Filme 2022 – 20 filme pe care să nu le ratezi

0
112111

Am ales 20 filme din 2022 pe care ți le recomandăm. Din tot ce am văzut până acum au fost cele mai bune și cele mai distractive filme lansate în acest an. Sperăm să găsești cât mai multe titluri care să-ți facă cu ochiul 🙂 Pe mai mult de jumătate dintre ele le găsești pe platformele de streaming din România: Netflix, HBO sau Amazon Prime Video.

  1. Good luck to you, Leo Grande! (2022)

good luck leo grande filme noi 2022O comedie-dramă în care Emma Thompson dă ce are mai bun. Un film în care simți că ambii actori din rolurile principale, Thomson și tânărul Daryl McCormack, fac echilibristică pe un fir de ață.

Ea este o femeie în vârstă, el un gigolo la care Nancy (Emma Thompson) apelează pentru a-i da senzația că încă mai are o șansă să trăiască emoții sexuale noi… Echilibristică pentru că filmul poate să cadă oricând în sordid și prost gust, tocmai din cauza subiectului. Dar, datorită talentului celor doi actori, a dialogului reușit și al regizoarei, Good luck to you, Leo Grande! reușește să-și ducă cu bine misiunea până la sfârșit. Iar imaginea de la final este wow, datorită curajoasei și lipsitei de compromisuri Emma Thompson.

2. The Wonder / Minunea (2022) – pe Netflix

minunea filme noi netflixNetflix a dat lovitura cu The Wonder. Am văzut multe filme Netflix, dar Minunea este cu adevărat o minune 🙂 Cel mai hipnotizant film pe care l-am văzut în 2022, de departe. Iar Florence Pugh, actrița britanică din rolul principal, ne-a convins total de talentul ei. Inteligența și forța cu care își dozează și interpretează acest rol la doar 26 de ani ne fac să spunem că este noua Kate Winslet sau Scarlett Johansson.

Acțiunea se petrece în Irlanda, după Marea Foame a Cartofului din secolul al XIX, când un milion de irlandezi au murit. O infirmieră din Londra (Florence Pugh) este chemată într-un sat pentru a supraveghea o fată de 11 ani, care nu a mai mâncat de 4 luni și e considerată de comunitate o sfântă. Un film despre credințe și cât de departe sunt dispuși oamenii să meargă pentru certitudinile lor…

3. Stars at noon (2022)

Stars-at-Noon-filme 2022Un thriller romantic cu două dintre starurile în devenire de la Hollywood: Margaret Qualley – fata actriței Andie MacDowell – și britanicaul Joe Alwin, iubitul lui Taylor Swift. Creația regizoarei franceze Claire Denis, Stars at noon e o combinație de film politic, erotic, film de autor și film de spionaj și a luat Marele Premiu la Festivalul de Film de la Cannes din acest an.

O americancă rămâne blocată în Nicaragua zilelor noastre și începe o relație cu un investitor britanic, ce pare cea mai bună șansă a ei să scape din situația în care se află. Dar totul se schimbă rapid și dramatic pentru amândoi, iar atracția și comunicarea erotică dintre cei doi rămân constantele care îi ajută în haosul care urmează.

4. Don’t worry darling / Nu îți face griji, dragă (2022) – din 6 noiembrie pe HBO Max

Dont-Worry-Darling-filme 2022

Semnat de super talentata Olivia Wilde (cunoscută ca actriță dar, mai nou, și regizoare – dacă nu ai văzut-o, caută comedia Booksmart), Don’t worry darling a fost cam luat în balon de critici și nu aveam așteptări prea mari. Dar ce surpriză plăcută! E un film cum nu prea mai vezi, un film american ambițios, care încearcă să treacă dincolo de nivelul obișnuit al Hollywoodului. Un film cu idee interesantă, scenariu bine legat, bine executat și bine jucat. Nu suntem fani teorii ale conspirației dar o bănuială ar fi că filmul, la fel ca și regizoarea Olivia Wilde, sunt victimele unei campanii de defăimare, poate și pentru că are un mesaj puternic feminist. 🙂

Alice (Florence Pugh) și Jack (Harry Styles) sunt un cuplu de tineri fericiți din anii ’50, în California. Jack lucrează la un proiect secret care ajunge să o intrige din ce în ce mai mult pe Alice, în timp ce cercetările ei în privința proiectului provoacă tensiuni în comunitate. Șeful companiei lui Jack este interpretat de Chris Pine.

