20 de carti despre complexa relatie cu mama

0
3033
image: "On the Beach" (1921) by Henri Labasque

Legăturile dintre copii și mame ocupă un loc important în literatură. Au devenit subiectul unor cărţi de o rară fineţe psihologică sau al unor povești autobiografice fascinante despre anii maturizării artistice. Unele cărţi despre influenţa maternă devoalează secrete. Altele reflectă o nostalgie luminoasă după un paradis pierdut. Noi îţi recomandăm 20 de cărţi despre complexa relaţie cu mama.

Cărţi despre relaţia complexă a marilor scriitori cu mama

Promisiunea zorilor de Romain Gary

Lui Romain Gary i se datorează unul dintre cele mai bune romane despre influenţa mamei asupra destinului masculin. Mama din Promisiunea zorilor naște reacţii afective contradictorii în rândul cititorilor. Unii o vor admira datorită rezistenţei psihice, tenacităţii, perseverenţei ieșite din comun și talentului de a găsi mereu soluţii când totul pare năruit în jurul ei. Alţii o vor considera sufocantă, manipulatoare, posesivă.

Datorită lui Romain Gary vei descoperi un personaj feminin captivant, plin de nuanţe. Nu întâmplător acest roman a stat la baza filmului omonim, având-o pe Charlotte Gainsbourg în rolul principal.

Poţi comanda romanul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

Păpușa de Ismail Kadare

Ismail Kadare nu poate vorbi despre viaţa personală fără a vorbi și despre legătura ombilicală cu Albania, ţara natală. De cele mai multe ori, Albania lui Kadare este un spaţiu așezat la graniţa dintre mit și realitate. Şi în romanul Păpușa, dedicat mamei sale, regăsești urmele realismului magic balcanic.

Mama din Păpușa este o prezenţă discretă. În lumea lui Kadare, plină de case labirintice, discret nu înseamnă șters. Discreţia mamei lui Kadare emană mister. Aceasta este o prezenţă enigmatică. Prin ochii ei, vei reinterpreta reperele și temele din cărţile scrise de Ismail Kadare, a căror acţiune se petrece în Gjirokastra. Așezarea este menţionată obsesiv de autor și adusă într-un spaţiu având un timp propriu, ce respiră niște legende unice. Te invităm să citești și recenzia.

Poţi comanda romanul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

Jurnalul unei iubiri pierdute de Eric-Emmanuel-Schmitt

Jurnalul unei iubiri pierdute îţi va rămâne multă vreme în memorie. Eric-Emmanuel Schmitt oferă una dintre cele mai sensibile cărţi despre legătura mamă-fiu. Pentru a trece peste doliu, i-a dedicat o carte mamei sale. Vei descoperi o femeie pe care ai fi vrut s-o cunoști. Ţi-ar fi plăcut să-ţi fie profesoară sau rudă. Este o mamă care-și duce fiul la teatru și la festivalul de la Avignon. În personalitatea ei se regăsește irezistibilul amestec dintre umor, blândeţe, devotament, optimism, șarm și pofta de viaţă alimentată de curiozitatea faţă de schimbările deceniilor pe care le traversează.

În Jurnalul unei iubiri pierdute vei găsi portretul unei mame pentru care vârsta există doar în buletin. Este mama care își păstrează veșnica tinereţe din suflet și care nu se teme de trecerea anilor. Cartea lui Eric-Emmanuel Schmitt are la bază nevoia de alinare după o pierdere cumplită. Durerea este însoţită de candoarea lăsată moștenire de mamă. Te invităm să citești și recenzia.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

Cărţi despre relaţia cu mama care ascunde secrete

Bastarda Istanbulului de Elif Shafak

Dacă Pedro Almodovar ar fi trăit pe malul Bosforului, într-o casă amintind și de un conac otoman, construită pentru a putea adăposti mai multe generaţii de femei, în loc de Volver ar fi regizat filmul Bastarda Istanbulului.

