
Începutul primăverii aduce o abundenţă de povești. Unele sunt precum niște iubiri pasionale sau tenebroase precum secretele unor familii excentrice. Altele sunt trepidante precum evenimentele istorice din secolul trecut. Vei putea să citești și povești care s-au împletit cu micile istorii ascunse ale marilor orașe. Nu lipsesc nici thrillerele ce te vor ţine cu sufletul la gură. Noi îţi recomandăm 42 de cărţi noi de citit în martie 2021. Lectură plăcută!
Romane pentru cei îndrăgostiţi de Roma, de citit în martie 2021
1. Michelangelo ereticul de Matteo Strukul
După ce te-a invitat în lumea plină de ispite și pericole din Veneţia, prin romanul Giacomo Casanova. Sonata inimilor frânte, Matteo Strukul te arunca direct în universul Renașterii. Michelangelo, ereticul surprinde conflictul dintre artiști și putere, din perioada în care a fost creată sculptura Moise. Titanul Renașterii, Michelangelo, ajunsese într-o Romă în care Biserica Catolică se simţea ameninţată de ideile rebelului pe nume Luther.
Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro
2. Ultima vară în oraș de Gianfranco Calligarich
Fascinanta literatură italiană este reprezentată și de romanul Ultima vară în oraș. Cinefilii vor avea impresia că străbat alături de personajele romanului splendida și decandenta Romă a lui Fellini. Atmosfera din roman amintește de filmul-cult La Dolce Vita. Multipremiatul scriitor italian Gianfranco Calligarich te invită să rătăcești prin Roma alături de personajul central. Acesta este un tânăr boem care pendulează între mediul celor fără căpătâi și vilele prietenilor din înalta societate.
Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro
Cărţi despre legături pătimașe, de citit în martie 2021
3. Iubire, semne și minuni. 10 povestiri de Kaya de Vos
Kaya de Vos i-a cucerit pe mulţi visători datorită cărţii Jurnalul unei iubiri imposibile, în care perla Renașterii, Florenţa, devenea un personaj important. Prin cele zece povestiri din volumul Iubire, semne și minuni, Kaya de Vos transformă alte orașe în personaje captivante. Vei călători din București până-n Oradea, Barcelona, Stockholm și New York.
Cele zece povestiri vorbesc despre iubiri pierdute sau regăsite, secrete, prietenii. Întâmplările sunt aduse la graniţa dintre real și realismul magic.
Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro
4. Henry și June de Anais Nin
Legătura dintre Anais Nin și Henry Miller va fascina generaţii întregi. Această legătură incandescentă a devenit și o importantă sursă creatoare pentru Anais Nin. Citind Henry și June descoperi legătura dintre erotism, artă și emancipare feminină în perioada interbelică. Cartea amintește și de viaţa boemă a Parisului din anii ’30. Henry și June este primul volum din Jurnalul dragostei.
Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro
Romane despre femei seducătoare pline de secrete
5. Verișoara mea Rachel de Daphne de Maurier
De la autoarea celebrului roman ecranizat Rebecca vine încă un thriller despre secretele unor personaje seducătoare. Verișoara mea Rachel spune o poveste despre pasiuni și crime. Pasiunea se învârte în jurul lui Philip, un tânăr orfan, și a lui Rachel. Ea a devenit soţia vărului care l-a crescut pe Philip după ce a rămas orfan. Rachel ar putea fi implicată în moartea subită a soţului ei. Philip va încerca să elucideze misterul din jurul ei. Este Rachel o femeie diabolică sau doar o victimă acuzată pe nedrept?
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
6. Lady L. de Romain Gary
Lady L., romanul scris de Romain Gary, a devenit celebru datorită ecranizării din anii ’60, cu Sophia Loren și Paul Newman în rolurile principale. Romanul te seduce datorită amestecului de mister, personaje pline de umbre, satiră și frescă socială. Acţiunea se petrece în Anglia. Personajul principal este o doamnă din înalta societate victoriană. Pe măsură ce asiști la încercările ei de a-si salva pavilionul de vară, devenit un sanctuar al secretelor, detaliile picante, deloc măgulitoare, despre familia ei respectabilă revin la suprafaţă. La fel și iubirea ascunsă pe care unul dintre personajele masculine o simte pentru de ea, de mulţi ani.
Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro
Cărţi despre iubiri și relaţii interzise din Berlinul anilor ’40
7. Fiica Reichului de Louise Fein
Poate regăsirea unui vechi prieten devenit iubit să impiedice contaminarea cu ura sinistră propagată în perioada nazistă? Este întrebarea care stă la baza poveștii răvășitoare (și reale) din romanul Fiica Reichului. Personajele centrale sunt o tânără din Germania și prietenul acesteia din comunitatea evreiască. Tânăra devine o simpatizantă a naziștilor, crezând în ideile acestora. Dar când îl reîntâlnește pe Walter, prietenul ei din copilărie, își simte certitudinile ameninţate? Va renunţa la simpatiile naziste? Este întrebarea care te va urmări pe tot parcursul romanului scris de Louise Fein.
Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro
8. În grădina fiarelor de Erik Larson
Tot despre iubiri și război este vorba și în romanul În grădina fiarelor. Popularul autor Erik Larson descrie atmosfera din Berlinul interbelic. Era un Berlin aflat între fastul cosmopolit și ascensiunea antisemitismului. În centrul evenimentelor se află un diplomat american și aventuroasa lui fiică.
În timp ce tatăl ei începe să descopere planurile malefice ale naziștilor, fiica o ţine din petrecere în petrecere. Este atrasă de șarmul unor tineri din lumea bună, ajungând chiar în anturajul primul șef al Gestapoului. Va scăpa familia din iadul nazist? Tatăl și fiica vor deveni complici, sau apărători ai celor vulnerabili?
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
Romane despre secretele de familie
9. Casa Olandeză de Ann Patchett
Casa Olandeză este o poveste transgeneraţională despre noi îmbogăţiţi, despre sacrificii și despre decădrea unei familii de moguli imobiliari. Acţiunea începe în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În anii cumpliţi, unul dintre personajele pricipale primește o informaţie secretă pe care o valorifică în lumea imobiliară. Devine astfel un prosper investitor. Pentru a-și etala noul statut, cumpără una dintre cele mai frumoase case. I se spune Casa Olandeză. Aici va locui împreuna cu familia sa. Însă casa este plină de secrete. Nu după multă vreme, familia începe să fie bântuită de legendele despre foștii locatari.
Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro
10. Trandafiri de Leila Meacham
Trandafiri este o sagă ce reflectă problemele din sudul Statelor Unite. Într-un oraș tradiţionalist din Dud, cele două familii care dominau regiunea decid să devină aliate prin mariajul copiilor. Însă cei doi copii refuză căsătoria aranjată. Refuzul va avea consecinţe resimţite de următoarele trei generaţii. Trandafiri este și un roman despre pasiuni devastatoare și despre inechitate. Acţiunea se petrece pe fundalul expansiunii afacerilor cu tutun și cherestea.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
11. Să nu ne facem de râs în faţa furnicilor de Iv cel Naiv
Iv cel Naiv a început să scrie și proză. Să nu ne facem de râs în faţa furnicilor este primul său roman. Romanul spune povestea Amandei, o fetiţă isteaţă. Ea se transformă în detectiv peste noapte. Amanda vrea să afle de ce părinţii ei nu se mai înţeleg și dacă într-adevăr ei sunt părinţii ei adevăraţi. Pentru a găsi răspunsuri, ea începe să discute cu vecini, rude, prieteni. Indiciile o determină să își pună întrebări despre iubire, familie, identitate, loialitate.
Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro
12. Viaţa care mă așteptă de Julien Sandrel
Viaţa care mă așteptă spune povestea lui Romane, o doctoriţă care descoperă că are o soră geamană. O cheamă Juliette și este proprietara unei librării din Avignon. Renumitul autor Julien Sandrel spune de data aceasta o poveste despre secretele de familie.
Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro
13. Sora dispărută de Dinah Jefferies
Tot despre căutarea unei surori este vorba și în romanul semnat de autoarea Dinah Jefferies. Acţiunea romanului Sora dispărută amintește de filmele de epocă turnate în Orient. Personajele trăiesc în Birmania anilor ’30. În orașele cu temple și palate opulente, Belle se bucură de faima unei cântăreţe occidentale care fascinează. Însă faima îi este umbrită de amintirile despre o soră dispărută. De aceasta soră de care nu mai știe nimic se leagă multe secrete. Admiratorii sus-puși, precum și un american șarmant, o vor ajuta să o găsească.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
Cărţi pe care să le citești în tihnă
14. “Cu iubire tandră, Elisabeta”. Mereu al tău credincios, Carol”. Corespondenţa perechii regale, volumul II, 1889-1913
Carol I și Regina Elisabeta au rămas în istoria afectivă a românilor și datorită vastei corespondenţe. În volumul al II-lea sunt amintite evenimentele din anii în care era pregătită continuitatea casei regale. Carol I urmărea evoluţia principelui moștenitor, precum și relaţia acestuia cu Elena Văcărescu.
Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești
15. “Spune-mi că mă iubești…” Eric Maria Remarque – Marlene Dietrich: Mărturii ale unei patimi
Unul dintre cei mai mari scriitori ai secolului XX, Eric Maria Remarque, și Marlene Dietrich au trăit o intensă poveste de iubire. S-au cunsocut în Veneţia. Ambii fugeau dintr-o ţară pe care naziștii o făcuseră de nerecunoscut. Gândurile scriitorului despre marea lui iubire au fost păstrate în scrisorile incluse în volumul “Spune-mi că mă iubești…” Eric Maria Remarque – Marlene Dietrich: Mărturii ale unei patimi.
Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Elefant.ro
16. Evanghelia după Pilat de Eric-Emmanuel Schmitt
Evanghelia după Pilat este romanul prin care Eric-Emmanuel Schmitt revizitează mesajele biblice. Acţiunea se petrece în ţinuturi devenite azi loc de pelerinaj și care atunci făceau parte din Imperiul Roman. Evanghelia după Pilat este plin de metafore și de mesaje umaniste.
Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro
Thrillere devenite clasice
17. Ceasul rău pe strada Hickory de Agatha Christie
Îţi place stilul Agathei Christie? Dacă răspunsul este afirmativ, poţi alege și romanul Ceasul rău pe strada Hickory. În acest roman, celebrul detectiv Hercule Poirot investighează ceea ce par a fi niște delicte mărunte, comise într-un cămin studenţesc. Sunt mici furturi. Unii spun că ar fi opera unui cleptoman priceput. Însă Poirot miroase pericolul ce duce la o posibilă crimă.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
18. Ape adânci de Patricia Highsmith
Ape adânci este un thriller psihologic oferit de autoarea cărţii Talentatul domn Ripley. Patricia Highsmith a scris un roman despre efectele infidelităţii. Personajul infidel este dezinvolta Melinda. În urma unei înţelegeri, soţul îi tolerează legăturile extraconjugale atâta vreme cât nu vor divorţa. Un divorţ ar fi un dezastru pentru imaginea partenerilor în plan social. Însă un eveniment violent pune capăt înţelegerii, dezvăluind o latură necunoscută a unuia dintre personajele centrale.
Poţi comanda volumul de pe Cărturești
Thrillere actuale
19. Steaua diavolului de Jo Nesbø
Fanii lui Jo Nesbø vor citi și romanul Steaua diavolului. Romanul poliţist urmărește încercarea personajului central de a prinde un criminal în serie. Acesta își marchează teritoriul lăsând chiar la locul crimei un diamant roșu în formă de pentagramă. În paralel cu ancheta, protagonistul va încerca să afle secretele colegului său. Acest coleg este bănuit de asasinarea unei poliţiste dedicate.
Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro
20. Amintirea imperiului de Arkady Martine
Dacă preferi un amestec între cyber punk și thrillerul politic, îţi vei îndrepta atenţia și spre Amintirea imperiului, primul volum din trilogia Teixcalaan. În centrul evenimentelor din roman este o ambasadoare ajunsă pe o altă planetă. Aici va descoperi niște detalii tenebroase legate de misterioasa dispariţie a predecesorului său. Romanul a fost nominalizat la Premiul Nebula și a fost inclus în topul romanelor SF.
Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro
21. iPhuck 10 de Viktor Pelevin
Viktor Pelevin este unul dintre cei mai buni autori contemporani din Rusia. A devenit cunoscut și datorită straniului roman Omon Ra. Noul roman tradus în limba română este iPhuck 10. Romanul îmbină thrillerul poliţist cu detaliile ce îi atrag pe cei pasionaţi de arta contemporană. Personajele cărţii – un detectiv și o curatoare de success – trebuie să descopere dedesubturile murdare din lumea artei devenite o afacere. În ancheta lor apare și gadgetul numit iPhuck 10.
Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro
22. Lasă lumea în urmă de Rumaan Alam
Lasă lumea în urmă este considerat unul dintre cele mai bune romane ale anului 2020, fiind nominalizat la National Book Award. În acest roman suspansul demn de un thriller se îmbină cu mesajul social. Acţiunea se petrece în timpul unei vacanţe. Este vacanţa unei familii din New York. Familia decide să se distanţeze puţin de agitaţia unei metropole închiriind o casă în Long Island. Casa este într-un loc liniștit, izolat. Are piscină și toate calităţile visate de cei ce vor să se relaxeze. Însă tocmai aceste calităţi devin un mare defect atunci când lumea din jur este cuprinsă de haos. Acest haos este produs de o pană de curent. Frica de haos este dublată de teama faţă de necunoscuţi atunci când un cuplu bate la ușa casei de vacanţă.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Elefant.ro, Cărturești
23. Carrie de Stephen King
Carrie este un roman despre o adolescentă specială. Ea se trezește peste noapte cu puterea de a mișca lucrurile cu ajutorul minţii. Își folosește telekinezia pentru a se apăra de cei ce o hărţuiesc sau pentru a se răzbuna. Stephen King reinterpretează în stil propriu drama adolescentei timide, care este victima bullyingului, dar și a unui mediu familial dominat de violenţa mascată prin fanatismul religios.
Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro
24. Soţia perfectă de J.P. Delaney
O femeie se trezește năucită alături de un bărbat de care nu-și mai aminstește. Acesta îi spune că de fapt ea a fost în convalescenţă după ce a suferit un accident. Femeii i se mai spune că este o talentată artistă și o pasionată de surfing. De asemenea, este și o mamă iubitoare.
Bărbatul de care nu își mai amintește este de fapt soţul ei, un important antreprenor din Silicon Valley. A scos-o din comă folosind inovaţiile tehnologice. La un moment dat, ea începe să descopere, datorită amintirilor, o altă versiune a vieţii ei. Bărbatul pare să o manipuleze. Protagonista va încerca să investigheze, pe cont propriu, cauzele accidentului în care a fost implicată.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Elefant.ro, Cărturești
Romane despre fantomele istoriei
25. Așa începe răul de Javier Marias
Fanii lui Javier Marias vor putea alege romanul Așa începe răul. Este un roman ce îmbină o poveste de iubire cu faptele abominabile petrecute în Spania aflată sub dictatura lui Franco. În 1980, la cinci ani de la căderea dictaturii, fantomele trecutului încă bântuie. Juan, personajul central, devine asistentul unui regizor intrat într-un con de umbră. Acest regizor îl roagă pe Juan să cerceteze trecutul murdar al unui bărbat devenit prietenul regizorului. În paralel cu ancheta, Juan începe să își pună întrebări despre căsnicia regizorului. Nu înţelege cum acesta poate forma un cuplu stabil cu o femeie seducătoare, dar atât de diferită de el.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
26. Trieste de Dasa Drndic
Trieste este un roman despre istoria unui oraș cu multiple influenţe culturale, dar și despre oamenii ce au fost prinși adesea în malaxorul nemilos al acestei istorii. Personajul central este o femeie din Italia. Aparţinând comunităţii evreiești, ea a suferit cumplit în timpul războiului. Fiul i-a fost luat de naziști, tatăl acestuia fiind chiar un ofiţer din armata germană. Încercând să dea de urma fiului, ea va descoperi secretele ţării sale.
Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro
27. Omul care a văzut totul (Deborah Levy)
Una dintre cele mai apreciate scriitoare contemporane, Deborah Levy, amintește de efervescenţa anilor ’80 prin romanul Omul care a văzut totul. Pe fundalul unui Berlin despărţit de un zid, istoria recentă și cea personală se împletesc. Personajele romanului încearcă să depășească situatii dificile, traumatizante. Un astfel de personaj este Saul Adler. El a fost accidentat în timp ce poza pentru un fotograf ce urma să omagieze formaţia Beatles.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Elefant.ro, Cărturești
Romane pline de aventuri
28. Patrula djinilor (Deepa Anappara)
Patrula djinilor este un roman plin de suspans, lăudat de Elif Shafak și de Ian McEwan. Splendoarea Orientului și pericolele se îmbină în povestea scrisă de Deepa Anappara. Personajele principale sunt niște puști dintr-o metropolă indiană. Ei își petrec timpul liber devorând serialele poliţiste. Când unul dintre prietenii lor dispare fără urmă, puștii își asumă rolul unor detectivi.
Copiii se strecoară afară din casă la ore târzii din noapte pentru a cutreiera orașul. Investigaţia îi poartă spre un loc periculos. Acest loc este un faimos bazar, care noaptea devine un loc al fărădelegilor. Astfel, protagoniștii vor afla că din ce în ce mai mulţi copii dispar. De asemenea, investigaţia lor va fi sabotată pentru a nu se descoperi secretele murdare. Vor putea ei afla adevărul?
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
29. Vești din lumea întreagă de Paulette Jiles
Vești din lumea întreagă este un film de epocă în proză, din care nu lipsesc aventurile și prieteniile puternice. În centrul romanului se află un bărbat trecut prin multe. La sfârșitul Războiului Civil din America, el își câștigă pâinea citindu-le oamenilor analfabeţi știrile din ziare. Astfel, aceștia puteau afla ce se întâmpla în lumea largă. La un moment dat primește o monedă de aur. În schimbul ei va trebui să ducă o micuţă orfană la rudele ei îndepărtate din San Antonio.
Călătoria este lungă și deloc lipsită de peripeţii. Presupune străbaterea mai multor sute de kilometri, până-n Sudul profund și marcat de tulburări sociale. Micuţa fusese crescută de indienii care îi asasinaseră familia. Cu ea se purtaseră frumos, adoptând-o. Așadar, copila ajunsese să se atașeze de ei. Călătoria va însemna, pentru ea, o nouă dezrădăcinare.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
30. Corabia nebună vol 1. Amintirea aripilor de Robin Hobb
Cei ce preferă stilul fantasy, vor fi atrași de trilogia Corăbiile însufleţite. Volumul Corabia nebună reprezintă a doua parte a trilogiei. Vei citi despre aventuri cu piraţi, insule pline de comori și de animale nemaivăzute sau de iubiri ce amintesc de marile mituri.
Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro
Romane ancorate în actualitate
31. Bărbatul din spatele ceţii de Florin Irimia
Mulţi l-au descoperit pe scriitorul Florin Irimia datorită romanului O fereastră întunecată. În 2021 lansează un nou roman, intitulat Bărbatul din spatele ceţii. Este un roman despre explorarea legăturilor semnificative dintr-o existenţă. Vei citi despre iubiri pierdute, studenţie și maturizare.
Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro
32. Iubirea în caz de urgenţă de Daniela Krien
Iubirea în caz de urgenţă poate fi considerat și un portret al femeii occidentale din secolul XXI. Premiat și apreciat în Germania, romanul spune povestea unor prietenii și a unor iubiri din perspectiva femeilor diferite. Cele cinci personaje feminine ale romanului trec prin tot felul de întâmplări care le testează prietenile și certitudinile, dar le și maturizează.
Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești
Cărţi despre feminitate și cultură evreiască
33. Principiul feminin în Cabala de Moshe Idel
Dacă îţi place să cercetezi alte culturi, s-ar putea să te atragă și cartea Principiul feminin în Cabala. Autorul cărţii, Moshe Idel, este considerat unul dintre marii experţi în Cabala și în cultura iudaică.
