată. Crima din roman și ancheta nu sunt decât un pretext pentru a explora existenţialist adâncurile fiinţei umane.

Dostoievski a reușit ca nimeni altul să redea frământările unei conștiinţe tulburate după o crimă. Totodată, este și un roman care vorbește despre natura umană, amintind și de scrierile lui Nietzsche, dar și despre nevoia de iubire ca formă de salvare. Dialogurile dintre personaje nasc mii de alte dialoguri complicate între cititorii dornici de a înţelege mesajele transmise de personajul central prins în hăţișul propriei minţi.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

24. Pescărușul de A.P. Cehov

Cehov a rămas în memoria colectivă mai ales prin mesajul povestirilor și nuvelelor apreciate datorită compasiunii faţă de vulnerabilitatea fiinţei umane. De asemenea, când pronunţi numele acestui clasic rus îţi vine în minte Pescărușul. Este poate cea mai jucată piesa a sa. Modul în care Cehov surprinde o lume în schimbare și conflictul dintre generaţii, dar și dintre artiștii ce preferă convenţiile și aceia autoproclamaţi inovatori neînţeleși de marele public, va fi mereu actual.


Atmosfera din zona pitorească unde se retrăgeau personajele înstărite ale cărţii ar putea fi reprodusă în orice alt loc unde au loc niște conflicte din cauza unor speranţe neîmplinite. Datorită replicilor și personajelor, Cehov a demonstrat un talent rar: acela de a fi ancorat în spiritul propriei epoci, pe care îl redă cum nu se poate mai fidel, și capacitatea de a extrage substanţa universală, astfel încât mesajul să fie unul valabil și ușor de înţeles în orice epocă. Nu întâmplător, flerul lui Cehov le-a permis regizorilor îndrăzneţi să încerce montări cu decouri actuale, fără a dilua originalul sau a se îndepărta de esenţa textului.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

25. Mantaua. Nasul. Însemnările unui nebun de N.V. Gogol

Gogol este clasicul rus care poate ajunge la generaţii întregi de cititori datorită prozelor sale scurte pline de umor absurd. Unele dintre cele mai bune proze ale sale au fost incluse în volumul Mantaua. Nasul. Însemnările unui nebun.

Aceste trei proze scurte sunt esenţiale pentru a înţelege stilul și viziunea lui Gogol despre umanitate. Datorită prozelor sale, Gogol a devenit unul dintre cei mai iubiţi clasici. Își înzestrează personajele cu o lume interioară plină de contradicţii. Acestea sunt descrise printr-un umor pentru care-l invidiază mulţi cineaști dornici de a surprinde apropierea fiinţei umane și a societăţii de absurd. Vei descoperi astfel un scriitor care devine păpușarul ce își obligă personajele să facă niște contorsiuni sufletești unde hohotele de râs, amarul, vulnerabilitatea și dramele apăsătoare coexistă firesc.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

26. Evheni Oneghin de Alexandr Pușkin

Evgheni Oneghin este considerată una dintre cele mai frumoase cărţi despre iubirea neîmplinită și regretele irosirii. Personajul central, Oneghin, a rămas un simbol al bărbatului superficial și cuceritor, iar cea de care se îndrăgostește prea târziu a devenit emblematica pentru sensibilitatea femeii ruse. Oneghin este reprezentatul unei epoci apuse, cu farmecul unui film de epocă melancolic.

Acţiunea cărţii se învârte în jurul bărbatului șarmant care va refuza iubirea singurei femei profunde pe care o întâlnește. Peste ani, reîntâlnirea cu aceasta îl va face să conștientizeze niște sentimente de care nu se crezuse, în trecut, capabil. Doar că metamorfoza femeii care tânjise cândva după afecţiunea lui îl va uimi.

Poţi comanda volumul de pe LibrisCărturești, Elefant.ro

 

101 cărţi de citit într-o viaţă: autori francezi

 

27. Cei trei muschetari de Alexandre Dumas

Mulţi am devenit cititori lacomi datorită romanelor de aventuri scrise de Alexandre Dumas. Modul în care îmbină calităţile unui roman istoric, suspansul, întâmplările imprevizibile, prietenia și iubirile care înfruntă nenumărate pericole dă pur și simplu dependenţă. Cei trei muschetari este cel mai iubit roman al său. Datorită acestui roman, mulţi cititori și-au format propriile standarde referitoare la o relaţie de prietenie autentică. Toţi pentru unul și unul pentru toţi! le-a călăuzit drumul spre o prietenie adevărată.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

28. Cinci săptămâni în balon de Jules Verne

Un alt autor care dă dependenţă este Jules Verne. Este considerat un vizionar care a prezis prin romanele sale capacitatea omului actual de a se aventura dincolo de limite. Eroii săi temerari străbat jungla amazoniană, traversează Africa sau întreaga planetă în timp record. Nu se dau bătuţi și găsesc mereu soluţiile salvatoare folosindu-și inventivitatea.

Unul dintre cele mai iubite romane ale sale este intitulat Cinci săptămâni în balon. Personajele sale își propun un scop nebunesc pentru epoca lor: străbaterea Africii folosind un balon. Datorită stilului, dialogurilor și descrierilor captivante, toţi cei fascinaţi de Africa vor avea impresia că sunt la rândul lor un personaj. Așadar, pentru visători, Cinci săptămâni în balon este o bijuterie de carte.

Poţi comanda volumul de pe LibrisCărturești, Elefant.ro

29. Doamna Bovary de Gustave Flaubert

Alături de Anna Karenina, Doamna Bovary a lui Flaubert poate fi considerat unul dintre cele mai cuceritoare personaje feminine create vreodată, dar și unul dintre cele mai criticate. Doamna Bovary este simbolul femeii care nu se poate adapta la banalitate. Îi place să trăiască o viaţă închinată plăcerilor, de la cele oferite de obiectele frumoase ori de tentaţiile Parisului fastuos până la cele senzuale. De aceea nu ezită să se implice în relaţii extraconjugale, să cheltuiască peste măsură, să mintă și să riște.

Pentru cititorii epocii lui Flaubert, Doamna Bovary era un scandalos îndemn la adulter, la promiscuitate. De aceea scriitorului i s-a intentat și un proces, fiind acuzat de imoralitate. Însă peste secole, romanul ajunge să fie interpretat dintr-o altă perspectivă. Doamna Bovary esta azi considerată mai degrabă o victimă. Mulţi văd în ea o prizonieră a unor vremuri în care femeilor li se pregătea doar viaţa domestică, neluându-se în seamă alternativa unei vieţi aventuroase, care exclude obligativitatea unui mariaj.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro
30. Dama cu camelii de Alexandre Dumas, fiul

Nu poţi înţelege farmecul feminin al Franţei fără a citi și Dama cu camelii. Romanul despre iubirea imposibilă dintre o faimoasă curtezană din Parisul strălucitor și un tânăr din înalta societate respectabilă devine tabloul unei epoci. Povestea se desfășoară pe fundalul unui Paris libertin, dar cu oameni extrem de ipocriţi. Aveturile cu femeile devenite curtezane erau încurajate, însă nu și trecerea spre o etapă mai profundă a relaţiei. Personajul central feminin va fi nevoit să facă un sacrificiu dureros pentru a salva onoarea tânărului provenit dintr-o familie considerată decentă.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas

 

31. Iluzii pierdute de Honore de Balzac

Iluzii pierdute este un alt roman emblematic pentru societatea franceză din secolul al XIX-lea. Honore de Balzac a fost un excelent portretist în proză. A surprins prăpastia dintre convenţionalismul provincial și deschiderea unui Paris deopotrivă emancipat și decadent. Totodată, descrie încercările prin care trebuie să treacă un tânăr venit din provincie în marea capitală, pentru a-și împlini visurile. Aceste peripeţii sunt cât se poate de actuale.

