20 carti de citit în această vară

0
4649
top carti de citit in vara 2022____
20 carti de citit pentru că se apropie vacanța sau chiar a început pentru unii dintre noi. De aceea v-am pregătit o listă de carti pentru această vară, un mix de literatură, cărți de dezvoltare personală și cărți care ne ajută să înțelegem mai bine fenomene care ne influențează viețile.
Cele mai multe au apărut în acest an în România, plus câteva carti atât de noi, încât le găsiți deocamdată în limba engleză. Dar toate, zicem noi, sunt carti care merita citite, fie că sunt romane sau cărți de leadership, dezvoltare personală, business etc

1. Tyll de Daniel Kehlmann (2022)

Tyll are profunzimea și gravitatea pe care o întâlnești în romanele de limbă germană semnate de Hesse, Gunter Grass sau Thomas Mann. Altfel spus, reflexivitatea și adâncimea lui Tyll îți oferă satisfacția lecturii pe care o trăiești când intri în contact cu marea literatură.
E un roman apărut în 2017, dar tradus și publicat la noi în acest an. Un roman despre fragilitatea vieții, cu accente filosofice și umoristice. În esență, însă, un roman istoric despre Războiul de 30 de ani, unul dintre cele mai distrugătoare războaie din Europa.
Tyll este un bufon, personaj real din secolul al XVII-lea, a cărui viață, cu bune și cu rele, se suprapune peste perioada războiului. La rândul ei, groaza războiului se suprapune peste groaza de a trăi în Evul Mediu – în care foamea și lipsurile sunt regula, iar o masă gustoasă și îndestulată o primești doar ca ultimă dorință înainte de a fi executat. O lume în care moartea prematură este de asemenea o regulă, ca și superstițiile și abuzurile autorităților.
Cum ziceam, a fost publicat la noi în 2022, într-un moment care, din păcate, se potrivește mănușă prezentului. Un roman despre dramele războiului, în contrast cu culisele lui politice ridicole, este o lectură care te dezmeticește și înțelepțește – atât cu privire la realitățile obiective, cât cu privire la trăirile oamenilor obișnuiți implicați în război.
Ar mai fi de spus că Tyll este în proces de a fi transformat de Netflix într-un serial. Găseșți Tyll pe Elefant, Cărturești și Libris.

2. Shuggie Bain de Douglas Stuart

shuggie-bain-carti de citit 2022

Un roman scoțian de debut care a câștigat Booker Prize în 2020… Un roman de debut care câștigă un premiu prestigios literar nu are cum să nu te facă puțin curios…

Shuggie Bain se ridică la înălțimea așteptărilor, dar în același timp îți frânge inima. Vei intra atât de tare în pielea personajelor încât vei empatiza pe rând cu ele la fiecare abuz, întâmplare sau încercare prin care vor trece.

E un roman despre viața în Glasgow-ul anilor ’80 care se destramă economic, împreună cu viețile celor care trăiesc aici. Agnes, o tânără ambițioasă și frumoasă, nemulțumită de viața care i se oferă, mamă a trei copii, cade din ce în ce mai mult în depresie. Copiii ei, în ciuda iubirii (și grijii) pe care le-o poartă, vor fi nevoiți să se transforme în observatori neputincioși ai decăderii mamei. Romanul nu judecă și găsește empatie infinită pentru toate personajele, ceea ce îl face și mai “heartbreaking” de citit.

Găsești acest roman pe Elefant, Cărturești și Libris.

3. Gustul dulce de acasă / Black Cake de Charmaine Wilkerson (2022)

gustul-dulce-de-acasa-charmaine-wilkerson-carti de citit

Apărut în acest an în Statele Unite, dar și în România, și tot un roman de debut, ca și Shuggie Bain, Black Cake e unul din acele romane care se înscrie în categoria recuperării istoriei unor minorități/populații de multe ori uitate sau puțin cunoscute de publicul larg.

În acest caz e vorba de povestea unei familii de jamaicani din California, după emigrarea din Jamaica în Marea Britanie și apoi în SUA. E o poveste despre rezistență și despre moștenirea bunicilor și părinților pe care o ducem câteodată cu noi fără să o înțelegem.  Black Cake este, indirect, o invitație de a ne înțelege pe noi înșine prin prisma a ceea ce au trăit familiile noastre până la noi. Dar, este, în același timp, și un roman detectivistic, în care pe parcursul poveștii aflăm din ce în ce mai multe despre piesele puzzle-ului familiei californiene perfecte până când fericirea se destramă.

