50 Filme drama bune pe Netflix, HBO, Amazon și online

0
30628
top filme dramă

Vrei să vezi niște filme drama care pur și simplu să fie dramă și atât. Vrem un film reușit care să nu fie comedioară, dar nici thriller, nici film de acțiune să-ți crească adrenalina. 🙂 Doar o poveste de viață în care să te regăsești.

Mai toate filmele care nu sunt comedii au atașat din oficiu și genul dramă. Deși ele sunt în primul rând altceva: filme polițiste, filme de acțiune etc. Sunt însă și filme care sunt în mod eminamente drame și atât. Nu pot fi incluse în niciun alt gen. Poate au și elemente de comedie, poate au și elemente polițiste, de epocă etc, dar acele elemente nu sunt definitorii. Ceea ce definește cel mai bine aceste producții este eticheta filme drama.

Ne plac filmele astea tocmai pentru că sunt atât de complexe. Adună multe elemente împreună pentru că viața e complexă. Și cu cât o producție poate fi definită cel mai bine cu termenul film dramă și atât, cu atât înseamnă că se apropie mai mult de viața reală. Așa că v-am pregătit mai jos o listă cu astfel de filme dramă reușite. Sperăm să vă placă și să găsiți cât mai multe producții interesante de văzut.

Cele mai bune filme dramă 2021 – 2022

Am încercat să alegem filme pe care le poți vedea cât mai ușor, eventual la câteva clickuri distanță, de aceea am inclus multe care sunt în acest moment în grila Netflix și HBO. Țineți cont însă că grilele lor se pot schimba fără nicio notificare prealabilă din partea lor. Noi actualizam această listă în mod periodic.

1. All Quiet on the Western Front / Nimic nou pe frontul de vest – a apărut vineri, 28 octombrie 2022, pe Netflix

all-quiet-on-the-western-front-filme noi netflixFilmul pe care vi-l recomandăm în mod special și, probabil, un candidat Netflix la Oscarurile de anul viitor. E un film anti-război adaptat după romanul celebru, cu același nume, semnat de Erich Maria Remarque, cu Daniel Bruhl în rolul principal. Povestea urmărește un soldat pe măsură ce experimentează ororile Primului Război Mondial. Filmările au avut loc în Praga anul trecut, lansarea a fost la Festivalul de Film de la Toronto din acest an, iar pe platforma Netflix a fost lansat vineri, 28 octombrie 2022.

2. Hustle / Marea încercare (2022) – Netflix

hustle filme netflix 2022În sfârșit a apărut această comedie-dramă pe care o așteptam în grila Netflix din ianuarie 2022. Adam Sandler descoperă talente în basket, dar perioada lui de glorie a trecut de ceva timp. Asta până când cunoaște într-o călătorie un talent promițător cu care și-ar putea face revenirea în NBA…

Așteptam Hustle mai ales după excepționalul Uncut Gems, tot cu Adam Sandler și tot pentru Netflix. La fel ca și în Diamante neșlefuite, Adam Sandler joacă rolul unei persoane căreia nu prea i s-au așezat ploile, este în burn-out, dar care încearcă o ultimă “lovitură”, care îi poate readuce bucuria și pasiunea pentru ceea ce face. Nu suntem fani basket și nici filme “sportive”, dar Hustle ne-a absorbit în poveste. O poveste de ficțiune, dar în care joacă multe foste sau actuale staruri din basketul american.

3. Minamata (2021)

minamata filme 2022 O dramă care te lasă fără cuvinte. Deși înainte de a o vedea ne-a căzut privirea pe o frază de avertizare, că e un film nici prea-prea, nici foarte-foarte 🙂 , la final putem să spunem cu toată responsabilitatea că e unul dintre cele mai inspiraționale, profunde și wow filme pe care le-am văzut în 2022. Asta pentru că are trei ingrediente excepționale.

În primul rând Johnny Depp în rolul principal, care ne-a amintit ce actor incredibil este, și care te transportă fără drept de apel în poveste. În al doilea rând, e o poveste cât se poate de reală despre dedicare și integritate cum rar mai vezi în filme. Eugene Smith, un reporter fotograf lipsit de motivație, pleacă în Japonia pentru a documenta poluarea industrială cu mercur a comunităților de coastă. Iar în al treilea rând, deloc de neglijat, Minamata are un ansamblu de actori secundari japonezi și americani care îi țin isonul cu succes lui Johnny Depp. De multe ori în astfel de filme sunt câțiva actori buni, iar ceilalți sunt oarecum de umplutură.

În concluzie totul funcționează extraordinar de bine în Minamata, la final simțind că ai văzut un film intens, care te-a marcat și motivat. Noi îi dăm nota 10 lui Minamata și deschidem cu el lista de filme 2022 de văzut. Minamata a fost lansat în SUA în februarie 2022.

4. The Tender Bar (2022) – pe Amazon Prime Video


the tender bar filme biograficeThe Tender Bar e unul din acele drame biografice care sunt o plăcere totală să le vezi. Un film realizat după memoriile lui J.R. Moehringer, Tender Bar spune povestea creșterii în Long Island-ul anilo ’70 și trecerea la viața adultă. Filmul este realizat de nimeni altul decât George Clooney și asta se simte prin toți porii filmului. Are un umor specific și un mod jucăuș de a vedea viața.

Personajul principal e J.R. Moehringer, care visează să devină scriitor, plecat dintr-o familie destrămată fără posibilități financiare.  Celălalt personaj cu aproape la fel de multă greutate în poveste este barul care dă numele filmului, cu bărbații care îl frecventează și Unchiul Charlie – proprietarul barului. Unchiul Charlie (un Ben Affleck de zile mari) și cei care-și fac veacul aici sunt figurile paterne care îl sfătuiesc pe JR despre pașii pe care să-i facă în viață, sunt cei care îl susțin și îl încurajează atunci când are nevoie sau care îl felicită atunci când are o reușită oricât de mică.

The Tender Bar e un film care-ți încălzește inima și te emoționează, un film care te face să zâmbești și să iubești viața, în ciuda a orice. 😀

Disponibil pe Amazon Prime Video.

5. Spencer (2021)spencer top film 2021

O producție despre Prințesa Diana așa cum nu te-ai aștepta. Văzând modul ireverențios în care filmul portretizează atât starea de spirit și comportamentul Dianei, cât și monarhia britanică, îți dai seama cât de cuminte și ne-provocator este de fapt serialul The Crown.

Dacă vrei să îți imaginezi starea psihică a Prințesei Diana, hăituită de paparazzi, plus analizată și judecată continuu de ochiul critic al familiei regale, intră în universul fascinant pe care-l construiește cu atenție Spencer.

6. My Salinger Year (2021)

my salinger year top 10 filme 2021E un film despre tinerețe și posibilitățile infinite ale acestei vârste. Când totul pare realizabil dar, în același timp, frica de a nu te rata e mai apăsătoare ca oricând. My Salinger Year e o dramă simpatică, despre viața literară a anilor ’90 din New York și, bineînțeles, așa cum o arată titlul, despre întâlnirile scurte dar influente cu unul dintre cei mai discreți scriitori din toate timpurile, J.D. Salinger. Dacă vrei să simți din nou pulsul tinereții 😀 😀 sau ești un tânăr în pline căutări, My Salinger Year e un film care-ți va plăcea.

7. Deep water (2022) – pe Amazon Prime Video


deep-water-filme noi 2022Un film din 2022 cu Ana de Armas (ai văzut-o ultima dată în James Bond) și Ben Affleck în rolurile principale. Ea, o tipă liberă, mai tânără decât el, care vrea să-și trăiască viața și pasiunile, inclusiv când vine vorba despre alți bărbați. El, un tip retras, introvert, îl amenință pe noul prieten al nevestei… O să tot auzim de Ana de Armas, acum filmează o producție despre Marilyn Monroe în care o interpretează chiar pe Monroe. Are sex-appeal cât cuprinde, dar și inteligență și naturalețe în modul în care-și joacă rolurile. De urmărit 🙂

Îl găsești pe Amazon Prime Videos, și în România.

8. Spune-mi când…(2021) – Netflixspune mi cand filme noi netflix

Probabil cel mai romantic dintre toate dramele noi din lista noastră 🙂

E un film din 2021 pe care noi l-am descoperit de curând pe Netflix. Este o comedie-dramă romantică mexicană, deci în limba spaniolă. Dar e fresh și simpatică în glume și situații, plus bine jucată.

Un tânăr american de origini mexicane pleacă într-o călătorie de autodescoperire în Mexico City. Will o cunoaște aici pe Dani, o tânără actriță carismatică. Bineînțeles că Will se îndrăgostește de ea, dar lucrurile sunt mult mai complicate. El, destul de închis în sine, ea – extrovertită, el – fără experiență amoroasă, ea deja după o despărțire de marea iubire… Pe Netflix.

9. The Card Counter (2021) – pe HBO Max

the-card-counter-top-filme-2021

Dacă vrei să vezi un film care să te pună pe gânduri, dar fără să te întristeze, atunci The Card Counter este alegerea potrivită. E o dramă care meditează, printre altele, la ce înseamnă o viață bine trăită, la regrete și cum să-ți câștigi propriul respect de sine.

