Vrei să vezi un film istoric bun? Iată lista noastră cu 22 producții istorice, de la filme despre evenimente mai puțin cunoscute din Al Doilea Război Mondial, până la filme despre personalități istorice, filme despre evenimente din Războiul Rece sau filme istorice despre evenimente din istoria foarte recentă.
Filmele istorice au făcut parte din repertoriul cinematografiei dintotdeauna, adică chiar de la începutul filmului. Pentru că istoria prinde viața cu ajutorul camerelor de luat vederi într-un mod mult mai interesant decât dacă ai citi o carte de istorie. Dar noi nu ne vom concentra pe filme istorice vechi, ci pe producții istorice foarte interesante noi sau recente.
Deși cu priză la public încă de la început, filmele istorice ridică și multe controverse, în mod special referitoare la cât de aproape pot fi de adevărul istoric și cât de departe pot merge cu dramatizarea evenimentelor prezentate. Trecând peste această întrebare, pentru că până la urmă vorbim despre o formă de artă, nu de o ramură a științei, filmele istorice pot prezenta destul de corect evenimentele alese. De altfel, noi am încercat să includem în listă cât mai multe filme istorice lăudate pentru cât de mult s-au apropiat de adevărul istoric.
1. Midway (2019)
Midway e unul din acele filme istorice care se încadrează în sub-genul filme de război epice. Ce înseamnă asta? Înseamnă desfășurări de forțe impresionante, iar în mod special pentru Midway, sute de soldați, zeci de avioane, crucișătoare, submarine, portavioane și multe-multe bombe și gloanțe trase. În ciuda desfășurărilor de forțe implicate, deci a bugetului foarte mare (100 milioane USD), Midway e un film independent, unul dintre cele mai scumpe filme independente făcute vreodată. Poate tocmai de asta s-ar putea să nu fi aflat de el, deși e destul de nou, fiind lansat în 2019.
Dacă cumva ți-a scăpat, îți spunem că merită văzut pentru prezentarea unei secvențe din Al Doilea Război Mondial poate mai puțin cunoscută de noi, pentru că a avut mai puține implicații în zona noastră geografică. E vorba despre luptele din Oceanul Pacific dintre americani și japonezi. Povestea începe cu atacul de la Pearl Harbor, dar acesta e doar începutul. Pentru că filmul urmărește pe parcursul mai multor ani personaje și evenimente centrale din teatrul de operațiuni din Pacific.
Midway nu e o capodoperă cinematografică, concentrându-se parcă mai mult pe corectitudinea evenimentelor prezentate, decât pe dramatizarea lor, dar e un film care merită văzut. Cu siguranță vei urmări cu sufletul la gură plonjeurile avioanelor americane în plin atac al portavioanelor japoneze, urmăririle în aer, rafalele de mitraliere și loviturile artileriei anti-aeriane.
După producția epică Ben-Hur din 1959 și Spartacus din 1960, filmele istorice de tip epic au intrat într-un con de umbră. Au revenit în atenția producătorilor în anii 1990, cu Braveheart și Gladiatorul. Și iată că în ultimii ani acest gen de filme istorice vin din nou din urmă, cu producții precum Midway și Dunkirk (vezi mai jos).
2. Frost/Nixon (2009)
E unul din acele filme istorice foarte bune, dar mai puțin cunoscute. Pentru că, nu-i așa, istoria e scrisă de învingători și, în cazul filmelor, de box-office. Așa ca dacă n-ai dat lovitura la box-office, vei intra ca film într-un con de umbră și te vor scoate de acolo doar pasionații de filme care scotocesc prin liste cu filme bune, așa ca tine, cititorule. 🙂
Unul dintre preferatele noastre în materia de filme istorice, Frost/Nixon este încleștarea dintre doi titani Sir Frost, un jurnalist dat naibii hotărât să-l facă pe Nixon să se confeseze în fața camerei de luat vederi, și fostul președinte Nixon, uns cu toate alifiile și greu de prins. E și o încleșterare între două orgolii și ambiții imense, dar și a două minți foarte ascuțite. Așa că dacă îți plac filmele cu dialoguri deștepte, cu schimburi tăioase de dialog și jocuri actoricești de prima mână, Frost/Nixon este pentru tine. În plus, bineînțeles, te vei pune mai bine la punct cu sau îți vei aminti ce a însemnat președinția lui Nixon, războiul din Vietnam și scandalul Watergate, din cauza căruia Nixon a fost nevoit să demisioneze.
