Curb Your Enthusiasm

Unde: Larry David
1
616

Curb Your Enthusiasm, produs de HBO, este cam cât de original și scandalos poate fi un serial american de televiziune. Aș zice că Larry David (autorul și actorul principal al seriei, de asemenea co-autorul serialului Seinfeld) a inventat cu acest serial un hibrid: jumătate reality show, jumătate critică socială acută.  

Unul din punctele lui forte este senzația de reality show, creată prin jocul actoricesc prost dupa standardele obișnuite, ieșit din clișeele hollywoodiene (asta pentru că dialogul este în mare măsura improvizat, iar replicile nu sunt fluide, nu urmăresc tipicul dintr-un film/serial actual, apar tot felul de pauze ciudate).

Al doilea punct forte al serialului este Larry David și încăpățânarea lui de a juca în orice situație diferit decât te-ai aștepta. Rolul lui de tip fără carismă, total inadecvat, cu voce rugoasă, "uncool", "geeky", neatrăgător, care provoacă orice noțiune de "politically correctness" și "social graces" nu este nesuferit doar în film, ci trece dincolo de ecran și te enervează la propriu prin sunetele neplăcute pe care le emite și expresiile feței total nebunești. Dar îl urmărești ca pe un "freak show"; este atât de exotic și curajos în încăpățânarea de a fi ireverențios cu orice așteptare, încât îi urmărești ciudățeniile cu o plăcere nouă de la episod la episod.

Curb Your Enthusiasm este un serial turnat pe calapodul lui Seinfeld, cu același gen de glume și situații haioase dar mai abrazive și neșlefuite. Scenariul se bazează pe o versiune ficționala a lui Larry David, un producător și scenarist evreu cu abilități sociale foarte ruginite, un tip de peste 60 de ani cu comportamentul unui adolescent rebel, care refuză și, în același timp, își dorește, să fie versiunea lui acceptată social, provocând în proces incidente și animozități oriunde apare. Din fericire pentru noi, curiozitățile și pornirile lui idiosincratice sunt mai puternice decât dorința unui comportament de om "normal". Larry este un tip nevrotic, slăbuț, cu fizicul îndepărtat de ideea unui tip atrăgător, fără niciun fel de simț stilistic, care poartă în fiecare zi șosete albe și adidași și provoacă la fiecare pas o reacție de stupoare în spectatori și în actorii care îi sunt parteneri.

Fiecare episod se bazează pe o poveste scrisă de Larry David, dar dialogul este improvizat în timpul filmărilor, iar actorii primesc ideea fiecărei scene chiar înainte de filmare, pentru a fi spontani. Deși este ficțiune, îți creează senzația că urmărești un reality show, fiind nu doar jucat diferit, ci și filmat într-un mod mișcat și aparent fără pregătirea unui studio. Filmul este un reality-show și pentru că, pe alocuri, este film în film, dar mai ales pentru că mulți actori se interpretează pe ei înșiși.

Al treilea motiv pentru care merită să încerci serialul este faptul că îi vezi (aparent în viețile lor reale, într-o plasă socială construită între prieteni vechi de la Hollywood sau cunoștințe noi) jucându-se, de cele mai multe ori pe ei înșiși, pe actorii din Seinfeld (Jerry Seinfeld, Julia Louis-Dreyfus, Jason Alexander etc), Ted Danson (serialul Cheers, Bored To Death), Richard Lewis (Leaving Las Vegas), Martin Scorsese, Mel Brooks, Ben Stiller, Anne Bancroft (în ultimul ei rol într-un film înainte de dispariție), Elizabeth Shue (Leaving Las Vegas), Meg Ryan, Dustin Hoffman, Sacha Baron Cohen, Steve Coogan, David Schwimmer etc.

Personajele nu se dezvoltă în timpul celor opt serii, iar acțiunea nu evoluează nici ea prea mult. Practic fiecare episod are povestea lui distinctă, în care firele narative se întalnesc la finalul episodului. O serie poate gravita în jurul unui subiect de genul deschiderea unui restaurant, lucrul la un nou serial creat de Larry David, distribuirea lui David pe Broadway în musicalul The Producers, Larry este sau nu adoptat, își donează sau nu rinichiul unui bun prieten, se desparte sau nu de nevastă, se organizează sau nu o reîntalnire a actorilor din Seinfeld etc.

După primele 3 serii încep să se repete anumite glume și aspectul de neșlefuit începe să se piardă vizibil. Dar ce poate să te îndepărteze cu adevărat de serial este kitsch-ul incredibil din hainele, casele, machiajul personajelor, ieșirile isterice agresive și vocile vulgare ale multora dintre actori. Dincolo de orice ironie, cred că serialul Curb Your Enthusiasm portretizează destul de bine societatea americană.

Începând cu anul 2000 s-au filmat 8 serii, fiecare cu 10 episoade a  câte 30 de minute fiecare, dar cu pauze în anumiți ani. Ultima serie s-a difuzat în anul 2011. Se pare că va fi și un sezon al nouălea dar încă nu se știe nicio informație. Larry David a declarat că se gândește la continuarea serialului, dar că nu va începe curând producția noii serii din cauza lipsei de inspirație. 

Curb Your Enthusiasm ar putea fi reprezentat destul de bine printr-o glumă din seria 7: "Why do we call a blow job a job? Is it that hard? It's a lot of work!"

Galerie video

1 COMENTARIU

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here