TOP 20 seriale din ultimul an care merită văzute

1
31636
top seriale
Vrei să vezi un serial nou dar nu știi pe care să-l alegi? Oferta e atât de mare și de variată încât e greu de spus care e suficient de bun sau care s-ar potrivi cel mai bine gusturilor tale. Așa că ți-am pregătit un top seriale TV, numai cu producții din ultimul an. Sunt de fapt două topuri. Unul cu seriale noi super bune, apărute în 2019 și 2020. Și un top seriale super bune mai vechi, dar care au lansat sezoane noi în 2019 și 2020.
Am inclus în topul nostru producții HBO Go, Netflix, Amazon, Showtime și Hulu. Alege-le pe cele care ți se potrivesc cel mai bine. Dacă ești abonat, îți facem aici un rezumat al celor mai bune seriale HBO Go: Foodie Love, The New Pope și The Loudest Voice. În plus, noua serie din True Detective, noua serie din Curb Your Enthusiasm și noua serie din Westworld. Ca toate topurile din lumea asta, și al nostru e subiectiv, dar vă poate ajuta să găsiți un serial care să vă placă 🙂
Dacă ești abonat Netflix, topul serialelor noi pe care le poți vedea acolo cuprinde următoarele titluri: Un iubit de sezon, Unorthodox, Coisa mais linda, Unbelievable, și Aterizare forțată în brațele tale.  În plus, noul sezon din The Crown, noul sezon din Mindhunter, noul sezon din Derry Girls și noul sezon din Black Mirror.

TOP 10 seriale lansate în 2019 – 2020

Dacă vreți să vedeți niște seriale bune fără să simțiți că sunteți absorbiți într-o gaură neagră a TV-ului pentru 4-5 zile, e bine de știut că al nostru top seriale din ultimul an are multe miniserii. Așa că vă puteți bucura în liniște de ele, fără să vă simțiți vinovați, pentru că nu vă vor ocupa prea mult timp. 🙂

Catch-22 (2019)

Catch-22 top serialeE o miniserie de 6 episoade care te va ține cu sufletul la gură. Adaptare a celebrului roman american cu același nume, Catch-22 e o comedie satirică despre război co-produsă și co-regizată de George Clooney. În plus, Clooney joacă în serial rolul unui general răzbunător. Toată distribuția e stelară și datorită ei Catch-22 e super convingător.

John Yossarian e mobilizat în Al Doilea Război Mondial. Alege să zboare pe un avion de tip bombardier, în speranța că perioada de antrenament va dura suficient de mult cât să nu apuce să zboare efectiv până la terminarea războiului.

Planurile lui nu se adeveresc. Ajunge să trăiască într-un Purgatoriu. Toți îl vor mort. Când zboară, nemții îi mitraliază avionul. Iar când e la sol generali nebuni și o birocrație dementă îi cresc încontinuu numărul de zboruri necesare pentru a fi lăsat la vatră. Trăiește într-un absurd perfect, care pare fără ieșire.

Catch-22 e o producție Hulu excelentă. Merită văzută, dar nu te aștepta la o vizionare ușoară, ci la una destul de apăsătoare. Perfectă însă pentru vremurile apocaliptice pe care le trăim…

Modern Love (2019- )

modern love serialUn serial super original despre relații și dragoste, bazat pe articole apărute în The New York Times în rubrica cu același nume, Modern Love. E un serial super fresh, care reușește să te țină pe canapea, deși nu are o poveste unitară în cele 8 episoade, fiind o antologie. Fiecare episod are o poveste nouă și o distribuție diferită. Practic fiecare episod e un eseu despre o relație de iubire: poate o iubire neîmplinită, poate relații trecătoare, poate iubire complicată de istorii personale dureroase etc.

Și, pentru că tot am pomenit de distribuție, este absolut genială. Actorii se conectează extraordinar cu personajul interpretat și cu povestea, de la Anne Hathaway, la Dev Patel, la Andy Garcia sau românul nostru Laurențiu Possa. Dacă nu îl știai pe ultimul, e cazul să iei cunoștintă cu el în Modern Love, e foarte, foarte bun. 🙂 Modern Love e o producție Amazon.

