TOP seriale HBO – ce seriale bune te așteaptă pe HBO

0
1533
top seriale hbo

Vrei să vezi toamna asta 1-2 seriale HBO și nu știi ce să alegi? Ți-am pregătit mai jos 21 dintre serialele noastre HBO preferate. Majoritatea sunt noi, dar avem și câteva ceva mai vechi pe care suntem curioși dacă le-ai văzut. Toate sunt foarte bune și ți le recomandăm fără rețineri. Pentru că, până la urmă, HBO înseamnă mult mai mult decât serialul Urzeala Tronurilor. Sunt mult mai multe seriale bune HBO. Iată așadar top seriale HBO Postmodern:

1. Perry Mason (2020)

perry mason seriale noiUn serial bazat pe poveștile detectivistice ale lui Erle Gardner, care îl au în centru pe investigatorul Perry Mason, în Los Angeles, în anii ’30. Lansat de HBO în iunie 2020, merită spus că a avut cea mai mare audiență HBO la lansare dintre toate serialele lor din ultimii 2 ani.

Perry Mason este angajat să clarifice misterul răpirii și uciderii unui copil, cu consecințe nu doar pentru familia acestuia, ci pentru întregul oraș. Dar mai mult decât misterul detectivistic în sine, Perry Mason e o realizare din punctul de vedere al recreării cu minuțiozitate a atmosferei și vieții în America post marea criză economică din 1929. O să vă placă în mod special dacă aveți o slăbiciune pentru perioada de timp respectivă sau pentru serialele istorice.

2. O parte de adevăr / I know this much is true (2020)

i know this much is true seriale noiUn serial dramatic super bun și nou, cum numai lui HBO putea să-i iasă. E incredibil de bine jucat și super captivant, deși nu e vorba de droguri, crime, mistere etc. E atât de bine spusă povestea, încât aproape că-ți ții respirația. I know this much is true e o dramă de familie, în care Mark Ruffalo joacă un dublu rol: doi gemeni identici. Pentru rol, Mark Ruffalo s-a îngrășat cel puțin 10kg și scenele au fost filmate la momente diferite, pre- și post- kilogramele adăugate :). Nu vă așteptați la o experiență ușoară, nu e un serial ușurel, din contră, e apăsător. Dar e una care te va absorbi în lumea celor doi gemeni.

3. Sub acoperire (The Sleepers) (2019)

the sleepers seriale hbo buneUnul dintre cele mai bune seriale HBO, dar în mare parte necunoscut de public, din cauza faptului că este cehesc și nu a avut parte de promovarea meritată…

Un serial din lumea spionilor realizat de HBO în Cehia? Da, iar povestea e incredibil de bine scrisă, cu foarte multe planuri și răsturnări de situație. Acțiunea se petrece la finalul anilor ’80 când începuseră să cadă regimurile comuniste din Europa de Est. Și se pregăteau deja să intre în scene actorii care trebuiau să tragă sforile în politică după căderea comunismului. Și acest serial e o reverență la True Detective. Așa că dacă ți-a plăcut acel serial, trebuie să încerci și Sub acoperire. Suspansul e de nota 10.

4. Ecaterina / The Great (2020)

The-Great-Hulu-Elle-Fanning-Nicholas-HoultÎn ciuda pandemiei, casele de producție continuă să lanseze seriale bune în 2020. De la ultima actualizare a articolului, am descoperit alte patru seriale bune și noi care merită văzute.

Ecaterina e o producție Hulu nouă, lansată în mai 2020. Dar o poți vedea deja în întregime (10 episoade) în România pe HBO Go. Elle Fanning și Nicholas Hoult sunt geniali într-o dramă-comedie satirică despre Ecaterina Cea Mare și Regele Petru al Rusiei. E o abordare foarte fresh și modernă a producțiilor istorice și de epocă. Nu e deloc înțepată și pretențioasă, din contră, ar putea fi la fel de bine un serial a cărui acțiune se petrece în zilele noastre. O să vă distreze și o să vă șocheze în cel mai bun sens pentru cât de fresh se simte ca experiență de serial de epocă. Dacă ți-a plăcut filmul The Favourite/Favorita, cu siguranță o să-ți placă și Ecaterina. Dacă, în schimb, îți plac producțiile de genul The Crown sau Downton Abbey, Ecaterina s-ar putea să nu fie pe placul tău.

