21 Filme de groază bune pentru o seară înspăimântătoare :)

0
6626
filme de groaza bune

Vrei să vezi niște filme de groază bune? Să-ți înghețe sângele în vene sau să-ți fie frică să ieși din cameră? 🙂 Eventual, să tragi mai bine pătura pe tine când stingi lumina? 🙂 Da, filmele horror își fac treaba de minune, aceea de a ne rupe din cotidian și de a ne proiecta într-o altă realitate.

Atunci când sunt filme de groază cu adevărat reușite. Pentru că poți să iei o țeapă majoră cu acest gen. Multe dintre ele sunt slabe, iar acțiunea și personajele sunt parcă alese doar pentru a justifica scenele șocante. Așa că am ales pentru voi câteva filme de groază bine dozate, în care frica e construită cu atenție, până când ne lovește un adevăr ascuns sau o scenă care ne va îngheța sângele în vine și ne vor trece toți fiorii. 🙂

1. Bull (2021)

bull filme 2022Un thriller de groază feroce, care nu e de văzut dacă nu ai starea necesară. E dur și sângeros, la fel de neîndurător ca violența răzbunătoare din filmele lui Tarantino. Bull se întoarce ca prin minune după 10 ani de absență pentru a se răzbuna pe șeful lui din mafie. Norm nu e doar șeful lui, ci și socrul lui, care ia măsuri excepționale pentru a-l separa pe Bull de fiul lui, Aiden. Acum Bull se întoarce pentru a-i plăti polițele lui Norm, dar și tuturor celor care l-au ajutat în a-și pune în aplicare planul.

2. The Platform (2020) – pe Netflix

E un film de groază spaniol pe care-l poți vedea pe Netflix. Filmul e înțesat cu scene violente, grotești, cu mult sadism, dar și cu dovezi ale altruismului uman. E o parabolă pentru natura umană și cum ne schimbăm într-o criză.

La fel ca și Ready or Not de mai jos, e un film horror care se vrea în esență un film de critică socială. Un horror SF și thriller, în același timp, care spune povestea unor rezidenți dintr-un fel de bloc. Aici, cei care au norocul să stea la etajele superioare mănâncă pe săturate. În timp ce restul rezidenților, în mod special cei de la nivelele cele mai de jos practic mor de foame. Pentru că singurul sistem prin care primesc hrană este “platforma”. Aceasta e înțesată cu mâncare, dar pe măsură ce coboară de la etaj la etaj mâncarea se transformă în resturi. Până când nu mai rămâne deloc.

Îl găsești pe Netflix.

3. The Invisible Man / Omul invizibil (2020) – pe Netflix

the invisible man filme noiNu suntem cei mai mari fani filme de groază, pentru că de cele mai multe ori sunt ridicole și pline de clișee. Dar acesta e altceva, o să vă surprindă într-un mod plăcut. Adică o să vă bage în sperieți, exact ce trebuie să facă un film horror bun. O să se joace cu așteptările voastre, fără nu știu ce strigoi, fără zombie, fantome și altele asemenea. Este oarecum în stilul filmelor de groază ale lui Hitchcock.

Filmul pleacă de la premisa romanului clasic de groază al lui H.G. Wells, Omul invizibil, din 1897. Dar acțiunea se petrece în zilele noastre. Ar mai fi de adăugat că filmul n-ar fi funcționat atât de bine fără o actriță de primă mână, precum Elisabeth Moss, în rolul principal.

The Invisible Man a fost foarte bine primit atât de public (este al cincilea film după încasări în State, în 2020) și, de asemenea, foarte lăudat de critica de film. Așa că nu ratați Omul invizibil și adăugați-l pe lista cu filme de groază bune de văzut.

4. Scapă cine poate / Ready or not (2019) – pe Disney Plus

ready or not filme de groazăE unul din acele filme de groază cu castele întunecate oarecum bântuite, cu monștri cu chip uman pus pe ucis, cu fetița inocentă urmărită de cei care-i vor răul, cu mult sânge etc. Cât se poate de clasic, cât se poate de horror. Pe cât de obișnuit și clasic, totuși Ready or not reușește să livreze toate acele tresăriri de groază, fiori și piele de găină. 🙂 Pentru că e mai mult decât un film ușurel de groază. Are o abordare mai subversivă de atât. Și uite așa ajungem să vedem critică socială făcută prin filme horror 🙂 Cine-ar fi crezut 🙂

Filmul e un fel de răzbunare pe clasa socială bogată. E o luptă pe viața și pe moarte între cei de jos și cei îmbogățiți de generații, cu toate ritualurile și ideile lor fixe. E în același timp o comedie neagră.