Seria de interviuri pe care Frost le-a luat lui Nixon sunt cât se poate de reale și ele au avut loc în 1977, la trei ani de la demisia lui Nixon. Sunt filme istorice super riguroase cu evenimentele istorice pe care le prezintă, dar nu sunt mari realizări cinematografice în sine. Sau sunt filme istorice mai puțin corecte din punct de vedere istoric, dar care sunt mari filme. Acum depinde ce doriți să vedeți. Frost/Nixon prezintă corect evenimentele din jurul lui Nixon, dar exagerează de dragul mizei filmului importanța acestor interviuri în istorie, ca și a confesiunilor făcute de Nixon în cadrul lor. Dar cu siguranță Frost/Nixon e un super film, o super realizare cinematografică, apreciată de cei mai mulți dintre critici și cei care l-au văzut, în general. Eu, una, când zic filme istorice, Frost/Nixon e printre primele titluri care îmi vin în minte.
3. The Iron Lady / Doamna de Fier (2011)
Vrei să urmărești un film despre istoria Marii Britanii între 1979-1990 și să vezi și un recital actoricesc de primă mână? Atunci încearcă The Iron Lady. Meryl Streep uimeste in acest “one-man show” despre premierul Marii Britanii Margaret Thatcher. De altfel, actrita a primit cel de al treilea Oscar si un Glob de Aur pentru rolul premierului Marii Britanii.
Filmul o urmareste pe Margaret Thatcher, Doamna de Fier, in lupta de a-si pastra mintea sanatoasa (este in pragul dementei si are vedenii cu sotul deja mort). In timp ce o vedem pe Doamna de Fier decazuta de la conducerea politica dar si intr-un proces avansat de degradare fizica, flashback-uri o urmaresc de la primii pasi in politica pana la preluarea pozitiei de premier, perioada de conducere si decadere politica.
Filmul este, la fel ca si The Queen, un pretext pentru a prezenta romantat o bucata din istoria recenta a Marii Britanii si un motiv, la fel de bun, pentru a oferi o partitura buna unei actrite reprezentative: Helen Mirren in The Queen, Meryl Streep in The Iron Lady.
Intr-o societate conservatoare si intr-o lume a barbatilor, Doamna de Fier apare inadecvata si stridenta cateodata, dar pare ca nu vede nimic din toate astea. Merge inainte cu o determinare de berbec, impingandu-si inainte cauza: fie ca e vorba de incheierea Razboiului Rece, conflictul din Insulele Falkland, atacurile teroriste ale IRA (Armata Republicana Irlandeza) sau conflictele de politica interna. Vezi trailerul The Iron Lady. Citește toată recenzia The Iron Lady.
Filme istorice despre Al Doilea Război Mondial
4. Dunkirk (2017)
E un film istoric care face parte din subgenul filmelor istorice despre război. Ba chiar e cel mai bun film de război din ultimii muuulți ani. O dramă super bine dozată, care îți ridică adrenalina la cote aproape insuportabile. Aproape simți că ești și tu pe front, alături de ceilalți soldați…
După ce a devenit faimos datorită unor filme precum Interstellar, Inception şi The Dark Knight, regizorul Christopher Nolan s-a inspirat de data aceasta dintr-un moment istoric – evacuarea soldaţilor aliaţi din calea naziştilor. Deşi a avut loc în primele luni ale celui de-al Doilea Război Mondial, acţiunea spectaculoasă a decis rezultatul marelui război.
