Inside Llewyn Davis – un Ulise al zilelor noastre

0
1307

Construit ca o buclă temporală (sfârșitul te aduce înapoi la momentul începutului, furnizând însă câteva informații în plus, sau, privit altfel, începutul este de fapt sfârșitul filmului), Inside Llewyn Davis este o eviscerare, dar fără nici o urmă de sânge, a creierului și vieții lăuntrice a personajului principal, interpretat cu mult farmec de Oscar Isaac. E suficient ca personajul să fie urmărit din afară pentru ca întreaga lui lume lăuntrică să iasă la suprafață cu o mai mare putere de convingere decât dacă, de pildă, filmul s-ar fi folosit de monologul interior.

Filmul fraților Cohen este un amestec de dramă existențială și de comedie cu accente sumbre. Llewyn Davis, muzician dornic de afirmare, se zbate să-și găsească drumul în domeniul muzicii folk, lansându-se ca solist de această dată, după ce înregistrase un disc împreună cu altcineva, trece din casă în casă, noapte de noapte, aflat la cheremul bunăvoinței prietenilor sau cunoscuților, e ca un Ulise în voia valurilor vieții, asemenea pisicului cu care se pricopsește întâmplător, numit și el, aflăm spre sfârșit, Ulise. Llewyn Davis este copilul care nu a devenit (și pare că n-o să devină niciodată) bărbat, lăsând femei însărcinate, neavând niciodată bani în buzunar, visând la o carieră glorioasă sau dormind pe unde apucă. Un copil trist, care-și poartă trecutul într-un colț al sufletului și-l lasă să respire doar în cântecele sale. E fermecător ca orice vagabond, e ca un trubadur modern, căruia i-au fost altoite angoasele epocii noastre.

Deși împănat cu cântece triste și încărcat  de tensiunea găsirii unui sens în viață, filmul fraților Cohen reușește să păstreze zâmbetul spectatorului prin glume și situații amuzante, care nu de puține ori au tușe negre. Dominantă însă este atmosfera de tristețe și de inutilitate, de alergătură fără rost. Llewyn Davis își caută drumul, dar se sabotează singur, se amăgește, pariază greșit. Nu e deloc un destin singular. Seamănă cu destinul multor artiști. Și când nu mai vede nici o speranță în domeniul muzical, alege cariera sigură în Marină, așa cum îi sugerase sora sa austeră și moralistă. Numai că destinul îl fentează și nici măcar asta nu-i reușește. Eșecul îl urmărește din toate părțile, iar soluția, date fiind antecedentele, este una singură: sinuciderea. Dar Llewyn pare să facă parte din categoria luptătorilor. E un idealist, un visător, pe care realitatea nu pare a-l pune la pământ, spre deosebire de partenerul cu care înregistrase primul album.

Și aici ajung la minusurile filmului. Restul personajelor, prezente sau absente, sunt doar amintite, apar fulgurant și apoi sunt părăsite. Nu aflăm până la sfârșitul peliculei ce l-a împins pe partenerul lui Llewyn să se sinucidă, nu știm nici măcar cine era acesta cu adevărat, așa cum nu știm – dar putem bănui – cine era perechea mai în vârstă la care trage din când în când Llewyn, rătăcindu-le cotoiul. Firul narativ se înfășoară numai în jurul personajului principal, lăsându-le pe celelalte cumva în umbră. O fostă iubită care i-a făcut un copil, o nouă, dar și ea devenită fostă, iubită care urmează să facă un avort, un tovarăș de călătorie suferind – iată doar câteva personaje care apar și dispar fără prea mare bătaie de cap. „Scuza”, dacă este să vorbim despre așa ceva, stă în faptul că filmul – sau bucla temporală care îl delimitează – surprinde doar o săptămână din viața lui Llewyn Davis. Totuși, faptul că nu ajungi să cunoști drama din spatele sinuciderii fostului partener al personajului principal îți lasă un gol în apetitul cinefil.

În mare, un film cu o imagine impecabilă, cu un joc actoricesc bun – mi-a plăcut latura acră a personajului interpretat de Carey Mulligan -, cu o muzică de inimă albastră, sensibilă și parcă venind din niște timpuri greu de recuperat, Inside Llewyn Davis este un microeseu existențialist, o disecție cu instrumentele comportamentalismului, o privire caldă aruncată în lăuntrul rece al unui om care își caută sensul, mergând însă paralel cu acesta.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here