37 Filme de actiune de neratat – antrenante și distractive

0
19212
top filme de actiune

Filme de actiune, cu urmăriri, împușcături, lupte și, eventual, explozii care sunt distractive și antrenante. Am încercat să includem în această listă producții pe care le poți vedea ușor. Așa că pe multe le găsești pe Netflix sau HBO Go / HBO Max. De asemenea, am încercat să includem filme de acțiune cât mai noi.

  1. The 355 (2022) – îl găsești pe Netflix

the 355 filme de actiuneDupă o primă scenă slăbuță la început, 355 își revine spectaculos după ce intră în scenă distribuția feminină a filmului de la Jessica Chastain și Diane Kruger la Penelope Cruz și Lupita Nyong’o. Un thriller și film de actiune cu spioni care se vrea în stilul Misiune: Imposibilă sau James Bond, adică mai puține subtilități și mai multe scene de acțiune. Actrițele joacă convingător scenele de urmărire și luptă în rolurile unor spioni internaționali care trebuie să recupereze o armă top secretă. În concluzie, dacă vrei să vezi un film de spionaj cu femei în rolurile principale într-o seară după birou, The 355 este o alegere bună.

Disponibil pe Netflix.

2. The Adam Project (2022) – disponibil pe Netflix

the adam project filme netflix 2022Mulți dintre noi îl îndrăgesc pe Ryan Reynolds pentru talentul de a nu se lua mai niciodată în serios. După succesul de public Red Notice tot de pe Netflix, Ryan Reynolds joacă alături de Zoe Saldana și Jennifer Garner în filmul de acțiune și aventură SF The Adam Project.

Un călător în timp (Ryan Reynolds) face echipă cu versiunea lui mai tânără și tatăl său pentru a se împăca cu propriul trecut, în timp ce salvează viitorul. 🙂 Cam complicat, dar Ryan Reynolds face scenariul să pară nu doar simplu de parcurs, ci și delicios de simpatic. Nouă ni s-a părut chiar mai amuzant decât în Red Notice. 😉

Îl găsești pe Netflix.

3. Below Zero (2021) – Netflix

Below-Zero-filme noi 2021Dacă vrei să vezi un thriller Netflix spaniol, combinat cu film de acțiune, Below Zero e o propunere bună pentru tine. Unde mai pui că e vorba și despre români în poveste (nu știu dacă ați observat dar mafioții români sunt la ordinea zilei în filmele și serialele spaniole din ultimii ani).


Un polițist (jucat excelent de Javier Gutierrez, pe care probabil l-ai mai văzut pe Netflix și în thrillerul The Motive/Autorul) însoțește un transport de deținuți periculoși în mijlocul nopții către o nouă închisoare. Transportul este deturnat violent de cineva care îl vrea pe unul dintre deținuți. Iar răsturnările de situație se țin lanț… Nu e o capodoperă, dar e un film de actiune de văzut la sfârșitul zilei, când vrei o experiență escapistă. 🙂

Îl găsești pe Netflix.

4. Kate (2021) – film de actiune cu mafia japoneză pe Netflix

Kate filme netflix noi

E un film de actiune cu o super femeie în rolul principal, în genul Atomic Bomb, dar ceva mai slab. Actrița principală, însă, Mary Elizabeth Winstead face o treabă excelentă. Așa că rezultă un film de acțiune care merită văzut seara după serviciu 🙂 Kate e asasin plătit, al cărei șef, interpretat de Woody Harrelson, îi încredințează misiunea uciderii unui șef al yakuza, mafia japoneză. Inutil de adăugat, acțiunea se desfășoară în Japonia 😉

Îl găsești pe Netflix.

5. No Sudden Move (2021) – film HBO Max

No Sudden Move

Ce ziceți de un film cu gangsteri care e mai mult de atât? E un thriller de acțiune care te va provoca să pui cap la cap toate ițele poveștii și care în mod constant reușește să schimbe raportul de putere între personaje și să le pună în situații limită. Da, No Sudden Move reușește aceste lucruri, în mod special datorită regizorului Steven Soderbergh (Ocean’s Eleven), care spune povestea atât de concentrat (plus prin originalitatea imaginii), încât te ține și pe tine bine prins în ițele filmului.

Nu intru în detalii legate de subiect, pentru a nu face spoiler. Dar puteți descoperi singuri povestea pe HBO Max.

6. Red Notice – film de acțiune și comedie polițistă Netflix


red-notice-filme netflix 2021

După o luptă între cei mai mari distribuitori de film din State, Netflix a câștigat drepturile de distribuție pentru Red Notice. Ce este mai exact Red Notice? O comedie care combină genurile thriller și film polițist de acțiune, cu îndrăgitul Dwayne Johnson în rolul principal. I se alătură în distribuție Gal Gadot (cunoscută pentru Wonder Woman) și Ryan Reynolds. Dwayne Johnson este agentul FBI care se joacă de șoarecele și pisica cu cuplul de rău-făcători Gal Gadot – Ryan Reynolds.

