TOP 25 thrillere care te țin cu adevărat în suspans

1
20475
filme thriller

Vrei să vezi un film care să te țină în suspans până la final, să te facă să tresari de surpriză sau frică. Într-un cuvânt cauți un thriller bun. Genul ăsta e perfect dacă vrei să evadezi din cotidian cu ajutorul filmelor. Așa că noi ți-am pregătit 25 de filme thriler unul și unul. Este un top 25 thrillere Postmodern. Criminalul în serie? Avem cel puțin un thriller pe tema asta. Paranoia, thriller psihologic? Sigur! Dublă personalitate? Teroare care se insinuează încet-încet ca să fie și mai eficientă? Bineînțeles, avem un film thriller pentru toate astea. 🙂

Filmele de tip thriller au fost întotdeauna foarte atrăgătoare ca gen pentru realizatorii de filme: scenariști, producători, regizori. Așa că am avut de unde alege. 🙂 Lista e foarte generoasă dar, ca orice listă, și aceasta a thrillerelor e subiectivă. Nu putem face abstracție de gusturile noastre personale.

1. No country for old men – cel mai bun thriller al ultimilor ani

no_country_for old men filme thriller

Cu siguranță e unul dintre cele mai mari realizări cinematografice din ultimii 20 de ani. Și probabil cel mai bun thriller al aceleiași perioade. Nu există țară pentru bătrâni  (2007) nu poate fi ratat nici de cinefili, nici de cei care se uită la filme ocazional. Pentru că nu avem vreme de pierdut cu filme proaste. Thrillerul ăsta o să vă țină lipiți de canapea garantat. Pentru că e o urmărire cum numai în filme vedem. Anton (Javier Bardem) îl urmărește pe agentul de poliție Moss (Josh Brolin), care a fugit cu o valiză de bani. La rândul lor, cei doi sunt urmăriți de un șerif.

Povestea pare prea simplă ca să fie bună, dar talentul de a spune o poveste dezvoltat în atâtea și atâtea producții de film de Frații Coen este inegalabil. Până la urmă nici thrillerele clasice ale lui Alfred Hithcock nu se bazau pe povești complicate, dar what a ride sunt filmele lui. În plus, Javier Bardem e atât de diabolic de rău și periculos încât o să-ți fie greu să-l mai urmărești după în alt film fără să te treacă un fior de frică pe șira spinării. Nu-ți spunem mai mult, doar că Anton are un mod de a ucide oameni care o să-ți trezească niște reacții viscerale și un val de emoții cum nu ai mai trăit de ceva timp la un film. 🙂

Thrillerul No country for old men a luat 4 premii Oscar: cel mai bun film, cea mai bună regie, cel mai bun scenariu și cel mai bun actor pentru jocul lui Javier Bardem. Vezi o scenă din acest thriller aici.

 

2. Uncut Gems (2019) – super thriller nou Netflix

uncut-gems adam sandlerO producție Netflix nouă, Uncut Gems / Diamante neșlefuite e un thriller reușit cu Adam Sandler în rol principal. Adam Sandler face probabil rolul carierei lui în Diamante neșlefuite. Un evreu implicat în comerțul cu diamante din New York, Howard este dependent de jocuri de noroc. Așa că își asumă niște riscuri imposibile pentru mulți dintre noi. Dar anxietatea riscului de a pierde totul nu îl paralizează, ci îl catalizează într-o cursă contra cronometru. În fiecare zi plusează mai mult și mai mult. Prin acest joc de asumare a unor riscuri uriașe și a eforturilor de a face ca pariurile să i se îndeplinească, filmul dă la rândul lui dependență. Și nu poți să pleci de lângă ecran până la final.

