Festivalul de Film de la Berlin – Berlinale 2012

0
953

Intre 9 si 19 februarie va avea loc la Berlin primul festival mare european de film din acest an, aflat la a 62-a editie: Berlinale. Altfel decat Festivalul de la Cannes si cel de la Venetia, Berlinale este nu doar o intalnire a profesionistilor din cinematografie ci un eveniment cu deschidere pentru cei interesati de film, avand 400 de filme proiectate si peste 300.000 de bilete vandute in fiecare an. 

In 2012 se vor lupta pentru Ursul de Aur si de Argint 18 filme aflate in sectiunea Competitie a Festivalului. Pe langa cele 18, in aceasta sectiune vor mai fi proiectate cinci filme in afara competitiei. 

Postmodern a remarcat cateva filme pentru potentialul artistic sau pentru probabilitatea de a ajunge si in cinematografele romanesti. Acolo unde trailerele sunt disponibile deja le gasesti la finalul articolului.

Jayne Mansfield's Car

Un film regizat de Billy Bob Thornton produs de rusul Alexander Rodnyansky, aflat la primul proiect american. Filmul este o drama familiala in care joaca, pe langa Billy Bob Thornton, Kevin Bacon, Robert Duvall si John Hurt.

Les adieux a la reine

Cu Lea Seydoux, Diane Kruger si Virginie Ledoyen, este filmul despre Revolutia Franceza care va deschide competitia de la Berlin pe 9 februarie.

Bel ami

In afara competitiei, Bel ami este ecranizarea romanului lui Maupassant despre ipocriziile sociale din 1885 , in care joaca Uma Thurman, Robert Pattinson, Kristin Scott Thomas, Christina Ricci, si regizat de Declan Donnellan si Nick Ormerod.

Cesare deve morire

Un film italian regizat de Paolo si Vittorio Taviani, cu un subiect excentric: interpretarea piesei lui Shakespeare Iulius Cezar de detinutii dintr-o inchisoare de mare securitate.

The Flowers of War

In afara competitiei, The Flowers of War este o productie chinezeasca in care rolul principal este interpretat de Christian Bale si regizata de Zhang Yimou, un obisnuit al Festivalului de la Berlin.

Postcards from The Zoo

Opera regizorului indonezian Edwin este drama despre nostalgie si dor, teme abordate prin magie, onirism si poezie.

Extremely Loud and Incredibly Close

In filmul lui Stephen Daldry aflat in afara competitiei si nominalizat la Oscar, Extremely Loud and Incredibly Close, joaca Tom Hanks, Sandra Bullock si Max Von Sidow, iar povestea este centrata pe un copil ce isi pierde tatal in atacurile teroriste din septembrie 2001.

Shadow Dancer

Un thriller psihologic in afara competitiei, cu Clive Owen si Gillian Anderson.

Tabu

Este filmul regizorului portughez Miguel Gomes, un film nostalgic amestecat cu ironie si umor despre drama unei femei si istoria artei cinematografice.

The Iron Lady

Sa n-o uitam pe Meryl Streep, care va primi un Urs de Aur onorific pentru intreaga cariera, prilej pentru proiectia ultimului ei film, The Iron Lady, despre care am scris si noi aici.

Printre cele 23 filme din sectiunea Competitie se mai regasesc:

 • A moi seule (o drama a revenirii dintr-o perioada traumatizanta din viata unei tinere, regizata de francezul Frederic Videau, aflat la al doilea lung-metraj al carierei)
 • Aujourd'hui (tot o drama franceza, despre un emigrant senegalez care se intoarce in tara natala in ultima zi din viata, regizata de Alain Gomis, la al treilea lung-metraj)
 • Filmul chinezesc Bal lu yuan (White Deer Plain) al regizorului Wang Quan'an, care a castigat in 2006 Ursul de Aur pentru filmul Tuya's Marriage
 • Filmul nemtesc Barbara despre viata in Germania socialista si frica de a nu fi subiectul securitatii RDG-iste, regizata de Christian Petzold, la al 11 film si la al treilea prezentat la Berlin.
 • Captive, o coproductie europeana in care rolul principal ii revine lui Isabelle Hupert despre viata ca ostatic, regizata de Brillante Mendoza 
 • Flying Swords of Dragon Gate, un film de arte martiale venit din Hong Kong (in afara competitiei)
 • Coproductia germano-norvegiana Gnade (Mercy), o melodrama cu imagini poetice
 • In afara competitiei, Haywire, filmul lui Steven Soderbergh, care ruleaza si la noi in cinematografe in aceasta perioada
 • Meteora, filmul grecului Spiros Stathoulopoulos despre viata calugareasca la Meteora
 • filmul nemtesc Home for The Weekend, o drama familiala a regizorului Hans-Christian Schmid.
 • Filmul unguresc Just The Wind; drama spaniola Dictado; thriller-ul politic si sexual A Royal Affairal danezului Nicolaj Arcel; L'enfant d'en haut, al regizoarei Ursula Meier; Rebelle, un film despre razboiul civil din Congo

Cinematografia romaneasca este si ea prezenta la Berlin in diverse sectiuni ale festivalului, fara niciun film insa in lupta pentru marile premii: Toata lumea din familia noastra (regizor Radu Jude), Diaz – Don't Clean Up This Blood (regizor Daniele Vicari, coprodus de romanul Bobby Paunescu), Cristian (regizor Tudor Giurgiu). 

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here