Ea, super neexperimentată, cu idei naive despre dragoste și căsnicie. El, mega superficial și fără substanță. Singura soluție pe care o găsește Ecaterina pentru a putea supraviețui acestei relații: să-l ucidă…

 

5. Sharp Objects (2018)

sharp-objects-miniseriale dramaE o mini-serie HBO din 2018 peste care noi am dat de abia de curând. E extrem de bine realizat. Vrea să fie un fel de True Detective dar în care personajele principale sunt femei. Într-o zonă săracă din State, o jurnalistă se întoarce acasă pentru a scrie un reportaj despre dispariția unor fete. Minuțiozitatea cu care camera acumulează imagini vechi și noi din viața jurnalistei și a orășelului în care se întâmplă acțiunea este cu adevărat remarcabilă. Aproape îți dă senzația că ai fost teleportat acolo. Dacă îți plac thrillerele psihologice, ți-l recomandăm. Jurnalista e interpretată impecabil de Amy Adams. E unul dintre cele mai bune seriale HBO din ultimii ani.

6. The Outsider (2020- )

the-outsider-hbo seriale drama bune

Vrei un serial care să-ți facă pielea de găină? Atunci The Outsider este pentru tine. E un serial nou nouț, din 2020, făcut după un roman al celebrului Stephen King. Mult suspans, mult mister în ceea ce pare o crimă ușor de rezolvat, la prima vedere. Dar care se complică spre aproape imposibil de explicat. Vă provocăm să-l încercați. Este o producție HBO.

7. Cernobîl (2019)

cernobil mini seriale dramaMiniseria HBO Cernobîl e considerată unul dintre cele mai bune seriale din 2020. A fost extrem de comentată la momentul lansării și a fost de asemenea și multi-premiată. A primit două premii Globul de Aur și zece premii Emmy.

Dar dincolo de premii, este un serial pe care nu-l vei putea uita. Dramatismul lui este atât de autentic încât te va marca cu siguranță. Subiectul este bineînțeles dezastrul nuclear de la Cernobîl din 1986 și modul în care minciuna și lipsa de responsabilitate a regimului comunist au făcut ca efectele lui să nu fie mult timp cunoscute. Ceea ce a condus la iradierea multor oameni în necunoștință de cauză.

Dar este și despre eroii acelor zile și despre cum oameni simpli și-au riscat viața ca să minimizeze efectele accidentului. Este vorba despre oameni de știință care au colaborat pentru a veni cu o soluție tehnică pentru neutralizarea zonei afectate.

Tot ce putem spune mai mult decât atât este că nu e un serial ușor de văzut. Dar cele mai multe filme și seriale bune nu sunt cele mai confortabile experiențe pentru că îți trezesc emoții puternice. Dar din momentul în care îi vei da drumul îți va fi greu să nu îl vezi până la capăt. Este o producție HBO Go care merită toate laudele pentru această reușită. Va rămâne cel mai probabil în topul celor mai bune seriale HBO realizate vreodată.

8. The new pope – Noul papă (2020)

the new pope seriale excelente
John Malkovich, Jude Law

Este continuarea serialului HBO Tânărul Papă, cu Jude Law. Viziunea extravagantă și extrem de senzuală a regizorului și realizatorului Paolo Sorrentino te va surprinde. Așteaptă-te la un serial greu de inclus într-un tipar. Viața la Vatican este mai senzuală și mai cinică decât te-ai aștepta vreodată. Iar muzica e mai ceva ca-n club. Intră în atmosferă și bucură-te de ritmul secret al Vaticanului. Doar ca să știți, “Noul papă” este nimeni altul decât John Malkovich. Poți să-l vezi așadar oricând pe HBO Go.

