Filme 2021 – TOP 50 filme din 2021 de neratat

0
27201
lista filme 2021

Aceasta e lista noastră cu filme 2021. Am ales pentru tine peste 50 de filme din 2021 care merită văzute: comedii, filme de acțiune, filme de dragoste, drame, filme istorice, filme de spionaj etc. Vei găsi titluri pentru toate gusturile, fie că vrei un film pentru distracție, fie că vrei o experiență cinematografică mai cu greutate. La fiecare dintre titluri am precizat unde poate fi văzut, acolo unde filmele sunt disponibile în rețelele de streaming: Netflix, HBO, HBO Max etc.

1. King Richard – film 2021 pe HBO Max

king richard filme 2021

E un film motivațional din 2021 de văzut. King Richard este Richard Williams, tatăl surorilor Williams, marile tenismene americance. Un film biografic, King Richard reușește să ne arate provocările depășite de familia Williams, ca americani de culoare, fără posibilități financiare, în drumul spre performanța sportivă a celor două tenismene.

Filmul a primit șase nominalizări la Oscar, iar Will Smith a câștigat Oscarul pentru interpretarea rolului principal, Richard Williams.

2. Being The Ricardos (2021) – disponibil pe Amazon

Being-the-Ricardos filme 2021La fel ca și King Richard, Being The Ricardos este un film biografic, acesta despre legendara actriță americană Lucille Ball (interpretată de Nicole Kidman), serialul ei TV de mare succes I love Lucy și relația cu soțul Desi Arnaz, un american cuceritor de origine cubaneză – interpretat fenomenal de Javier Bardem.

Filmul a fost produs de Amazon Studios, așadar îl poți vedea și în România pe Amazon.

3. Coda (2021) – Oscarul pentru cel mai bun film – Apple TV

CODA filme 2021Câștigătorul Oscarului pentru cel mai bun film 2021, Coda este unul dintre cele mai emoționante și calde filme din 2021. Un film accesibil, fără pretenții artistice, dar un film cu o poveste care-ți încălzește inima și care-ți readuce încrederea în oameni și în propriile forțe.

O familie de persoane fără auz încearcă să-și păstreze afacerea de pescuit undeva în Massachusetes, deși sunt marginalizați, iar intermediarii amenință să acapereze și mai mult din profiturile pescarilor. Singurul copil al familiei fără probleme de auz, adolescenta Ruby, încearcă să-și ajute familia și, în același timp, să-și urmeze propriile vise. Drepturile de distribuție sunt ale Apple TV.

4. No Sudden Move (2021) – film HBO Max

No Sudden Move
Ce ziceți de un film cu gangsteri care e mult mai mult de atât? E un thriller deștept, care te va provoca să pui cap la cap toate ițele poveștii și care în mod constant reușește să schimbe raportul de putere între personaje și să le pună în situații limită. Da, No Sudden Move reușește aceste lucruri, în mod special datorită regizorului Steven Soderbergh (Ocean’s Eleven), care spune povestea atât de concentrat (plus prin originalitatea imaginii), încât te ține și pe tine bine prins în ițele filmului.

Nu intru în detalii legate de subiect, pentru a nu face spoiler. Dar puteți descoperi singuri povestea pe HBO Max.

5. Here Today (2021) – comedie HBO

here-today-top filme 2021

E unul dintre cele mai simpatice și feel good movies ale anului 2021, co-scris, regizat și jucat de Billy Crystal. Partenera lui în acest film e una dintre revelațiile anului 2021 pentru noi, haioasa Tiffany Haddish (pe care o puteți vedea și în The Card Counter, vezi mai jos).

6. Dune (2021) – pe HBO Max 

Alături de filmul din seria James Bond, SF-ul Dune a fost probabil cel mai așteptat film al anului 2020, în timp ce ambele filme au fost amânate pentru lansare în 2021. Iar extraordinarul regizor Dennis Villeneuve (Incendies, Sicario, Blade Runner 2049) nu ne-a dezamăgit în această încercare de adaptare a creației lui Frank Herbert – la peste 30 de ani de la încercarea lui David Lynch care nu i-a mulțumit pe mulți fani. E un film profund, impresionant vizual și cu o distribuție la fel de impresionantă:  Timothée Chalamet, Josh Brolin, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Javier Bardem, Jason Momoa, Dave Bautista, Zendaya. Îl găsești pe HBO Max.
Filme din 2021 de văzut pe Netflix

7. Fiica ascunsă / The Lost Daughter (2021) – film Netflix

The-Lost-Daughter-filme 2021Lansat fără tam-tam pe ultima sută de metri din 2021, filmul de debut regizoral al actriței Maggie Gyllenhaal are în centru frustrările și regretele noilor generații. Personajul principal este un profesor respectat aflat în vacanță, care nu regretă tinerețea netrăită la maxim, ci chiar invers. Într-o societate în care carpe diem e principiul după care trăim, datoria față de copii e cea care are de suferit.

Leda (Olivia Colman) e în vacanță solo în Grecia, unde observă relațiile din familia personajului lui Dakota Johnson. Între cele două femei se creează o intimitate bazată pe înțelegerea a ce înseamnă să fii mamă. În timp, Olivia Colman are din ce în ce mai multe flash-back-uri cu ea tânără, când, încercând să-și creeze o carieră și să-și trăiască viața, și-a neglijat într-o oarecare măsură fetele. Filmul se transformă încet într-un thriller psihologic, dar cel mai intens conflict are loc în inima Ledei (Olivia Colman).

Îl poți vedea pe Netflix.

