20 Filme de razboi impresionante cu povești extraordinare

0
8134
filme de razboi

Tranşee, crime, dar şi poveşti de dragoste, despre oameni care aleg să salveze, nu să distrugă – astea sunt unele dintre subiectele pe care le vei descoperi în cele 20 de filme de razboi pe care le-am ales pentru voi. Filmele de război scot la lumină ce-i mai bun şi ce-i mai rău din oameni, pentru că îi prezintă întotdeauna într-o situaţie limită: faţă în faţă cu moartea.

Multă vreme subiect al reveriilor romantice, războiul a devenit rece, metodic, impersonal în secolul al XX-lea, cu soldaţi care ucid fără să-şi vadă vreodată victimele, şi bombe lasate printr-un mecanism birocratic atât de complex încât vina să nu mai aparţine până la urmă nimănui. Aceste filme de război încearcă să transforme cifrele din cartea de istorie în oameni, reamintindu-ne că în umbra fiecărei lupte cu nume sonor,  general glorificat sau conducător providenţial se află mii de drame umane ale anonimilor care au trăit sub vremuri. Iată așadar 20 de filme de război dintre preferatele noastre

1.  1917: Speranță și moarte (2019)

1917-speranta-si-moarte-filme de razboi

Considerat unul dintre cele mai bune filme ale anului 2019, drama de război 1917: Speranță și moarte a primit nu mai puțin de 10 nominalizări la premiile Oscar. Doi soldați britanici trebuie să transmită în timp record și traversând liniile inamice un ordin de anulare a unui atac sortit eșecului, în care ar fi murit 1600 de soldați.

2. Dunkirk (2017)

dunkirk filme de razboi

E cel mai bun film de război din ultimii muuulți ani. O dramă super bine dozată, care îți ridică adrenalina la cote aproape insuportabile. Aproape simți că ești și tu pe front, alături de ceilalți soldați…

După ce a devenit faimos datorită unor filme precum InterstellarInception şi The Dark Knight, regizorul Christopher Nolan s-a inspirat de data aceasta dintr-un moment istoric – evacuarea soldaţilor aliaţi din calea naziştilor. Deşi a avut loc în primele luni ale celui de-al Doilea Război Mondial, acţiunea spectaculoasă a decis rezultatul marelui război.

Inspirându-se din ceea ce a fost numit miracolul de la DunkirkChristopher Nolan a condus povestea dramatică a trupelor aliate înconjurate de inamici spre zona thrillerelor. Aşadar, în locul unui reprezentant tipic din categoria filme de război, vei urmări mai degrabă o poveste cu suspans, în care personajele trebuie să îndeplinească misiuni grele într-un timp foarte scurt, între 26 mai şi 4 iunie 1940.

În rolurile principale îi vei putea vedea pe actorii Tom HardyCillian MurphyKenneth Branagh și Mark Rylance…

 

3. Zero Dark Thirty (2012) – un thriller de război

După Oscarul câștigat în 2010 pentru The Hurt Locker, prima regizoare din istorie care a primit acest premiu – Kathryn Bigelow s-a întors cu filmul Zero Dark Thirty. Nu renunță la tematica istorică și reprezentarea violenței nici de data aceasta și tratează povestea uciderii celui mai căutat terorist din lume, Osama Bin Laden, liderul Al-Qaeda. 

Deși primul impuls când auzi subiectul este să îl ocolești, Zero Dark Thirty este un film de război altfel decât te-ai aștepta: în modul în care curge, în modul în care violența este filmată “în toată splendoarea” fără accente moralizatoare, dar și fără efecte și montaje hollywoodiene.

Pentru realizarea acestui film, Bigelow și jurnalistul american Mark Boal, co-scenaritul filmului, au avut la dispoziție documente oficiale clasificate despre urmărirea lideului Al Quaeda. De asemenea, i-a avut drept consulanți chiar pe câţiva dintre soldaţii implicaţi în misiune. Vezi trailerul Zero Dark Thirty. Poți să-l urmărești pe Netflix.