Inspirându-se din ceea ce a fost numit miracolul de la Dunkirk, Christopher Nolan a condus povestea dramatică a trupelor aliate înconjurate de inamici spre zona thrillerelor. Aşadar, în locul unui reprezentant tipic din categoria filme de război, vei urmări mai degrabă o poveste cu suspans, în care personajele trebuie să îndeplinească misiuni grele într-un timp foarte scurt, între 26 mai şi 4 iunie 1940.
În rolurile principale îi vei putea vedea pe actorii Tom Hardy, Cillian Murphy, Kenneth Branagh și Mark Rylance…
5. The Monuments Men / Eroii Monumentelor (2014)
În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial multe capodopere artistice se aflau în pericol de a fi distruse: la ordinul lui Adolf Hitler, armata nazistă căuta cele mai valoroase obiecte de artă din Europa, o parte dintre ele pentru colecția personală a Fuehrer-ului, o parte pentru a fi nimicite.
De aceea, un pluton format din istorici de artă, curatori, directori de muzee, alaturi de alți câțiva americani și englezi, a incercat sa faca tot ce i-a stat în putință pentru a salva acele opere de artă.
Trecand în spatele liniilor inamice, au traversat Europa pentru a redobândi obiectele furate de naziști și pentru a le returna proprietarilor de drept.
Pelicula The Monuments Men, concentrată pe acest episod din istoria celui de-al Doilea Război Mondial si bazata pe cartea The Monuments Men: Allied Heroes, Nazi Thieves and the Greatest Treasure Hunt in History (Robert M. Edsel), este regizată și produsă de George Clooney. El face parte și din distribuție, alături de Matt Damon, Cate Blanchett, Bill Murray sau John Goodman. Vezi trailerul Monuments Men.
6. Letters from Iwo Jima (2006)
Dacă în Midway (vezi mai sus) vedem încleștarea dintre trupele americane și cele japoneze în Al Doilea Război Mondial pe calea aerului și în apă, în Letters from Iwo Jima perspectiva se schimbă.
Istoria a fost întotdeauna scrisă de învingători, însă filmul lui Clint Eastwood oferă învinşilor şansa de a-şi face vocea auzită. Lupta de la Iwo Jima în care un număr mic de japonezi izolaţi au încercat să reziste până la ultimul în faţa asaltului armatei americane fără să-şi piardă capul sau demnitatea este pretextul folosit de regizorul american pentru a-i prezenta pe soldaţii japonezi altfel decât asiaticii cruzi care au bombardat Pearl Harbor.
Filmul ne reaminteşte că deşi guvernele declanşează războaiele, cei care le poartă sunt oameni obişnuiţi obligaţi să-şi părăsească familiile. Și să înveţe să ucidă alţi semeni de-ai lor cu care nu au, de fapt, nimic de împărţit. Generalul Kuribayashi (Ken Watanabe) sau tânărul Saigo (Kazunari Ninomiya) luptă doar pentru a-şi apăra ţara şi mai ales familia. Către care scriu scrisoare după scrisoare, fiind motivaţi de aceleaşi valori ca şi americanii deveniţi din victime invadatori.
Filme istorice despre evenimente recente
7. Invictus (2009)
Când vine vorba de oameni care au schimbat istoria, numele lui Nelson Mandela e unul dintre cei care ne vin în minte. Cum anume poţi uni o națiune învrăjbită? Ei bine, pentru început, ai nevoie de o furtună mare, capabilă să agite o ţară întreagă. Cam asta se întâmplă în Invictus, doar că uraganul este în acest caz Cupa Mondială de Rugby găzduită în 1995 de Africa de Sud. Competiţia nu este aleasă întâmplător, echipa naţională a Africii de Sud, formată în mod tradiţional doar din albi, fiind unul dintre cele mai puternice simboluri ale apatridului.
