50+ filme vechi și bune care o să-ți placă

0
38453
top filme vechi

E excelent dacă ați decis că vreți să vedeți filme vechi, pentru că filmele clasice nu dezamăgesc niciodată. 🙂 Nu degeaba sunt clasice și sunt incluse an după an în listele cu cele mai bune filme realizate vreodată. Am adăuga că aceste 50 de titluri pe care le-am ales nu sunt doar filme bune după definiția criticilor, ci oferă și distracție/entertainment de calitate. Așa că nu stați departe de ele 🙂

Nou nu înseamnă neapărat mai bun. De obicei vrem să vedem un film care tocmai ce a fost lansat, dar de cele mai multe ori suntem dezamăgiți la final de experiența cinematografică. Haideți așadar să încercă din când în când și filme vechi, dar cu pedigree. Veți descoperi super povești, super actori și regizori, în realizări cinematografice care nu o dată îți taie răsuflarea.

1. North by Northwest – super film de actiune și comedie intrat în istoria cinematografiei (1959) – pe HBO Max

North_by_Northwest_filme vechiFilmul ăsta e probabil cel mai bun film de spionaj făcut vreodată, deși personajul principal nu e spion. 🙂 Doar e confundat cu unul și ajunge să fie urmărit prin toată America (de unde și numele La Nord prin Nord-vest) pentru a fi prins de spionii adevărați. North by Northwest e semnat de Alfred Hitchcock care se pare că pe orice punea mâna de regizor transforma în etalon de neegalat.

Așa s-a întâmplat și cu genul filmelor de spionaj. Niciun alt film făcut de atunci până azi nu reușește să se apropie de șarmul, misterul, sex-appeal-ul, umorul din North By Northwest. Ca în multe alte filme de gen făcute de-a lungul timpului miza e o rolă de microfilm care conține secrete guvernamentale și care ajunge în mâinile unor spioni străini. Vezi trailerul North by Northwest, în stilul în care se realizau atunci. 🙂

Inclus de curând în grila HBO Max.

2. Lock, Stock, and Two Smoking Barrels / Jocuri, poturi și focuri de armă – pe Netflix

Lock-Stock cele mai bune filme netflixLock, Stock … este o comedie britanică de acțiune pe care nu trebuie s-o ratezi pe Netflix. E super antrenantă, simpatică, originală, jucată excepțional și cu o muzică de nota 10. Dacă îți place Tarantino sunt șanse mari să-ți placă și această comedie semnată de Guy Ritchie. Ritchie a semnat mai multe filme după Lock, Stock (The man from U.N.C.L.E, Sherlock Holmes, Snatch), dar din perspectiva noastră acesta rămâne cel mai bun film al lui.

3. Amantul / L’amant / The Lover (1992) – pe HBO MaxThe Lover amantul

Noi am văzut acest film prima dată la Cinemateca Română. Ce fain că îl putem vedea acum oricând din confortul canapelei, pe HBO Max, care l-au inclus de curând în grila lor.

Amantul a fost realizat de același regizor ca Șapte ani în Tibet, Jean-Jacques Annaud. Așa că dacă ți-a plăcut Șapte ani în Tibet, sunt șanse mari să-ți placă și L’amant. Ecranizare dupa romanul omonim al franțuzoaicei Marguerite Duras, Amantul e un film de epocă pur și simplu frumos. Cinematografia peisajelor din Vietnam alternează cu scene intense erotice intre un chinez bogat (jucat impecabil si bântuitor de Tony Leung) si o nimfetă franțuzoaică (Jane March), provenita dintr-o familie saraca.

Jane March este ireal de frumoasa, cu buze rosii pline si un corp delicat, constienta si in acelasi timp naiva apropo de puterile ei seductive. Atunci când corpurile lor tânjesc unul după celălalt, se întâlnesc intr-o casa din centrul zgomotos si foarte aglomerat al Saigonului, unde Jane March descopera dragostea.

Vestea bună este că acest film de epocă și de dragoste devenit clasic este în sfârșit disponibil pe unul dintre platformele de streaming, și anume HBO.

4. Charade – disponibil pe MUBI

Cine s-ar fi gândit că delicata și eleganta Audrey Hepburn a jucat și într-un film vechi cu spioni? Da, se numește Charade. Cu o intrigă demnă de James Bond, Charade este o poveste de dragoste palpitantă în care identitatea protagonistului, Cary Grant, se schimbă de la o clipă la alta. Regina Lampert (Audrey Hepburn) e o tânără văduvă urmărită de presupuşii ucigaşi ai soţului ei, trei foşti spioni militari.

Aceștia sunt gata de orice pentru a recupera mica avere furată de domnul Lampert. Reggie nu duce lipsă de apărători. Primul e Peter Joshua (Cary Grant), un străin prietenos apărut la momentul potrivit și care încearcă să o protejeze de asasini. În timp ce Mr. Bartholemew (Walter Matthau), pe care Regina îl întâlneşte în ambasada americană, îi oferă informaţii despre aceştia şi planul lor. Totuşi, după cum o sugerează şi titlul, în Charade nimic sau, mai bine spus, nimeni nu este ceea ce pare, de-abia deznodământul  dezvăluind ce interese se ascundeau în spatele faţadei lor prietenoase.

Charade e filmul lui Hitchcock pe care de fapt nu l-a făcut Hitchcock. 🙂 Se simte foarte hitchcockian, dar a fost semnat de Stanley Donen. Și, da, Donen reușește printr-o minune să facă în același timp o comedie romantică și o producție demnă de genul filme de spionaj 🙂

Disponibil pe MUBI.

5. Requiem for A Dream (2000) – pe HBO Max

requiem_for_a_dream_filme vechiCum îți schimbă percepția realității drogurile și cum îți schimbă viața dependența? Cum ajungi chiar la autodistrugere? Vei vedea asta într-un film psihologic nebun, regizat de Darren Aronofsky, cunoscut pentru pasiunea de a sonda psihicul uman în filmele lui.

Pe Coney Island, 4 personaje îşi construiesc propria lor insulă paradisiacă din halucinaţii. Odată deveniţi dependenţi de droguri, Sarah, Harry, Marion şi Tyrone devin captivii unor lumi în care visul se poate transforma imediat în coşmar.

Adaptarea lui Darren Aronofsky a romanului cu același nume al lui Hubert Selby Jr este, fără îndoială, un film sincer, dur, realist și bine realizat. Regizorul reușește să găsească echilibrul în tratarea unui subiect extrem de dificil de abordat: dependența. Requiem For A Dream este mai mult decât un film despre dependența de droguri și despre drumul spre distrugere care își găsește sfârșitul în infernul drogurilor. Pelicula vorbește despre dependență în mai multe forme: de la serialele de televiziune la cocaină și heroină.

Pe toată întreaga lui durată filmul este chiar brutal, iar finalul nu are cum să fie altfel: dependența (te) câștigă. Cu toate astea, Requiem For A Dream este mai mult un manifest împotriva dependețelor, iar Aronofsky reușește să creioneze niște personaje ale căror drame te vor captiva prin sacrificiul pe care sunt dispuse să îl facă pentru a-și satisface o nevoie.