4. Apocalypse Now

apocalypse now filme de razboi

Războiul din Vietnam a traumatizat o generaţie întreagă de soldaţi americani care au fost abrutizaţi până au ajuns să iubeacă mirosul de napalm dis-de –dimineaţă ca Bill Killgore (Robert Duvall).

Filmul lui Coppola din 1979 deschide rănile atunci încă proaspete ale armatei americane şi scoate la lumină toată nebunia unei lupte inegale cu elicoptere, bombe si napalm împotriva gherilelor înarmate cu puşti şi a junglei. Războiul este în Vietnam lipsit de onoare, la fel ca misiunea căpitanului Benjamin Willard (Martin Sheen) trimis să-l asasineze pe Colonelul Kurtz (Marlon Brando), unul dintre cei mai decoraţi ofiţeri americani care aparent nebun fugise în Cambodgia cu trupele sale. Apocalypse now este inspirat de romanul lui Jaseph Conrad Heart of Darkness şi reuşeşte să te poarte până în inima întunecată a războiului.

5. Lista lui Schindler / Schindler’s List

Cruciada individuală a lui Oscar Schindler (Liam Neason) de a salva cât mai mulţi evrei din lagărul de concentrare condus de Amon Goeth (Ralph Fiennes), un comandant nazist egomaniac şi foarte zelos, îndreaptă un deget acuzator spre toţi cei care au afirmat că orice rezistenţă din interior în faţa naziştilor ar fi fost imposibilă.

Inspirat dintr-o poveste reală, filmul care i-a adus încă un Oscar lui Spielberg prezintă nu doar oroarea crimelor în masă, a camerelor de gazare, a gropilor comune şi a ucigaşilor fără remuşcări, ci şi o dimensiune a Holocaustului despre care nu se prea vorbeşte : interesele economice care gravitau în jurul sclavilor evrei. Schindler reuşeşte să salveze lucrătorii din propria fabrică mizând pe lăcomia fără margini a birocraţilor şi ofiţerilor nazişti, convinşi că în spatele intenţiilor acestuia nu se află nimic altceva decât dorinţa, perfect normală conform moralei lor distorsionate, de a caştiga cât mai mult cu ajutorul prizonierilor.

6. Inglourious Basterds / Ticăloși fără glorie

E greu să rezişti tentaţiei de a rescrie istoria atunci când îţi propui să faci un film despre Al Doilea Război Mondial, iar Tarantino nici măcar nu a încercat. Rezultatul este un film în care o ceată de evrei americani încearcă să asasineze liderii nazişti şi sunt gata să scalpeze pe oricine le stă în cale.

Inglorious Basterds nu dă doi bani pe political corectness şi construieşte nişte eroi atipici care sub conducerea lui Aldo Reine (Brad Pitt) reuşesc să-şi ducă misiunea la bun sfârşit. Deşi sunt deconspiraţi la tot pasul de accentul lor american şi de gesturile lor diferite de ale nemţilor. Îl găsești pe Netflix.

7. The Black Book

The Black Book este un film despre rezistenţa din Olanda ocupată de Nazişti, un război dus pe furiş cu ajutorul unor spionilor infiltraţi în Gestapo. In loc de James Bond,  Paul Verhoeven (Basic Instinct) alege o Mata Hari capabilă să seducă inamicul, căpitanul SS Ludwig Müntze (Sebastian Koch). Filmul, plin de răstunări de situaţie, este o poveste despre trădări neaşteptate, minciuni şi poveşti de dragoste tragice, în care aparenţele nu sunt niciodată demne de încredere, spionul din centru acţiunii fiind până la urmă mult mai puţin duplicitar decât celelalte personaje.