Odată ce l-ai văzut pe Morgan Freeman în rolul lui Mandela, devine clar de ce fostul preşedinte al Africii de Sud l-a ales personal pe actorul american pentru acest rol. Accentul lui Mandela este subtil, iar vocea sa vrăjeşte spectatorii când acesta recită Invictus, poezia lui William Ernest Henley care l-a inspirat pe Mandela în cei 27 de ani de închisoare. Freeman reuşeşte să pară acel om trecut prin toate, care şi-a păstrat încrederea în omenire, fără prea mare efort, măsurându-şi gesturile, păstrând o atitudine paternă şi privirea caldă, încercând permanent să ajute tânăra generaţie reprezentată de Francois Pienaar (Matt Damon), căpitanul echipei naţionale de rugby din Africa de Sud. Care trebuie să câştige Cupa Mondială pentru a uni o naţiune dezbinată.
După o suită de roluri secundare remarcabile, Invictus i-a adus lui Morgan Freeman a doua nominalizare la Oscar pentru un rol principal după Driving Miss Daisy. Vezi trailerul Invictus.
8. Zero Dark Thirty (2012) – un thriller de război
După Oscarul câștigat în 2010 pentru The Hurt Locker, prima regizoare din istorie care a primit acest premiu – Kathryn Bigelows-a întors cu filmul Zero Dark Thirty. N-a renunțat la tematica istorică și reprezentarea violenței nici de data aceasta și tratează povestea uciderii celui mai căutat terorist din lume, Osama Bin Laden, liderul Al-Qaeda.
Deși primul impuls când auzi subiectul este să îl ocolești, Zero Dark Thirty este un film istoric altfel decât te-ai aștepta: în modul în care curge, în modul în care violența este filmată “în toată splendoarea” fără accente moralizatoare, dar și fără efecte și montaje hollywoodiene.
Interesant de spus că, pentru realizarea acestui film, Bigelow și jurnalistul american Mark Boal, co-scenaritul filmului, au avut la dispoziție documente oficiale clasificate despre urmărirea lideului Al Quaeda. De asemenea, i-au avut drept consulanți chiar pe câţiva dintre soldaţii implicaţi în misiune. Vezi trailerul Zero Dark Thirty. Poți să-l urmărești pe Netflix.
9. Hotel Rwanda (2004)
Am vrea să credem că omenirea şi-a învăţat lecţia după Al Doilea Război Mondial. Însă Hotel Rwanda ne prezintă un altfel de Oscar Schindler, la fel ca în Lista lui Schindler. Acesta are pielea mai închisă şi e contemporan cu noi. Filmul spune povestea lui Paul Rusesabagina, administratorul unui hotel, în care au fost ascunşi peste o mie de refugiaţi tutsie.
Nebunia colectivă care a cuprins statul african în 1994 i-a asmuţit pe etnicii Hutu împotriva vecinilor și a rudelor tutsie. Și e cu atât mai înfricoșătoare cu cât călăii se dovedesc deosebit de umani… Sunt dispuşi să-i lase pe tutsie să trăiască încă o zi şi apoi alta, cât timp pretenţiile lor sunt satisfăcute.
Filme istorice despre evenimente din timpul Războiului Rece
10. Bridge of Spies (2015)
Vrei să vezi un film istoric super reușit cu spioni? Mai mult, este regizat de nimeni altul decât Steven Spielberg, iar rolul principal i-a revenit lui Tom Hanks. Da, așa e, e o ofertă de nerefuzat. Filmul e un thriller clasic cu spioni, acțiunea petrecându-se în timpul Războiului Rece.
Bridge of Spies este un thriller dramatic, după un scenariu scris de Matt Charman și frații Coen, care spune povestea lui James Donovan (Tom Hanks), un avocat din Brooklyn recrutat pentru o misiune CIA în timpul Războiului Rece.