Bastarda Istanbulului este unul dintre cele mai iubite romane scrise se Elif Shafak. Totodată este și un excelent exemplu de carte despre legătura dintre secretele transgeneraţionale și istoria recentă. Totul începe cu decizia unei femei de a face avort. Ea renunţă în ultimul moment. Decide brusc să păstreze copilul. Acest copil va deveni o tânără profundă și nonconformistă, căreia îi place să cutreiere Istanbulul ascultând vocea lui Johnny Cash. Nu știe cine-i este tată. Doar bunica ei pare să cunoască marele secret. Acest secret ar putea fi dezvăluit când în viaţa tinerei își face apariţia o prietenă având origini armenești.

Apariţia tinerei care dorește să afle mai multe despre anii petrecuţi în Istanbul de bunica ei având origini armenești răscolește familia tinerei din Istanbul. Tot bunica pare să cunoască motivul. Vei fi impresionat de talentul lui Elif Shafak de a oglindi complicitatea feminină protectoare și matriarhatul ascuns în spaţiul domestic din lumea balcanică.

Poţi comanda romanul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

Iubire amară de Elena Ferrante

Cărţile din afara Tetralogiei Napolitane dezvăluie o Elena Ferrante având un stil diferit. Romanul prin care a debutat, Iubire amară, impresionează prin maturitatea analizei psihologice. Analiza psihologică însoţește răvășitor încercarea unei fiice de a-și înţelege mama dispărută.

Pentru a desluși universul plin de secrete al mamei, protagonista din Iubire amară cutreieră străzile din Napoli. Vei regăsi același Napoli al contrastelor. Neîmblânzit, frenetic, labirintic, respingător uneori, dar ispititor de cele mai multe ori. Transformând străzile și cartierele din Napoli în indicii preţioase, Elena Ferrante retrasează harta orașului meridional. Exista un Napoli feminin, depozitar al secretelor, și un Napoli machist, ostil, instruziv, sufocant.

Legătura din mamă și fiică devine un spaţiu afectiv al secretelor de nepătruns. Aceste secrete sunt mai degrabă îmbrăcate în aluzii voalate, nicidecum în mărturisiri complete. Vei descoperi o legătură dizolvată în detalii evazive. Tocmai în acest refuz de a a-ţi oferi niște răspunsuri ferme stă frumuseţea romanului și profunzimea lui. Te invităm să citești și recenzia.

Poţi comanda romanul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

Adio, fantasme de Nadia Terranova

Tot în orașul meridional se reîntoarce și protagonista din romanul Adio, fantasme. De data aceasta este vorba despre un oraș din Siclia (Messina). Ida, personajul central din romanul Nadiei Terranova te plimbă printr-o Messina plină de amintiri despre trecerea de la copilărie la adolescenţă, apoi de la adolescenţă la maturizarea feminină. În acest oraș așteaptă o mamă plină de secrete.

Reluarea vechii legături cu mama devine cheia spre marele secret. Acest mare secret este legat de motivul care l-a determinat pe tatăl Idei să plece fără a lăsa nici măcar un bilet în care să își explice gestul.

După ce tatăl ei pare să se fi evaporat în urmă cu douăzeci și trei de ani, protagonista și-a redefinit legătura cu mama și cu propria feminitate. S-a îndepărtat de Messina pentru a studia la Roma. La Roma și-a construit o carieră de succes în lumea radioului și tot aici pare să-și fi găsit partenerul de viaţă ideal. Totuși, Ida se reîntoarce în Messina deoarece mama ei vrea să vândă apartamentul. Reîntoarcerea înseamnă și reluarea investigaţiei despre dispariţia tatălui ei. În același timp, găsirea tatălui duce și la regăsirea mamei. Te invităm să citești și recenzia.

Poţi comanda romanul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

Cea care se întoarce (Donatella Di Pietrantonio)

Într-o zi, unei adolescente i se spune că familia ei nu este de fapt familia biologică. Ea a fost adoptată, iar părinţii naturali o vor înapoi. Se pare că decizia părinţilor adoptivi de a renunţa la ea maschează un secret.