6. Amores Perros – pe HBO Max

Amores Perros / Iubiri şi Câini, spune povestea a trei iubitori de animale pe care îi leagă un accident de maşină, scena cu care filmul lui Inarritu începe.  Octavio (Gael Garcia Bernal ) este cel care provoacă accidentul încercând să fugă de nişte interlopi locali care îi împuşcaseră câinele. Tânărul este departe de a fi un inocent, el folosindu-şi rottweilerul  în încercarea de a strânge suficienti bani pentru a pleca alături de femeia de care este îndrăgostit, întâmplător soţia fratelui său. Universul în care el intră, în care animalele luptă până la moarte fără să câstige nimic este prezentat fără menajamente de Inarritu, ilustrând de fapt mecanismul întregii societăţi. Celelalte două personaje al căror destin se intersectează pentru câteva minute cu cel al lui Octavio sunt prinse la rândul lor într-o luptă în care n-au mari şanse de izbândă. Asasinul plătit, interlopul de ocazie şi manechinul încearcă, fiecare in felul său, să găsească iubirea, într-o lume care nu-i îndreptăţeşte să spere.

Un câine împuşcat pe bancheta din spate a unei maşini urmărite de mafia locală, aşa se termină cariera de interlop de ocazie a lui Octavio (Bernal). Ca de obicei, personajul lui Gael-Garcia Bernal este ambivalent, Octavio, atras treptat în lumea luptelor de câini, sfârşind prin a-şi sacrifica cel mai loial prieten, câinele, pentru a o cuceri pe Susana, soţia fratelui său.

Filmul regizat de Alejandro Gonzales Inarritu (Biutiful) împleteşte povestea lui Octavio cu cea a unui adevărat iubitor de animale care-şi câştigă existenţa ucigând oameni, şi viaţa unui model , Valeria, victimă şi ea a accidentului în care este implicat şi Octovio. Cele trei fire se intersectează întâmplător în momentul accidentului, personajele fiind legate aparent doar de iubirea pentru patrupede. De fapt, legătura este alta, interlopul amator, asasinul profesionist şi modelul încearcă fiecare în felul său să găsească iubirea într-o lume care-i uită prea repede sau îi ignoră.

7. Blade Runner / Vânătorul de recompense – HBO Max

blade runner filme vechiBlade Runner e de o frumusețe vizuală incredibilă, care arată și azi, la mulți ani de la lansare, impresionant. Atât planeta noastră, un talmeș-balmeș întunecat și plin de neon, cât și planetele colonizate de oameni, neprietenoase, înnecate în praf, dar cu peisaje deșertice copleșitoare. În acest context vizual, povestea este una de film SF noir, cu o femeie fatală despre care nu știm dacă este sau nu un androgin. Și un polițist, jucat de Harrison Ford, blazat, dar atins de drama pe care o trăiesc ființele umanoide create de om. Deși ale omului, nu au voie pe Pământ. Dacă riscă totuși evadarea pe planeta noastră, sunt vânate cu sânge rece.

E un clasic al filmelor science-fiction, care, deși prost primit la momentul lansării, a ajuns să influențeze zeci de alte filme SF ulterior. Iar faptul că Blade Runner a adaptat un roman semnat de Philip K. Dick, l-a adus pe scriitor în prim-planul Hollywoodului. De aceea, avem alte producții SF foarte cunoscute și reușite bazate pe cărțile scriitorului, precum Minority Report și Total Recall.

Este regizat de Ridley Scott, care a produs încă un clasic pentru filme SF, Alien. Îl găsiți mai jos.

8. Monty Python’s Life of Brian / Viața lui Brian – pe Netflix

life of brian filme vechi

Confuzia de identități (qui pro quo-ul), este unul dintre cele mai folosite procedee în comedii, însă atunci când un Brian oarecare este confundat cu Isus doar pentru că a avut (ne)norocul de a se naşte în aceeaşi zi, în staulul de vizavi, e clar că avem de-a face cu o comedie ieşită din tipare. Bugetul filmului nu a fost prea mare, însă umorul este de calitate, iar absurdul intrigii este bine pus în valoare de regizor care reuşeşte să facă din scena biblică a crucificării, un mini-concert în care victimele  cântă Always  Look on the Bright Side of Life.  

Disponibil pe Netflix.

9. Doctor Zhivago (1965) – pe Netflix și HBO

Unul dintre cele mai frumoase și emoționante povești de dragoste spuse vreodată pe marile ecrane, Doctor Zhivago, este acum pe Netflix și HBO.  In ecranizarea romanului lui Borris Pasternak personajele principale încercă să supravieţuiască între două lumi, Rusia Taristă care se prăbuşeşte şi Rusia comunistă în care visătorii ca Iuri şi Lara nu-şi găsesc locul. In mijlocul unui peisaj îngheţat, povestea de dragoste dintre cei doi protagonişti pare să fie singura sursă de căldură.

Omar Sharif și Julie Cristie sunt cei doi îndrăgostiți, dar ei nu au fost premiați cu Oscar pentru performanțele din acest film. Doctor Zhivago a primit 10 nominalizări la Oscar, din care a fructificat cinci, cel mai valoros fiind cel pentru scenariu adaptat.

Îl găsești și pe HBO și pe Netflix. 🙂

10. Le fils du francais / Fiul francezului (1999) – pe Netflix

E o comedie franțuzească ceva mai veche preluată în grila Netflix de curând. E un fel de Indiana Jones cu bunici franceze 🙂 și o recomandăm fără rezerve. Noi am râs de câteva ori cu gura până la urechi…

Benjamin, de 9 ani, merge însoțit de cele două bunici care nu pot fi una mai diferită de cealaltă, în Brazilia! Da, ați auzit bine, merg în jungla braziliană pentru a-l găsi pe tatăl lui Benjamin. Una dintre bunici e rafinată și cultivată, cealaltă o bunică pe care n-o vezi altfel decât într-un fel de capot, cu toate corăbiile înecate și cu țigara în colțul gurii – gata-gata să cadă. Umorul care se naște din duoul bunicilor în junglă este spumos. Toată echipa joacă impecabil și veți primi la pachet și o scenografie super exotică.

Disponibil pe Netflix.

11. Who’s afraid of Virginia Woolf – pe HBO Max

Who's afraid of Virginia Wolf filme de oscarDa, e un film alb-negru, ceea ce poate fi o bilă neagră pentru mulți din voi, dar să vă spunem că e un film de Oscar așa cum sunt puține. E unul din doar două filme care au primit nominalizări la absolut toate categoriile premiilor Oscar. Din ele a câștigat 5, printre care cel pentru cea mai bună actriță i-a reveni lui Elizabeth Taylor.

Cuplul în viața reală, dar și pe ecran, Elizabeth Taylor și Richard Burton sunt absolut stelari pe ecran, împreună cu întreaga distribuție. Despre ce e vorba? E un film în care te vei regăsi dacă îți împarți viața cu cineva. E o comedie neagră și dramă despre viața în doi, despre neînțelegeri și frustrări, dar și despre iubire și tandrețe. Elizabeth Taylor e atât de vocală și puternică în rol încât ai senzația că mai are puțin și sparge ecranul. Așa că nu o rata, caută acest film de Oscar fie ca să vezi un film bun, fie pentru că simți nevoia poate să vezi un film despre relațiile de cuplu.