8. Letters from Iwo Jima

Istoria a fost întotdeauna scrisă de învingători, însă filmul lui Clint Eastwood oferă învinşilor şansa de a-şi face vocea auzită.  Lupta de la Iwo Jima în care un număr mic de japonezi izolaţi au încercat să reziste până la ultimul în faţa asaltului armatei americane fără să-şi piardă capul sau demnitatea este pretextul folosit de regizorul american pentru a-i prezenta pe soldaţii japonezi altfel decât asiaticii cruzi care au bombardat Pearl Harbor.

Filmul ne reaminteşte că deşi guvernele declanşează războaiele, cei care le poartă sunt oameni obişnuiţi obligaţi să-şi părăsească familiile. Și să înveţe să ucidă alţi semeni de-ai lor cu care nu au, de fapt, nimic de împărţit. Generalul Kuribayashi (Ken Watanabe) sau tânărul Saigo (Kazunari Ninomiya) luptă doar pentru a-şi apăra ţara şi mai ales familia. Către care scriu scrisoare după scrisoare, fiind motivaţi de aceleaşi valori ca şi americanii deveniţi din victime invadatori.

9. The Bridge on the River Kwai

Bridge-on-the-River-Kwai_filme de razboi

In The Bridge on the River Kwai din 1957, japonezilor nu li se construieşte o imagine favorabilă, însă colonelului Saito i se permite să fie un personaj nuanţat măcinat de teama de dezonoare şi sepukku.  In film, podul de pe râul Kwai construit de către prizonierii japonezilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pare iniţial o dovadă a superiorităţii europenilor care-i învaţă pe inamicii lor cum ar trebui construită o cale ferată durabilă. Însă finalul în care aceeaşi europeni sabotează munca foştilor lor camarazi aduce în prim plan adevărata concluzie a filmului: absurditatea războiului.

Colonelul Nicholoson (Alec McGuiness), cel care coordonase soldaţii asigurând terminarea podului, văzând în construcţia podului un mod de a ridica moralul prizonierilor şi de a demonstra ingeniozitatea britanică, este până la urmă forţat să înţeleagă că ajutându-şi soldaţii de fapt trădase Anglia, iar Maiorul Clipton care priveşte deznodământul nu poate decât să repete : Madness…Madness ! Vezi trailerul Bridge on the River Kwai.

10. The Deer Hunter

Ce poate fi mai rău decât să joci ruleta rusescă cu un pistol cu doar 3 gloanţe la tâmplă sub privirile ameninţărtoare ale torţionarilor vietnamezi? Să îţi pierzi întreaga identitate şi să continui să joci deşi nimeni nu te mai obligă, reluând iar şi iar acelaşi ritual al morţii. Filmul lui Michael Cimino îi urmăreşte  pe Michael (Robert de Niro) şi Nick (Christopher Walken) cum devin din prizonieri ai Viet Cong-ului, prizonieri ai amintirilor, sau, mai bine spus, ai traumelor războiului, acesta continuând să facă victime mult timp după încheierea tratatului de pace.

11. Saving Private Ryan

In ultimele luni ale celui de-Al Doilea Război Mondial, comandanţii americani iau o decizie suprinzător de umană, aruncând orice strategie militară pe fereastră. Marii generali, căliţi în lupte şi obişnuiţi să piardă mii şi mii de soldaţi în decursul a câtorva zile, află că o mamă va primi în acelaşi timp vestea morţii a trei dintre cei patru copii ai săi şi hotărăsc că mezinul aflat undeva în Normandia trebuie salvat, cu orice preţ.

Această hotărâre sentimentală îi trimite pe căpitanul Miller (Tom Hanks) şi alţi 7 soldaţi în mijlocul haosului din timpul Debarcării în Normandia, având ca misiune găsirea unui anume James Ryan (Matt Damon), cu alte cuvinte, găsirea acului în carul cu fân. Filmul care i-a adus un Oscar pentru regie lui Spielberg nu glorifică războiul. Deşi imaginile sunt impresionante. Ci preferă să prezinte situaţiile absurde şi alegerile imposibile cu care oamenii se confruntă pe timp de război. In fond, este imposibil să compari durerea unei mame care şi-a pierdut cei patru fii cu durerea unei mame care şi-a pierdut unicul fiu, şi să iei o decizie raţională. Sunt filme de război și filme de război, toate emoționante, dar acesta e parcă și mai emoționant. Poate și datorită interpretării lui Tom Hanks.