8. Sunetul dragostei (2021) – Netflix

sunetul dragostei filme 2021O comedie romantică spaniolă pe care o găsești pe Netflix. Nu e o capodoperă cinematografică, dar e un film bun pentru relaxare la sfârșitul zilei. Dacă nu ți-a apărut încă în recomandările Netflix, caută-l și încearcă-l. 🙂

Maca e o tânără de 30 și ceva de ani care lucrează ca asistentă personală pentru o influenceriță enervantă și pretențioasă. În același timp, nici la capitolul dragoste nu prea are cu ce să se laude. Atunci când fostul iubit Leo, marea dragoste a vieții ei, revine la Madrid, Maca intră într-un vertij autodistructiv. Încrederea în ea însăși, deja aflată foarte jos, scade și mai mult. Dar, ca mai mereu în viață, atunci când crezi că toate corăbiile s-au înecat, ești poate mai aproape ca oricând să te redescoperi.

9. Spune-mi când…(2021) – Netflix

spune mi cand filme noi netflix


E un film din 2021 pe care noi l-am descoperit de curând pe Netflix. La fel ca și Sunetul dragostei este o comedie romantică, de data aceasta mexicană, deci tot în limba spaniolă. Dar e mult mai fresh și simpatic în glume și situații, dar și mai bine jucat.

Un tânăr american de origini mexicane pleacă într-o călătorie de autodescoperire în Mexico City. Will o cunoaște aici pe Dani, o tânără actriță carismatică. Bineînțeles că Will se îndrăgostește de ea, dar lucrurile sunt mult mai complicate. El, introvertit, ea – extrovertită, el – fără experiență amoroasă, ea deja după o despărțire de marea iubire…

Verdict: e un film Netflix pe care să nu-l ocolești, mai ales într-o seară ploioasă de primăvară când nu poți sta la terasă 😀

10. Munich: The Edge of War / Munchenul în fața războiului (2021)-NetflixMunich-the-edge-of-war-filme netflix noi

Dacă nu ați văzut-o încă, producția The Edge of War din 2021 preluată în ianuarie 2022 de grila Netflix, merită văzută. Filmul, din păcate, e mai actual ca oricând, după începerea războiului din Ucraina la sfârșitul lunii februarie.

Deși îmbrăcat în hainele unui film de spionaj, Munich: The Edge of War este în primul rând un film despre dilemele morale pe care le naște războiul în fiecare dintre noi. Cum ar fi cel mai bine să facem față acestei traume, cât de departe sau nu putem merge cu compromisurile morale pentru a ne “salva” pielea. E, în același timp, un film despre cum negociezi cu un autocrat adulat de propriul popor. În acest caz e vorba despre Al Doilea Război Mondial și negocierile dintre Hitler și prim-ministrul britanic Neville Chamberlain, interpretat cum altfel decât exemplar de Jeremy Irons.

11. The Hand of God / Mâna lui Dumnezeu (2021) – producție Netflix

THE HAND OF GOD cele mai bune filme netflix
Credit: Photo by Gianni Fiorito/Netflix

Unul din filmele Netflix din 2021, The Hand of God e un film frumos și de multe ori cu note umoristice despre familie, maturizare, pierdere, atracție fizică, realizat de câștigătorul Oscarului pentru cel mai bun film străin, Paolo Sorrentino.

Unele filme sunt un univers în sine. Sau reușesc să oglindească o lume întreagă. Așa este Mâna lui Dumnezeu. Da, este despre adolescența unui tânăr din Napoli-ul anilor ’80. De fapt, este un film inspirat chiar din viața regizorului, dar e mai mult de atât. Vei trăi pentru două ore, prin mici scene, gesturi, schimburi de replici, chiar în Italia anilor 80. Mâna lui Dumnezeu are această putere extraordinară de a te absorbi în universul cinematografic, așa cum o fac filmele lui Fellini dar în Italia altei perioade.

După ce a realizat două seriale pentru HBO The Young Pope și The New Pope, regizorul Paolo Sorrentino a fost cooptat pentru acest film incredibil, cel mai personal film al său de până acum. Cine e Sorrentino? Posibil să-i fi văzut unul dintre filmele cele mai recente: La Grande Bellezza sau Tinerețe.


12. Aroma iubirii / Love hard (2021) – Netflix

love-hard-filme netflix de CrăciunUn film Netflix 2021, gândit mai ales pentru Crăciun. Nu e o capodoperă, dar e o comedie romantică feel good, cu interpretări bune și glume destul de acide, un pic peste media unor astfel de producții de sezon. Așa că încercați să-l vedeți, s-ar putea să-mi dați dreptate 🙂

O tipă de 30 și ceva de ani din Los Angeles, cu un istoric de întâlniri romantice dezastruoase, se hotărăște să întâlnească prin intermediul unei aplicații de dating și bărbați din alte orașe. Așa încep conversațiile lungi cu un băiat care arată foarte bine și cu care pare să se înțeleagă perfect. Tocmai pentru că Natalie se înțelege atât de bine cu Josh, zboară în preajma Crăciunului la New York să îl întâlnească în carne și oase 🙂 Doar că descoperă că nu era chiar ce-și imagina ea. Nu vă spun mai multe ca să nu vă stric surpriza.

13. The Courier / Umbra spionului (2021) – Netflix

the courier filme netflix noiCine-ar fi zis că îl vom putea vedea pe Benedict Cumberbatch în două filme din 2021 pe Netflix? 🙂 Aș fi pariat poate pe un actor sau o actriță americană, dar nu pe Cumberbatch, care are 3 copii mici de crescut în viața reală 🙂 Și nici că ar putea fi două roluri mai diferite în cele două filme.