7. Game night (2018) – Netflix

game-night-jason-bateman filme 2018E un film 3 în 1 🙂 comedie, film de acțiune și thriller. Max (Jason Bateman) și Annie (Rachel McAdams) formează o familie dar și o echipă în serile de jocuri de societate cu prietenii. Sunt obsedați să le câștige de fiecare dată. Doar că, în una dintre seri, jocul devine cât se poate de real, dar nu știu asta. De unde foarte multe scene comice în care Max, Anne și prietenii lor sunt puși în situații periculoase de tot felul de răufăcători în timp ce ei sunt convinși că totul e în joacă… 🙂

8. Tenet (2020) – disponibil pe HBO Go și Max

tenet top filme 2020Tenet e unul dintre cele mai ambițioase filme din ultimii ani. Așa că dacă vreți să vedeți ceva inovativ în materie de cinema și provocator pentru spectator, Tenet e una dintre cele mai bune alegeri.

Veți fi atrași într-un univers care-ți va pune imaginația la încercare. Regizorul practic a încercat să filmeze ceva de negândit și neimaginat: cum ar fi viața în marșarier, întoarcerea în timp cu adevărat, viața în universuri paralele și multe altele. Este punerea în scenă a unui experiment de gândire, burdușit cu multe idei filosofice și cu scene de acțiune cum n-ați mai văzut.

Deși, printre altele, e un film de acțiune, pare mai degrabă o ironie la adresa filmelor de acțiune hollywoodiene, un fel de James Bond luat în derâdere. Se pot spune multe despre Tenet, interpretările sunt nelimitate, ca pentru orice operă artistică, dar înarmați-vă cu multă răbdare dacă vreți să îl înțelegeți sau priviți-l ca o experiență misterioasă, pentru că va fi la fel de revelatoare și cathartică.


E o producție a originalului Christopher Nolan, cunoscut pentru drame întunecate și deștepte precum Memento, The Prestige, Inception, Interstellar sau Dunkirk. Nolan a scris și regizat un film care are în centru, la fel ca și alte filme ale sale, călătoria în timp. Astfel, un agent secret trebuie să se întoarcă în timp pentru a împiedica izbucnirea unui al Treilea Război Mondial.

E un film exploziv, cu multe răsturnări de situație, care te va pune cu siguranță pe gânduri. Îl găsești pe HBO.

9. Edge of Tomorrow (2014) – îl găsești pe Netflix

edge of tomorrow filme apocalipticeCe zici de o Ziua Cârtiței apocaliptică? 🙂 Cu Tom Cruise în rolul principal, spectaculosul Edge of Tomorrow este un film science-fiction cu acțiunea plasată în viitorul apropiat, în care o specie extraterestră denumită Mimics atacă Pământul. Pământenii nu pot face față asaltului violent al acestora. Iar personajul neexperimentat al Lt. Col. Bill Cage (Tom Cruise) este ucis în doar câteva minute.

În mod surprinzător însă, acesta se trezește aflându-se din nou la începutul zilei în care extratereștrii invadaseră Pământul. Contactul direct cu aceștia l-a aruncat într-o buclă temporală, fiindu-i sortit să trăiască aceeași bătălie din nou și din nou… Cu fiecare moarte însă, Bill Cage devine din ce în ce mai dur și mai experimentat, făcându-le mult mai ușor față extratereștrilor. I se alătură combatanta Forțelor Speciale Rita Vrataski (Emily Blunt). Cei doi se angajează în lupte violente, în care miza este, nici mai mult, nici mai puțin, decât salvarea Pământului. Vezi trailerul Edge of Tomorrow.

Îl găsești pe Netflix.

10. Captain Phillips / Căpitanul Philips (2013) – Netflix și HBO Max

captain philips filme motivationale

Un film de actiune inspirational în care se portretizează fapte reale, în care personaje din realitate depășesc adversități incredibile. În anul 2009, nava americană Maersk Alabama a fost atacată de pirații somalezi, iar căpitanul navei, Richard Phillips, a fost luat prizonier.

Căpitanul navei e jucat în film de nimeni altul decât Tom Hanks🙂 pentru că el e mereu favoritul regizorilor atunci când vine vorba de a juca personaje autentice și familiare. Și cu care noi privitorii putem relaționa ușor.

Captain Philips e un film motivațional și inspirațional în primul rând datorită calmului și sângelui rece pe care personajul reușește să și le păstreze în această situație de un risc maxim. Iar noi ca privitori e imposibil să nu ne lăsăm inspirați de un astfel de personaj uman, generos, luptător cu vorba bună.

Phillips a fost ținut ostatic timp de patru zile. Inclusiv Armata Americană a intervenit în scopul salvării acestuia… Atacul a cărei victimă a fost nava Maersk este primul caz de piraterie din ultimii 200 de ani. Scenariul este bazat pe cartea scrisă de căpitanul Phillips cu privire la evenimentele petrecute în perioada de prizonierat: A Captain’s Duty: Somali Pirates, Navy SEALS,and Dangerous Days at Sea.