 

De necrezut / Unbelievable – mini-serie polițistă Netflix (2019)

UNBELIEVABLE seriale politiste netflix
UNBELIEVABLE

E o miniserie nouă Netflix, apărută în 2019, despre o serie de violuri investigate de două femei detectiv. În general serialele polițiste au ca personaje principale polițiști bărbați dintr-o bucată. Unbelievable e un serial în care o tipă pițigăiată, cu doi copii mici acasă, dă de cap unui caz complicat. Are ca partener o polițistă mai bărbătoasă decât mulți polițisti (jucată de Toni Collette). Dacă mai ai nevoie de argumente în plus, trebuie să știi că este bazat pe o întâmplare adevărată. Mai mult, deși netul și programele TV abundă de filme și seriale polițiste, vei găsi o abordare proaspătă în Unbelievable. Și proceduri polițiste pe care nu le vezi prea des descrise în astfel de filme.

Un iubit de sezon / Home for Christmas (2019-) – serial Netflix

Vrei un serial romantic de comedie la care să râzi și să te emoționezi și cu ale cărui dileme și situații să te poți identifica? Atunci o să-ți placă Un iubit de sezon. E atât de bine făcut încât personajele par desprinse din viața reală. Ca și cum ne-am uita la un serial în care joacă prietenii noștri. O să vezi că nu exagerăm, dacă îl vei vedea.

E un mini-program TV norvegian cu 6 episoade foarte simpatic, de văzut oricând, dar mai ales în preajma Crăciunului. E oarecum un Bridget Jones norvegian 😀 E chiar primul serial produs de Netflix Norvegia. Se apropie Crăciunul și masa aferentă cu toată familia, dar asistenta medicală Johanne nu mai are chef să fie din nou subiectul glumelor și apropourilor pentru că încă nu e așezată la casa ei. Are deja 30 de ani, dar nicio relație nu a funcționat, așa că e încă singură. Dar nu pentru mult timp, pentru că s-a hotărât ca până în seara de Crăciun să aibă un iubit.

The Loudest Voice (2019) – miniserie HBO

the loudest voice miniseriale drama hboE o miniserie de 7 episoade produsă de rețeaua de televiziune Showtime, dar pe care poți să o vezi pe HBO Go. Este o dramă despre personalitatea lui Roger Ailes, cel care a ridicat Fox News la rangul de cel mai puternic post de televiziune pro-republican din State. Chiar dacă nu vă interesează politica americană sau ce se întâmplă în media de acolo, merită văzut cel puțin din două motive. Vei avea ocazia să îl vezi pe minunatul Russell Crowe într-un rol foarte bun. Și vei putea să vezi ițele prin care politicul influențează mass media. Dacă ți-a plăcut House of Cards, cu atât mai mult The Loudest Voice este un serial bun pentru tine.

Unorthodox (2020)

Știai că în cel mai liberal și cosmopolit oraș în lume, New York, există comunități ultra-conservatoare, cu femei care nu au acces la educație? Genul cu basma pe cap și fuste până la pâmânt, cu o droaie de copii după ele? Nici noi nu știam, până la Unorthodox.

Mini-serie Netflix cu 4 episoade, lansată în 2020, Unorthodox e un serial dramatic despre o astfel de comunitate ultra-conservatoare. În care rolul principal al femeii e cel de reproducție a speciei… Inspirat din fapte reale, după o carte a unei femei-membră a unei comunități de evrei care a evadat din Brooklyn pentru a fugi în Germania. Soțul o urmărește la Berlin, după ce află că e însărcinată, încercând să o readucă “acasă”. O fire artistică și sensibilă, Esty vrea să își refacă viață pornind la drum singură.

Coisa mais linda  / Most Beautiful Thing (2019-)

COISA-MAIS-LINDA- seriale netflixCu siguranță brazilienii nu împart cu sângele latin doar o limbă de origine latină, portugheza, ci și pornirile pasionale. Vei merge la sigur cu Coisa mais linda, dacă vrei un serial romantic, pentru că totul e romantic în acest serial. De la limba vorbită, până la muzica bună, bossa nova. Personajul principal, Malu, o femeie frumoasă și independentă, deschide un bar în Rio de Janeiro. Asta chiar în anii când jazz-ul brazilian prindea aripi. În paralel, se îndrăgostește de un cântăreț, pe care nu prea te poți baza. Dar tocmai asta e frumusețea relației lor.

Serialul apărut în 2019 este original Netflix. Dar așteptăm o nouă serie în 2020, pentru că a fost reînnoit.

The new pope – Noul papă (2020)

the new pope seriale excelente
John Malkovich, Jude Law

Este continuarea serialului HBO Tânărul Papă, cu Jude Law. Viziunea extravagantă și extrem de senzuală a regizorului și realizatorului Paolo Sorrentino te va surprinde. Așteaptă-te la un serial greu de inclus într-un tipar. Viața la Vatican este mai senzuală și mai cinică decât te-ai aștepta vreodată. Iar muzica e mai ceva ca-n club. Intră în atmosferă și bucură-te de ritmul secret al Vaticanului. Doar ca să știți, “Noul papă” este nimeni altul decât John Malkovich. Poți să-l vezi așadar oricând pe HBO Go.

