Sunt 10 cărți pe care le-am citit de curând și pe care ți le recomandăm din toată inima ca lectură în zilele de toamnă ploioase sau însorite, în care cauți idei și orizonturi noi la care să reflectezi, soluții la probleme practice sau vrei pur și simplu să te cufunzi în plăcerea lecturii unei cărți bune.
1. Femeia-urs de Karolina Ramqvist
Dacă tot am vorbit despre reflexivitate în paragraful de deschidere, începem lista noastră cu un roman nou, Femeia-urs de Karolina Ramqvist. O carte meditativă despre femei, feminism și ce înseamnă să te documentezi și să scrii o carte. Ce procese practice traversează, dar mai ales ce procese interioare își face un autor, câte întrebări despre el și lume își spune, câte nesiguranțe și autoamăgiri depășește până când ajunge o carte în căușul palmelor tale și în biblioteca ta.
Dacă ar fi să îți oferim un singur argument pentru a citi Femeia-urs acesta ar fi că e liniștitor și plăcut să “auzi” gândurile unei femei, chiar dacă sunt filtrate și auto-cenzurate literar. Iar dacă te întrebi cine este Karolina Ramqvist, e una dintre cele mai apreciate scriitoare suedeze contemporane.
În paranteză fie spus, dacă nu te atrage coperta, așa cum am pățit noi, fă abstracție de această senzație. Nu judeca o carte după coperta ei, cum spune englezul.
O găsești pe Cărturești, aici și pe Libris, aici. Sau la librăria Humanitas, aici.
2. O stea îndepărtată de Roberto Bolano
De asemenea un roman nou în limba română, tot de la editura Pandora M. De data aceasta de la scriitorul, poetul și eseistul chilian Roberto Bolano, descris de The New York Times ca fiind cel mai important scriitor latino-american din generația sa.
Roberto Bolano te imersează fără drept de apel în viața din Chile în perioada regimului Pinochet. Un roman întunecat, chiar morbid, despre politică, poezie și cum poți trăi intens chiar dacă printre picături.
O stea îndepărtată este greu de descris, dar ce putem spune cu siguranță este puterea de atracție pe care o exercită asupra ta de la primele rânduri. Scriitura și stilul lui Bolano de a povesti sunt atât de complexe și subtile încât par a fi efectul natural al carismei cu care unii interlocutori te copleșesc de la primele cuvinte. Să zicem așa, O stea îndepărtată e un roman magnetic.
Găsești O stea îndepărtată pe Libris, aici și pe Cărturești, aici. Sau la librăria Humanitas, aici.
3. Puterea regretului / The power of regret de Daniel Pink
O carte apărută în acest an, la Penguin Random House, și care a fost deja tradusă în limba română.
De la Nietzsche încoace știm că nu e bine să trăim cu regrete, ba chiar că “supraoamenii” nu au regrete. Mai aproape de zilele noastre, Pinterest-ul este plin de citate anonime care spun că e întotdeauna mai bine să-ți pară rău că ai făcut ceva, decât că nu ai încercat.
Ceea ce ne spune autorul american Daniel Pink, care a semnat până acum 5 best-sellere New York Times, este că regretul este cât se poate de uman. A trăi înseamnă a acumula regrete. Cine nu le are înseamnă că e sărit de pe fix. 🙂 Care ar fi explicația evoluționistă pentru regrete? Ele ne ajută să ne amintim alegerile trecute și să facem alegeri mai bune în prezent. Copiii, de la 7 ani, după ce încep să aibă capacitatea de a avea regrete, iau decizii mult mai bune. În plus, regretele ne ajută să fim mai stăruitori în eforturile noastre, ceea ce ne face mai eficienți în general.
Puterea regretului e o carte relativ scurtă, care merită citită pentru a te face mai blând cu tine când vine vorba despre regrete și sentimente, dar și pentru a afla ce regretă cel mai des oamenii de lângă noi.