Captain Phillips a fost nominalizat la cateva categorii importante la Oscar, printre care si Cel mai bun film, Cel mai bun actor într-un rol secundar(Barkhad Abdi), Montaj sau Cel mai bun scenariu adaptat. Citește și recenzia Captain Phillips.
Îl poți vedea atât pe Netflix, cât și pe HBO Max.

 

11. Triple frontier / Tripla frontieră (2019) – Netflix


triple frontier filme de acțiuneE un film de acțiune bine dozat și realist. În rolurile principale joacă Ben Affleck, Oscar Isaac și Garrett Hedlund. Cu o poveste închegată și personaje bine conturate, Triple frontier este încercarea unor foști luptători din Armata Americană de a-și reface bugetul personal. 🙂 Cum? Prin pedepsirea unui șef de cartel columbian și prăduirea acestuia. În general nu prea îți pasă de soarta celor care împușcă și descind în forță în filmele de acțiune. Aici, tocmai pentru că ai văzut mizele personale din viețile personajelor principale, filmul câștigă în suspans. Îl poți vedea pe Netflix.

12. Close / Tot mai aproape (2019) – Netflix

close filme de acțiune

E un film de acțiune distribuit de Netflix, cu o femeie în rolul principal. Ceea ce poate fi interesant de văzut, după atâtea filme de acțiune cu bărbați în rolurile principale. Iar actrița Noomi Rapace (The Girl with the dragon tatoo, Prometheus) face o treabă foarte bună. Rolul ei este construit după personajul Jacquie Davis, o femeie bodyguard care i-a avut ca și clienți pe Nicole Kidman și familia regală britanică, printre alții.

Ea e angajată de o familie foarte bogată să o apere pe fiica rebelă. Ajung în Maroc, unde toată lumea pare să își dorească să o răpească sau ucidă pe aceasta. Doar bodyguard-ul ei poate să o salveze din situațiile super periculoase în care ajunge. Close nu e o capodoperă, dar e un film de acțiune foarte bun pentru vineri seara. Poate fi văzut pe Netflix.

13. Polar: Viforul morții (2019) – Netflix

Polar-filme de acțiuneE un thriller de acțiune cu super cool-ul Mads Mikkelsen în rolul principal. Mikkelsen e un asasin plătit care vrea să se retragă într-un sătuc uitat de lume… Doar că fix angajatorul lui îl vrea mort înainte de pensionare… Mads emană mister, cum altfel? Dar filmul nu e chiar la înălțimea talentului lui. Dar e o distracție bună pentru o seară acasă. Mai ales dacă ești fan Mads Mikkelsen. 🙂 Îl poți vedea pe Netflix.

 

Filme de acțiune cu femei în roluri de super dure

Femeile au început în ultimii ani să primească niște super roluri în filme de acțiune. Mai originale și mai bune decât rolurile masculine. Asta și pentru că deși cu mai puțini mușchi, ele compensează cu alte talente în lupta cu cartelurile de droguri, spioni dubli și alți răufăcători. Așa că nu le ocoliți, pentru că sunt filme de acțiune care vă vor oferi experiențe cinematografice excelente.

14. Sicario (2015) – Netflix

sicario-filme de acțiuneE unul dintre acele puține filme de actiune super iubit de public, dar și de critică. Super nominalizat la Premiile Oscar, dar și la festivalurile de film chiar mai pretențioase, de genul Festivalului de film de la Cannes, Sicario este un thriller de acțiune care te va ține cu pumnii încleștați de la suspans până la final.

Agentul FBI Kate Macer, jucată de Emily Blunt, se alătură unei operațiuni complexe de eliminare a unui lider din lumea drogurilor mexicane. Acțiunile pe care le întreprind membrii operațiunii par suspect de la limita legii. Dar se pare că pentru a destabiliza un mare traficant de droguri nu poți merge doar pe linia dreaptă… Fiți pregătiți pentru super multă acțiune de mare calitate, dar și pentru multă violență! Nu putea fi altfel, dacă vă gândiți că traficanții mexicani sunt unii dintre cei mai nemiloși din întreaga lume. Și se folosesc de violență pentru a controla populația. Îl poți vedea pe Netflix.

15. Atomic Blonde (2017) – Netflix


Unul din acele filme de acțiune cu spioni, în care nu știi cine joacă la dublu și cine e corect. Charlize Theron e un super spion care se folosește de toate armele din dotare pentru a-l identifica pe un spion care a trădat. Totul se întâmplă în 1989, în preajma căderii Zidului Berlinului. Atmosfera e destul de apăsătoare, dar cu atât mai autentică. Iar Charlize Theron, deși subțirică, înaltă și elegantă ca un model de pe coperta Vogue, face față cu brio scenelor dure cu bătaie. Unul dintre puținele filme de acțiune primit bine și de critică, nu doar de public. Îl găsești pe Netflix.