12. 2001: A Space Odyssey – pe HBO Max

Filmul regizorului Stanley Kubrick face parte din categoria filme SF. Dar, ca mai în toate filmele vechi sau noi de SF, miza sa este filosofică, urmărind evoluţia umanităţii pornind de la epoca preistorică în care totul părea straniu, de neînţeles, și până la plecarea omului în spaţiu în căutarea celor care lăsaseră pe lună un monolit misterios. Filmul, plin de secvenţe în care imaginea şi muzica se îmbină perfect,  are un final ambiguu care poate fi interpretat în fel şi chip. Prezenţa monolitului negru semnalează însă de fiecare dată un nou stadiu al evoluţiei umanităţii.

2001: A Space Odyssey, ca orice SF de calitate, lasă privitorului libertatea de a căuta sensul sau sensurile ascunse dincolo de imaginile memorabile.

În continuare vorbim despre câteva filme vechi despre război, care au rămas în memoria cinefililor din toată lumea, chiar dacă au fost lansate acum mulți ani. Acest producții ceva mai vechi continuă să influențeze regizori și scenariști și să fie standarde în genul lor.

Disponibil pe HBO Max.

13. Lista lui Schindler / Schindler’s List – doar până pe 14 octombrie pe Netflix

Cruciada individuală a lui Oscar Schindler (Liam Neason) de a salva cât mai mulţi evrei din lagărul de concentrare condus de Amon Goeth (Ralph Fiennes), un comandant nazist egomaniac şi foarte zelos, îndreaptă un deget acuzator spre toţi cei care au afirmat că orice rezistenţă din interior în faţa naziştilor ar fi fost imposibilă.

Inspirat dintr-o poveste reală, filmul care i-a adus încă un Oscar lui Spielberg prezintă nu doar oroarea crimelor în masă, a camerelor de gazare, a gropilor comune şi a ucigaşilor fără remuşcări, ci şi o dimensiune a Holocaustului despre care nu se prea vorbeşte : interesele economice care gravitau în jurul sclavilor evrei. Schindler reuşeşte să salveze lucrătorii din propria fabrică mizând pe lăcomia fără margini a birocraţilor şi ofiţerilor nazişti, convinşi că în spatele intenţiilor acestuia nu se află nimic altceva decât dorinţa, perfect normală conform moralei lor distorsionate, de a caştiga cât mai mult cu ajutorul prizonierilor.

14. Alien – pe Disney Plus

E considerat unul din cele mai bune filme SF – horror din toate timpurile. În Alien, locotenentul Ripley, jucat de Sigourney Weaver, și echipajul navei spatiale Nostromo se luptă pentru supraviețuire după întâlnirea cu un monstru extraterestru. Un monstru cu două rânduri de dinți, care a rămas bine cuibărit în imaginarul cinefililor de mai mult de 30 de ani.

Seria a inceput in 1979 cu filmul regizat de Ridley Scott, urmat de trei alte filme, regizate de James Cameron in 1986, David Fincher in 1992 si Jean-Pierre Jeunet in 1997. Actrita Sigourney Weaver este firul director din serie, ea interpretand rolul Locotenentului Ellen Ripley. Dar nicio sequel nu s-a ridicat la înățimea primului film al seriei. Vezi trailerul Alien.

15. Taxi Driver / Șoferul de taxi – pe Netflix

In Taxi Driver, privim Times Square sau The Village prin ochii unui taximetrist psihotic jucat de Robert de Niro. Proxeneţi, prostituate, perverşi de tot felul, poliţişti corupţi şi alte creaturi nocturne ies la iveală în lumina farurilor lui Travis Bickle.

Travis (De Niro) este un veteran care întors din Vietnam care devine taximetrist. Pentru a folosi cumva nopţile în care nu poate dormi din cauza insomniei. Filmul urmăreşte transformarea lui Travis din taximetrist în justiţiar. Pe măsură ce tânărul pierde contactul cu  realitatea, devenind convins că misiunea sa este de a curăţa New York-ul.

Travis începe să respecte un program strict de exerciţii. Și cumpără pistoale cu aceeaşi uşurinţă cu care ar cumpăra un hot dog. Îşi exersează replicile destinate viitoarelor victime dând naştere celei mai cunoscute scene cu tânărul De Niro: Are you talkin’ to me?

Filmul nu este doar o critică la adresa unui guvern care nu a ştiut să-şi respecte vechii soldaţi. Ci aruncă săgeţi ironice şi înspre o societate care se grăbeşte să glorifice un justiţiar care ar fi putut deveni viitorul Lee Oswald…

De Niro şi Scorsese au fost The Dream Team vreme de câteva decenii. Însă Taxi Driver este poate cel mai bun film care a rezultat din colaborarea celor doi.

16. Beauty and The Beast (1991) – Disney Plus

Poate fi o animație inclusă într-un top de filme vechi de referință? O, da, și încă cum! Beauty and The Beast, varianta din 1991, deși e un film animat, este unul dintre cele mai frumoase filme de dragoste. Și e una dintre cele mai înduioșătoare și sensibile comedii. O să vă prindă încet-încet în mrejele poveștii și o să iubiți acest film animat la final. Asta dacă nu l-ați văzut și nu îl aveți la inimă la fel de mult ca noi deja. 🙂

17. La dolce vita

la-dolce-vita-18 filme vechiLa dolce vita nu putea lipsi din această listă cu filme vechi memorabile. Prea multe scene intrate deja în memoria cinefililor și a culturii pop fac parte din La dolce vita. Probabil cea mai cunoscută dintre acestea e scena din fântâna di Trevi, în care voluptoasa Anita Eckberg dansează și se îmbăiază în toată splendoarea, în timp ce Marcello Mastroianni este total fermecat de mișcările și formele ei și se întreabă retoric cine e această frumoasă actriță, dincolo de suprafața încântătoare.

La dolce vita este o petrecere continuă, jurnalistul Marcollo trăind din aventură în aventură și din petrecere în petrecere. Dar, în același timp, nu reușește să depășească un gol de sens. Semn că la dolce vita nu e chiar dulce, iar viața de animal urban e la fel de meschină ca oriunde altundeva, chiar și în frumoasa și decadenta Roma.




18. The Graduate – Amazon Prime Video

Unul dintre preferatele noastre, indiferent dacă vorbim de filme vechi sau pur și simplu  filmele noastre de suflet. The Graduate este comedia perfectă până la jumătatea filmului. Asta nu înseamnă că începând de acolo filmul se strică, ci că fix de la jumătate, The Graduate ia o turnură clară spre dramă. Până în acel moment personajul lui Dustin Hoffman, un tânăr absolvent de facultate care se întoarce acasă pentru a se gândi la viitor, este confuz. Toată lumea face ce vrea cu el, inclusiv personajul lui Anne Bancroft, o doamnă pe la 50 de ani, prietenă de familie și soția partenerului de afaceri al tatălui lui. Cei doi încep o relație plină de necunoscute, în care confuzia lui Dustin Hoffman este sursă de umor bun 100%.

19. The Conversation (1974)

the-conversation filme cu spioni

Pe lângă seria genială cu mafioți The Godfather/Nașul, a avut timp Francis Ford Coppola și de o producție cu spioni? Da, și unul încă foarte bun, realizat chiar între două filme din Nașul. E un film vechi, cu ceva ani în spate, dar care a rămas la fel de proaspăt. Povestea o să te prindă în mreje pentru că reușește să creeze un personaj foarte autentic. Gene Hackman e un specialist în ascultare ambientală.