 

9. True Detective (2014- )

true detective seriale buneCă tot l-am pomenit mai sus, dacă nu l-ai văzut, e musai. True Detective este noul standard în materie de seriale thrillere. Este ceea ce se numește o antologie. Adică fiecare dintre cele 3 serii (prima din 2014 și ultima din 2019), urmărește o poveste diferită, dar toate au ca fir comun investigarea unor crime.

Primul sezon, cel din 2014, a devenit un subiect de discuție între prieteni, colegi de serviciu, membri de familie – oriunde în lume te-ai fi aflat. Nebunia cu serialul în care juca Matthew Mcconaughey a fost atât de mare încât au apărut apoi numeroase seriale care încearcă să îl copieze. Dar niciunul nu a reușit până acum să se apropie de nivelul din prima serie True Detective, nici măcar sezoanele care au urmat. Și seriile 2 și 3 sunt bune, dar nu la fel ca primul sezon. E unul dintre cele mai bune seriale HBO realizate vreodată.

10. Curb your enthusiasm – Larry David, inamicul public nr. 1 (2000- )

curb your enthusiasm seriale haioaseCum să fii nesuferit în orice situație și în același timp haios? Nu poți afla decât dacă te uiți la Curb your enthusiasm – Larry David, inamicul public nr. 1. Dacă nu-ți sună cunoscut, trebuie să știi că Larry David este creatorul unuia dintre cele mai de succes seriale de comedie din toate timpurile, Seinfeld. Multe din glumele memorabile din Seinfeld au fost gândite și scrise de Larry David. Larry a creat ulterior Curb Your Enthusiasm care ruleaza pe HBO Go deja de 10 sezoane. Are un Glob de Aur pentru cel mai bun serial de comedie. Personajul principal este chiar Larry David, dar o versiune fictivă a lui. Poveștile nu sunt fragmente biografice, dar nu credem că-s departe de realitate. 🙂

Larry David e un tip non-carismatic, care-și permite să fie autentic în viața de zi cu zi într-un mod în care nu mulți ne permitem. De exemplu să spunem verde în față că nu ne place ceva fără să ne pese de ce vor simți cei din jurul nostru. Ca să înțelegi mai bine despre ce e vorba, încearcă un episod din serial. O să te distreze, pentru că sunt situații cu care fiecare dintre noi putem relaționa.

11. Westworld (2016-)

westworld seriale SF buneE un serial SF, în care știința recreează ființe aproape perfect umane care să-ți fie partenere într-un joc de western. Practic mergi ca într-un fel de parc tematic în care totul este ca în Vestul Sălbatic, doar că personajele nu sunt actori, ci cyborgi. Cum ar fi să poți merge într-un astfel de loc și să îți pui în aplicare toate fanteziile? Află urmărind Westworld. Are o super distribuție. Povestea e foarte bine pusă la punct. Iar noul sezon, al treilea, a apărut în martie 2020 pe HBO.

12. Big little lies – Marile minciuni nevinovate (2017- )

big-little-lies seriale bune hboUn serial TV cu unul dintre cele mai faine actrițe de la Hollywood? Da, există, și îl poți vedea pe HBO. Nicole Kidman, Meryl Streep, Reese Witherspoon, Laura Dern, dar și sexy-ul Alexander Skarsgard, joacă în serial. Crima se petrece într-un mic orăsel. Doar că aici e vorba despre o comunitate model și numai de oameni bogați. Dar care ascund secrete și lupte de putere care pot conduce chiar și la crimă. Mai mult decât orice serialul este despre relații de prietenie între femei, iubiri și modul în care copiii și ambițiile părinților pentru copii pot degenera și le pot face rău și părinților, nu doar copiilor. Dacă mai aveați nevoie de un argument să-l adaugi în lista serialelor reușite la care merită să te uiți, această mini-serie a câștigat 4 Globuri de Aur, inclusiv pentru cea mai bună mini-serie TV. E un serial HBO.

 

13. Fargo (2014 – )

fargo seriale dramaE un serial nu bun, foarte bun. Și care, mai rar pentru seriale, își păstrează calitatea de la un sezon la altul. Al patrulea este așteptat în aprilie 2020. La fel ca și alte seriale de succes de tip thriller, și acesta are în prim plan crime care s-au întâmplat în mici comunități din America. Apropo, toate sezoanele sunt inspirate din fapte reale.