The Card Counter e atât de diferit, încât ai crede că Martin Scorsese a girat ca producător executiv un nou venit în ale filmului. De fapt, The Card Counter este scris și regizat de Paul Schrader, un cineast din aceeași generație cu Martin Scorsese și Steven Spielberg.

Rolul principal e interpretat, cum altfel decât foarte bine, de Oscar Isaac. Fost militar la închisoarea Abu Ghraib unde torturase deținuți și pentru care făcuse apoi închisoare, așa zisul William Tell (Oscar Isaac) se întreține din jocuri de noroc și duce o viață măruntă și seacă, dar foarte disciplinată. În viața lui apare Cirk – fiul unui fost camarad, hotărât să-și răzbune tatăl și propria copilărie chinuită. William își face un scop din a-l salva pe Cirk, dar mai mult pentru a se salva pe sine. Într-un final lucrurile se precipită, fără însă ca William să-și piardă vreun moment cumpătul. Alegerile lui sunt complet asumate, în ciuda gravității și radicalismului lor. Disponibil pe HBO Max.

10. The Last Duel / Ultimul duel (2021) – pe Disney Plus


the last duel top filme 2021Super poveste, super bine spusă și interpretată. Filmul lui Ridley Scott adaptat după un fapt real într-un scenariu semnat de Ben Affleck și Matt Damon este o dramă de Ev Mediu, dar mai adevărată ca oricând.

O femeie susține că a fost violată de cel mai bun prieten al soțului ei, Jean de Carrouges. Dar când nimeni nu crede acuzația ei, soțul îl provoacă pe prietenul său la duel, ultimul duel legal din istoria Franței. Matt Damon joacă rolul principal alături de Adam Driver și Jodie Comer, cu Ben Affleck într-un rol secundar.

Povestea e spusă, pe rând, din perspectiva celor trei personaje principale: Jean de Carrouges, Jacques Le Gris și Marguerite de Carrouges, în stilul Rashomon al lui Akira Kurosawa.

Deși la început povestea pare destul de simplă, așa cum e prezentată de Jean de Carrouges, ea capătă noi nuanțe și adevăruri pe măsură ce vedem și celelalte două perspective, cea a prietenului lui Carrouges și cea a soției lui Carrouges. Deși nu e un thriller și povestea e spusă pe îndelete, fără grabă, The Last Duel te va țintui în fața ecranului. La final, te vei minuna de această bijuterie cinematografică atât de bine șlefuită și captivantă. Îl găsești pe Disney Plus.

11. Coda (2021) – Oscarul pentru cel mai bun film – Apple TV

CODA filme 2021Câștigătorul Oscarului pentru cel mai bun film 2021, Coda este unul dintre cele mai emoționante și calde filme din 2021. O dramă accesibilă, fără pretenții artistice, dar un film cu o poveste care-ți încălzește inima și care-ți readuce încrederea în oameni și în propriile forțe.

O familie de persoane fără auz încearcă să-și păstreze afacerea de pescuit undeva în Massachusetes, deși sunt marginalizați, iar intermediarii amenință să acapereze și mai mult din profiturile pescarilor. Singurul copil al familiei fără probleme de auz, adolescenta Ruby, încearcă să-și ajute familia și, în același timp, să-și urmeze propriile vise. Drepturile de distribuție sunt ale Apple TV.

12. The Father (2021) – HBO Max

the father filme 2021

Filmul îl are în rol principal pe Anthony Hopkins și Olivia Colman care joacă într-o poveste dramatică despre un bărbat care se luptă cu pierderi din ce în ce mai grave de memorie. Pentru a-l putea ajuta, fiica lui se mută cu el.

The Father a fost apreciat și lăudat în mod special pentru rolurile pe care le fac cei doi actori principali și pentru modul în care reușesc, împreună cu regizorul, să portretizeze cum cei care se luptă cu demența reușesc să raționalizeze ce li se întâmplă și să facă față acestei boli. Și nu putem decât să ne alăturăm corului de aprecieri. Și să adăugăm că subiectul merita cu siguranță atenția obținută printr-un film de acest calibru, cu Anthony Hopkins în rolul principal.

Vezi trailerul The Father. Îl găsești pe HBO Max.

13. King Richard (2021) – HBO Max
king richard filme 2021

E un film motivațional din 2021 de văzut. King Richard este Richard Williams, tatăl surorilor Williams, marile tenismene americance. O dramă biografică, King Richard reușește să ne arate provocările depășite de familia Williams, ca americani de culoare, fără posibilități financiare, în drumul spre performanța sportivă a celor două tenismene.

Filmul a primit șase nominalizări la Oscar, iar Will Smith a câștigat Oscarul pentru interpretarea rolului principal, Richard Williams.

14. Fiica ascunsă / The Lost Daughter (2021) – pe Netflix

The-Lost-Daughter-filme 2021Lansat fără tam-tam pe ultima sută de metri din 2021, filmul de debut regizoral al actriței Maggie Gyllenhaal are în centru frustrările și regretele noilor generații. Personajul principal este un profesor respectat aflat în vacanță, care nu regretă tinerețea netrăită după pofta inimii, ci chiar invers. Într-o societate în care carpe diem e principiul după care ne ghidăm, datoria față de copii e cea care are de suferit.

Leda (Olivia Colman) e în vacanță solo în Grecia, unde observă relațiile din familia personajului lui Dakota Johnson. Între cele două femei se creează o intimitate bazată pe înțelegerea a ce înseamnă să fii mamă. În timp, Olivia Colman are din ce în ce mai multe flash-back-uri cu ea tânără, când, încercând să-și creeze o carieră și să-și trăiască viața, și-a neglijat într-o oarecare măsură fetele. Filmul se transformă încet într-un thriller, dar cea mai intensă dramă are loc în inima Ledei (Olivia Colman).

15. All the old knives (2022) – Amazon Prime Video

All-the-Old-Knives-filme de spionajAll The Old Knives se dorește un thriller de spionaj dar bate mai mult spre dramă. Doi foști iubiți spioni CIA se revăd cu ocazia unei anchete despre un eșec din activitatea lor. Chris Pine este Henry, încă activ în CIA. Iar Thandiwe Newton, pe care o știi probabil din serialul Westworld, este Celia Harrison.

Henry și Celia au lucrat împreună ca spioni în Austria, unde au făcut parte din echipa care a gestionat cazul unui avion deturnat de teroriști. Henry este trimis în California pentru a o interoga pe Celia, suspectată că a divulgat secretele operațiunii către grupările teroriste active în Viena la acel moment.

All the old knives combină destul de bine cele două genuri, de dragoste și spionaj, rezultând un film introvertit, mai mult despre ce se întâmplă sub epidermă și despre loialitate și mai puțin despre împușcături, urmăriri, intrigi de stat.

Aici poți urmări trailerul All The Old Knives. Îl poți vedea începând cu 8 aprilie 2022 pe Amazon Prime Video.

16. The Power of the Dog / În ghearele câinilor (2021) – film Netflix

the power of the dog filme netflix noiO dramă care a intrat direct în topul nostru cu cele mai bune filme de văzut pe Netflix. Îl recomandă multe aspecte, dar mai ales faptul că rolul principal e interpretat excepțional de Benedict Cumberbatch. În plus, te ține în priză, iar personajele sunt bine construite.

Regizoarea e Jane Campion, ale cărei drame le cunoști cu siguranță (de ex Pianul), chiar dacă numele ei poate nu-ți sună cunoscut; de altfel Jane Campion a luat cu acest film premiul pentru cea mai bună regie la Festivalul de Film 2021 de la Veneția.

Benedict Cumberbatch îl joacă pe Phil, care împreună cu fratele său crește vaci în stepa americană. Sunt oameni de succes, cu două temperamente complet diferite. Când fratele se căsătorește, trădând relația de camaraderie dintre cei doi, Phil se răzbună pe noua soție și copilul acesteia intimidându-i în mod constant. Dar relația de putere stă să se schimbe… Și nu merge deloc spre ceea ce v-ați putea gândi 🙂

The Power of The Dog e un film cu multe chei, fiecare va lua din el ceea ce își dorește: fie misterul, fie lupta pentru putere, fie masculinitatea brută și camaraderia dintre bărbați, natura și peisajele care-ți taie răsuflarea, alții vor lua expresivitatea extraordinară a actorilor, de la Benedict Cumberbatch până la Jesse Plemons și Kirsten Dunst, ală căror priviri și emoții spun mai multe decât o mie de scene de dialog. E un film nou cu aer de vechi, pentru că e Western, dar nu numai. Are ceva clasic și tradițional, dar în același timp e un film pe care-l simți inovativ, pentru modul în care misterele personajelor se arată dar doar pentru a se intensifica și mai mult.


17. Tick Tick … Boom! (2021) – Netflix

tick tick boom filme noi netflix

Tick tick … Boom! e un film cu multă energie pozitivă și se concentrează pe procesul de creație – despre cât de încâlcit, dificil, deprimant dar și minunat, optimist și divin poate fi să creezi ceva de la zero.