Doar că reușește în mod extraordinar să surprindă pe magnetofon niște sunete care îl pun pe gânduri. Zgomotele respective ajung să-l bântuie și să se întrebe dacă nu cumva și el e ascultat…Gene Hackman e un om singuratic, apăsat de propria singurătate. Și asta se simte aproape palpabil în film, făcându-l foarte autentic și transformând producția în mai mult decât un film de spionaj.




20. Rear Window

În Rear Window, James Stewart este un jurnalist-fotograf nevoit să rămână acasă pentru o perioadă destul de lungă din cauza unei fracturi la picior. În tot acest timp privește prin obiectivul aparatului de fotografiat ce fac vecinii lui din apartamentele de vis-a-vis.

Bineînțeles că urmează și o crimă, pe care James Stewart trebuie să o demonstreze din scaunul cu rotile. Între timp, noi suntem prizonierii deducțiilor și punctului lui de vedere (la propriu, pentru că nu vedem decât ceea ce poate vedea și el, dar și la figurat). Și urmărim, fără jenă, ba chiar cu plăcere și cu un simț al privilegiului, ceea ce James Stewart ne arată în casele vecinilor.

În ciuda faptului că această ipoteză a celui care își spionează vecinii a fost utilizată apoi la nesfărșit în filme vechi sau mai noi, Rear Window rămâne încă standardul thrillerului de acest gen. Prin modul de interpretare foarte sobru, dar în același timp seducător, al lui James Stewart și al lui Grace Kelly, care nu duc acest hobby de a-i urmări pe alții în derizoriu. Combinat cu capacitatea inegalabilă a lui Hitchcock de a construi suspansul. Vezi o scenă din Rear Window

21. Breakfast at Tiffany’s – iubirea unei extroverte

breakfast-at-tiffanys-6

Sunt șanse mari să-l fi văzut deja. Dar, dacă cumva, ți-a scăpat din diverse motive, îți spunem că e divin. Audrey Hepburn e diafană și feminină, înconjurată de nenumărați bărbați, mereu cu zâmbetul pe buze dar ascunzând un secret. Ea ajunge să se îndrăgostească de noul vecin. Mereu alergând undeva, văzându-se cu cineva, viața ei e un carusel. Dar are timp să îl observe pe Paul, un scriitor fără mare succes în ultimul timp.

Audrey Hepburn face un rol cu adevărat memorabil. Cu acest film a inspirat generații întregi de femei, prin eleganță și spiritul ei jucăuș. O să râdeți și o să vă relaxați, dar, atenție, s-ar putea să vărsați și câteva lacrimi la final 🙂

22. Șoimul maltez/ The Maltese Falcon

MalteseFalcon filme vechi
E filmul detectivistic prin excelență. E practic calapodul urmat apoi de zeci de alte filme cu detectivi. Știi, biroul detectivului cu ușă de sticlă pe care scrie numele lui, hainele lungi cu revere, pălăria cu boruri așezată într-o parte. Bărbatul misterios și de neclintit în rolul polițistului.

Rolul detectivului Sam Spade e jucat de Humphrey Bogart, care l-a ajutat astfel pe regizorul John Huston să-și facă debutul cu Șoimul maltez. Între timp cei doi au devenit buni prieteni, iar filmul a devenit un film vechi clasic de neratat.

Sam Spade, un detectiv din San Francisco, și partenerul lui se întâlnesc cu un potențial client. A doua zi, Sam Spade află că atât partenerul său, cât și unul dintre personajele cu care e conectat clientul lor sunt morți…

23. Singing in the rain / Cântând în ploaie (1952)

singin in the rain gene kelly filme vechiDintr-un asemenea clasament cu filme vechi și bune nu putea lipsi clasicul  Singing in the rain. Deşi titlul filmului se referă mai degrabă la bucuria de a cânta, cântecul nu este decât un pretext pentru dans. Ploile îţi vor părea întotdeauna simpatice după ce-l vei urmări pe Don Lockwood (Gene Kelly) trecând în paşi de step de la lumea filmului mut la cea a filmelor cu sunet. Nu ai nevoie decât de o umbrelă pentru a te bucura de primele picături de ploaie.

24.  Dr Strangelove (1964)

dr strangelove filme vechiDacă vrei să te distrezi, dar și să bifezi un film vechi de referință, Dr. Strangelove poate fi o alegere foarte bună. Această comedie neagră (regizată de Stanley Kubrick) satirizează criza nucleară dintre Statele Unite și URSS din anii ’60. Așa că nu scapă de ironie politicieni, generali, amantele generalilor, ambasadori și mulți alții.

O comedie neagră semnată de Stanley Kubrick nu poate fi decât o capodoperă. Dacă personajele principale, de la un om de știință de origine germană care a luat-o puțin mai mult pe ulei, la un ofițer englez și până la președintele Statelor Unite, sunt toate jucate de Peter Sellers, pur și simplu orice recomandare este de prisos. Pentru că imaginația lui Kubrick își află perfect contraponderea în jocul genial al lui Peter Sellers.

25. His Girl Friday / Mâna lui dreaptă

his girl fridayHugh Grant e probabil cea mai cunoscută figură a comediilor romantice din ultimii 25 de ani, cu o scădere în ultimii ani datorită înaintării în vârstă. Dar în epoca de aur a Hollywoodului, erau mult mai multe figuri. Toți extrem de eleganți, atât în gesturi, cât și în port 🙂 Îmbrăcați la patru ace, ferchezuiți, impecabili. Toți extrem de talentați. Dar dincolo de toți Hugh Granții din lume și toate figurile masculine care s-au impus la Hollywood, actorul cu cel mai mare talent comedic și cu alura cea mai elegantă și atrăgătoare râmăne nemuritorul Cary Grant! Dacă nu îl știți încă, vă recomandăm să îi căutați filmele.

Nu e ușor să vezi filme mai vechi, pentru că e nevoie de un efort de adaptare la tipicurile de atunci ale jocului actoricesc, diferite de cele de acum. E un efort de adaptare la pelicula alb-negru. Dar totul merită, dacă vă intră pe sub piele, veți dori să vedeți cât mai multe comedii romantice clasice.

Iar una dintre cele mai bune este His Girl Friday (1940).  E o comedie de dialog, în care personajul lui Cary Grant, jurnalist, încearcă să o recucerească pe fosta iubită. Cei doi fac schimb de replici într-o tachinare continuă. Amândoi două personaje foarte puternice și de neclintit în propriile alegeri și decizii. E un spectacol impresionant, dar, și mai important, vă va distra pe săturate. Nu ocoliți His Girl Friday!

26. The Philadelphia Story


The-Philadelphia-Story-009Mda, v-am spus că e genial Cary Grant? Atât de bun încât a marcat nu o singură comedie romantică intrată în panteonul hollywoodian, ci vreo 10! Noi vă mai recomandăm doar câteva 🙂 The Philadelphia Story, din 1940, e la fel de tăioasă și intensă ca His Girl Friday. Doar că aici replicile i le dă un alt star al epocii de aur hollywoodiene, Katharine Hepburn.

