The Iron Lady – un film doar pentru Meryl Streep

0
765

Nu mai e nimic nou in faptul ca Meryl Streep este o actrita excelenta, cea mai buna din generatia ei. Cu toate astea arta lui Streep poate inca sa perplexeze.

The Iron Lady e un film destul de slab dar este dus pe umerii de urias ai lui Meryl Streep. Desi plin de clisee cinematografice si locuri comune de discurs politic, The Iron Lady te prinde in poveste datorita actritei americane, in principal, si datorita catorva scene in care Margaret Thatcher are momente sclipitoare in adresare.

Filmul este, la fel ca si The Queen, un pretext pentru a prezenta romantat o bucata din istoria recenta a Marii Britanii si un motiv, la fel de bun, pentru a oferi o partitura buna unei actrite reprezentative: Helen Mirren in The QueenMeryl Streep in The Iron Lady. Dincolo de asemanari, The Iron Lady nu reuseste sa fie un produs cinematografic la fel de echilibrat ca The Queen, manipuland copios privitorul pentru a smulge reactii emotionale.

Revenind la cum apare Thatcher in film, nu-mi dau seama daca producatorii si regizorul sunt constienti de toate defectele Doamnei de Fier si le si asuma (sper sa fie asa) sau pentru ei e ideala in imaginea din The Iron Lady, dar de cele mai multe ori o vedem cu idei fixe, lipsita de flexibilitate, putin ridicola in conceptie, voce si imbracaminte , chiar si dupa ce e slefuita de consultantii de imagine. Dar ce om de actiune nu e ridicol in ochii celorlalti care stau pe margine si vad un nebun hotarat sa rastoarne lumea?

Apropo de idei si actiune, Doamna Thatcher (conform portretului din film) are o filosofie simpla, prezentata in scene foarte puternice: compromisul nu este acceptabil, pentru ca "We will stand on principle or we will not stand at all"; ideile sunt cele care conteaza, nu emotiile si senzatiile, pozitie rezultata din apostrofarea pe care Doamna Thatcher i-o administreaza unui medic la intrebarea cum se simte: "people ask you now what you feel, not think"; si crede ca oamenii au datoria "to just DO somethink, no to BE someone", o invitatie la un anumit gen de modestie concertata cu actiunea. 

Da, filmul are si o incarcatura feminista, fata de care filmul isi pastreaza o neutralitate aseptica. Intr-o societate conservatoare si intr-o lume a barbatilor, Doamna de Fier apare inadecvata si stridenta cateodata, dar pare ca nu vede nimic din toate astea. Merge inainte cu o determinare de berbec, impingandu-si inainte cauza: fie ca e vorba de incheierea Razboiului Rece, conflictul din Insulele Falkland, atacurile teroriste ale IRA (Armata Republicana Irlandeza) sau conflictele de politica interna.

Meryl Streep a primit Oscar-ul in acest an pentru cel mai bun rol principal si un Glob de Aur pentru interpretarea din The Iron Lady

Galerie video

SHARE
Articolul precedentGuns N’ Roses – November Rain
Următorul articolCurb Your Enthusiasm – Trailer Seria 8 (2011)
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here