Lucien Chardon, personajul central, își dorește să devină un mare scriitor. Din păcate, ajunge să facă niște compromisuri pentru a supravieţui. Nimerește într-un Paris ameţitor și efervescent. Un Paris în care bărbaţii visau la prosperitate și la aventuri în prezenţa celor mai frumoase curtezane. Alegerile sale și tentaţiile îi vor testa limitele morale și chiar devotamentul faţă de cel mai bun prieten al său.

 

32. Swann de Marcel Proust

Marcel Proust este unul dintre scriitorii francezi care au avut cel mai mare impact asupra literaturii. De fapt, a revoluţionat literatura prin scriitura la persoana I, care permite explorarea introspectivă a psihicului unui personaj. Unul dintre cele mai citite opere ale sale este Swann. Această carte face parte din ciclul În căutarea timpului pierdut.

Cartea este un tablou al Parisului, al ritualurilor burgheze cotidiene și al vieţii hedoniste clandestine. De asemenea, este și un roman al iubirii devenite obsesie. Este iubirea tânărului Swann pentru fosta curtezană Odette. După citirea acestui roman îţi recomandăm și filmul omonim care impresionează prin decoruri și prin calităţile vizuale picturale. În film îi vei putea vedea pe Ornella Muti și Jememy Irons, în rolurile principale.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

33. Neînţelegerea de Irene Nemirovsky

Irene Nemirovsky a dat unul dintre cele mai bune și mature debuturi din literatura franceză. Romanul Neînţelegerea are farmecul unei povești de iubire pe fundalul anilor nebuni. Iubirea interzisă dintre o tânără căsătorită și un bărbat din lumea aristocraţiei decăzute se înfiripă în paradisul interbelic de la Biarritz, frecventat și de Coco Chanel, și continuă intens în Parisul boem.

Considerată o Françoise Sagan a interbelicului datorită curajului de a descrie viaţa femeillor emancipate, Irene Nemirosvsky a creat, în Neînţelegerea, unul dintre cele mai interesante personaje masculine. Îţi vei aminti de Yves datorită modului în care percepe universul feminin și senzualitatea. Aceste personaj simbolizează totodată și apusul unei epoci.

Neînţelegerea nu este doar un roman despre o pătimașă iubire interzisă. Irene Nemirovsky redă sofisticat schimbările sufletești venite odată cu emanciparea, precum și regretele unei aristocraţii sărăcite, care nu se mai regăsește în vâltoarea Parisului interbelic.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro
34. Bonjour tristesse de Françoise Sagan

Françoise Sagan a debutat la 18 ani prin romanul controversat Bonjour tristesse. Romanul psihologic te poartă pe Riviera Franceză. Aici își petrec vacanţa de vară personajele din lumea bună. Printre ele se află și libertina adolescentă Cecile. Devenită un personaj monden pe Riviera, Cecile pun la cale tot felul de intrigi pentru a impiedica mariajul tatălui său cu o femeie pe care o considera prea conservatoare. Intrigile ei schimbă jocurile de putere din triunghiul amoros în care era implicat afemeiatul său tată.

Atmosfera estivală din roman aminteste de existenţa aventuroasă a lui Françoise Sagan. Ea a fost o rebelă aparte, a cărei viaţă boemă căpătase strălucirea petrecerilor date de prietenii săi de pe Riviera. Se poate spune despre Françoise Sagan și despre personajele sale că trăiau visul celor ce suspină la imaginile vintage elegante ce imortalizau irezistibil huzurul de pe Coasta de Azur din anii ’50-’60.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

35. Memoriile lui Casanova

Cel mai cunoscut și invidiat veneţian a preferat limba franceză pentru a-și scrie memoriile. Amintirile sale depășesc o mie de pagini și au fost publicate în volume consistente. Aceste pagini trec dincolo de picanterii, dezvăluind un mare spirit de observaţie. Când scrie, afemeiatul Casanova dezvăluie legăturile sofisticate dintre profunzime și mecanismele seducţiei. De asemenea, memoriile sale devin o imagine-document asupra secolului al XIX-lea. Să nu uităm că marele Casanova a trăit într-un secol al filozofilor iluminiști și al cutremurelor politice fără precedent. Așadar, a văzut multe. Te invităm să citești și un articol despre un roman dedicat lui Casanova, scris de Matteo Strukul, dar și despre unul scris de Sandor Marai.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești, Elefant.ro

36. Nadja de Andre Breton

Nadja este un roman experimental, care marchează începuturile mișcării suprarealiste. Autorul romanului, Andre Breton i-a strâns în jurul său pe marii artiști ai avangardei pariziene interbelice. Pe fundalul unui Paris ademenitor, personajele din roman trăiesc o poveste de dragoste în care personajul feminin devine o muză stranie. Din viaţa acestei muze nu lipsesc misterul, vulnerabilitatea emoţională și amintirile apăsătoare. Te invităm să citești și o recenzie despre un alt roman-cult al lui Andre Breton – Iubirea nebună.

 

37. Lady L. de Romain Gary

Romain Gary ne-a dat unul dintre cele mai seducătoare personaje feminine din literatură. Nu întâmplător a fost interpretat de însăși Sophia Loren. Acest personaj feminin face un spectacol al deghizărilor emoţionale in Lady L.

Lady L. este un roman despre ascensiunea unei femei cu trecut ascuns. Tenacitatea o va duce din cartierele rău famate ale Parisului până-n saloanele aristocraţiei. Ajunsă la apusul vieţii, dar fără a-și pierde din vitalitate, își rememorează existenţa trepidantă. Astfel, își va aminti de aventuri scandaloase, dar mai ales de bărbatul care a fost marea ei iubire. Lady L. este un roman care impresionează prin analiza psihologică, prin tensiunile bine dozate și prin devoalarea unor secrete nebănuite. Nu-l vei mai lăsa din mână odată început. Te invităm să citești și recenzia.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

38. Străinul de Albert Camus

Albert Camus este un autor care pare mereu actual prin modul în care sondează existenţialist adâncimile umane. Străinul este romanul său reprezentativ. Acţiunea te poartă în vara algeriană, inundată de o lumină orbitoare. Pe fundalul caniculei are loc o crimă. Bărbatul acuzat de această crimă își va reanaliza viaţa. Care este motivul din spatele crimei? Greu de identificat, deoarece personajul are niște reacţii absurde în situaţiile de criză.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro
39. Memoriile unei fete cuminţi Simone de Beauvoir

Cărţile lui Simone de Beauvoir au influenţat generaţii de femei dornice de a se emancipa. Feministele au făcut din această scriitoare o icoană, iar Memoriile unei fete cuminţi a fost biblia multora. Vei descoperi una dintre cele mai puternice scrieri autobiografice. Simone de Beauvoir își descrie maturizarea afectivă și intelectuală. De asemenea, cartea ei este un document preţios pentru cei dornici de a înţelege frământările scriitorilor din Paris. Datorită paginilor vei avea impresia că te afli chiar la cafeneaua preferată a studenţilor vizionari de la Sorbona.

 

40. Amantul de Marguerite Duras

Marguerite Duras este una dintre cele mai iubite scriitoare. Are un stil cuceritor, îmbinând senzualitatea și profunzimea analizei psihologice. Romanul său emblematic este Amantul. Pe fundalul Indochinei franceze, o adolescentă din Europa începe o poveste de iubire toridă cu un bărbat asiatic înstărit. Legătura lor secretă este analizată în paralel cu frământările unui Orient colonizat.

Amantul este un roman care seduce prin îmbinarea dintre senzualitate și profunzimea mecanismelor psihologice. De asemenea este și un roman al maturizării feminine.