16. Wonder Woman (2017) – HBO Max

Nu suntem cei mai mari fani ai filmelor cu super eroi, dar Wonder Woman e super distractiv! E un film de acțiune palpitant, cu super scene de acțiune, lăudate de public și de critici, deopotrivă. Dar la care se adaugă inteligența emoțională și carisma extraordinară a femeilor din distribuție. Și mai ales ale actriței Gal Gadot, care o interpretează pe Femeia Fantastică. Pe Rotten Tomatoes este în topul celor mai bune 5 filme cu supereroi din toate timpurile. De fapt, nu prea pare film cu supereroi. 🙂 Ceea ce în universul nostru e un lucru bun 🙂 E un film în toată puterea cuvântului, cu personaje bine conturate, cu tensiuni și conflicte reale.

Îl găsești pe HBO Max.

17. Ultimul lucru pe care l-a dorit / The last thing he wanted (2020)

the last thing he wantedE un thriller politic cu multă acțiune și dinamism, adaptat după romanul cu același nume al lui Joan Didion. Scenariul e bine gândit și construit cu atenția unui puzzle. Rolurile principale sunt interpretate de Anne Hathaway, Ben Affleck și Willem Dafoe.

Anne Hathaway joacă rolul unei jurnaliste care are grijă de tatăl ei bolnav. Despre care află că este implicat în traficul de arme în America Centrală. Anne Hathaway ajunge astfel să joace rolul tatălui său, prea bolnav pentru a se deplasa și a realiza schimbul de arme. Lucrurile se complică și Anne Hathaway intră într-o intrigă în care nu mai știe în cine să aibă sau nu încredere, nici măcar când vine vorba de diplomații americani. Îl poți vedea pe Netflix.

18 & 19. Kill Bill 1 & 2

E unul dintre primele filme de acțiune în care o femeie joacă rolul principal, unul extrem de dur și nemilos. Dacă vrei să vezi un clasic al filmelor de acțiune, ambele Kill Bill, și partea întâi și a doua, sunt o alegere demnă de considerat.  Uma Thurman este un personaj motivat de răzbunare. Dacă sunteți pregătiți de scene sângeroase și lupte marțiale, Kill Bill e o alegere perfectă 🙂 Senzația pe care o să ți-o dea e probabil cam ce simt cei care plătesc să intre într-o cameră ca să distrugă toate obiectele din ea. O să te simți eliberat. 🙂

Uma Thurman a jucat în aproximativ 50 de filme în cariera ei dar, când te gândești la ea, îți vin în minte în primul rând rolurile din filmele lui Quentin Tarantino: iconicul Pulp Fiction și cele doua Kill Bill: volumul 1 și 2.

 

Comedii de acțiune

Când filmul e de acțiune dar e și comedie, ce gen este? Și câteodată vrei să vezi exact asta, vrei să vezi filme de acțiune care sunt haioase. Așa că am inclus mai jos două astfel de filme de acțiune mai puțin cunoscute, unul franțuzesc și unul cu supereroi. Plus The Man from U.N.C.L.E.

20. The world is yours (2018) – Netflix

the-world-is-yours comedii de acțiuneVreți să vedeți un film de acțiune, dar și să râdeți? Atunci încercați The World is Yours (Le monde e a toi). E un film de acțiune și comedie franțuzească distractiv, cu Vincent Cassel, Isabelle Adjani și un actor nou, Karim Leklou, în rolurile principale. Un mic dealer de droguri iese din închisoare cu planuri mari, doar ca să afle că maică-sa (Isabelle Adjani) i-a făcut praf economiile cu care voia să își extindă afacerea. Așa că plănuiește o lovitură pentru a face rost de bani. Doar că niciodată planurile de acasă nu se potrivesc cu cele de la piață… Iese așadar un haos absurd și haios nu în mică parte datorat oamenilor apropiați lui. Îl poți vedea pe Netflix.

21. The Man from U.N.C.L.E. (2015)


The Man from U.N.C.L.E.Filmul The Man from U.N.C.L.E. e un mix promițător de aventură, acțiune și comedie, așa că nu-l ocoliți. E ceea ce s-ar numi o comedie de acțiune. 🙂

Perechea de agenți secreți interpretată de Henry Cavill (cunoscut din Superman) și Armie Hammer (The Lone Ranger) face tot posibilul să oprească o organizație criminală internațională. Aceasta urmărește destabilizarea lumii prin răspândirea armelor nucleare. Citește aici mai multe și vezi trailerul.

22. Venom (2018) – Netflix

Un film cu multă acțiune, bătăi și confruntări, cu super-eroi, dar care să fie și ironic și simpatic? Da, există, și se numește Venom. Ne-a distrat deși nu suntem fani ai filmelor cu supereroi. Așa că dacă faci abstracție de faptul că o mare parte din ce vezi în film a fost creat pe calculator, filmul o să-ți ofere o distracție pe cinste.

