TOP 20 super filme SF de văzut acasă

0
1929
filme sf

Vrei să evadezi pentru două ore într-o lume din viitor? Ți-am pregătit un top filme SF numai bune de văzut de pe canapeaua de acasă. Topul o să-ți ofere, pe lângă satisfacția unui film bun, și satisfacția că trăiești în prezent 🙂 În acest prezent cu bune și cu rele.

Filmele SF ne proiectează de obicei într-un viitor în care omul se află sub amenințare. Este amenințat de extratereștri sau de androizi. Sau umanitatea e pe cale de dispariție din cauza unui dezastru natural. O altă variantă a lumii din filme SF e doar la prima vedere mai plăcută. Umanitatea o duce mai bine ca oricând, dar și-a pierdut umanitatea. De exemplu a creat androizi care simt la fel ca oamenii, dar sunt lipsiți de drepturi. Sau trăiește mai singură ca oricând, încât varianta science fiction a unei intimități cu o mașină fără corp pare de-a dreptul atrăgătoare.

1. Ad Astra – SF-ul anului 2019

Ad-Astra-filme 2019 onlineDacă ți-au plăcut Interstellar, Solaris sau 2001: A Space Odyssey, sunt mari șanse să apreciezi și Ad Astra. E o aventură în spațiul intergalactic care de fapt analizează subtilitățile relației copil-părinte. Brad Pitt este astronautul aflat pe urmele tatălui său, care amenință Sistemul Solar prin experimentul științific pe care îl dezvoltă. Dacă mai ai nevoie de un argument în plus, vă spunem că producția Ad Astra este și foarte frumoasă vizual.

Caută-l pe net ca să-l vezi online.

2. Blade Runner – Vânătorul de recompense

Blade Runner e de o frumusețe vizuală incredibilă, care arată și azi, la mulți ani de la lansare, impresionant. Atât planeta noastră, un talmeș-balmeș întunecat și plin de neon, cât și planetele colonizate de oameni, neprietenoase, înnecate în praf, dar cu peisaje deșertice copleșitoare. În acest context vizual, povestea este una de film SF noir, cu o femeie fatală despre care nu știm dacă este sau nu un androgin. Și un polițist, jucat de Harrison Ford, blazat, dar atins de drama pe care o trăiesc ființele umanoide create de om. Deși ale omului, nu au voie pe Pământ. Dacă riscă totuși evadarea pe planeta noastră, sunt vânate cu sânge rece.

E un clasic al filmelor science-fiction, care, deși prost primit la momentul lansării, a ajuns să influențeze zeci de alte filme SF ulterior. Iar faptul că Blade Runner a adaptat un roman semnat de Philip K. Dick, l-a adus pe scriitor în prim-planul Hollywoodului. De aceea, avem alte producții SF foarte cunoscute și reușite bazate pe cărțile scriitorului, precum Minority Report și Total Recall.

Este regizat de Ridley Scott, care a produs încă un clasic pentru filme SF, Alien. Îl găsiți mai jos.
3. Blade Runner 2049 (2017)

filme sf blade runnder 2049Sequel-ul din 2017 al lui Blade Runner este surprinzător de bun. De obicei când auzi de o continuare la un clasic te pregătești pentru o dezamăgire. Dar Blade Runner 2049 are aceeași atmosferă apăsătoare, același suspans și o interpretare la fel de bună. De data asta personajul principal e interpretat de Ryan Gosling, dar joacă și Harrison Ford, figura centrală a originalului Blade Runner.

Întâmplările din actualul Blade Runner se petrec la 35 de ani după evenimentele din precedentul film. Protagonistul este ofiţerul Departamentului de Poliţie din Los Angeles – interpretat de Ryan Gosling. El trebuie să împiedice distrugerea civilizaţiei umane prin dejucarea planurilor făcute de personajul negativ interpretat de Harrison Ford. Ancheta lui va dezgropa un secret ce poate arunca societatea în haos.