Dacă te gândești la Cumberbatch ca la spilcuitul Sherlock Holmes, mai gândește-te o dată, pentru că în The Power of The Dog este un văcar murdar din cap până în picioare cam tot filmul care apreciază mai mult tăiatul a știți voi ale taurilor decât conversațiile de salon, în timp ce în The Courier e un comerciant mai șters decât orice v-ați putea gândi. Însă în ambele roluri, ca și în rolul Sherlock Holmes, personajele lui Cumberbatch nu duc deloc lipsă de curaj.

The Courier e un film istoric de spionaj, bazat pe fapte reale, în care Cumberbatch joacă rolul unui comerciant britanic devenit spion pentru MI6, în scopul de a obține pentru Vest informații prețioase despre programul nuclear sovietic. Nu vreau să vă divulg prea multe despre poveste, dar Cumberbach merită văzut în acest rol.

14. The Power of the Dog / În ghearele câinilor (2021) – film Netflix

the power of the dog filme netflix noiThe Power of The Dog e un film cu multe chei, fiecare va lua din el ceva diferit: fie misterul, fie lupta pentru putere, fie masculinitatea brută și camaraderia dintre bărbați, natura și peisajele care-ți taie răsuflarea, alții vor lua expresivitatea extraordinară a actorilor, de la Benedict Cumberbatch până la Jesse Plemons și Kirsten Dunst, ale căror priviri și emoții spun mai multe decât o mie de scene de dialog. E un film nou cu aer de vechi, pentru că e Western, dar nu numai. Are ceva clasic și tradițional, dar în același timp e un film pe care-l simți inovativ, pentru modul în care misterele personajelor se arată dar doar pentru a se ascunde și mai mult.

Regizoarea e Jane Campion, ale cărei filme le cunoști cu siguranță (de ex Pianul), chiar dacă numele ei poate nu-ți sună cunoscut; de altfel Jane Campion a luat cu acest film Oscarul pentru cea mai bună regie și premiul pentru regie la Festivalul de Film 2021 de la Veneția.

Benedict Cumberbatch îl joacă pe Phil, care împreună cu fratele său crește vaci în stepa americană. Sunt oameni de succes, cu două temperamente diferite. Când fratele se căsătorește, trădând relația de camaraderie dintre cei doi, Phil se răzbună pe noua soție și copilul acesteia intimidându-i în mod constant. Dar relația de putere stă să se schimbe… Și nu merge deloc spre ceea ce v-ați putea gândi 🙂

15. Jurnalul unei studente în străinătate / Secret diary of an Exchange Student (2021) – Netflix


SECRET-DIARY-OF-AN-EXCHANGE-STUDENT-filme de craciun netflixE o comedie despre tineri care își caută drumul în viață, cu multă zăpadă și mult frig. Dar mai ales cu foarte multă voie bună, veselie, energie pozitivă transmise de cele două personaje principale: Barbara și Taila. Cele două pleacă din Brazilia ca studente ce stau în casele a două familii americane pentru a studia și a avea grijă de copiii familiilor.

Nu e o capodoperă cinematografică, dar e o comedie potrivită dacă ești în căutare de zâmbete și interpretări decente.

16. Worth / Cu ce preț? (2021) – film Netflix

worth-filme netflix noiUn film biografic cu Michael Keaton în rolul principal, un film greu, apăsător, despre familiile victimelor atacului terorist din septembrie 2001 de la Turnurile Gemene. Worth este despre cum poți găsi un compromis mulțumitor, cum poți lua alegeri cu care să poți trăi ulterior și despre cât de important este să-l asculți pe celălalt cu adevărat. Îl poți vedea pe Netflix.

17. Tick Tick … Boom! (2021) – film Netflix

tick tick boom filme noi netflix

Tick tick … Boom! e un film cu multă energie pozitivă și se concentrează pe procesul de creație – despre cât de încâlcit, dificil, deprimant dar și minunat, optimist și divin poate fi să creezi ceva de la zero.

E o dramă, mai mult chiar, o dramă biografică. Ba chiar una muzicală realizată de creatori de pe Broadway (regizat de super talentatul Lin Manuel Miranda cunoscut pentru Hamilton) despre unul de al lor: un compozitor și scriitor american pe nume Jonathan Larson. Acesta din urmă crea și se lupta pentru a pune în scenă un spectacol pe Broadway în timp ce lucra într-o cafenea pe timpul zilei, într-un New York fără suflet, ca orice oraș mare. După ani de încercări, Larson moare la doar 35 de ani din cauza unui anevrism de aortă în dimineața zilei în care musicalul său, Rent, urma să își aibă premiera pe Broadway. Rent a fost un succes, jucându-se timp de 12 ani pe Broadway.

Poate nu sunteți fani musicaluri, nici noi, dar filmul ăsta are atâta voie bună și substanță încât merită văzut oricum. Iar momentele muzicale sunt foarte bune și nu au artificialitatea obișnuită din musicaluri. Așa că treceți peste această reținere și încercați să-l vedeți. Ah, și am uitat să vă spun cine interpretează rolul principal: e vorba despre Andrew Garfield (cunoscut pentru filmele Spider-Man), care ne-a cucerit total cu acest personaj.