Găsești acest roman în limba română pe Elefant, Cărturești și Libris, dar și în engleză, tot pe Elefant, Cărturești și Libris.
4. Libertate / Freedom de Jonathan Franzen (2018)

libertate de jonathan franzen top carti de citit

Libertate e un roman puternic, care te acaparează și te pune pe gânduri. Un roman ceva mai vechi la care noi am ajuns de abia în acest an 🙂 , apărut în România în 2018. O saga americană, care începe cu portretizarea unei familii aparent fericite, în ciuda micilor neînțelegeri și disfuncționalități.

Dar ceea ce la început par mici greșeli parentale și rătăciri ale adolescenței, se complică apoi pagină cu pagină, rezultând tabloul psihologizant al unei familii cu neîmplinirile și nefericile specifice.

El nu e marea ei dragoste, dar e un tip de treabă și responsabil. Ea speră că-și va găsi fericirea în creșterea copiilor, iar triunghiul se completează cu cel mai bun prieten al lui și, în același timp, marea ei iubire. E o carte pe care personal am citit-o, în primul rând, prin cheia greșelilor pe care le poți face ca părinte.

Găsești acest roman în limba română pe Elefant, Cărturești și Libris. În engleză pe Elefant, Cărturești, Libris.

5. Stress-Free Productivity de Alice Boyes (2022)

stress free productivity carti bune de citit
Luăm o mică pauză de la cărți bune de citit din categoria beletristică, pentru o incursiune în cărți noi de dezvoltare personală. Stress-Free Productivity nu e o carte de self-help așa cum te-ai aștepta, pornind de la titlu. Nu-ți va da nu știu ce tips & tricks ca să te dezlănțuiești în carieră, cum să nu mai tragi de timp și să faci într-o zi cât alții în zece. Nu, nu e deloc genul acesta de carte axată pe eficiență și biciuirea chemărilor interioare la relaxare și dolce far niente. 🙂 Din contră, e o carte scrisă cu multă înțelegere față de nevoia de a nu munci până la epuizare și de a nu cădea în păcatul overachievement-ului și work-alcoolismului (scuze pentru barbarisme).
Și, totuși, despre ce e vorba? Alice Boyes încearcă să ne învețe cum să ne auto-observăm și să descoperim ce funcționează pentru noi în mod strict personal atunci când vine vorba despre muncă, eficiență și creativitate. Dacă nu ai prea mult timp la dispoziție, poți să citești primele 100 de pagini pentru a te ajuta să conștientizezi ce anume te face pe tine și numai pe tine eficient.
Poți comanda această carte de pe Elefant, Cărturești și Libris.

 

6. Love + Work: How to Find What You Love, Love What You Do … de Marcus Buckingham (2022)

Love Work de Marcus Buckingham carti care merita citite

O carte de dezvoltare personală scrisă cu empatie și înțelegere, despre lupta pe care cu toții o ducem pentru a ne găsi vocația sau, cel puțin, identificarea unei activități remunerate care să ne placă suficient de mult :). Aceasta este și abordarea din această carte apărută de curând.

Scrisă de un autor cunoscut din SUA, Love + Work pleacă de la realitatea creșterii alarmante a morților din disperare / deaths from dispair – morți din cauza depresiei, a alcoolismului, sinuciderii, supradozelor etc. De ce mulți dintre noi ne simțim deconectați de ceea ce facem și nemulțumiți de noi înșine la serviciu? Autorul Marcus Buckingham propune o explicație pentru această deconectare și cum să identificăm, fiecare dintre noi, soluții pentru a ne înțelege mai bine și a ne găsi “calea”.

Nu știu dacă te va ajuta 100% să-ți găsești această cale, dar Love + Work te va face să te înțelegi mai bine și să faci încă un pas spre descoperirea de sine.

Poți comanda această carte de pe Elefant și Cărturești.

7. The Voltage Effect de John A. List (2022)

The Voltage Effect de John A. List top carti de citit

O super carte despre cum ideile și acțiunile tale pot avea impact. E scrisă de un economist, dar nu se referă strict la lumea business-ului. Îți va fi utilă în orice domeniu ai activa, de la educație, medicină și politici sociale până la afaceri. Pentru că The Voltage Effect este despre “scăderea de tensiune” pe care o au multe idei atunci când vrem să le extindem aplicabilitatea de la un grup restrâns de elevi, clienți, cetățeni la un grup mult mai mare.