Donovan primește sarcina de a negocia eliberarea pilotului Francis Gary Powers, după ce avionul său a fost doborât pe teritoriul Uniunii Sovietice. Podul la care face referire titlul filmului este unul real, care face legătura între periferia fostului Berlin de Vest și centrul orașului Postdam, aflat sub controlul Germaniei de Est. A primit numele de „pod al spionilor” în anii ’60, datorită faptului că serviciile secrete americane și sovietice faceau schimb de prizonieri în aceea zonă. Bridge of Spies, este inspirat de fapte reale și prezintă povestea pimului schimb de prizonieri facut pe acest pod. Vezi trailerul Bridge of Spies.
11. Charlie Wilson’s War (2007)
Ce poate fi mai interesant decât un film care te informează în privința unui aspect interesant al istoriei recente, dar care te și distrează copios? Charlie Wilson’s War face cu succes asta. Deși e un film din 2007, noi l-am văzut prima dată pe Netflix și n-am regretat nicio secundă.
Dacă e un film cu Tom Hanks în rolul principal, sunt șanse mari să fie un film bazat pe fapte reale. 🙂 Figura și personalitatea lui Tom Hanks se potrivesc atât de bine cu cele ale unuia desprins din realitate. La el nimic nu e forțat, pare vecinul de vizavi. De unde și distribuția lui în roluri în care dă o notă și mai mare de autenticitate poveștii.
În Charlie Wilson’s War, Tom Hanks joacă rolul unui membru al Congresului flușturatic și superficial, interesat doar de femei și puțin spre deloc de politică. La recomandarea unei prietene – jucată de Julia Roberts, ajunge în 1980 să se intereseze de soarta afganistanilor în lupta cu rușii. Face echipă cu un agent CIA Gust (Philip Seymour Hoffman) și ajunge să organizeze o întreagă rezistență contra rușilor. Și la un buget anti regimuri comuniste al CIA-ului de 500 milioane USD, de la doar 5 milioane USD. Efortul lui Charlie Wilson ajunge astfel să influențeze politica externă americană și să facă parte din Doctrina Reagan de susținere a mișcărilor anti-comuniste din lumea întreagă. Și uite așa aflăm cum s-ar putea și noi, românii, să îi datorăm ceva lui Charlie Wilson 😀
Filme istorice despre eșecuri ale corporațiilor
Corporațiile fac parte de peste 100 de ani din istoria Occidentului și au ajuns să ne guverneze mai mult sau mai puțin viețile. Așa că interesul cinematografiei pentru bucăți din istoria acestora a venit cât se poate de natural. Am ales pentru voi trei dintre filmele noastre istorice preferate despre trei exemple în care corporațiile și lăcomia unora pentru profit au condus la consecințe nefericite pentru foarte mulți alți oameni. Ba chiar pentru Planeta per ansamblu, dacă vorbim de Criza financiară din 2008-2009.
12. Dark Waters (2019)
Vrei să vezi o poveste inspirațională despre ce poate face chiar și un singur om atunci când este de partea binelui, în lupta cu o corporație gigantică? O poveste despre rezistență, motivație și loialitate? Dar și una în care vei afla multe despre substanțe chimice cu care luăm contact în fiecare zi și nu știm cât sunt de periculoase?
Dark Waters e un thriller juridic produs de actorul Mark Ruffalo, care joacă și rolul principal. Filmul spune povestea reală a avocatului Robert Bilott, care aproape singur a dus o luptă juridică de proporții impresionante, de tipul David și Goliath. Robert s-a luptat și încă o face de zeci de ani cu mamutul DuPont pentru a-l trage la răspundere pentru deversarea de substanțe chimice periculoase într-un orășel din Virginia.
Mark Ruffalo face un rol de zile mari. Rolul parcă e făcut pentru el, tipul cu inimă de aur din orice film în care-l vei vedea. 🙂 Alți actori care joacă în Dark Waters sunt Anne Hathaway, Tim Robbins și Bill Pullman. Îl găsești online.
13. Deepwater Horizon (2016)
Deepwater Horizon prezintă evenimentele unui dezastru care s-a întâmplat în realitate. E vorba aici de una dintre cele mai mari catastrofe ecologice: explozia unei platforme petroliere care a condus la cea mai mare poluare cu petrol din istorie. Platforma gigantului British Petroleum din Golful Mexic ajunge să explodeze în urma unor greșeli umane în lanț.