18. The Dig / Situl (2021) Netflix

the dig filme netflix noiE un film care face ideea de a “săpa” în căutarea unor descoperiri istorice să pară de-a dreptul romantică și aventuroasă. După succesul pe care l-a avut Queen’s Gambit în a inspira noile generații să joace șah, ne așteptăm după Dig să apară noi pasionați de arheologie. 🙂

Ți-era dor să-l vezi pe Ralph Fiennes într-un rol nou? Și nouă. 🙂 Este acompaniat în distribuția The Dig de Carey Mulligan (deja la a doua apariție în lista noastră cu filme noi), Lily James și alți actori la fel de buni.

Când o văduvă bogată angajează un arheolog amator pentru a se ocupa de săpături la mormintele de pe proprietatea ei, cei doi fac o descoperire care schimbă istoria… La propriu, pentru că The Dig este inspirat din fapte reale!


Aceasta este intriga filmului, dar este dublată de două intrigi romantice în această dramă foarte englezească. 

19. Red Notice – comedie polițistă Netflix 2021

red-notice-filme netflix 2021

După o luptă între cei mai mari distribuitori de film din State, Netflix a câștigat drepturile de distribuție pentru Red Notice. Ce este mai exact Red Notice? O comedie care combină genurile thriller și film polițist de acțiune, cu îndrăgitul Dwayne Johnson în rolul principal. I se alătură în distribuție Gal Gadot (cunoscută pentru Wonder Woman) și Ryan Reynolds. Dwayne Johnson este agentul FBI care se joacă de șoarecele și pisica cu cuplul de rău-făcători Gal Gadot – Ryan Reynolds.

20. Ferry (2021) – îl găsești pe Netflix

ferry filme netflix noi_Dacă nu l-ai văzut încă, poate pentru că e o producție europeană (belgiano-olandeză), fără nume mari în distribuție, noi îți recomandăm să îi dai o șansă. Este un film cu gangsteri de acțiune foarte simpatic. Are nu doar suspans, ci și umor, actori super buni și imagine de nota zece. Toate elementele filmului funcționează excelent între ele, așa că nu îl ocoli dacă vrei a fun night în fața televizorului cu niște gangsteri originali. 🙂

21. Kate (2021) – thriller cu mafia japoneză pe Netflix

Kate filme netflix noiE un film cu gangsteri cu o super femeie în rolul principal, în genul Atomic Bomb, dar ceva mai slab. Actrița principală, însă, Mary Elizabeth Winstead face o treabă excelentă. Așa că rezultă un film de acțiune care merită văzut seara după serviciu 🙂 Kate e asasin plătit, al cărei șef, interpretat de Woody Harrelson, îi încredințează misiunea uciderii unui șef al yakuza, mafia japoneză. Inutil de adăugat, acțiunea se desfășoară în Japonia 😉

Filme 2021 de artă

22. Drive My Car (2021) – Oscarul pentru cel mai bun film străin

drive-my-car-filme 2021E unul dintre cele mai apreciate filme din 2021 – o producție japoneză, realizată după scrierile lui Haruki Murakami, despre acceptare și regret. O dramă puternică, ce te absoarbe. Personajul principal, Yusuke Kafuku vine în Hiroshima pentru a regiza o piesă de teatru, dar e în proces de metabolizare a pierderii soției.

Drive My Car a fost primul film japonez nominalizat la Oscaruri pentru premiul Cel mai bun film. A câștigat însă Oscarul pentru cel mai bun film străin, la fel ca și premiul pentru cel mai scenariu la Festivalul de Film de la Cannes 2021. De asemenea, a intrat în majoritatea topurilor cu cele mai bune filme 2021.

Acesta e trailerul Drive My Car.

23. Licorice Pizza (2021)

licorice-pizza-filme 2021Ultimul film al lui Paul Thomas Anderson (Phantom Thread, There Will Be Blood), Licorice Pizza, este o poveste despre maturizare și dragoste. Când se întâlnesc el are doar 15 ani, în timp ce ea, 25… Dar de-a lungul anilor, relația dintre ei evoluează și se adâncește.

A fost ales de American Film Institute printre cele mai bune filme din 2021, iar la Oscaruri a primit trei nominalizări, inclusiv pentru cel mai bun film.

24. The Worst Person in The World (2021)

the worst person in the world_filme 2021_O comedie neagră romantică, The Worst Person in The World, reușește să navigheze cu multă măiestrie și umor clișeele genului, fără să cadă în plasa niciunuia. Considerată pe bună dreptate una dintre cele mai haioase și fresh comedii romantice din ultimii ani, a fost nominalizată la Oscaruri pentru premiul pentru cel mai bun film și cel mai bun scenariu.

Vezi Trailerul The Worst Person in The World

25. Nightmare Alley / Aleea groazei (2021)

nightmare alley filme 2021


Un neo-noir cu o distribuție de milioane, de la Bradley Cooper și Cate Blanchett la Rooney Mara și Willem Dafoe, regizat de Guillermo del Toro (The Shape of Water, Pan’s Labyrinth, Pacific Rim). Povestea cum poate fi decât neagră: personajul lui Cooper urcă scara socială rapid de la zilier la medium în hoteluri luxoase, bazându-se pe înșelătorie și înțelegerea profundă a naturii umane. Pe noi însă nu ne-a prins la fel de mult ca ultimul  film al lui del Toro, The Shape of Water.

26. Parallel Mothers (2021)

parallel mother filme 2021Da, e vorba despre două mame care fără să-și dorească ajung să-și întretaie viețile prin copiii lor. Un film cu Penelope Cruz în rolul principal semnat de Pedro Almodovar, pentru care nu poți să nu simți recunoștință, pentru că este, ca mai toate creațiile lui, un dar de emoție și poezie pură, ambalate sub forma unui film.