Oarecum asemănător cu premisa din His Girl Friday, Cary Grant se luptă și aici, pentru inima fostei iubite, Katharine Hepburn. Care tocmai se pregătește să se căsătorească cu Mike (James Stewart). Vă sună cunoscut? Da, nu? Seamănă izbitor cu My Best Friend’s Wedding. Asta pentru că toate aceste comedii romantice au fost regândite, readaptate și reimaginate. Și nu o singură dată, ci de nenumărate ori de la momentul lansării. Aceste remake-uri au încercat să le recreeze farmecul, umorul și energia pozitivă. Dar de cele mai multe ori aceste încercări nici măcar nu s-au apropiat de valoarea variantei clasice. Da, câteodată filmele vechi sunt și cele mai bune 🙂

27. Arsenic and old lace (1944)

Arsenic and Old Lace Cary Grant

Dacă vreți o comedie veche clasică, atunci Arsenic and old lace este pentru voi. Se pare că cele mai dulci și pașnice mătușici sunt de fapt criminale în serie. Spre uimirea totală a nepotului lor, personajul jucat de legenda Cary Grant.

Alte comedii clasice cu Cary Grant de încercat sunt și Bringing up Baby și That touch of mink, pe care le găsiți mai jos.

28. Bringing up Baby (1938)

O comedie clasică, considerată printre cele mai haioase comedii ale cinematografului american din toate timpurile de American Film Institute, are chiar în titlu referința la felina-personaj al filmului. Da, nu e vorba de o pisică, ci de un leopard îmblânzit care e mai pisicită și pisicoasă decât cea mai domestică dintre pisici: se freacă de pantalonii lui Cary Grant și de rochia lui Katharine Hepburn, toarce cu un bas impresionant și stă cu burta în sus ca să fie mângâiat. Baby e trimis de fratele lui Susan (Katharine Hepburn) din Brazilia, iar ea îl folosește ca pretext pentru a petrece cât mai mult timp cu David (Cary Grant), bărbatul de care s-a îndrăgostit. Cei doi actori, împreună cu leopardul, fac o echipă foarte haioasă care te prinde din primul moment.

Cary Grant își găsește încă o dată locul în listă, pentru că Bringing up Baby, comedia în care acesta joacă rolul unui om de știință victimă a unei tinere bogate care trăiește din capriciu în capriciu (jucată de Katharine Hepburn), este și ea la fel de reușită ca Arsenic and Old Lace. La fel ca și Arsenic, Bringing up Baby se regăsește în toate topurile care se referă la cele mai bune filme vechi. Cary Grant și dificila Katharine Hepburn se înțeleg perfect pe ecran, sincronizarea stărilor și replicilor fiind demnă de un cuplu de comedieni cu tradiție de scenă. Scenariul și dialogul filmului nu sunt nici ele mai prejos, în timp ce totul se leagă în jurul unei feline cu lipici.

29. Citizen Kane

Citizen Kane e inclus în mod constant de la momentul lansării lui în topurile cu cele mai bune filme realizate vreodată. Da, face parte din categoria filme vechi, dar dacă îți plac filmele nu poți să îl ratezi. 🙂

Nu cred că un singur cuvânt ar putea explica viața vreunui om, oricare ar fi acela”,  concluzionează un ziarist la finalul anchetei sale din film. Totuși, există anumite personalități pentru care merită să încerci măcar să găsești semnificația ultimului cuvânt rostit înainte de moarte. Un asemenea personaj este Charles Foster Kane.

„Rosebud” (în traducere, „boboc de trandafir”), cuvântul pe care magnatul de presă Kane (Orson Welles) l-a rostit exact înainte să moară, putea să însemne orice: putea fi un nume de partener de afaceri, de amantă, un cod, un obiect. Un reporter se hotărăște să facă o anchetă cu acest subiect și încearcă să reconstituie, prin intermediul mai multor interviuri luate apropiaților mogulului, viața lui Kane.

Curiozitatea publicului este satisfăcută pe săturate prin cea a reporterului: Charles Kane transmite extravaganță prin tot ceea ce face. Se naște într-o  familie săracă, însă mama sa moștenește o mină de aur.  După majorat, Kane hotărăște că „ar fi amuzant” dacă ar conduce un ziar, așa că își dedică toată atenția neprofitabilului cotidian The Inquirer, chiar cu riscul de a pierde câte un milion de dolari pe an. Dar care este oare secretul lui Kane, de care se leagă ultimul cuvânt rostit înainte de moarte?

Citește și recenzia Citizen Kane

30. Cartierul chinezesc / Chinatown

chinatown filme politisteUnul dintre cele mai bune mystery films făcute vreodată, Chinatown te ține strâns de haine (mai precis de pijama, dacă-l vezi acasă) și nu te lasă din strânsoare până la final. Lansat în 1974, e un exemplu bun de film neo-noir. Jack Nicholson face un rol extraordinar de bun, iar povestea parcă îți oferă un vertij continuu. Nu știi pe cine să mai crezi, nu știi cine e cine spune că e, cine minte de îngheață apele, cine e ucigașul adevărat. Datorită acestor două elemente cu adevărat remarcabile, jocul lui Jack Nicholson și scenariul excelent, e unul din acele filme vechi polițiste care și-au păstrat prospețimea și intensitatea peste ani. Așa că îți recomandăm să-l vezi, e minunat.

În acest film detectivistic, Jack Nicholson e un detectiv particular și încearcă să dezlege ițele misterului din jurul morții inginerului șef de la Departamentul de Ape al orașului Los Angeles. Suspectează un tun imobiliar dat de unul dintre cei mai bogați și malefici oameni de afaceri din zonă. Partenerul lui în aceste căutări sau suspectul numărul unul pentru crimă este o tip super sexy și misterioasă, jucată de Faye Dunaway. Vezi trailerul.

31. Gone with the Wind (1939)

Filme de epoca - Gone with the Wind

E povestea Sudului American înainte şi după războiul civil ce l-a devastat. Povestea este punctată de personajul iconic al lui Scarlett O’Hara (Vivien Leigh). Ecranizarea romanului adolescentei răsfăţate, ce se transformă într-o femeie capabilă să mute munţii din loc, e probabil cel mai importantă realizare din categoria filme vechi de epoca, un subgen important al filmelor istorice.

Momentul în care Rhett (Clark Gable) o sărută pe Scarlett cu o întreagă Atlanta arzând în spatele lor a rămas poate cea mai cunoscută scenă din cinematografie. Iar replica de final a lui Rhett (Frankly, my dear, I don’t give a damn!) a intrat în mentalul colectiv şi a fost votată de Institutul American de Film drept cea mai memorabilă replică din istoria filmului.

Dar acestea sunt detalii. Cea mai importantă dovadă a importanţei şi influenţei Gone with the Wind este că din 1939 şi până astăzi există o singură ecranizare a unuia dintre cele mai populare romane din lume. Ştii că un film este perfect când Hollywood-ul nu îndrăzneşte să se atingă de el. Vezi o scenă celebră din Gone with the wind.

32. Casablanca (1942) – dragostea în vremea războiului

Casablanca este unul dintre acele filme vechi care pot fi revăzute mereu cu aceeaşi plăcere. Iar meritul le revine în parte lui Ingrid Bergman şi Humphrey Bogart. Care spun povestea a doi îndrăgostiţi despărţiţi de război. Dar care se reîntâlnesc la capătul lumii şi sunt obligaţi să se separe din nou.