 

101 cărţi de citit într-o viaţă: autori englezi și irlandezi

 

41. Portretul lui Dorian Gray de Oscar Wilde

Portretul lui Dorian Gray este considerat unul dintre cele mai profunde romane scrise vreodată. Explorează fascinant legătura dintre artă, obsesie, iubire și descoperirea de sine. Este genul de roman clasic apreciat de cititorii fiecărei generaţii. Asemenea cărţilor scrise de Oscar Wilde, trece de limitele timpului. Paginile în care personajele vorbesc despre pictură, senzualitate, hedonism și libertate prin creaţie devin o voluptate pentru cei îndrăgostiţi de pictură și nu numai.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

42. La răscruce de vânturi de Emily Bronte

La răscruce de vânturi este o carte de neratat, scrisă pentru cei interesaţi de romanele psihologice. Modul în care Emily Bronte redă conflictele, obsesiile, efectele prejudecăţilor, vulnerabilitatea mascată de violenţă și inegalităţile uimesc și peste sute de ani. Romanul include și o poveste de dragoste neîmplinită, iar fiecare pagină îţi va schimba percepţia asupra fiecărui personaj în parte.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

43. Marile speranţe de Charles Dickens

Tot despre o poveste de iubire intensă (aparent) imposibilă este vorba și în clasicul Marile speranţe, romanul emblematic pentru Charles Dickens. Vei citi despre povestea de dragoste înfiripată între un orfan și fată adoptată de o femeie din înalta societate. În paralel, sunt abordate subiecte precum inegalitatea și maturizarea.

Marile speranţe este considerat un roman iconic pentru modul în care societatea engleză multistratificată este prezentată în literatura clasică. De asemenea, complexitatea lui include mai multe genuri, de la romanul de dragoste la cel social.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești

44. Marea, marea de Iris Murdoch


Marea, marea este unul dintre cele mai bun romane psihologice despre dorinţa de a reînvia o dragoste pierdută. Pentru personajul central din romanul lui Iris Murdoch, dragostea pierdută devine obsesia alimentată de iluzii. El o regăsește pe fosta iubită din adolescenţă după ce se retrage într-un loc pitoresc de pe malul mării. Bărbatul speră să fugă astfel de istovitoarea lumea a celebrităţii. Însă iubita din adolescenţă este acum schimbată. Are propria familie, iar planurile ei nu mai sunt compatibile, în prezent, cu dorinţele acestuia.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Cărturești

45. Magicianul de John Fowles

Magicianul este un roman sofisticat având acţiunea în frumoasa insulă grecească Paros. În acest paradis ajunge să predea limba engleză un absolvent de la Oxford. Britanicul nimerit în Paros trece prin crize interioare. Nici relaţia de cuplu nu îl mai scoate la mal. Viaţa lui va fi cu adevărat dată peste cap de apariţia unui bărbat misterios având un trecut sumbru. Acest străin enigmatic este și un foarte bun manipulator. Romanul scris de John Fowles este apreciat datorită modului în care îmbină mitul, psihanaliza și elementele postmoderne.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

46. Amantul doamnei Chatterley de H.D Lawrence

 

Amantul doamnei Chatterley a fost considerat destul de controversat în perioada interbelică deoarece prezenta îndrăzneţ legătura extraconjugală toridă a unei soţii de baron atrase de un barbat dintr-un mediu social considerat inferior. H.D Lawrence impresionează prin modul în care prezintă legătura erotică din perspectiva psihologică, deschizând astfel multe drumuri în literatură. Amantul doamnei Chatterley este emblematic pentru literatura secolului XX, dornică de a explora temele tabu.

Poţi comanda volumul de pe Libris

47. Oameni din Dublin de James Joyce

James Joyce este cunoscut mai ales datorită romanului Ulise. Înainte de a citit Ulise, îţi recomandăm să explorezi Dublinul care l-a inspirat pe Joyce. Așadar, merită să-i citești prozele scurte. Oameni din Dublin. Vei descoperi un oraș precum un mozaic de culturi, mentalităţi, visuri și idealuri. Arterele capitalei irlandeze freamătă de povești. Fiecare zonă importantă din Dublin devine, în povestirile lui Joyce, o lume în sine.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

101 cărţi de citit într-o viaţă: autori germani și austrieci

 

48. Lupul de stepă de Hermann Hesse

Lupul de stepă continuă să inspire generaţii întregi de cititori și de scriitori. Mesajele romanului sunt reinterpretate în funcţie de lumea interioară a fiecăruia. Mulţi văd povestea unui rătăcitor îndrăgostit care nu își găsește locul nici printre burghezi, dar nici printre ai săi. Alţii văd un portret al omului din secolul XX, ce începe să respingă vechile convenţii. Nu lipsesc nici aceia pentru care personajul principal se află între civilizaţie și arhaica pornire a omului de a căuta descătușarea de orice formă de regulă.

Hernann Hesse a scris un roman alegoric, greu de încadrat într-o singură interpretare. Atmosfera acestui roman despre încercarea unui bărbat profund de a se înţelege pe sine reflectă o Europă sedusă de jazz și de analiza psihologică prin care se poate ajunge la straturile adânci ale sufletului uman. Lupul de stepă îi va atrage pe cititorii dornici de a găsi un roman plin de simboluri ce stau ascunse în peisajul cotidian al mare unui oraș.

 

49. Moarte la Veneţia de Thomas Mann

 

Cineastul italian Luchino Visconti a făcut din Moarte la Veneţia una dintre cele mai citite nuvele, după ce a transformat-o într-una dintre cele mai bune pelicule a secolului trecut. Pe fundalul unei Veneţii cu aer malancolic, un mare scriitor trăiește o pasiune pentru un tânăr misterios. Atracţia ia forma unei obsesii. Nuvela Moarte la Veneţia a fost apreciată mai ales datorită analizei psihologice din care nu lipsesc trimiterile inspirate la mitologia antică.

Poţi comanda volumul de pe LibrisCărturești, Elefant.ro

50. Calcanul de Gunter Grass

Calcanul este un roman aparte din universul lui Gunter Grass. Romanul este strâns legat de folclorul și de basmele nordice. În centrul romanului se află un erou care va avea nouă vieţi, trăite de nouă femei diferite. Toate au în comun pasiunea pentru arta culinară. Personajul central va spune povestea vieţilor influenţate de aceste femei. Calcanul va deveni astfel un simbol al nemuririi.

 

51. Glorie târzie de Arthur Schnitzler

Pregătește-te de o plimbare prin Viena Belle Epoque dacă vrei să citești Glorie târzie. În această Vienă din trecut, un bărbat ajuns în pragul pensionării își redescoperă pasiunea pentru literatură. Speră să poată publica în sfârșit cartea visată. Dorinţa de a fi un mare artist este resuscitată de apariţia unor tineri interesaţi de arta lui. Ei îl vor purta din nou prin cafenelele boemilor, unde se nasc atâtea visuri exprimate exuberant.

Cartea lui Arthur Schnitzler a fost redescoperită după moartea autorului, considerat un maestrul al analizei psihologice în literatură. Deși a fost scrisă cu un secol în urmă, dialogurile despre artă, despre underground vs. mainstream și relaţia artistului cu un oraș asaltat de schimbări bruște rămân extrem de actuale.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Cărturești
52. Frica. Scrisoare de la o necunoscută de Stefan Zweig

Stefan Zweig este un scriitor pe care îl vor citi cu pasiune generaţiile următoare. Are un stil care își păstrează puterea de atracţie exercitată asupra cititorului, indiferent de epocă. Două dintre cele mai importante scrieri ale sale – Frica. O scrisoare de la o necunoscută au reapărut în același volum. Frica este precum un film pentru cei dependenţi de suspans, amintindu-ţi de thrillerele psihologice ale lui Hitchcock. În această nuvelă având intensitatea unui microroman, o femeie implicată într-o legătură extraconjugală este urmarită de o femeie misterioasă. Fricile provocate de această străină se vor transforma într-o farsă cu final neașteptat.