E o dramă, mai mult chiar, e o dramă biografică. Ba chiar o dramă biografică muzicală realizată de creatori de pe Broadway (regizat de super talentatul Lin Manuel Miranda cunoscut pentru Hamilton) despre unul de al lor: un compozitor și scriitor american pe nume Jonathan Larson. Acesta din urmă crea și se lupta pentru a pune în scenă un spectacol pe Broadway în timp ce lucra într-o cafenea pe timpul zilei, într-un New York fără suflet, ca orice oraș mare. După ani de încercări, Larson suferă la doar 35 de ani un anevrism de aortă în dimineața zilei în care musicalul său, Rent, urma să își aibă premiera pe Broadway. Rent a fost un succes, jucându-se timp de 12 ani pe Broadway.

Poate nu sunteți fani musicaluri, nici noi, dar filmul ăsta are atâta voie bună și substanță încât merită văzut oricum. Iar momentele muzicale sunt foarte bune și nu au artificialitatea obișnuită din musicalurile tradiționale. Așa că treceți peste această reținere și încercați să-l vedeți. Ah, și am uitat să vă spun cine interpretează rolul principal: e vorba despre Andrew Garfield (cunoscut pentru filmele Spider-Man), care ne-a cucerit total cu acest personaj.

18. Munich: The Edge of War / Munchenul în fața războiului (2021)

Munich-the-edge-of-war-filme netflix noi

Dacă nu ați văzut-o încă, producția The Edge of War preluată în grila Netflix, merită văzută. Filmul, din păcate, e mai actual ca oricând, după începerea războiului de lângă noi.

Munich: The Edge of War este în primul rând un film despre dilemele morale pe care le-ar naște războiul în fiecare dintre noi. Cum ar fi cel mai bine să facem față acestei traume, cât de departe sau nu putem merge cu compromisurile morale pentru a ne “salva” pielea. E, în același timp, un film despre cum negociezi cu un autocrat adulat de propriul popor. În acest caz e vorba despre Al Doilea Război Mondial și negocierile dintre Hitler și prim-ministrul britanic Neville Chamberlain, interpretat cum altfel decât exemplar de Jeremy Irons.

Disponibil pe Netflix

Filme drama 2019-2020

Dacă vreți să vedeți filme drama de dragoste, pe acestea le găsiți mai jos. Începem cu câteva filme drama lansate în 2019 și 2020.

1. The Assistant
assistant_filme noi 2020Vrei să vezi cam cât de mult se muncește într-o firmă competitivă? Aruncă-ți un ochi la The Assistant. Dar dincolo de aspectul ăsta, The Assistant merită văzut pentru că e extraordinar de bine scris, jucat, regizat și editat. The Assistant e primul film care abordează din interior atmosfera de hărțuire și abuz sexual din cadrul companiei producătorului Harvey Weinstein.

Totul se întâmplă într-o singură zi, noi urmărind-o pe o secretară foarte tânără intrată în echipa lui Weinstein de câteva săptămâni. Obosită și muncită, dar atentă la toate nevoile colegilor de birou, ea ajunge să observe tot felul de mici semne care par să ducă la ideea că șeful ei întreține relații sexuale cu actrițe și femei foarte tinere chiar în birou. Atmosfera e minuțios construită de regizoarea Kitty Green încât efectiv ai impresia că muncești și tu în aceeași corporație toxică.

Dincolo de faptul că subiectul e foarte la modă, vezi mișcarea Me too, filmul The Assistant e o realizare remarcabilă cinematografică. Un film care te pune pe gânduri și care te poate face pe alocuri chiar să-ți revezi anumite alegeri de viață…

2. Never. Rarely. Sometimes. Always (2020) – pe Netflix

never. rarely. sometimes. always filme noi

Un film drama prin excelență. Și e un film american cât se poate de european. 🙂 Cu un ritm lent, multe lucruri lăsate nespuse, dar cu atât mai intens și mai apăsător. Simplist spus, este vorba despre drama unei adolescente care rămâne însărcinată. Dar povestea e spusă cu atâta delicatețe, discreție și sensibilitate, încât e mai convingătoare decât dacă ar fi fost mult mai directă și ar fi arătat abuzuri fizice sau psihologice. Din lista noastră cu filme drama pe care le poți vedea online, acesta e una din recomandările noi de top. Dar depinde foarte mult ce vrei să vezi, pentru că nu e un film confortabil, la care să te relaxezi seara după o zi de muncă. Pe Netflix

3. The two popes / Cei doi papi (2019) – Netflix

The-Two-Popes - filme 2019 onlineAmbii giganți TV HBO și Netflix au produs în ultimii ani filme drama și seriale care au în centru Vaticanul. Dacă HBO a ales o abordare mai neobișnuită și poetică, cu The Young Pope și The New Pope, Netflix a ales o cale mai clasică. Dar rezultatul nu e mai puțin demn de a fi urmărit. E un film despre doi bătrânei 🙂 Papa Benedict și Papa Francisc. Fiecare are idei foarte diferite despre ce înseamnă o viață merituoasă, trăită conform virtuților creștine. Benedict e foarte conservator, Francisc e foarte uman și săritor. În ciuda diferențelor de viziune cei doi ajung să fie prieteni.

E o dramă biografică, dar care te va prinde chiar și dacă nu ești interesat de catolicism. Pentru că dincolo de cele două figuri, filmul vorbește despre alegerile pe care le face fiecare dintre noi în viață și de încărcătura morală pe care o are fiecare opțiune. O să-ți placă pentru că e un film umanist și pe alocuri super haios. În plus, jocul celor doi actori în rolurile principale este excepțional. Anthony Hopkins face unul dintre cele mai bune roluri ale lui din ultimii 20 de ani.

Bineînțeles, îl poți vedea oricând pe Netflix.

4. Downton Abbey (2019) – pe HBO Max

downton abbey film de epoca 2019E un film drama de epocă realizat ca și continuare după serialul britanic cu același nume. Așa cum Sex and The City a avut filmul lui, de ce nu l-ar avea și serialul despre aristocrația britanică? Începe cu multe conversații, fiind gândit în special pentru cei care deja au văzut serialul. Dar, stați fără grijă, o să vă intre repede pe sub piele chiar dacă nu sunteți familiarizați cu acesta. Este povestea familiei aristocratice Crawley și a servitorilor familiei, la începutul secolului al XX-lea, în era post-edwardiană.

Serialul de epocă Downton Abbey a fost unul dintre cele mai premiate seriale britanice din ultimii 10 ani. La fel ca și serialul, filmul vă va transporta într-o lume luxoasă și elegantă, dar nu lipsită de intrigi și dileme de viață. E pe HBO Max.

5. Ad Astra – o dramă de familie camuflată în film SF

Ad-Astra-filme 2019 onlineDacă ți-au plăcut Interstellar, Solaris sau 2001: A Space Odyssey, sunt mari șanse să apreciezi și Ad Astra. E o aventură în spațiul intergalactic care de fapt analizează subtilitățile relației copil-părinte. Brad Pitt este astronautul aflat pe urmele tatălui său, care amenință Sistemul Solar prin experimentul științific pe care îl dezvoltă. Dacă mai ai nevoie de un argument în plus, vă spunem că producția Ad Astra este și foarte frumoasă vizual.

Caută-l pe net ca să-l vezi online.
Filme drama de dragoste 2019 – 2020

Vă prezentăm mai jos șase filme drama de iubire lansate în 2019 și 2020. Sunt povești de dragoste, dar mai presus de asta sunt felii de viață. Așa cum vine viața cu bune și cu rele, cu momente mai bune și momente mai nefericite.

6. Toate acele locuri minunate (2020) – Netflix

all the bright places filme de dragoste netflixAll the bright places e cel mai nou film drama de dragoste produs de Netflix, lansat în februarie 2020. E un film delicat și poetic despre dragostea dintre doi adolescenți. Ea, interpretată de talentata Elle Fanning, încearcă să depășească pierderea surorii. În timp ce el, colegul de liceu, Theodore, încearcă să o ajute. Chiar dacă e un film cu adolescenți, îi va emoționa și atinge pe romanticii de orice vârstă. Filmul este adaptarea romanului succes cu același nume. Este pe Netflix

7. Marriage Story / Poveste despre căsnicie (2019) – Netflix

marriage story cele mai bune filme netflixMarriage Story e și el un film drama prin excelență. Nu e tocmai un film de dragoste, e mai degrabă o dramă de dragoste, în care iubirea se destramă și lasă locul suferinței și nefericirii, cu o posibilă victimă colaterală în copilul cuplului.

Netflix investește sume foarte mari și adună multe talente din industria cinematografică pentru a produce filme de Oscar. Nu îi iese de fiecare dată, dar pariul pe Marriage Story a fost unul câștigător. Este una dintre cele mai apreciate drame produse de Netflix. Și va intra probabil în istoria filmului, lângă un alt film pe aceeași temă Kramer vs Kramer. Tema: ce înseamnă un divorț, în mod special din punct de vedere emoțional, mai ales atunci când la mijloc e și un copil.