Iar primul are la bază recreerea într-un serial a filmului Fargo, al Fraților Coen. Sunt unii dintre cei mai de succes și creativi regizori și producători americani. Au un istoric impecabil, aproape toate filmele lor au peste nota 7 pe IMDB. Și sunt, alături de Tarantino, unii dintre cei mai originali realizatori de film din State. În plus, au un umor special. 🙂 Așa că dacă vreți să simțiți gustul filmelor Fraților Coen, luați de vedeți cu încredere sezoanele Fargo, produse de ei. Este produs de FX, nu de HBO, dar în România e distribuit de HBO.

14. Foodie love – Dragoste cu sare și piper (2019- )

dragoste cu sare si piper seriale bune hboE un serial super bun HBO, foarte apreciat de critici și de spectatori deopotrivă. Spaniol, dar nici pe departe la fel de cunoscut și de succes precum La Casa de Papel… Îmbină cu succes pasiunea pentru mâncare cu povestea de dragoste ce se înfiripă între el și ea. Amândoi fragili după relații anterioare eșuate, se tatonează reciproc întâlnindu-se întotdeauna la un restaurant. Experiențele delicioase se îmbină cu discuții inteligente și sexy. Și sunt urmate de cele mai multe ori de partide hot de amor. O să vă placă Dragoste cu sare și piper, mai ales dacă sunteți niște romantici incurabili. E vorbit în limba spaniolă, ceea ce adaugă farmecului și muzicalității serialului.

Seriale HBO mai vechi dar de văzut dacă le-ați ratat

15. Bored to Death (2009-2011)

bored to death serii comedie

Bored to Death e ceva mai vechi, ultima serie fiind lansată în 2011. Dar dacă nu l-ați văzut, e musai. L-am inclus în recomandări pentru că e pur și simplu prea bun să fie lăsat deoparte. Este, de fapt, serialul nostru preferat de comedie din ultimul deceniu. E deștept, fără accente de aroganță, și e pur și simplu plăcut, fără umor cinic și fără răutăți. Are câteva referințe de literatura universală. De ce? Pentru că personajul principal e un scriitoraș fără mare succes care încearcă să-și câștige existența făcând pe detectivul și aplicând metode detectivistice din romanele citite… E o producție HBO Go și pentru noi rămâne în lista noastră personală de top seriale HBO din toate timpurile.

Citește și Cele mai bune 30 filme de comedie de văzut în 2020.

16. Girls / Fetele (2012-2017)

Dacă nu l-ați văzut deja, e musai de încercat. E unul dintre serialele care au influențat multe alte seriale de comedie și de dramă din 2012 încoace.

Sex. Femei. Prietenie. Feminism. Talent. Idealuri. Dorințe. Într-un cuvând: Girlsreplica realistă a anului 2012 pentru serialul Sex and the City. Plecând de la același clișeu al poveștilor unor tinere care vin într-o oraș mare pentru a-și găsi drumul în viață, Girls urmărește patru femei fără succes în viața profesională care sunt mai mereu împlicate în relații sexuale nefericite.

Acțiunea se concentrează în jurul personajului principal Hannah, interpretat de Lena Dunham, scenarista și una dintre producătoarele serialului – câștigătoare pentru acest rol a Globului de Aur pentru cea mai bună actriță într-o comedie de televiziune. Alături de Hannah sunt cele trei prietene: frumoasa Marnie (Allison Williams), virgina Shoshanna (Zosia Mamet) și boema Jessa (Jemima Kirke). Serialul prezintă aventurile profesionalo-amoroase ale celor patru femei care încearcă să supraviețuiască într-o Americă departe de sloganul „țara tuturor posibilităților”.

Girls, câștigător al unui Glob de Aur pentru cea mai bună comedie de televiziune, excelează prin realism, naturalețe și un scenariu cu o scriitură amuzantă, inteligentă și cu povești credibile. E ceva revoltător și în același timp convingător în acest serial. Dacă la Sex and the City te uitai pentru că visai ca într-o bună zi să ajungi ca una dintre cele patru femei personaje principale, la Girls te uiți pentru că te regăsești în ceea ce trăiesc personajele scrise cu inteligență și umor de Lena Dunham. Îl poți vedea pe HBO.