Scrisoare de la o necunoscută este o poveste sfâșietoare despre o tânără care înceracă să caute salvarea prin iubirea simţită faţă de un bărbat admirat în secret. Întâlnirea cu el îi va schimba traiectoria. Confesiunea ei legată de urmările acestei întâlniri va ajunge după mulţi ani în mâinile bărbatului adorat.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

101 cărţi de citit într-o viaţă: autori est-europeni

 

53. Lumânările ard până la capăt de Sandor Marai

Lumânările ard până la capăt este unul dintre cele mai frumoase romane despre iubire, memorie, prietenie și apusul unei lumi. Acţiunea se petrece pe domeniul unui nobil care vede cum Imperiul Austro-Ungar începe să se destrame, la fel și lumea lui. Se gândește la trecut în timp ce așteaptă vizita celui mai bun prieten. Nu s-au mai văzut de foarte mulţi ani, după ce aflase că prietenul său devotat avusese o legătura ascunsă cu soţia lui. Ar vrea să poarte cu acest prieten o ultimă discuţie.

Sandor Marai era genial când alegea să contruiască dialoguri antologice. De asemenea, gândurile personajelor legate de iubire, viaţă, prietenie, devotament și trădare uimesc. Dialogurile ajung să răscolească amintiri și regrete, ducând până la urmă într-o direcţie greu de anticipat. Te invităm să citești și recenzia.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești, Elefant.ro

 

54. O singurătate prea zgomotoasă de Bohumil Hrabal

Bohumil Hrabal este un scriitor cum rar se nasc. Totodată este și genul de clasic mereu iubit datorită originalităţii și umorului duios. Va rămâne mereu actual datorită regizorilor din noul val cehoslovac din anii ’60, care au transformat romanele unor autori iconici în filme-cult.

Una dintre cele mai frumoase cărţi ale lui Bohumil Hrabal este O singurătate prea zgomotoasă. Vei citi un roman despre un personaj dependent de lectură și despre iubirea pierdută brusc, din cauza unor evenimente pe care nu le putuse controla. Paginile dedicate iubirii pentru cărţi și amintirilor sunt unice, de o frumuseţe fără seamăn în literatura universală. Fiecare pasaj în care este expusă pasiunea bărbatului pentru cărţi va deveni o voluptate pentru cei îndrăgostiţi de lectură. Te întrebi dacă nu cumva romanul poate fi considerat o declaraţie de iubire a cititorilor din toată lumea pentru cărţile devenite o formă de rezilienţă.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

 

55. Quo Vadis de Henryk Sienkiewicz


Quo Vadis, romanul scris de Henryk Sienkiewicz, te poartă în Roma împăratului Nero, considerat un psihopat grandoman și excentric. În această Roma a măreţiei și a cruzimii se înfiripă legături interzise, apar intrigi și pedepse grele. Quo Vadis este un roman istoric menit să reconstituie atmosfera din inima Imperiului Roman. Totodată invită la reflecţie asupra puterii și conflictului dintre datorie și iubire. Scenele din roman au fost reinterpretate în filmul omonim, considerat a fi unul dintre cele mai costisitoare din istoria cinematografiei.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești, Elefant.ro

 

101 cărţi de citit într-o viaţă: autori balcanici

 

56. Ascensiunea de Nikos Kazantzakis

Ascensiunea este una dintre primele cărţi scrise de Nikos Kazantzakis, dar care a rămas nepublicată până de curând. Nu trebuie să o ratezi dacă iubești Grecia și vrei să vezi Creta. De fapt, insula natală a lui Kazantzakis devine un personaj în sine. Îi va adăposti pe un soldat reîntors de pe front și pe soţia acestuia, supravieţuitoare a Holocaustului.

În Ascensiunea vei descoperi o Cretă mai puţin turistică. Oamenii sunt aspri, dar și fragili. Își vindecă rănile și își amintesc încă de luptele date pentru a scăpa definitiv de conducerea otomană. Vei fi impresionat de paginile în care sunt descrise livezile pline de măslini, grădinile, peisajele inundate de albastrul mării și miresmele paradisului vegetal unde personajele își trag sufletul obosit la umbră.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

57. Dervișul și moartea de Mesa Selimovic

Bosniacul Mesa Selimovic a dat unul dintre cele mai bune romane despre Balcanii aflaţi sub Imperiul Otoman. Dervișul și moartea este un roman precum o confesiune despre dorinţa de răzbunare și despre o iubire pierdută. Acţiunea se petrece în Bosnia secolului al XVIII-lea, care făcea parte din Imperiul Otoman. Personajul central este un bărbat care speră să atingă pacea sufletească. Dar moartea nedreaptă a fratelui îl tulbură și îl umple de furie și de setea de răzbunare. Planurile îi sunt date peste cap atunci când află un secret despre femeia pe care o iubise înainte de a deveni un ascet.

Dervișul și moartea are tensiunile unui roman psihologic despre mintea umană și consistenţa unui mesaj existenţialist. Dacă îţi plac lecturile profunde, va fi o revelaţie pentru tine. Vei fi impresionat de paginile care dezvăluie gândurile protagonistului.

 

58. Povestea cu elefantul vizirului de Ivo Andric

Tot din Bosnia vine un alt mare scriitor al Balcanilor, Ivo Andric. Una dintre cele mai apreciate cărţi ale sale este volumul de proză scurtă Povestea cu elefantul vizirului. În aceste povestiri vei descoperi mozaicul de culturi din Bosnia. Legendele, cutumele, suferinţele și tainele personajelor sunt redate cu talentul unui povestitor oriental. Istoria se reflectă în povești devenite parabole. Întâmplările simbolizează încercarea popoarelor balcanice de a-și salva identitatea și memoria odată înghiţite de un mare imperiu.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

59. Unicat. Cartea cu o sută de finaluri de Milorad Pavic

Dacă îţi plac romanele experimentale cu personaje excentrice și evenimente halucinante, poţi alege Unicat. Cartea cu o sută de finaluri. Îl vei descoperi astfel pe Milorad Pavic, un autor sârb având un stil aparte, avangardist. Cărţile sale au fost comparate adesea cu scrierile stranii ale lui Italo Calvino și Borges.

Milorand Pavic preia modelul unui roman poliţist. Însă indiciile devin simboluri, povestea se fragmentează suprarealist, iar evenimentele greu de explicat declanșează urmări ce sfidează logica. La un moment dat, ai impresia că te rătăcești în labirintul unui vis ciudat. Te invităm să citești și recenzia.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas

 

60. Madonna in a Fur Coat de Sabahattin Ali 

Madonna in a fur coat este o bijuterie a literaturii turce interbelice. A fost un roman dat uitarii, apoi redescoperit și tradus în limba engleză. Varianta în limba română (Madona cu haină de blană) se mai poate găsi azi la anticariate. Sperăm să apară tradus într-o ediţie nouă deoarece romanul merită cunoscut.

Vei citi povestea unui bărbat care părăsește Ankara pentru Berlinul interbelic. Aici o va cunoaște pe cea devenită marea sa iubire. Dacă ţi-a plăcut Muzeul inocenţei, vei fi atras de acest roman infuzat de nostalgie și de farmecul străzilor istorice.

Poţi comanda volumul de pe Elefant.ro
101 cărţi de citit într-o viaţă: autori evrei emblematici

 

61. Jurnalul Annei Frank

Anne Frank ar fi ajuns o mare scriitoare dacă naziștii nu ar fi descoperit locul unde ea se ascundea. Paginile din jurnalul său dezvăluie un talent precoce în observarea legăturilor umane și în captarea schimbărilor din adolescenţă. În ciuda vremurilor cumplite, Anne Frank a scris despre frumuseţea apropierilor. Dezvăluie prima ei iubire, primele curiozităţi erotice, scrie despre relaţia cu sora considerată perfectă sau despre legăturile dintre părinţi și copii. Are un stil de o sinceritate ce ascunde o mare capacitate de autoanaliză și de înţelegere a lumii.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

62. Întoarcerea de la iarmaroc de Şalom Alehem

Şalom Alehem este un autor capabil să îmbine umorul, scenele vii și personajele de o expresivitate ieșită din comun pentru a descrie mozaicul uman din spaţiul slav și din comunităţile evreiești din estul Europei. A contribuit și la supravieţuirea limbii idiș. A scris multe povestiri, dar și romane și piese de treatru. Devine faimos după ce ajunge în Statele Unite, în 1905, pentru a scăpa de pogromuirile din Europa de Est.