Găsești Puterea regretului pe Libris, aici și pe Cărturești, aici. Sau la librăria Humanitas, aici.
4. The comfort crisis de Michael Easter
După ce am ajuns în această vară la concluzia că viața de huzur în confortul modern e foarte nocivă, am căutat o carte care să ne explice mai bine ceea ce simțeam și concluzionasem din proprie experiență.
Așa am dat peste The comfort crisis, a jurnalistului Michael Easter. Nu e cea mai bună carte pe care o puteam citi, dar își face decent treaba de a explica efectul pozitiv, atât fizic, psihic cât și emoțional, al renunțării, măcar temporare, la confortul vieții obișnuite. Michael Easter a plecat timp de mai multe săptămâni la vânătoare în Alaska, într-o zonă accesibilă doar cu elicopterul. Noi nu suntem chiar atât de radicali, așa că vă spunem: dacă aveți nevoie de un impuls pentru a ieși din oraș pentru o jumătate de zi, câteva zile sau chiar săptămâni, citiți The comfort crisis, de Michael Easter.
Poți cumpăra The Comfort Crisis de pe Libris, de aici.
5. Life Time: The New Science of the Body Clock, and How It Can Revolutionize Your Sleep and Health de Russell Foster
Pentru că nu suntem campioni la somn (din păcate), am încercat să citim la începutul anului o carte a unui specialist în neuroștiințe, considerată de mulți cea mai bună carte despre somn. Cu toate acestea, nu ne-a prins. Încerca să explice prea multe și pe nerăsuflate.
Prin comparație, deși spune aceleași lucruri și oferă aceleași exemple, Life Time e mult mai aerisită, coerentă și, deloc neglijabil, mai plăcută de citit. Așadar, dacă ai nevoie de o carte care să te convingă de importanța somnului sau dacă încerci să înveți cum să dormi mai bine, atunci Life Time poate fi un început bun.
Poți achiziționa Life Time de pe Libris, aici și de pe Cărturești, aici.
6. O viață măruntă de Hanya Yanagihara
Dacă ai citit deja O viață măruntă, sari peste acest titlu. 🙂 Noi ne-am hotărât să o citim de abia acum, după ce am aflat că Hanya Yanagihara a publicat în acest an un nou roman. 🙂 Nu ne întrebați de ce, complicate sunt căile prin cale fiecare ia decizii de lectură.
O viață măruntă e o carte greu de citit și e o carte foarte lungă, despre traume imposibil de depășit, despre maturizare, New York-ul zilelor noastre și, mai ales, despre prietenie, apropiere, intimitate și înstrăinare. Mai exact, O viață măruntă este viața și prietenia unor bărbați care trăiesc în New York, de-a lungul anilor.
Nu ne înțelege greșit, nu ne pare rău că am citit-o, dar apucă-te de ea doar dacă ai disponibilitate pentru o carte care te încarcă emoțional. În paranteză fie spus, noi ne implicăm destul de tare în poveștile pe care le citim 😀 😀
Așa cum vezi și pe coperta de mai sus, O viață măruntă a fost unul dintre titlurile finaliste ale Premiului Pulitzer și National Book Award.
Poți cumpăra O viață măruntă de pe Libris, aici și de pe Cărturești, aici. Sau la librăria Humanitas, aici.
7. The Nature Fix de Florence Williams
O continuare bună dacă ai ales să citești The Comfort Crisis de mai sus. O carte care se dorește născută direct din abordarea științifică și practică americană și nu inspirată de mișcarea well-being, yoga, mindfulness etc.
Rezultatul e un pic haotic și nu foarte convingător, dar am aflat multe informații interesante despre cum ne influențează sănătatea mintală și fizică prezența în natura. Știai de exemplu că mirosul care se ridică din pământ după ploaie te relaxează și îți scade tensiunea arterială? Dacă vei citi cartea vei afla și explicația științifică. 🙂
Poți cumpăra The nature fix de pe Libris, aici și de pe Cărturești, aici.