Filme vechi romantice care să rămână la fel de proaspete la mulți ani de la lansare nu sunt multe. Dar, oh, boy, cele care au rămas sunt absolut minunate. Din acestea am inclus și noi în lista noastră cel puțin 10, pe care le vei găsi răsfirate prin topul nostru cu filme vechi. Nu le rata, pentru că sunt cât se poate de elegante și chic, cu povești bine închegate și jocuri actoricești excepționale.

33. și 34. Psycho și Vertigo / Amețeala

vertigo filme noi netflix

Două dintre cele mai cunoscute și apreciate thrillere din toate timpurile, marca Alfred Hitchcock: Psycho și Vertigo. Au băgat în sperieți generații de iubitori de film 🙂 și au influențat la fel de multe generații de regizori și realizatori de filme.

35. Zorba Grecul / Zorba The Greek

Ecranizarea romanului lui Nikos Kazantzakis, în care Anthony Quinn se transformă pentru câteva ore în Alexis Zorba, nu are nevoie de un rezumat pentru a fi înţeles, câţiva paşi şi câteva acorduri muzicale sunt suficiente. In fond, dansul lui Zorba şi al lui Basil (Alan Bates) reduce la esenţă drumul pe care acesta din urmă îl parcurge odată ajuns în Grecia. Urmându-l pe Zorba în dans şi în viaţă, Basil sfârşeşte prin a reînvăţa să trăiască.

36. That touch of mink

that touch of mink

Din nou Cary Grant, bineînțeles. De data asta o are alături pe Doris Day. Cary Grant e un om de afaceri distant și foarte concentrat pe business. Ea e șomeră, iar limuzina lui Cary Grant o udă din cap până în picioare în timpul unei ploi. Cary Grant încearcă să o identifice pentru a-și cere scuze. Dar Doris nu știe, așa că atunci când chiar îl reîntâlnește e deja extrem de furioasă pe el. 🙂 De unde o cascadă de glume și situații care mai de care mai amuzante.

37. A bout de souffle / Breathless

A bout de souffle filme frantuzestiDacă vrei să vezi un film de dragoste diferit, dar în același timp destul de ușor de urmărit, față de alte filme vechi franțuzești, atunci alege A bout de souffle. Un film clasic al cinematografiei franceze, cu Jean Paul Belmondo și scris și regizat de Jean-Luc Godard. Belmondo fuge de lege, iar ea e o studentă americană la Paris 🙂 Ce combinație romantică, trebuie să recunoașteți. În una dintre revistele de gen cele mai recunoscute din lume, Sight and Sound, A bout de souffle e considerat unul dintre cele mai bune filme vechi sau noi realizate vreodată. Citește recenzia A bout de souffle și vezi trailerul A bout de souffle.

38. Roman Holiday / Vacanță la Roma (1953)

Este primul film in care Audrey Hepburn a jucat rolul principal (pentru el a primit si Oscar). Audrey  interpreteaza o printesa europeana fara viata personala care descopera placerile simple si comunicarea directa, fara staif, in timpul unei vizite la Roma. Gregory Peck, care interpreteaza rolul unui jurnalist american, este cel care ar trebui sa o initieze pe Audrey in placerile simple ale traiului la Roma. Fara experienta si de abia iesita din cocon, delicata printesa, inocenta si cu umor, in combinatie cu imaginile din bella Roma, reprezinta un coup de foudre si pentru noi si pentru Peck.  Gregory Peck, impecabil, ironic si suspicios, nu poate decat sa fie spectator la combinatia fatala dintre Audrey si Roma si sa se lase dezarmat.

39. The Spy Who Came In from the Cold (1965)


Ca multe alte filme de spionaj, The Spy Who Came In from the Cold are în centru Războiul Rece dintre Vest și URSS, spionii KGB și spionii occidentali. Deși e unul dintre cele mai bune și mai autentice filme de gen realizate vreodată, The Spy who came in from the cold a intrat pe nemeritate într-un mare con de umbră. Avem mai multe ipoteze de ce s-a întâmplat asta dar nu vrem să facem spoilere.

Filmul are la bază un roman al cunoscutului John Le Carre, autorul prin definiție al celor mai bune povești cu agenți. Britanicul Leamas, jucat de Richard Burton, se infiltrează în spionajul est-german pentru a devoala o cârtiță. Adică spionul care joacă dublu și oferă informații prețioase ambelor părți, și Estului, și Vestului. Povestea e veche de când lumea, dar realizarea e excepțională. Scenariul complex nu lasă să fie deloc previzibil finalul. Încrengăturile de interese sunt atât de complicate, încât te vor ține în suspans până la final. Dar nu numai atât, pentru că The spy who came in from the cold e un film foarte uman. Care creează personaje și dileme umane reale. Aici meritul este și al actorilor, cu o mențiune specială pentru incredibilul Richard Burton.

40. It Happened One Night (1934)

it happened one night filme vechi

Comedia romantică are o lungă istorie în spate şi, cu toate acestea, majoritatea dintre noi ne amintim doar de exemplele cele mai recente. Însă It Happened One Night cu Clark Gable este una dintre bijuteriile genului ce merită văzută, şi revăzută.

Regizat de maestrul Frank Capra, filmul ne-o prezintă pe Ellie (Claudette Colbert), fiica unui magnat din New York, care face o alegere matrimonială ce nu primeşte acordul tatălui său, acesta intenţionând să anuleze căsătoria. Ellie fuge, încercând să se ascundă atât de detectivii tatălui cât şi de paparazzi care o urmăresc la fiecare pas. Este ajutată în această aventură de un ziarist oportunist, Peter Warne (interpretat de Clark Gable), care vede în Ellie cea mai importantă ştire din cariera sa. Însă Peter este atrăgător, îndrăzneţ şi aduce cu el posibilităţi nebănuite, determinând-o pe Ellie să se întrebe dacă nu cumva s-a căsătorit cu bărbatul nepotrivit.

41. Pillow Talk

pillow talk comedii de dragosteNe întoarcem la simpatica Doris Day, care face echipă în Pillow Talk (1959) cu carismaticul Rock Hudson. El e cam afemeiat și împarte o linie telefonică cu Jan (Doris Day). De fiecare dată când Jan ridică receptorul să formeze pe cineva, îl aude pe Brad (Rock Hudson) seducând o femeie. 🙂 E scoasă din sărite de ocuparea liniei. Dar și de superficialitatea lui Rock Hudson, așa că Jan vrea să îi dea o lecție pe care s-o țină minte. 🙂

42. Annie Hall

annie hall filme de comedieAnnie Hall (1977, Woody Allen, drama-comedie) este filmul de dragoste al unei generatii, cea de la finalul anilor ’70. Talentul special al lui Woody Allen este sa spuna cele mai profunde adevaruri in cel mai comic mod. Iar Annie Hall este cu siguranță una din acele comedii de dragoste in care acest lucru i-a iesit cel mai bine.

Chimia dintre Woody Allen si Diane Keaton, cele doua personaje principale, se simte in fiecare por al filmului. Cuplul format din anxiosul personaj al lui Woody Allen si Annie, nu mai putin nesigura si delicata, este rar. In general, cel putin unul dintre personaje este sigur pe el, are privirea misterioasa si joaca tare. Asumarea in fata tuturor a acestei nesigurante de catre ambele personaje face din Annie Hall un film foarte special.