Ea, jucată de Scarlett Johansson, este o actriță de teatru din New York. El, jucat de Adam Driver, este regizorul de teatru cu care e căsătorită. Deși își propun să ajungă la o despărțire amiabilă, inevitabil apar certuri, neînțelegeri, vorbe dureroase aruncate de o parte și de cealaltă. E un film pe alocuri simpatic, pe alocuri trist, jucat foarte bine de întreaga distribuție, cu dialoguri și situații credibile. Ce se va întâmpla cu toată tandrețea pe care o au unul pentru celălalt personajele, cu dragostea trăită de cei doi, cu copilul lor? Veți afla urmărind filmul pe Netflix, bineînțeles. 🙂

Îl poți vedea pe Netflixaici.

8. The Aftermath – când dragostea te ajută să depășești o pierdere tragică – pe Disney Plus

the-aftermath-filme romantice 2019Mai poți iubi după ce ce ai iubit mai mult pe lume a dispărut? Răspunsul dramei The Aftermath – da, poate tocmai pentru că ai pierdut ceva drag. Iubirea poate face parte din procesul de vindecare.

După încheierea celui de Al Doilea Război Mondial, Rachael (Keira Knigtley) i se alătură soțului în Hamburgul ruinat. Aici el ajută la reconstrucția Germaniei ocupată de aliați. Locuiesc într-o casă rechiziționată, fosta casă a arhitectului Stephen Lubert, jucat de Alexander Skarsgard. Acesta, împreună cu fiica lui, rămân să locuiască în vilă. Rachael îl tratează cu multă răceală, de-a dreptul cu antipatie. Dar amândoi au pierdut pe cineva drag în acest război. Și pierderea îi aduce oarecum mai aproape pe acești doi dușmani. Atracția dintre ei ajunge într-un final să îi pună în pericol.

Poți să vezi drama The Aftermath/După război pe Disney Plus sau pe site-urile specializate.

9. Little Women / Fiicele doctorului March (2019)

little women film de epoca de dragoste 2019E unul din acele drame de dragoste pozitive, așa cum nu a mai produs Hollywoodul de mult timp. Dacă în ultimii ani suflul filmelor drama a fost din ce în ce mai grav, iată că regizoarea și actrița Greta Gerwig ne scoate din această stare cu Little Women.

E ecranizarea unui roman clasic american, despre maturizarea a patru surori, surorile March. Little Women adună laolaltă o distribuție incredibilă: de la Meryl Streep, Emma Watson, Saoirse Ronan, Laura Dern, până la unii dintre cei mai interesanți și sexy actori din ultimii ani: Timothée Chalamet și francezul Louis Garrel. Tocmai ce a ieșit din grila Netflix.

10. Gloria Bell 


gloria-bell-filme de dragoste 2019E unul dintre cele mai triste drame pe care le-am văzut, chiar dacă nu e vorba despre nicio tragedie. De ce? Pentru că n-are speranță. Atunci când n-ai speranță ești trist. Așa și Gloria Bell, deși încearcă să-și refacă viața, o face cu așteptări și speranțe aproape umile. Marile iubiri, marile așteptări, viitorul sunt în urma ei.

Ce faci când ești singură, iar cei doi copii s-au făcut mari și au viețile lor? Cum îți umpli timpul și viața, în afară de muncă? Cu siguranță ești mult mai matură, știi mult mai bine ce vrei de la o relație și de la un iubit. E și cazul Gloriei, care merge foarte des să danseze într-un club. Acolo întâlnește un bărbat atent, de aceeași vârstă cu ea. Va funcționa oare relația lor?

Gloria Bell este remake-ul hollywoodian al filmului chilian de succes Gloria, din 2013. Remake-ul este semnat chiar de regizorul chilian care a regizat și originalul, Sebastian Lelio. În rolurile principale interpretează delicata Julianne Moore, alături de John Turturro.

11. Atlantique / Atlantics (2019) – Netflix

atlantics filme noiEste unul dintre cele mai frumoase și hipnotizante vizual filme drama văzute de noi în ultimul timp, deși acțiunea se petrece în sărăcăciosul și aridul Senegal.

Este o poveste de dragoste în stilul Romeo și Julieta, dar și o poveste în care realismul social și elementele magice fac casă bună împreună. Cum spuneam, acţiunea se petrece în Senegal, într-o comunitate săracă de pe malul oceanului. Aici locuiește personajul central-tânăra care își pierde iubitul. Acesta dispare în mare, încercând să ajungă în Spania, pentru a-și câștiga existența. Chiar în perioada în care ea este obligată să devină soţia altui bărbat, fostul iubit înecat se întoarce sub forma unei fantome.

Atlantique este un debut regizoral, dar a luat unul dintre cele mai râvnite premii ale filmului, Grand Prix la Festivalul de Film de la Cannes în 2019. În mod neașteptat poate, acest film bun se găsește pe Netflix🙂 Așa că îl poți vedea oricând dacă ai abonament sau online pe alte site-uri.

 

Drame romantice mai vechi

Continuăm cu câteva filme drama de dragoste care au fost lansate înainte de 2019. Urmează apoi prezentarea mai multe drame în care iubirea nu joacă un element la fel de central.

12. A star is born (2018) – o poveste emoționantă de dragoste 

a star is born filme de dragoste tristeCel mai trist film de dragoste din ultimii ani îi are ca protagoniști pe Bradley Cooper și Lady Gaga. Bradley Cooper e un obișnuit al filmelor de dragoste, jucând și într-un altul la fel de bun acum câțiva ani. E vorba de Silver Linings Playbook.

Povestea din S-a născut o stea o să vă emoționeze cu siguranță. Doi muzicieni talentați ajung să se cunoască din întâmplare. El e deja un muzician consacrat, ea lucrează la un restaurant, dar are o voce divină. Bradley Cooper, cu o privire mai albastră ca oceanul, nu e băiatul drăguț cu care ne-am obișnuit. Joacă rolul unui rocker, cu o voce profundă și guturală. Dar e același tip cu inimă de aur pe care l-am văzut în alte filme.

13. Call me by your name (2017) 

call-me-by-your-nameUna dintre cele mai frumoase și romantice drame din ultimii ani, Strigă-mă pe numele tău te va face să-ți amintești de prima dragoste și să visezi la o vacanță de vară în însorita Italie. Într-o vară de neuitat, tânărul Elio, jucat de noul star masculin de la Hollywood, Timothee Chalamet, se îndrăgostește de cercetătorul asistent al tatălui său… Ca orice primă iubire e unică, intensă, specială.

Un singur lucru trebuie să ai în vedere pentru a te lăsa vrăjit de sensibilitatea ispititoare a poveştii din acest film şi de calităţile vizuale: toleranţa faţă de iubirea dintre două personaje de sex masculin. Vei descoperi un film de dragoste senzual și empatic, care va rămâne în topurile celor mai bune filme drama de gen.

14. Everybody knows (2018)

everybody knows filme buneAprope prin definiție, filmele în care joacă Penelope Cruz și Javier Bardem sunt filme bune 🙂 Everybody knows nu face excepție. Aceștia joacă doi foşti iubiţi ce se revăd în timpul unei nunţi dintr-o aşezare spaniolă aparent idilică. E plină cu străduţe înguste şi de case vechi, înconjurată de vii şi inundată de soare. Așa că îţi vine să o treci pe harta viitoarelor destinaţii de vacanță. (Noi chiar am căutat-o pe hartă :)) ) Până la declanşarea dramei, filmul e dominat de voie bună, revederi emoţionante cu foști prieteni şi o fiesta ca la ea acasă.

Înainte de scena care determină succesiunea alertă a evenimentelor, începi să bănuieşti deja că te aşteaptă o dramă. Laura (Penelope Cruz) se reîntoarce în ţinutul natal pentru a participa la nunta surorii ei. Iar Paco (Javier Bardem) e marea ei iubire din adolescenţă. La început se privesc asemenea unor buni prieteni care încă mai ţin unul la celălalt, dar care au înţeles că fiecare şi-a ales un alt drum. Până când un eveniment neaşteptat scoate la suprafaţă un secret ce le bulversează existenţele (şi nu numai lor).

Telenovelă sau capodoperă? 🙂

Părerile despre filmul lui Asghar Farhadi, un răsfăţat al festivalului de la Cannes, dar şi al Oscarurilor, împart spectatorii în două tabere. Într-o tabără sunt cei ce i-au contestat succesul şi care îl compară mai degrabă cu o telenovelă mai stilată. Cealaltă tabără îi laudă calităţile vizuale (care transformă însorita Spanie viticolă într-o poezie tulburătoare), jocul actorilor și de mesajul uman transmis de problemele familiei din film. Și mai ales laudă capacitatea regizorului iranian de a empatiza cu o cultură foarte diferită. Citește toată recenzia.


15. Y tu mama tambien (2001) – o iubire de-o vară…

Y-Tu-Mama-TambienNouă ne-a fost greu să nu plângem urmărind această dramă. În care dragostea se întâlnește la o răscruce. Una în care doi tineri au toată viața înainte și de abia descoperă iubirea. Iar ea e la finalul drumului. În care bucuria se întâlnește cu tristețea, în care visele se întâlnesc cu disperarea.