27. The Card Counter (2021)

the-card-counter-top-filme-2021

Dacă vrei să vezi un film care să te pună pe gânduri, dar fără să te întristeze, atunci The Card Counter este alegerea potrivită. E un film care meditează, printre altele, la ce înseamnă o viață bine trăită, la regrete și cum să-ți câștigi propriul respect de sine.

The Card Counter e un film special. E atât de diferit, încât ai crede că Martin Scorsese a girat ca producător executiv un nou venit în ale filmului. De fapt, The Card Counter este scris și regizat de Paul Schrader, un cineast din aceeași generație cu Martin Scorsese și Steven Spielberg.

Rolul principal e interpretat, cum altfel decât foarte bine, de Oscar Isaac. Fost militar la închisoarea Abu Ghraib unde torturase deținuți și pentru care făcuse apoi închisoare, așa zisul William Tell (Oscar Isaac) se întreține din jocuri de noroc și duce o viață măruntă și seacă, dar foarte disciplinată. În viața lui apare Cirk – fiul unui fost camarad, hotărât să-și răzbune tatăl și propria copilărie chinuită. William își face un scop din a-l salva pe Cirk, dar mai mult pentru a se salva pe sine. Într-un final lucrurile se precipită, fără însă ca William să-și piardă vreun moment cumpătul. Alegerile lui sunt complet asumate, în ciuda gravității și radicalismului lor.

28. The Father (2021) – HBO Max

the father filme 2021

Filmul îl are în rol principal pe Anthony Hopkins și Olivia Colman care joacă într-o poveste dramatică despre un bărbat care se luptă cu pierderi din ce în ce mai grave de memorie. Pentru a-l putea ajuta, fiica lui se mută cu el.

The Father a fost apreciat și lăudat în mod special pentru rolurile pe care le fac cei doi actori principali și pentru modul în care reușesc, împreună cu regizorul, să portretizeze cum cei care se luptă cu demența reușesc să raționalizeze ce li se întâmplă și să facă față acestei boli. Și nu putem decât să ne alăturăm corului de aprecieri. Și să adăugăm că subiectul merita cu siguranță atenția obținută printr-un film de acest calibru, cu Anthony Hopkins în rolul principal.

Vezi trailerul The Father. Îl găsești pe HBO Max.

29. Spencer (2021)


spencer top film 2021

O producție despre Prințesa Diana așa cum nu te-ai aștepta. Văzând modul ireverențios în care filmul portretizează atât starea de spirit și comportamentul Dianei, cât și monarhia britanică, îți dai seama cât de cuminte și ne-provocator este de fapt serialul The Crown.

Dacă vrei să îți imaginezi starea psihică a Prințesei Diana, hăituită de paparazzi, plus analizată și judecată continuu de ochiul rece al familiei regale, intră în universul fascinant pe care-l construiește cu atenție Spencer.

30. The French Dispatch (2021)

the french dispatch top filme 2021A fost unul dintre cele mai așteptate filme din 2021 la capitolul filme de artă. Nu-i așa că v-a fost dor de un nou film semnat de Wes Anderson? 🙂 Dacă nu-ți sună cunoscut, cu siguranță ai văzut cel puțin unul dintre filmele sale: The Grand Budapest Hotel, Moonrise Kingdom sau Rushmore.

Filmul a fost descris ca o scrisoare de dragoste pentru jurnalism și are la bază trei povești paralele, inspirate din articole apărute în revista The New Yorker. 

Distribuția e pur și simplu incredibilă, de la actorii principali, la cei secundari, toți sunt unul și unul: Benicio del Toro, Adrien Brody, Tilda Swinton, Lea Seydoux, Frances McDormand, Timothee Chalamet, Jeffrey Wright, Mathieu Amalric, Bill Murray, Owen Wilson, Edward Norton, Willem Dafoe, Saoirse Ronan etc… 🙂

Cu un umor sec care se alimentează din același izvor cu cel al lui Bill Murray, el însuși prezent în The French Dispatch, ultimul film al lui Anderson spune povești în miniatură, le lucrează în filigran ca un bijutier sau ca un autor la o carte. Unde mai pui imaginea filmului, care te lasă mască. E ca și cum te-ai afla tot timpul filmului în fața unei vitrine minunate a unei cofetării artizanale. Altfel spus filmul e delicios ca o prăjitură fină franțuzească. Savurează-l în tihnă.

Vezi trailerul The French Dispatch

31. My Salinger Year (2021)

my salinger year top 10 filme 2021E un film despre tinerețe și posibilitățile infinite ale acestei vârste. Când totul pare realizabil dar, în același timp, frica de a nu te rata e mai apăsătoare ca oricând. My Salinger Year e un film simpatic, despre viața literară a anilor ’90 din New York și, bineînțeles, așa cum o arată titlul, despre întâlnirile scurte dar influente cu unul dintre cei mai discreți scriitori din toate timpurile, J.D. Salinger. Dacă vrei să simți din nou pulsul tinereții 😀 😀 sau ești un tânăr în pline căutări, My Salinger Year e un film care-ți va plăcea.

32. Palmer (2021)


palmer top filme 2021_Un film serios și greu, în care Justin Timberlake face un rol excelent, despre viața celei mai de jos pături sociale din Statele Unite și lupta pentru a o scoate la capăt cu demnitate, dar și cu sens, fix atunci când totul pare să fie sortit eșecului.