43. Manhattan

manhattan meryl-streep-bE o comedie de dragoste cu substanță, așa cum numai Woody Allen știe să facă. Erumoasă vizual, cu imagini superbe din New York, cu muzică de jazz pe fundal. Și, bineînțeles, haioasă din plin. Dar pune pe tapet și probleme clasice de cuplu, sub învelișul de umor cu care e glazurată. Cum arată partenerul sau partenera potrivită pentru noi? Cum îl/o recunoaștem? Toate relațiile de dragoste trebuie să aibă un sfârșit? Chimia extraordinară dintre Woody Allen și Diane Keaton continuă să adauge farmecului filmului și în Manhattan. Așa cum a făcut-o și în Annie Hall.

44. Sabrina


 Sabrina este povestea unei Cenuşărese moderne care  nu are nevoie de o zână bună pentru a se transforma în prinţesă, doar de o călătorie în cel mai sofisticat oraş al anilor ’50. Parisul o transformă pe fiica bucătarului familiei Larabee dintr-o naivă care încearcă să se sinucidă cu gazele de eşapament din garaj într-o tânără plină de încredere hotărâtă să-i câştige inima lui David Larrabee (William Holden) . Totuşi, povestea acestei Cenuşărese nu se încheie la miezul nopţii, iar mult aşteptatul tânăr cavaler e înlocuit de fratele său cam grizonat Linus Larrabee (Humphrey Bogart).

45. Funny Face

Funny Face este un musical vechi și simpatic numai bun pentru descreţit frunţile celor care asemenea persoanjului principal Jo Stockton (Hepburn) îşi petrec zilele printre tomuri prăfuite, meditând la sensul existenţei. In Funny Face, Jo Stockton este o tânără a cărei viaţă este dată peste cap atunci când o revistă de modă celebră îi invadează librăria. Iar Dick Avery (Fred Astaire),un fotograf inspirat, o alege pentru coperta următorului număr. Atrasă de perspectiva unei călătorii în Parisul lui Sartre, Simone de Beauvoir şi a fictivului profesor Flostre, părintele empaticalismului, Jo acceptă să devină manechin şi începe să descopere viaţa reală nu prea seamănă cu teoria din cărţi, iar filosofii pot fi uneori mai superficiali decât un simplu fotograf.

46. Harper

Harper filme politistePaul Newman în rolul de detectiv privat super relaxat și miserupist este de un șarm rar, probabil egalat doar de Humphrey Bogart.

De fapt filmul e un omagiu adus rolurilor lui Bogart de detectiv privat, din Șoimul maltez și din The Big Sleep. E unul din acele filme vechi polițiste care aduce pe lângă misterul unor crime, și mult stil. Are imagini incredibil de polisate, cu palmieri, piscine inundate de soare, lux, femei frumoase. 🙂 Dacă nu ne credeți, încercați trailerul Harper. Filmul va fi de altfel “citat” cu admirație în alt film polițist super bun, The Big Lebowski: scene similare cu piscină, soare, palmieri și un personaj care e definiția cool-ului, la fel ca și Paul Newman, cunoscut și ca The Dude.

47. The Bridge on the River Kwai

Bridge-on-the-River-Kwai_filme de razboi

E unul dintre filmele vechi despre război care și-au păstrat relevanța. In The Bridge on the River Kwai din 1957, japonezilor din Al Doilea Război Mondial nu li se construieşte o imagine favorabilă, însă colonelului Saito i se permite să fie un personaj nuanţat măcinat de teama de dezonoare şi sepukku.  In film, podul de pe râul Kwai construit de către prizonierii japonezilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pare iniţial o dovadă a superiorităţii europenilor care-i învaţă pe inamicii lor cum ar trebui construită o cale ferată durabilă. Însă finalul în care aceeaşi europeni sabotează munca foştilor lor camarazi aduce în prim plan adevărata concluzie a filmului: absurditatea războiului.

Colonelul Nicholoson (Alec McGuiness), cel care coordonase soldaţii asigurând terminarea podului, văzând în construcţia podului un mod de a ridica moralul prizonierilor şi de a demonstra ingeniozitatea britanică, este până la urmă forţat să înţeleagă că ajutându-şi soldaţii de fapt trădase Anglia, iar Maiorul Clipton care priveşte deznodământul nu poate decât să repete : Madness…Madness ! Vezi trailerul Bridge on the River Kwai.

48. The Deer Hunter

Ce poate fi mai rău decât să joci ruleta rusescă cu un pistol cu doar 3 gloanţe la tâmplă sub privirile ameninţărtoare ale torţionarilor vietnamezi? Să îţi pierzi întreaga identitate şi să continui să joci deşi nimeni nu te mai obligă, reluând iar şi iar acelaşi ritual al morţii. Filmul lui Michael Cimino îi urmăreşte  pe Michael (Robert de Niro) şi Nick (Christopher Walken) cum devin din prizonieri ai Viet Cong-ului, prizonieri ai amintirilor, sau, mai bine spus, ai traumelor războiului, acesta continuând să facă victime mult timp după încheierea tratatului de pace.

49. Apocalypse Now

apocalypse now filme de razboi

Războiul din Vietnam a traumatizat o generaţie întreagă de soldaţi americani care au fost abrutizaţi până au ajuns să iubeacă mirosul de napalm dis-de –dimineaţă ca Bill Killgore (Robert Duvall).

Filmul lui Coppola din 1979 deschide rănile atunci încă proaspete ale armatei americane şi scoate la lumină toată nebunia unei lupte inegale cu elicoptere, bombe si napalm împotriva gherilelor înarmate cu puşti şi a junglei. Războiul este în Vietnam lipsit de onoare, la fel ca misiunea căpitanului Benjamin Willard (Martin Sheen) trimis să-l asasineze pe Colonelul Kurtz (Marlon Brando), unul dintre cei mai decoraţi ofiţeri americani care aparent nebun fugise în Cambodgia cu trupele sale. Apocalypse now este inspirat de romanul lui Jaseph Conrad Heart of Darkness şi reuşeşte să te poarte până în inima întunecată a războiului.

50. The Thing / Creatura (1982) – horror SF clasic

Devenit un clasic SF și horror, The Thing a fost primit extrem de prost de critică la momentul lansării filmului. Ceea ce dovedește că și criticii de film se pot înșela grav.

Acțiunea capodoperei regizorului John Carpenter se desfășoară în prima săptămână de iarnă la Polul Sud. Are o atmosferă demențială, efecte speciale ne-egalate și un Kurt Russel în mare formă.

Avem anumite rețineri în a-l declara cel mai bun film horror făcut vreodată, însă este cu siguranță terifiant. Ipoteza unei posibile infestări cu extratereștri te va face să uiți o vreme de problemele cotidiene.

 

51. The Shawshank Redemption / Închisoarea îngerilor (1994)


The Shawshank Redemption e unul dintre cele mai apreciate filme americane din ultimii 30 de ani. E o dramă care te prinde total în poveste, te ține în suspans, te distrează și te impresionează, în aceeași măsură. E bazată pe un roman de Stephen King, dar eficacitatea acestei drame nu e doar meritul scenariului. Regia, cinematografia și jocul actorilor sunt de mare clasă.