Reușita acesei continuări a clasicului SF Blade Runner se datorează în mare parte viziunii întunecate a regizorului Denis Villeneuve (Sicario, Incendies), de la care așteptăm cu mare nerăbdare în anul 2020 un alt film SF, Dune.
4. Snowpiercer / Expresul zăpezii (2013)

filme sf SnowpiercerAcțiunea filmului este plasată în viitor, când după un experiment ratat în care s-a încercat stoparea încălzirii globale, toate viețuitoarele dispar, cu excepția pasagerilor din trenul Snow Piercer care străbate Pământul. În lupta pentru supraviețuire, în tren se creează grupuri de interese și revolte.

Filmul lui Bong Joon-ho îi are în distribuție pe Tilda SwintonChris Evans (Not Another Teen Movie, seria Captain America), Song Kang-hoOctavia Spencer și Ed Harris (A Beautiful Mind, The Hours, Game Change). Vezi trailerul Snowpiercer. Sau citește recenzia.

5. Interstellar

In Interstellar umanitatea este în pragul extincţiei din cauza unui dezastru ecologic, iar scenariul dezastrului este cu atât mai plauzibil cu cât este vorba de o dispariţie lentă, nu de un cataclism absurd.

Lumea prezentată la început nu este prea diferită de a noastră cu excepţia furtunilor de nisip, a plantelor care dispar şi a semnelor bizare care-l conving pe Cooper (Matthew McConaughey) să-şi asume o misiune care de fapt îi era destinată fiicei sale. Filmul urmăreşte călătoria lui spre planete îndepărtate a căror gravitaţie dilată timpul, astfel încât câteva ore ajung să însemne zeci de ani.

SF-ul acesta este fascinant nu doar ca scenariu, ci și pentru cunoștințele științifice incluse foarte deștept în poveste. De exemplu, poate fi chiar mai eficient decât un documentar în explicarea teoriei relativităţii, mergând chiar mai departe. Pentru că folosește teorii mai recente despre particule încă nedescoperite, care ar fi responsabile pentru forţa gravitaţională. Existenţa gravotonilor şi a celei de-a cincea dimensiuni sunt esenţiale în rezolvarea intrigii întortocheate a filmului.  Citește aici recenzia Interstellar și vezi trailerul.

Partea bună este că poți vedea acest clasic deja al filmelor science fiction pe Netflix, la fel ca și Inception, un alt film SF reușit al lui Christopher Nolan.
6. Under the skin (2013)

E filmul SF din ultimii ani care pur și simplu ne-a entuziasmat. Am râs, ne-am emoționat, am fost puși pe gânduri, ne-am lăsat uimiți, înspăimântați și minunați de această realizare cinematografică atât de proaspătă și inovativă. E greu la peste o sută de ani de la apariția cinematografului să creeze ceva nou care să uimească așa cum primii privitori erau șocați de un tren filmat din fața, având impresia că va ieși din ecran și va trece peste ei. Am fost expuși la multe experiențe cinematografice între timp și de multe ori terminăm de văzut un film fără să fi avut nicio surpriză sau plăcere reală în a-l urmări.

Nu e cazul și cu Under the skin. E atât de mișto, încât e mai degrabă o experiență ezoterică. Under the Skin este un thriller science-fiction care urmărește povestea unui extraterestru trimis pe Pământ pentru a prăda autostopiști. 🙂 Regizat de Jonathan Glazer, filmul o are în rolul principal pe Scarlett Johansson.

Actrița o interpretează pe Laura, extraterestru deghizat în om, care stă la pândă pe marginea șoselelor puțin circulate. Folosindu-și senzualitatea și farmecul feminim, îi atacă – mortal – pe cei care trec. Treptat, însă, Laura începe să se schimbe datorită vieții pământene și intră în conflict cu cei din propria rasă din această cauză. Prin perspectiva extraterestră a Laurei, ni se oferă o altă viziune asupra lumii noastre.

Vezi trailerul Under the skin.

