6 Filme noi de neratat, plus multe alte filme recente de văzut

3
70490
filme noi de văzut

Avem pentru tine 6 filme noi pe care să le vezi. Sunt comedii, drame și filme romantice. Iată ce filme noi care merită timpul tău am găsit răscolind internetul în ultimele zile :).

You people / Oamenii ăștia (2023) – Netflix

you people filme noi__Netflix include multe filme noi în fiecare lună dar doar câteva merită văzute. You People e o comedie romantică, combinată cu comentariu social și satiră și cu o distribuție în plină formă: Eddie Murphy, Jonah Hill, Julia Louis-Dreyfous și David Duchovny. Personajul evreu al lui Jonah Hill se îndrăgostește de o femeie afro-americană, de unde nepotriviri culturale crase între cele două familii 😀

Tușele de satiră și umor sunt parțial prea îngroșate, dar tot e un film care se simte mai fresh și adevărat față de 90% din comediile romantice noi și față de comediile noi, în general. Noi ne-am distrat, jumătatea noastră, mai puțin. 😀 Ceea ce ne arată încă o dată că gusturile nu se discută. Așadar, încercați și vedeți dacă vi se potrivește sau nu. 😀

Narvik (2022) – film nou Netflix

narvik filme noi_Când ziceai că nu mai vrei să vezi filme de război și te întrebai ce poveste nouă ar putea să mai aducă în prim plan un film despre Al Doilea Război Mondial, Netflix introduce în grilă un film norvegian din 2022, Narvik.

Dramă istorică de război, Narvik spune povestea bătăliei norvegienilor într-un mic port, cale de acces maritim către minereul de fier suedez, dorit atât de nemți, cât și de englezi. Între cele două tabere, norvegienii – autodeclarați neutri – sunt prinși la mijloc, la fel ca și oameni obișnuiți din Narvik. Filmul spune cu talent atât povestea acestei secvențe din război, prima în care Hitler a încasat o înfrângere, dar și povestea unei familii, care se luptă pentru supraviețuire, într-un mediu periculos și incert.

Utama (2022) – pe HBO Max

utama filme noi_Platformele de streaming nu abundă în filme noi de artă. Utama e unul dintre ele, un film de artă care cere răbdare. Este aproape ca un tablou în ușoară mișcare despre un cuplu bătrân, care trăiește de o viață în zona boliviană a Anzilor. Virginio are grijă de turma de llame, în timp ce soția se îndeletnicește cu cele ale casei. Schimbările climatice le afectează însă ritmul așezat al vieții, la fel ca și boala lui Virginio. E un film jucat cât se poate de naturalistic, toți actorii par mai degrabă băștinași, și nu actori. Pe cât de naturalistic este totul și de încet ca ritm al desfășurarii timpului, pe atât de emoționant și pe atât de rapid accesezi drama personajelor… Disponibil pe HBO Max.

Your Place Or Mine / La tine acasă sau la mine? – Netflix, din 10 februarie

your place or mine filme noiNetflix ne pregătește o comedie romantică în prag de Valentine’s Day, cu Reese Witherspoon și Ashton Kutcher în rolurile principale. Debbie (Reese Whiterspoon), o mamă singură, și Peter (Ashton Kutcher) sunt prieteni buni de 20 de ani.

Așa că se hotărăsc să facă schimb de roluri pentru o săptămână: el să vină în L.A. să aibă grijă de fetița lui Debbie, în timp ce Debbie vine la New York pentru a se regăsi pe ea însăși.

Are premiera pe Netflix pe 10 februarie 2023. Vezi trailerul Your place or mine.

The Banshees of Inisherin (2022) – din 2 februarie în cinematografe


the banshees of inisherin_filme noiE unul dintre cele mai inovative și nebune filme noi europene pe care le-am văzut de ceva timp încoace. Și, în același timp, unul dintre filmele cele mai emoționante și delicate. Dar trebuie să îi acordați ceva răbdare până când filmul prinde aripi.