În alte cuvinte, The Voltage Effect este despre aspectele la care te-ai putea sau nu gândi atunci când vine vorba despre “a scala”. Pentru că nu poți avea impact fără a trece prin această fază. Oricât de frumoasă sau benefică ar fi ideea ta, dacă nu este conturată în așa fel încât să răspundă provocărilor trecerii la următorul nivel, aceasta se va opri din creștere. Vă propunem așadar să vedeți ce are de spus John A. List, un economist behaviorist atent la secretele creșterii în domeniile în care a lucrat, de la programe și politici de educație în Statele Unite, până la job-urile lui la Uber sau Lyft, extrapolându-le apoi la nivel general.

Poți comanda această carte de pe Elefant, Cărturești și Libris.


8. Long live the posthorn! de Vigdis Hjorth (2020)

long live the post horn vigdis hjorth carti bune de citit 2022
Ne întoarcem la beletristică cu încă un roman de citit pentru această vară. O carte norvegiană cu accente existențialiste, care are o oarecare legătură cu Love + Work. Long live the posthorn! a apărut în engleză în 2020.
Un roman aș zice mititel prin comparație cu romanele de mai sus, precum Tyll, Libertate sau Shuggie Bain, pe care-l poți citi într-o zi la plajă. Dar nu e ușurel, pentru că are în centru criza existențială a lui Elinor, o PR-istă de 35 de ani, care nu se identifică cum munca și relațiile ei. Cu toate astea, este nevoită să lucreze la o campanie de PR pentru Poșta norvegiană, imediat după sinuciderea unuia dintre colegii ei. Cartea te va conduce cu umor și claritate prin criza de sine a personajului principal, așa că e o recomandare plăcută pentru această vară, în ciuda subiectului dătător de bătăi de cap 🙂
Găsești acest roman pe Elefant.

9. My Year of Rest and Relaxation de Ottessa Moshfegh (2018)

Am ales să citim cartea crezând că va fi vorba despre vreun an sabatic plin de descoperi, a unui fost-corporatist. Nu puteam să ne înșelăm mai tare :))
Că tot vorbeam ceva mai sus despre supradoză, acest roman se concentrează pe maturizarea unei tinere. Practic, personajul principal alege să se drogheze cu medicamente până când îi va veni mintea la cap 🙂 și nu va mai încerca să-l contacteze pe el, marea iubire…Personajul principal este mai mult decât caustic în observarea a tot ceea ce îl înconjoară, de la cea mai bună prietenă, la angajatori, iubiți, colegi și cunoscuți. Într-un cuvânt, tipa este o hateriță și o mizantroapă. Paradoxal, poate, cartea este plăcut de citit tocmai datorită acestei caracteristici a personajului. Experimentând lumea prin ochii ei cinici, ne apropiem foarte mult de centrul problemei ei și a multora din generațiile actuale: cum să trăim plăcut și cu sens în lumea de azi. În recenzia The New Yorker, Jia Tolentino a spus-o mai frumos: “Ottessa Moshfegh is easily the most interesting contemporary American writer on the subject of being alive when being alive feels terrible.”
Îl găsești pe Elefant, Cărturești și Libris.

10. We Are Bellingcat de Eliot Higgins (2021)

my year of rest and relaxation carti de citit vara 2022
O carte foarte interesantă despre cum un tânăr care a renunțat la școală reușește pas cu pas să pună bazele unui nou mod de a face jurnalism, dar și de a aduna informații. Eliot Higgins descrie în amănunt (ceea ce nu e neapărat partea forte a cărții) cum a început să urmărească diverse știri, mai ales din timpul Primăverii Arabe, și a început să demonteze dezinformări.
Pe parcurs, Eliot Higgins a ajuns să creeze reguli pentru acest tip de jurnalism, să formeze oameni specializați în această nouă disciplină și să creeze o organizație de informații care adună piesele relevante din mediul online, așa cum agențiile de spionaj primesc informațiile de la spionii din teren. Această organizație hibrid între spionaj și jurnalism de investigație e urâtă de Kremlin, atacată în mod curent prin mijloace de dezinformare de puterea de la Moscova și îi puteți ajuta dacă vreți 🙂 Bellingcat e o lecție despre cum poți contribui la o lume mai bine informată și, implicit, mai bună, din confortul fotoliului sau canapelei de acasă.
Poți comanda această carte de pe Elefant, Cărturești și Libris.

