Filme cu genii – 10 personaje geniale

0
11770

 V-aţi dorit vreodată să vă fi născut cu abilitatea de a rezolva orice problemă de mate, de a înţelege integrale complexe la fel de uşor ca tabla înmulţirii ? Totuşi, să nu ne lăsăm furaţi de entuziasm.

Insistenţa cu care filmele cu genii precizează  că excepţionalitatea are întotdeauna un preţ nu e întâmplătoare. Aşa că înainte de a vă dori puteri cognitive supraumane vă recomandăm să vedeţi câteva filme cu personaje geniale într-o societate nu tocmai gata să-i accepte.

1. The Imitation Game

Benedict Cumberbatch,  obişnuit cu rolurile de individ genial după Van Gogh: painted with words, a fost deja nominalizat la premiile Bafta 2015 pentru rolul său din The Imitation Game.  Filmul, unul dintre cele mai promiţătoare ale anului, îl are în centru pe Alan Turing (Cumberbatch), geniul irascibil din spatele unuia dintre primele computere ale lumii care îşi asumă o sarcină imposibilă încercând să descifreze Enigma, codul naziştilor şi, implicit, să salveze lumea. Totuşi, pentru el propriul secret se va dovedi mai periculos decât războiul, iar Turing va fi nevoit să se bazeze pe ajutorul colegilor săi Joan (Keira Knightly) şi Hugh (Matthew Goode) pentru a-şi duce la bun sfârşit misiunea.

2. The Theory of Everything

Inspirat de viaţa lui Stephen Hawking, cel mai cunoscut fizician contemporan, The Theory of Everything este povestea lui Stephen (Eddie Redmayne), un tânăr sclipitor a cărui ascensiune academică este dublată de o degradare fizică accelerată care-l va transforma până la urmă în prizonierul propriului corp. In centrul filmului nu se află teoriile revoluţionare  ale lui Hawking, ci o poveste de dragoste scoasă parcă din basme, doar că de această dată prinţesa ştie că broscoiul nu va redeveni niciodată prinţ şi nu-i pasă.

3. A  Beautiful Mind

In A Beautiful Mind, Russel Crowe intră în pielea unui matematician pasionat de criptografie şi ne poartă încet-încet dintr-o lume cu reguli precise  în universul dominat de frică şi conspiraţii al schizofreniei. John Nash rămâne unul dintre personajele emblematice ale  actorului neozeelandez, contrastul dintre forţa pe care Crowe o inspiră în toate rolurile sale şi lumea interioară atât de fragilă a matematicianului contribuind la crearea unui personaj memorabil.

4. Good Will Hunting

Kafka a murit ca un funcţionar anonim şi ar fi rămas cu siguranţă aşa dacă prietenul căruia îi încredinţase manuscrisele i-ar fi respectat dorinţa şi le-ar fi ars. Einstein a fost la rândul său o mare parte din viaţă văzut ca un funcţionar cu capul în nori. Filmul care i-a adus în atenţia publicului prima oară pe Matt Damon şi Ben Afleck  spune o poveste asemănătoare, cu puţin ajutor de la Robin Williams.

Will Hunting (Matt Damon) este un ilustru om de serviciu la MIT, bătăuş de ocazie, care-şi petrece nopţile într-o mansardă plină de cărţi pe care le-a citit din scoarţă-n scoarţă. Personajul pare hotărât să-şi irosească talentul şi să-şi petreacă viaţa alături de prietenii lui pierde- vară, până când rezolvând o problemă care se dorea imposibliă declanşează un lanţ de evenimente care-l aduce în biroul unui psiholog neconvenţional interpretat fără cusur de Robin Williams. Adevărata poveste a lui Will Hunting începe astfel să fie scrisă, sau. mai bine spus, Will decide în sfârşit să-şi scrie singur povestea.

5. Amadeus

Să foloseşti viaţa unui geniu ca pretext pentru a prezenta un contemporan mai degrabă mediocru pare o erezie, însă filmul din 1984 al lui Milos Forman nu poate lipsi dintr-un top cu filme cu genii tocmai pentru că ne îndreaptă atenţia spre sentimentul cu care societatea întâmpină un individ cu abilităţi excepţionale. Aţi ghicit probabil că nu este vorba despre admiraţie. In Amadeus facem cunoştinţă cu Salieri, compozitorul care îl urăşte de moarte pe excentricul tânăr Mozart de a cărui muzică este îndrăgostit.