Un film despre despărțire, dar nu una romantică 🙂 Acțiunea se petrece pe o insulă irlandeză, cu o populație rarefiată de oameni plictisiți și fără evenimente interesante. În această viață destul de secetoasă, puținele prietenii sunt foarte valoroase, cu focus pe prietenia dintre Padraic (Colin Farrell) și Colm (Brendan Gleeson), dar și cea dintre Padraic și mini-măgărița Jenny. Pe cât sunt de apropiați și empatici unul cu altul, pe atât sunt de absurzi și chiar cruzi Padraic și Colm. În așa fel încât situația scapă de sub control.

Poate pentru că empatia nu există decât în combinație cu cruzimea, pentru că plicticoșenia nu poate apărea decât în contrast cu ceva interesant și tot așa. Cu toții avem parte de ambele perechi de mai multe ori într-o zi și chiar din partea aceleiași persoane. Un film profund, despre condiția umană, care atinge niște străfunduri neașteptate în noi.

Dacă ți-a plăcut In Bruges, cu aceeași actori în rolurile principale, musai să vezi și The Banshees of Inisherin. Unul dintre cele mai apreciate filme la Globurile de Aur din acest an, The Banshees of Inisherin a fost nominalizat la 8 premii și a câștigat 3 – pentru cel mai bun film de comedie, pentru cel mai bun actor în rol principal într-o comedie – Colin Farrell și pentru cel mai bun scenariu.

Decision to leave / Decizia de a pleca (2022) – din 17 februarie în cinematografe

decision to leave filme noiUnul dintre cele mai interesante filme romantice pe care le-am văzut în ultimul an. Un thriller sau film de mister romantic cum numai un asiatic ar fi putut semna. Pe bună dreptate, regizorul Chan Wook-Park a luat premiul pentru cel mai bun regizor la Festivalul de la Cannes pentru Decision to leave.

Premisa a mai fost explorată: un polițist-detectiv investighează moartea unui bărbat, dar ajunge să fie mai interesat de soția lui supraviețuitoare. Dar Chan Wook-Park reușește să ridice la un nou nivel această premisă. Gesturile aparent nesemnificative pe care camera la surprinde între cei doi, privirile, cuvintele, inflexiunile, toate conduc la o poveste de dragoste intensă pe fundalul unei relații detectiv-suspect…

Alte filme noi de neratat, din ultimele săptămâni


1. The Menu / Meniul (2022) – Disney+

The-Menu-Ralph-Fiennes-Anya-Taylor-Joy-filme noiRalph Fiennes, Anya Taylor-Joy (The Queen’s Gambit) și Nicholas Hoult strălucesc în această comedie neagră cu accente horror, care nu este un foodie movie, așa cum te-ai aștepta din titlu. Ba, din contră, este o critică socială a celor care se sparg în figuri mergând la restaurante scumpe, aroganți cu mulți bani și auto-declarați cunoscători în ale fine-dining-ului. Pe de altă parte, lucrătorii din această branșă sunt extenuați, în fiecare seara sub stresul Chef-ului sau stresul autoimpus de a se ridica la înălțimea cerințelor clienților…

Nicholas Hoult o invită pe Anya Taylor-Joy pe o insulă unde funcționează unul dintre cele mai apreciate restaurante din lume… Dar ceea ce ar trebui să fie o experiență unică în ale mâncării devine o experiență horror. Nu vă spunem mai multe…

În peisajul anost al filmelor noi din ultimele luni, The Menu nu trebuie ratat, chiar dacă nu e un film de nota 10. Are câteodată tușe cam groase și evidente în critica socială, fără să ofere neapărat o soluție cinematografică suficient de legată sau distractivă.

Îl poți vedea pe Disney Plus.

2. She Said (2022)

she said_filme noiUn super film despre ce înseamnă jurnalismul de investigație și cum poate ajunge chiar să schimbe lumea. Două jurnaliste de la The New York Times, interpretate de Zoe Kazan și Carey Mulligan, încep să zgândere un secret bine păstrat la Hollywood, care pare de neatins de zeci de ani: abuzurile față de actrițe ale producătorului Harvey Weinstein.

Filmul urmărește pas cu pas dificultățile pe care cele două jurnaliste și echipa editorială, dar și departamentul juridic al New York Times, le depășesc. În același timp, She Said ne sugerează procesele interne prin care trec femeile care vor să spună ce au pățit din partea unor bărbați aflați în poziții de putere: cât de greu le este și cât de mult riscă.