Producția, pe care o poți vedea pe Netflix, a fost primită foare bine de critici, fiind lăudate în mod special regia, scenariul și jocul actoricesc al lui Adam Sandler. Mai jos găsești și alte thrillere reușite pe care le poți vedea în rețeaua amintită mai sus.
3. Memento – super thriller psihologic despre memorie

Este unul dintre cele mai inovative thrillere psihologice făcute vreodată, recunoscut ca atare de la critici, până la Asociația scenariștilor din America. Povestea e spusă printr-o structură foarte originală, dar nu vă spunem mai mult ca să nu vă stricăm plăcerea vizionării. Personajul principal și-a pierdut capacitatea de a forma noi amintiri, dar este hotărât să îl găsească pe ucigașul soției. Așa că se folosește de tot felul de trucuri, având în probleme imposibilitatea de a-și aminti ce i se întâmplă. Inclusiv își tatuează informații importante.

Memento (2000) își păstrează relevanța și rămâne unul dintre cele mai bune filme ale lui Christopher Nolan. Ale cărui filme cu siguranță le știi: Interstellar, Inception, The Prestige, Dunkirk, The Dark Knight.

Nu e doar un thriller super bun, Memento e și un film despre memorie. Și sunt oameni de știință specializați în acest subiect și în amnezia anterogradă care spun că e unul dintre filmele cele mai precise în modul în care prezintă pe marele ecran cum funcționează memoria și acest timp de amnezie. Vezi trailerul Memento.

 

4. Oldboy (2003) 

old_boy-cele mai bune filme coreeneE primul film sud-coreean pe care l-am văzut noi 🙂 Și n-ama regretat nicio secundă. Regizat de Park Chan-wook, Oldboy e unul dintre cele mai puternice thrillere emoţionale create vreodată.

Oldboy este povestea unei persoane obișnuite, care ar putea fi oricare dintre noi. Este răpit şi ţinut prizonier într-o cameră de hotel timp de 20 de ani. Dupa ce e eliberat fără să i se spună de ce, porneşte într-o misiune de răzbunare căutând persoana responsabilă pentru anii săi de suferinţă. Doar pentru a descoperi însă că este în continuare prins într-un univers de conspiraţii şi tortură.

Thrillerul face parte din Trilogia Răzbunării. Așa că dacă ați văzut deja Oldboy și v-a plăcut, încercați și celelalte thrillere din trilogie: Sympathy for Mr Vengeance și Lady Vengeance.
 5. Nightcrawler (2014)

Nightcrawler filme thrillerNightcrawler / Prădător de noapte, debutul regizoral al scenaristului Dan Gilroy, cunoscut pentru The Bourne Legacy, nu este în ciuda așteptărilor un film din seria X-Men Origins, ci un thriller. Rolul principal e interpretat de Jake Gyllenhaal și face o treabă atât de bună încât majoritatea laudelor filmului din partea criticii se axează pe performanțele lui. Deși filmul stă excelent în picioare și prin poveste și modul în care e construit suspansul.

Jake Gyllenhaal s-a pregătit substanțial pentru rolul sociopatului Lou Bloom. De exemplu, pentru a juca în Nightcrawler actorul a pierdut în jur de 10 kg. Lou Bloom este un jurnalist care descoperă că infracțiunea de noapte de pe străzile Los Angeles-ului este un subiect generos și o rampă de lansare pentru cariera lui. Cele 10 kilograme în minus oferă ceva în plus personajului ușor nevrotic pe care Gyllenhaal ni-l oferă. Nightcrawler amintește ca ton de Zodiac, cu același Gyllenhaal, dar și de Prisoners și Enemy, dovedind că actorul se simte confortabil în genul acesta de filme. Vezi trailerul Nightcrawler

 

6. Locke (2014)

locke thriller
2014 a fost un an bun pentru thrillere. La fel ca și Nightcrawler, Lock a fost lansat în 2014. Și este nu doar un one-man show în stilul BuriedCast Away sau All Is Lost, ci şi o ocazie de a-l vedea pe super-actorul Tom Hardy strălucind. Timp de 85 de minute, Locke (Tom Hardy) conduce către un spital din Londra în care Bethan – o aventură de o noapte – îi naşte fiul ilegitim. Scenariul este alcătuit dintr-o colecţie de convorbiri telefonice cu Bethan, cu Katrina (doamna Locke), colegi de serviciu. Vocile alternează, însă singurul chip prezent pe ecran rămâne cel al lui Hardy, dornic să se dovedească un om decent, sau cel puţin mai decent decât tatăl său.