17. Angels in America

angels in america seriale hbo

L-ați văzut? E cel mai vechi serial din listă și unul dintre preferatele noastre din toate timpurile. Este o multipremiată ecranizare a unei piese de teatru care a primit premiul Pulitzer în 1993. Serialul, realizat în 2003, a fost cel mai vizionat film pentru TV in anul respectiv.

Subiectul piesei este destrămarea a doua cupluri in contextul mai larg in care virusul HIV facea ravagii printre homosexualii americani la jumatatea anilor ’80. Desi piesa este clar plasata in timp si loc, ea trateaza teme universale si profunde ca loialitate, prejudecati morale, crize existentiale provocate de intrebari legate de identitatea sexuala, metabolizarea apropierii mortii, problematizari legate de realitatea divinitatii.

In ecranizarea HBO, Meryl Streep o interpreteaza pe mama unui avocat mormon care isi refuleaza identitatea homosexuala. De asemenea tot ea o joaca pe comunista Ethel Rosenberg, fantoma unei evreice care in vanatoarea de vrajitoare ce a urmat Celui De-al Doilea Razboi Mondial a fost executata pentru tradare. Tot Meryl Streep interpreteaza si rolul rabinului in Angels in America. Dar nu doar Meryl Streep e cap de afiș. Din distribuție fac parte și Al Pacino, Emma Thomson, Jeffrey Wright și alții.

 

18. Boardwalk Empire

Boardwalk-Empire seriale hboBoardwalk Empire, un serial despre “dezlănţuiţii ani ‘20”, prima perioadă de prosperitate şi stabilitate a naţiunii americane, te câştigă prin stil şi eleganţă. Bărbaţii purtau pălării şi garoafe la butoniera, iar femeile, îmbrăcate spectaculos şi eliberate de corsete, trezeau încântarea admiratorilor şi dezaprobul societăţii cu moravuri.

Serialul produs de Martin Scorsese (CasinoGoodfellas) şi scris de Terence Winter (cunoscut pentru celebrul The Sopranos), urmăreşte evoluţia lui Enoch “Nucky” Thompson (jucat excepţional de Steve Buscemi) de la politicianul corupt din Atlantic City la gangsterul violent şi fără scrupule tipic perioadei.

Însă Nucky nu este un simplu mafiot de duzină. Mai presus de bani, îşi doreşte puterea absolută. Duce o viaţă de aparenţe, conducător al imperiului din Atlantic City, un oraş de zile pe plajă şi nopţi petrecute la cazinou, în care oamenii influenţi vin pentru evadare în hedonism. Acesta este servit de Nucky în porţii nelimitate, atâta timp cât câştigă şi el ceva din asta.

Un serial cu multiple fire narative şi personaje intrate în mentalul colectiv, de la Al Capone şi Charlie Luciano până la Arnold Rothstein şi Meyer Lansky, Boardwalk Empire reuşeşte să creeze personalităţi complexe ce evită definiţiile morale simpliste.

Decorurile şi costumele somptoase precum şi coloana sonoră ce foloseşte muzica perioadei într-o nouă orchestraţie vin să coloreze lumea pe care Boardwalk Empire o explorează, transformând serialul într-o nouă “bijuterie” marca HBO, ce demonstrează pe deplin că televiziunea nu mai este de mult sora mai mică şi superficială a cinematografiei.

Mai multe despre acest serial în recenzia serialului HBO Boardwalk Empire.

Seriale bune și noi pe care le poți vedea în România pe HBO, deși nu sunt produse de HBO

Pe lângă serialul Ecaterina prezentat mai sus și care nu e produs de HBO, dar care e disponibil în România pe platforma HBO Go, mai avem trei seriale pe care ți le recomandăm fără ezitare:

19. Mrs. America (2020)

mrs america_CATE-BLANCHET_02_0052_06

E o producție Hulu și Fox este și Mrs America. Dar o poți vedea pe HBO Go. HBO a preluat drepturile de difuzare pe piețele internaționale pentru acest serial. Mrs. America nu e de ratat. Sunt doar 3 episoade disponibile din 9 în total, la momentul scrierii articolului, dar face deja furori. Merită savurat pe îndelete, la fel ca și High Fidelity.