Disponibil pe Disney Plus.

4. Midsommar (2019)


midsommar filme de groazaFace parte din categoria filme de groază folk 🙂 Asta am citit înainte să-l vedem și ne-a făcut curioși. Cum adică folk? Ei bine are legătură cu ritualurile păgâne ale unor popoare. Nu vă lăsați înșelați de început. Pe cât de terifiant e începutul, groaza adevărată va veni de abia după plecarea personajelor principale într-o călătorie în Europa. Pregătiți-vă pentru câteva scene oribile, pline de sânge, de încălcare a tabuurilor, de nebunie totală.

Omenirea în cea mai proastă zi a ei, spălată pe creier cu idei despre ritualuri purificatoare și aducătoare de liniște. De obicei străinii sunt văzuți ca aducători de pericole, ca figura înspăimântătoare. Ceea ce am văzut de multe ori în filme, pentru că de cele mai multe ori veneticul e cel care aduce răul într-o comunitate. Ei bine, aici e invers. Veneticii sunt aduși ca sânge proaspăt…

Nu vă așteptați însă la un ritm alert. Dacă vreți un film de groază mai dinamic, încercați Train to Busan, prezentat mai jos.

5. Fără zgomot / A quiet place (2018) – pe Netflix

A+Quiet+Place+filme de groazăCo-scris și regizat de cel pe care-l știți în primul rând ca un actor bun, John Krasinki face o treabă foarte bună în A quiet place. Atât de bună încât anul ăsta e așteptată o continuare: A quiet place 2. Groaza pe care ți-o produce îți intră în sânge datorită liniștei în care se petrece acțiunea, dar și datorită jocului actoricesc al soției lui John Krasinski. Nimeni alta decât Emily Blunt.

Este un film de groază SF post-apocaliptic. Un fel de Alien, dar pe Pământ. Creatura seamănă destul de bine cu extraterestrul din Alien care îi vâna pe cei de la bordul navei. Doar că aici creatura vine atunci când e atrasă de zgomote mai puternice. Groaza și frica îngrozitoare vor trebui așadar să se manifeste într-o liniște mormântală. Ceea ce face filmul și mai apăsător.

Disponibil pe Netflix.

6. Train to Busan (2016)

train to busan filme de groaza

E un film de groază SF în care locuitorii Coreei trăiesc o apocalipsă cu zombie. Unii dintre ei sunt blocați într-un tren și încearcă să scape de toată nebunia luptându-se cu zombie de la bordul trenului și, în paralel, să încerce să călătorească cu trenul într-o zonă protejată. Filmul se ia și nu se ia în serios, fiind pe alocuri de-a dreptul amuzant. 🙂 Cu multe scene de acțiune și mult dinamism, poate fi ușor încadrat și la categoria de filme de acțiune. Așadar, cine va supraviețui și nu va fi transformat în zombie dintre cei care călătoresc cu trenul? 🙂 Rămâne de văzut…

7. The Bad Batch (2016) – pe Netflix

Dacă ți-a plăcut The Platform sau Midsommar, sunt șanse mari să-ți placă și The Bad Batch. Este tot un thriller distopic ca și The Platform, cu multe scene grotești și greu de urmărit, care o să-ți bage frica-n oase.

În Texas, într-o zonă încercuită în afara oricăror legi, sunt aruncați cei care nu mai sunt doriți de societate. Se creează mai multe comunități, fiecare guvernată de o idee nebunească. Tânăra Arlen este aruncată într-o comunitate de canibali, de unde reușește să scape cu viață și să se refugieze într-o altă zonă a deșertului. Filmul se lungește cam mult, dar dacă vrei să vezi un Mad Max sărit de pe fix, atunci The Bad Batch e pentru tine.

Îl găsești pe Netflix.