Y tu mama tambien / Și mama ta la fel! este un road movie combinat cu film de dragoste și despre maturizare. Doi adolescenți aflați în sex craze-ul tipic vârstei încearcă să seducă o femeie matură, cu care pleacă într-o călătorie spre mare. Între cei trei există de la bun început o tensiune sexuală ce trebuie descărcată într-un fel sau altul. În final, unul dintre băieți reușește să o seducă pe Luisa, în timp ce prietenul lui urmărește scena.

E un film despre mare și vacanță, plin de pulsațiile erotice ale verii. Dar Și mama ta la fel devine din ce în ce mai profund pe măsură ce înțelegem cu adevărat miza călătoriei Luisei la plajă și ocean. Și se transformă într-o dramă veritabilă.

16. Strălucirea eternă a minții neprihănite (2004) – o dragoste poetică – pe HBO Max

eternal-sunshine-of-the-spotless-mind cele mai bune filme de dragoste netflixThe eternal sunshine of the spotless mind îi aduce impreună pe Kate Winslet și Jim Carrey, într-o dramă sensibilă, emoționantă și creativă.  Rezultă un puzzle despre relaţii, monotonia în cuplu, iubire, suferinţă şi uitare.

Filmul urmăreşte doi foşti iubiţi care iau pe rând decizia de a-şi sterge orice amintire a relaţiei care tocmai s-a încheiat. Astfel, ne pune faţă în faţă cu un cuplu atipic, format dintr-un Jim Carrey extrem de sensibil şi o Kate Winslet haotică, nesigură. Și care ne face să uităm că actriţa britanică părea sortită să-şi joace cele mai bune roluri alături de Leonardo DiCaprio. 🙂 Citește mai multe în recenzia The Eternal Sunshine of The Spotless Mind. E disponibil pe HBO Max

17. Marele Gatsby / The Great Gatsby (2013) – pe HBO Max

marele gatsby filme de epocă de dragoste

Decadență, lux, haine extraordinar de frumoase, libertinism, petreceri luxuriante, mult jazz – sunt doar câteva din ingredientele poveștii. La care se adaugă idealismul milionarului Jay Gatsby (Leonardo DiCaprio) și pasiunea mistuitoare pentru tânăra și atrăgătoarea Daisy Buchanan (Carey Mulligan).

La fel ca mai toate filmele drama incluse în acest top, și Marele Gatsby este o ecranizare a unui roman intrat în istorie și în inimile romanticilor de pretutindeni. E vorba de romanul cu titlu omonim semnat de Scott F Fitzgerald. Disponibil pe HBO Max

18. Jane Eyre (2011)

jane eyre 2011 filme de dragoste de epoca britanice

O ecranizare superbă a clasicii povești din Jane Eyre. Tensiunea romantică dintre cei doi actori este aproape palpabilă prin ecranul televizorului. Ea, dintr-o clasă socială inferioară, dar cu o gândire independentă. El, Domnul Rochester, atât de misterios și minunat în hainele elegante de secol al XVIII-lea. Cei doi îndrăgostiți sunt interpretați impecabil de Michael Fassbender și Mia Wasikowska. Dacă mai ai nevoie de un argument în plus, vezi aici trailerul Jane Eyre. E cu siguranță unul dintre cele mai frumoase drame de dragoste…

19. One Day (2011)

Un film drama care pleacă de la o idee frumoasă, care nu poate să nu te facă și pe tine să te întrebi: oare cum ar fi fost dacă aș fi făcut și eu la fel cu dragostea mea din facultate sau liceu? 🙂 One Day poate fi rezumat in cateva cuvinte: doua personaje (un el si o ea), douazeci de ani, o zi. Dupa ce isi petrec impreuna noaptea dupa absolvirea facultatii in 1988, cei doi se intalnesc timp de douazeci de ani in ziua de 15 iulie. De-a lungul anilor, intre cei doi se construiesc o intimitate si afectivitate tipica prietenilor, poate chiar iubitilor. Ramane de vazut.

Filmul le urmareste vietile nu doar in ziua din an in care se intalnesc, ci si in restul timpului, cand nu sunt impreuna. Ceea ce ofera prilejul constructiei si dezvoltarii destul de minutioase a celor doua personaje principale, dar si a unora secundare.

20. The Reader / Cititorul (2008)

Una dintre cele mai emoționante drame pe care am văzut-o noi, The Reader e o istorie intensă de viață, spusă minunat cinematografic. După ce a jucat un criminal de război în Lista lui Schindler, Ralph Fiennes a trecut de cealaltă parte a baricadei. Aici intră în pielea lui Michael Berg, personajul principal al romanului lui Bernhard Schlink, The Reader/Cititorul, şi al filmului cu acelaşi nume.

Fiennes, în rolul unui Berg trecut prin viaţă, caută răspunsuri şi un mod de a-şi înţelege trecutul. Iar marea sa calitate este tocmai aceea de a respecta caracterul personajului mai degrabă orientat spre interior. Cu priviri blânde şi un aer resemnat, Fiennes încearcă să-și înțeleagă dragostea lui din tinerețe, Kate Winslet, cu un trecut tulbure pe vremea nazismului.

21. Vârsta inocenței / The Age of Innocence (1993)

Filme de epoca - The Age of Innocence

În The Age of InnocenceMartin Scorsese revine asupra unei teme preferate: tribalizarea societăţii americane, fie la nivelul de găşti ca în Gangs of New York sau la nivelul de caste mafiote precum în Goodfellas. Aici avem de a face cu înalta societate new yorkeză a anilor 1870. E o lume construită pe iluzii atât de fragile, că orice mică deviaţie de la normă este văzută ca un afront la întregul mod de viaţă american.

În această lume activează cu succes Newland Archer (Daniel Day-Lewis), avocat şi proaspăt logodnic al virginalei May (Winona Ryder). Asta până în momentul în care o întâlneşte pe Ellen Olenska (Michelle Pfeiffer), o femeie foarte frumoasă dar iremediabil pătată de reputaţia soţului de care îşi doreşte să divorţeze.

Întreaga lume pe care Newland a admirat-o toată viaţa acum conspiră împotriva poveştii lui de dragoste cu Ellen. Și, în pofida sentimentelor sale, îi vine greu să fie chiar el cel care distruge faţada de iluzii atât de frumos construită. Adică fațada societății în care trăiește.

22. Rust and Bone (2012)


Stéphanie, interpretată de Marion Cotillard, este o dresoare de balene în cadrul parcului acvatic belgian Antibes. Ali (Matthias Schoenaerts) este un tată singur care vine în Belgia pentru a-și găsi un loc de muncă. În urma unui accident în cadrul parcului acvatic, Stéphanie își va pierde ambele picioare, acesta fiind momentul apropierii dintre cei doi protagoniști. Va urma o poveste frumoasă, pe alocuri tristă și complicată, cu un final ambiguu.

Adaptat după povestirea cu același nume a lui Craig Davidson (autor canadian de povestiri și nuvele), filmul Rust and Bone marchează revenirea regizorului Jacques Audiard, după succesul monumental pe care l-a avut cu filmul Un Prophète.

Filmul a fost nominalizat la Festivalul de Film Cannes 2012, în timp ce Marion Cotillard a fost nominalizată la Globul de Aur și la Premiile BAFTA 2013 pentru cea mai bună actriță în rol principal. Vezi trailerul și citește recenzia Rust and Bone.

23. In the mood for love (2000) – iubirea oamenilor discreți

in-the-mood-for-love filme de dragoste tristeO iubire imposibilă (în regia lui Wong Kar Wai) este o dramă delicată si poetică. Este vorba despre doi chinezi din Hong-Kong, care realizează că partenerii lor de viață au devenit amanți. Încercând să își imagineze cum a fost posibilă relația, cei doi înșelați se apropie și se indragostesc.. Dar discretia, sau poate altceva, ii face să ezite. Filmul este de o frumusete care-ti taie respiratia, cu scene filmate in ralanti in care muzica te atrage intr-o stare de un romantism aproape palbabil.

Cei doi sunt jucați de doi actori celebri pentru cinematografia chineză. Tony Leung este misterios ca un sfinx, iar Maggie Cheung are o feminitate de porțelan.

24. Eu sunt dragostea (2009) – dragostea după o tragedie personală

I am love este si el un film foarte frumos vizual, ca si In The Mood For Love. Este vorba despre dragostea intre oameni de varste diferite si cu statut social la fel de diferit. Ea (Tilda Swinton), casatorita cu copii, face parte din “aristocratie”, in timp ce el este doar un tanar oarecare care incearca sa construiasca ceva in viata.

De fapt nici ea nu are nimic solid si autentic, in afara de copiii deja zburati din cuib. Scenele de dragoste in natura sunt transfigurante pentru amandoi, absorbiti parca de lumina care ii inconjoara. Gratia Tildei Swinton, vocea ei foarte feminina, discrepanta dintre stangaciile si momentele cand este perfect stapana pe ea, sunetele naturii, dorinta dintre cei doi, toate sunt cat se poate de romantice. Dar și tragice, pentru că noi știm de drama ei personală…

Eu sunt dragostea este în regia lui Luca Guadagnino, același regizor care a semnat și Call me by your name (2017), despre care am povestit la începutul articolului.