Protagonista din Cea care se întoarce va căuta răspunsuri pe măsură ce va încerca să se adapteze la viaţa din familia biologică regăsită. Această familie este una săracă. Pare încremenită în mentalităţi retrograde, iar fraţii ei se comportă precum troglodiţii. Dar protagnista poreclită L’Arminuta (Cea care se întoarce, în dialelectul regiunii Abruzzo) va găsi o soră care, deși mai mică decât ea, are o forţă psihică uimitoare, dovedită în apărarea surorii ei și în deciza de a înfrunta greutăţile vieţii.

În ciuda primelor scene apăsătoare, Cea care se întoarce este un roman din care nu lipsesc pasaje luminoase despre evoluţia afectivă, identitate, prietenie, rezilienţă. Datorită acestui roman vei descoperi încă o scriitoare italiană talentată. Este vorba despre Donatella Di Pietrantonio. Cu siguranţă vei mai auzi despre cărţile ei dedicate legăturilor feminine. Te invităm să citești și recenzia.

Poţi comanda romanul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

Toate vieţile pe care nu le-am trăit de Anuradha Roy

Călătorind nostalgic din India până-n Bali, personajul central din romanul Toate vieţile pe care nu le-am trăit vrea să afle de ce l-a părăsit mama lui. Răspunsul îl va purta în lumea captivantă a unei femei moderne și neînţelese. Era prea liberă pentru vremurile ei și pentru comunitatea în care se născuse. Ea și-ar fi dorit să devină pictoriţă. Era pasionată și de arta dansului tradiţional. Şi-a descoperit vocaţia de artistă după ce și-a însoţit tatăl deschis la minte într-o excursie în Bali. Odată cu moartea tatălui, a venit și condamnarea la o viaţă care nu-i mai aparţinea. O eroare a împiedicat-o să-și ia copilul atunci când a fugit în Bali.

Peste ani, copilul rămas în India descoperă însemnările secrete ale mamei. Va începe astfel s-o înţeleagă. Totodată, va descoperi cât de mult a fost influenţată legătura mamei sale de istoria Indiei și de lupta ţărilor asiatice împotriva colonialismului.

Romanul scris de Anuradha Roy te va purta departe, mai ales datorită unor pasaje descriptive picturale. Citindu-l, vei avea impresia că te vei apropia de oamenii altor culturi. Te invităm să citești și recenzia.

Poţi comanda romanul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

Felix și izvorul invizibil de Eric-Emmanuel Schmitt

Felix și izvorul invizibil este un roman scris mai ales pentru fanii lui Eric-Emmanuel Schmitt. Ca-n multe dintre cărţile sale, Schmitt îmbină curiozitatea faţă de alte culturi și mesajul umanist. Povestea începe într-unul dintre cartierele boeme ale Parisului. Aici și-a deschis cafeneaua simpatica Fatou. Ea venise din Senegal, în anii adolescenţei. S-a adaptat rapid la cultura franceză a cafenelelor menite să aducă împreună oameni având idei, meserii și identităţi diferite.

Fatou are secretele ei, care vor fi devoalate usor, ușor de fiul său pe nume Felix. Unul dintre aceste secrete este legat de bărbatul care este tatăl lui Felix. Dar Fatou amână dezvăluirea secretului. La un moment dat, o afecţiune a sufletului pune stăpânire pe Fatou. Semnele acestei afecţiuni seamănă cu ale depresiei, însă Felix crede că de vină ar fi un spirit malefic. Astfel, reia legătura cu apropiaţii mamei sale, rămași în Senegal. Când nici aceștia nu o pot ajuta, lui Felix nu-i rămâne decât să plece spre satul unde s-a născut mama lui. Aici își va da seama că trebuie vindecată o traumă. Te invităm să citești și recenzia.