E un fel de House of Cards dar nu e atât de clar ce e alb și ce e negru. Și nu e thriller. Clar serial istoric, pentru că pune în scenă o bucată importantă din istoria Americii, lupta pentru emancipare a femeii americane din anii ’70. Personajele principale sunt, pe de o parte, feministele cu jurnalista Gloria Steinem în frunte. Pe de cealaltă parte sunt femeile conservatoare republicane, în frunte cu Phyllis Schlafly. Ultima e jucată cum altfel decât extraordinar de Cate Blanchett.

Primele se luptă pentru dreptul femeilor de a alege pentru ele însele, inclusiv dreptul la avort. Conservatoarele se luptă pentru a sta acasă și a avea grijă de copii. Unul dintre argumentele celor din urmă e unul pe care probabil multe dintre femeile de azi îl simt pe propria piele. Dacă femeile vor munci, vor avea de fapt două joburi: munca plus job-ul de acasă de a spăla, călca, făcut mâncare și avut grijă de copii.

Deci, de partea cui sunteți? 🙂 Eu zic să n-alegem tabere, dar să ne bucurăm de un serial de calitate.

20. Catch-22 (2019)

Catch-22 top serialeE o miniserie de 6 episoade care te va ține cu sufletul la gură. Adaptare a celebrului roman american cu același nume, Catch-22 e o comedie satirică despre război co-produsă și co-regizată de George Clooney. În plus, Clooney joacă în serial rolul unui general răzbunător. Toată distribuția e stelară și datorită ei Catch-22 e super convingător.

John Yossarian e mobilizat în Al Doilea Război Mondial. Alege să zboare pe un avion de tip bombardier, în speranța că perioada de antrenament va dura suficient de mult cât să nu apuce să zboare efectiv până la terminarea războiului.

Planurile lui nu se adeveresc. Ajunge să trăiască într-un Purgatoriu. Toți îl vor mort. Când zboară, nemții îi mitraliază avionul. Iar când e la sol generali nebuni și o birocrație dementă îi cresc încontinuu numărul de zboruri necesare pentru a fi lăsat la vatră. Trăiește într-un absurd perfect, care pare fără ieșire.

Catch-22 e o producție Hulu excelentă. Merită văzută pe HBO în România, dar nu te aștepta la o vizionare ușoară, ci la una destul de apăsătoare. Perfectă însă pentru vremurile apocaliptice pe care le trăim…

21. The Loudest Voice – miniserie din 2019

the loudest voice miniseriale drama hboE o miniserie de 7 episoade produsă de rețeaua de televiziune Showtime, dar pe care poți să o vezi pe HBO Go. Este o dramă despre personalitatea lui Roger Ailes, cel care a ridicat Fox News la rangul de cel mai puternic post de televiziune pro-republican din State. Chiar dacă nu vă interesează politica americană sau ce se întâmplă în media de acolo, merită văzut cel puțin din două motive. Vei avea ocazia să îl vezi pe minunatul Russell Crowe într-un rol foarte bun. Și vei putea să vezi ițele prin care politicul influențează mass media. Dacă ți-a plăcut House of Cards, cu atât mai mult The Loudest Voice este un serial bun pentru tine. Concluzia noastră: intră în top 10 seriale 2019, și e a doua cea mai bună miniserie lansată în 2019, după Cernobîl.

Acestea sunt 21 dintre cele mai bune seriale HBO. Am realizat pentru voi o listă cu unele dintre cele mai bune producții HBO noi, dar am inclus și câteva mai vechi, pe care poate le-ați văzut dar ați uitat că sunt seriale produse de HBO. Cu siguranță HBO a marcat lumea serialelor și a producțiilor TV nu doar cu Urzeala Tronurilor, ci cu multe alte seriale bune.

Citește și

Cele mai originale 20 seriale noi, lansate in 2020

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here