33. Passing / Mirajul identității (2021) – film Netflix

passing filme netflix noiUn film de artă, Mirajul identității se concentrează asupra afro-americanilor cu pielea destul de deschisă care, în perioada segregației, se “dădeau” albi. Regizoarea Rebecca Hall, cunoscută ca actriță, își face debutul cu un film complex despre identitate, secrete și ce înseamnă o viață bine trăită. Dacă ai energie pentru un film cu accente istorice, dar mai ales personale, și care te va pune pe gânduri, nu ocoli Passing. Debutul regizoral al Rebeccăi Hall a primit multe laude din partea criticii de specialitate.

Îl poți vedea pe Netflix.

Alte filme 2021 de văzut

34. Last Night in Soho (2021)

last-night-insoho_top filme 2021Last Night in Soho este un film din 2021 de groază și psihologic care urmărește povestea unei tinere din Londra. Povestea se întunecă rapid, pentru că fata începe să aibă vedenii, călătorind în timp în Londra anilor ’60, unde își întâlnește idolul, o cântăreață. Dar nu totul este la fel de roz pe cât își imaginează ea…

Filmul îi are în rolurile principale pe Anya Taylor-Joy din Queen’s Gambit și Matt Smith din The Crown.

35. The Little Things (2021) – HBO MAX

the-little-things-filme noi
Un thriller care merită văzut cel puțin pentru rolurile celor trei actori principali, toți trei câștigători de Oscar: Denzel Washington cu 2 statuete în portofoliu :), Rami Malek (câștigător al Oscarului pentru interpretarea lui Freddie Mercury în Bohemian Rhapsody), și Jared Leto (pentru rolul din Dallas Buyers Club). Jared Leto a fost de altfel nominalizat la Globurile de Aur 2021 pentru prestația din The little things.

Vezi trailerul The Little Things.

36. Promising Young Woman (2021)

promising young woman filme noi 2021Filmul Promising Young Woman reușește să combine cu succes ce au mai bun două genuri clasice cinematografice: suspansul din thrillere cu umorul din comedii. Iar super talentata Carey Mulligan face un rol de zile mari, ca de vârf de carieră.

Un thriller care o urmărește pe o tânără de 30 de ani în încercarea de a procesa pierderea celei mai bune prietene, pedepsindu-i pe toți cei implicați activ sau prin nepăsare în suferința prietenei ei.

E un film bine scris de tânăra britanică Emerald Fennell, recunoscută până acum pentru serialul BBC Killing Eve. Dacă știi abordarea subversivă din Killing Eve, un thriller în care senariștii, și nici actorii, nu se iau prea în serios, atunci poți să-ți faci o idee despre abordarea din Promising Young Woman.

37. The United States vs. Billie Holiday 

the united states vs billie holiday filme 2021

Dacă vrei să vezi o biografie reușită, atunci acesta este filmul pentru tine. Povestea o urmărește pe Billie Holiday, una dintre cele mai mari cântărețe de jazz din toate timpurile, dar discriminată de guvernul american. Andra Dray a câștigat Globul de Aur pentru cea mai bună interpretare feminină în The United States vs Billie Holiday.

Vezi trailerul The United States vs Billie Holiday

38. Nobody / Erou de serviciu

nobody top filme 2021Filmele de acțiune par să fie un sub-gen pe moarte. Dar Nobody e unul din acele filme care îți dau speranțe că încă poți vedea un film de acțiune bun. Nobody nu pleacă de la o premisă neexplorată în filmele de acțiune (un tată de familie cu un trecut secret violent). Dar atenția cu care își construiește scenele, mai ales cele de acțiune, plus actorul Bob Odenkirk care n-are nici față și nici mușchi “de Sylvester Stallone”, dar joacă cu atât mai credibil rolul, fac din Nobody un film care te umple de adrenalină și care te distrează pe cinste. Pentru că nu-i lipsește nici umorul. 😉

Nobody spune povestea unui personaj complex care salvează victime din mâinile mafiei, ceea ce îl va pune pe lista neagră a unui om foarte periculos. Un bărbat de casă și tată de familie se dezlănțuie după ani de represiune a propriilor porniri de a face dreptate.

Vezi trailerul Nobody.

39. The Last Duel / Ultimul duel


the last duel top filme 2021Super poveste, super bine spusă și interpretată. Filmul lui Ridley Scott adaptat după un fapt real într-un scenariu semnat de Ben Affleck și Matt Damon este o poveste de Ev Mediu, dar mai adevărată ca oricând.

O femeie susține că a fost violată de cel mai bun prieten al soțului ei, Jean de Carrouges. Dar când nimeni nu crede acuzația ei, soțul îl provoacă pe prietenul său la duel, ultimul duel legal din istoria Franței. Matt Damon joacă rolul principal alături de Adam Driver și Jodie Comer, cu Ben Affleck într-un rol secundar.

Povestea e spusă, pe rând, din perspectiva celor trei personaje principale: Jean de Carrouges, Jacques Le Gris și Marguerite de Carrouges, în stilul Rashomon al lui Akira Kurosawa.

Deși la început povestea pare destul de simplă, așa cum e prezentată de Jean de Carrouges, ea capătă noi nuanțe și adevăruri pe măsură ce vedem și celelalte două perspective, cea a prietenului lui Carrouges și cea a soției lui Carrouges. Deși nu e un thriller și povestea e spusă pe îndelete, fără grabă, The Last Duel te va țintui în fața ecranului. La final, te vei minuna de această bijuterie cinematografică atât de bine șlefuită și captivantă.
40. Cruella 

De când a apărut filmul Joker am început să apreciem noi perspective asupra răufăcătorilor. Această comedie urmărește povestea personajului Cruella de Vil, jucată de Emma Stone. Cruella este un designer din anii 70′ care ajunge să fie obsedată de pielea dalmațienilor…E un film de entertainment, care te va distra pe măsură.