Poţi comanda romanul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

Reluarea unor legături pierdute

Numele meu este Lucy Barton de Elizabeth Strout

Asta este o poveste despre o mamă care-și iubește fiica. Imperfect. Pentru că noi iubim cu toţii imperfect. Despre această legătură imperfectă și dătătoare de revelaţii este vorba și în romanul Numele meu este Lucy Barton.

Câștigătoarea Premiului Pulitzer în 2009, Elizabeth Strout oferă un roman care te va invita la reflecţie. Flashbackurile intense ale protagonistei îţi vor pune întrebări despre propriile amintiri.

După o intervenţie chirurgicală, personajului feminin Lucy începe să își analizeze viaţa. Mergând pe firul amintirilor, își revede copilăria, apoi reinterpretează evenimentele care au transformat-o în tânăra dornică de a-si depăși condiţia.

În acest roman, legătura cu mama se va suprapune peste inechităţile ce despart America marilor orașe cosmopolite și America zonelor sărace, adesea captive în cercul vicios al mentalităţii retrograde. Astfel, Numele meu este Lucy Barton poate fi considerat și o cronică tăioasă a emancipării feminine. Te invităm să citești și recenzia.

Poţi comanda romanul de pe LibHumanitas, Cărturești

 

Lapte fierbinte (Deborah Levy)

În vara toridă petrecută într-un oraș de pe malul mării, undeva în sudul Spaniei, o fiică vrea să își ajute mama să scape de o boală pe care medicii nu au putut-o numi printr-un diagnostic. În această zona turistică din Spania se află și clinica unui medic având o faimă stranie. Povestea fiicei devenite mamă pentru propria mamă se va derula printr-o analiză psihologică menită să treacă dincolo de spaţiul familial, devenind un diagnostic al crizelor prin care trece Occidentul, așa cum sunt ele percepute de tânăra generaţie.

Lapte fierbinte este romanul prin care Deborah Levy devine cunoscută și în România. Vei descoperi o scriitoare care, folosind un limbaj simplu, reușește să redea intimitatea complicată a relaţiei dintre mamă și fiică.

Legătura dintre mamă și fiică se va suprapune peste explorarea identităţii și peste frica de eșec. Această explorare va duce la redefinirea priorităţilor, în cazul fiicei. Gândurile ei și descrierea așezării spaniole Almeria îţi amintește de zilele în care vara pe malul mării înseamnă și o scufundare lămuritoare în propria lume afectivă. Te invităm să citești și recenzia.

Poţi comanda romanul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

Libertatea de a crea arta

Elogiu mamei vitrege de Mario Vargas Llosa

Pentru Mario Vargas Llosa, legătura incandescentă (și interzisă) dintre mama vitregă și fiul considerat un adolescent precoce nu este decât un pretext. Adevărata miză a romanului îndrăzneţ este năucitoarea explorare a legăturii dintre erotism și artă.

Elogiu mamei vitrege este un roman pe care unii l-ar considera scandalos. Cei ce vor trece dincolo de stupefacţia de la început vor aprecia latura sofisticată. Pentru ei, legătura tabu va trece în planul secund. Scopul lui Mario Vargas Llosa nu a fost acela de a șoca. Mai degrabă a urmărit să ofere generos o călătorie în lumea artei. Fiecare capitol leagă relaţiile dintre personaje de o mare capodoperă. Vei citi despre tablourile pictorului veneţian Tiţian, dar și despre simbolurile unor lucrări avangardiste. De fapt, casa unde au loc evenimentele pare un templu închinat artei. Te invităm să citești și recenzia.

Poţi comanda romanul de pe LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

Lapte negru de Elif Shafak

Lapte negru este o carte transformată în confesiunea unei scriitoare devenite mamă. Elif Shafak își impresionează cititorii datorită sensurilor multiple ivite din cartea sa. La început, Lapte negru pare cronica unei despresii postnatale și a vindecării. Se ivesc apoi celelalte subiecte: căutarea identităţii feminine, explorarea multiplelor ipostaze ale feminităţii, relaţia dintre maternitate și literatură.