Locke este filmul regizorului şi scenaristului Steven Knight, cunoscut pentru Dirty Pretty Things și Eastern Promises. Vezi trailerul Locke.

 

Thrillere bune de văzut pe Netflix

7. Gone Girl (2014) – un love story terifiant

gone girlCu un buget de 50 de milioane de dolari şi cu o distribuţie din care fac parte Ben Affleck (Good Will HuntingPearl HarborArgo) şi Rosamund Pike (Pride & PrejudiceDie Another Day) filmul Gone Girl s-a numărat printre cele mai aşteptate filme ale anului 2014. Și nu a dezamăgit. Ba din contră, a câștigat atât admirația publicului, cât și a criticilor. Reușește să te țină în suspans cu succes până în ultimul minut.

Bazat pe romanul omonim al lui Gillian Flynn, filmul Gone Girl prezintă povestea unui cuplu aparent fericit (Ben Affleck şi Rosamund Pike), care, în realitate, ascunde o mulţime de secrete. Totul începe chiar în dimineaţa aniversării celui de-al cincilea an de căsătorie, când Amy, soţia lui Nick Dunne, dispare din locuinţa lor.

Vezi trailerul Gone Girl și citește recenzia.
8. Zodiac – criminal în serie+dublă personalitate+teroare

Criminalul în serie? Avem în Se7en. Paranoia? În The Game. Dubla personalitate? Fight Club. Teroarea care se strecoară pe la marginile ecranului, niciodată în prim-plan? Panic Room. Zodiac? Criminal în serie, paranoia, dublă personalitate, teroare.

Însă calitatea acestui film nu stă în idee, ci în modul în care regizorul o tratează. Având ca punct de plecare romanul omonim al lui Robert Graysmith, despre criminalul care a activat în anii ’60-’70, în zona San Francisco Bay, regizorul David Fincher nu realizează doar ecranizarea unei cărți, ne prezintă un caz inclus deja în cultura pop.

Riscul unui astfel de film este familiaritatea poveștii: criminalul în serie a mai fost adus o dată pe marile ecrane sub pseudonimul Scorpio, în filmul lui Clint EastwoodDirty Harry. În același timp, Zodiac este unul dintre cele mai cunoscute cazuri de crimă în care vinovatul nu a fost prins. Soluția lui Fincher a fost demararea unei investigații pe cont propriu. Regizorul a vorbit cu Graysmith, cu inspectorul care s-a ocupat de caz – David Toschi, interpretat de Mark Ruffalo, a consultat specialiști în lingvistică, în încercarea de a elucida misterul scrisorilor Zodiacului. În final l-a distribuit pe Jake Gyllenhaal în rolul lui Graysmith, ilustratorul transformat în detectiv, impresionat de capacitatea lui de a interpreta o personalitate duală în Donnie Darko.

Pornind de la aceste elemente, filmul funcționează la nivelul ritmului, acesta fiind și punctul în care Zodiac se diferențiază de Panic RoomThe Game, Fight Club și Se7en. Toate aceste filme pot fi plasate sub umbrela termenului thriller; această încadrare generică i se poate aplica și lui, doar că Zodiac nu are scene de acțiune și dialogul este din belșug.

Citește toată recenzia Zodiac și vezi trailerul Zodiac.

 

9. Drive (2011) 

Drive incepe in forta cu fuga de la locul unui  jaf. Scena este eleganta si foarte bine construita, tensionata exact atat cat trebuie parca de un acordor nu de piane, ci de adrenalina.