25. Dragostea în vremea holerei (2007) – iubirea învinge orice obstacol

love_in_the_time_of_cholera_012Love in The Time of Cholera este razbunarea poetica a tuturor povestilor de dragoste neimplinita in film sau in realitate. Pentru ca intr-un final oarecum improbabil, cei doi reușesc să își trăiască dragostea.

Este o poveste à la Romeo si Julieta. Florentino Ariza (jucat de complicatul și atrăgătorul Javier Bardem) se îndrăgostește în adolescență de Fermina, dar parintii acesteia ii despart. Peste ani, Fermina se casatoreste cu un medic, barbat rational si pragmatic, dar fara imaginatie. In acest timp, Florentino o asteapta iubind multe alte femei, aplicand o metafizica a iubirii dezvoltata de mintea lui poetica. La moartea sotului Ferminei, Florentino, decrepit si albit, o recastiga pe Fermina si traiesc impreuna momente de gratie care pareau imposibile. Iubirea ideala…

Dragostea in vremea holerei (în regia lui Mike Newell) este ecranizarea unui roman cunoscut, semnat de Gabriel Garcia Marquez. E un film drama extrem de frumos datorita povestii si a actorilor, dar si a citatelor foarte romantice din carte presărate în film.

26. Closer – dragostea într-un triunghi amoros

Drama romantică Closer are în centru mai multe povești de dragoste complexe. În timp ce Dan (Jude Law) și Alice (Natalie Portman) se zbat să reziste în relația lor amoroasă, Anna (Julia Roberts) și Larry (Clive Owen) trec printr-o despărțire urâtă, după ce ea îi dezvăluie acestuia că a avut o relație extraconjugală.

27. Imposibila ușurătate a ființei (1988)

Un film drama prin excelență, Imposibila ușurătate a ființei e un film de dragoste dar mai ales e un film despre viața lui Tomas și a soției lui. Tomas, un intelectual doctor, mare iubitor de femei, jucat de Daniel Day Lewis, cunoaste o tanara jucausa, naiva, sensibila – Tereza (Juliette Binoche). Cei doi ajung sa se casatoreasca, dar Tomas nu renunta la aventurile cu alte femei. Desi tandretea pentru sotie este din ce in ce mai profunda. Este o dragoste amară și dulce, tristă și fericită, în același timp.

E un film în regia lui Philip Kaufman, cunoscut și pentru alte două filme drama despre iubirile a alți doi intelectuali: Hemingway & Gellhorn și Henry & June. Primul are în centru figura lui Ernest Hemingway, iar al doilea pe Henry Miller.

The unbearable lightness of being este, ca multe alte drame reușite, ecranizarea unei cărți bune (romanul cu acelasi nume a lui Milan Kundera).

28. Vălul pictat (2006) – iubirea de erou

painted veil

The painted veil / Valul pictat este la fel de emotional si emotionant ca Unbearable Lightness of Being sau Love in The Time of Cholera. Este povestea de dragoste care demonstreaza cinematografic că și bărbații cu voci pițigăiate, slăbuți și fără trăsături prea masculine, dar cu o voință și o inteligență aproape crunte, pot fi eroi :).

Aici dragostea adevarată nu este descoperita în afara căsniciei, ci în cuplu, în timp și cu sacrificii mari. El, specialist in bacteriologie, jucat de Edward Norton, un tip inteligent si timid, destul de aproape de un tocilar, se indragosteste de Kitty. Ea e o tanara frivola, jucata de Naomi Watts.  Aceasta ii accepta cererea in casatorie doar pentru a scapa de parinti. Dupa ce il inseala, casnicia lor ramane un parteneriat rece, chiar ostil. Walter (Edward Norton) nu o cruta pe Kitty si o duce intr-un focar de holera in inima Chinei…

29. Amantul (1992) – pe HBO Max

amantul filme de dragosteAmantul a fost realizat de același regizor ca Șapte ani în Tibet, Jean-Jacques Annaud. Așa că dacă ți-a plăcut mult mai cunoscutul Șapte ani în Tibet, sunt șanse mari să-ți placă și L’amant/The Lover.

Ecranizare dupa romanul cu același nume al franțuzoaicei Marguerite Duras, Amantul e un film de epocă superb. Frumusețea peisajelor din Vietnam alternează cu scene intense erotice intre un chinez bogat (jucat impecabil si bântuitor de Tony Leung) si o nimfetă franțuzoaică (Jane March), provenită dintr-o familie săracă. Jane March este ireal de frumoasă, cu buze roșii pline și un corp delicat, conștientă dar și naivă apropo de puterile ei seductive. Atunci când corpurile lor tânjesc unul după celălalt, se întâlnesc intr-o casă din centrul zgomotos si foarte aglomerat al Saigonului. Acolo, personajul lui Jane March descoperă dragostea. Este pe HBO Max.
Drame mai vechi

30. The Ballad of Buster Scruggs (2018) – Netflix

The Ballad of Buster Scruggs cele mai bune filme netflixFrații Coen, doi dintre cei mai talentați și originali regizori de la Hollywood (alături de Tarantino și Woody Allen), au renunțat la marele ecran și au semnat un film pentru Netflix, liderul serviciilor de divertisment online. Și le-a ieșit o dramă de antologie extraordinar de bine făcută, pe care o poți vedea toată odată sau în seri diferite, pe bucăți.

Filmul e un western cu șase povești diferite care te vor amuza, pune pe gânduri și te vor surprinde plăcut. Deși sunt niște povești simple, geniul Fraților Coen în a spune o poveste cu tâlc este inegalabilă în cinematografia actuală. Eficiența cu care creează atmosfera, personajele, leagă ițele poveștii și livrează umor, dramă, empatie și multe alte emoții nu este egalată de niciun alt regizor. După umila noastră părere. Cel puțin când vorbim de regizorii de la Hollywood. Cu siguranță The Ballad of Buster Scruggs este unul dintre cele mai bune filme ale lui 2018. National Board of Review, o organizație din State care selectează filmele cele mai bune, l-a inclus printre cele mai bune filme din 2018.

31. Okja (2017) – Netflix

Okja-cele mai bune filme netflixȘtiți deja probabil, premiul Oscar pentru cel mai bun film în acest an a fost câștigat de un film coreean, Parasite. Pare de-a dreptul ireal, dar nu vă gândiți că membrii Academiei Americane de Film au văzut un film coreean atât de bun încât nu au putut să nu îi dea premiul, pus și simplu. Nu. Regizorul Parasite, pe numele lui Bong Joon Ho, era deja bine cunoscut la Hollywood și în State, de unde și aplecarea Academiei pentru producția lui.

Una dintre filmele lui realizate în Statele Unite este chiar o producție Netflix din 2017, probabil cel mai bun film Netflix din acel an. Okja e o dramă emoționantă, care pune pe tapet probleme etice despre exploatarea animalelor. Un porc modificat genetic ajunge să fie crescut de o fetiță, undeva departe de lumea dezlănțuită. Doar că firma care l-a produs îl vrea înapoi, după ce ajunge la maturitate. Urmează o întreagă aventură a fetiței, în încercarea de a-l salva. Okja va rămâne probabil în istoria filmului ca E.T. – Extraterestrul noii generații. Așa cum pentru unii dintre noi filmul lui Steven Spielberg, E.T., a fost unul dintre filmele definitorii ale adolescenței noastre, Okja va fi pentru noua generație. Dar nu e un film pentru adolescenți, te va fascina indiferent de vârstă.

32. Aquarius (2016) – povestea unei femei puternice

Vă recomandăm Aquarius fără rezerve, are un optimism tonic, cu care veți rezona, la fel ca și cu ritmul de samba al vieții braziliene. Aquarius a făcut turul celor mai importante festivaluri de film din 2016. Și a ajuns în topul celor mai bune 10 filme din 2016 al celei mai prestigioase reviste de cinema din lume, Cahiers du cinema.

Aquarius e o dramă cât de poate de umană, în care personajul principal, Clara, trecută de prima și a doua tinerețe, se bucură de viață în Brazilia. În ciuda a tot ce se întâmplă în jurul ei: agenți imobiliari care au pus gând rău clădirii în care trăiește, a bolii, a faptului că toți copiii au plecat pe la casele lor și ea e văduvă.
Aquarius face parte din acele filme drama care te seduc, indiferent de vârsta pe care o ai. Actriţa din rolul principal, Sonia Braga, emană atâta poftă de viaţă în rolul Clarei, încât devine molipsitoare, în lupta ei cu momentele de disperare sau împotriva unui sistem abuziv. Povestea Clarei e în același timp o incursiune în universul afectiv feminin, expus prin amintiri şi flashback-uri inundate de melancolie. Citește recenzia noastră la Aquarius .