Filme de groază ceva mai vechi

8. [REC] (2007)

   

Filmul de groaza spaniol REC duce conceptul de zombie la un cu totul alt nivel. In primul rand filmarea in stil documentar ii da un aer realist atat de infricosator, incat te face sa verifici daca ai incuiat usa. Practic filmul urmareste o reportera TV (Manuela Velasco) ce prezinta o emisiune fictiva despre activitatea pompierilor noaptea. Unele scene sunt destul de gore, iar sentimentul de panica ramane activat cam pe tot parcusul filmului.

9. Paranormal Activity (2007)

    

Aici e  destul de usor sa empatizezi cu personajele – un cuplu proaspat casatorit care se muta intr-o casa noua – realismul fiind nota principala a filmului. Dar nu este vorba de o casa bantuita, pentru ca demonul care apare in diverse forme are o legatura directa cu familia sotiei (Katie Featherson). Pentru un film de groaza indie cu buget redus, Paranormal Activity a inregistrat un succes neasteptat, insa continuarea (Paranormal Activity 2) nu a fost la fel de promitatoare.

10. Let the right one in (2008)

Let the right one in este un film horror suedez care-ţi îngheaţă sângele în vene. Chiar dacă nu este primul film cu vampiri peste care ai dat. Filmul urmăreşte dilema lui Oskar , un băieţel nu tocmai popular care se împrieteneşte cu o fată misterioasă în întunecatul Stockholm. Eli nu suportă lumina, trebuie invitată într-o cameră pentru a putea intra şi se hrăneşte cu sângele dintr-o canistră, pe care ajutorul ei i-l aduce regulat. Filmat extrem de realist, Let the right one in nu este un film clasic cu vampiri, victimele lui Eli sunt copii, însă nu inocenţi. Iar lui Oskar îi este extrem de greu să se despartă de singura sa prietenă. Este o ecranizare a romanului lui John Ajvide Lindqvist, care a scris și scenariul filmului.

11. Rose Red (2002)


      rose red filme horror

Stilul lui Stephen King se simte mai pronuntat aici, el semnand si scenariul. Spre deosebire de The ShiningRose Red ramane la povestea clasica despre fantomele-proprietari din locuintele bantuite. O cercetatoare (Nancy Travis) profita de locuitorii neoficiali ai casei Rimbauer ca sa isi sporeasca faima: aduna o echipa de oameni dotati cu puteri paranormale si impreuna inregistreaza activitatea neobisnuita din aceasta casa. Ceea ce il face destul de reusit e aerul jazzy pe care il respira familia nou creata, penduland intre seri dansante si clipe terifiante in incaperi excentrice si gradini somptuoase.

Filme de groază clasice

Dacă cumva nu ați văzut aceste filme de groază clasice, încercați-le. Și-au păstrat cu mici excepții prospețimea și își vor face bine treaba de a vă da fiori de groază, repulsie și frică. 🙂

12. The Shining (1980) – filmul horror prin definiție – pe HBO Max

the shining

Când spui film de groază spui The Shining. E greu de spus dacă filmele au popularizat cărţile lui Stephen King sau invers, cert este că The Shining este poate cel mai cunoscut horror din toate timpurile. Regizorul Stanley Kubrick cu gustul său pentru imaginile cu impact vizual puternic a reuşit să creeze personaje şi scene care au rămas întipărite pe retina celor care n-au închis ochii de frică.

Kubrick reuşeşte să facă din sunetul unei trotinete care alunecă pe culoarul unui hotel un sunet de nesuportat, tocmai pentru că bănuim spre ce se îndreaptă copilul. Totuşi, pe parcursul filmului, aşteptările noastre sunt înşelate din nou şi din nou, până când sunt întrecute şi înecate de o baie de sânge. Filmul nu ar fi fost acelaşi fără zâmbetul pe jumătate malefic, pe jumătate nebun al unui Jack Nicholson care încet-încet îşi schimbă personalitatea.

Capodopera lui Stanley Kubrick se afla undeva intre thriller psihologic si ghost story. Dar e mult deasupra cliseelor poltergeistice cu fantome, porti de trecere si cadavre care ies din gradina din spatele casei. La Kubrick totul are o baza solida de psihologie, abordand in special tema izolarii si alcoolismului. Spre deosebire de alte filme inspirate din carti, The Shining reuseste sa cuprinda esenta cartii omonime a lui Stephen King si reda, pe muzica nelinistitoare a lui Bela Bartok, o poveste infioratoare. Una despre o familie care ingrijeste hotelul Overlook, inchis pe timp de iarna, si aproape complet izolat.