Foodie love – Dragoste cu sare și piper (2019- )

dragoste cu sare si piper seriale bune hboE un serial nou de pe HBO, foarte apreciat de critici și de spectatori deopotrivă. Îmbină cu succes pasiunea pentru mâncare cu povestea de dragoste ce se înfiripă între el și ea. Amândoi fragili după relații anterioare eșuate, se tatonează reciproc întâlnindu-se întotdeauna la un restaurant. Experiențele delicioase se îmbină cu discuții inteligente și sexy. Și sunt urmate de cele mai multe ori de partide hot de amor. O să vă placă Dragoste cu sare și piper, mai ales dacă sunteți romantici incurabili. E vorbit în limba spaniolă, ceea ce adaugă farmecului și muzicalității serialului.

Aterizare forțată în brațele tale / Crash landing on you (2019) – dramă romantică

crash-landing-on-you-hyun bin Aterizare forțată în brațele tale are o poveste originală, cu doi actori extraordinari de carismatici care o să-ți placă negreșit. Sunt de altfel două staruri coreene. Iar serialul pe care îl construiesc împreună are o intensitate emoțională foarte mare, care trece ușor de ecran. În plus, serialul are și scene de comedie foarte reușite, care îi fac pe cei doi și mai umani și calzi.

Povestea din Aterizare forțată în brațele tale

El e jucat de Hyun Bin, un tip pe la 37 de ani, atât în viața reală cât și în serial, cu un chip sculptat pe care nu lasă să se vadă prea multe emoții… Dar chiar și el se va lăsa înmuiat de drăgălășenia, naivitatea, dar și duritatea, atunci când e nevoie, a lui Son Ye-jin. Ea e una dintre cele mai iubite actrițe din Coreea de Sud. Fină ca un porțelan, frumoasă, care poate juca la fel de bine scene haioase, ca și scene foarte serioase și profunde. Ea joacă în Aterizare forțată rolul unei femei de afaceri care printr-un accident, unii ar spune scris în stele, ajunge să aterizeze cu parapanta în Coreea de Nord. El e căpitan în armata Coreei de Nord și împreună cu camarazii păzește granița cu Coreea de Sud.

Așa o întâlnește pe Son Ye-jin care nu înțelege unde e și ce s-a-ntâmplat exact. Hyun Bin devine apărătorul ei, are grijă să nu fie descoperită de dușmanul lui de moarte și să fie încarcerată. Și se concentrează pe soluții pentru a o întoarce în siguranță în Coreea de Sud. Îl poți vedea oricând pe Netflix sau site-urile cu seriale traduse. Este al doilea cel mai urmărit serial coreean din toate timpurile.

Citește și

TOP 15 seriale coreene emoționante care te vor captiva în 2020

 

TOP 10 seriale super bune cu sezoane noi în 2019

Fleabag (un sezon în 2016 și unul nou în 2019)

fleabag top seriale_
E o comedie într-o ureche, cum numai britanicii pot face. The Guardian îl numește cel mai electrizant și devastator serial de mulți ani încoace. Și este, într-adevăr și electrizant și devastator. O comedie, care ar putea fi mai bine descrisă ca o tragicomedie, Fleabag are o energie și o dinamică super antrenante, dar nu neapărat pozitive și optimiste. Lumea lui Fleabag e complicată. Se reface după o traumă. Sora ei Claire e nefericită, cumnatul ei o place, iar sexul e ceva la ordinea zilei, dar niciun bărbat nu îi place cu adevărat. Îi place un preot, care nu poate avea relații lumești…
Fleabag e un serial super original care, la fel ca multe lucruri super noi, s-ar putea să nu-ți pice cu tronc de la primul episod. Necesită un pic de adaptare din partea noastră, a privitorilor. Dar după acest mic efort, îți intră pe sub piele și devii dependent de el.
Ambele sezoane ale Fleabag sunt iubite de critică. A doua serie a luat și două Globuri de Aur, pentru cea mai bună comedie și cea mai bună actriță în rol principal. E o producție BBC și Amazon Video.

Derry Girls (două sezoane, în 2018 și 2019)

derry girls

E unul dintre cele mai haioase seriale din ultimii ani văzute de noi. Un sitcom britanic, cu umor negru englezesc de cea mai bună calitate. Povestea e simplă, serialul e povestea adolescenței lui Erin și a colegelor ei. Cum era oare să fii adolescent în plin conflict civil din Irlanda de Nord în anii ’90? Ca a tuturor adolescenților din toată lumea, dar mai nebună, cu siguranță. Dar nu vă gândiți că e un serial pentru adolescenți neapărat, o comedie reușită e binevenită la orice vârstă. De fapt în Irlanda de Nord a fost unul dintre cele mai urmărite seriale din toate timpurile.