7. Al cincilea element – un super SF cu Bruce Willis
Cam tot ce înseamnă filme SF vin cu o perspectivă sumbră, apăsătoare, dătătoare de anxietate și frică asupra viitorului rasei umane. Nu și Al cincilea element / The Fifth Element , care e cel mai pozitiv și optimist film SF probabil din toate timpurile. Super sensibil, dar și cum multă acțiune, super haios, dar și cu un mesaj profund. Dacă nu l-ai văzut încă și vrei să te delectezi cu un filme science fiction luminos, atunci Al cincilea element e cel mai bun pariu. Vezi câteva scene din Al cincilea element.

8. Children of Men

Intr-o lume tot mai ameninţată de suprapopulare, Children Of Men propune un univers de coşmar în care umanitatea este pe cale de dispariţie din cauza infertilităţii. Cum întrega societate umană este construită pe ideea de progres, de mai mult şi mai bine pentru cei ce vor veni, certitudinea că cei încă în viaţă sunt ultima generaţie de oameni care va vedea lumina zilei antrenează dispariţia vechilor structuri sociale care vor fi înlocuite de anarhie, terorişti şi un ultim regim totalitar rămas în picioare în Marea Britanie. 

Children of Men nu este o poveste lipsită de speranţă, în centrul ei aflându-se o femeie însărcinată pe care Theo Faron (Clive Owen), un funcţionar anonin, va încerca să o scoată dintr-o ţară în care toţi imigranţii erau vânaţi şi trimişi în lagăre de exterminare sub privirile impasibile ale britanicilor. Vezi trailerul Children of men. Disponibil pe Netflix incepând cu 22 mai 2020.

9. Alien – când genul SF -ul întâlnește genul horror 
E considerat unul din cele mai bune filme SF – horror din toate timpurile. În Alien, locotenentul Ripley, jucat de Sigourney Weaver, și echipajul navei spatiale Nostromo se luptă pentru supraviețuire după întâlnirea cu un monstru extraterestru. Un monstru cu două rânduri de dinți, care a rămas bine cuibărit în imaginarul cinefililor de mai mult de 30 de ani.

Seria a inceput in 1979 cu filmul regizat de Ridley Scott, urmat de trei alte filme, regizate de James Cameron in 1986, David Fincher in 1992 si Jean-Pierre Jeunet in 1997. Actrita Sigourney Weaver este firul director din serie, ea interpretand rolul Locotenentului Ellen Ripley. Dar nicio sequel nu s-a ridicat la înățimea primului film al seriei. Vezi trailerul Alien.

10. Prometheus (2012)

filme sf prometheus michael fassbenderLa 74 de ani, Ridley Scott a încercat să refacă gloria Alien, pierdută încet-încet prin sequel-urile clasicului filmelor SF. Filmul science-fiction al lui Ridley Scott, Prometheus, este un prequel 3D al primului film din seria Alien, semnat tot de Scott. Este un film SF, de groaza și actiune, in care isi gasesc locul si cateva intrebari filosofice. Prometheus merită văzut dacă ești dornic de escapism cinematografic, thrill și distracție cinefilă. Prometheus are o grandomanie care îl prinde foarte bine, scenografia are dimensiuni cosmice iar efectele speciale sunt impresionant de frumoase. Grandiosul ii vine bine lui Prometheus pentru că filmul are ceva din aristocrația si eleganța unei cinematografii clasice, cu o estetica si miza setate undeva mai sus decat cele ale blockbusterelor din ultimii ani.

Apropo de intenția lui Ridley Scott, cum intotdeauna exista o diferență intre intentie si rezultat, Prometheus a ajuns sa dezvolte un concept diferit de Alien, dar povestea se desfasoara in acelasi univers. Actiunea se petrece in secolul al XXI-lea si urmareste explorarea de catre echipajul navetei spatiale Prometheus a unei civilizatii extraterestre. Când Ridley Scott a anuntat un prequel, multi si-au dorit un thriller la fel de infricosator ca Alien, in care membrii echipajului plecat in spatiu se gasesc claustrati fara scapare intr-o nava spatiala, pe o planeta cu atmosfera irespirabila, vanati și terorizați de extratereștri. Și nu poți spune ca Prometheus nu livreaza din plin frica si groaza (slava Domnului!).