Vei citi unele dintre cele mai sincere și frumoase pagini dedicate feminităţii. Elif Shafak se folosește de metafore pentru a-și transforma ipostazele feminine în veritabile personaje. Te invită astfel să îţi imaginezi cum ar arăta personajele întruchipând propria ta lume interioară. Despre ce ar discuta ele. S-ar ciondăni? S-ar înţelege unele pe celelalte? Cum ar ajunge să-și negocieze teritoriul?

Lapte negru poate fi considerată o carte despre maternitate, scrisă pentru femeile dependente de lectură, de scris. Ele își intorc lumea interioară pe toate părţile, încercând să se înţeleagă mai bine.

Poţi comanda romanul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

Confesiunea de Jessie Burton

Un tată retras într-un sătuc pitoresc de pe ţărmul francez îi ofera fiicei sale adulte două romane. Îi spune că doar autoarea lor știe ce s-a întâmplat cu mama tinerei. Această mamă își abandonase fiica, dispărând într-o metropolă americană. Ea fusese la un moment dat cea mai importantă persoană din viaţa unei celebre scriitoare ce a renunţat la faimă pentru a se retrage în anonimat.

După cum ne-a obșinuit în romanul Muza, scriitoarea Jessie Burton știe cum să construiască personaje misterioase care folosesc arta pentru a-și conserva enigmele. Confesiunea este o poveste răvășitoare despre căutarea mamei absente. Are tensiunea unui thriller și consistenţa unui roman psihologic. Te invităm să citești și recenzia.

Poţi comanda romanul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

Trecut. Corp. Maternitate

 Şi se auzeau greierii de Corina Sabău

Corina Sabău este genul de scriitoare care spune în o sută de pagini cât alţii într-o mie. Romanul Şi se auzeau greierii reflectă în primul rând legătura dintre o mamă și propriul corp. În comunism, această legătură era supusă terorii. Partidul controla natalitatea și anula marea libertate a femeii de lua decizii cu privire la propriul corp. Protagonista romanului este o femeie care vrea să faca avort, în secret. Înainte de luarea deciziei, își analizează trecutul marcat de nevoia de a se emancipa, legătura cu propria mamă și actuala relaţie de cuplu transformată în căsnicie.

Şi se auzeau greierii este un roman al intimităţii secrete. Citești gândurile protagonistei care absorb întreaga realitate din jur. Adâncirea în propriile gânduri amintește de o lume a fricii, în care doar interioritatea mai oferea adăpost. Te invităm să citești și recenzia.

Poţi comanda romanul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

Fiica ascunsă (Elena Ferrante)

Elena Ferrante a oferit unul dintre cele mai intense romane despre legătura dintre maternitate, corp și emancipare. Din această relaţie nu lipseste nici personajul omniprezent în romanele autoarei. Este vorba despre spaţiul meridional. De data aceasta nu este vorba despre Napoli, ci despre un sat pitoresc. Aici își petrece vacanţa Leda, o profesoară de limba engleză. Ea plecase din Sud pentru a-și finaliza studiile în orașul Renașterii, Florenţa.

Exact când se credea ferită de amintirile despre un sud considerat sufocant și prea machist pentru aspiraţiile unei femei moderne, trecutul a prins-o din urmă. Trecutul revine sub forma unor amintiri. Aceste amintiri ies la suprafaţă când Leda întâlnește o necunoscută despre care bănuiește că vrea să scape dintr-un mediu primitiv. Un gest inexplicabil o va împinge pe Leda în mijlocul unei spirale de trăiri ameţitoare. Te invităm să citești și recenzia.

Poţi comanda romanul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

Afaceri transgeneraţionale neîncheiate

Ajută-l, Doamne, pe copil de Toni Morrison

Toni Morisson a scris unele dintre cele mai bune romane despre maternitate și legătura cu trecutul. În aceste romane, trecutul înseamnă mereu ecourile unor traume suferite de generaţii întregi de afro-americani. Personajul central din romanul Ajută-l, Doamne, pe copil are o legătură complicată cu propria mamă. Se raportează ambiguu la figura maternă, iar acest aspect îi afectează și percepţia de sine în relaţia de cuplu.