Investigația The New York Times a condus la expunerea abuzurilor sexuale ale lui Weinstein, i-a pus pe butuci cariera, a fost primul pas spre o condamnare de peste 20 de ani de închisoare pentru viol și lansarea campaniei Me Too. Dacă te interesează subiectul, un alt film remarcabil din această zonă este The Assistant, din 2020, cu Julia Garner în rolul principal.

Carey Mulligan a primit o nominalizare la Globurile de Aur 2023 pentru rolul din She Said.


3. The Fabelmans (2022)

the fabelmans_filme noiUn film biografic despre Steven Spielberg și copilăria lui, cu Michelle Williams în rolul mamei viitorului regizor. Nu e un film rău, dar nici wow. În sine, o poveste spusă de nenumărate ori despre un copil cu talente artistice ale cărui aspirații nu sunt neapărat susținute de familie. O poveste de asemenea spusă de nenumărate ori despre părinți care ajung să nu se mai înțeleagă, în detrimentul copiilor.

Iar dacă ar fi să alegem între două filme asemănătoare despre trecerea de la copilărie la adolescență și vârsta adultă produse în 2022 – The Fabelmans și Armageddon Time, am alege Armageddon Time – vezi mai jos. Dar, oricum ar fi, The Fabelmans merită văzut, este mult peste filmele cu care ne-au obișnuit producătorii.

The Fabelmans a primit 5 nominalizări la Globurile de Aur, din care a câștigat Globul de Aur pentru cea mai bună dramă și pentru cel mai bun regizor – Steven Spielberg.

4. Bones and all (2022)


bones and all filme noiDupă minunatul și senzualul Call me by your name, Luca Guadagnino s-a gândit să încerce spargerea completă a tiparelor când vine vorba de filme romantice. Așa că ne propune un film horror de dragoste, o poveste de dragoste între canibali, cu Timothee Chalamet și Taylor Russell în rolurile principale. Pentru noi a fost ceva cam mult, ne-a provocat prea tare limitele a ceea ce înseamnă un film romantic bun 😀 Dar am zis să-l nominalizăm aici, poate vouă o să vă placă. 🙂

Filme recente pe care să nu le ratezi

1. Glass Onion (Knives Out 2) apare pe 23 decembrie 2022 pe Netflix

Knives-Out-cele mai bune filme netflix 2022Continuăm lista de filme noi bune cu Knives Out 2, rebotezat ca Glass Onion, despre care ne întrebăm: este sau nu mai bun față de Knives Out 1 🙂 E greu de ales un preferat între cele două, așa că am renunțat să încercăm să facem o alegere.

Ambele sunt super distractive, în ambele Daniel Craig e foarte bun și te intrigă cu personalitatea lui ciudată. În ambele ansamblul actorilor secundari strălucește. În Knives Out 2 îi vei putea vedea pe Edward Norton, Kate Hudson, Janelle Monae, printre alții. Ambele au un scenariu foarte bine pus la punct.

Probabil singura diferență notabilă între cele două e aerul de Hollywood pe care l-a căpătat între timp. În ce sens? Se vede că s-au investit mult mai mulți bani în această producție și se vede că s-a ales în mod special o aparență mai frivolă pentru întregul film, pentru a fi mai atractiv. În plus, s-a îngroșat stratul ironic de auto-referențialitate la consumerism, trai pe picior mare, cultură de spoială etc, fără să pice într-o critică socială. Rămânem tot timpul la nivelul de comedie simpatică.

Personajul lui Daniel Craig este o combinație greu de definit: pedant, dar foarte uman, extrem de inteligent, dar în același timp ridicol și inadecvat, cu o minte de olimpic la matematică, dar și corp de atlet olimpic, super elegant îmbrăcat și cu prezență de James Bond, dar în același timp cu outfituri caraghioase (are niște costume mortale, vei vedea), cu prezență de britanic, dar accent american. Într-un cuvânt, el e o enigmă în sine.