Întoarcerea de la iarmaroc este una dintre cele mai bune cărţi ale sale. Are un caracter autobiografic și redă o lume plină de culoare și de contradicţii. Paginile sunt precum niște picturi dinamice gata să reflecte poveștile din viaţă ce au alimentat lumea din care s-a tot inspirat Şalom Alehem.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

63. Între prieteni de Amos Oz

O altă lume plină de personaje interesante care amintesc de trecutul unui mare scriitor ţi se dezvaluie și în volumul Între prieteni. Este una dintre cele mai frumoase cărţi scrise de Amos Oz. Vei descoperi nu doar povești intense, despre iubiri ascunse, infidelităţi, secrete, rivalităţi și dorinţe nemărturisite. Cartea lui Amos Oz îţi deschide poarta spre o lume despre care există tot felul de mituri. Este vorba despre lumea kibbutzurilor. Sunt acele așezări din Israel unde oamenii urmează idealul unei locuiri la comun, ajutându-se unii pe alţii și urmând niște reguli bine definitie, deasupra cărora se află solidaritatea, respectul pentru natură, implicarea în agricultură și echitatea. Dacă aveai întrebări despre viaţa într-un kibbutz, atunci lasă-l pe Amos Oz să-ţi povestească. Ştie cel mai bine cum e traiul într-o astfel de comunitate aparte, din care și el făcuse parte. Te invităm să citești și recenzia.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

101 cărţi de citit într-o viaţă: autori sud-americani
64. Un veac de singurătate de Gabriel Garcia Marquez

Când te gândești la universul literaturii sud-americane, îţi vine în minte emblematicul roman Un veac de singurătate. Este un roman care nu are nevoie de prezentare. S-a tot vorbit despre el. Este considerat nu doar capodopera lui Marquez, ci amprenta unui întreg continent hrănit cu forţa realismului magic. Gabriel Garcia Marquez descrie o lume ce abundă în povești pătimașe transgeneraţionale.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

65. Cât de mult o iubim pe Glenda de Julio Cortazar

Julio Cortazar este unul dintre cei mai inventivi scriitori sud-americani. A plecat din Argentina pentru a cuceri un Paris al inovatorilor. Acest Paris l-a inspirat atunci când a scris romanul-cult Şotronul. La rândul său, Cortazar le-a atras atenţia unor cineaști faimoși precum Antonioni și Godard.

Dacă nu ai citit nimic scris de el până acum, îţi recomandăm să începi cu povestirile din volumul Cât de mult o iubim pe Glenda. Vei descoperi un stil ce îmbină avangarda, experimentele narative, halucinantul și absurdul bine camuflate într-un cotidian aparent inofensiv.

Cele unsprezece proze scurte sunt o călătorie între orașele ce l-au inspirat. Julio Cortazar a rămas mereu suspendat între un Paris boem și un Buenos Aires pătimaș. În povestirile sale îmbină atmosfera plină de mister, tenebrosul, secretele și turnura halucinantă a suspansului. Cât de mult o iubim pe Glenda va fi o revelaţie pentru cei dornici de a mai descoperi un scriitor având un stil original. Te invităm să citești și recenzia.

 

66. Tunelul de Ernesto Sabato

Tunelul poate fi considerat unul dintre cele mai bune roman psihologice din literatura sud-americană. Argentinianul Ernesto Sabato reușește să uimească prin modul în care explorează conștiinţa și obsesiile unui bărbat acuzat de crimă. Victima este chiar femeia care devenise marea lui iubire. Cum s-a ajuns la crimă? Vei afla citindu-i amintirile despre această iubire.

Personajul central este un pictor modernist din Buenos Aires. În timpul unui vernisaj în care era prezentat unul dintre cele mai bune tablouri ale sale întâlnește o tânără care îl impresionează prin talentul ei de a sesiza un detaliu mai puţin vizibil, dar având o mare importanţă în descifrarea compoziţiei. Se va îndrăgosti de ea, însă relaţia lor este umbrit de secretele femeii.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

67. Apa vie. Ora stelei de Clarice Lispector

Clarice Lispector este o emblemă a literaturii braziliene. Cărţile sale sunt precum niște picturi abstracte în proză. Naraţiunea se topește într-un flux poetic halucinant, oniric, suprarealist. Nu este o scriitoare ușor de citit dacă ai intoleranţă la romanele care nu ţin cont de o minimă coerenţă narativă, însă vei fi răsplătit generos dacă preferi experimentale în proză.

Apa vie. Ora stelei sunt două dintre scrierile reprezentative pentru stilul lui Clarice Lispector. Vor fi apreciate de cei ce nu caută neapărat un mesaj clar, preferând mai degrabă o scufundare într-o scriitură opacă, dătătoare de stări și emoţii stranii. Te invităm să citești și recenzia.

 

68. Gabriela de Jorge Amado

Jorge Amado a scris unele dintre cele mai iubite cărţi din literatura braziliană. Romanele sale devin o călătorie în zonele pitorești ale Braziliei, unde petrecerile par să nu se mai sfârșească, trăirile sunt pătimașe, la fel și geloziile și trădările. Unul dintre cele mai apreciate romane ale sale este Gabriela.

În acest roman, Jorge Amado spune povestea de iubire dintre un prosper negustor, urmașul unor imigranţi sirieni din secolul trecut, și o tânără orfană devenită bucătăreasa lui. Aceasta venea dintr-o zonă secetoasă, unde riscase la un moment dat să moară de foame. Ajunsă în prosperul oraș de la malul mării, Salvador (din Bahia), Gabriela va schimba vieţile tuturor, dar mai ales pe a faimosului negustor. În paralel cu povestea lor de viaţă se construiește o frescă vibrantă a societăţii braziliene în plin proces de modernizare, dar ancorată în trecut.


Gabriela este un roman plin de tandreţe, care te face să te bucuri de o vară braziliană la tine acasă. Vei avea impresia că te afli chiar în orașul unde se petrece acţiunea, atât de vii sunt detaliile.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas

 

69. După-amiaza unui faun de Adolfo Bioy Casares

Argentina este ţara care poate fi asociată cu unii dintre cei mai mari autori inovatori. Adolfo Bioy Casares este, alături de Cortazar și de Borges, emblematic pentru prozele în care fantasticul se ascunde în real. Reprezentative pentru stilul său rămân prozele din volumul După-amiaza unui faun.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

70. Tangoul. Patru conferinţe de Jorge Luis Borges

Borges ne-a oferit unele dintre cele mai bune volume de proză scurtă. Prin ele a revoluţionat literatura universală. Recent, pe lângă aceste volume, au început să fie redescoperite și paginile dedicate istoriei tangoului. Borges a vrut să-și înţeleagă mai bine propria ţară, Argentina. Volumul Tangoul. Patru conferinţe ar fi putut sta la baza romanului pe care Borges nu a dorit să-l scrie. Un roman despre Buenos Aires, dar mai ales despre influenţele multiculturale care l-au îmbogăţit.

Tangoul are o legătura ombilicală cu Argentina și cu metamorfozele orașului Buenos Aires. Iar aceste metamorfoze reflectă de fapt relaţiile dintre clasele sociale, tabuurile și continua negociere dintre aparenţele pe care se cladește reputaţia familiilor burgheze și nevoia de a explora lumi noi.