34. Neortodox (Deborah Feldman)
Neortodox este cartea de la care a pornit scenariul serialului marca Netflix. Cartea este mărturia lui Deborah Feldman, o tânără care se emancipează. Până la douăzeci de ani, ea a crescut într-o comunitate hasidică. Nu își dorea totuși o viaţă ce urma regulile tradiţionale. Ea dorea să citească, să înveţe, să ducă o viaţă liberă. După nașterea copilului său, în urma unei căsătorii aranjate, decide să plece din comunitatea tradiţionalistă pentru a-și urma visurile.
Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro
Cărţi pentru cei pasionaţi de psihologie
35. Intimitatea de Gurmeet Kanwal & Salman Akhtar
Ideea de intimitate capătă mai multe sensuri. Aceste sensuri sunt nuanţate în funcţie de vârstă, nevoi sau apartenenţa culturală. Cartea Intimitatea devine o călătorie de-a lungul mai multor vârste și culturi. Pentru cei pasionaţi de psihologie, cartea este o invitaţie la reflecţie. Te vei analiza citind și despre intimitatea în contextul diverselor interacţiuni umane. Există o intimitate în cuplu și alta în legăturile de prietenie, de exemplu. Diferenţele dintre diferitele feluri de intimităţi, dar și intersectările dintre ele sunt analizate în această carte.
Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești
36. Medicina sentimentelor de Julia Fischer
Cei pasionaţi de psihologie vor trece pe listă și Medicina sentimentelor. Cartea analizează dinamica trăirilor afective și efectele acestora. Ce se întâmplă în creierul nostru când suntem îndrăgostiţi sau dezamăgiţi, plini de speranţă sau temători, strânși în braţe sau însinguraţi? Vei căuta răspunsuri citind această carte.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
37. Polimatul de Peter Burke
Polimatul este o carte despre acei oameni consideraţi enciclopedici și capabili de performanţe remarcabile în mai multe domenii. De la epoca lui Da Vinci până la cea a lui Susan Sontag, profesorul Peter Burke analizează impactul unor personalităţi culturale vaste asupra istoriei.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
Cărţi pentru cei interesaţi de istorie și de filosofie
38. În ce privinţe se deosebește Aristotel de Platon (de Plethon)
De cărturarul Plethon se leagă revirimentul culturii din Grecia Antică în Bizanţ. Născut la finalul secolului al XIII-lea, Plethon a susţinut reîntoarcerea la scrierile filosofilor greci. În ce privinţe se deosebește Aristotel de Platon este una dintre marile sale moșteniri.
39. Blaga, între legionari și comuniști de Marta Petreu
Cei dornici de a înţelege mai bine România secolului trecut pot alege cartea Martei Petreu – Blaga, între legionari și comuniști. Paginile scrise de Marta Petreu amintesc de multe episoade care au împiedicat evoluţia social-politică demnă de o ţară care visa la democratie. De asemenea, analizează și modul în care mișcările extremiste au afectat viaţa culturală.
Cărţi pentru cei pasionaţi de știinţă
40. Gena sportivă de David Epstein
Gena sportivă este genul de carte pe care o recomandă până și Malcolm Gladwell. Scrisă de jurnalistul pasionat de sport David Epstein, cartea analizează performanţele unor mari sportivi și factorii ce favorizează succesul în lumea sportului. Ce pondere are moștenirea genetică și care este rolul autoeducării și al motivaţiei? Pentru a găsi răspunsuri, autorul a călătorit în jurul lumii, de la Ecuator până dincolo de Cercul Polar.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
41. Luna. O istorie pentru viitor de Oliver Morton
Luna. O istorie pentru viitor explorează legătura omului cu spaţiul cosmic. Nu sunt uitate nici simbolurile atribuite Lunii. Cartea este și o aventurare în imaginarul uman, în visurile devenite mari călătorii.
42. Remarcabila viaţă a pielii de Monty Lyman
După studiile făcute la mari universităţi precum Oxford și după ani petrecuţi în laboratoarele de dermatologie, Monty Lyman oferă un volum captivant. Remarcabila viaţă a pielii include informaţii aflate la intersecţia unor domenii precum istoria, sociologia și medicina.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
Te invitam să citești și articolul:
10 romane captivante despre Veneţia