Dar despre ce e vorba în noul Knives Out? Mai mulți prieteni, fiecare mai diferit decât celălalt, sunt invitați de un miliard excentric pe insula lui din Grecia, pentru un weekend de distracție. Detectivul Benoit Blanc (Daniel Craig) își face și el apariția, invitat pentru a descurca o crimă.

Până apare în câteva zile Glass Onion pe Netflix, îți recomandăm să vezi Knives Out aici.

2. Something from Tiffany’s (2022) – lansat pe 9 decembrie pe Amazon Prime Video

something from tifany s filme noiO comedie romantică de Crăciun lansată de Amazon Prime Video, cu Zoey Deutsch și Kendrick Sampson în rolurile principale. Este o comedie simpatică, umană, fără pretenții de mare film, dar un pic peste filmele de Crăciun obișnuite, de genul Hallmark.

Acțiunea se petrece în New York și se declanșează într-un magazin Tiffany’s. Doi bărbați cumpără o bijuterie, fiecare pentru iubita lui. Doar că se ivește o încurcătura și planurile lor sunt complet date peste cap…

3. The Electrical Life of Louis Wain – pe HBO Max


The Electrical Life of Louis Wain filme noiO comedie-dramă biografică care merită văzută, despre un artist excentric, Louis Wain, interpretat de Benedict Cumberbatch. Cumberbatch face un rol bun, așa cum ne-a obișnuit în ultimul timp, interpretând un personaj super inteligent și super activ 🙂 În centru este povestea de dragoste dintre el și Emily Richardson, jucată de Claire Foy – o știi din primele două sezoane ale The Crown, în care a interpretat-o pe regina Elizabeta tânără.

Îl găsești pe HBO Max.

4. See how they run / Uite-i cum fug (2022) – pe Disney+

see how they run filme noi

See how they run a intrat din cinematografe direct pe Disney+. Viteza cu care filmele noi ajung pe platformele de streaming e aproape amețitoare, încât te întrebi la ce bun să te grăbești să le vezi la cinema, în afară de experiența în sine de cinema?

După succesul comediei polițiste britanice Knives Out, apar și alte comedii cu detectivi care vor să îi copieze rețeta. Uite-i cum fug reușește să se detașeze ca o comedie reușită și cu un mister demn de urmărit, dar nu are, din păcate, aceeași “carismă” precum Knives Out 🙂

Sam Rockwell și Saoirse Ronan sunt în rolurile a doi detectivi britanici ce investighează crime succesive din distribuția unei piese de teatru… Dar cel mai cool și flamboaiant personaj este cel al lui Adrien Brody, de care ne era dor să-l vedem într-o asemenea formă de zile mari 🙂

Poți să vezi aici trailerul simpatic al acestei comedii 😉

Îl găsești pe Disney+.

5. Matilda The Musical – pe Netflix din 25 decembrie 2022

matilda the musical filme noiÎn ziua de Crăciun ne așteaptă pe Netflix lansarea unei drame-comedii de fantezie și musical cu Emma Thompson în unul dintre rolurile principale.

Lansat deja din noiembrie în Marea Britanie, filmul a fost bine primit de critici, iar Emma Thomson a fost lăudată pentru performanța ei actoricească. Noi zicem că merită văzut cel puțin pentru a o urmări pe Emma Thompson, într-un rol care a schimbat-o mult, în mod special fizic. Aruncă o privire trailerului și te vei convinge 🙂

Vezi aici trailerul Matilda The Musical.

6. Pinocchio (2022) – lansat pe 9 decembrie 2022 pe Netflix

pinocchio filme netflix noi_Sunt două filme noi Pinocchio, adică lansate în 2022 😀 Îți spunem asta doar pentru a nu le confunda și a nu rata varianta realizată de Guillermo del Torro pentru Netflix :). Acest Pinocchio merită văzut de copii (peste 7 ani), dar la fel de mult și de adulți, pentru că este pur și simplu o bijuterie: de la animația stop-motion, la jocul actoricesc (de exemplu Ewan McGreggor și Cate Blanchett, dar sunt mulți alți actori buni), la muzică, etc – totul se împletește într-o experiență extraordinară care te va emoționa și inspira…

Guillermo del Torro are o sensibilitate incredibilă pe care ne-o pune pe tavă fără niciun fel de platoșă, așa cum am făcut-o și în The Shape of Water.  Verdictul PostModern: nu ratați această variantă a lui Pinocchio 🙂

Îl găsești pe Netflix.