În centrul romanului se află Bride, o tânără afro-americană care trece dincolo de barierele rasismului. Ea devine o femeie rafinată, care își lansează propria linie de produse cosmetice. Pe unele decide să i le ofere cadou unei femei acuzate de abuzarea unor copii. De ce ar face acest gest? Răspunsul este imprevizibil. Motivele expuse reflectă sofisticata analiză de care este capabilă Toni Morrison când scrie despre frică, minciună, inegalitate și rasism. Te invităm să citești și recenzia.

Poţi comanda romanul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

Dușmanca. Balul de Irene Nemirovsky

Una dintre cele mai bune scriitoare interbelice, Irene Nemirovsky a impresionat prin modul în care a descris niște emoţii puternice, adesea considerate rușinoase, negative. Cele două proze reprezentative pentru stilul ei – Dusmanca și Balul – surprind legăturile complicate dintre mame și fiicele adolescente.

Cele două personaje feminine centrale din cartea Dușmanca. Balul se simt neiubite și neglijate de părinţi. Revolta lor se îndreaptă mai ales în direcţia unei vendete împotriva mamei distante. Mecanismele prin care vor să se facă văzute și admirate includ un amestec de furie reprimată, manipulare, ură, decizii malefice și perfecţionarea unui ritual de seducţie prin care acapararea atenţiei masculine reflectă nevoia de a o detrona pe mamă.

(Re)descoperirea unei scriitoare interbelice

Dacă nu ai citit nimic de Irene Nemirovsky până acum, poţi începe cu acest volum. Vei descoperi una dintre cele mai bune autoare de romane psihologice. Te invităm să citești și recenzia.

Poţi comanda romanul de pe Cărturești, Elefant.ro

 

Lovește-ţi inima! (Amelie Nothomb)

 

Tot despre legătura dintre o mamă distantă și o fiică neglijată este vorba și în romanul Lovește-ţi inima!. Te va impresiona și totodată frapa modul în care Amelie Nothomb descrie urmările unei relaţii complicate dintre mamă și fiică. De fapt, vor fi mai multe astfel de legături, deoarece fiica extrem de inteligentă, dar neglijată de mamă, va căuta o altă figură maternă. O va găsi în mediul universitar. Profesoara care va juca rolul mentorului și al mamei ascunde la rândul ei o viaţă interioară complicată. Pe cât de atașată este de studenta ei preferată, pe atât de îndepărtată emoţional este de propria fiică.

Lovește-ţi inima! este un roman care se citește într-un ritm alert. Fiecare pagină te va surprinde. Îţi va dezvălui mereu noi trăsături psihologice ale personajelor, greu de bănuit la începutul romanului. Te invităm să citești și recenzia.

Poţi comanda romanul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

Ultimele povestiri de Olga Tokarczuk

Olga Tokarczuk spune o poveste despre feminitate, supravieţuire și libertate. Povestea este întinsă de-a lungul a trei generaţii. Sunt trei generaţii de femei care au luptat cum au știu mai bine pentru a fi ele însele. Una dintre femei a prins războiul și deportările, fiind acuzată și de părăsirea soţului. Fiica ei a divorţat într-o societate ostilă femeilor independente. Nepoata decide să-și crească singură copilul. Deși par diferite, sunt unite de tendinţa de a cutreiera, de a pleca dintr-un loc în altul pentru a se regăsi.

Ultimele povestiri este și un excelent roman psihologic. Scenele par desprinse dintr-un film de artă lent, în care li se acordă o mare importanţă obiectelor simbolice și peisajelor filmate dintr-un unghi neobșinuit, care să reflecte stările personajelor, nerostite prin cuvinte. Te invităm să citești și recenzia.

Poţi comanda romanul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

Te invităm să citești și articolul:

10 cărţi despre artiste interbelice fascinante

10 carti despre artiste interbelice fascinante

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here