Thrillerul psihologic Don’t worry darling are în distribuție o prezență neobișnuită: cântărețul Harry Styles, care este și iubitul Oliviei Wilde. 😀 Fără experiență în actorie, probabil Harry Styles e singurul din distribuție care nu se ridică tocmai la nivelul misiunii sale 🙂

Vestea bună este că Don’t worry darling va intra peste două zile pe HBO Max.

5. The unbearable weight of massive talent (2022)

the unbearable weight of massive talent_filme 2022

O comedie de acțiune total nebună și sărită de pe fix 🙂 pe care, dacă nu ai văzut-o încă, e musai să-i dai o șansă într-o seară când ai nevoie de bună dispoziție și râsete.

Nicolas Cage se joacă pe el însuși în această comedie, într-o variantă a sa dramatizată, în care cariera nu merge prea bine, iar ego-ul său imens stă în calea comunicării cu propria fiică. Demoralizat și demotivat, Cage renunță la actorie și pleacă la o petrecere în Mallorca. Aici are o chimie cu un mafiot, jucat extraordinar de Pedro Pascal – îl știi din Game of Thrones, Narcos și Triple Frontier.

Chimia nu se întâmplă doar în film, ci și pe platourile de filmare. Filmul funcționează atât de bine în primul rând datorită celor doi actori, care se distrează de minune împreună și ne iau și pe noi în “călătoria” lor. O singură critică, filmul putea fi ceva mai scurt, măcar cu 20 minute 🙂

6. See how they run / Uite-i cum fug (2022)


see how they run filme noiDupă succesul comediei polițiste britanice Knives Out, apar și alte comedii cu detectivi care vor să îi copieze rețeta. Uite-i cum fug reușește să se detașeze ca o comedie reușită și cu un mister demn de urmărit, dar nu are, din păcate, aceeași “carismă” precum Knives Out 🙂

Sam Rockwell și Saoirse Ronan sunt în rolurile a doi detectivi britanici ce investighează crime succesive din distribuția unei piese de teatru… Dar cel mai cool și flamboaiant personaj este cel al lui Adrien Brody, de care ne era dor să-l vedem într-o asemenea formă de zile mari 🙂

Poți să vezi aici trailerul simpatic al acestei comedii 😉

7. The lost city / Orașul pierdut (2022) – pe HBO Max

the-lost-city filme 2022O combinație de comedie romantică și film de aventură care merge ca uns în primul rând datorită celor doi actori din rolurile principale, Sandra Bullock și Channing Tatum. Să nu uităm și de Brad Pitt într-un rol secundar care e cât pe ce să fure show-ul.

Sandra Bullock, o scriitoare de cărți romantice, ca să nu zicem de-a dreptul erotice, e cam debusolată. Ecranizările cărților ei îl au în rolul de erou pe Alan, adică Channing Tatum, un actor superficial, dar cu sex-appeal cât carul. Lui îi place de ea, ea refuză ideea, dar după ce ajunge în junglă printr-un concurs de împrejurări, Alan pleacă în căutarea ei…

Orașul pierdut e neașteptat de simpatic și haios, așa că nu îl rata dintre filmele din 2022 de comedie lansate până acum.

Vești bune, The Lost City a intrat de ieri în grila HBO Max. 🙂

8. Ticket to Paradise / Bilet pentru paradis (2022) 

ticket to paradise filme noiO comedie romantică cu Julia Roberts și George Clooney în rolurile principale e de văzut :D. Filmul nu strălucește prin glume sau scenariu, dar e bine jucat, are peisaje frumoase și e reconfortant de urmărit. 🙂

Cei doi părinți divorțați merg în Bali pentru a sabota nunta fiicei cu un localnic pe care de abia l-a cunoscut. 😀 Regizorul Ol Parker a scris și regizat și comedia Mamma Mia! Here We Go Again.

9. All Quiet on the Western Front / Nimic nou pe frontul de vest – Netflix


all-quiet-on-the-western-front-filme noi netflixProbabil un candidat Netflix la Oscarurile de anul viitor, Nimic nou pe frontul de vest e un film anti-război adaptat după romanul celebru, cu același nume, semnat de Erich Maria Remarque, cu Daniel Bruhl în rol secundar. Povestea urmărește un soldat pe măsură ce experimentează ororile Primului Război Mondial.