12. Full Metal Jacket / Platoșa de metal

In Full Metal Jacket scenele de luptă sunt poate mai puţin importante decât cele de antrenament. Antrenament în care Sargent Hartman supune tinerii recruţi unei veritabile torturi psihologice. Regizorul Stanley Kubrick este mai degrabă interesat de traumele pe care soldaţii le îndură înainte. În timp ce se pregătesc să devină capabili să ucidă. Și mai puţin de ceea ce fac odată ce sunt aruncaţi în luptă.

Războiul modern nu are nevoie de soldaţi inteligenţi, ci de maşini de ucis obediente. Care nu mai au nevoie de nume, doar de porecle. Kubrick nu încearcă să vorbească despre Războiul din Vietnam. Ci demistifică ideea de război adesea glorificată în filme pentru a hrăni orgoliul învingătorilor. Îl poți vedea pe Netflix.

13. Das Boot / Submarinul (1981) – un film de război horror

Războiul este o lume sufocantă din care nu poţi ieşi, iar submarinul este metafora perfectă. Pe submarinul german nu se află criminali de război înrăiţi. Ci marinari extrem de tineri care sunt trimişi fără prea multă pregătire să îndure presiunea luptei. Iar teama de distrugătoarele inamicilor este mai puternică decât cea de apă. Cea de miile de metri cubi de apă gata în orice moment să-i strivească.

Până la urmră Das Boot poate rivaliza cu un horror. Pentru că sunetele submarinului obligat să se scufunde dincolo de limita pentru care fusese conceput să reziste sunt mult mai înspăimântatoare decât cele ale unui castel bântuit.

14. Pianistul

Ce se întâmplă cu arta şi cu artiştii pe timp de război ? Filmul lui  Roman PolanskiPianistul, oferă un posibil răspuns. În centrul poveștii e Wladyslaw Szpilman (Adrien Brody), unul dintre cei mai talentaţi muzicieni ai generaţiei sale. El încearcă să supravieţuiască vânătorilor de evrei din Polonia ocupată de nazişti. Așa că rămâne ascuns într-un apartament timp de luni întregi. Rezistă astfel foamei, dar mai ales tentaţiei mult mai puternice de a cânta la pian.

Filmul documentează tragedia unui întreg popor urmărind destinul unui singur om. Care are nu doar puterea de a supravieţui, dar şi puterea de a renaşte.

15. Dr. Strangelove or How I Learned To Stop Worrying And Love the Bomb

Poți să faci mișto de război? Da, și chiar într-un mare fel. Stanley Kubrick a găsit o rețetă genială în comedia lui neagră Dr. Strangelove. Dr. Strangelove nu este un film la care se râde cu lacrimi, ci mai discret, cu un pic de neîncredere, în fond râdem de apocalipsa nucleară. Umorul lui Kubrick este la fel de devastator ca mai-sus-menţionata apocalipsă, însă mult mai subtil: Please, please, gentlemen ! No fighting, this is the war room!

Filme de război despre copii

16. La Vita e Bella

la vita e bella filme razboi

Războiul aparţine lumii adulţilor, dar copiii sunt adesea victimele sale. In La Vita e Bella, Guido inventează un întreg joc pentru a ascunde realitatea de ochii inocenți ai fiului. O realitate din lagărul de concentrarecum altfel decât extrem de crudă. Chiar dacă asta poate să însemne chiar sacrificarea propriei vieţi. Guido însăşi pare să vadă viaţa drept o mare poveste în care eroii, prinţi şi prinţese, umblă travestiţi. Iar binele învinge întotdeauna într-o formă sau alta.

