
Cărţile poliţiste sunt ideale pentru cei dependenţi de adrenalină, suspans, jocuri psihologice și neprevăzut. Unele au în centru detectivi șarmanţi și asasini la fel de cuceritori. Altele se bazează pe farmecul și enigmele ce plutesc în jurul unor femei fatale, diabolice. Nu sunt de neglijat nici romanele ce îmbină calităţile unui crime thriller cu tensiunile unui roman istoric sau ale unui thriller politic. Noi îţi recomandăm 40 de cărţi poliţiste de neratat. Sunt palpitante și pline de personaje memorabile.
Cărţi poliţiste de neratat, scrise de clasici
Cărţi poliţiste scrise de clasici italieni
1. Excursie la Tindari de Andrea Camilleri
Andrea Camilleri este unul dintre cei mai apreciaţi autori de romane poliţiste. Comisarul Montalbano, personajul său iconic, și-a câștigat multi admiratori printre cititori. Noi îţi recomandăm și romanul Excursie la Tindari. Însorita Sicilie cu ale sale tradiţii și livezi generoase de măslini devine fundalul unei crime. În jurul crimei se învârt mafioţi, un Don Juan local și niște vecini (mult prea) curioși.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Elefant.ro
2. Contextul. O parodie de Leonardo Sciascia
Tot din Sicilia vine și Leonardo Sciascia. Scriitorul este renumit în lumea celor ce preferă niște romane poliţiste enigmatice, profunde. În romanele sale, anchetele nu clarifică, nu dau în vileag, ci adâncesc misterul uman. De fapt, anchetele ascund reflecţii filosofice sau idei politice. Vei putea înţelege mai bine stilul autorului sicilian citind și romanul Contextul. O parodie.
Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro
Un clasic portughez pentru care ancheta este un joc al minţii
3. Quaresma, descifrator de Fernando Pessoa
Când alege să abordeze genul povestirilor cu detectivi, Fernando Pessoa ne propune de fapt exerciţii de fitness pentru minte. Volumul Quaresma, descifrator transformă anchetele într-o plimbare prin Lisabona secretă.
Vei descoperi un detectiv nonconformist, pentru care anchetele devin un joc al minţii. Acest excentric detectiv îţi va deveni un ghid prin Lisabona de altădată. De fapt, cartea lui Pessoa are famercul unor filme clasice, prin ale căror scene freamătă un oraș istoric. Vei călători într-o veche Lisabonă precum un cameleon. Aici, cartierele pline de case elegante se învecinează cu maidane sordide. Te invităm să citești și recenzia.
Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Cărturești
Cărţi poliţiste scrise de clasici francezi
4. Berurier în Serai de Frederic Dard
Nu există împătimit de romane poliţiste care sa nu fi auzit de seria intitulată San-Antonio (după numele celebrului detectiv). Seria a fost scrisă de Frederic Dard. Multe dintre aceste romane au fost ecranizate. În romanul Berurier în Serai vei descoperi cum suspansul și umorul se îmbină pe fundalul unor decoruri exotice. Nu lipsesc deliciile unui harem dintr-un regat îndepărtat, despre care se știe prea puţin.
Poţi comanda volumul de pe Elefant.ro
5. Zăpada era murdară de Georges Simenon
Nu te poti referi la romanele poliţiste franceze fără a-i aduce un omagiu și lui Georges Simenon. A fost un autor care ne-a dat multe romane și povestiri pline de suspans. Noi îţi recomandăm un roman poate mai puţin cunoscut, dar care merită atenţia datorită calităţilor desăvârșite, demne de un crime thriller psihologic. Este vorba despre Zăpada era murdară.
Acţiunea romanului se desfășoară într-un oraș francez, în timpul ocupaţiei naziste. Pe fundalul unor decoruri ce amintesc de un clasic film noir devenit cult, un tânăr având tendinţe antisociale ucide un ofiţer din armata nazistă de ocupaţie. În paralel, tânărul va încerca să se apropie de fiica timidă a vecinului său, deoarece se simte din ce în ce mai atras de aceasta. Acest vecin a fost singurul martor al crimei. Trecea întâmplător pe strada unde s-a petrecut asasinatul.