E o dramă puternică, cu imagini impresionante și o cinematografie de nota 10. Singurul minus este imaginea grafică a războiului, puteam să înțelegem perfect mesajul filmului și fără atâta sânge, cadavre dezmembrate și aruncate prin copaci.

Filmările au avut loc în Praga anul trecut, lansarea a fost la Festivalul de Film de la Toronto din acest an, iar pe platforma Netflix a fost lansat la sfârșitul lui octombrie 2022.

10. The Outfit (2022)

the outfit filme 2022De asemenea unul dintre cele mai bune filme din 2022 lansate până acum – apărut în martie 2022 în SUA. Un thriller cu gangsteri neobișnuit prin faptul că totul se joacă destul de static, fără multe împușcături, urmăriri etc. Totul se joacă din scenariu, care este foarte bun prin modul în care leagă ițele poveștii, și din chimia și măiestria actorilor, excepționali toți. Că tot am pomenit de scenariu, este co-scris de Graham Moore, cel responsabil de scenariul The Imitation Game, care a luat de fapt și Oscarul pentru cel mai bun scenariu adaptat. Actorul principal este Mark Rylance, căruia i se alătură Zoey Deutsch, Dylan O’Brien și Johnny Flynn.

Mark Rylance este un croitor în Chicago-ul anilor ’50, a cărui clientelă este alcătuită în special din membrii mafiei irlandeze care controlează cartierul. Dar pacea și liniștea boutique-ului de croitorie stau să facă implozie, atunci când intră pe fir FBI-ul, dar și o bandă rivală. Filmul e destul de stilizat și elegant, cam la fel ca hainele perfect croite ale lui Leonard Burling (Mark Rylance), dar asta nu îl face mai puțin plăcut de urmărit, din contră. Câteodată vrei să admiri o bijuterie și să iei o pauză de la filmele prea realiste, dar și de la realitatea în sine, de multe ori brutală, în ultimul timp în special.

11. Elvis (2022) – pe HBO Max 

elvis filme 2022Regizorul Baz Luhrmann pare regizorul perfect pentru un film despre Regele Rock’n’Roll-ului, Elvis Presley. Mare iubitor de vizualuri extravagante, doar amintește-ți de Marele Gatsby sau Moulin Rouge!, tot creațiile lui Baz Lurhmann, acesta a transpus pe ecran întreaga strălucire a costumelor, machiajului și, în general, a imaginii de scenă a lui Elvis Presley.

A reușit de asemenea să creeze scene muzicale electrizante. Scenele muzicale sunt montate excepțional, dar dincolo de știința creării acestor scene, filmul nu reușește să ajungă la substanța la care te-ai aștepta și rămâne schematic.

Până și Tom Hanks,  în rolul impresarului lui Elvis, care este de obicei stelar în rolurile sale, nu reușește de această dată să ne transmită mare lucru, pentru că scenele sunt montate într-o asemenea viteză iar filmul sare atât de repede de la o idee la alta, încât rămâne superficial.

Până și Austin Butler, cel care îl joacă pe Elvis, și pe care de abia așteptam să îl vedem după ce citisem cât de mult s-a dedicat rolului, nu reușește să transmită mare lucru. Suntem ca într-un videoclip muzical sau un joc video de aproape 3 ore, nu într-un film. Dar Elvis tot merită văzut, mai ales pentru prima lui oră, pentru Austin Butler și scenele muzicale.

12. The Good Nurse (2022) Netflix


the good nurse filme noi netflixContinuăm lista de filme din 2022 de văzut cu un thriller bazat pe fapte reale și care a avut premiera în grila Netflix la sfârșitul lui octombrie 2022.

Jessica Chastain și Eddie Redmayne sunt actorii principali din The Good Nurse, un thriller bun, bine jucat, dar care are un final care vine brusc și nenatural. Un film, de asemenea, despre cât de mult se acoperă cu hârtii și lipsă de responsabilitate sistemul medical în Statele Unite, la fel ca și în România. Un fel de stat în stat.

Un asistent fără scrupule, interpretat de Redmayne, ucide în decursul mai multor ani peste 300 de pacienți. O altă asistentă medicală, jucată de Jessica Chastain, ajută la prinderea ucigașului… Thrillerul se bazează pe fapte reale și pe documentarea best-sellerului din 2013 cu același nume, semnat de Charles Graeber, despre criminalul în serie Charles Cullen…

Vezi aici trailerul The Good Nurse.