11. The World For Sale de Javier Blas, Jack Farchy (2021)

the world for sale top carti de citit vara 2022

Nu am fi ajuns să citim această carte dacă nu era elogiată în diverse publicații occidentale (ca The Economist). De unde relevanța unor astfel de liste cu recomandări de cărți de citit 😀 😀 E o lectură fascinantă și revelatoare despre lumea business-ului în general, cu toate nuanțele de gri la care noi, muritorii de rând, nici nu ne putem gândi…

Dar The World For Sale este mai mult de atât. E o carte scrisă pe alocuri ca un thriller, pe alocuri ca o nuvelă care-și construiește personajele, rezultând istoria detaliată a traderilor de materii prime, de la cereale la petrol și metale. Este povestea creșterii și, oarecum, a decăderii a acestei bresle în interacțiunea cu lumea politică din Rusia până în Orientul Mijlociu, în țările sărace din Africa, până în fostele țări comuniste, inclusiv România, până în America de Sud și până la reglementatorii din Statele Unite.

O carte despre cum s-au construit marile averi și coloșii din trading, The World for Sale te fascinează și te dezgustă în același timp 🙂 E ca și cum ești la un freak show și nu poți să nu te uiți până la capăt. Nu te vei putea desprinde de World For Sale, descoperind grozăviile acestor pirați ai lumii contemporane.

Poți comanda această carte de pe Elefant și Cărturești.

12. The Power of Creative Destruction de Philippe Aghion, Céline Antonin, Simon Bunel (2020)

the power of creative destruction philippe agion carti de citit 2022

O lectură recomandată tuturor celor care vor să rămână în România…O carte scrisă cam didactic, bineînțeles de niște profesori :), dar potrivită dacă te interesează creșterea economică a României și cum putem face trecerea la o economie a cunoașterii, apropiindu-ne și chiar depășind economiile occidentale și nivelul lor de trai.

V-ați prins, cartea nu este despre România, este o istorie a dezvoltării economice la nivel global și a ceea ce a făcut posibilă creșterea economică de-a lungul istoriei. Dar din care putem trage concluzii și extrage cel puțin niște ipoteze de lucru pentru viitorul României.

Poți comanda această carte de pe Elefant și Libris.

13. Zero to IPO: Over $1 Trillion of Actionable Advice…  de Frederic Kerrest (2022)

Zero to IPO Frederic Kerrest carti bune de citit 2022

Este o carte în primul rând pentru antreprenori și cei care vor să devină antreprenori sau să lucreze pe cont propriu. Dar, hei, cine dintre noi nu a visat măcar o dată să se facă antreprenor? 🙂

Autorul e el însuși antreprenor de succes, cu acces la lumea de business și a fondurilor de venture capital din SUA. Ceea ce face cu atât mai valoroasă cartea, pentru că ridică un pic cortina și ne arată ce înseamnă să fii antreprenor, cu bune și cu rele. În plus, vine cu sfaturi utile, izvorâte din experianța autorului, dar mai ales a multor altor antreprenori și investitori legendari.

Poți comanda această carte de pe Libris.

14. Competing in The Age of AI de Marco Iansiti și Karim R. Lakhani (2020)

Competing in The Age of AI de Marco Iansiti carti de citit 2022

O carte care pune punctul pe i, o pledoarie despre cele mai potrivite abordări și strategii de business pentru lumea digitală. Nu e o carte trivială din acest punct de vedere. Da, s-au scris nenumărate cărți și articole despre digitalizare, despre cum vor fi “disrupted” afacerile de noile tehnologii, despre nevoia de a fi în pas cu inteligența artificială și toată gama de tehnologii la modă.

Dar această recomandare de lectură se aplică afacerilor la un nivel mai profund. Autorii vorbesc despre însuși ADN-ul pe care trebuie să îl aibă o afacere de succes în viitor, plecând de la cât de diferite, ca strategie, creare de valoare și model operațional, sunt firme precum Google, Facebook, Amazon sau WeChat. O lectură interesantă care-ți pune în perspectivă discuțiile punctuale despre digitalizare din literatura generalistă și de business din ultimii ani.

Poți comanda această carte de pe Elefant, Cărturești și Libris.

15. Not One Day de Anne Garreta (2017)

Not One Day de Anne Garreta carti de citit 2022

Cu Not One Day ne întoarcem definitiv la recomandările de cărți de literatură din lista noastră cu carti de citit 🙂 Not One Day e o carte scurtă, dar intensă, despre dorință, iubire și tot ce intră în intervalul dintre cele două… Anne Garreta e o franțuzoaică și asta se simte prin toți porii cărții, în stilul eseistic și trimiterile literare și culturale de care Not One Day abundă. E o carte intimă care vă va oferi plăceri literare nebănuite.

