Boardwalk Empire – Nu poti fi gangster pe jumatate

0
2268

Boardwalk Empire, un serial despre “dezlănţuiţii ani ‘20”, prima perioadă de prosperitate şi stabilitate a naţiunii americane, te câştigă prin stil şi eleganţă. Bărbaţii purtau pălării şi garoafe la butoniera, iar femeile, îmbrăcate spectaculos şi eliberate de corsete, trezeau încântarea admiratorilor şi dezaprobul societăţii cu moravuri.

 

Boardwalk Empire

 

Serialul produs de Martin Scorsese (Casino, Goodfellas) şi scris de Terence Winter (cunoscut pentru celebrul The Sopranos), urmăreşte evoluţia lui Enoch "Nucky" Thompson (jucat excepţional de Steve Buscemi) de la politicianul corupt din Atlantic City la gangsterul violent şi fără scrupule tipic perioadei.

Însă Nucky nu este un simplu mafiot de duzină. Mai presus de bani, îşi doreşte puterea absolută. Duce o viaţă de aparenţe, conducător al imperiului din Atlantic City, un oraş de zile pe plajă şi nopţi petrecute la cazinou, în care oamenii influenţi vin pentru evadare în hedonism. Acesta este servit de Nucky în porţii nelimitate, atâta timp cât câştigă şi el ceva din asta.

 

Boardwalk Empire

 

Factorul care catalizează schimbarea lentă dar certă a personajului este prohibiţia alcoolului în Statele Unite. Pentru mulţi, legea a fost un inconvenient, pentru alţii prilejul asumării unei poziţii morale în faţa dezintegrării societăţii conservatoare. Însă pentru Nucky Thompson şi oamenii cu care intră în contact, a deschis o perioadă în care banii se puteau face cu o uşurinţă fantastică dacă aveai contactele necesare şi suficient sânge rece.

Faţada de eleganţă şi moralitate cultivată cu atât de multă atenţie de Nucky începe să se fisureze din momentul în care Guvernul Federal, reprezentat de agent Nelson Van Alden (jucat de Michael Shannon ce reuşeşte să găsească un echilibru între moralitatea dusă la extrem şi ipocrizia personajului fără a falsa vreun moment) începe să se intereseze de afacerile lui şi stilul de viaţă ce pare să vină în contradicţie cu funcţia pe care o ocupă.

Dezintegrarea personajului este punctată, în special, prin relaţia cu tânărul său protejat, Jimmy Darmody (jucat de Michael Pitt într-un rol autodistructiv, tragic şi infinit de vulnerabil).

 

Boardwalk Empire - Nucky si Jimmy

 

Un serial cu multiple fire narative şi personaje intrate în mentalul colectiv, de la Al Capone şi Charlie Luciano până la Arnold Rothstein şi Meyer Lansky, Boardwalk Empire reuşeşte să creeze personalităţi complexe ce evită definiţiile morale simpliste.

Un alt punct forte sunt personajele feminine atât de neglijate în alte producţii ale genului. Mafia este un mediu creat de bărbaţi pentru bărbaţi, însă femeile din Boardwalk Empire nu stau liniştite pe margine ci au propriile interese şi scopuri pe care şi le urmează chiar în detrimentul bărbaţilor din preajma lor.

 

Boardwalk Empire - Margaret

 

Dintre acestea, ar fi de menţionat două personaje aflate la poluri opuse. Prima, Margaret Schroeder (Kelly Macdonald), este o imigrantă irlandeză cu doi copii şi cu ambiţii ce îi depăşesc cu mult statutul social precar, ce se lasă sedusă de viaţă luxoasă pe care Nucky i-o poate oferi doar pentru a descoperi că moralitatea nu îi permite să se bucure de avantajele pe care le-a câştigat.

 

Boardwalk Empire - Gillian

 

Cea de-a doua este  Gillian Darmody (Gretchen Mol), o femeie de un egoism exacerbat ce îşi foloseşte corpul ca o armă, aţintită, de multe ori, chiar spre cea mai importantă persoană din viaţa ei.

 

Decorurile şi costumele somptoase precum şi coloana sonoră ce foloseşte muzica perioadei într-o nouă orchestraţie vin să coloreze lumea pe care Boardwalk Empire o explorează, transformând serialul într-o nouă “bijuterie” marca HBO, ce demonstrează pe deplin că televiziunea nu mai este de mult sora mai mică şi superficială a cinematografiei. 

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here