Filmul ii are ca actori principali pe Noomi Rapace (actrita suedeza cunoscuta mai ales pentru rolul principal din adaptarea suedezo-daneza a seriei Millenium – The Girl with the Dragon Tattoo), super actorul Michael FassbenderCharlize Theron, Guy Pearce (L.A. Confidential, Memento) si Idris Elba.

Vezi trailerul Prometheus.

11. Gravity (2013)

E un film SF poetic și plin de suspans, în care acțiunea se desfășoară în liniștea apăsătoare a spațiului extraterestru.

După o adaptare modernă a unui roman dickensian (Great Expectations), o incursiune în universul Harry Potter şi o distopie cu accente religioase (Children of Men), versatilul regizor mexican Alfonso Cuarón ne-a adus in 2013 un thriller SF — Gravity.Filmul a primit la editia 2014 a premiilor Oscar nu mai putin de 7 premii, intre care: premiul pentru regie, coloana sonora, efecte vizuale, cinematografie si editare de film.

Dr. Ryan Stone (Sandra Bullock) – specialistă în bioinginerie – şi astronautul Matt Kowalsky (George Clooney) iau parte la o misiune spaţială care ia o întorsătură tragică, obligându-i să-şi înfrunte temerile. Aflaţi în afara navetei, într-o misiune de rutină, cei doi asistă neputincioşi la distrugerea acesteia, în urma căreia rămân complet izolaţi, legaţi doar unul de altul, plutind în derivă prin spaţiu.

Dat fiind că au pierdut legătura cu Pământul, iar rezerva lor de oxigen scade vertiginos, singura lor şansă de supravieţuire este să meargă înainte, înfruntând nemărginirea spaţiului. Citește recenzia noastră la Gravity.

12. Looper

Looper: Asasin in viitor este un film SF noir care îi reunește pe Joseph Gordon-Levitt și Bruce Willis în interpretarea a doua vârste ale unui criminal. Recomandăm Looper in special pentru atmosfera si valoarea de entertainment, datorate unei regii bune, dar si jocului actoricesc reușit.

În viitor, călătoria în timp este noua metodă a mafiei de a se debarasa fără urmă de personajele nedorite. În anul 2042, victimele atacurilor mafiote sunt trimise 30 de ani în trecut pentru a fi ucise de criminali specializați – looperi. Unul dintre cei mai buni asasini, Joseph Simmons, ajunge însă în postura de victimă și situația îi scapă de sub control.

Din distributie fac parte si Jeff Daniels și Emily Blunt (The Adjustmeant Bureau, The Five Year Engagement).

Citește recenzia noastră a filmului SF Looper.

 

13. Avengers / Răzbunătorii

The Avengers (Razbunatorii) este un blockbuster Marvel cu super eroi.  Captain America conduce “echipa” de superpersonaje din benzile desenate Marvel ecranizate în ultimii ani. Supereroii sunt Robert Downey Jr. (Iron Man), Chris Evans (Captain America). Mark Ruffalo (Hulk), Chris Hemsworth (Thor), Scarlett Johansson (Black Widow) si Jeremy Renner (Hawkeye).

In The Avengers, Nick Futy interpretat de Samuel L. Jackson, seful organizatiei de pace S.H.I.E.L.D., ii recruteaza pe Iron Man, the Hulk, Thor si Captain America pentru a-si uni puterile speciale in lupta cu fratele lui Thor, Loki (interpretat de Tom Hiddleston), hotarat sa distruga Planeta.

Filmul este scris (povestea si scenariul, plecand bineinteles de la personajele Marvel) si regizat de Joss Whedon, cunoscut pentru serialul cu vampiri Buffy.

The Avengers a primit din partea criticilor recenzii in general favorabile, oferind un entertainment de calitate si un escapism sofisticat. Printre altii, criticul The Hollywood Reporter spune: Whedon and his cohorts have managed to stir all the personalities and ingredients together so that the resulting dish, however familiar, is irresistibly tasty again.