Discutând despre tango, Borges trasează o hartă a fascinantei capitale argentiniene. Este o hartă a mentalităţilor și a intersecţiilor culturale. Te invităm să citești și recenzia.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Elefant.ro

 

71. Cei șapte nebuni de Roberto Arlt

Un alt roman dedicat orașului Buenos Aires este Cei șapte nebuni. Datorită acestui roman îl vei descoperi pe Roberto Arlt, celebru și datorită prozelor scurte. Personajele romanului cunosc foarte bine secretele capitalei argentiniene. Vei explora alături de ele cartierele faimoase ale artiștilor, locurile rău famate, comunităţile marginalilor și ale idealiștilor având idei utopice. Așadar, nu trebuie să ratezi acest roman dacă te fascinează Buenos Aires.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

72. Trei tigri triști de Guillermo Cabrera Infante

Havana vibrează cel mai bine în romanul Trei tigri triști. Este Havana dinaintea revoluţiei lui Fidel Castro. Aici, hedonismul ce transformase capitala cubaneză într-un Paris al Caraibelor se intersectează cu trepidaţiile sociale.

Guillermo Cabrera Infante este un autor iconic pentru Cuba de altădată și pentru Havana cosmopolită. Personajele sale, în mare parte boemi, îţi vor deveni ghizii ideali în paradisul tropical unde vara este eternă, la fel și ritmurile incandescente.

 

73. Dubla flacără. Dragoste și erotism de Octavio Paz


Octavio Paz ne-a lasat unele dintre cele mai bune eseuri despre legătura dintre dragoste și erotism. Le poţi găsi în volumul Dubla flacără. Vei fi invitat la o călătorie, prin intermediul artei, care te va purta din Roma lui Ovidiu până-n India. Nu lipsesc nici paginile despre tabuuri, despre Sade și Freud si nici acelea despre evoluţia tehnologică.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

74. Toate familiile fericite de Carlos Fuentes

 

Toate familiile fericite este una dintre cele mai puternice opere scrise de Carlos Fuentes. Vei descoperi niște povești de viaţă care se intersectează. Te vor uimi, te vor intrista sau vor provoca genul de indignare care invită la dialoguri despre natura umană. Totodată, cartea este și un portret colectiv al Mexicului.

Carlos Fuentes descrie un Mexic pătimaș, multistratificat, fremătător. Fiecare poveste de viaţă din acest volum îţi va capta atenţia și te va aduce mai aproape de oameni aflaţi la zeci de mii de kilometri distanţă și totuși atât de aproape datorită atașamentului pe care îl vei manifesta faţă de anumite personaje vulnerabile.

 

75. Oameni de porumb de Miguel Angel Asturias

Oameni de porumb este un roman esenţial pentru cei dornici de a înţelege mai bine America de Sud. Între mit și realismul social invaziv, Miguel Angel Asturias amintește de marile drame ale comunităţilor autohtone ameninţate de lăcomia celor ce râvnesc la pământurile fertile.

Oameni de porumb descrie încercările unei comunităţi de a-și salva nu doar identitatea, dar și teritoriul de care s-a legat această identitate. Vei fi impresionat de imaginile alegorice, pline de realism magic. Romanul seamănă cu un film în care vizualul este impregnat de mit, rezultând niște scene demne de o capodoperă.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești, Elefant.ro

76. 2666 de Roberto Bolano

Dacă preferi autori ce au inovat literatura, oferind romane-labirint, poţi alege și operele scrise de Roberto Bolano. O emblemă a literaturii din Chile, Bolano a scris romane în care te pierzi alături de personajele ce străbat continente și evenimente halucinante.

2666 este unul dintre romanele-cult ale literaturii sud-americane. Este considerat un tablou plin de contradicţii al omului modern și al orașelor unde violenţa a scăpat de sub control. Vei găsi o îmbinare de genuri literare și de povesti ce unesc mai multe epoci, pentru a susţine un mesaj lucid referitor la omenirea din zilele noastre.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

77. Bătrânul care citea romane de dragoste de Luis Sepulveda

Luis Sepulveda va rămâne în istoria literaturii printr-unul dintre cele mai frumoase romane dedicate celor pasionaţi de literatură. Personajul central din Bătrânul care citea romane de dragoste își trăiește existenţa într-o așezare din jungla amazoniană. Aici își petrece zilele citind romane venite de peste mări și ţări. Când nu se lasă absorbit de literatură, intră în rolul unui bun observator al oamenilor de pe malurile Amazonului. Micile sau marile drame, lupta cu asaltul unei vegetaţii abundente și uneori sufocante sau cu animalele feroce alcătuiesc o naraţiune de o candoare aparte.

Romanul Bătrânul care citea romane de dragoste ţi se va lipi de suflet. Te vei apropia de personaje. Descrierile puternice te vor face să te simţi un locuitor al lumii de care protagonistul se simte atât de atașat.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

78. Pașii pierduţi (Alejo Carpentier)

Tot pe malul unui fluviu se petece și acţiunea romanului Pașii pierduţi. Aici, un bărbat din New York vrea să găsească un instrument muzical despre care auzise doar în legende. Călătoria lui devine până la urmă explorarea unui intreg continent. Romanul lui Alejo Carpentier este de fapt o invitaţie la descoperire și la călătorie.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

101 cărţi de citit într-o viaţă: scriitori japonezi

 

79. Povestea lui Genji de Murasaki Shikibu

Cel mai vechi roman din lume a fost scris de o femeie, în urmă cu o mie de ani. Aceasta fusese aleasă pentru a deveni una dintre doamnele de onoare de la curtea imperial. Numele ei era Murasaki Shikibu Romanul ei se numește Povestea lui Genji (Genji monogatari). Prinţul Genji, personajul central, poate fi considerat un veritabil Casanova al Orientului. Era un seducător abil, iar acest roman prezintă cuceririle sale și poveștile femeilor de care s-a simţit atras.

Pasajele din romanul scris de Murasaki Shikibu au inspirat și pictori japonezi, care au reinterpretat scenele. Totodată, Povestea lui Genji a reflectat și rolul important pe care l-au avut femeile în cizelarea limbii japoneze. Fiind considerate inferioare bărbaţilor, nu li se permitea să înveţe limba chineză, devenită limba oficială a oamenilor culţi din perioada Heian, în care a trăit și Murasaki. Așadar, femeilor educate nu le rămânea decât să folosească limba japoneză (Murasaki era printre puţinele care știa chineza). Folosind japoneza, aveau să o șlefuiască, ridicând-o la un mare nivel de rafinament.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

80. Cartea pernei de Sei Shonagon

Contemporana lui Murasaki Shikibu, Sei Shonagon a fost o altă doamnă celebră de la curtea imperială. De o siceritate exuberantă când își scria impresiile, aceasta ne-a lăsat una dintre cele mai bune și citite mărturii despre viaţa, ritualurile și relaţiile umane de la Palat. Deși nu avea cultura lui Murasaki, Sei Shonagon a fost admirată datorită curajului de a detalia aspectele mai puţin cunoscute (unele picante) ale vieţii de la curte.

 

81. O mie de cocori de Yasunari Kawabata

Celor dornici de a descoperi literatura niponă modernă le recomandăm să înceapă cu binecunoscutul roman O mie de cocori. A fost scris de Yasumari Kawabata, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura. În romanul O mie de cocori vei găsi o excelentă oglindă a spiritului japonez. Proza cu farmec poetic, delicateţea detaliilor picturale, încărcătura simbolică a scenelor și amănuntelor, precum și forma subtilă pe care o iau sentimentele intense când ajung la suprafaţă sunt reprezentative pentru mulţi scriitori japonezi.

Yasunari Kawabata a fost și un foarte bun autor de romane psihologice. În acest roman explorează teme precum rivalitatea, infidelitatea, dragostea interzisă, marile secrete dintr-o familie. Așadar, poţi considera O mie de cocori marea poartă de intrare în universul literar japonez.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

82. După banchet de Yukio Mishima

După banchet este un alt roman esenţial pentru a înţelege Japonia din anii modernizării. Totodată, este și un roman despre o iubire târzie, prin care-l poţi descoperi pe Yukio Mishima. Foarte apropiat de Yasunari Kawabata, Yukio Mishima a descris foarte bine o Japonie în schimbare, devenită de nerecunoscut pentru cei tradiţionaliști.