13. Top Gun: Maverick (2022)

top gun maverick filme 2022Sequel-ul Top Gun: Maverick e cu totul altă poveste față de Elvis. Un veteran al Hollywoodului și al filmelor de acțiune, Tom Cruise este atât de dedicat misiunii de a face în continuare filme hollywoodiene de succes, încât poți fi sigur că asta va livra de fiecare dată când își va asuma un proiect.

Acțiunea se petrece la distanță de 30 de ani față de primul Top Gun. Și îi are în distribuție, pe lângă Tom Cruise, pe Miles Teller, Jennifer Connelly și Jon Hamm. Laudele noastre nu își mai au rostul, a fost aplaudat și apreciat în egală măsură de public, cât și de critică.

Până și Quentin Tarantino, regizorul Pulp Fiction, l-a apreciat: “Mi-a plăcut la nebunie Top Gun: Maverick. Mi s-a părut fantastic. …A oferit o experiență cinematografică adevărată, ceva ce aproape nu credeam că voi mai vedea vreodată. A fost fantastic.”

14. The Gray Man (2022) – Netflix

the grey man filme netflix 2022Un film de acțiune Netflix cu super distribuție, care livrează ce promite, adică scene care te țin cu sufletul la gură. Dacă ar fi să facem un top Postmodern al celor mai bune filme lansate de Netflix în 2022, The Gray Man ar intra în top 3, după Hustle / Marea încercare și Munich: The Edge of War.

The Gray Man este agentul CIA Court Gentry (Ryan Gosling), alias Sierra Six. Scos dintr-un penitenciar federal și recrutat de mentorul său, Donald Fitzroy (Billy Bob Thornton), Gentry a fost cândva un mercenar iscusit, dar sancționat de Agenție. Acum însă situația s-a schimbat, iar ținta este chiar Six, vânat pe tot globul de Lloyd Hansen (Chris Evans), parte dint-un fost grup CIA, căruia nu-i va sta nimic în cale pentru a-l elimina. Însă agentul Dani Miranda (Ana de Armas) îi vine în ajutor. Și va avea nevoie. Vezi aici trailerul The Gray Man

15. The Tender Bar (2022) – pe Amazon Prime Video


the tender bar filme biograficeThe Tender Bar e unul din acele filme biografice care sunt o plăcere totală să le vezi. Un film realizat după memoriile lui J.R. Moehringer, Tender Bar spune povestea acestuia despre creșterea în Long Island-ul anilo ’70 și trecerea la viața adultă. Filmul este realizat de nimeni altul decât George Clooney și asta se simte prin toți porii filmului. Are un umor specific și un mod jucăuș de a vedea viața.

Personajul principal e J.R. Moehringer, care visează să devină scriitor, plecat dintr-o familie destrămată fără posibilități financiare.  Celălalt personaj cu aproape la fel de multă greutate în poveste este barul care dă numele filmului, cu bărbații care îl frecventează și Unchiul Charlie – proprietarul barului. Unchiul Charlie (un Ben Affleck de zile mari) și cei care-și fac veacul aici sunt figurile paterne care îl sfătuiesc pe JR despre pașii pe care să-i facă în viață, sunt cei care îl susțin și îl încurajează atunci când are nevoie sau care îl felicită atunci când are o reușită oricât de mică.

The Tender Bar e un film care-ți încălzește inima și te emoționează, un film care te face să zâmbești și să iubești viața, în ciuda a orice. 😀

Disponibil pe Amazon Prime Video.

16. Munich: The Edge of War / Munchenul în fața războiului (2022) – îl găsești pe Netflix

Munich-the-edge-of-war-filme netflix noi

Dacă nu ați văzut-o încă, producția The Edge of War preluată în grila Netflix, merită văzută. Filmul, din păcate, e mai actual ca oricând, după începerea războiului de lângă noi.

Munich: The Edge of War este în primul rând un film despre dilemele morale pe care le-ar naște războiul în fiecare dintre noi. Cum ar fi cel mai bine să facem față acestei traume, cât de departe sau nu putem merge cu compromisurile morale pentru a ne “salva” pielea. E, în același timp, un film despre cum negociezi cu un autocrat adulat de propriul popor. În acest caz e vorba despre Al Doilea Război Mondial și negocierile dintre Hitler și prim-ministrul britanic Neville Chamberlain, interpretat cum altfel decât exemplar de Jeremy Irons.