Personajele principale, care muncesc pe platformă, Mike (Mark Wahlberg) și Jimmy (Kurt Russell), încearcă să salveze ce se mai poate și să minimizeze efectele dezastrului. Imaginile și tensiunea filmului te vor urmări și după ce vei termina de văzut Deepwater Horizon.
Pe bună dreptate bine primit de critică, Deepwater Horizon a intrat deja într-un con de umbră, deși a fost lansat oarecum de curând, în 2016. Din păcate asta e soarta comună a multor filme bune de acțiune. Este oarecum blestemul acestui gen.
14. The Big Short / Brokerii apocalipsei (2015)
The Big Short e unul din acele puține filme istorice care e și foarte dinamic, dar e și o comedie reușită.
E posibil să faci un film haios, antrenant, care să-ți dea o stare de bine despre criza financiară din 2008-2009? 🙂 Da, este posibil și deja s-a făcut. Este The Big Short, o comedie-dramă care reușește să explice concepte financiare complicate și să te distreze în același timp.
Cu un scenariu adaptat după o carte, care prezintă cum s-a întâmplat criza financiară din State din 2008, The Big Short urmărește biografiile mai multor executivi de pe Wall-Street. Cele trei povești paralele se desfășoară în paralel până ajung să se intersecteze. Fiecare dintre cele trei are la bază specialiști în finanțe care intuiesc căderea piețelor financiare, plecând de la criza pieței imobiliare din SUA. Așadar, nu-l ratați pe Netfli, mai ales că are o distribuție stelară (Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling, Brad Pitt și mulți alții). Noi ne-am făcut deja un obicei de a reveni la el periodic, cu aceeași plăcere, așa cum o facem și cu alte filme bune din ultimii ani. Îl poți vedea pe Netflix.
Filme istorice despre fragmente din istoria americană
Hollywood-ul face mai ales filme pentru americani, așa cum ar fi și normal. Așa că vei găsi în filmografia hollywoodiană multe filme istorice bune care se concentrează pe evenimente din istoria americană.
15. 12 years a slave (2012)
La fel ca și filmul lui Tarantino Django Unchained, Twelve Years a Slave este o dramă care se întoarce într-o epocă anterioară abolirii sclaviei în America. Povestea e centrată aici mai degrabă pe dramă, decât pe acțiune, filmul urmărind povestea suferinței unui bărbat liber din New York-ul anilor 1840. După ce acceptă o ofertă de muncă într-un alt oraș, Northop e răpit și forțat să lucreze pe o plantație din Louisiana pentru următorii 12 ani.
Filmul îi readuce împreună pe Michael Fassbender și regizorul Steve McQueen, cei doi colaborând în trecut la excentricele Shame și Hunger. Filmul a primit premiul Oscar la categoria Cel mai bun film, un al doilea premiu revenind actritei Lupita Nyong’o (Best Supporting Actress).
Distribuția îi include și pe Brad Pitt, Paul Giamatti (Sideways, Cosmopolis),Paul Dano (Ruby Sparks, Being Flynn) sau pe micuța Quvenzhané Wallis (Beasts of the Southern Wild). Vezi trailerul 12 years a slave sau citește recenzia 12 years a slave
16. Lincoln (2012)
Multe filme istorice sunt și filme biografice, concentrându-se asupra vieții unor personalități din istorie. Lincoln e o dramă biografică care urmărește ultimele patru luni din viața lui Lincoln – președintele american ce a abolit sclavia în America. Și e una dintre producțiile remarcabile cu care ne-a obișnuit regizorul Steven Spielberg, ce i-a adus lui Daniel Day-Lewis al treilea Oscar din carieră.