Până acum are deja trei sequel-uri Avengers: Age of Ultron din 2015, Avengers: Infinity War din 2018 și Avengers: Endgame din 2019.

Vezi trailerul Avengers.

14. The Thing / Creatura (1982) – horror SF clasic

Devenit un clasic SF și horror, The Thing a fost primit extrem de prost de critică la momentul lansării filmului. Ceea ce dovedește că și criticii de film se pot înșela grav.

Acțiunea capodoperei regizorului John Carpenter se desfășoară în prima săptămână de iarnă la Polul Sud. Are o atmosferă demențială, efecte speciale ne-egalate și un Kurt Russel în mare formă.

Am anumite rețineri în a-l declara cel mai bun film horror făcut vreodată, însă este cu siguranță terifiant. Ipoteza unei posibile infestări cu extratereștri te va face să uiți o vreme de problemele cotidiene.

 

15. Inception / Începutul (2010)

In Inception problema centrală este definirea realităţii, ca și în Matrix, un alt clasic al filmelor SF. Dar de această dată problema e o temă veche de când lumea: viața ca un vis. In filmul lui Christopher Nolan (The Prestige) oamenii pot intra unii în visele celorlalţi. Astfel, se coboară spre zonele mai profunde ale minţii visătorului, sărind din vis în vis. În universul din Inception, ca şi în Matrix, nu există limite. Oraşele sunt construite într-o clipă, iar legile fizicii pot fi sfidate fără niciun pericol.

Această lume este însă mai periculoasă decât cea reală. Pentru personajul principal, Cobb (Leonardo Di Caprio), visul devine o a doua realitate din care nu mai poate sau nu mai vrea să se trezească.

Partea bună este că poți vedea acest clasic deja al filmelor science fiction pe Netflix, la fel ca și Interstellar. Vezi trailerul Inception.

16. Her

Plasat într-un viitor nu prea îndepărtat, filmul se centrează pe relația dintre un autor de scrisori de dragoste la comandă și un sistem de operare extrem de avansat (da, am scris bine, un sistem de operare).

De data aceasta, în SF-ul Her viitorul nu este așa cum îl descriu majoritatea filmerlor de science fiction, cu nave personale în loc de mașini, călătorit în timp și spațiu, modă extravagantă sau androizi. Oamenii încă mai circulă cu metroul vechi, lipsit de viteza vântului sau a gândului, nu sunt absorbiți de nici un tub ultramodern la etajul unde locuiesc, ci se folosesc tot de liftul cel de toate zilele. Însă, ceea ce e special în această epocă, este comunicarea. Iar dilema nu e legată de supraviețuirea în fața invaziei extraterestre ci dilema etică legată de relația intimă cu o mașină.

Joaquin Phoenix joacă rolul lui Theodore Twombly, un bărbat care se îndrăgostește de Samantha (Scarlett Johansson), vocea senzuală a sistemului de operare, cu o viziune asupra vieții surprinzător de asemănătoare cu a lui. În film apar și Rooney Mara și Amy Adams (care a jucat alături de Phoenix în The Master, filmul pentru care ambii au fost nominalizați la Oscar).

Pe lângă Globul de Aur pentru cel mai bun scenariu original, Her a obținut cinci nominalizări la Oscar: pentru cel mai bun film, cea mai bună coloană sonoră, cea mai bună melodie originală, cele mai bune decoruri și cel mai bun scenariu original. Super originalul scenarist Spike Jonze (Being John Malkovich), care și-a făcut debutul ca regizor cu Her, a luat Oscarul pentru cel mai bun scenariu original pentru Her. Citește recenzia noastră Her.

17. Solaris

Solaris este o probă de anduranţă pentru orice cinefil care nu este deja familiarizat cu stilul super regizorului Tarkovsky, cu atmosfera poetică creată cu ajutorul cadrelor lungi şi a planurilor care se întrepătrund. Romanul scris de Stanislaw Lem îi oferă regizorului rus şansa de a crea o lume în care fantasmele par din carne şi oase, iar oamenii umbre care bântuie pe o staţie spaţială unde nebunia pare să se fi instalat definitiv.