17. Death on The Nile (2022) – disponibil pe Disney Plus


death-on-the-nile-filme 2022Un film polițist, al doilea din seria de ecranizări realizate de Kenneth Branagh după Agatha Christie. Nouă ne-a plăcut mai mult față de prima producție din 2017, Murder on The Orient Express. Kenneth Branagh revine în rolul detectivului Hercule Poirot care investighează crimă după crimă la bordul unui vas de croazieră de pe Nil. În film joacă și Annette Bening, dar și două dintre starurile momentului de la Hollywood, Gal Gadot și Armie Hammer, dar și Emma Mackey pe care o știi din Sex Education, Russell Brand și Rose Leslie din Downton Abbey și Game of Thrones.

Dacă vrei să vezi un film cu patină vintage și aer exotic, cu mister cât cuprinde, atunci Death on The Nile este pentru tine. E unul din filmele din 2022 cele mai distractive de urmărit, un film care te atrage în poveste și te duce departe-departe, în alte timpuri și pe alte meleaguri.

E disponibil la un click distanță pe Disney+ România, aici.

18. Hustle / Marea încercare (2022) – Netflix

hustle filme netflix 2022Adam Sandler descoperă talente în basket, dar perioada lui de glorie a trecut de ceva timp. Asta până când cunoaște într-o călătorie un talent promițător cu care și-ar putea face revenirea în NBA…

Așteptam Hustle mai ales după excepționalul Uncut Gems, tot cu Adam Sandler și tot pentru Netflix. La fel ca și în Diamante neșlefuite, Adam Sandler joacă rolul unei persoane căreia nu prea i s-au așezat ploile, este în burn-out, dar care încearcă o ultimă “lovitură”, care îi poate readuce bucuria și pasiunea pentru ceea ce face. Nu suntem fani basket și nici filme “sportive”, dar Hustle ne-a absorbit în poveste. O poveste de ficțiune, dar în care joacă multe foste sau actuale staruri din basketul american.

19. Deep water (2022) – pe Amazon Prime Video


deep-water-filme noi 2022Un thriller psihologico-erotic din 2022 cu Ana de Armas (ai văzut-o ultima dată în James Bond) și Ben Affleck în rolurile principale. Ea, o tipă liberă, mai tânără decât el, care vrea să-și trăiască viața și pasiunile, inclusiv când vine vorba despre alți bărbați. El, un tip retras, introvert, îl amenință pe noul prieten al nevestei… O să tot auzim de Ana de Armas, acum filmează o producție despre Marilyn Monroe în care o interpretează chiar pe Monroe. Are sex-appeal cât cuprinde, dar și inteligență și naturalețe în modul în care-și joacă rolurile. De urmărit 🙂

Îl găsești pe Amazon Prime Videos, și în România.

20. All the old knives (2022) – Amazon Prime Video

All-the-Old-Knives-filme de spionajAll The Old Knives este un thriller de spionaj. Doi foști iubiți spioni CIA se revăd cu ocazia unei anchete despre un eșec din activitatea lor. Chris Pine este Henry, încă activ în CIA. Iar Thandiwe Newton, pe care o știi probabil din serialul Westworld, este Celia Harrison.

Henry și Celia au lucrat împreună ca spioni în Austria, unde au făcut parte din echipa care a gestionat cazul unui avion deturnat de teroriști. Henry este trimis în California pentru a o interoga pe Celia, suspectată că a divulgat secretele operațiunii către grupările teroriste active în Viena la acel moment.

All the old knives combină destul de bine cele două genuri, de dragoste și spionaj, rezultând un film introvertit, mai mult despre ce se întâmplă sub epidermă și despre loialitate și mai puțin despre împușcături, urmăriri, intrigi de stat.

Aici poți urmări trailerul All The Old Knives. Îl poți vedea pe Amazon Prime Video.

Acestea sunt 20 filme din 2022 pe care ți le recomandăm. Nu sunt neapărat filme care vor intra în istoria artei, dar cele mai bune sunt filme de entertainment de nota 10. Voi ce filme 2022 ați văzut și v-au plăcut?

Vezi și

10 Filme noi Netflix pe care merită să le vezi

10 filme de dragoste noi pe care să le vezi

SHARE
Articolul precedentTOP 30 super filme SF de văzut acasă
Următorul articolTOP 10 seriale Netflix din 2022
mm
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here