Daniel Day-Lewis este cel care îl readuce la viață pe Abraham Lincoln, într-un moment crucial al Războiului Civil American. Conflictul dintre Nord si Sud apropiindu-se de sfârșit, posibilitatea unei păci timpurii nu ajută cauza anti-sclavie. Deși dezirabilă pentru popor, pacea ar fi fost dăunătoare scopului final al președintelui – asigurarea trecerii de Congres a celui de-al treisprezecelea amendament al Constituției Statelor Unite, cel care declara abolirea definitivă a sclaviei.
Alături de Lewis, în Lincoln evoluează și Sally Field în rolul soției președintelui (Mary Todd Lincoln), Joseph Gordon-Levitt (Robert Lincoln), Tommy Lee Jones și James Spader.
Citește recenzia noastră la Lincoln.
17. Selma (2014)
Considerat unul dintre cele mai bune filme istorice din ultimii ani, Selma e biografia lui Martin Luther King ce surprinde campania de câteva luni pentru drepturile civile din 1965. Denumirea se referă la orașul Selma din care au pornit marșurile pentru drepturile afro-americanilor de a vota, în frunte cu M. L. King, ca urmare a asasinării uneia dintre figurile proeminente ale mișcării, Jimmie Lee Jackson.
În film îi regăsim, printre alţii, pe David Oyelowo (Majordomul) în rolul lui King, pe Cuba Gooding Jr drept un avocat susţinător al lui King, pe Giovanni Ribisi în rolul sfătuitorului preşedintelui cu privire la mişcări şi pe Tim Roth, un politician adept al rasismului.
Oprah Winfrey este atât actriță (în rolul unei activiste) cât și producător, compania ei de producție de film, Harpo Productions, deja abordând acest subiect, în 2010, prin ecranizarea volumelor America in the King Years de Taylor Branch, câștigătoare a Premiului Pulitzer pentru Istorie. Selma marchează al doilea film al acesteia care prezintă perioada mișcărilor pentru drepturi civile ale afro-americanilor, primul fiind Majordomul (cu Forest Whitaker).
18. Gone with the Wind (1939)
E povestea Sudului American înainte şi după războiul civil ce l-a devastat. Povestea este punctată de personajul iconic al lui Scarlett O’Hara (Vivien Leigh). Ecranizarea romanului adolescentei răsfăţate, ce se transformă într-o femeie capabilă să mute munţii din loc, e probabil cel mai importantă realizare din categoria filme de epoca, un subgen important al filmelor istorice.
Momentul în care Rhett (Clark Gable) o sărută pe Scarlett cu o întreagă Atlanta arzând în spatele lor a rămas poate cea mai cunoscută scenă din cinematografie. Iar replica de final a lui Rhett (Frankly, my dear, I don’t give a damn!) a intrat în mentalul colectiv şi a fost votată de Institutul American de Film drept cea mai memorabilă replică din istoria filmului.
Dar acestea sunt detalii. Cea mai importantă dovadă a importanţei şi influenţei Gone with the Wind este că din 1939 şi până astăzi există o singură ecranizare a unuia dintre cele mai populare romane din lume. Ştii că un film este perfect când Hollywood-ul nu îndrăzneşte să se atingă de el. Vezi o scenă celebră din Gone with the wind.
Alte filme istorice interesante
19. The death of Stalin (2018)
Vrei să vezi o comedie care a fost interzisă în Rusia? 🙂 Atunci trebuie să vezi The Death of Stalin. Comedia neagră din 2018 The death of Stalin e o producție britanico-francezo-belgiană care aduce laolaltă o distribuție de actori extraordinari, chiar dacă mai puțin cunoscuți. De exemplu: Steve Buscemi, Simon Russell Beale, Jeffrey Tambor, Jason Isaacs, dar și Olga Kurylenko. Stalin suferă o hemoragie cerebrală care îl paralizează… În urma acestui accident începe o luptă grotescă și haioasă pentru putere între ceilalți lideri din Comitetul Central și NKVD.
Pot fi ororile lui Stalin și ale regimului comunist hilare? Da, dar mai ales dacă nu le-ai trăit. Pentru că altfel nu cred c-o să-ți vină să râzi prea tare. Dar pentru generațiile care nu au trecut prin comunism sau pentru cei din țările care nu au cunoscut comunismul, da.