Personajul principal, interpretat de Ryan Gosling, este fara mila, dar nu de piatra. Nu este un psihopat imperturbabil ca Javier Bardem in No Country fo Old Men. Tocmai asta sperie si incanta, combinatia de raceala si sensibilitate. Vocea lui de fată, foarte mătăsoasă si delicată, contrastează cu forța lui brută care stă să se declanșeze în orice scenă. Ceea ce se si intampla dupa ce povestea depaseste o linie fină, fara cale de intoarcere.

Tot filmul exulta de coolness, are un stil si o eleganta cinematografica foarte bine lucrate. Drive este un film frumos. Pe alocuri exagereaza, mai ales in filmarea adulatorie a soldurilor lui Ryan Gosling leganate in mers. Dar e un thriller care merita vazut, s-ar putea sa mai avem mult de asteptat pana la urmatorul film cu suspans de talia lui Drive. Vezi o scenă din thrillerul Drive.

 

10. The Talented Mr. Ripley 
Tom are toate componentele cu care ar fi putea să-şi construiască viaţa ideală doar că, instinctual, rămâne acelaşi băiat simplu, nereuşind să stăpânească stilul vieţii către care aspiră.

Tom Ripley (Matt Damon), un tânăr care pare cât se poate de normal, încearcă să-şi câştige existenţa din tot felul de joburi mărunte pentru care aleargă de dimineaţă până seară. Dar are şi câteva talente neobişnuite, ca de exemplu ştie să cânte foarte bine la pian. Aşa este remarcat de un cuplu care crede ca Tom a studiat împreună cu fiul lor, Dickie Greenleaf (Jude Law) , aflat acum în Italia şi care pare să accepte un singur principiu în viaţă, cel al plăcerii.

Dickie, tânăr cu clasă, cu prieteni care dau bine la imagine, îşi hrăneşte spiritul prin cluburile de jazz, cântând la saxofon, îşi iubeşte logodnica (Gwyneth Paltrow) şi orice altă iubită, mai nouă sau mai veche.

Cei doi tineri din clase sociale diferite ajung să se cunoască și de aici, dorința de parvenire și admirație a lui Tom nu îl oprește de la niciun act, oricât de abominabil. Mai ales că Tom, cu un puternic complex de inferioritate, nu e acceptat în noile cercuri şi, pentru a rămâne în viaţă şi în libertate, apelează la talentele lui neortodoxe. Vezi trailer.

Varianta franțuzească a acestui thriller e cel puțin la fel de bună. Se numește Plein Soleil și rolul principal e interpretat de Alain Delon.

 

11. Se7en (1995) – thriller clasic, de neratat pe Netflix

Seven, thriller-ul regizat de David Fincher, nu e pentru cei care se sperie când aud podeaua scârţâind. Filmul e de fapt undeva la graniţa dintre un thriller şi un horror.

Criminalul urmărit de cei doi detectivi Somerset (Morgan Freeman) şi Mills (Brad Pitt) este un psihopat care îşi alege victimele în funcție de cele 7 păcate capitale. Modul grotesc în care ucide ne face să ne gândim la un film de groază, iar impactul scenelor violente este amplificat de alternarea normalităţii vieţii de familie a lui Mills cu crimele sadice, până când cele două lumi ajung să se ciocnească.

Mills este tânărul impulsiv, iar Sommerset vulpoiul bătrân, care trebuie să privească la rece crimele care macină un oraş în care ploaia nu se termină niciodată. Freeman reuşeşte să-şi păstreze calmul chiar şi atunci când Mills înnebuneşte de furie, lăsând să se vadă întregul efort de a nu-l ucide pe criminalul jucat de un Kevin Spacey de zile mari. Urmărește trailerul Se7en.