Vezi trailerul Cruella.

41. The Guilty / Vinovatul (2021) – Netflix

theguilty_filme netflix noiUn thriller nou Netflix realizat parcă pentru a-l pune în valoare pe Jake Gyllenhaal. Bineînțeles, Gyllenhaal se ridică la înălțimea misiunii și oferă un rol care te prinde rapid, deși cam tot filmul nu vezi altceva decât scene cu Gyllenhaal vorbind la telefon… Un remake după un thriller danez, după un scenariu de Nic Pizzolatto – poate nu-l știi după nume, dar știi sigur serialul True Detective, al cărui creator și scenarist este.

Gyllenhaal este un detectiv cu probleme, detașat pentru a răspunde apelurilor de urgență. O femeie răpită de propriul soț sună disperată. De aici lucrurile se precipită rapid, în timp ce personajul lui Gyllenhaal se luptă cu proprii demoni.

Ar mai fi de spus ca argument în plus pentru a-i da o șansă acestui film că se bazează pe un apel real la numărul de urgență 911.

42. The Woman in The Window / Femeia de la fereastră – (2021) – Netflix

The Woman in The Window filme din 2020Lansat de Netflix în România în mai 2021, The Woman in the Window e un thriller psihologic de văzut. Femeia de la fereastră pleacă de la premisa clasicului hitchcockian Rear Window, cu Grace Kelly și James Stewart în rolurile principale.

O psiholoagă care suferă de agorafobie (jucată de Amy Adams) se împrietenește cu vecina din clădirea de vizavi (interpretată de Julianne Moore), doar ca să fie martora a ceea ce pare moartea ei suspectă… Sau de fapt psiholoaga nu mai discerne între vis și realitate? În această producție joacă și un alt actor mare, Gary Oldman.

43. Below Zero (2021) – Netflix

Below-Zero-filme noi 2021Dacă vrei să vezi un thriller Netflix, combinat cu film de acțiune, Below Zero e o propunere bună pentru tine. Un film spaniol lansat în 2021 de Netflix și care pe noi ne-a ținut în suspans. Unde mai pui că e vorba și despre români în poveste (nu știu dacă ați observat dar mafioții români sunt la ordinea zilei în filmele și serialele spaniole din ultimii ani).


Un polițist (jucat excelent de Javier Gutierrez, pe care probabil l-ai mai văzut pe Netflix și în thrillerul The Motive/Autorul) însoțește un transport de deținuți periculoși în mijlocul nopții către o nouă închisoare. Transportul este deturnat violent de cineva care îl vrea pe unul dintre deținuți. Iar răsturnările de situație se țin lanț… Nu e o capodoperă, dar e un film de văzut la sfârșitul zilei, când vrei o experiență escapistă. 🙂

44. I Care a Lot – Netflix 

i care a lot comedii netflix noi

E un thriller comedic Netflix, cu Rosamund Pike și Diane Wiest în rolurile principale. Rosamund Pike o joacă pe Marla Grayson, o femeie de afaceri pe care nu poți decât s-o disprețuiești pentru modul în care se folosește de bătrâni pentru banii lor. Dar pe care, în același timp, îți place să o urmărești, pentru că e fun.

E distractivă în nebunia ei de a se pune cu un mare traficant de droguri, atunci când o internează într-un azil pe mama acestuia. Puteți vedea I care a lot pe Netflix. Știm, Marla e îngrozitoare și știm că unii dintre voi nu ați apreciat glumele lui deloc. Dar noi preferăm să îl vedem și apreciem prin lentila umorului lui negru.

Vezi trailerul I care a lot.

45. Old (2021)

E un thriller psihologic și supranatural și horror 🙂 , cu Gael Garcia Bernal în rolul principal. O familie aflată într-o călătorie exotică își vede viața concentrată într-o singură zi, din cauza capacității plajei pe care se relaxează de a-i îmbătrâni rapid…

Vezi trailerul Old.

46. Jungle Cruise / Croazieră în junglă (2021)

Vrei să pleci într-o aventură alături de Dwayne Johnson, Emily Blunt și alți actori cunoscuți? Atunci trebuie să ai acest film din 2021 în vedere. Povestea este bazată pe parcul tematic din Disneyland cu același nume. Personajele vor pleca într-o misiune periculoasă la începutul secolului al XX-lea într-o junglă pentru a găsi Arborele Vieții. Ce se va întâmpla până ajung acolo este povestea filmului….

47. The Green Knight (2021)

Un film de fantezie medievală cu Alicia Vikander și Dev Patel în rolurile principale. Nepotul regelui Arthur, Sir Gawayan (Dev Patel) pornește în aventura care va culmina cu confruntarea cu un monstru de temut, The Green Knight.

Vezi trailerul The Green Knight

48. BIOS (2021)

bios filme tom hanks

Un film cu Tom Hanks, a cărui acțiune se întâmplă într-o lume post-apocaliptică. Scenariul filmului îl are ca personaj principal pe un inventator bolnav, presupus a fi ultimul om de de pe Pământ, ce construiește un android care îl va proteja pe câinele lui.