Ellis “Red ”Redding (Morgan Freeman) este un pușcăriaș în una dintre cele mai dure închisori din America anilor ’50-‘60.  După ani buni de închisoare singurul lucru care-l motivează să-şi reprime impulsurile sinucigaşe este prietenia cu Andy (Tim Robbins), un om închis pe nedrept pe care sistem a încercat să-l transforme într-un criminal. Freeman pare un pușcăriaș resemnat şi bine adaptat, care de fapt urăşte sistemul care i-a luat câteva decenii din viaţă. Filmul este narat de vocea inconfundabilă a lui Freeman, Red fiind de fapt omniprezent în afara, dar și în interiorul închisorii.

Intr-un film care-l are în centru pe  Andy şi evadarea sa, Red  acaparează filmul graţie interpretării lui Freeman care reuşeşte să fie convingător într-un rol care iniţial fusese gândit pentru un irlandez. 🙂 Vezi trailerul Shawshank Redemption.

52. Some Like It Hot / Unora le place jazzul (1959)

Inainte ca travestirea şi schimbul subit de identitate să devină clişee ale genului, doi muzicieni căutaţi de mafie, Joe (Tony Curtis) şi Jerry (Jack Lemmon), se ascundeau într-un tren plin ochi cu tinere artiste, stârnind hohote de râs în America anilor ’50.

Cei doi sfârşesc previzibil prin a se îndrăgosti de Sugar (Marilyn Monroe).  Asta nu e tot, Jerry pare să uite adevărata sa identitate şi se logodeşte cu un milionar, iar încurcăturile se ţin lanţ.  Dincolo de interpretările simpatice ale celor doi actori şi comicul de situaţie inerent într-un film cu o asemenea premiză , ceea ce dă cu adevărat savoare filmului sunt replicile celor doi prieteni  care se ceartă permanent.

53. Modern Times – pe Mubi

O astfel de listă de filme vechi de nota 10 nu ar fi completă fără un film cu Charlie Chaplin. Modern Times nu este o comedie get-beget, anunţând încă de la început că filmul nu este despre fericire , ci despre căutarea acesteia. De fapt, Modern Times este o dramă cu foarte mult umor şi cu un final deschis care vă va face să râdeţi tocmai pentru că momentele hilare alternează cu cele de deznădejde. Chaplin găseşte fericirea şi libertatea în secţia de poliţie, dar nu poate suporta rutina zilnică dintr-o fabrică în care oamenii lumii moderne sunt dezumanizaţi.

54. The Shining (1980) – filmul psihologic horror prin definiție – pe HBO Max

the shining

Când spui film de groază spui The Shining. E greu de spus dacă filmele au popularizat cărţile lui Stephen King sau invers, cert este că The Shining este poate cel mai cunoscut horror din toate timpurile. Regizorul Stanley Kubrick cu gustul său pentru imaginile cu impact vizual puternic a reuşit să creeze personaje şi scene care au rămas întipărite pe retina celor care n-au închis ochii de frică.

Kubrick reuşeşte să facă din sunetul unei trotinete care alunecă pe culoarul unui hotel un sunet de nesuportat, tocmai pentru că bănuim spre ce se îndreaptă copilul. Totuşi, pe parcursul filmului, aşteptările noastre sunt înşelate din nou şi din nou, până când sunt întrecute şi înecate de o baie de sânge. Filmul nu ar fi fost acelaşi fără zâmbetul pe jumătate malefic, pe jumătate nebun al unui Jack Nicholson care încet-încet îşi schimbă personalitatea.

Capodopera lui Stanley Kubrick se afla undeva intre thriller psihologic si ghost story. Dar e mult deasupra cliseelor poltergeistice cu fantome, porti de trecere si cadavre care ies din gradina din spatele casei. La Kubrick totul are o baza solida de psihologie, abordand in special tema izolarii si alcoolismului. Spre deosebire de alte filme inspirate din carti, The Shining reuseste sa cuprinda esenta cartii omonime a lui Stephen King si reda, pe muzica nelinistitoare a lui Bela Bartok, o poveste infioratoare. Una despre o familie care ingrijeste hotelul Overlook, inchis pe timp de iarna, si aproape complet izolat.

Vezi trailerul The Shining. Clasicul horror The Shining e disponibil pe Netflix.

55. Rosemary’s Baby (1968)

 

Regizorul Roman Polanski te face sa cauti cu filmul vechi clasic Rosemary’s Baby propriile temeri ascunse in inconstient. Ca toate filmele de groaza care se respecta, Rosemary’s Baby face apel la jocul psihologic de du-te-vino intre actiunea propriu-zisa si proiectiile noastre. Astfel, Rosemary (Mia Farrow foarte tanara si in apogeul frumusetii) ramane insarcinata dupa un vis foarte straniu in care e molestata de un demon.

Romanul lui Ira Levin după care s-a făcut filmul demonstrează că nu e nevoie de o casă izolată în mijlocul pustietăţii pentru a putea crea o atmosferă înspăimântătoare. Un apartament într-un bloc în care toţi vecinii par a fi membri ai unei secte misterioase este suficient.

In Rosemary’s Baby Mia Farrow joacă rolul unei viitoare mame care devine convinsă că tatăl copilului este nimeni altul decât Diavolul. Filmul lui Roman Polanski nu confirmă bănuielile tinerei mame, povestea fantastică pe care Rosemary o pune cap la cap părând o halucinaţie a unei minţi paranoice. In filmul lui Polanski nimeni nu este decapitat, monştrii nu ţâşnesc de după perdele iar cel mai înspăimântător moment este cel în care angelica Rosemary îşi leagănă prima oară  copilul demonic.

Includem mai departe și două filme vechi din cinematografie japoneză, deși cu siguranță aceasta ar merita mult mai multe titluri în lista noastră.

56. Seven Samurai / Cei șapte samurai

mifune cei sapte samurai filme vechiLista noastră cu filme vechi ar fi fost cu siguranță incompletă fără măcar două filme semnate de regizorul japonez Akira Kurosawa. Toate filmele lui merită văzute, dar nu puteam să le includem pe toate, așa că am ales doar două: Cei șapte samurai și Rashomon.

Cei șapte samurai e un film vechi clasic, inclus în toate topurile cu cele mai bune și influente filme din toate timpurile. Și pe bună dreptate, pentru că are o poveste extrem de bine scrisă, personaje memorabile și super scene de acțiune. Nenumărate filme după Cei șapte samurai s-au inspirat din elementele acestui clasic.

57. Rashomon


Rashomon e un thriller psihologic foarte atent construit de Akira Kurosawa. Spune povestea uciderii unui samurai, prin prisma mai multor personaje care s-au întâlnit cu acesta și soția lui în pădure, înainte de crimă. Fiecare are o variantă foarte diferită ale celor întâmplate, punându-se în cea mai favorabilă și morală lumină. Modul în care povestea e construită, fără să știi pe cine să crezi, dar fiecare aducând noi elemente poveștii, face din Rashomon unul dintre cele mai captivante filme pe care le-am văzut, deși au trecut aproape 70 de ani de la lansarea lui.

Acestea sunt 50 dintre preferatele noastre la capitolul filme vechi. Nu le ocoliți doar pentru că au mulți ani în spate. 🙂

Pe voi ce filme vechi v-au marcat, pe care le-ați inclus în topul vostru personal? O listă completă cu filme vechi super bune ar include cel puțin 200 de titluri, așa că așteptăm să ne spuneți ce alte filme vechi ați adăuga voi în lista voastră.

Citește și

Filme 2022 – 14 filme lansate deja pe care să nu le ratezi

TOP 35 filme din 2019 și unde poți să le vezi

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here