20. Operation Finale (2018)
E o dramă istorică cu elemente de film de acțiune cu spioni. Acțiunea se petrece după terminarea celui de Al Doilea Război Mondial, când agenția de spionaj a Israelului, Mossadul, face tot posibilul pentru a-l captura în Argentina pe Adolf Eichmann, omul din spatele Holocaustului. Punerea în aplicare a planului de capturare te va ține lipit în fotoliu, oferind entertainment de calitate. Dar mai mult de atât este un film drama despre evreii care riscă să devină ucigași la rândul lor în încercarea de a-l prinde pe bătrânelul ucigaș în masă, în timp ce acesta din urmă pare pare de-a dreptul un om inocent. Nu e o capodoperă cinematografică, dar e un film bun. Foarte bine realizat și foarte bine jucat de Oscar Isaac, Ben Kingsley și Melanie Laurent.
21. Șapte ani în Tibet / Seven Years in Tibet (1997)
Șapte ani în Tibet este un film istoric despre simplitate și o călătorie în primul rând spirituală. Filmul se bazează pe cartea autobiografică cu același nume a unui pasionat de munte. Și se concentrează pe cei 12 ani petrecuți de acesta în Tibet în timpul celui De Al Doilea Război Mondial.
Doi oameni ai muntelui încearcă să cucerească un vârf muntos din India, dar sunt surprinși acolo de izbucnirea celui de al Doilea Război Mondial. Printr-un concurs de împrejurări, cei doi ajung în Tibet, unde Heinrich, interpretat de tânărul pe atunci Brad Pitt, devine unul dintre mentorii viitorului lider spiritual al tibetanilor.
Relația dintre cei doi este o experiență de învățare pentru amândoi. Delicatețea și bunătatea lui Dalai Lama, în fond încă un copil, dar deja foarte înțelept, îl ajută pe Heinrich să devină o persoană și un tată mai bun. Poți vedea acest film de epocă pe Netflix.
22. Aguirre, The Wrath of God / Aguirre, Mânia lui Dumnezeu
Vrei să vezi un film istoric de aventură despre căutarea miticului El Dorado și a îmbogățirii rapide? Aguirre, The Wrath of God promite și oferă o aventură foarte autentică. Poate o expediție chiar prea autentică, inspirată din faptele conchistadorilor. Mai mult, filmul chiar a fost filmat în jungla amazoniană, cu multe riscuri pentru echipa de filmare.
Unul dintre conchistadorii trimişi de Coroana spaniolă în Peru, Aguirre visează la faimosul El Dorado. E un regat de legendă în mijlocul junglei, ce aprindea imaginaţia europenilor, unde aurul ar fi fost din belșug.
După ce vei urmări filmul, unul dintre cele mai bune din cinematografia germană, sigur vei zice : A fost extraordinar!. Cu atât mai mult cu cât personajul este unul real. Dacă e să ne luăm după însemnările părintelui Carvajal, trimis alături de Aguirre să găsească El Dorado. Te va impresiona de asemenea personajul central, interpretat de unul dintre copiii teribili ai filmului german, Klaus Kinski.
Meritul regizorului Werner Herzog este acela de a nu urma traseul clasic al unei aventuri inițiatice. În care personajul principal se descoperă pe sine la finalul călătoriei. Pentru că nimeni nu evoluează în lumea lui Aguirre și nebunia personajului principal merge până la capăt.
Aguirre, The Wrath of God e un film de artă. Deci nu te aștepta la un film în stilul Indiana Jones. Citește toată recenzia noastră la Aguirre, The Wrath of God.
Acestea sunt câteva dintre preferatele noastre în materie de filme istorice. Așteptăm în comentarii să ne spui care sunt preferatele tale. 🙂
Vezi și
20 Filme de razboi impresionante cu povești extraordinare
Filme de epocă – 30 filme de care să te bucuri pe îndelete