Nici mama tânărului nu este străină de lumea întunecată a orașului. Ea și-a transformat apartamentul într-un bordel clandestin. Printre clienţi se află oameni care o pot ajuta să obţină alimente și alte bunuri de pe piaţa neagră.
Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro
Cărţi politiste scrise de clasici britanici
6. Aventurile lui Sherlock Holmes de Sir Arthur Conan Doyle
Sir Arthur Conan Doyle ni l-a dat pe unul dintre cei mai buni detectivi din literatură. Este vorba despre Sherlock Holmes. Douăsprezece dintre cele mai bune anchete ale sale au fost reunite în volumul Aventurile lui Sherlock Holmes. Urmărind aceste anchete, vei călători în timp. Te vei trezi în Anglia victoriană, cu al său labirint de intrigi. Volumul include și celebrele povestiri: Scandal în Boemia, Frăţia Roșcaţilor, Banda pestriţă și Cei cinci sâmburi de portocală.
Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro
7. Ceasul rău pe strada Hickory de Agatha Christie
Un alt detectiv celebru este Hercule Poirot, venit din imaginaţia Agathei Christie. Una dintre ciudatele sale anchete a fost redată în romanul Ceasul rău pe strada Hickory. Aparent, Hercule Poirot ar fi trebuit să ancheteze un cleptoman priceput. Cleptomanul ar fi vinovat de furturile dintr-un cămin studenţesc. Însă Hercule Poirot are nas fin și adulmecă toate indiciile unei posibile crime. Micile fărădelegi ascund niște intenţii sinistre.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
Cărţi poliţiste scrise de clasici americani
8. Nu-i usor să spui adio de Raymond Chandler
Traversăm oceanul pentru a-l cunoaște pe detectivul Philip Marlowe din romanele-cult ale lui Raymond Chandler (autorul care l-a inspirat și pe Haruki Murakami). Unul dintre cele mai palpitante este romanul Nu-i ușor să spui adio. Acţiunea te va purta până-n Tijuana, acolo unde se va ascunde prietenul dubios al detectivului. Bănuit de crimă, acest prieten fugit în Tijuana se va sinucide. În biletul de adio va mărturisi crima. Însă exact când se pregătea închiderea cazului, detectivul primește o scrisoare. Autorul pare a fi nimeni altul decât prietenul său tenebros, pe care toţi îl credeau mort.
Poţi comanda volumul de pe Elefant.ro
9. Omul din umbră (Dashiel Hammett)
Pentru cei ce preferă atmosfera unui film noir cu acţiunea în New York, așa cum se făcea odată, poate alege și Omul din umbră. Cartea lui Dashiel Hammett are acţiunea în perioada prohibiţiei. În metropola unde casele ascundeau baruri clandestine frecventate de gangsteri și de femei fatale, planurile de vacanţă ale detectivului Nick Charles vor fi date peste cap. Împreună cu soţia lui Nora se va trezi implicat în anchetarea unei crime. Vinovatul pare a fi un bărbat enigmatic.
Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas
Cărţi având acţiunea în Orient
10. Fiica negustorului de sake de Kido Okamoto
Dacă Athtur Conan Doyle ar fi fost japonez, s-ar fi numit Kido Okamoto, iar numele lui Sherlock Holmes ar fi fost Hanshichi. Personajul Hanshichi este un faimos inspector înzestrat cu fler. O parte din povestirile ce-l au în centru pe inspectorul Hashichi au fost incluse în volumul Fiica negustorului de sake. Atât de inteligent au fost scrise aceste povestiri, încât îţi trezesc apetitul pentru cărţile poliţiste japoneze.
Pe fundalul pictural din orasele istorice, intrigile amoroase, rivalităţile, secretele de familie și milenarele superstiţii se împletesc în enigme încâlcite. Unele fapte se petrec la graniţa fantasticului, însă vinovaţii nu-l pot duce de nas pe isteţul inspector. Te invităm să citești și recenzia.
Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas
11. Cititorul de cadavre de Antonio Garrido
Primul medic legist se numea Ci Song și venea din China medievală. El a fost un vizionar care a scris multe pagini despre anatomia umană. Povestea lui Ci Song poate fi descoperită într-un roman foarte bine documentat. Cititorul de cadavre îmbină suspansul unui thriller poliţist cu atmosfera unui roman istoric și aventurile specifice unei povești despre maturizare. Nu lipsesc nici decorurile fastuoase. Vei citi acest roman cu sufletul la gură. Majoritatea paginilor îţi dau impresia că vezi de fapt un film cu buget colosal.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
12. Imperiul fără de sfârșit de Yi In-hwa
Farmecul decorurilor de la curtea regală din Coreea oferă un cadru perfect pentru cititorii pasionaţi de romanele poliţiste scrise încât să pară niște romane istorice. Imperiul fără de sfârșit reflectă eforturile unui cărturar dornic de a prinde un asasin.
De asasinatul petrecut chiar la curtea regală se leagă manuscrise rare, pline de secrete. Așadar, cei îndrăgostiţi de lectură și de Orient vor savura acest roman. De asemenea, romanul este și o bună introducere în arta și obiceiurile din Coreea. Te invităm să citești și recenzia.
Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro
Romane care amintesc de farmecul vremurilor apuse
13. Ochii jupâniţei de Rodica Ojog-Brașoveanu
Mitul femeii fatale (și diabolice) este adaptat de Rodica Ojog-Brașoveanu la atmosfera din perioada influenţei otomane întinse peste actualul teritoriu al României. Această femeie fatală era domniţa Ralu. De ea se îndrăgostise un turc având o funcţie importantă în administraţia otomană. Pasiunea lor interzisă va duce la o serie de crime având impact politic. În romanul Ochii jupâniţei, rolul anchetatorului îi revine logofătului Andronic. El este varianta autohtonă a marilor detectivi din literatura occidentală clasică.
14. Umbrele din Ada Kaleh de George Arion
Numele insulei Ada Kaleh este asociat cu atmosfera unui paradis exotic dispărut. A fost o insulă pe Dunare, scufundată, sacrificată pentru construirea unei hidrocentrale. Pe această insulă putea fi găsit un mozaic de culturi. Locuitorii insulei se aflau la confluenţa dintre Occident și Orient. În Ada Kaleh domneau tihna și toleranţa. Ar fi fost și azi un loc ales pentru o vacanţă cu aer pitoresc și parfum de altădată.
În cartea Umbrele din Ada Kaleh, insula devine și decorul unei crime legate de o iubire pierdută. Iubirea se înfiripase între pescarul Dragomir și frumoasa Aiseh. Atmosfera de basm oriental este risipită de amintirea unor locuri sinistre, unde erau închiși niște prizonieri. Prin ancheta lor, personajele principale vor încerca să facă lumină după ce au trecut ani de la comiterea faptelor.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Elefant.ro
Romane cu spioni și crime politice
15. Berta Isla de Javier Marias
Javier Marias este un maestru al romanelor cu personaje misterioase, pline de secrete. Un astfel de personaj este și partenerul protagonistei din Berta Isla. Intors în Spania după studiile absolvite în Maria Britanie, acesta începe să ducă o viaţă dublă. Iubita lui din adolescenţă, devenită între timp soţie, va pune întrebări despre activităţile secrete ale sale. Este acesta un spion? De ce este distant, închis într-o lume care pare să o excludă? Sunt întrebările ce vor declanșa evenimentele din roman.
Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro
16. Eu l-am ucis pe Kennedy de Manuel Vasquez Montalban
Cei ce preferă autorii din spaţiul iberic vor citi și romanele scrise de Manuel Vasquez Montalban. Unul dintre cele mai bune romane ale sale este intitulat Eu l-am ucis pe Kennedy. Îl vei descoperi pe marele detectiv Pepe Carvalho, emblematic pentru literatura poliţista spaniolă. El ajunge în preajma celor ce investighează asasinarea președinte american. Marii critici au descoperit, în acest roman, influenţe din opera lui Kafka și a lui Italo Calvino.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
17. Omul nostru din Panama de John le Carre
John le Carre este unul dintre cei mai citiţi autori de romane poliţiste cu spioni. Reprezentativ pentru stilul său este și romanul Omul nostru din Panama. Plin de intrigi suculente, romanul include povestea unui bărbat șarmant, implicat fără voia lui într-un conflict internaţional.