6. Sherlock Holmes

Nu orice personaj genial are de înfruntat anonimatul, nebunia sau o invidie letală, însă trebuie să remarcăm că în aceste cazuri este vorba despre personaje pur ficţionale. Cunoscutul detectiv al lui Arthur Connan Doyle, Sherlock Holmes,  este  transformat în filmul care-i are ca protagonişti pe Robert Downey Junior şi Jude Law într-un fel de supererou al Angliei Victoriene care salvează lumea folosind neobişnuitul său intelect. Desigur, Watson (Jude Law), vocea bunului simţ în romane, are în filmul regizat Guy Ritchie un rol uşor diferit, fiind un fel de dădacă musculoasă  care tolerează toanele răsfăţatului Holmes şi-i atrage atenţia când îşi ia nasul la purtare.

7. Pi

Când Darren Aronofski  alege să spună povestea unui matematician genial, torturat de fluxul continuu de idei care-l obligă să privească lumea ca pe o înşiruire de algoritmi, trebuie să ne aşteptăm la o experienţă vizuală inedită, chiar dacă nu neapărat plăcută. Alb-negru, sărind repede de la un cadru la altul, filmul încearcă să surprindă lumea aşa cum o vede Max Cohen, un matematician care se zbate la graniţa dintre geniu şi nebunie.

8. Rain Man

Rain Man nu este filmul care l-a adus în atenţia criticii pe Dustin Hoffman(The Graduate, Kramer vs. Kramer, Tootsie şi lista ar putea continua), însă este filmul care i-a adus confirmarea, consacrându-l drept unul dintre marii actori ai generaţiei sale. Hoffman a meritat din plin cel de-al doilea Oscar al carierei sale, reuşind să se transforme într-un autist genial care poate număra dintr-o privire bomboanele dintr-un borcan şi îi poate aduce o avere fratelui său in cazinourile din Las Vegas.

9. The Big Bang Theory

 Nu toate geniile sunt absolut antisociale, unele pur şi simplu preferă să stabilească reguli clare care să guverneze interacţiunea cu semenii lor. Case and point: Sheldon Cooper. Personajul din the Big Bang Theory este o sursă inepuizabilă de reguli bizare, ticuri, manii, care au de fapt o explicaţie atât de logică încât unui om normal îi par de-a dreptul absurde şi, în consecinţă, amuzante. Cel mai inadaptat dintre cei patru fizicieni, Sheldon este de departe cel mai credibil în rolul său de geniu jucăuş, iar acest lucru i se datorează nu într-o mică măsură prestaţiei lui Jim Parsons care va fi probabil urmărit de acest rol în toată cariera sa.

10. Surviving Picasso

 După o pleiadă de matematicieni uluitori a venit vremea unui film dedicat unui geniu pasional, consumat de propriul talent. Mai puţin inadaptat decât fizicienii idealişti, temperamentalul Picasso (Anthony Hopkins) nu este mai uşor de acceptat de cei care îl înconjoară ,iar de acestă dată nu prea putem să-i învinuim.

Geniile sunt eroii preferaţi ai lumii moderne, iar fascinaţia noastră este sporită de destinul lor spectaculos. Cu cât talentul se manifestă mai devreme cu atât lumea pare mai interesată, deci nu puteam încheia această listă fără să recomandăm măcar un film despre copiii-minune. Finding Bobby Fischer este un astfel de film, însă nu vă aşteptaţi la povestea tipică (dacă există ) a afirmării unui mic geniu, subiectul fiind mai degrabă refuzul neaşteptat al unui băieţel de a călca pe urmele faimosului şahist Bobby Fischer.

Citește și Ochelari si ochelaristi cool în filme

Top 5 seriale cu medici – Si doctorii sunt oameni

De ce multitasking-ul iti scade IQ-ul

Benedict Cumberbatch Reads R. Kelly’s “Genius”

Camille Claudel 1915 – Geniul se plateste

Exceptionalii, de Malcolm Gladwell – De ce nu suntem cu totii Steve Jobs?

Steve Jobs – Dirijorul

 

De ce multitasking-ul iti scade IQ-ul

Top 10 Genii din Filme

Ochelari si ochelaristi cool în filme

Top 5 seriale cu medici – Si doctorii sunt oameni

Benedict Cumberbatch Reads R. Kelly’s “Genius”

Camille Claudel 1915 – Geniul se plateste

Exceptionalii, de Malcolm Gladwell – De ce nu suntem cu totii Steve Jobs?

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here