Ocolul Africii în 10 filme

0
1596

Când eram copii, documentarele ne asigurau că singurele drame care se petrec în Africa au drept actori antilope şi lei. Totuşi, Africa nu este doar o savană nesfârşită. Are un chip uman pe care, din păcate, doar câteva filme au reuşit să îl surprindă. Intre noi fie vorba, chiar şi printre acestea, puţine au avut curaj să privească frontal, de teamă să nu întâlnească o privire acuzatoare.

Deşi nu suntem de acord cu safariurile, ne vedem nevoiţi  să plecăm la vânătoare de filme care să ne poarte de-a lungul si de-a latul Africii.

1. Casablanca

 

 

Africa nu are un singur chip. In Casablanca, de exemplu, facem cunoştinţă cu chipul pe care continentul îl arată turiştilor. Si este vorba chiar despre acei turişti care vizitează o ţară străină pentru a mânca tocmai la acelaşi restaurant ca acasă. In Casablanca Marocul se reduce la Rick’s Cafe Americain, centrul vieţii expaţilor aflaţi într-o permanentă căutare a drumului spre casă. Totuşi, chiar şi pentru aceste personaje Africa devine mai mult decât o sală de aşteptare, transformându-se într- un refugiu, un loc al regăsirilor neaşteptate.

 

2. Pacientul Englez

 

 

Dacă Rick Blaine (Humphrey Bogart) şi Ilsa Lund (Ingrid Bergman) erau prea puţin preocupaţi de cultura locală, echipa de arheologi din care fac parte Catherine Klifton (Khirstine Scot Thomas) şi Contele Almasy (Ralph Finnes) se avântă până în inima misterioasă a Africii, deşertul Sahara.  Exploratorii englezi abandonează bucuroşi saloanele din Cairo pentru muzica vântului din deşert. Africa arată altfel în ochii călătorului dornic de neprevăzut, decât în cei ai turistului. Totuşi, în faţa războiului nu te poţi ascunde nici măcar printre cele mai înalte dune, iar contele Almasy sfârşeşte prin a deveni Pacientul Englez, un muribund fără identitate de a cărui prezenţă se agaţă şi alte suflete pierdute.   

 

3. Out of Africa

 

 

Dacă ne continuăm drumul mai la sud de Sahara, ajungem în Kenya, ţara unde Karen Blixen (Meryl Streep) încearcă să-şi construiască o viaţă departe de Danemarca natală. Dacă îţi plac cadrele scăldate în lumina cu totul aparte a apusului de savană, nu ar trebui să ratezi acest film, mai ales că pe fundal sunt proiectate siluetele lui Meryl Streep şi Robert Redford (Denys). Africa se apropie în acest film de imaginea pe care ne-o formasem în copilărie, acel continent sălbatic unde neprevăzutul pândeşte printre firele de iarbă ale savanei.

 

4. The Last King of Scotland

 

 

Privită prin ochii tânărului doctor Scoţian Nicholas Garrigan (James McAvoy), Africa este continentul mirajelor, al iluziilor. In The Last King of Scotland, Garrigan ajunge un apropiat al preşedintelui Ugandei, Idi Amin (Forest Whitaker), fără să observe că dincolo de discursurile calde se ascunde un dictator feroce, care trebuie oprit cu orice preţ.

 

5. The First Grader

 

 

Am vorbit până acum de turişti, călători, colonişti, doctori-misionari deci ar fi cazul să privim şi prin ochii localnicilor. The First Grader, regizat de Jan Chawick, este povestea unui bătrân analfabet care se înscrie în clasa I odată ce în Kenya învăţământul primar devine gratuit. Bântuit de amintirile revoltei din 1963 înnăbuşite brutal de britanici, bătrânul este gata de un nou război cu prejudecăţile lumii care l-a uitat vreme de decenii, iar pe măsură ce ‘ Kimani Ng’ang  ‘a Maruge (Oliver Litondo) învaţă să scrie, societatea kenyană învaţă să nu se încreadă doar în isoria scrisă. Astfel, Africa apare cu chipul unui bătrân înţelept, care nu uită, dar încearcă să înţeleagă şi poate, cine ştie, să ierte.

 

6. Hotel Rwanda

 

 

Undeva la sud de Uganda se află un mic stat care însă a fost martorul unor crime ale proporţii sunt şi astăzi greu de imaginat. Totuşi, în Hotel Rwanda, Africa nu apare ca un ţinut al dezolării. In privirea lui Paul Russesabagina (Don Cheadle) se poate citi atât teama  de armata hutu care îi ameninţă pe toţi cei ascunşi în hotelul său, cât şi hotărârea de a-i proteja. Hotel Rwanda ne predă o lecţie importantă : un singur om poate schimba lumea.

 

7. Invictus

 

 

Că tot veni vorba de oameni care au schimbat istoria, nu putem părăsi Africa fără să ne amintim de Nelson Mandela şi de visul său : the rainbow nation. Cum anume poţi uni mai multe culori învrăjbite într-un curcubeu ? Ei bine, pentru început, ai nevoie de o furtună mare, capabilă să agite o ţară întreagă. Cam asta se întâmplă în Invictus, doar că uraganul este în acest caz Cupa Mondială de Rugby găzduită în 1995 de Africa de Sud. Competiţia nu este aleasă întâmplător, echipa naţională a Africii de Sud, formată în mod tradiţional doar din albi, fiind unul dintre cele mai puternice simboluri ale apatridului.

 

8. Otelo Burning

 

 

Odată ce părăsim perspectiva adulţilor şi ne instalăm confortabil în spatele ochilor lui Otelo, un adolescent din Africa de Sud de la sfârşitul apatridului, ni se dezvăluie o cu totul altă ţară decât în Invictus, unde Nelson Mandela (Morgan Freeman) folosea sportul pentru a unifica o naţiune.  In Otelo Burning, lupta cu valurile a tânărului Otelo are acelaşi scop ca revoluţia care se desfăşoară pe fundal: câştigarea libertăţii.

 

9. Tsotsi

 

 

In Africa de Sud până şi egalitatea este înşelătoare. La mai bine de 10 ani după primele alegeri libere segregarea rasială a fost înlocuită de segregarea economică.   Tsotsi spune povestea unui adolescent de la periferia Johannesburgului care are parte de o pradă neobişnuită. In maşina furată găseşte un bebeluş. Departe de a înfăţişa o naţiune curcubeu, Tsotsi se îndepărtează de clişeu punând reflectoarele pe ghetourile din Johannesburg. Africa rămâne un continent al contrastelor puternice, fie că este vorba despre peisajul natural sau cel social.

 

10.   Life, above all

 

 

Privită prin ochii unei fete de 12 ani a cărei mamă este bănuită că ar fi infectată cu HIV, Africa nu ne pare prea prietenoasă.  Stigmatizată de întreaga comunitate, după moartea surorii sale mai mici şi plecarea mamei din cauza unei boli despre care nimeni nu vorbeşte, Chandra încercă să descopere adevărul despre mama sa şi să-şi menţină familia unită. Life, above all este un film dramatic, însă drama se desfăşoară sub un cer senin, într-un orăşel pitoresc care aduce mai degrabă cu un sat. Moartea care pluteşte în aer nu face decât să întărească pofta de viaţă a protagoniştilor.

La final de safari, tragem linie şi numărăm chipurile pe care le-am întâlnit, le examinăm atent, fără teamă şi descoperim că niciunul nu ne priveşte cu reproş. Africa, aşa cum apare în aceste 10 filme, are privirea plină de speranţă, chiar dacă se mai strecoară şi câteva lacrimi.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here