7. Răbdare arzătoare (2022) – Netflix

ardiente-paciencia-filme noi netflixUn film romantic și poetic, cu imagini incredibile cu natura din Chile, Răbdare arzătoare este un remake al unui film cu același nume din anii ’80. O poveste fictivă, despre un poștaș care se împrietenește cu poetul Pablo Neruda în “ascunzătoarea” unde acesta își găsește inspirația.

Pablo Neruda nu a fost un sfânt, ca să nu mai zicem că nici perioada respectivă din istoria Chile nu a fost tocmai fastă, condusă de un președinte marxist. Filmul trece cu vederea aceste aspecte, invitându-ne într-o călătorie care te face să visezi la iubire, natură și poezie. Ceea ce, zicem noi, nu e o invitație de refuzat 🙂

Îl găsești pe Netflix.

8. The Worst Person in The World (2021) – HBO Max

the worst person in the world_filme 2021_O comedie foarte apreciată de critici pe care o așteptam de un an și pe care în sfârșit am putut să o vedem, pentru că a fost inclusă de câteva zile în grila HBO Max.

O comedie romantică, intimă și intelectuală, The Worst Person in The World, reușește să ocolească cu multă măiestrie și umor clișeele genului, fără să cadă în plasa niciunuia. Considerată pe bună dreptate una dintre cele mai haioase și fresh comedii romantice din ultimii ani, a fost nominalizată la Oscaruri pentru premiul pentru cel mai bun film și cel mai bun scenariu. O găsești pe HBO Max.

Vezi Trailerul The Worst Person in The World

9. Armageddon Time (2022)

armageddon time filme noi

Unul dintre cele mai intime, calde și umane filme pe care le-am văzut în 2022, Armageddon Time îi are pe Anne Hathaway, Anthony Hopkins și Jeremy Strong în rolurile principale. Povestea îl are în centru pe adolescent new-yorkez care pare să poată comunica doar cu bunicul lui (Anthony Hopkins).

Armageddon Time este o dramă în care se poate regăsi orice familie, părinte și copil, surprinzând foarte bine și cu multă empatie relațiile. căutările și dinamica dintre membrii acestei familii americane. De fapt, este familia de oriunde din lume și din orice timp.

10. Good luck to you, Leo Grande! (2022) – HBO Max


good luck leo grande filme noi 2022O comedie-dramă în care Emma Thompson dă ce are mai bun. Un film în care simți că ambii actori din rolurile principale, Thomson și tânărul Daryl McCormack, fac echilibristică pe un fir de ață.

Ea este o femeie în vârstă, el un gigolo la care Nancy (Emma Thompson) apelează pentru a-i da senzația că încă mai are o șansă să trăiască emoții sexuale noi… Echilibristică pentru că filmul poate să cadă oricând în sordid și prost gust, tocmai din cauza subiectului. Dar, datorită talentului celor doi actori, a dialogului reușit și al regizoarei, Good luck to you, Leo Grande! reușește să-și ducă cu bine misiunea până la sfârșit. Iar imaginea de la final este wow, datorită curajoasei și lipsitei de compromisuri Emma Thompson.

11. The Wonder / Minunea (2022) – Netflix

minunea filme noi netflixNetflix a dat lovitura cu The Wonder. Am văzut multe filme noi Netflix, dar Minunea este cu adevărat o minune 🙂 Cel mai hipnotizant film pe care l-am văzut în 2022, de departe. Iar Florence Pugh, actrița britanică din rolul principal, ne-a convins total de talentul ei. Inteligența și forța cu care își dozează și interpretează acest rol la doar 26 de ani ne fac să spunem că este noua Kate Winslet sau Scarlett Johansson.