Dramelor umane pe care le înfățișează sunt sfâșietoare. Și emoțiilor te năpădesc inevitabil. Dar La Vita e Bella e unul dintre cele mai optimiste filme de război pe care le poți vedea…

17. The Boy in the Striped Pyjamas (2008)

the boy in the stripped pyjamas filme de razboi

In The Boy in the Striped Pyjamas întâlnim un altfel de joc şi un altfel de tată. Față de cele din La Vita e Bella. Doi copii, fiul unui nazist fervent şi unul dintre micii prizonieri din lagărul condus de tatăl acestuia, se împrietenesc. Descoperind astfel că nu îi desparte de fapt nimic în afara gardului de sârmă ghimpată.

Din jocul celor doi se naşte tragedia, aceştia hotărând într-o bună zi să facă schimb de haine şi de locuri. Și îl obligă astfel pe ofiţerul nazist să intre în pielea victimelor sale.

18. Hotel Rwanda

filme de razboi

Am vrea să credem că omenirea şi-a învăţat lecţia după Al Doilea Război Mondial. Însă Hotel Rwanda ne prezintă un altfel de Oscar Schindller, din Lista lui Schindler. Acesta are pielea mai închisă şi e contemporan cu noi.  Filmul spune povestea  lui Paul Rusesabagina, administratorul unui hotel, în care au fost ascunşi peste o mie de refugiaţi tutsie.  Printre care şi soţia acestuia.

Nebunia colectivă care a cuprins statul african în 1994 i-a asmuţit pe etnicii Hutu împotriva vecinilor și a rudelor tutsie. Și e cu atât mai înfricoșătoare cu cât călăii se dovedesc deosebit de umani… Sunt dispuşi să-i lase pe tutsie să trăiască încă o zi şi apoi alta, cât timp pretenţiile lor sunt satisfăcute.

Filme de război și de dragoste

Dragostea e parcă și mai intensă în vremea războiului. Așa că unele dintre cele mai frumoase povești de dragoste sunt spuse pe fondul unor drame umane inimaginabile. Am ales doar două astfel de filme de război.

19. Casablanca (1942) – dragostea în vremea războiului

Casablanca este unul dintre acele filme care pot fi revăzute mereu cu aceeaşi plăcere. Iar meritul le revine în parte lui Ingrid Bergman şi Humphrey Bogart. Care spun povestea a doi îndrăgostiţi despărţiţi de război. Dar care se reîntâlnesc la capătul lumii şi sunt obligaţi să se separe din nou.

20. The English Patient / Pacientul englez

filme de război pacientul englez

In Pacientul Englez războiul este o forţă distrugătoare din faţa căreia doar amintirile se pot sustrage. Povestea de dragoste dintre Katherine Clifton (Kirstin Scott -Thomas) şi Contele Almasy (Ralph Fiennes) supraviețuiește doar în memoria unui pacient. Lumea totuşi nu se lasă distrusă cu una cu două. În ciuda minelor care continuă să distrugă vieţi după terminarea războiului.

Pe lângă amintirile Pacientuluii Englez de dinaintea declanşării conflictului, filmul este cadrul unei alte iubiri. Una care-i are drept protagonişti pe asistenta care-l îngrijea pe Almasy, Juliette Binoche, şi un soldat. Soldatul de origine indiană este prin natura meseriei întotdeauna la câţiva paşi de moarte. Pentru că dezamorsează bombe. Prin această a doua poveste, filmul prezintă de fapt capacitatea iubirii de a vindeca rănile lăsate în urmă de război.

Acestea sunt preferatele noastre în materie de filme de război. Suntem curioși să ne împărtășiți care sunt favoritele voastre. Cu siguranță genul ăsta de film nu e ușor de urmărit, dar poate fi o experiență cinematografică extrem de puternică. Și, întotdeauna, un film bun merită văzut, indiferent de subiect.

Citește și

27 Filme de acțiune super bune pe Netflix, HBO și online

22 filme istorice de top – află povestea din spatele unor evenimente majore

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here