Personajul central este un faimos croitor de lux. Talentul său îl aduce în preajma oamenilor influenţi care fac afaceri în Panama. Le cunoaște secretele, viciile, fărădelegile. Însă tocmai acest mare talent de a obţine informaţii secrete îl va pune în pericol.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
18. Sindicatul poliţiștilor idiș de Michael Chabon
Sindicatul poliţiștilor idis îmbină elementele SF și ritmul trepidant al unui thriller. Multipremiatul autor Michael Chabon oferă un crime thriller politic halucinant. Acţiunea se petrece într-un trecut inventat, în care marile puteri încearcă să-i convingă pe evreii din Europa să-și formeze un stat în Alaska, nicidecum pe teritoriul de azi al Israelului. În paralel cu lupta evreilor împotriva naziștilor se desfășoară și ancheta unei crime. Anchetatorul este clasicul personaj care apelează la metode nonconformiste și a cărui viaţă personală este ameninţată de haosul lumii în care trăiește.
Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro
19. Zulu de Caryl Ferey
Conflictele tribale din Africa postcolonială, intrigile politice, traficul de droguri și atmosfera cartierelor de la periferie sunt elementele unui roman precum un film de acţiune. De fapt, Zulu a stat la baza unui film de succes, cu actorul Orlando Bloom în rolul principal.
Romanul îl are în prim plan pe detectivul Neuman. El trebuie să descopere asasinul unei tinere. Aceasta era fiica unui sportiv admirat. Cadavrul ei a fost găsit în Grădina Botanică din Cape Town. Ancheta va duce spre înaltele cercuri ale puterii, dar și spre infernul marginalilor din Africa de Sud.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
Cărţi poliţiste cu acţiunea în locuri pe care ai vrea să le vizitezi
20. Nuferi negri de Michel Bussi
Nuferi negri este un roman a cărui acţiune se petrece într-un paradis al celor îndrăgostiţi de pictura impresionistă. Este vorba despre satul Giverny. Acolo unde se află celebra grădină cu nuferi a lui Monet. Viaţa localnicilor pare să graviteze în jurul amintirilor despre Monet și al său rai vegetal.
În acest loc mirific are loc o crimă. Victima este cel mai bogat și dorit bărbat din sat. El avea faima unui mare afemeiat lipsit de scrupule. Ancheta va duce la descoperirea unor istorii de viaţă tulburătoare, ale căror protagoniste sunt niște localnice pline de secrete.
Nuferi negri amintește de atmosfera serialelor poliţiste din spaţiul francofon, în care detectivii locuiesc în zone pitorești. Frumuseţea naturii îţi dă impresia că privești un tablou în care nuanţele prevestesc amănuntele întunecate ce urmează a fi descoperite de anchetatori. Te invităm să citești și recenzia.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
21. Necunoscuta din Tanger de Christine Mangan
Dacă Hitchcock, Agatha Christie și Patricia Highsmith s-ar fi întâlnit într-o cafenea din cosmopolitul Maroc al anilor ’50, pentru a discuta despre un crime thriller, ar fi scris un scenariu pentru filmul Necunoscuta din Tanger. Labirinticul oraș Tanger ar fi fost decorul perfect pentru imaginaţia lor. În acest labirint, personajele cărţii par să-și piardă minţile. Unul dintre aceste personaje este Alice, prinsă într-o căsătorie nefericită. Ea ajunge într-un Tanger care o sperie. Va fi nevoita să-l străbată, să se scufunde în atmosfera lui incandescentă când prietena ei din studenţie, Lucy, ajunge aici.
Spre deosebire de Alice, Lucy nu se teme de Tanger. Adora să-i exploreze străzile întortocheate, bazarele si cartierele dedicate plăcerilor. Suspansul apare când Alice începe să descopere latura parșivă a celei mai bune prietene. O bănuiește pe Lucy de intenţii criminale. Aceste intenţii se transformă în planul unei minţi diabolice, demne de o seducătoare fără scrupule. Te invităm să citești și recenzia.
Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro
22. După 7 ani de Guillaume Musso
Din New York ajungi în Parisul boem, apoi în jungla amazoniană, pe umele unui cuplu plecat în căutarea fiului disparut. Cuplul este format dintr-o artistă boemă din Franţa și un bărbat devenit moștenitorul unei familii bogate din New York. După șapte ani de la divorţul furtunos, cei doi se redescoperă pe măsură ce suspansul se amplifică. După 7 ani este un roman ce îmbină thrillerul și povestea de dragoste, scris pentru fanii lui Guillaume Musso.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
23. Printre rânduri (Donna Leon)
Cei îndrăgostiţi de Veneţia ajung și la romanele Donnei Leon. Prin ele a devenit cunoscut detectivul Guido Brunetti. În romanul Printre rânduri, acesta va trebui să rezolve un caz legat de lumea artei și a cărţilor preţioase.
Niște volume rare au fost furate dintr-o importantă bibliotecă. Vinovatul: un profesor aparent inofensiv. Însă ancheta dezvăluie că profesorul avea o identitate falsă, de care se leagă niște întâmplări întunecate. Cazul se va complica după ce un renumit cărturar este asasinat.
Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Elefant.ro
24. Cabaret Biarritz de Jose C. Vales
Biarritz era una dintre destinaţiile preferate ale oamnilor din înalta societate interbelică. Moartea suspectă a unei tinere, chiar în acest loc al distracţiei, va nuanţa faima locului. Viaţa tinerei și enigmele celor din jurul ei ajung să fie cercetate de un scriitor în vogă din acea perioadă. El dorea să lanseze un roman bazat pe secretele din jurul morţii suspecte.
Cabaret Biarritz este un roman în care suspansul și calităţile unui film de epocă se întâlnesc. Romanul este și un portret al unei epoci asociate cu strălucirea, decadenţa și eliberarea de constrângeri.
Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro
Cărţi poliţiste despre crime reanchetate
25. O viaţă și trei zile de Pierre Lemaître
Într-un orășel din Franţa, viaţa liniștită a unui medic este tulburată de posibilitatea descoperirii unui secret. Acest mare secret este legat de moartea prietenului său. Când avea doisprezece ani, protagonistul și-a omorat prietenul. El susţine că a fost o moarte accidentală. Nu a spus nimănui despre implicarea lui. Inundaţiile din acea perioadă au oprit căutarea prietenului dispărut.
Secretul nu mai poate fi păstrat dincolo de copilărie. Trecutul ameninţă, peste zeci de ani, să se năpustească asupra vieţii respectabile din prezent. Aceasta este povestea din romanul O viaţă și trei zile. Fanii lui Pierre Lemaître vor descoperi un roman în care ancheta este pretextul pentru formularea unor întrebări despre natura umană.
Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Cărturești
26. Cu sânge rece de Truman Capote
Truman Capote, ajutat de scriitoarea Harper Lee, îmbină literatura și documentarul în romanul Cu sânge rece. Romanul a fost scris după ce o crima a zguduit America din anii ’50.
Într-un orășel, o familie îndrăgită de comunitate a fost ucisă. Nimeni nu-și explică de ce. Familia nu părea să fi supărat vreodată pe cineva. Pornind pe firul investigaţiilor oficiale, Truman Capote spune povestea victimelor, dar și a criminalilor.
Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas
27. Un proiect sângeros de Graeme Macrae Burnet
Un proiect sangeros ne poartă în Scoţia rurală din secolul al XIX-lea. Aici, un adolescent este acuzat de un triplu asasinat. Oare a fost el adevăratul criminal? Care i-au fost motivele? Poţi afla răspunsul citind Un proiect sângeros, cartea despre care mulţi spun ca ar fi varianta scoţiană a romanului Cu sânge rece, al lui Truman Capote.
Cartea Un proiect sângeros are la bază o documentare solidă. Totodată, este și o explorare a psihicului uman.
Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro
28. Dispariţia lui Adele Bedeau de Graeme Macrae Burnet
Tot de o explorare a psihicului uman vei avea parte citind și romanul Dispariţia lui Adele Bedeau. Romanul vizează anchetarea unei crime dintr-un orășel francez. Victima este o tânără care lucra la un bar intens frecventat de principalul suspect. Acest suspect era considerat un lup singuratic. Localnicii îl bănuiesc de răpirea frumoasei Adele, pe care el o urmărea intens ori de câte ori se ducea să bea de unul singur.