Misiunea lui Tom Hanks este să reușească “umanizarea” robotului, în așa fel încât acesta să poată avea grija de cățel. În timp ce cățelul trebuie să învețe să-l accepte pe robot ca pe noul lui stăpân…

49. Don’t Look Up / Nu priviți în sus (2021) – Netflix

Un film de satiră politică care a născut multe discuții. Nu pentru că ar fi o capodoperă 🙂 Dar tot merită văzut, măcar pentru a-ți face propria părere despre acest film. 😀

Don’t look up aduce în centru cuplul de actori: Jennifer Lawrence și Leonardo DiCaprio, care interpretează doi astronomi în încercarea de a avertiza omenirea despre un asteroid care va distruge Pământul. Alte staruri ale Hollywoodului și nu numai care apar în acest film de top sunt Timothée Chalamet, Ariana Grande, Chris Evans, Cate Blanchett și Meryl Streep.

Îl poți vedea pe Netflix.
50. No Time to Die (2021)

James-Bond-film-No-Time-To-Die-filme 2021

Bond nu mai lucrează ca agent și îl găsim bucurându-se de o viață liniștită în Jamaica. În încercarea de a-l ajuta pe un vechi prieten din CIA, Bond intră într-o conflict major. Astfel, e nevoit să dezlege ițele unei misiuni complexe. E ultima ocazie să îl vezi pe Daniel Craig în rolul lui 007, așa că nu o rata.

Contraponderea negativă a lui Bond va fi interpretată de Rami Malek pe care îl știți din serialul Mr. Robot, pentru care a luat un premiu Emmy și din interpretarea lui Freddie Mercury din filmul Bohemian Rapsody, pentru care a luat Oscarul. Celelalte roluri importante sunt reluate de actorii din seria precedentă: Lea Seydoux – iubita lui Bond, Naomie Harris, Jeffrey Wright, Christoph Waltz și Ralph Fiennes.

Vezi trailerul No time to die

51. The Tragedy of Macbeth (2021)

The Tragedy of Macbeth este un film alb-negru, bazat pe tragedia cu același nume de William Shakespeare, realizat de Frații Coen (The Big Lebowski, Fargo, Barton Fink), cu Denzel Washington în rolul principal. De altfel Denzel Washington a fost nominalizat la Oscar pentru acest rol.
Filme 2021 cu supereroi

52. Black Widow

black widow filme 2021

Black Widow este film cu supereroi produs de Marvel care urmărește povestea Natashei (Scarlett Johansson) care se confruntă cu o conspirație periculoasă din trecutul ei. Black Widow a fost unul dintre cele mai așteptate filme din 2021 cu supereroi, mai ales după amânarea de un an. Vezi trailerul Black Widow.

53. The Eternals (2021)

Eternals este film din 2021 de supereroi bazat pe benzille Marvel Comics cu același nume. Produs de Marvel Studios și distribuit de Walt Disney Studios Motion Pictures, este al 26-lea film din Marvel Cinematic Universe (MCU). În rolurile principale se numără Angelina Jolie, Richard Madden, Salma Hayek și alți actori cunoscuți.

Eternii, care s-au ascuns de mii de ani, trebuie să se reunească pentru a proteja Pământul de dușmanii lor, Devianții.

54. Venom: Let There Be Carnage (2021)

Venom 2 e un film plin de umor și acțiune, ca și prima variantă. În rolurile principale îi veți regăsi pe Tom Hardy, Michelle Williams și Woody Harrelson. Vezi trailerul Venom: Let there be carnage
Desene animate 2021

55. Encanto (2021)

encanto filme 2021Vreți să vedeți un film din 2021 cu întreaga familie? Atunci trebuie să vedeți Encanto. E o animație Disney care te fascinează cu personajele, culorile și muzica lui. E genul de film cu atât de multă energie și emoție bună încât te va purta pe aripile lui până la sfârșitul poveștii. Și te va face chiar să te ridici să-ți dezmorțești puțin picioarele pe coloana lui sonoră.

Personajul colectiv este familia columbiană Madrigal. La naștere, fiecare dintre copiii Madrigal primește un dar special prin care își poate ajuta comunitatea. Singura care nu primește un dar este Mirabel. Dar când aceasta își dă seama că magia începe să dispară din familie, se hotărăște să afle de ce și cum poate să o readucă.

Encanto a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună animație 2021. Un singur lucru am mai adăuga, multe dintre cântecele de pe coloana sonoră au fost scrise de super-talentatul Lin Manuel Miranda, creatorul musicalului care a făcut istorie pe Broadway – Hamilton. Dacă nu ai ascultat până acum muzica lui, e timpul să-i dați o șansă cu Encanto, pentru că te va încânta, așa cum o spune și numele.

56. Tom & Jerry ( 2021)

Lansat cu mare succes, Tom & Jerry urmează filmului din 1992 (clasicul din 1992 e disponibil pe Netflix) cu cele două personaje, în care animația este suprapusă peste film. Iată trailerul Tom & Jerry din 2021

57. Raya and the Last Dragon (2021) – Disney

O animație pe calculator cu o poveste magică, așa cum ne-au obișnuit studiourile Disney. Vezi trailerul Raya and the Last Dragon

58. Luca (2021) – Pixar

De la Pixar am primit în 20221 o poveste despre un băiețel de pe riviera italienească, ce se împrietenește cu nu monstru al mării deghizat în om. Iată trailerul Luca.

Acestea sunt câteva din filmele lansate în 2021. Mai sunt câteva pe care nu le-am notat, ca de exemplu Tenet, Belfast, West Side Story sau The Eyes of Tammy Fae. Dar dacă premiile Oscar își permit să treacă cu privirea filme valoroase dintr-un an, ne veți scuza și pe noi dacă am sărit câteva producții. 😊.

Citește și

Filme Netflix 2022 – Ce ne pregătește Netflix pentru acest an

10 Seriale noi de văzut – nu le ocoliți 🙂

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here