8. There Is Nothing for You Here: Finding Opportunity in the Twenty-First Century de Fiona Hill
O carte de memorialistică semnată de Fiona Hill, specialistă în URSS și Rusia, consultant la Casa Albă. Așa că poate te gândești că ar fi o lectură bună pentru a înțelege situația actuală din Rusia. Răspunsul categoric este nu, deși explică multe aspecte.
Este, însă, pentru noi, una dintre cele mai interesante și revelatoare lecturi din anul 2022. O carte cu ajutorul căreia am început să înțelegem mai bine inechitatea socială în nenumăretele ei forme din Occident și asemănările dintre ghetourile vestice și viața din comunismul și post-comunismul românesc.
Fiona Hill, născută într-o zonă din Marea Britanie extrem de săracă, povestește cum a ajuns pas cu pas să aibă parte de o educație bună, când șansele ei erau aproape zero, și cum s-a ridicat social, în ciuda necunoscutelor și lipsei de informații.
În plus, din ce-am citit în acest an, There is nothing for you here, deși vine din America, este una dintre cele mai relevante cărți pentru cineva care trăiește în România.
Poți cumpăra There is nothing for you here de pe Libris, aici și de pe Cărturești, aici.
9. 21st century monetary policy de Ben Bernanke
E o carte mai ales pentru economiști, dar perfectă pentru oricine vrea să înțeleagă fenomenul inflației. Și cine nu e interesat să o înțeleagă? Pentru că inflația ne afectează pe toți. Și nu vorbim despre orice inflație, atunci când se ating în Occident niveluri record pentru ultimii 40 de ani, iar la noi crește peste 15%. Inflația este o taxă invizibilă pe veniturile noastre, pe care toți o plătim, de la cei mai bogați, la cei mai săraci.
Dincolo de discuția dacă este corect ca toți să plătim o astfel de taxă – pe care o tratează alți autori -, cartea fostului președinte al Băncii Centrale Americane, Ben Bernanke, ne explică de-a fir-a-păr cum au evoluat politicile băncilor centrale și, în mod specific, ale Băncii Centrale Americane.
Găsești 21st Century Monetary Policy de pe Libris, aici și de pe Cărturești, aici.
10. Restarting the Future de Jonathan Haskel
Tot o carte mai ales pentru economiști, dar o lectură binevenită pentru oricine vrea să înțeleagă încotro mergem ca economie mondială. Restarting The Future încearcă să explice de ce Occidentul a intrat în ultimii 20 de ani într-o zonă de creștere economică minoră, în timp ce tehnologia pare să-și fi luat avânt.
În mod natural, atunci când tehnologia aduce noi inovații în economie, productivitatea crește, la fel și economia. Explicațiile autorilor merg în zona economiei intangibile, subiectul lor preferat, tratat și în alte titluri.
Haskel și Westlake susțin că economia se structurează din ce în ce mai clar într-o zonă intangibilă, care nu înseamnă neapărat doar o economie a cunoașterii și inovației. Intangibil înseamnă software, data, design, branding, training, procese de business, care adâncesc distanța dintre liderii piețelor și firmele “urmăritoare”.
Poți cumpăra Restarting The Future de pe Libris, aici și de pe Cărturești, aici.
Acestea sunt 10 cărți, cele mai multe apărute în 2022, pe care ți le recomandăm în octombrie. Voi ce cărți bune ați citit în ultimul timp sau citiți chiar acum?
Articolul conține linkuri către librării online. Prin accesarea lor și plasarea unei comenzi, ne ajutați să vă povestim despre filme, cărți și lecturi interesante. Plasarea comenzii prin linkurile de pe Postmodern nu modifică prețul produselor comandate.
Vezi și
20 carti de citit în vara 2022
50+ filme vechi și bune care o să-ți placă