Brock, jucat de Tom Hardy, e un jurnalist de investigații care vrea să expună practicile necurate ale unei corporații. Aceasta din urmă încearcă să controleze mai multe forme de viață extraterestră. Doar că, printr-un accident, Hardy ajunge gazdă pentru una dintre acestea (Venom). În încercările disperate de a scăpa de ea și de a se lupta în continuare cu corporația, apar tot felul de ipostaze care mai de care mai haioase, datorită modului în care Venom se manifestă în corpul lui Hardy. Îl poți vedea pe Netflix.

 

Filme de acțiune în lumea arabă

Terorismul din lumea arabă e peste tot la televizor. E normal să fie prezent și în imaginarul de la Hollywood. Dar modul în care e tratat poate să difere destul de mult. De la super violentul și plin de suspans Zero Dark Thirty și Close (vezi mai sus), la mai subtilele și nuanțatele Beirut sau Charlie Wilson’s War. Toate însă sunt filme de acțiune la fel de bune, diferă doar abordarea și ce vrei tu să vezi la momentul ăsta.

23. Zero Dark Thirty (2012) – un thriller de acțiune de război pe Netflix

După Oscarul câștigat în 2010 pentru The Hurt Locker, prima regizoare din istorie care a primit acest premiu – Kathryn Bigelow se întoarce cu filmul Zero Dark Thirty. Nu renunță la tematica istorică și reprezentarea violenței nici de data aceasta și tratează povestea uciderii celui mai căutat terorist din lume, Osama Bin Laden, liderul Al-Qaeda. 

Deși primul impuls când auzi subiectul este să îl ocolești, Zero Dark Thirty este un film de acțiune altfel decât te-ai aștepta: în modul în care curge, în modul în care violența este filmată “în toată splendoarea” fără accente moralizatoare, dar și fără efecte și montaje hollywoodiene.

Pentru realizarea acestui film, Bigelow și jurnalistul american Mark Boal, co-scenaritul filmului, au avut la dispoziție documente oficiale clasificate despre urmărirea lideului Al Quaeda. De asemenea, i-a avut drept consulanți chiar pe câţiva dintre soldaţii implicaţi în misiune. Vezi trailerul Zero Dark Thirty. Poți să-l urmărești pe Netflix.

24. Beirut (2018) – Netflix

beirut filme de acțiuneDacă te inspiră misterul și exotismul lumii arabe și vrei să vezi un film de acțiune și thriller de calitate, atunci Beirut este perfect pentru tine. Deși un mare eșec de box-office, Beirut e unul din acele filme de acțiune care te face să-ți pese foarte mult pentru personaje și ce se întâmplă cu ele. Semn că sunt bine dezvoltate în poveste și nu sunt doar niște pachete de mușchi care trag cu pistolul și îi urmăresc pe răufăcători. Ca dovadă, Beirut a primit note mari din partea criticilor de film.

Skiles e un fost diplomat american, care după ce e victima unui atac terorist în care soția lui moare, eșuează complet. Devine alcoolic și deprimat și viața lui pare fără sens. Dar Skiles (jucat de Jon Hamm) e abordat pentru a ține o conferință în Liban… Se va implica Skiles? Căruia nu pare să-i pese nici de el, dar nici de soarta celorlalți?  Îl poți vedea pe Netflix, ca multe alte filme de acțiune recomandate în această listă.
Filme acțiune istorice și de război

Am inclus aici doar două filme de acțiune, ambele la care nu te-ai gândi neapărat la o primă strigare. Primul, Rescue Dawn, pentru că nu e foarte cunoscut și e ceva mai vechi. Al doilea, Deepwater Horizon, pentru că nu e cu împușcături și urmăriri.

25. Evadare în zori / Rescue Dawn (2006)

rescue-dawn filme de acțiune de războiÎncă unul din acele filme de acțiune care n-au făcut bani la box-office, dar care au impresionat criticii de film. Filmul e bazat pe o poveste reală, cea a pilotului germano-american Dieter Dengler în timpul războiului din Vietnam. E o poveste despre rezistență și puterea de a nu-ți pierde speranța oricât de dificile ar fi circumstanțele.

Avionul lui Dieter este doborât în timp ce zbura deasupra Laosului, dar el supraviețuiește. Luat prizonier de o mișcare comunistă extremistă, ajunge într-o tabără de concentrare. Aici este înfometat și batjocorit de gardieni, împreună cu ceilalți colegi de celulă. Dar Dieter gândește imediat planuri de evadare, primite cu suspiciune de ceilalți. Urmează încercări de salvare super palpitante, care te vor ține pe marginea canapelei. 🙂

Rescue Dawn e semnat de super regizorul Werner Herzog, căruia i se datorează în mare parte calitatea acestui film. Dar nu în ultimul rând este meritul lui Christian Bale, care îl interpretează pe Dieter. Știm cât de multă energie și dedicare investește Christian Bale în fiecare rol al său. Și asta se vede și în Rescue Dawn.