33. Operation Finale (2018) – Netflix

E o dramă cu elemente de film de acțiune cu spioni. Acțiunea se petrece după terminarea celui de Al Doilea Război Mondial, când agenția de spionaj a Israelului, Mossadul, face tot posibilul pentru a-l captura în Argentina pe Adolf Eichmann, omul din spatele Holocaustului. Punerea în aplicare a planului de capturare te va ține lipit în fotoliu, oferind entertainment de calitate. Dar mai mult de atât este un film drama despre evreii care riscă să devină ucigași la rândul lor în încercarea de a-l prinde pe bătrânelul ucigaș în masă, în timp ce acesta din urmă pare pare de-a dreptul un om inocent. Nu e o capodoperă cinematografică, dar e un film bun. Foarte bine realizat și foarte bine jucat de Oscar Isaac, Ben Kingsley și Melanie Laurent.

34. Lady Bird (2017) – pe Amazon Prime Video

E unul dintre cele mai directe și autentice filme drama despre ce înseamnă trecerea de la adolescență la vârsta adultă. 🙂 Saoirse Ronan o interpretează pe o tânără rebelă de 17 ani, care vrea totul de la viață. În ciuda lipsurilor din casa părintească și că se simte neînțeleasă de mamă și de colegi, merge mai departe. Și pare că nimic nu poate să îi stea în cale. E regizat de “copilul minune” al filmelor independente americane, Greta Gerwig. Este pe Amazon Prime Video

35. The Florida Project (2017)

E un film incredibil de frumos și pozitiv despre copilărie. Dar nu oricum, ci într-un mediu la limita supraviețuirii și a sărăciei lucii. Filmul a cucerit spectatorii mai ales datorită interpretării pline de umor spontan şi autenticitate a unor actori copii.

The Florida Project este o dramă minunată, despre puterea salvatoare a primelor prietenii. Poate fi considerat demn de a sta lângă marile pelicule dedicate acestor legături. Vei descoperi nişte personaje-copii adorabile şi expresive, a căror inventivitate face din fiecare scenă o demonstraţie de umor candid.

Regizorul Sean Baker prezintă o realitate deloc roz fără a-şi împinge personajele inocente în disperare. Pentru că redă cu tandrețe o lume ameninţată de sărăcie şi degradare. Prin această tandrețe, reușește să transforme un film realist care pare de-a dreptul un documentar. Și astfel povestea să devină una luminoasă. În centrul acestei poveşti se află două fetiţe – Moonee (Brooklynn Prince) şi Jancey (Valeria Cotto). Ele trăiesc în camerele unui motel ieftin din Orlando, aflat în apropierea celebrului paradis al copiilor – Disneyland.

Povestea din The Florida Project

Moonee împarte camera cu mama ei, care pare abia ieşită din adolescenţă. Fără un job stabil, mama se află într-o continuă vânătoare de bani pentru plata săptămânală a camerei de hotel. Neavând vreo ezitare în a recurge la metode aflate la limita legalităţii pentru a face rost de suma necesară.

Dar Moonee și Jancey se bucură de fiecare moment al copilăriei. Nu pot avea parte de bucuria copiilor care se duc la Disneyland? Nu-i nimic! Îşi fac propriul parc de distracţii din hotelul ieftin vopsit în nuanţe pastel. Nu pleacă în vacanţă? Inventează tot felul de jocuri folosindu-se de camerele strâmte ale hotelului. Nu au bani de îngheţată? Fac rost uşor de ei. Și născocesc tot felul de idei simpatice pentru a nu părea nişte cerşetoare agasante care le cer bani turiştilor. Se plictisesc în lungile zile de vară? Deloc! Nişte case părăsite devin noile decoruri ale filmului imaginar din mintea fiecăreia. Iar nişte văcuţe ieşite la păscut o fac pe una dintre fetițe să-i spuna celeilalte că a adus-o într-un safari.

Oricât de tristă ar fi situaţia lor, nu vei simți prea mult timp apăsarea și neputința în faţa unei lumi nedrepte. Ci vei râde împreună cu personajele aflate la vârsta copilăriei. Și te vei gândi nostalgic la anii în care se înfiripau primele lui relaţii de prietenie. Citește aici întreaga recenzie.

36. Dunkirk (2017) – cea mai bună dramă de război din ultimul deceniu – HBO Max

dunkirk filme de razboi

E cel mai bun film de război din ultimii muuulți ani. O dramă super bine dozată, care îți ridică adrenalina la cote aproape insuportabile. Aproape simți că ești și tu pe front, alături de ceilalți soldați…

După ce a devenit faimos datorită unor filme precum InterstellarInception şi The Dark Knight, regizorul Christopher Nolan s-a inspirat de data aceasta dintr-un moment istoric – evacuarea soldaţilor aliaţi din calea naziştilor. Deşi a avut loc în primele luni ale celui de-al Doilea Război Mondial, acţiunea spectaculoasă a decis rezultatul marelui război.

Inspirându-se din ceea ce a fost numit miracolul de la DunkirkChristopher Nolan a condus povestea dramatică a trupelor aliate înconjurate de inamici spre zona thrillerelor. Aşadar, în locul unui reprezentant tipic din categoria filme de război, vei urmări mai degrabă o poveste cu suspans, în care personajele trebuie să îndeplinească misiuni grele într-un timp foarte scurt, între 26 mai şi 4 iunie 1940.

În rolurile principale îi vei putea vedea pe actorii Tom HardyCillian MurphyKenneth Branagh și Mark Rylance… Este pe HBO Max.
37. Slujnica / Handmaiden (2016)

HandmaidenUnii ar zice că filmele coreene nu sunt pentru toate gusturile. Dar de ce n-ar fi atâta timp cât sunt pur și simplu super bune? Da, într-adevăr, portretizează o lume diferită de cea occidentală din anumite puncte de vedere. Dar cam asta e singura diferență și poate fi chiar una interesant de explorat. 🙂

The Handmaiden e o dramă de o senzualitate francă şi explicită. O tânără naivă din Coreea anilor ’30 este captivă în conacul unchiului. Un invitat al unchiului ei pune ochii pe ea, riscând să devină victima perfectă a acestui escroc. Dar lucrurile nu sunt deloc ce par a fi… Rezultă un film antrenant şi din perspectiva narativă. Dar şi din cea vizuală, despre care poţi spune că numai în mintea unui asiatic se putea naște.

Filmul e realizat de un alt regizor de urmărit din Coreea de Sud: Chan-Wook Park. La fel ca și regizorul Parasite și Okja (vezi mai sus), și el a încercat să facă trecerea la filmele hollywoodiene. Dar Chan-Wook Park nu a avut succesul lui Bong Joon Ho. Debutul lui în limba engleză a fost marcat de thrillerul Stoker, cu Nicole Kidman în rol principal, fără să se facă remarcat. Totuși, unul dintre filmele lui cele mai cunoscute în spațiul occidental este Slujnica. Citește aici recenzia noastră pentru Handmaiden.

38. Mănâncă, roagă-te, iubește (2010) – Netflix

eat pray love filme de dragoste netflix

Ca toate filmele în care joacă Julia Roberts, zâmbetul, energia și exuberanța ei sunt molipsitoare. Vei plânge, vei râde cu ea, vei călători în jurul lumii, din Italia până în Indonezia. Și vei mânca cele mai bune și gustoase mâncăruri. Vei gândi cele mai profunde și înțelepte idei despre viață. Și, nu în ultimul rând, vei descoperi dragostea. Celălalt personaj principal al filmului e interpretat de Javier Bardem. Este pe Netflix

39. Moonrise Kingdom / Aventuri sub clar de lună (2012)

Vrei să urmărești o aventură emoționantă cu adolescenți? Atunci dă-i o șansă lui Moonrise Kingdom/ Aventuri sub clar de lună. E o dramă cu adolescenți, dar e la fel de plăcut de urmărit la orice vârstă. Cei doi tineri trăiesc prima poveste de dragoste și fug de acasă, în căutarea plajei perfecte. În urma lor, se naște o furtună de căutări înfrigurate, din partea părinților și autorităților. Sam și Suzy trăiesc prima aventură din viața lor, campând pe insula unde au fugit în locuri de o frumusețe care-ți taie respirația. Insula este idilică, totul pare în aceeași stare ca la început de timpuri. În răstimp, cei doi își descoperă reciproc gusturile și talentele. Suzy citește cărți despre personaje cu puteri magice și ascultă muzică franțuzească. Sam pictează și este un cercetaș foarte responsabil.

Moonrise Kingdom este o comedie-drama in stilul altor filme semnate de Anderson: The Grand Budapest Hotel, Rushmore, The Royal Tenenbaums, The Life Aquatic with Steve Zissou. În film joaca obisnuitul regizorului american, Bill Murray, in rolul tatalui fetei. Plus alti actori unul si unul: Bruce Willis (politistul in misiune), Edward Norton (cercetas), Frances McDormand (mama fetei). Din distributie fac parte si Tilda Swinton, Harvey Keitel si Jason Schwartzman. Citește recenzia noastră la Moonrise Kingdom.