Lansat în 2018, are două sezoane de care să vă bucurați pe Netflix. Al treilea sezon va apărea în 2020.

Brooklyn Nine-Nine (7 sezoane, începând cu 2013, ultimul din primăvara lui 2020)

brooklyn nine nine seriale polististe netflixDe văzut dacă vrei pur și simplu să te distrezi și să vezi o comedie fără complicații. Brooklyn Nine-Nine e unul dintre puținele seriale gândite 100% ca și comedie. Nu vei găsi în acest serial nicio situație creată să te pună pe gânduri. E doar umor pur sânge de la un capăt la altul. Acțiunea se concentrează într-o secție de poliție din New York. Detectivul Jake Peralta se comportă foarte copilăros, dar reușește totuși să rezolve cu succes cazurile care i se alocă. Ceilalți polițiști au fiecare câte o trăsătură de caracter îngroșată, care îi face super distractivi.

Serialul are deja 7 sezoane, ultimul se difuzează chiar acum în State. Poți vedea primele 5 sezoane pe Netflix.

The Crown (4 sezoane, primul în 2016, ultimul din 2019, al cincilea așteptat în 2020)

the crown- seriale netflix

The Crown este despre regi și regine, prinți și prințese. Deci vine la pachet cu haine și bijuterii impresionante, dineuri și ceremonii așa cum doar în filme vezi. Dar vine la pachet și cu drame și iubiri bine ascunse de lumina reflectoarelor. Povestea reginei Elisabeta a II-a, monarhul care conduce Marea Britanie astăzi, vorbește despre dragostea pentru soțul ei, Prințul Philip. Dar și implicarea ei în viața amoroasă a surorii ei.

A treia serie a apărut în noiembrie 2019, iar a patra este programată pentru 2020. Poți vedea toate sezoanele pe Netflix.

True Detective (3 sezoane deocamdată, primul în 2014, al doilea în 2015 și al treilea în 2019)

true detective seriale buneDacă nu l-ai văzut, e musai. True Detective este noul standard în materie de seriale thrillere. Este ceea ce se numește o antologie. Adică fiecare dintre cele 3 serii (prima din 2014, a doua în 2015 și ultima din 2019), urmărește o poveste diferită, dar toate au ca fir comun investigarea unor crime. Primul sezon, cel din 2014, a devenit un subiect de discuție între prieteni, colegi de serviciu, membri de familie – oriunde în lume te-ai fi aflat. Nebunia cu serialul în care juca Matthew Mcconaughey a fost atât de mare încât au apărut apoi numeroase seriale care încearcă să îl copieze. Dar niciunul nu a reușit până acum să se apropie de nivelul din prima serie True Detective, nici măcar sezoanele care au urmat. Și seria a 3 este foarte bună, dar parcă nu la fel ca primul sezon. E o producție HBO.

Mindhunter (deocamdată 2 sezoane, unul în 2017, unul în 2019)

mindhunterFilmele Tăcerea mieilor, Hannibal, Se7en plus toată suita de seriale pe urma criminalilor în serie pleacă de la premisa unor polițiști, detectivi și agenți care pentru a-l prinde, încearcă să înțeleagă psihologia criminalului. Mindhunter e un serial foarte reușit despre perioada în care nu exista ideea de criminal în serie și profilarea criminalului. În care nu exista noțiunea că psihologia te poate ajuta să prinzi criminalul. Serialul urmărește cum mai mulți agenți FBI încep să pună cap la cap la sfârșitul anilor ’70 și începutul anilor ’80 piese din puzzle-ul psihologiei criminalilor în serie și să o transforme într-un corp de cunoaștere.

O producție Netflix, te va captiva prin poveste, vizualuri și prin atenția cu care-și construiește personajele. Și nu doar cu primul sezon, ci ambele. Primul a apărut în 2017 și al doilea în 2019, ambele fiind lăudate de critică.

A avut o a doua serie în 2019 după cea din 2017, chiar mai apreciată de critici față de prima.