Este meritul Netflix că ne-a adus în atenție acest film, altfel probabil că ne-ar fi scăpat definitiv. Având în vedere că în fiecare an se fac sute de filme, sunt șanse mari să ajungem să vedem doar filmele de succes la public și pe cele super premiate la festivaluri. Rescue Dawn merită cu siguranță văzut.

26. Deepwater Horizon (2016) – Netflix

deepwater horizon filme de acțiune_

E unul din acele filme de acțiune care prezintă evenimentele unui dezastru care chiar s-a întâmplat în realitate. E vorba aici de una dintre cele mai mari catastrofe ecologice: explozia unei platforme petroliere care a condus la cea mai mare poluare cu petrol din istorie. Platforma gigantului British Petroleum din Golful Mexic ajunge să explodeze în urma unor greșeli umane în lanț.

Personajele principale, care muncesc pe platformă, Mike (Mark Wahlberg) și Jimmy (Kurt Russell), încearcă să salveze ce se mai poate și să minimizeze efectele dezastrului. Imaginile și tensiunea filmului te vor urmări și după ce vei termina de văzut Deepwater Horizon. Pe bună dreptate bine primit de critică, Deepwater Horizon a intrat deja într-un con de umbră, deși a fost lansat oarecum de curând, în 2016. Din păcate asta e soarta comună a multor filme de acțiune bune. Este oarecum blestemul acestui gen. Dacă multe alte genuri reușesc să se păstreze interesante pentru mai mult timp, cele mai multe filme de acțiune sunt uitate rapid. Chiar dacă sunt foarte reușite.

Îl găsești pe Netflix.

Filme de acțiune SF

Multe filme SF bune problematizează de fapt dileme ale umanității. Dar sunt și burdușite cu scene de acțiune super reușite. Așa că sunt și filme de acțiune în același timp. Iată mai jos câteva dintre preferatele noastre.


Sunt unele SF la care nu ne gândim la o primă strigare ca recomandări de filme de acțiune. Dar care sunt cât se poate de “de acțiune”, doar că genul SF ne e mult mai la îndemâna pentru a fi astfel catalogate. Am făcut alegerile de mai jos, pentru că nu voiam o listă în care să troneze clasicele genului de acțiune, de la seria Misiune Imposibilă, la filmele Die Hard. Pentru că pe acestea le știm și le-am văzut cu toții.

27. Blade Runner – Vânătorul de recompense – pe Netflix

Blade Runner e unul dintre puținele filme de acțiune de o frumusețe vizuală incredibilă, care arată și azi, la mulți ani de la lansare, impresionant. Atât planeta noastră, un talmeș-balmeș întunecat și plin de neon, cât și planetele colonizate de oameni, neprietenoase, înecate în praf, dar cu peisaje deșertice copleșitoare. În acest context vizual, povestea este una de film SF noir, cu o femeie fatală despre care nu știm dacă este sau nu un androgin. Și un polițist, jucat de Harrison Ford, blazat, dar atins de drama pe care o trăiesc ființele umanoide create de om. Deși ale omului, nu au voie pe Pământ. Dacă riscă totuși evadarea pe planeta noastră, sunt vânate cu sânge rece.

E un clasic al filmelor de acțiune science-fiction, care, deși prost primit la momentul lansării, a ajuns să influențeze zeci de alte filme SF ulterior. Iar faptul că Blade Runner a adaptat un roman semnat de Philip K. Dick, l-a adus pe scriitor în prim-planul Hollywoodului. De aceea, avem alte producții SF foarte cunoscute și reușite bazate pe cărțile lui, precum Minority Report și Total Recall. Îl poți vedea pe Netflix.

 

28. Blade Runner 2049 (2017)

filme sf acțiune blade runnder 2049Sequel-ul din 2017 al lui Blade Runner este surprinzător de bun. De obicei când auzi de o continuare la un clasic te pregătești pentru o dezamăgire. Dar Blade Runner 2049 are aceeași atmosferă apăsătoare, același suspans și o interpretare la fel de bună. De data asta personajul principal e interpretat de Ryan Gosling, dar joacă și Harrison Ford, figura centrală a originalului Blade Runner.

Întâmplările din actualul Blade Runner se petrec la 35 de ani după evenimentele din precedentul film. Protagonistul este ofiţerul Departamentului de Poliţie din Los Angeles – interpretat de Ryan Gosling. El trebuie să împiedice distrugerea civilizaţiei umane prin dejucarea planurilor personajului negativ interpretat de Harrison Ford. Ancheta lui va dezgropa un secret ce poate arunca societatea în haos.

Reușita acesei continuări a clasicului SF Blade Runner se datorează în mare parte viziunii întunecate a regizorului Denis Villeneuve (Sicario, Incendies), care ne-a oferit și Dune în 2021.

 

29. Looper

Looper: Asasin in viitor este un film de acțiune SF noir care îi reunește pe Joseph Gordon-Levitt și Bruce Willis în interpretarea a doua vârste ale unui criminal. Recomandăm Looper in special pentru atmosfera si valoarea de entertainment, datorate unei regii bune, dar si jocului actoricesc reușit.