Vezi trailerul The Shining. Clasicul horror The Shining e disponibil pe HBO Max.

13. Rosemary’s Baby (1968)

 

Regizorul Roman Polanski te face sa cauti propriile temeri ascunse in inconstient. Ca toate acele filme de groaza care se respecta, Rosemary’s Baby face apel la jocul psihologic de du-te-vino intre actiunea propriu-zisa si proiectiile noastre. Astfel, Rosemary (Mia Farrow foarte tanara si in apogeul frumusetii) ramane insarcinata dupa un vis foarte straniu in care e molestata de un demon.

Romanul lui Ira Levin după care s-a făcut filmul demonstrează că nu e nevoie de o casă izolată în mijlocul pustietăţii pentru a putea crea o atmosferă înspăimântătoare. Un apartament într-un bloc în care toţi vecinii par a fi membri ai unei secte misterioase este suficient.

In Rosemary’s Baby Mia Farrow joacă rolul unei viitoare mame care devine convinsă că tatăl copilului este nimeni altul decât Diavolul. Filmul lui Roman Polanski nu confirmă bănuielile tinerei mame, povestea fantastică pe care Rosemary o pune cap la cap părând o halucinaţie a unei minţi paranoice. In filmul lui Polanski nimeni nu este decapitat, monştrii nu ţâşnesc de după perdele iar cel mai înspăimântător moment este cel în care angelica Rosemary îşi leagănă prima oară  copilul demonic.

14. The Birds


Nimic nu este mai înspăimântător decât inexplicabilul. Cam acesta pare să fie mesajul pe care regizorul Hitchcock încearcă să-l transmită prin filmul de groază The Birds. In film ameninţarea pluteşte în aer, la propriu, păsările începând să atace oamenii dintr-un mic oraş californian, Bodega Bay. Schimbarea de comportament a animalelor coincide cu sosirea în oraş a frumoasei Melanie Daniels (Tippi Hedren, una dintre muzele lui Hitchcock). Paranoia localnicilor şi comportamentul agresiv al păsărilor par strâns legate. Iar izbucnirile de ură iraţională ale casnicelor faţă de Melanie sunt la fel de înspăimântătoare ca prezenţa permanentă a păsărilor gata să ucidă. Filmul The Birds inspirat de povestirea cu acelaşi nume scrisă de Daphne Du Maurier.

15. The Silence of the Lambs / Tăcerea mieilor

Hannibal Lecter este criminalul rece şi calculat care a speriat o întreagă generaţie pe vremea când nu apăruseră încă bulinele de avertizare. Tăcerea mieilor este un film de groază cu atât mai înspăimântător cu cât la final doar răul mai mic este pedepsit. Însă un criminal mult mai periculos evadează.  Filmul care-i prezintă pe Hannibal (Anthony Hopkins) şi tânăra detectiv Clarice (Jodie Foster) când aliaţi, când inamici nu este oficial considerat un horror, însă interpretarea lui Anthony Hopkins care face din criminal un personaj sofisticat, aproape şarmant, te sperie mai tare decât un film cu fierăstraie şi masacre la tot pasul.

16. The Innocents

E greu de crezut că autorul Portretului unei doamne, Henry James, a scris şi o nuvelă neo-gotică în care răul este încarnat de doi copii aparent angelici. In The Innocents, filmul de groază inspirat de Turn of the screw, frica se construieşte încet prin sunete ascuţite, şoapte în vânt şi o muzică bine aleasă. Miss Giddens (Deborah Kerr) o guvernantă loială angajată să se ocupe de doi orfani într-un conac idilic în care florile se usucă imediat descoperă că în spatele comportamentul straniu al copiilor se ascund forţe malefice. Si cele mai mărunte gesturi ale copiilor devin astfel indicii ale unui adevăr sinistru pe care regizorul ne invită încă de la început să-l bănuim, prima scenă prezentând-o pe guvernantă rugându-se pentru salvarea copiilor.