 

Alte thrillere antrenante

12. Mulholland Drive – monstrul de la care nu-ți poți lua ochii

Recunoscut ca unele dintre cele mai bune thrillere realizate vreodată, Mulholland Drive e o experiență cinematografică ezoterică. Indicii legate de cheia filmului sunt presărate în primele două ore de film, însă nu le recunoaștem ca atare decât la sfârșit. Ultimele 20 de minute sunt viscerale și grotești. Finalul te va bântui, cu siguranță.

Betty (Naomi Watts), o blondă aspirantă la titlul de star de cinema, cu un cardigan încheiat corect și ochi căscați mereu în semn de uimire, încearcă să o ajute pe Rita (Laura Harring), noua ei prietenă amnezică, să-și redescopere viața. Cum altfel decât dând telefoane anonime, strecurându-se pe fereastră în casele oamenilor și punându-i o perucă blondă, copie aproape perfectă a propriei coafuri? Adăugăm în combinația filmului un regizor (Justin Theroux) care pierde controlul asupra propriului film pe care-l realizează și se trezește înșelat de nevastă, plus detectivi și membrii ai mafiei cinematografice. Vezi trailerul Mulholland Drive

 

13. James Bond – Skyfall (2012)

James Bond era candva eroul ultra masculin care sustinea imaginatia macho a barbatilor si fanteziile femeilor. Intre timp, Bond se transforma de la Daniel Craig incoace (aflat deja la al treilea film in serie) intr-un sensibil, dar isi pastreaza capacitatile de a sustine fanteziile privitorilor cu priviri pe sub sprancene, costume impecabile, cascadorii surprinzatoare si cuceriri romantice instantanee.

James Bond: Coordonata Skyfall livreaza asadar ceea ce simbolizeaza James Bond dar zgarie putin suprafata personajului. Și scoate astfel la iveală câteva din vulnerabilitatile lui legate de varsta, dependenta de alcool, singuratate si secrete din copilarie. Mizand pe aceasta solutie dubla, producatorii l-au adus pe regizorul Sam Mendes, cunoscut pentru American Beauty si Revolutionary Road, sa scoata iepurele din palarie: un film care sa impace pe toata lumea: si pe cei care vor un Bond bun de intretinut imaginatia si fara consideratie pentru verosimilitate, dar si pe cei care vreau un film “mai uman”, inspirat mai mult din viata reala.

Skyfall va reuși nu doar să scoată iepurele din pălărie, dar și să livreze un thriller antrenant. În parte e și meritul personajului negativ al filmului, jucat de Javier Bardem. Multi critici l-au laudat pe Javier Bardem, fiind vazut de unii chiar ca personajul negativ cel mai reusit al seriei Bond. Seamana cu Hannibal Lecter pe alocuri, este foarte bun, dar poate sa te impresioneze doar daca nu i-ai vazut deja jocul din No country for old men.

14. Death Proof (2007) – thriller semnat de Tarantino

death-proof thrillerÎn Mașina morții / Death Proof, cele trei prietene, Julia, Arlene și Shanna, trezesc interesul unui fost cascador (Kurt Russell) care are o sensibilitate pentru … picioare. Dar nu doar atât. Stuntman Mike este un criminal în serie care găsește plăcere în uciderea femeilor care îi plac, în accidente de mașină.

 

15. L.A. Confidential

Kevin Spacey nu mai are nevoie de nicio prezentare. Împreună cu Kim Basinger, Russell Crowe și Guy Pearce, pune umărul la nașterea unui thriller în care oricine poate fi personajul negativ, deși toți ar trebui să fie personaje pozitive, pentru că lucrează în poliție…

In LA Confidential, Spacey joacă un personaj complex, care se ghidează după un cod moral ambiguu ce-i permite să-şi construiască o carieră în televiziune pornind de la isprăvile brigăzii de narcotice pentru care lucrează. Jack Vincennes este departe de imaginea justiţiarului care caută dreptatea cu orice preţ, fiind mai degrabă un poliţist uns cu toate alifiile, obişnuit cu mici atenţii, preocupat de căutarea celebrităţii sub lumina reflectoarelor. Mai ales că amestecul său de sfidare, viclenie şi inteligenţă îl face foarte alunecos și suspect.