Solaris, planeta care reuşea printr-un mecanism misterios să aducă înapoi la viaţă oameni care mai trăiau doar în amintirea astronauţilor, este de fapt o metaforă pentru omul care explorează universul pentru a se regăsi pe sine. Iar atunci când reuşeşte e copleşit de frică şi fuge mai departe. We don’t want to conquer the cosmos – we want to extend the boundaries of Earth to the cosmos, we are only seeking Man; we don’t want Other Worlds. But we want mirrors – spune Gibarian, unul dintre personaje.

18. Ex machina

Ex Machina aduce altfel în prim plan una dintre cele mai populare idei din universul SF: inteligenţa artificială care va ajunge să distrugă umanitatea. Acesta construieşte însă o atmosfera proprie, in care graniţa dintre uman şi inuman devine tot mai neclară. Personajul principal este până la urmă prins între dragostea şi teama pe care robotul ajunge să i le inspire, pe de o parte, şi neîncrederea în creatorul maşinii cu care este obligat să convieţuiască, pe cealaltă parte.

Caleb (Domhnall Gleeson) câștigă o competiție organizată de angajatorii săi – un cunoscut internet provider-, iar premiul este unul straniu. Caleb urmează să petreacă o săptămână în casa șefului său, Nathan (Oscar Isaac, din A Most Violent YearInside Llewyn Davis). Premiul se dovedește a fi un nou test, atunci când Nathan îi cere să o supună la un test Turing pe Ava (Alicia Vikander).

19. Matrix

Îmbinând critica societăţii capitaliste cu concepte din filosofia budistă, The Matrix este unul dintre acele SF-uri pe care poţi să le vezi iar şi iar, mult timp după ce efectele speciale care i-au adus faima au devenit clişee.

Dincolo de costumele negre, ochelarii de soare şi oamenii care se mişcă mai rapid decât gloanţele, se află o întreagă filosofie. The Matrix contestă însăşi realitatea pe care ne-am obişnuit să o considerăm palpabilă, exterioară nouă, amintindu-ne că realitatea înseamnă înainte de toate percepţie.

În The Matrix realitatea e o poveste ţesută de nişte maşini care s-au revoltat împotriva creatorilor lor, pe care acum îi cultivă pe post de baterii. Iar în spatele iluziei ultimii oameni îşi pun toate speranţele într-o profeţie. Dar realitatea este o înşiruire de iluzii, personajele trăind în burta unui peşte care a fost înghiţit de alt peşte şi apoi de altul…

20. 2001: A Space Odyssey

Filmul regizorului Stanley Kubrick face parte din categoria filme SF. Dar, ca mai în toate filmele SF bune, miza sa este filosofică, urmărind evoluţia umanităţii pornind de la epoca preistorică în care totul părea straniu, de neînţeles, și până la plecarea omului în spaţiu în căutarea celor care lăsaseră pe lună un monolit misterios. Filmul, plin de secvenţe în care imaginea şi muzica se îmbină perfect,  are un final ambiguu care poate fi interpretat în fel şi chip. Prezenţa monolitului negru semnalează însă de fiecare dată un nou stadiu al evoluţiei umanităţii.

2001: A Space Odyssey, ca orice SF de calitate, lasă privitorului libertatea de a căuta sensul sau sensurile ascunse dincolo de imaginile memorabile.

Acestea sunt 20 filme SF care pe noi ne-au marcat. Sperăm să vă placă și vouă, dacă nu le-ați văzut deja. Mai sunt multe alte producții science-fiction care nu au intrat în top, dar ar putea face oricând obiectul unei liste cu filme SF foarte bune: Minority Report, Războiul stelelor, E.T. the Extra-terrestrial, The Terminator, Brazil sau eXistenZ. Vouă ce filme SF v-au plăcut de-a lungul timpului și le-ați recomanda mai departe?

Citește și

TOP 25 thrillere care te țin cu adevărat în suspans

TOP 10 filme online din 2019 și unde poți să le vezi

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here