Personajul feminin central din romanul După banchet deţine un local rafinat pe care l-a transformat într-un loc de vis. Este inconjurat de o grădină, fiind plin de obiecte ce ar putea fi considerate veritabile opere de artă. Locul acesta este refugiul după o viaţă nu tocmai ușoară. Aici vin pentru a se bucura de cele mai bune delicatese niște bărbaţi influenţi. Unul dintre ei îi va schimba viaţa și o va obliga să iasă din refugiul estetic. Alte cărţi foarte bune scrise de Yukio Mishima sunt: Amurgul marinarului, Viaţă de vânzare și O dimineaţă de iubire pură.

 

83. Paravanul-Iad și alte povestiri de Ryunosuke Akutagawa 

De numele lui Akutagawa se leagă celebra nuvelă Roshomon, care a beneficiat și de o ecranizare intrată în istoria cinematografiei. În afară de Roshomon îţi recomandăm și vomulul de proze scurte Paravanul-Iad. Cele douăzeci de nuvele și povestiri seamănă cu niste picturi în proză sau cu niște filme psihologice ingenios construite. Akutagawa te invită să cunoști o Japonie din mai multe secole. Unele povestiri degajă mister, altele suspansul demn de un thriller. Nu lipsesc nici prozele ce descriu legătura dintre vechea Japonie și tentaţiile unei vieţi moderne. Vei aprecia personajele imprevizibile și ritmul scriiturii ce te poartă departe. Te invităm să citești și recenzia.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

84. Nobila doamnă din Yodo (Yasushi Inoue)

De numele lui Yasushi Inoue se leagă unele dintre cele mai bine documentate romane istorice despre Orient. Printre acestea se regăsește și romanul dedicat unei femei influente din istoria Japoniei. Este vorba despre cea devenită favorita conducatorului feudal Hideyoshi, considerat unificatorul Japoniei și un strateg militar desăvârșit.

Nobila doamnă din Yodo este precum un film de artă plin de scene picturale. Nu lipsesc nici scenele de bătălie. Pasajele demne de o cronică exactă alternează cu scenele ce dezvăluie lumea interioară a personajelor, mai ales a celor feminine ce au rivalizat pentru atenţia stăpânului feudal.

Yasushi Inoue le acordă o atenţie deosebită acelor detalii referitoare la ceremonialuri, vestimantaţie, obiecte de artă și elemente arhitecturale specifice Japoniei devenite un decor de film grandios. Nu doar istoria Japoniei l-a pasionat pe Yasushi Inoue. El a fost interesat și de istoria Chinei, tot din perspectiva unei concubine influente, despre care a scris în romanul Favorita.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas

 

101 cărţi de citit într-o viaţă: scriitori din China, India și Iran

85. Visul din Pavilionul Roșu de Cao Xueqin

Visul din Pavilionul Roșu este în topul căutărilor iniţiate de pasionaţii de literatură chineză odată nimeriţi într-un anticariat. Din păcate, nu a fost reeditat în limba română. Visul din Pavilionul Roșu este considerat unul dintre cele mai bune romane din literatura chineză. Scris în secolul al XVIII-lea de către emblematicul autor Cao Xueqin, romanul este un tablou amplu și dinamic al vieţii în timpul dinastiei Qing.

Datorită personajelor numeroase, atenţiei pentru caracteristicele psihologice și ale societăţii, autorul a fost comparat adesea cu Balzac. Asemenea romanelor scrise de Balzac, devenite veritabile fresce sociale, Visul din Pavilionul Roșu poate fi considerat un document preţios. Mai ales pentru cei pasionaţi de istoria Chinei, reflectată în micile istorii de viaţă, în cutumele din interiorul unei familii și în relaţiile dintre personajele provenite din medii sociale diferite.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

86. Povestirile lui Tagore

Tagore este un simbol al culturii indiene. A scris volume de versuri, dar și povestiri. Acestea reflectă o Indie multistratificată ce visează la independenţa faţă de coloniști. Îţi recomandăm atât versurile, cât și prozele scurte.

Prozele scurte descriu o lume unde sensibilitatea și dramele sfâșietoare coexistă. Unele drame sunt alimentate de cutumele rigide și de nedreptate. Povestirile sale te apropie de sufletul unei culturi vaste, pline de contradicţii și de simboluri uluitoare.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești, Elefant.ro

 

87. Bufniţa oarbă de Sadegh Hedayat

 

Din cauza știrilor, mulţi se gândesc la Iran ca la un loc rămas în urma progresului, al modernizării. În realitate, Iranul este plin de artiști inovatori, de la cineaștii multipremiaţi la Berlin și la Cannes până la scriitori. Unul dintre acești scriitori a fost Sadegh Hedayat. S-a remarcat în Parisul interbelic, unde a fost admirat și de avangardiștii din cercul lui Andre Breton. În România este cunoscut mai ales datorită romanului suprarealist Bufniţa oarbă. Romanul este o îmbinare poetică între amintirea unei mari iubiri, visele stranii și călătoriile halucinante având un mesaj alegoric enigmatic. Te invităm să citești și recenzia.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Elefant.ro

 

101 cărţi de citit într-o viaţă: scriitori americani
88. Marele Gatsby de F. Scott Fitzgerald

Marele Gatsby este mai mult decât un roman despre o mare iubire imposibilă. Este și un portret al Americii interbelice. Stilul lui Fitzgerald îl face pe cititor, indiferent de epocă, să fie atras de lumea lui Gatsby. Nu numai datorită strălucirii și petrecerilor care se nu se mai termină, ci datorită modului în care această lume devine o metaforă a omului prins între nevoia de a idealiza o iubire și realitatea ce reflectă slăbiciunile umane incompatibile cu profunzimea unei mari iubiri.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

89. Acordă-mi acest vals de Zelda Fitzgerald

Dacă nu ar fi stat în umbra celebrului scriitor ce i-a devenit soţ, Zelda Fitzgerald ar fi devenit ea însăși o mare scriitoare. Singurul ei roman publicat, Acordă-mi acest vals, uimește prin observaţiile psihologice asupra societăţii americane interbelice, dar și asupra modului în care artiștii americani priveau Parisul și avangarda europeană.

Romanul este despre maturizarea unei tinere pe nume Alabama, devenită un alter-ego al Zeldei Fitzgerald. Alabama este o emancipată dintr-o lume conservatoare. Evadează din această lume după ce se îndrăgostește de un tânăr scriitor. Când iubitul ei cunoaște succesul, Alabama îl însoţește la Paris, apoi pe Coasta de Azur. Va nimeri astfel în euforia unei perioade fertile pentru cei nonconformiști înzestraţi cu talent literar. Te invităm să citești și recenzia.

90. Pădurea nopţii de Djuna Barnes

Pădurea nopţii a fost o revelaţie pentru cei pasionaţi de arta interbelică. Djuna Barnes, autoarea acestui roman, a fost nelipsită din cercurile avangardei, însă la un moment dat a intrat într-un con de umbră.

Datorită unui stil cuceritor, Pădurea nopţii te poartă în inima unui Paris plin de senzualitate. Este Parisul anilor nebuni, devenit fundalul unui triunghi amoros. Pădurea nopţii te va face să privești vraja Parisului prin ochii unor personaje venite din alt loc. Pentru aceste personaje, efervescentul Paris este un loc misterios precum un seducător inaccesibil, care nu renunţă la propria libertate. Te invităm să citești și recenzia.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești

91. Bărbaţi fără femei

Este greu de ales cea mai bună carte scrisă de Hemingway. A fost un scriitor prolific, gata să revoluţioneze literatura. A revoluţionat-o mai ales prin volumele de proză scurtă. Povestirile sale sunt concise, dar nu lipsite de sensibilitate. Unul dintre cele mai bune volume de proză scurtă este Bărbaţi fără femei (Men without Women).

