Necunoscuta din Tanger – Un thriller de vacanta inselator

0
1254

Necunoscuta din Tanger este un crime thriller plasat în decorul Marocului cosmopolit din anii ‘50. Promite, aşadar, o lectură irezistibilă pentru dependenţii de suspans, enigme, jocuri psihologice şi mai ales de călătorii în oraşe labirintice.

Debutul autoarei Christine Mangan a fost comparat cu deja clasicele romane scrise de Patricia Highsmith, Agatha Christie şi Gillian Flynn. Unii şi l-au imaginat pe Hitchcock realizând un film într-un oraş maghrebian. De fapt, Necunoscuta din Tanger jonglează cu aceste influenţe, pe care le plasează seducător într-un oraş în fierbere.

Acţiunea romanului se petrece în acea perioadă în care Marocul îşi dorea independenţa. În anii ’50, Tangerul devenise ultimul bastion al influenţei europene din Maroc. Faima lui era un magnet pentru călătorii visători, pentru intelectualii occidentali nonconformişti şi pentru interlopii de pretudindeni. Cu fiecare se arăta generos, dar şi feroce.

În legendarul oraş ajunge şi Alice împreună cu soţul ei, John. Dar lui Alice Tangerul nu îi prieşte. Nu simte pentru el fascinaţia occidentalilor şi a lui John, care este ademenit de o frumuseţe locală.

Pe cât de incitant era pentru cei dornici de a căuta aventuri, pe atât de înspăimântător era Tangerul pentru Alice. Însă oraşul îşi dezvăluie adevăratele capcane abia când exuberanta Lucy, cea mai bună prietenă a lui Alice, ajune aici.

Alice şi Lucy au fost apropiate în anii studenţiei, fiind apoi legate de un secret dureros. Acest secret devine copleşitor şi ia o turnură aberantă într-un Tanger plin de escroci şi de spioni. Între versatila prietenă şi Alice se instalează brusc neîncrederea. Lucy are propriile planuri. Ea bulveresează fără scrupule existenţa lui Alice şi a lui John, soţul infidel şi arogant a lui Alice.

Necunoscuta din Tanger are potenţialul unui roman de la care ar putea pleca scenariul unui film alert. Paginile se derulează precum scenele în care un oraş istoric este un personaj crucial. Atmosfera Tangerului devine fundalul ideal pentru un thriller în care personajele par să îşi piardă minţile. Fascinaţia şi teama de cădere într-o prăpastie a derutei se învecineaza epuizant pentru psihicul străinului.

Acţiunea se intensifică pe măsură ce Lucy dezvăluie secretele celui devenit soţul lui Alice. Îl urmăreşte pe străzile ameţitoare, până când acesta dispare. Dispariţia lui John retrezeşte amintiri dureroase legate de primul logodnic al lui Alice.

Cutreierând străzile Tangerului, Lucy întâlneşte un localnic enigmatic, înconjurat de o aură de pericol. Introducând acest personaj masculin deopotrivă atrăgător şi întunecat, Christine Mangan îi aduce un omagiu lui Paul Bowles. Asemenea lui Paul Bowles, autoarei îi place să lege vraja exotică a Tangerului de acele dorinţe ascunse ale occidentalilor. De fapt, Tangerul, cu străzile sale întortocheate, reprezintă o altă lume. Aici tot ce este interzis devine posibil. Este lumea îndepărtată, unde legile sunt anulate, cel puţin în mintea occidentalului aflat departe de casă.

Vei aprecia mai ales modul în care Tangerul colonial este reprezentat: între fascinatie şi haos, între măreţie şi reputaţia sordidă. Furnicarul de pe străzilor înguste şi contextului istoric au făcut din vechiul oraş marocan un cuib pentru şarlatani şi aventurieri. O şarlatană pare a fi şi una dintre protagoniste. Gesturile ei vor deveni elementul care poate răsturna mesajele oferite de indicii şi verdictele cu privire la autorul crimei.

Ai spune despre Necunoscuta din Tanger că deţine ingredientele din clasica reţetă pentru un thriller de vară sau care te face să te gândesti la o vară continuă. Are un decor exotic. Atmosfera toridă permite scufundarea în lumea jocurilor psihologice năucitoare. Personajele au câte un secret ce alimentează misterul până la final. Totuşi, pe măsură ce te vei apropia de final vei descoperi că miza este deviată imprevizibil. Dorinţa de a descoperi criminalul este eclipsată de nevoia de a înţelege ce se întâmplă în mintea personajelor.

Cea de-a doua miză este legată de elucidarea altui mister: adevărul despre legătura de prietenie dintre Alice şi Lucy. Ele sunt două personaje opuse, mereu surprinzătoare. Fiecare capitol (scris la persoana I) prezintă alternativ şi derutant varianta fiecăreia asupra evenimentelor. Ai impresia că ajungi să citeşti două jurnale, în care mărturisirile se contrazic. Aşadar, dezvăluirile fiecărui personaj feminin îţi va răsturna percepţia asupra celuilalt.

Succesul acestui roman se bazează pe sincronizarea celor două planuri ale acţiunii. O parte a evenimentelor se învârte în jurul dispariţiei lui John, soţul lui Alice. Cealaltă parte face parte din planul relaţiei pline de secrete şi intenţii ascunse dintre Alice şi Lucy. Una dintre ele îşi va dezvălui o latură sinistră, ce anunţă pericolul.

Necunoscuta din Tanger este genul de roman în care pericolul năucitor ia o turnură aparent delirantă. Ai impresia ca un păpuşar nevăzut se joacă nemilos cu minţile personajelor. Îţi vei aminti astfel de filmele lui Hitchcock, în care maleficul se deghiza în halucinant.

Citeşte şi Femeia din Orient Express – Agantha Christie în ipostaza călătoarei luate prin surprindere

Les trios dames de la Kasbah – O declaraţie de iubire pentru Algeria

Femeia din Orient Express – Agatha Christie in ipostaza calatoarei luate prin surprindere

Les trois dames de la Kasbah – O declaratie de iubire pentru Algeria

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here