În viitor, călătoria în timp este noua metodă a mafiei de a se debarasa fără urmă de personajele nedorite. În anul 2042, victimele atacurilor mafiote sunt trimise 30 de ani în trecut pentru a fi ucise de criminali specializați – looperi. Unul dintre cei mai buni asasini, Joseph Simmons, ajunge însă în postura de victimă și situația îi scapă de sub control.

Din distributie fac parte si Jeff Daniels și Emily Blunt (The Adjustmeant Bureau, The Five Year Engagement).

Citește recenzia noastră a filmului SF Looper.

 

30. Avengers / Răzbunătorii


The Avengers (Razbunatorii) este un blockbuster Marvel cu super eroi.  Captain America conduce “echipa” de superpersonaje din benzile desenate Marvel ecranizate în ultimii ani. Supereroii sunt Robert Downey Jr. (Iron Man), Chris Evans (Captain America). Mark Ruffalo (Hulk), Chris Hemsworth (Thor), Scarlett Johansson (Black Widow) si Jeremy Renner (Hawkeye).

In The Avengers, Nick Futy interpretat de Samuel L. Jackson, seful organizatiei de pace S.H.I.E.L.D., ii recruteaza pe Iron Man, the Hulk, Thor si Captain America pentru a-si uni puterile speciale in lupta cu fratele lui Thor, Loki (interpretat de Tom Hiddleston), hotarat sa distruga Planeta.

Filmul este scris (povestea si scenariul, plecand bineinteles de la personajele Marvel) si regizat de Joss Whedon, cunoscut pentru serialul cu vampiri Buffy.

The Avengers a primit din partea criticilor recenzii in general favorabile, oferind un entertainment de calitate si un escapism sofisticat. Printre altii, criticul The Hollywood Reporter spune: Whedon and his cohorts have managed to stir all the personalities and ingredients together so that the resulting dish, however familiar, is irresistibly tasty again.

Până acum are deja trei sequel-uri Avengers: Age of Ultron din 2015, Avengers: Infinity War din 2018 și Avengers: Endgame din 2019.

Vezi trailerul Avengers.

 

31. Matrix

Îmbinând critica societăţii capitaliste cu concepte din filosofia budistă, The Matrix este unul dintre acele SF-uri pe care poţi să le vezi iar şi iar, mult timp după ce efectele speciale și scenele de acțiune care i-au adus faima au devenit clişee.

Dincolo de costumele negre, ochelarii de soare şi oamenii care se mişcă mai rapid decât gloanţele, se află o întreagă filosofie. The Matrix contestă însăşi realitatea pe care ne-am obişnuit să o considerăm palpabilă, exterioară nouă, amintindu-ne că realitatea înseamnă înainte de toate percepţie.

În The Matrix realitatea e o poveste ţesută de nişte maşini care s-au revoltat împotriva creatorilor lor, pe care acum îi cultivă pe post de baterii. Iar în spatele iluziei ultimii oameni îşi pun toate speranţele într-o profeţie. Dar realitatea este o înşiruire de iluzii, personajele trăind în burta unui peşte care a fost înghiţit de alt peşte şi apoi de altul…

 

32. Inception / Începutul (2010)

In Inception problema centrală este definirea realităţii, ca și în Matrix, un alt clasic al filmelor de acțiune SF. Dar de această dată problema e o temă veche de când lumea: viața ca un vis. In filmul lui Christopher Nolan (The Prestige) oamenii pot intra unii în visele celorlalţi. Astfel, se coboară spre zonele mai profunde ale minţii visătorului, sărind din vis în vis. În universul din Inception, ca şi în Matrix, nu există limite. Oraşele sunt construite într-o clipă, iar legile fizicii pot fi sfidate fără niciun pericol.

Această lume este însă mai periculoasă decât cea reală. Pentru personajul principal, Cobb (Leonardo Di Caprio), visul devine o a doua realitate din care nu mai poate sau nu mai vrea să se trezească.

Vezi trailerul Inception.

 

Filme de acțiune cu spioni

Filmele cu spioni cuprinde unele dintre cele mai misterioase și acaparante filme acțiune. De la mai noile Atomic Blonde, The last thing he wanted și The Man from U.N.C.L.E, până la Spy Game și filmele din seria James Bond.


33. Spy Game / Spioni de elită (2001)

spy game filme de acțiune

Ce poate merge prost chiar în ziua în care ieși la pensie? O să afli dacă vezi Spy Game. Și dacă ești spion 🙂

Vrei să încerci un film de acțiune cu spioni, care te va ține cu sufletul la gură? Spy Game e ceva mai vechi dar e incredibil de bun și merită văzut. Multe filme de acțiune mai vechi par făcute ieri. Și ăsta e și cazul Spy Game. Nu pare deloc îmbătrânit. Povestea e la fel de plină de suspans și scenele de acțiune sunt super fresh. Probabil pentru că pe atunci nu era absolut totul creat pe calculator 🙂 Filmele de azi probabil că vor arăta rău peste 10 ani, când tehnologia va fi mult mai avansată.