40. 12 years a slave (2012)

După Django Unchained, Twelve Years a Slave este încă o dramă care se întoarce într-o epocă anterioară abolirii sclaviei în America. Povestea e centrată aici mai degrabă pe dramă decât pe acțiune, filmul urmărind povestea suferinței unui bărbat liber din New York-ul anilor 1840, dramă care începe după ce i se face o ofertă de muncă într-un alt oraș. Northop acceptă, dar în loc să primească ceea ce i s-a propus, e răpit și forțat să lucreze pe o plantație din Louisiana pentru următorii 12 ani.

Filmul îi readuce împreună pe Michael Fassbender și regizorul Steve McQueen, cei doi colaborând în trecut la excentricele  Shame și Hunger. Filmul a primit premiul Oscar la categoria Cel mai bun film, un al doilea premiu revenind  actritei Lupita Nyong’o (Best Supporting Actress).

Distribuția îi include și pe Brad PittPaul Giamatti (Sideways, Cosmopolis),Paul Dano (Ruby Sparks, Being Flynn) sau pe micuța Quvenzhané Wallis (Beasts of the Southern Wild). Vezi trailerul 12 years a slave sau citește recenzia 12 years a slave

41. Blade Runner 2049 – Vânătorul de recompense 2049 (2017) – Netflix

filme sf acțiune blade runnder 2049Sequel-ul din 2017 al clasicului Blade Runner este surprinzător de bun. De obicei când auzi de o continuare la un clasic te pregătești pentru o dezamăgire. Dar Blade Runner 2049 are aceeași atmosferă apăsătoare, același suspans și o interpretare la fel de bună. De data asta personajul principal e interpretat de Ryan Gosling, dar joacă și Harrison Ford, figura centrală a originalului Blade Runner.

Întâmplările din actualul Blade Runner se petrec la 35 de ani după evenimentele din precedentul film. Protagonistul este ofiţerul Departamentului de Poliţie din Los Angeles – interpretat de Ryan Gosling. El trebuie să împiedice distrugerea civilizaţiei umane prin dejucarea planurilor personajului negativ interpretat de Harrison Ford. Ancheta lui va dezgropa un secret ce poate arunca societatea în haos.

Reușita acestei continuări a clasicului SF Blade Runner se datorează în mare parte viziunii regizorului Denis Villeneuve (Sicario, Incendies), de la care așteptăm cu mare nerăbdare în anul 2020 un alt film, Dune. Blade Runner 2049 e disponibil pe Netflix, la fel ca și Blade Runner.

42. Birdman (2014) – HBO Max și Amazon Prime Video

Birdman Michael-Keaton--Edward-NortonExtraordinarul regizor mexican Alejandro González Iñárritu a schimbat foaia în 2014. După dramele 21 GramsBabel și Biutiful, a produs la Hollywood drama-satiră, Birdman.

Riggan Thompson este un actor căzut într-un con de umbră, cunoscut mai ales pentru rolul unui supererou. Hotărât să-și recâștige faima, Riggan merge pe Broadway unde pune în scenă o adaptare a piesei What We Talk About When We Talk About Love. În rolul principal apare Michael Keaton, un actor cunoscut mai ales în ipostaza de Batman al lui Tim Burton. În film joacă și Emma Stone (The HelpEasy A), Naomi Watts (Mulholland Drive21 Grams), Edward Norton (Fightclub) și Andrea Riseborough (Shadow Dancer). Vezi trailerul Birdman. Este pe HBO Max și Amazon Prime Video.

43. Melancholia

Drama apocaliptică a regizorului Lars von Trier analizează reacția și mecanismele de reacție ale personajelor în fața sfârșitului iminent al lumii. Regizorul însuși luptându-se cu depresia, a adaptat această poveste pornind de la premisa că persoanele depresive fac față mai ușor situațiilor tensionate decât cele … „sănătoase”.

44. Sex, Lies, and Videotape 

In ciuda titlului, filmul este o poveste de dragoste intre doi oameni inhibati si frustrati sexual, dar care isi castiga reciproc increderea si curiozitatea. Sex, Lies, and Videotape spune ca de fapt conversatia este cel mai seducator instrument al iubirii si un la fel de seducator instrument cinematografic.

45. American Hustle

Filmul spune povestea unui cuplu de şarlatani versaţi, care pretind că pot obţine împrumuturi pentru a le salva pielea disperaţilor fără credibilitate în faţa bancherilor. Irving Rosenfeld (Christian Bale) se foloseşte de talentul actoricesc al  amantei sale (Amy Adams) pentru a le promite celor ajunşi în faţa lui nişte sume de bani obţinute prin relaţiile inexistente ale iubitei sale falite. Ghinionul escrocilor este ambiţia ce-i trimite în raza de acţiune a lui Richie DiMaso (Bradley Cooper), un agent FBI ce-şi doreşte momentul său de glorie în ziare.

46. Moartea Domnului Lăzărescu

Lungmetrajul lui Cristi Puiu din 2005, Moartea Domnului Lazarescu, e unul dintre cele mai bune filme românești făcute vreodată. E o dramă prin excelență, adică te face și să plângi și să râzi. A primit multe premii, printre care Premiul Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes. Este inspirat din cazul real al unui pacient din Dolj căruia i s-a refuzat de mai multe ori internarea și care a murit în lipsa îngrijirilor medicale…

47. Whiplash (2014) – pe HBO Max

Terrence Fletcher, personajul pentru care actorul J.K. Simmons a luat cam toate premiile pentru rol secundar in 2015, este acel profesor al cărui orgoliu ajunge să strivească talentele pe care el ar trebui să le ajute să se dezvolte. Pentru Fletcher un instrument dezacordat sau un ritm cu o masura prea alertă sunt crime capitale. Care se pedepsesc cu scaune aruncate spre nefericitul muzician şi un şir nesfârşit de umilinţe. Fletcher este atât de exigent încât în căutarea următorului Charlie Parker e capabil să sacrifice generaţii întregi de muzicieni sub pretextul : There are no two words in the English Language more harmful than good job. Îl poți vedea pe HBO Max.

48. Șapte ani în Tibet / Seven Years in Tibet (1997)

sapte ani in tibet filme de epoca

Șapte ani în Tibet nu e un film cu aristocrați aranjați la patru ace, interioare luxoase și intrigi de alcov. Din contră, este despre simplitate și o călătorie în primul rând spirituală. Acțiunea filmului nu se petrece în saloane elegante, dar exotismul lumii prin care călătoresc cele două personaje principale fac din Șapte ani în Tibet o experiență cinematografică deosebită, care te va marca fie și doar vizual.

Doi oameni ai muntelui încearcă să cucerească un vârf muntos din India, dar sunt surprinși acolo de izbucnirea celui de al Doilea Război Mondial. Printr-un concurs de împrejurări, cei doi ajung în Tibet, unde Heinrich, interpretat de tânărul pe atunci Brad Pitt, devine unul dintre mentorii viitorului lider spiritual al tibetanilor. Relația dintre cei doi este o experiență de învățare pentru amândoi. Delicatețea și bunătatea lui Dalai Lama, în fond încă un copil, dar deja foarte înțelept, îl ajută pe Heinrich să devină o persoană și un tată mai bun. Poți vedea această dramă pe Netflix.

49. Into the Wild / În sălbăticie (2007)

           into-the-wild-filme aventură

Ce zici de un film de aventură combinat cu dramă a cărei acțiune se petrece în Alaska și Arizona? Este povestea lui Chris, un personaj ce nu ezită să se aventureze în sălbăticie. Producţia lui Sean Penn, inspirată de cazul real al lui Christopher Johnson MacCandless, redă cei doi ani petrecuţi de acesta călătorind singur prin Statele Unite.

Dispreţuind valorile moderne, Chris caută fericirea sub o altă formă. Personajul refuză categoric să muncească pentru a-şi construi o carieră, catalogând-o ca “o invenţie a secolului al XX-lea”. Alegând să trăiască în cea mai mare parte a timpului ca un pustnic, renunţând inclusiv la bani, personajul capătă o aură aproape mistică.

50. The Machinist (2004)

Trevor Reznik, mașinistul, suferă de insomnie. Nu a mai dormit de un an. Un eveniment traumatic a fost cel mai probabil declanșatorul insomniei. Funcționarea lui zilnică este semnificativ îngreunată de această condiție. Și, ca o consecință, este bântuit de halucinații.

PTSD (Post-traumatic Stress Disorder) rezultă, de multe ori, în reprimarea involuntară a amintirilor legate de evenimentul traumatic. Fentând amnezia, halucinațiile lui se nasc din sentimentul de vinovăție și din trauma trăită. După ce are revelația accidentului ce îl aruncase în această tulburare psihotică, se predă poliției. Astfel scapă de himerele vinovăției și poate, în sfârșit, să doarmă.

Acestea sunt câteva din favoritele noastre la categoria filme drama. Sperăm că ați găsit câteva care să vă atragă în cele 50 de titluri. Vizionare plăcută!

Citește și

Cele mai bune 10 filme Netflix din 2022

TOP 18 cele mai romantice filme de dragoste de pe Netflix

SHARE
Articolul precedentCele mai bune 20 filme de Oscar pe Netflix
Următorul articol35 Thrillere și filme psihologice de neratat
mm
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here