O poți comanda de la Libris.
Mai jos veți găsi cinci cărți pe care personal ne propunem să le citim în restul verii 2022. Toate sunt cărți proaspăt apărute în librăriile din România, librării fizice sau online 🙂

16. Scrisori către Felice de Franz Kafka (2022)

scrisori-catre-felice-kafka carti bune de citit 2022
Pentru că ne place Kafka și nu a mai publicat nimic nou în ultimii ani 😀 , am ajuns să citim Jurnalul și colecțiile lui de scrisori. Am făcut o pasiune pentru stilul lui laconic, neimpresionant, dar care te surprinde cu umor și întorsături de fraze și idei knock-out :).  Așa că orice semnat de Kafka trebuie să ajungă pe noptiera noastră. Dar poate și voi sunteți la fel ca noi 🙂 Încercați și vedeți 🙂
Puteți comanda Scrisorile către Felice de pe Elefant, Cărturești și Libris.

17. Fidelitate de Marco Missiroli (2022)

Fidelitate de Marco Missiroli carti de citit vara 2022

Nu vă gândiți că citim doar Kafka vara asta 🙂 Fidelitate e un best-seller care a generat o întreagă dezbatere în Italia despre fidelitatea în cuplu. Mai mult, a fost transformat într-un serial Netflix în 2022. Urmărind serialul pe nerăsuflate, ne-am hotărât să vedem la firul ierbii cum este romanul 😀

Carlo este scriitor și profesor de scriere la o universitate, în timp ce ea, Margherita, este agent imobiliar. Carlo pare cam blazat, până când una dintre studente începe să se apropie de el. De unde ideea de trădare care încolțește în mintea Margheritei.

Îl poți comanda de pe Elefant, Cărturești și Libris.

18. Mari comandanți: Alexandru, Hannibal, Cezar și arta conducerii de Barry Strauss (2022)

Mari comandanți Alexandru, Hannibal, Cezar și arta conducerii de Barry Strauss carti de citit vara 2022

O carte de istorie scrisă în paralel despre Alexandru, Hannibal și Cezar cu toate calitățile lor excepționale, dar mai ales cu defectele lor. Cum au reușit să fie lideri ieșiți din comun în ciuda punctelor lor slabe e o temă de gândire pentru noi și o temă de explorare pentru istoricul american Barry Strauss. Dacă termini Mari comandanți, poți trece la ultima lui carte, apărută chiar în acest an The War That Made The Roman Empire (2022). O găsești pe Libris.

Poți cumpăra în limba română Mari Comandanți: Alexandru, Hannibal, Cezar și arta conducerii de pe Elefant sau Libris.
19. 1000 de ani de bucurii și dureri de Ai Weiwei (2022)

1000 de ani de bucurii și dureri de Ai Weiwei carti de citit 2022

O carte care îți atrage atenția în primul rând prin copertă. Apoi treci de veșmânt și descoperi memoriile unuia dintre cei mai mari artiști chinezi și disidenți contemporani. Cartea ar putea fi despre fiecare dintre noi, nu doar despre istoria personală a familiei lui Ai Weiwei sau istoria recentă a Chinei. Ar putea fi o invitație la apropiere de istoria noastră recentă, din anii comunismului, și a familiilor noastre.

O poți comanda de pe Elefant, Cărturești și Libris.

20. Cea mai tainică amintire a oamenilor de Mohamed Mbougar Sarr (2022)

Cea mai tainică amintire a oamenilor de Mohamed Mbougar Sarr carti de citit 2022

Un roman care a primit Premiul Gongourt în 2021, supranumit “o declarație de dragoste pentru literatură” și “o bijuterie de măiestrie literară care te încântă, te copleșește, te urmărește”. Cine n-ar vrea să se lase încantat de un roman undeva, pe o plajă? Așa că sperăm că îi veți da și voi o șansă acestui roman.

Îl găsiți pe Elefant, Cărturești, Libris.

Acestea sunt cele 15 carti de citit pentru această vară sau pentru acest an, în funcție de timpul pe care îl aveți la dispoziție, plus încă 5 recomandări de lectură pe care și noi ne-am propus să le parcurgem. Voi ce cărți care merită citite ați descoperit în ultimul timp?
Vezi și
SHARE
Articolul precedentBarbie
Următorul articolRecenzie Trenul asasinilor / Bullet Train – Trenul bulit :D
mm
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here