 

16. Tăcerea mieilor

Inspirat de personajul din romanul Hannibal Lecter, Hannibal the Cannibal, este criminalul rece şi calculat care a speriat o întreagă generaţie pe vremea apariției cărții și filmului. Tăcerea mieilor / The Silence of the Lambs este un film cu atât mai înspăimântător cu cât la final doar răul mai mic este pedepsit.  Filmul care-i prezintă pe Hannibal (Anthony Hopkins) şi tânăra detectiv Clarice (Jodie Foster) când aliaţi, când inamici nu este oficial considerat un horror, ci un thriller, însă interpretarea lui Anthony Hopkins care face din criminal un personaj sofisticat, aproape şarmant, te sperie mai tare decâţ un film cu fierăstraie şi masacre la tot pasul.

Top thrillere clasice

17. Duel – unul dintre cele mai bune thrillere semnate Steven Spielberg

Ai văzut debutul regizoral al lui Steven Spielberg? Duel e un clasic al thrillerelor cu o premisă simplă: un agent de vânzări e terorizat pe o șosea din deșert de șoferul unui tir. Simplă premisă, dar realizare terifiant de bună. E atât de terifiant poate nu doar datorită geniului lui Spielberg de a crea suspansul, dar și pentru că toți putem relaționa cu ea. Am mers cu mașina și am avut parte de șicane în trafic.

Așadar, dacă vreți să vedeți un clasic al genului thriller și ce poate să facă un super regizor, căutați Duel, din 1971.

 

18. North by Northwest – super antrenant + love + umor

La fel ca și No country for old men, și North by Northwest este o urmărire ca-n filme 🙂 Doar că aici totul pornește nu de la o geantă de bani furată, ci de la un caz de mistaken identity, cum se descrie acest sub-gen al thrillerului. Adică executivul nostru din publicitate, Roger, este greșit identificat cu un anume George Kaplan, pe care nu l-a văzut nimeni până acum. Așa că răufăcătorii îl prind, îl scapă și îl urmăresc prin toată America el fiind cu totul altcineva decât persoana căutată.

North by Northwest e un film ceva mai vechi, din 1959, dar a îmbătrânit frumos. Se poate urmări cu mare plăcere și acum, pentru că și-a păstrat prospețimea. Nu v-am convins? Atunci să mai adăugăm că e trecut de multe reviste și institute de film pe lista celor mai bune filme realizate vreodată. Că este un thriller semnat de nimeni altul decât Alfred Hitchcock și că rolul principal e jucat de celebrul și inegalabilul Cary Grant.

Mai vreți două argumente? Pe lângă suspansul de nota zece, o să primești și umor la fel de bun și o poveste de dragoste super pasională :). Atât cât se putea lăsa vedea pe marile ecrane la sfârșitul anilor ’50. Iar, dacă ne întrebați pe noi, e filmul nostru preferat al lui Hitchcock, la egalitate cu Marnie. Pentru că e un thriller nu doar super antrenant, ci și haios și foarte stilat.

Vezi trailerul thrillerului North by Northwest

 

19. Rear Window

În Rear Window, James Stewart este un jurnalist-fotograf nevoit să rămână acasă pentru o perioadă destul de lungă din cauza unei fracturi la picior. În tot acest timp privește prin obiectivul aparatului de fotografiat ce fac vecinii lui din apartamentele de vis-a-vis.

Bineînțeles că urmează și o crimă, pe care James Stewart trebuie să o demonstreze din scaunul cu rotile. Între timp, noi suntem prizonierii deducțiilor și punctului lui de vedere (la propriu, pentru că nu vedem decât ceea ce poate vedea și el, dar și la figurat). Și urmărim, fără jenă, ba chiar cu plăcere și cu un simț al privilegiului, ceea ce James Stewart ne arată în casele vecinilor.