17. Dracula

Dată fiind pasiunea epocii noastre pentru vampiri sentimentali, o întoarcere la cartea lui Bram Stocker, Dracula, este binevenită. Bela Lugosi, cu mişcările sale teatrale, precaute şi privirea în căutare de sânge, a reuşit să fie convingător în rolul contelui Dracula. Iar transformarea personajului Renfield (Dwight Frye) din agent imobiliar într-un nebun care vrea să bea sângele animalelor o să vă facă pielea de găină.

18. The Exorcist

The Exorcist este unul dintre cele mai înspăimântătoare filme din câte s-au făcut până acum. Iar efectul se datorează în parte faptului că povestea unei fete posedate de diavol este inserată într-o realitate care ne pare familiară. Mama fetei nu este vreo habotnică, iar la primele simtome cheamă medicul, nu un preot. Însă semnele devin prea evidente pentru a putea fi negate.

Corpul fetei levitează, îşi răsuceşte gâtul cu 180 de grade, este contorsionat în fel şi chip însă continuă să vorbească.  Doi preoţi vor încerca să-l alunge pe Diavol, riscându-şi viaţa şi sufletul. Filmul devenit un clasic a făcut cunoscut publicului larg romanul scris de William Peter Blatty în 1971.

19. Dr. Jekyll and Mr. Hyde


Ideea că dincolo de aparenţe poate zace un monstru poate fi găsită în aproape toate filmele horror. Însă viziunea lui Robert Louis Stevenson, autorul The Strange Case of Doctor Jekyll and Mr. Hyde, este cu totul originală. Nuvela scrisă la sfârşitul secolului al XIX-lea a beneficiat de multe ecranizări. Însă emblematică a rămas cea din 1931 care incearcă să construiască universul cărţii folosind creativ mijloace rudimentare de a crea frica. Adică prin machiaj, fum şi un râs malefic. 🙂 Filmul din 1932 este un horror mai mult prin nume, şi poate servi drept punct de reper pentru cei care vor să observe cât de mult bombardarea continuă cu scene violente în filme de tot felul ne-a desensibilizat în timp. Așa că ne putem bucura de un vechi film de groază ca de o mica bijuterie a cinematografiei și mai puțin să fim speriați de moarte :).

20. Alien – când genul SF -ul întâlnește genul horror – pe Disney Plus

E considerat unul din cele mai bune filme SF – horror din toate timpurile. În Alien, locotenentul Ripley, jucat de Sigourney Weaver, și echipajul navei spatiale Nostromo se luptă pentru supraviețuire după întâlnirea cu un monstru extraterestru. Un monstru cu două rânduri de dinți, care a rămas bine cuibărit în imaginarul cinefililor de mai mult de 30 de ani.

Seria a inceput in 1979 cu filmul regizat de Ridley Scott, urmat de trei alte filme, regizate de James Cameron in 1986, David Fincher in 1992 si Jean-Pierre Jeunet in 1997. Actrita Sigourney Weaver este firul director din serie, ea interpretand rolul Locotenentului Ellen Ripley. Dar nicio sequel nu s-a ridicat la înățimea primului film al seriei. Vezi trailerul Alien.

21. The Masque Of The Red Death

Încheiem lista cu o ecranizare după un maestru al groazei atent dozate, Edgar Allan Poe. In The Masque of The Red Death rolul principal este asumat de un actor consacrat tocmai graţie abilităţii sale de a încarna răul absolut, Vincent Price.

Filmul urmăreşte câteva zile din viaţa Prinţului Prospero, un conducător despotic. Acesta îşi terorizează supuşii şi aşa înspăimântaţi de ciuma care bântuie prin ţinut. In timp ce în afara castelului său domneşte moartea, în interior invitaţii lui Prospero celebrează viaţa. Se distrează la baluri şi ospeţe stranii. Mask of The Red Death păstrează simbolismul straniu al nuvelei lui Poe, peste care pluteşte un iz de ritual satanic. Filmul excesiv de teatral este destul de diferit de un horror modern. Nu are efecte speciale sau scene de urmărit ascuns de după pernă :).

Cam acestea sunt câteva dintre preferatele noastre la categoria filme de groază bune. Așteptăm să ne spuneți descoperirile voastre în materie :). Sau, dacă nu sunteți fani filme horror, ce alte articole vreți să mai citiți pe Postmodern. 🙂

Citește și

20 Filme de razboi impresionante cu povești extraordinare

50 Filme drama super bune pe Netflix, HBO și online

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here