Paravanul-Iad si alte povestiri – Intre Japonia loiala mitului si Japonia moderna

0
839

Cartea Paravanul-Iad şi alte povestiri este perfectă pentru cei pasionaţi de Japonia.

Cele 20 de povestiri scrise de Ryunosuke Akutagawa conţin esenţa spiritului şi a idealului estetic japonez. Sunt delicate şi aparent naive, însă descoperi un conţinut sofisticat, misterios, inaccesibil. Personajele întruchipează subtilitatea ce poate ascunde adâncimi tenebroase. Nu lipsesc nici interioarele cu decoruri picturale. Descrierile transformă paginile într-un spectacol vizual demn de o galerie de artă niponă sau de un paradis al colecţionarilor de antichităţi.

Când scrie despre temele universale precum iubirea, trădarea, căutarea de sine, teama de inexplicabil sau loialitatea faţă de tradiţie, Akutagawa se dovedeşte a fi un veritabil povestitor oriental. Îşi acaparează cititorul. Schimbă perspectiva de la o pagină la altă, apoi te lasă fie plin de admiraţie, fie plin de stupefacţie în faţa unor finaluri deschise ori pline de tâlcuri.

Povestirile reflectă idealul autorilor niponi care au putut cuceri şi Occidentul. Akutagawa a folosit echilibrat şi îndrăzneţ tehnicile avangardiste în povestiri adânc înfipte în materialul fertil al miturilor vechi de mii de ani. Foarte multe dintre povestirile incluse în Paravanul-Iad sunt inspirate din scrierile medievale japoneze, reinterpretate în cheie modernistă.

Volumul devine o explorare a sufletului japonez modelat de perioadele istorice decisive. Vei descoperi o Japonie influenţată de cultura şi legendele chineze. Vei călători în Japonia samurailor şi a stăpânilor feudali capricioşi. Vei cunoaşte personaje feminine ce amintesc de idealurile din picturile perioadei Edo. Vei fi uimit de apropierea dintre gesturile reţinute, suave, şi cele dezinvolte în relaţiile dintre cupluri, atunci când vei ajunge în Japonia începutului de secol XX.

Una dintre principalele calităţi ale povestirilor este legată de schimbările interioare ale personajelor. Aceste personaje uimesc şi derutează. Ele transmit emoţii contradictorii. Nu este deloc neobişnuit pentru Akutagawa să creeze un joc al percepţiilor înşelătoare. Tot el a dat şi capodopera Rashomon, transformată într-un film-cult. La începutul unei povestiri poţi simţi compasiune faţă de personajul central, iar spre final teamă sau dezgust.

Subiectele şi personajele alese reflectă o Japonie a contrastelor afective. Este o Japonie ce aspiră la calmul interior şi puritatea idealului budist, dar care nu poate sta departe nici de vâlvătăile neliniştirii, ale trupului şi ale erotismului impetuos. Această Japonie inspiră scrierea unor povestiri bizare. Bizarul cuprinde şi frumuseţea rafinată ce ascunde sentimente de-a dreptul răscolitoare care împing personajele într-un vârtej al haosului.

Prima povestire, intitulată Paravanul-Iad, aminteşte cel mai bine de contrastele idealului japonez, aşa cum îl expune Akutagawa. Dorinţa unui pictor de a surprinde perfecţiunea învecinată cu groaza extremă anticipează evoluţia personajelor din celelalte povestiri. De fapt, mai toate personajele cochetează ademenitor cu decandenţa, cu viciul, fără a se îndepărta nici de idealul budist al armoniei.

Personajele aleg un halucinant balans între minciună şi limpezime, între sinistru şi purificare. Ele nu se feresc să se apropie abil şi enigmatic de toate deliciile păcatului şi ale vanităţii, în timp ce aşteaptă o salvare spirituală.

Akutagawa nu încetează să fascineze. A devenit un autor iconic pentru perioada în care literatura japoneză absorbise modernismul european. Dar autorul nu a renunţat la tradiţii. A folosit modernismul pentru a explora original şi extravagant propriile rădăcini. Pe măsură ce se apropia de avangarda occidentală a secolului XX, Akutagawa se adâncea şi mai mult în cărţile reprezentative pentru marea literatură japoneză din trecut. Îţi poţi îmbogăţi biblioteca datorită numeroaselor trimieri spre operele clasice din literatura niponă.

Citeşte şi Biroul pentru Grădini şi Iazuri – Dedicat visătorilor îndrăgostiţi de Japonia

Biroul pentru Gradini si Iazuri – Dedicat visatorilor indragostiti de Japonia

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here