În ciuda faptului că această ipoteză a voyeurului care își spionează vecinii a fost utilizată apoi la nesfărșit în filme, Rear Window rămâne încă standardul thrillerului de acest gen. Prin modul de interpretare foarte sobru, dar în același timp seducător, al lui James Stewart și al lui Grace Kelly, care nu duc acest hobby de a-i urmări pe alții în derizoriu. Combinat cu capacitatea inegalabilă a lui Hitchcock de a construi suspansul. Vezi o scenă din Rear Window

20. Citizen Kane

Nu cred că un singur cuvânt ar putea explica viața vreunui om, oricare ar fi acela”,  concluzionează un ziarist la finalul anchetei sale din film. Totuși, există anumite personalități pentru care merită să încerci măcar să găsești semnificația ultimului cuvânt rostit înainte de moarte. Un asemenea personaj este Charles Foster Kane.

„Rosebud” (în traducere, „boboc de trandafir”), cuvântul pe care magnatul de presă Kane (Orson Welles) l-a rostit exact înainte să moară, putea să însemne orice: putea fi un nume de partener de afaceri, de amantă, un cod, un obiect. Un reporter se hotărăște să facă o anchetă cu acest subiect și încearcă să reconstituie, prin intermediul mai multor interviuri luate apropiaților mogulului, viața lui Kane.

Curiozitatea publicului este satisfăcută pe săturate prin cea a reporterului: Charles Kane transmite extravaganță prin tot ceea ce face. Se naște într-o  familie săracă, însă mama sa moștenește o mină de aur.  După majorat, Kane hotărăște că „ar fi amuzant” dacă ar conduce un ziar, așa că își dedică toată atenția neprofitabilului cotidian The Inquirer, chiar cu riscul de a pierde câte un milion de dolari pe an. Dar care este oare secretul lui Kane, de care se leagă ultimul cuvânt rostit înainte de moarte?

Citește și recenzia Citizen Kane

 

Thrillere europene bune

21. The Hunt (2012) – să vedem și un thriller european bun 🙂

Regizorul Thomas Vinterberg și-a câștigat renumele în 1998 cu The Celebration, un thriller brutal de veridic, cu o premisă  originală și personaje bine clădite. Thomas Vinterberg compensează relativa lipsă a efectelor speciale și a body count-ului prin creșterea intensității emoționale a scenelor violente, aducând astfel privitorul mai aproape de acțiunea de pe ecran.

Thriller-ul din 2012 urmărește povestea unui profesor singuratic și deprimat , a cărui viață este dată peste cap într-un mod tragic de o minciună măruntă tocmai când situația lui părea să se îmbunătățească.Actorul Mads Mikkelsen a primit un premiu la Cannes pentru prestația sa din rolul principal, printre celelalte șase premii și cinci nominalizări din palmaresul filmului.

The Hunt se numără printre acele thrillere interesante care de multe ori sunt condamnate la un nemeritat anonimat de către legile pieței. Vezi trailerul

 

22. Caché / Hidden

cache hiddenE realizat de unul dintre cei mai apreciați regizori europeni ai momentului, Michael Haneke. Austriac, Haneke a realizat filme pe tot continentul, iar Cache e unul dintre filmele lui franțuzești. Un thriller psihologic despre vină și vini colective, Cache are în rolurile principale doi dintre cei mai cunoscuți actori francezi: Daniel Auteuil și Juliette Binoche. Cei doi interpretează un cuplu de succes din Paris, care începe să primească casete în care e filmată casa lor timp de ore întregi…

Cine îi urmărește, cine îi amenință? De ce ar face asta? Filmările și notele pe care le primesc par să îl ducă pe Daniel cu gândul la un algerian pe care părinții lui au vrut să îl înfieze pe când Daniel era mic. Nu te aștepta, bineînțeles, la thrillerul clasic, lucrurile sunt mult mai complicate și nuanțate, iar miza nu e doar aflarea adevărului, ci o dezbatere cinematografică despre sentimentul de vină.