În paginile acestei cărţi descoperi aventurierul din Hemingway. Fiecare proză are expresivitatea unei fotografii devenite o poveste în sine, așa cum erau cele realizate de Robert Capa, faimosul fotograf pe care Hemingway l-a întâlnit pe frontul din Europa. Te invităm să citești și recenzia.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

92. La răsărit de Eden de John Steinbeck

La răsărit de Eden este unul dintre romanele-cult din literatura nord-americană. A rămas în memoria colectivă și datorită ecranizării avându-l pe James Dean în rolul principal. John Steinbeck a scris o poveste ce se întinde pe mai multe generaţii. Nu lipsesc iubirile interzise, rivalităţile, conflictele moștenite de fiecare o generaţie în parte. Poveștile personajelor vor pendula între dragoste și ură, pe fundalul unei istorii la fel de tumultuoase.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

93. Acum ne despărţim (Truman Capote)

Un alt autor care a excelat atât în romane, cât și în proza scurtă este Truman Capote. Mulţi îl asociază cu Mic dejun la Tiffany. Noi te invităm să descoperi cât de matur a fost acest scriitor. Încă de la primele scrieri a uimit prin capacitatea de a surprinde profunzimea psihologică, reflectând prin intermediul personajelor sale mentalităţile Sudului. Primele sale proze scurte au fost redescoperite de curand și incluse în volumul Acum ne despărţim. Le vei declara cele mai bune proze scurte citite vreodată.

Lui Truman Capote nu-i scăpa nimic. Avea o privire ageră când își propunea să capteze secretele, prejudecăţile, pasiunile ascuse, temerile și abisurile unor personaje reprezentative pentru sudul natal. Te invităm să citești și recenzia.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas

 

94. Altă ţară de James Baldwin

Altă ţară este unul dintre cele mai bune romane americane. James Baldwin, autorul romanului, a revenit în atenţia cititorilor datorită mesajelor extrem de actuale din cărţile sale. Aceste mesaje se referă la segregare, prejudecăţi și nedreptăţi. În ciuda unor teme apăsătoare, nu îi vei mai lăsa cărţile din mână, datorita stilului și fragmentelor memorabile.

Totodată, Altă ţară este un roman în care pasiunea pentru muzică joacă un rol important. Acţiunea se petrece în mare parte în cartierul muzicienilor afro-americani datorită cărora jazz-ul a devenit poezia omului modern din marile orașe. În barurile de jazz și pe strazile boemilor ia naștere o lume care visează la dispariţia segregării și a urii. Te invităm să citești și recenzia.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

95. Jazz de Toni Morrison

Când spui Jazz, te gândești mai ales la biletul spre demnitate al afro-americanilor discriminaţi. Datorită acestui gen de muzică au sfidat barierele dintre cartierele mărginașe unde erau împinși de sărăcie și lumea elitelor. Devenită una dintre vocile marii literaturi americane, Toni Morrison a transformat jazzul în fundalul unei povești despre dragoste, crimă, obsesie și infidelitate. Vei descoperi povestea unui muzician și al femeilor din jurul său, cărora le-a marcat existenţa.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas

 

96. Pastorala americană de Philip Roth

Philip Roth ne-a oferit unul dintre cele mai reprezentative romane despre conflictele, temerile și obsesiile societăţii nord-americane. Pastorala americană abordeaza teme precum sacrifciile afective în numele succesului, nevoia unei imagini perfecte a propriului sine, care afectează legăturile dintre părinţi și copii, și frecventele conflicte dintre generaţiile ce dezvoltă viziuni diferite asupra unei vieţi fericite.

În centrul romanului se află un bărbat de succes. Faima i-a marcat viaţa încă din anii de liceu. Adolescenţa îi prevestea generos parcursul unui om care întruchipează visul american. Va confirma așteptările din timpul liceului, însă gestul unuia dintre copiii săi va zgudui temelia vieţii ideale, ce-l transformase într-un model pentru ceilalţi.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești, Elefant.ro

 

97. Un trandafir pentru Emily și alte povestiri de William Faulkner

William Faulkner este un alt mare autor american emblematic, apreciat datorită usurinţei prin care poate reda trepidaţiile unei lumi atât în romane ample, cât și în proze scurte de o mare concizie. Îţi recomandăm povestirile și nuvelele foarte bine scrise, adunate în volumul Un trandafir pentru Emily. Unele se apropie de stilul gotic, altele reflectă realist problemele Sudului, precum segregarea, machismul, viaţa pauperă. Toate au personaje memorabile, finaluri care îţi dau peste cap așteptările și consistenţa asociată romanelor-cult.

Vei aprecia sensibilitatea lui Faulkner și dorinţa acestuia de a surprinde zbaterile oamenilor vulnerabili. Poţi spune despre Faulkner ca ne-a oferit unele dintre cele mai bine scrise povestiri. Te invităm să citești și recenzia.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

98. Martin Eden de Jack London

Ecranziat de recent de Pietro Marcello, romanul Martin Eden al lui Jack London reflectă încercarile unui tânăr de a deveni bogat prin scris. Eroul romanului este îndrăgostit de o femeie dintr-o familie înstărită. El ar vrea să-i demonstreze că-i poate oferi la rândul său o viaţă fără griji. Speră să reușească având succes în lumea literară. Acest roman reflectă și conflictul dintre ideile politice ale secolului XX, odată cu ascenisunea idealurilor de stânga.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Cărturești

 

101 cărţi de citit într-o viaţă: scriitori din Africa

 

99. Trilogia Cairoului de Naghib Mahfuz

Naghib Mahfuz este scriitorul fără de care nu poţi înţelege lumea arabă și trepidaţiile societăţii egiptene, despre care ai tot auzit în ultimii ani. A scris niște romane extraordinare, devenite un reper pentru cei dornici de a cunoaște alte culturi. Printre aceste romane se numără cele incluse în Trilogia CairouluiO plimbare prin palat, Palatul dorinţei, Strada Zahărului. Vei citi saga unei familii din Cairo, ai cărei fii se vor împărţi în două tabere. De-o parte se află tabăra tradiţionaliștilor, de cealaltă a emancipaţilor cosmopoliţi. Însă ambele au un vis comun: să vadă Egiptul eliberat de puterea colonială.

Cele trei romane au intensitate cinematografică, datorită descrierilor minuţioase ale interioarelor și cutumelor, dar mai ales modului în care autorul a reușit să capteze universului unui Cairo fremătător. Ne le vei mai lăsa din mână.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

100. O lume se destramă de Chinua Achebe

Pentru a înţelege continentul african, merită să citești și romanul O lume se destramă. Scris de Chinua Achebe, romanul reflectă cutumele unui trib care își vede lumea invadată de coloniști. Unul dintre eroii acestui trib va fi nevoit să rătăcească, timp de șapte ani, deoarece a fost acuzat de uciderea unui tânăr. La întoarcere, descopera că tribul s-a schimbat. Acum suportă influenţele unor străini dornici de a-l exploata.

 

Redescoperirea unei mari scriitoare scandinave

101. Povestiri de iarnă de Karen Blixen

Mulţi au auzit de Karen Blixen odată cu apariţia ecranizării marelui său roman – În inima Africii, cu Meryl Streep și Robert Redford în rolurile principale. Noi îţi propunem să îi descoperi și prozele scurte, un domeniu în care s-a dovedit a fi genială. O parte din aceste proze au fost incluse în volumul Povestiri de iarnă. Multe au acţiunea în Copenhaga străduţelor și a cartierellor vechi sau în inima naturii, amintindu-ţi de contrastele puternice de lumini și culoare din picturile lui Munch. Datorită acestor povestiri, o vei așeza pe Karen Blixen alături de autori precum Cehov. Te invităm să citești și recenzia.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești

De asemenea, te invităm să citești și articolele:

10 romane (si o surpriza) cu actiunea la Venetia, care te vor seduce

40 de carti politiste de neratat

9 romane coreene surprinzatoare

 

 

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here