Cazul este preluat de un anchetator bântuit de un caz nerezolvat din trecut. Oare noul caz are vreo legătură cu precedentul?
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
Cărti poliţiste scandinave recente
29. X feluri de a muri de Stefan Ahnhem
Stefan Ahnhem este noua revelaţie a cititorilor pasionaţi de romanele poliţiste scandinave. În centrul romanelor sale este detectivul Fabian Risk. Noul roman din seria dedicată lui Fabian Risk, X feluri de a muri, reflectă încercarea unei echipe de criminaliști de a găsi un asasin periculos. Acesta este bănuit de mai multe crime, deși, aparent, sunt puţine elemente care să indice o legătură între ele.
Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro
30. Steaua diavolului de Jo Nesbø
Jo Nesbø revine în atenţia fanilor din România cu povestea unui criminal în serie care își marca teritoriul printr-un rubin în forma de pentagramă. Rubine era lăsat chiar lângă corpurile victimelor sale. În Steaua diavolului vei citi despre încă o crimă rezolvată în stil scandinav. Şi, ca-n orice roman poliţist scandinav, ancheta dezvăluie problemele din societate. În paralel cu ancheta, inspectorul care se ocupă de caz va încerca să afle dacă unul dintre colegii săi a fost implicat în asasinarea unei poliţiste incoruptibile.
Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro
Cărţi poliţiste cu substrat social
31. Patrula djinilor (Deepa Anappara)
Cartea Patrula djinilor poate fi considerată un roman poliţist special, în care vei urmări două anchete. Una este cea oficială, prin care se încearcă mușamalizarea. Cealaltă este ancheta paralelă a unor puști. Aceștia devorează serialele cu detectivi. Ei sunt gata să pună în practică tacticile văzute în filme, după ce un prieten dispare fără urmă. Nu numai prietenul lor dispare. Şi alţi copii ajung să fie de negăsit.
Mergând pe firul investigaţiei, puștii cutreieră o metropolă indiană în timpul nopţii, când părinţii cred că dorm. Ajung astfel la un bazar imens, aflat la capătul unei linii de cale ferată. Se pare că noaptea, bazarul devine un loc unde se întâmplă tot felul de lucuri necurate.
Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro
32. Orfani în Brooklyn de Jonathan Lethem
Orfani în Brooklyn este un roman scris pentru cei pasionaţi de jocurile psihcul uman. Personajul central este un orfan care suferă de sindromul Tourette. Asta nu l-a împiedicat să-și dezvolte abilităţile necesare unui detectiv. Şi le folosește din plin după ce se angajează la agenţia unui renumit mafiot. După ce șeful său mafiot dispare, protagonistul începe o investigaţie pe cont propriu.
Orfani in Brooklyn este considerat și un omagiu adus romanelor și povestirilor clasice despre detectivi. Criticii amintesc de cărţile scrise de Raymond Chandler.
Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro
33. Micile ticăloase de Alex Marwood
Micile ticăloase este un crime thriller despre greșelile din trecut, care ajung să ameninţe prezentul. În centrul romanului se afla două adolescente. Ele ajung într-o instituţie destinată recuperării delicvenţilor, fiind acuzate de crimă. După ce își ispășesc pedeapsa, ajung niște adulte responsabile. Își întemeiază familii și lasă trecutul în urmă. Dar trecutul revine odată cu agresiunile împotriva unor turiste care își petrec vacanţa chiar în localitatea unde protagonistele au sperat să ia viaţa de la capăt, evitând problemele.
Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești
34. Femeia de marţipan de Radu Ţuculescu
Suspansul se îmbină cu senzualitatea, umorul și călătoriile în romanul Femeia de marţipan. În centrul romanului se află un tânăr care visează să devină un criminalist. Înainte de a urma studiile universitare, el începe să călătorească prin marile orașe europene, pentru a întâlni diferitele tipologii umane. Ajuns în Elveţia, acolo unde studiază prietena lui, acesta ajunge să îi ajute pe niște poliţiști locali în rezolvarea unei crime.
Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro
35. Ultimul cadru de S.J. Watson
Un sătuc liniștit poate ascunde un trecut rușinos. Acţiunea romanului Ultimul cadru se petrece într-un astfel de sat, care în trecut era un cuib al traficanţilor plini de cruzime. Localitatea își recapătă faima negativă după ce niște adolescente dispar. Povestea lor va fi redată de o jurnalistă venită în sat pentru a realiza un documentar.
Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro
36. iPhuck 10 de Viktor Pelevin
Lumea artei contemporane poate fi una palpitantă. O știu cel mai bine detectivul și faimoasa curatoare din romanul iPhuck 10. Pentru a investiga afacerile ilegale din lumea artei, cei doi vor folosi un gadget inovator. Pregătește-te să citești un roman în stilul lui Viktor Pelevin, unul dintre cei mai apreciaţi autori nonconformiști din Est. Probabil că l-ai descoperit și datorită unui alt roman straniu- Omon Ra.
Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro
Romane poliţiste sud-americane
37. Cine l-a ucis pe Palomino Molero? de Mario Vargas Llosa
Mario Vargas Llosa a scris un crime thriller bine ancorat în realitatea sud-americană. Acţiunea se petrece într-un loc pitoresc, dar afectat de corupţie și de la afacerile ce nu ţin cont (și) de bunăstarea localnicilor.
Având pasaje ce amintesc de frumuseţea cadrelor demne de un film clasic, romanul Cine l-a ucis pe Palomino Molero? urmărește anchetarea unei crime a cărui victimă a fost un tânăr ce visa la o carieră de chitarist. Iubirea pentru fiica unui bărbat influent din armata i-ar fi adus moartea. Ancheta dezvăluie inechitatea socială și urmările colonialismului. Nu lipsesc informaţii despre cultura locală, umorul, senzualitatea și personajele pătimașe. Fiind un roman scris de Mario Vargas Llosa, vei găsi niște critici acide la adresa machismului suprapus peste efectele colonialismului în mentalul colectiv sud-american. Te invităm să citești și recenzia.
Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești
38. Bărbatul din stânga de Alberto Mussa
Bărbatul din stânga este un roman pe care să-l recomanzi datorită unei răsturnări de situaţie imposibil de anticipat. Scris de unul dintre cei mai inventivi autori brazilieni, Alberto Mussa, romanul îmbină suspansul cu psihanaliza și detaliile privind cultura locală având influenţe africane. Personajele te vor purta prin cartierele din Rio, pe măsură ce te vei apropia de secretele din spatele unui bordel de lux. Bordelul era un paravan pentru cercetările unui medic dornic de a-l egala pe marele Freud în materie de observaţii despre sexualitate. Ancheta dezvăluie și detalii picante legate de istoria Braziliei.
Ca-n toate romanele scrise de Alberto Mussa, vei regăsi o lume în care senzualitatea și miturile se întâlnesc. Ancheta nu este decât un pretext pentru a explora adâncimile culturale ale Braziliei, ce includ influenţele aduse de aventurierii veniţi de peste mări și ţări.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
39. Jurnalul unui killer sentimental. Yacare de Luis Sepulveda
Luis Sepulveda este considerat unul dintre cei mai importanţi scriitori sud-americani. A reușit să abordeze cu succes mai multe genuri. Mulţi l-au descoperit datorită romanului plin de sensibilitate – Un bătrân care citea romane de dragoste. În cele două microromane Jurnalul unui killer sentimental și Yacare, autorul din Chile reinterpretează canoanele romanului poliţist, moștenite de la clasicii nord-americani. Personajele care anchetează crimele și asasinii se lasă purtaţi de pasiuni puternice. Îi vei urmări în rătăcirile lor prin Madrid, Paris, Istanbul și Mexic.
40. Detectivii sălbatici de Roberto Bolano
Pentru cei dependenţi de literatura sud-americană, Detectivii sălbatici este o carte de neratat. Roberto Bolano reinterpretează canoanele, asemenea tuturor hispanoamericanilor din generaţia sa. Pregătește-te pentru un roman vast, cu naraţiune halucinantă, ce te va purta în jurul lumii. Vei întâlni boemi enigmatici, poeţi, marginali și personaje excentrice.
Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro
Te invitam să citești și articolul 10 romane captivante despre Veneţia
10 romane (si o surpriza) cu actiunea la Venetia, care te vor seduce