 

23. The Lives of Others – thriller pe vremea comunismului

În RDG-ul comunist, absurdul urmăririi oricărei mișcări și al oricărui cuvânt rostit de un dramaturg de succes te face să te simți tu însuți furat și trăind fără intimitate și zonă personală. În timp însă, securistul care este însărcinat cu ascultarea și urmărirea dramaturgului ajunge, printr-un sindrom Stockholm inversat, capătă încredere în și admirație față de obiectul spionării.

Intimitatea dintre cei doi devine din ce în ce profundă, fără ca personajul spionat să știe acest lucru. Securistul ajunge, de exemplu, să împrumute volume de cărți din biblioteca celui pe care îl spionează. Filmul este foarte apăsător și datorită faptului că noi știm că personajele sunt urmărite la modul cel mai absurd și fără scrupule. Și faptul că li se intră fără menajamente în discuții private intime și în vieții de cuplu ne transmite un sentiment de neputință și apăsare spre pragul anxietății. Vezi trailerul

 

24. Stranger by the Lake – un thriller franțuzesc sărit de pe fix

Franck (Pierre Deladonchamps, în primul lui rol substanțial) decide să-și petreacă un timp în locul de întâlnire predilect al homosexualilor, un lac. Avantajele sunt evidente: înotul, ocazia de a judeca dintr-o privire calitățile fizice ale fiecărui bărbat îmbrăcat sumar și tufișuri în care să te retragi cu perechea ta după înot.

Franck își pune într-un final ochii pe Michel (Christophe Paou – The Affair of the Necklace), prototipul macho-ului cu mustață, și nu se lasă întors din drumul lui către Michel de absolut nimic. Ce dacă l-a văzut pe Michel înecându-și fostul partener? Și ce dacă s-ar putea să-l înece și pe el?

 

25. Professione Reporter – nu poti scapa de tine insuti

Aflat într-o regiune din Africa în care au loc conflicte armate între guvern şi rebeli, John Locke (Jack Nicholson) descoperă o modalitate de a-şi schimba întru totul viaţa. Moartea subită a unui călător misterios, alături de care împărţise câteva pahare, îi oferă şansa unui nou început. Locke profită de ocazie şi inversează fotografiile din cele două paşapoarte. Luând în considerare reacţia lipsită de suspiciune a angajaţilor hotelului în care era cazat, reporterul mizează pe asemănarea fizionomică incredibilă, pentru a deveni astfel Dl. Robertson.

Intriga sumar schiţată mai sus poate fi suficientă unui blockbuster veritabil. Mod în care filmul a avut tendinţa de a fi prezentat, cel putin în faţa publicului american, pentru care producţia din 1975 s-a numit The Passenger. Numele original al filmului, aşa cum a fost ales de către regizorul său – Michelangelo Antonioni, a fost însă Professione: reporter. Citește toată recenzia noastră.

Acestea sunt doar 25 din filmele thriller care ne-au încântat de-a lungul anilor. Dar lista ar putea fi mult, mult mai lungă. Câteva dintre thrillerele care au rămas în afara topului sunt: Alien, Chinatown, Vertigo, Rashomon, The Big Sleep, Notorious, To Catch A Thief, Basic Instinct, Lust, Caution, Wait Until Dark.

Citește și

21 Filme de groază bune pentru o seară înspăimântătoare 🙂

1 COMENTARIU

  1. Foarte tari filmele! Mai puțin Diamantele lu’ Adam Sandler, o prostie haotică , gălăgioasă și fără nicio noimă (doar finalul merită).
    Mullholand Drive l-am văzut de două ori. Una după alta… Și are una din cele mai sexi lesbi scene văzute vreodată!

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here