Spionul CIA Tom Bishop, jucat de Brad Pitt e încarcerat în  China după ce acționează pe cont propriu. Va risca CIA-ul să-l salveze și să se expună? Politic vorbind, cea mai bună alegere este să nu facă nimic, dar agentul Muir (jucat de Robert Redford), cel care i-a fost mentor și l-a recrutat, pare că încă se gândește să-l salveze, riscându-și întreaga carieră și banii de pensie…

34. Casino Royale (2006)

Un film de acțiune în care James Bond urmărește răufăcători pe tot Mapamondul? Da, Casino Royale e un exemplu bun din seria James Bond de super film de acțiune. Încleștările, urmăririle, bătăile sunt de mare clasă. În plus, personajul negativ îi face o contraponderă serioasă. Le Chiffre e jucat de Mads Mikkelsen. Casino Royale e unul dintre cele mai antrenante filme din seria James Bond.

 

Filme de acțiune și aventură

Nu poți să faci un film de aventură fără acțiune. Intră în definiția oricărei aventuri. Așa că o să vezi multe filme ale genului care își propun să fie în primul rând de aventură, dar ajung prin ricoșeu să fie și filme de acțiune de nota 10.

35. The Revenant – Legenda lui Hugh Glass (2015) – Netflix

the revenant cele mai bune filme acțiune netflix

Tot în peisajele sălbatice din Statele Unite se petrec și aventurile personajului principal din The Revenant. Cu multe scene memorabile, The Revenant este un adevărat film de aventură pe viață și pe moarte. Inspirat din fapte reale, acțiunea are loc în anul 1823 în America de Nord, iar în centrul ei se află Hugh Glass, interpretat de Leonardo DiCaprio.

Hugh Glass este membru al unei expediții în Munții Stâncoși, unde este atacat de un urs grizzly și rănit grav. Căpitanul grupului lasă în urmă trei oameni (personaje interpretate de Tom Hardy, Will Poulter și Domhnall Gleeson) pentru a-i ține companie în ultimele clipe de viață și pentru a-i săpa mormântul, dar, de frica să nu fie prinși de indieni, cei trei îi iau lui Glass armele și echipamentul și îl abandonează. Eroul, însă, reușește să supraviețuiască și se târăște mai bine de 300 de kilometri prin sălbăticie, motivat fiind de planurile sumbre de răzbunare pe cei care l-au părăsit.

The Revenant este filmul regizat de Alejandro González Iñárittu cu care a câștigat 3 premii Oscar: pentru regie, cel mai bun actor (Leonardo DiCaprio) și imagine. Urmărește și trailerul The Revenant. Îl poți vedea pe Netflix.

 

36. Seria Indiana Jones

Încheiem cu seria de filme care a devenit în timp definiția filmului de aventură: Indiana Jones. Arheologul jucat de Harrison Ford, cu pălăria și hainele lui camel, e eroul de aventură prin excelență. Seria nu mai are așadar nevoie de nicio prezentare. Doar vă spunem că filmele din serie sunt la fel de plăcut de revăzut, mai ales dacă le revedeți și redescoperiți alături de noile generații, ca de exemplu copiii voștri. 🙂 Raiders of The Lost Ark, Indiana Jones and The Temple of Doom și Indiana Jones and The Last Crusade rămân sus pe lista filmelor de aventură pentru toți iubitorii de filme, la aproape 40 de ani de la primul film. Vestea bună e că în 2022 e așteptat un nou film din serie, cu Harrison Ford în rolul principal.

 

37. Inglourious Basterds / Ticăloși fără glorie (2009)

Ca orice film de acțiune semnat de Quentin Tarantino, și acesta te satisface pe deplin. 🙂

E greu să rezişti tentaţiei de a rescrie istoria atunci când îţi propui să faci un film despre Al Doilea Război Mondial, dar Quentin Tarantino nici măcar nu a încercat să reziste. Rezultatul este un film în care o ceată de evrei americani încearcă să asasineze liderii nazişti şi sunt gata să scalpeze pe oricine le stă în cale. Inglourious Basterds nu dă doi bani pe corectitudine politică şi construieşte nişte eroi atipici care sub conducerea lui Aldo Reine (Brad Pitt) încearcă să-şi ducă misiunea la bun sfârşit, deşi sunt deconspiraţi la tot pasul de accentul lor american şi de gesturile foarte diferite de ale nemţilor.

Dacă nu l-ai văzut încă, te așteaptă pe Netflix.

Acestea sunt câteva filme de acțiune care nouă ne-au plăcut foarte mult. Spune-ne care sunt preferatele voastre și de ce 🙂

Citește și

15 filme de aventură super palpitante și distractive

26 filme de spionaj de neratat

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here