The affair (5 sezoane, ultimul lansat în 2019)

the_affair_-season_1 seriale netflixEste un serial multi-premiat la Globurile de Aur, cu 6 sezoane la activ. Un scriitor căsătorit, cu patru copii, are o relație cu o chelneriță, care a trecut printr-o dramă familială devastatoare. Relația lor îi afectează nu doar pe ei, ci și pe cei apropiați. Producția urmărește în detaliu efectele relației, de unde și o notă nostalgică și întunecată. Fiind produs de canalul Showtime, nu toate sezoanele sunt disponibile pe Netflix. Dar poți să îl incepi acolo și să vezi daca vrei să mergi dincolo de sezonul 4.

Black Mirror (5 sezoane până acum, începând cu 2011, ultimul lansat în 2019)

Black-Mirror seriale netflixNu e cel mai ușor de urmărit serial, pentru că pune întrebări incomode. Ce consecințe neașteptate poate avea tehnologia în viețile noastre? Cum ar fi practic ca întreaga noastră viață să fie condiționată de cât de apreciați suntem în social media? De popularitatea noastră să depindă job-ul nostru, prieteniile, accesul la finanțare și la o locuință. Acesta e un exemplu de episod, dar fiecare pleacă de la altă idee. Serialul britanic are 5 sezoane, toate la fel de incomode. Dacă ești în căutare de un serial deștept, e greu să găsești ceva peste Black Mirror. În plus, o să-ți ofere subiecte de discutat la birou cu colegii. 🙂

Poți vedea toate sezoanele pe Netflix.

Curb your enthusiasm – Larry David, inamicul public nr. 1 (10 sezoane, ultimul din 2020)

curb your enthusiasm seriale haioaseCum să fii nesuferit în orice situație și în același timp haios? Nu poți afla decât dacă te uiți la Curb your enthusiasm – Larry David, inamicul public nr. 1. Dacă nu-ți sună cunoscut, trebuie să știi că Larry David este creatorul unuia dintre cele mai de succes seriale de comedie din toate timpurile, Seinfeld. Multe din glumele memorabile din Seinfeld au fost gândite și scrise de Larry David. Larry a creat ulterior Curb Your Enthusiasm care ruleaza pe HBO Go deja de 10 sezoane. Are un Glob de Aur pentru cel mai bun serial de comedie. Personajul principal este chiar Larry David, dar o versiune fictivă a lui. Poveștile nu sunt fragmente biografice, dar nu credem că-s departe de realitate. 🙂

Larry David e un tip non-carismatic, care-și permite să fie autentic în viața de zi cu zi într-un mod în care nu mulți ne permitem. De exemplu să spunem verde în față că nu ne place ceva fără să ne pese de ce vor simți cei din jurul nostru. Ca să înțelegi mai bine despre ce e vorba, încearcă un episod din serial. O să te distreze, pentru că sunt situații cu care fiecare dintre noi putem relaționa.

Westworld (3 sezoane până acum, ultimul din 2020)

westworld seriale SF buneE un serial SF producție HBO, în care știința recrează ființe aproape perfect umane care să-ți fie partenere într-un joc de western. Acțiunea are loc într-un parc tematic ce recreează Vestul Sălbatic, doar că personajele nu sunt actori, ci cyborgi. Cum ar fi să poți merge într-un astfel de loc și să îți pui în aplicare toate fanteziile? Dar dincolo de distracție, un astfel de parc pune mari probleme etice și de identitate. Ce înseamnă să fii om? Oare cyborgii sunt de fapt mai umani ca oamenii care vin să se distreze în parc? Mai ales că acești cyborgi sunt foarte asemănători oamenilor, nu sunt niște roboței mecanici.
Westworld are o super distribuție (Evan Rachel Wood, Jeffrey Wright, Ed Harris). Povestea e foarte bine pusă la punct. Iar al treilea sezon tocmai ce a devenit disponibil pe HBO. Așa că, dacă ai timp de investit într-un nou serial, nu ezita să-i dai o șansă dacă nu l-ai văzut încă.

Top seriale – în loc de concluzie

Dacă ar fi să facem un rezumat pe genuri al acestui top seriale din ultimul an, atunci iată care sunt serialele de dragoste incluse: Modern Love, Aterizare forțată în brațele tale, Un iubit de sezon, Foodie love, Unorthodox, Coisa mais linda, The Affair și Fleabag.
De asemenea, iată care sunt serialele polițiste incluse în top seriale din ultimul an: Mindhunter, De necrezut/Unbelievable și True Detective.
Și, nu în ultimul rând, iată comediile care ne-au plăcut nouă cel mai mult, cât să le includem în același top al serialelor din ultimul an: Brooklyn Nine-Nine, Derry Girls, Fleabag și Curb your enthusiasm.
Voi ce seriale ați include în top seriale din ultimul an?
Citește și

1 COMENTARIU

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here