Acțiunea se petrece în Irlanda, după Marea Foame a Cartofului din secolul al XIX, când un milion de irlandezi au murit. O infirmieră din Londra (Florence Pugh) este chemată într-un sat pentru a supraveghea o fată de 11 ani, care nu a mai mâncat de 4 luni și e considerată de comunitate o sfântă. Un film despre credințe și cât de departe sunt dispuși oamenii să meargă pentru certitudinile lor…

12. Don’t worry darling / Nu îți face griji, dragă – HBO Max


dont worry darling filme noi

Semnat de super talentata Olivia Wilde (cunoscută ca actriță dar, mai nou, și regizoare – dacă nu ai văzut-o, caută comedia Booksmart), Don’t worry darling a fost cam luat în balon de critici și nu aveam așteptări prea mari. Dar ce surpriză plăcută! E un film cum nu prea mai vezi, un film american ambițios, care încearcă să treacă dincolo de nivelul obișnuit al Hollywoodului. Un film cu idee interesantă, scenariu bine legat, bine executat și bine jucat. Nu suntem fani teorii ale conspirației dar o bănuială ar fi că filmul, la fel ca și regizoarea Olivia Wilde, sunt victimele unei campanii de defăimare, poate și pentru că are un mesaj puternic feminist. 🙂

Alice (Florence Pugh) și Jack (Harry Styles) sunt un cuplu de tineri fericiți din anii ’50, în California. Jack lucrează la un proiect secret care ajunge să o intrige din ce în ce mai mult pe Alice, în timp ce cercetările ei în privința proiectului provoacă tensiuni în comunitate. Șeful companiei lui Jack este interpretat de Chris Pine.

Thrillerul psihologic Don’t worry darling are în distribuție o prezență neobișnuită: cântărețul Harry Styles, care este și iubitul Oliviei Wilde. 😀 Fără experiență în actorie, probabil Harry Styles e singurul din distribuție care nu se ridică tocmai la nivelul misiunii sale 🙂

Vestea bună este că Don’t worry darling este pe HBO Max.

13. How to build a girl (2020) – nou pe Netflix

how-to-build-a-girl-filme de vazutNu ocoli această comedie spumoasă și deșteaptă! 🙂 Un film plin de energie, umor și voie bună, de văzut atunci când ai nevoie de puțină inspirație. How to build a girl este dus cu succes de la un capăt la altul de talentata Beanie Feldstein (ai văzut-o în Booksmart) – care demonstrează că are suficientă energie și maturitate actoricească pentru o astfel de sarcină. Dar să nu uităm nici de scenariul foarte bun, care are ca punct de plecare cartea cu același nume.

Johanna, o tânără de 16 ani, dintr-o familie săracă din Marea Britanie, încearcă să-și urmeze visele în ciuda originii, vârstei și a faptului că este fată. Cu inocență, dar și voință de mutat munții, Johanna ajunge critic de rock la una dintre revistele de specialitate, depășindu-și în același timp complexele de adolescentă, fricile și eșecurile.

Introdus de Netflix în grila sa foarte de curând.

14. Lady Chatterley’s Lover / Amantul Doamnei Chatterley 
lady-chatterleys-lover-filme de epoca

Încheiem seria de filme noi de văzut cu o producție romantică de epocă. Povestea toridă de dragoste dintre Lady Chatterley și paznicul terenului de vânătoare de pe domeniul său o fac pe prima să rupă orice convenții sociale pentru a-și putea trăi viața alături de iubitul ei…

Clasicul roman de dragoste al lui D.H. Lawrence primește astfel o nouă adaptare, în care Lady Chatterley este interpretată de actrița britanică de 25 de ani Emma Corrin, pe care ați văzut-o în rolul lui Lady Diana în sezonul de anul trecut al The Crown.

Acestea sunt recomandările de filme noi pe care le poți vedea zilele acestea. Am văzut sau am încercat să vedem multe din care s-au cernut puține, pentru că doar acestea ne-au convins. Nu avem pretenția că le-am văzut chiar pe toate, așa că suntem deschiși la recomandări. Voi ce descoperiri ați făcut în materie de filme noi care merită văzute?

Citește și

Cele mai bune 12 filme Netflix din 2022

Filme de comedie – 40 comedii pe care să nu le ratezi

3 COMENTARII

  1. “…reușește să navigheze clișeele genului…” Serios, autorul nu a citit deloc jules verne sau jack london si nu stie ca in romana navighezi pe mare, nu navighezi marea?… pacat de lista asta, altfel chiar buna…

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here